Jag älskar dillkött!

Det är nog genetiskt för min mamma gillar det, jag gillar och kan ni tänka er min dotter Frida gillar det.
Jag har gjort dillkött på både älg,nöt, lamm och gris och idag kokar det 2 stora fläskläggar i grytan.
Gillar det i alla former!
Det här är ju ingen mat man drar igång med när klockan är 5 och man kommer hem hungrig från jobbet.
Men med lite framförhållning och planering så brukar det bli bra.
Dessutom om det får stå kallt över natten plockar man lätt bort den där fettkakan som inte jag är så sugen på.
Tänkte mig 2 middagar av det här så förutom dillköttet blir det rotmos och fläsklägg en annan dag.
 För att det ska vara gott med kokkött överhuvudtaget så måste det presenteras snyggt. Vem blir sugen på nåt grått med fett ,brosk och ja ni vet . Rensat kött som ligger i en god buljong(nu snackar jag om rotmosen och fläskläggen) simmandes med grön härlig persilja det är grejer det!
Rimma fläskläggen blir inte heller fel men när köttet är finrensat  och ligger där så brukar jag snubbla till med saltkaret och det brukar bli så gott så!
Buljongen som jag kokade häromdagen är bra att ta med nu.
Perfekt att frysa in rensat kött i buljong och ändå bättre att hitta det sedan och det är kokt och klart.
Goda köttsoppor går ju också lätt att avsluta.
Och du kasta ingen buljong! Koka ihop den så tar den mindre plats i frysen.

Fläsklägg
4 kg fläsklägg
vatten så det täcker
buljongtärningar/fond
2 lökar
2 morötter
lagerblad
kryddpeppar
salt

Låt köttet småputtra i flera timmar tills det lossnar lätt från benen.

Har du lite att göra nu så titta på BBC food om du har kanalen(72 hos mig). Jag älskar de programmen, man får hur mycket inspiration som helst. Ja "vintraskarprogrammen " mellan vinrankorna kan jag  väl klara mig utan då eftersom jag inte gillar vin. Men kolla vettja om du kan!

Koka potatis och kålrötter och mosa med riktigt smör och mjölk  och servera till köttet.

Om du som jag gillar dillkött så gör jag ungefär så här.


Dillsås:

2 dl buljong (kraftig från köttet)
2 dl mjölk
2 msk mjöl
3 msk hackad dill
2 tsk ättiksprit, 24%
1 tsk strösocker
salt, vitpeppar

Klart att du kan skvimpa i lite grädde om du är sugen på det! Glöm aldrig att smaka. Jag gillar tunna såser så red mer om du vill.
Lägg det rensade köttet i såsen och med kokt potatis är det bara att sleva in.
Smörkokta grönsaker är mumsigt till.


image49


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0