Linssoppa

 
Oj vad soppor det blev nu då efter varann här! Jag älskar ju soppor men är ingen storkonsument av linser, mest hyllvärmare och just de här linserna gick ut för ett år se´n så de har värmt länge dem,  men vad kan bli dåligt på en torr lins? Jag såg det här receptet hos Mårtenssons Kök och tänkte att nu eller aldrig!
Riktigt gott blev det med lite hetta och en söt och len kokosmjölk, jag la i en klick yoghurt på toppen, mums liksom!
 
LINSSOPPA 3-4 portioner
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1-2 msk riven färsk ingefära
2 tsk garam masala
1 morot, grovt hackad
1 palsternacka, grovt hackad
½-1 tsk sambal oelek
2 limeblad (hade inga, stoppade i en torkad lime sen 1800, blir gott utan bladen också)
½ lime, rivet skal och pressad saft
8 dl kraftig grönsaksbuljong , vatten+fond/tärning
1 stjälkselleri, skivad
2 dl röda linser, sköljda
2 dl kokosmjölk
salt och peppar
1 tsk gurkmeja om du vill ha gulare soppa
hackad koriander om du gillar det!
 
 

1. Hacka lök, vitlök, morot och palsternacka.
 
 
2. Fräs lök och vitlök någon minut så det mjuknar, tillsätt ingefära och garam masala och låt fräsa med en kort stund.
 

3. När det börjar dofta från masalan så tillsätter du morot och palsternacka och fräser några minuter.
 

4. Pytsa sedna i  sambal, limeblad, limeskal, buljong och låt det småkoka ca 10 minuter.
 

5. Häll i linserna, selleri, gurkmeja och kokosmjölk och låt soppan fortsätta puttra 10 minuter på svag värme
   Tycker du soppan är för tjock så tillsätt mera vatten eller kokosmjölk.
 
 
6. Smaka av med mera kryddor och lime.
 


 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0