Kladdkaka med kesella till min körkortspingla!

Grattis grattis till min yngsta som klarat körkortet! Hon var så glad och jag likaså. Det blir skönt att hon kan ta bilen själv till träningarna eftersom det är 4,5 mil enkel resa dit. Klart att jag kommer att vara orolig, första snöflingorna har kommit och det är lite småhalt här och där.
Visst måste man göra något gott till en som klarat körkortet?
En snart utgången burk kesella vanilj(som jag tänkt haft  till efterrätt på fjället )var jag tvungen att göra något av.
Jag snickrade om ett vanligt kladdisrecept och gjorde en topping. Här är receptet men sedan lovar jag att det inte kommer mera kladdisar på ett tag(oj jag ville ju testa sm-kladdkakan också hm...)

Körkortskladdis till Frida
50g smör
2 dl socker
2 ägg
250g kesella vanilj
1,5 dl vete
4 msk kakao
1 nypa salt

Topping
1 dl grädde
100g choklad, mörk tog jag men ta det du vill
1/2 dl startflingor
1/2 dl blandade nötter/kärnor (hittade valnötter, pumpakärnor, pistagenötter)

Smält smöret, rör i äggen och kesellan.
Blanda allt det torra noga och vänd ner det i smeten.
Grädda kakan i ca 20-30 minuter i 150 °

Koka upp grädden till tryffeln och rör ned chokladen i småbitar.
Rör den slät och smeta ut över kakan när den svalnat lite.
Strö över fling/nötblandningen och låt kakan kallna.
Grädde ska det vara till såklart!



Körkortsbruden har åkt till en kompis hon så om vi inte smakar kakan ikväll så blir det imorgon.
Hur den smakade får ni reda på senare.
Vi har en sån tur i helgen för vi är bortbjudna på middag både fredag och lördag men ha ha kameran är också bjuden!

6 hungriga vänner och jag!

Vi har varit i huvudstaden och ätit på Sonjas Grek och det var kalas det.
 Klicka på bilderna så blir ni kanske också hungriga! (obs jag har en ny kamera och jag har INTE läst manualen än!)



Här är lite av det vi åt, det gäller att vara snabb också!
Till förrätt tog vi Pikilia, lite smått och gott av röror, ost och skaldjur.


Grillad entrecote med balsamicoslungade tomater, ruccola, rödlök och parmesan. (Brizola)


Här var det fiskspett med godsaker! (Thallasino Souvlaki)


Halloumipanerad kycklingfile, rostade grönsaker och tzatsiki (Kotopoulo Fileto)


Tryfflar med jordgubbar. (Sokolotakia)


Ja som ni förstår så var det ingen av oss som inte blev nöjd och mätt efter den middagen.
Toktrevlig kille var det som serverade oss också så tack för tipset Tre tjejer i köket.
Nu var ju det här en resa med jobbet men det går ju inte att jobba utan att äta det förstår ju alla!

På vägen hem köpte vi med oss lite att äta på tåget och ingen Stockholmsresa utan Sushi det säger jag bara!
Undra vad jag ska laga till middag, är nästan sugen på risgrynsgröt............



Tack för härliga dagar jobbarvänner och jag vill helst inte sabba känslan nu direkt men det känns sååå himla ledsamt att vi inte får jobba ihop framöver........


Erikas mintkladdkaka

Den här kakan var hur god som helst och till den fick vi hallon från Krog och grädde.

KLADDKAKA MED MINT
100g smält smör/margarin 
15 aftereightbitar                                                                                                 

3 dl socker
2 ägg
1,5 dl vete                                                                                                                         
5 msk kakao
1/2 msk vaniljsocker
1 nypa salt
15 aftereightbitar som du lägger ovanpå kakan.

Smält smöret i en bunke i micron tillsammans med mintkakorna och rör sedan i allt det övriga.
Grädda i smord form 150° ca 20 minuter.
Lägg mintchoklad ovanpå  kakan när det är några minuter kvar av gräddningen och bred ut den när den är klar.
Var det så här Erika?


Indisk kyckling

Det här åt vi i lördags efter bubbel och bastu på Spa i Storhogna. Basmatiriset kokade vi med torkade kryddor(citrongräs, limeblad, ingefära, kardemumma) och det blev bara en alldeles lagom mild smak.
Till kycklingen åt vi raita, salsa, mangochutney och papadums.
Icas mangochutney med lime gillade jag!



Storhognakuckla
2 kg kycklingfile
5 dl turkyoughurt
2-3 msk curry
1 påse saffran
1 citron, saft och skal
1 solovitlök
1 msk malen koriander
2 tsk salt
Blanda youghurten med  kryddor och citron och låt kycklingen ligga i marinaden minst 5 timmar.
Lägg kycklingen i en ugnsform i 200° ca 30-35 minuter .

Raita
5 dl turkyoughurt
1 morot
1,5 dm gurka utan kärnor
1 rödlök
1 klyfta vitlök
2-3 tsk spiskummin (mortlad eller malen)
salt, peppar

Hacka grönsakerna riktigt fint eller riv de på grova sidan på rivjärnet.
Blanda med youghurten och låt såsen stå och dra en stund.

Mangosalsa
4 tomater
2 mango
(1 chili)
1 kruka koriander
1 msk chili/vitlöksolja
1-2 tsk flytande honung
salt

Kärna ur tomaterna och dela dom och mangon i bitar.
Hacka koriandern och blanda i den med det övriga.
Ta chili om du vill ha lite tryck!

Hemma från fjällen

Varför kan inte en helg i en fjällstuga i Storhogna vara bara liiite längre?
Härligt har det varit på fjället med solsken och blåst.
Ingen kan väl påstå att man är mera utvilad nu än när man åkte men det beror säkert på fjälluften eller vad tror ni?
Kul har det varit och jag längtar redan till nästa fjällsväng men då är det nog snö och skidor som gäller.
Här kommer lite bilder från helgen!


Självklart blev det matbilder fast jag måste träna mera med min nya kamera.
Första kvällen blev vi bjudna på ansjovisrulle, fläskfile och potatisgratäng, passionsfruktfromage och chilitryffel.
Anita skriv receptet på rullen är du snäll!


Matpaus vid Fallmorafallet.
Vi wokade fläskkött, majs, svamp, paprika, sockerärtor och åt det med nudlar.
Över det tippade vi en sås med citron, fishsauce, ingefära, sweet chili, vitlök och honung.



Anna-Lena du ser väldigt koncentrerad ut!
Ni kan förresten sluta att leta min försvunna hårfön för den låg i min ryggsäck!
(satte SPA personalen i jobb att leta den också hm.......)


Mannen fixar middag!

Jag kräver inga krussidullmiddagar eftersom jag älskar all mat(utom välling, klappgröt, smoothies och milkshakes men det är ju heller inte mat!) Idag fick jag en saftig hamburgare med friscobröd när jag kom från jobbet och det var inte fel alls, kort hade han också knäppt.
 Eftersom jag glömt bort det där med GI så slank brödet ner hur lätt som helst!


Jag ska börja packa lite nu ikväll för imorgon ska jag och 5 tjejer till åka till Storhogna .Vi ska ut och traska lite på fjället, mysa i stugan och på SPA,  äta gott och ha kul! Lite mat ska det väl bli på fjället men inget avancerat utan det blir nog wok och nudlar. Jag har inte kollat vad det ska bli för väder men det blir nog väder ändå!
Det blir ovant att inte kunna blogga på en hel helg men vad var det nu jag sa till ungarna när de var mindre och vi for till fjälls hm...- Men vad bra att ni får vila från datorer en vecka nu för det är inte bra för er det där!

Inte nog med datastopp i helgen, på måndag åker vi på jobbet till Stockholm på mässa "Skolforum". Det ska bli riktigt kul mitt i allt tråk med nedläggningen av skolan. Självklart vill jag hellre umgås med vänner än knappa på datorn men det förstår ni väl?!

Tävling hos KALASGOTT för alla bloggare.,ni hänger väl på?
Här kan vi titta in hos hennes sponsor!

Pölsa...Zzzzz vad är det som luktar?

Ett osande hett tips från mig är att du inte lägger dig i soffan samtidigt som du sätter en kastrull med korngryn på spisen. Hur duktig är man? Nej det gäller att inte deppa ihop för lite brända gryn och en sabbad kastrull, det fanns ju nya att koka så det är bara att köra på.

Jag kokade fina älgben igår och fast det bara blev 7 hg kött så bestämde jag mig för att göra pölsa. Köttet hackade jag i matberedaren för det kändes bara för jobbigt att dra fram köttkvarnen.


Pölsa ett "lillkok"

7 hg hackat/malet älgkött

3 dl korngryn

8 dl buljong från köttkoket

1 gul lök

2 msk smör

buljong

salt och mycket mortlad kryddpeppar


Koka grynen i buljongen.

Fräs löken mjuk i smöret.

Blanda ihop allt, späd med lite mer buljong, krydda och låt pölsan puttra ihop.


Jag brukar oftast blanda pölsan med fläskkött men det här köttet var så fint att det blev gott ändå( har provsmakat alldeles för mycket)

Lite lite lever är kalas att ha i men det hade jag ingen.

Bilden är här nu och visst förstår man de som inte tycker att pölsa ser så gott ut?
Men gott blev det!


Kokta grönsaker och ostsås med skinka

 Det här åt vi till middag idag, lätt som en plätt med potatis i kastrullen och grönsaker ovanpå i lilla "bambukokaren"



OST/SKINKSÅS
2hg skinka (kallrökta snuttbitar hittade jag nästan gratis och såååå goda)
1 dm purjo
1 vilöksklyfta
1 msk smör
3 dl mjölk
1 dl grädde
2 tsk maizena
150 g Philadelphiaost
2 dl riven ost
peppar

Fräs lökarna mjuka i smöret.
Vispa ihop vätskan med mjölet och låt det puttra.
Lägg i skinkan och osten och låt det bli varmt.
Skinkan var så salt så t.om jag tyckte det räckte men peppra på rejält!


Nu ska jag titta på "Halv 8 hos mig" det är rätt kul tycker jag!


Tröstkyckling

Den här dagen som skulle bli så lugn hm......det är bara dumt att tänka så. Jag tänkte bara ut i skogen och hämta tallris och göra fint i fönsterlådorna, umgås med Lisa och hälsa på småkusinerna hos farmor, uppvakta Maria som fyllt år, laga middag och åka och spela fela. Planen sprack när jag kom på att alla fönster måste putsas innan riset hamnar utanför och sedan hade Frida tagit fel matchshorts och de skulle vi gasa iväg 5 mil med på helst inga minuter alls.
Peter och Emmelie räddade mig från attacken så jag behövde bara köra 2 mil  till Ånge med dom.
 Sedan efteråt känns det bara löjligt att jag får värsta pulsen och svettningarna av det där för vaddå det finns väl värre saker?
Nu är det frid och fröjd, middagen är klar, familjen kommer precis innanför dörren,fönstren är putsade och hej och hå med ljung och tallris, kusinerna var på hemväg när jag kom dit ,Maria får sin present en annan dag och jag hinner ta min"morgondusch"och åka på konserten hur lugnt som helst!
Wy worry!
Fränsta fick stryk på dagens match också, det var tråkigt.

Nu har vi ätit och som tröst så blev kycklingen helt perfekt. Det var färska kycklinglår som legat i marinad några timmar.
Kycklingfile kan slänga sig i väggen för det här blev så saftigt och yummie!

MARINAD
1 citron, saft och skal
2 msk chili och vitlöksolja
1,5 msk hackad färsk rosmarin                                                                                
2 tsk flingsalt citron
lite honung

Potatis och morötter från Holmsnäs la jag i långpannan med lite rapsolja och salt.. Morötterna var såååå söta och goda.
Kycklingen brynte jag i stekpannan först innan de landade i långpannan de också.
35 minuter i ugnen på 175 ° och de sista 15 minuterna drog jag upp temperaturen till 225°.

ROSMARINSÅS
2 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 dl mjölk
1 dl grädde
2 tsk maizenamjöl
hackad rosmarin

Skölj ur stekpannan med vattnet och sila skyn i en kastrull.
Smula i buljong, vispa ihop mjölk/grädde med mjölet.
Koka upp såsen och strö i rosmarinen.
Smaka av med salt och peppar.


Guacamole

Vad härligt det är när vi är många här hemma! 
Idag är det innebandymatch för Frida som vi ska kolla på. Hennes lag , Fränsta IBK har klivit upp till division 1 så det blir till att heja!
Det blir nog bara hemmamatcherna vi kollar på för vissa bortamatcher blir låååångt borta dom, Boden, Vännäs och Umeå (typ 40-75 mil hemmifrån)

Så här gjorde jag en av rörorna igår när vi åt tacos

"Avokadogucka"
2 avokado
4 soltorkade tomater
1 stor klyfta vitlök
2 dl turkyoughurt
1-2 msk citronsaft
(färsk koriander)
salt, peppar

 Jag körde tomater och vitlök med stavmixern och sedan åkte avokadon och citronen i.
Sedan vände jag ner youghurten och kryddade.
Hade jag haft koriander så hade jag tagit det.
Chili blir också kalasgott att hacka i men nu skulle det vara en "snäll sås" förstår ni!

Har ni någon favoritsås/salsa till tacos?


Kakan som kom 2:a!


AnnaMaria gick till final i kladdkake-SM och blev 2:a!
Inte dåligt det men det var ingen dålig kaka heller kan jag lova!
Den var lätt att göra och ingen ugn behövs det heller.
Bilderna och receptet kommer från Aftonbladet.



Choklad- och pistaschnötstårta med krispig jordnötsbotten

Du behöver:

Botten:

1 dl ljus sirap

250 g jordnötssmör

6 dl corn flakes

Tryffel:

450 g choklad (går bra med både ljus och mörk)

1 dl vispgrädde

1 dl mjölk

0,5 dl hackade pistaschnötter

+ 0,5 dl till garnering



Gör så här:

1. Klä botten av en form med löstagbar kant med bakplåtspapper.

2. Värm sirap och jordnötssmör så att det smälter ihop, det får ej koka. Dra kastrullen åt sidan, rör ner flingorna. Krossa flingorna lite. Tryck ut massan i formen.

3. Smält chokladen i en djup tallrik i micron (eller över vattenbad).

4. Koka upp grädde och mjölk.

5. Häll över chokladen i en bunke och häll sedan över den kokande grädden. Vispa med elvisp så att det blandas ordentligt, häll sedan i de hackade pistaschnötterna. Häll chokladkrämen över botten och ställ i kyl. Låt den gärna stå i kyl över natten, allra minst 5 timmar.

6. Lossa tårtan från kanten med en vass kniv. Garnera med hackade pistaschnötter och servera med vispad grädde.


Kycklingspett och tabbouleh

Den här maten kändes lite somrig men jag hade ångan uppe efter en innebandymatch på fritids så den passade mig rätt bra. Aptiten har jag inte fått tillbaka än och det blir inte lika kul och laga när den fattas.
Jag hade hur som helst stora kycklingfileer som jag delade på längden och la i en marinad. Nu blev det bara en snabbvändning i den men det blir såklart godare om det får ligga längre. Jag snabbstekte i grillpannan och sedan fick spetten gå klart i ugnen(penslade på marinaden). Bulgur hade jag färdigkokt så "tabben" hackade jag ihop medan kycklingen var i ugnen.
Vanlig turkyoughurt med vitlök fick bli sås idag.



Marinad
3 msk rapsolja
3 msk citronsaft+skal
1 msk riven ingefära
1 msk riven vitlök
 2 nypor chiliflakes
salt, peppar

Tabbouleh
3 dl kokt hel bulgur
3 fint hackade tomater(utan kärnor)
1 liten fint hackad rödlök
saften av 1 citron
1-2 msk chili/vitlöksolja
persilja, mynta
salt och peppar


Förra helgen var det SM i kladdkaka och det är bara att gratulera Therese som vann!
Kolla in alla finalisternas recept, jag ska självklart testa något, men hoppsan inte nu då när vi ska försöka vara nyttiga i det här huset, hm......(vem kom på det här????)
Men jag säger bara det att på fredag då fylls huset av ungdomar och då MÅSTE man väl bjuda på något till efterrätt, eller?

Inlagda rödbetor

Jag hade några rödbetor kvar i mitt lilla land som jag drog upp alldeles nyss. Det absolut godaste är nykokta med bara smör på. Jag tittade in till Taffel för och se om de hade något bra recept och jag testar det här.
Jag skulle vilja ha en "vågkniv" som min mormor skar sina rödbetor med när jag var liten.
Finns det såna, någon som vet?




Ingen älgjakt...

Nej det blev ingen älgjakt idag med storebror för mig inte. Istället blev det till att stanna hemma från jobbet igår och krama GustavBerg istället, fy vale för magsjuka! Tack och lov har resten av familjen klarat sig.
Jag ska gå ut och kasta lite gamla blommor i fina vädret men jag känner mig inte laddad för någon matlagning direkt.
I tisdags bjöd jag mina spelmanskompisar på morotskaka och jag lovade att lägga ut det receptet. Var jag fått det ifrån vet jag inte men det kan vara Marianne i Bryssel.

Morotskaka
4 ägg
2 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk kanel
2 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
6 dl rivna morötter
2 dl matolja

Glasyr
1 ask Philadelphiaost
2 dl florsocker(tror jag tog mer än så!)
2 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker.
Blanda allt torrt och rör i det och oljan.
Rör i morötterna.
Grädda kakan i smord och mjölad långpanna i 175° i 30-35 minuter.
Rör ihop glasyren och bred den på kakan när den kallnat.
Dela i bitar och garnera med morotsstrimlor om du vill.

Jag provade att dela kakan först och sedan ha på glasyren för jag trodde det skulle gå lättare men det gjorde det inte!


Idag har mannen åkt till Stockholm på landskamp Sverige- Portugal. Jag kan inte förstå vad som är så kul med det men när han sa att det gick att jämföra med när jag fick titta på Årets kock 2008 och då måste det vara otroligt kul!

Gåsbröst x 2

Nu har jag haft riktigt roligt här! Nu pratar jag inte om dagens städning utan jag menar mitt gåsexperiment. Jag fick gåsköttet av brorsan i söndags och det har legat i källaren tills viss dygnstemperatur uppnåtts.Överkurs för mig men jag bestämde att det legat färdigt  igårkväll. Då gjorde jag två marinader, en till varje bröst och sedan fick det ligga i kylen ett dygn. Planen var att  göra en asiatisk variant och en svensk .
Marinad 1
15 enbär
1 gul lök
3 msk god olivolja
Jag torkade av köttet, brynte det i smör, saltade och pepprade och in i ugnen på 150° i 35 min.
Vilostund för köttet och sedan skar jag det i tunna skivor.
Råstekte potatis i skivor, trumpetsvampstuvning,hopkok av skyn med balsamico(rödvin hade inte varit fel här) och en smörklick,torkade tranbär på toppen.


Marinad 2
1,5 msk fivespicekrydda
2 klyftor vitlök
1 chili
1 msk sesamolja

Torkade köttet och brynte det i olja.
Kryddade med mycket sichuanpeppar och lite salt.
Sedan in i ugnen i 150° i 35 minuter.
Köttet fick ligga en stund och sedan skivade jag det i tunna skivor.
Wokade bönor, majs, morötter, kokade nudlar och slog den starka köttskyn över alltihop.
Smakade av med japansk soya och färsk koriander.


Först åt vi av svenskvarianten och sedan den starkare och vi hade svårt att säga vilken som var bäst.
Men till slut så vann Asiengåsen!


Pasta med cambozola och svamp

Flera saker jag skulle komma ihåg idag har bara trillat bort, tröttsamt, så det var bara att åka tillbaka på jobbet igen.
Det börjar bli fullt i knoppen känns det som och träningen vart tog den vägen?
Dottern gör sitt bästa för att dra med mig på promenader men mina går lätt att räkna nu. Det måste bli skärpning  och uppryckning !

Jag köpte en god cambozolaost igår som jag var tvungen att laga något av på direkten innan jag själv äter upp den.
Det är sällan jag köper den just av den anledningen.........
Det fick bli en sås av det som fanns i kylen, riktigt gott faktiskt!

Min onsdagspastasås 3-4 port
3 dl torkade trattisar eller ca 6 champinjoner
1 liten röd paprika
1 ändå mindre orange paprika
1 liten lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
3 dl grädde
2 dl vatten
1 msk mjöl
1 svampbulj.tärning
150g cambozola
svartpeppar ev. salt

Fräs svampen rejält i oljan.
Lägg i de andra grönsakerna som du hackat i bitar.
Tippa i vätskan blandat med mjölet och buljongen.
Låt det småputtra lite.
Smula i osten och låt den smälta.
Smaka av med kryddor.
Pasta åt vi till men Frida sa att lite tunnare sås bara så hade det varit en god soppa!

ÖIF-festen blev kul!

Det blev en bra kväll igår trots att jag mest kände för att ligga hemma i soffan. God mat fick vi, en härligt krämig potatisgratäng, grillad kyckling,  goda skinkor och tomatsallad. Kul var det att laget klivit upp till div 4 igen efter en säsong i 5:an. 
Lotterier gillar jag och vann gjorde jag (kanske ska skriva vi här!) När jag fick syn på en röd snygg Umbrooverall sa jag - Den där ska jag vinna! Och när jag såg stora, goda, smarriga fruktkorgen så sa jag  -Ok , jag tar den också! Och så blev det mina vänner, plus en dörrmatta, en sekatör och en sportbag så vi kunde bära hem grejerna, ha ha!
Kan väl säga att vi köpte ganska mycket lotter också men det var iaf 70 pers på festen.

Idag blev det lite svampplockning med Maria och sedan kom min bror och svägerska och hälsade på lite. Brorsan hade med sig en gåslever och två gåsbröst till mig så nu skulle jag helst vilja vara hemma fr¨ån jobbet imorgon och bara laga något av det där. Köttet skulle visst ligga luftigt och möras rätt länge så det ligger i källaren nu. Lever älskar jag men jag vet inte riktigt vad jag ska trixa till, pate? Pastej? Steka skivor med bacon och kapris? Såg ett recept med en marinad av konjak och madeira men hallå??? Sånt har inte jag hemma i mina skåp.
Någon som sitter på något bra gåstips?
Till helgen ska jag följa med brorsan på älgjakt och det blir kul det men det svåraste blir att hålla tyst så länge!


RSS 2.0