Fläskfilé, rotgratäng och balsamicosky

Jag har varit så lat den här helgen så jag skäms nästan, bortsett från omplanteringen av de sista tomat och chiliplantorna har jag inte gjort många knop. Det kanske är bra att jag laddat batterierna för till helgen åker vi till Tänndalen. Gissa om jag längtar???
Idag blev det knappt mat för vi åkte och storhandlade (puh 2 km lång lista) direkt efter jobbet och då var orken slut (läs: jag ville hellre se Halv åtta hos mig och ingen annan ville laga mat heller!)
Det här åt vi till middag igår!


Rotgratäng
4 port.
ca 700g rotsaker:
4-6 potatisar
1 palsternacka
1 bit rotselleri
1 svartrot (bara för att jag hade en över)
2 klyftor vitlök
3 dl grädde
2 dl mjölk
2 dl riven ost
salt, svartpeppar

Skala alla rotsaker och dela i tunna skivor eller kör i matberedaren. Krydda rejält, riv  i vitlöken, blanda grädde och mjölk och slå över. Strö över riven ost och gratinera i 200 °ca 40 minuter.

Fläskfilén
Krydda den rejält runt om med salt och peppar. Bryn den i smör och olja i stekpannan och låt den gå klart i ugnen i ca 15- 20 minuter.

Balsamicoskyn:
1 bananscharlottenlök /1 liten lök
1 msk tomatpuré
2,5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 msk balsamvinäger
(en dutt maizena)

Hacka löken och fräs den mjuk i pannan där du stekt köttet.
Fräs med tomatpurén, smula i buljong och tippa i vattnet.
Låt allt koka ihop några minuter.
Sila skyn och red en gnutta om du vill ha den lite "simmig"
Slå skyn över köttet eller servera vid sidan om.

VAD KUL ATT NI ÄR MED OCH TÄVLAR!

Tävling hos mig!

För ett år sedan  fick jag min blogg i present av min dotter Lisa och jag firar nu med en tävling!
Vinsten är en påse av mina sista fina torkade rödgula trumpetsvampar, snäppet godare än trattkantareller om ni frågar mig (det är ingen megapåse, den väger 75 g!) Ja om du inte har skåpet fullt med torkad svamp och ätit dig less så skriv ditt namn och mailadress i mina kommentarer så är ni med i lottningen. Har du en egen blogg så får du gärna länka hit till mig!
På fredag firar jag 1 år och då drar jag vinnaren!



Ni får stå ut med att jag tjatar om det här varje dag i veckan för jag kan nämligen inte lägga in tävlingen till höger på min blogg som alla andra proffs kan!

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!


Sallad med svartrötter och lite till...........

Stackars mannen han tyckte att det låg långa ölkorvar i svalen! 
Det är kul att köpa något man aldrig smakat eller lagat och svartrötter har jag spanat på ett tag. Jag har googlat runt och läst och dom kallas för  "fattigmanssparris", kan kokas, friteras eller stuvas till både kött, fisk eller som ensamrätt.
Planen var att steka fläskfilé till men jag ändrade mig och det blev en sallad med bacon och ost istället.





Det viktiga verkar vara att lägga rötterna i någon syra direkt efter skalning så dom inte mörknar.
Jag hade varken citron eller ättika och glömt att vinäger visst är lite syraaktigt hmm ... så jag tog lime och apelsinsaft . Det kändes dumt att kasta saften (en snålgen jag har) så jag kokade rötterna i den + lite vatten och en nypa salt i drygt 15 minuter. Jag delade sedan rötterna på längden, stekte dom lätt bruna i baconfettet, strödde över vitlök, hackad persilja och kryddade med salt och peppar.

SALLAD 2 pers
2 svartrötter
saft av citron, lime eller apelsin
1 paket bacon
100g halloumiost
1 stor avokado
2 nävar ruccola
8 körsbärstomater
2 msk citronolja
1 klyfta vitlök
2 msk hackad persilja
salt och nymalen svartpeppar
1 msk smör

Börja att skala, dela i bitar, lägg i citronvatten och koka rötterna.
Skiva osten och stek den i smöret.
Stek baconet.
Stek rötterna i baconfettet, fräs med vitlök, strö över persilja och krydda.
Dela avokadon i skivor och skaka runt dom med citronolja, salt och svartpeppar.
Lägg ruccolan i botten på 2 tallrikar och lägg sedan dit resten av "salladen".
Servera direkt, lite ljummen med ett smaskigt bröd som jag var utan idag!

Svartrötterna var ganska likt sparris men inte lika smakrika. Salladen fick många olika konsistenser och det gillar jag, len avokado, gnekig ost, krispigt bacon, svartrötter med lite tuggmotstånd osv.....
Jag gjorde ingen dressing till salladen utan citronoljan fick göra lite av det jobbet.

Curryfärs med plock!



Det här är en perfekt rätt när man är många och ett mumsigt alternativ till tacos! Smaka dig fram med pasta och  kryddning så du får färsen så het som du vill ha den. Har du ingen currypasta så krydda med vitlök, chili, ingefära och massor av curry.
Dippa och doppa med naan eller papadums!

Curryfärs till 12-15 pers
2 kg köttfärs, går fint med vilken färs som helst!
3 msk currypasta
2-4 msk curry
3 burkar kokosmjölk
salt, peppar
olja till stekning

tillbehör:
ris
gurka
paprika
ananas
banan
rostad kokos
jordnötter
mango chutney
yoghurt
naanbröd eller papadums

Ha en riktigt pysmysig helg mina vänner! Själv ska jag ta det lugnt och göra så lite som det bara går.
Vem vinner dansen i kväll då, Magnus eller Laila? Jag hejar på Laila men jag tror att de flesta gillar Magnus.

Naanbröd

Vi har haft middagsfrämmande idag och ätit lite Indiskinspirerad köttfärsröra med plock och naanbröd. Receptet fick jag av Fridas pojkvän Olle. Det är gott att doppa brödet i yoghurt och chutney eller helt enkelt "skotta" i sig maten med det. Fantastiskt fint bordsskick har vi i den här familjen men vi skulle kanske smälta in fint i Indien!
Köttfärsröran och "plocket" bloggar jag om i morgon för nu är mina ögonlock tunga.

Naanbröd
7,5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl naturell yoghurt
2 msk matolja
1 tsk salt
2 tsk socker
1/2 tsk bakpulver
2 tsk torrjäst
ev. frön jag tog kalunjifrön och vallmofrön

1. Lägg mjölet i en bunke. Ljumma mjölken. Vispa ägget i en skål och blanda i yoghurt, olja, salt, socker, bakpulver, jäst och1/2 dl av mjölken.

2.Häll blandningen över mjölet och knåda ihop en deg tillsammans med resten av mjölken. Knåda tills degen är smidig och inte kladdar.

3. Pensla degen med lite olja och låt den jäsa under en fuktig duk i 2,5 timme.

4. Sätt ugnen på grill och högsta värme.

5. Knåda degen och dela den i 6 delar. Platta ut och dra den till droppformade kakor och låt de jäsa på oljad plåt i 20 minuter.

6. Pensla bröden med vatten och strö ev. över frön eller någon krydda. Grädda högt och hett i några minuter tills bröden bubblar upp och blir bruna.



Ja visst ser det ut som musskit men det är kalonjifrön!

Frida vill ha våfflor!

Jag har skolat om lite av mina plantor idag(något som jag själv borde gjort för längesedan, skolat om mig alltså, barnskötare är ett utdöende släkte.....) Mina röda småtomater och jalapenos fick nya "pottor" och nu är det bara att hoppas att de gillar det. Mannen gjorde en extra hylla i fönstret för det tar ju lite plats.

Här är mitt recept på enkla våfflor som Frida rörde ihop, men en dag som denna borde man väl gjort en lyxigare smet med grädde! 

Karins Vardagsvåfflor

100g smält smör(margarin)
5 dl vetemjöl
3 dl vatten                                                                                     image116
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
1/2 tsk salt

1 nypa vaniljsocker

Smält smöret och låt det kallna.
Blanda mjöl,bakpulver och vatten till en jämn smet.
Rör sedan ner mjölken och smöret.
(Smörj järnet om du har ett bråkigt sådant)
Späd smeten en gnutta om den är alltför stabbig.
Ja nu är det bara att grädda och mumsa våfflorna med sylt/bär och grädde!


 

Här kommer min citron och rosmarinkyckling!

Min favorit av kycklingar är färska små kycklinglår med ben. Den här kycklingen gjorde jag häromdagen och den blir så saftig och god så ojojoj!

900g kycklinglår
1 dl olivolja
saft och skal av 1 citron
1-2 tsk mortlad rosmarin
1,5 tsk salt
vitpeppar

Blanda ihop alla ingredienserna och låt kycklingen ligga och marinera minst en timme och gärna över natten.
Lägg kycklingen i en ugnsform och stek i ugnen i 200° i  30-40 minuter.
Dra på grillen mot slutet om du vill ha krispig yta.
Va` rädd om den goda buljongen!


Zucchinigratäng istället för potatis

Ibland hittar jag på recept som blir apdåliga men idag hittade jag på ett som blev riktigt bra! Obs dagens jury innehöll inga småpetiga tonåringar! 
Zucchinigratäng med mycket fetaost
1 zucchini
3 grillade paprikor
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
200g fetaost
2 dl grädde
salt, svartpeppar
örtkrydda färsk eller torkad

Skiva zucchinin i 1,5 cm tjocka skivor och stek de snabbt bruna i het olja.
Salta och peppra.
Skiva lök och vitlök och låt de svänga med  i pannan så de mjuknar.
Dela paprikan i bitar och varva alla grönsaker och smulad fetaost i en liten ugnsform.
"Örtkydda" och slå grädden över.
Gratinera i 200° i ca 20-30 minuter tills allt fått lite färg.



Jag hade färdiggrillade paprikor på burk, de där är både goda och billiga!



Smulad timjan och oregano från frysen på toppen!



Här har gratängen fått hoppa in med  min citronkyckling men den skriver jag om i morgon!
Hoppas ni alla får en riktigt skön söndagkväll!

Vegabullar

Nu har inte jag haft bullar i frysen på länge men med en mjölk som gick ut igår och jäst som ville följa efter så fick det bli bullbak idag. Mamma brukar göra den här modellen på bullar men jag vet knappt om jag gjort det någon gång. Jag gjorde en alldeles vanlig vetedeg på 1,5 liter mjölk och med kardemumma. Jag gör min deg ganska lös och knådar den aldrig efter jäsningen utan tippar bara ur en degklick i taget. Det är säkert bara en fix idé men jag tycker att bullarna blir mjukare och godare då.
Bullfyllningen gjorde jag såhär:
200g smör
2 dl socker
2 msk kanel
2 tsk kardemumma
2 msk vaniljsocker
4 droppar bittermandelolja

Jag tycker det är lätt att röra ihop allt medan degen jäser. Mandelmassa hade jag tänkt mig med det var svårt det när jag gått och tjuvnallat......
Vad har ni för favoritfyllningar i era bullar?






Jag vill sjunga meeeer!

Konserten igår med Sarek var helt underbar, hoppas att publiken också tyckte det för det var så otroligt kul att sjunga! Vi är bjudna att vara med på två konserter i Norrköping men jag tänkte hoppa över det för vi är i fjällen men vet ni att nu har jag ändrat mig, jag ska med!
Fjällen hinner jag med ändå för vi ska vara i Tänndalen i två veckor så det jag missar är slutklämmen, 2 dagar i backen och städningen i stugan. Det där sista kan ju bara vara vinst!


Canneloni med skinka, spenat och ost

Ge mig canneloni, macaroni och lasagne........tänker direkt på Lasse Holm och melodifestivalen!
Jag bara surrar om att göra egen pasta men varför blir det aldrig? Jo men just det jag ska skaffa en pastamaskin först eller anmäla mig till en "tålamod med kavelkurs" ! Hur som helst var det väldigt enkelt att öppna förpackningen med coops färdiga pastaplattor och det blev riktigt gott också. Jag har gjort rullarna med tomatsås över tidigare men det här tyckte vi alla var godare. Det här blir en lätt rätt att laga när vi är i fjällen, lättare än lasagne faktiskt!




CANNELONI MED OSTSÅS
250 g färska lasagneplattor
12 st skinkskivor
ost du gillar att lägga i rullarna,mozarella, västerbotten, feta är gott men goudaost var det jag hade hemma.
200 g fryst bladspenat 

 OSTSÅS
2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 creme bonjour vitlöksost
1 dl grädde
2 msk hackade örter eller 2 tsk torkade
salt, peppar, nyriven muskot
2-3 dl riven ost att strö över rullarna

Tina spenaten om du har fryst, krama ur vattnet.
Lägg skinka, spenat och ost på plattorna, krydda lite med salt och peppar.
Rulla ihop och lägg rullarna tätt med skarven neråt i en ugnsform.
Koka såsen och slå den över rullarna.
Strö över osten och grädda i ugnen i 200° i ca 30 minuter.

Gulaschsoppa tröttnar jag aldrig på!

Ja jag är en "soppoman" och den här åt vi i helgen. Soppan har jag lagt ut tidigare men den här gången blev det en liten kastrull lagom för 4.

4-5 potatisar
2 morötter
1 lök
1 paprika
2 vitlöksklyftor
1/2 chili
1/2 - 1 msk harissakrydda/tacomix
en gnutta honung
2 msk olja eller smör
500 g passerade tomater
buljong (eller vatten och tärning) till lagom konsistens
2-3 hg kokt kött i småbitar eller köttfärs/ tacorest
salt, peppar

Dela potatis, morot och lök i småbitar och fräs det i smöret med chili, vitlök och kryddor.
Tippa i tomater och buljong så det täcker grönsakerna och låt det puttra tills allt är nästan mjukt.
Dela paprikan i småbitar och låt den och köttet koka med.
Smaka av med kryddor och honung och glöm inte yoghurt eller creme fraicheklicken!



Anna min dotter på Nya Zealand ville ha flera vinterbilder och här kommer dom!







Det där lilla röda som ni kanske ser är min mammas stuga och den är till salu.
Den ligger så fint vid sjön men det är nog dags för en ny bänk på bryggan!

Röding är man inte bortskämd med!

Den här fina firren blev en god middag det! Den fick sällskap i ugnen med citron, dill, grädde, fiskbuljongtärning, citronsalt och vitpeppar. Vi fräste söta goda Näsetmorötter i smör tillsammans med haricots verts och vitlök.
Anitas hand kryddar på lite här och det är hon som fixat fisken. Varför är jag är ingen storfiskare ? Jag vill bara att sån här fin fisk ska ligga i min frysbox ,fix och färdig! När vi ska till fjälls kanske jag byter liftkort mot fiskekort, säljer skidorna och köper en borr, sätter mig på isen när resten av familjen åker till backen.......näääe skulle inte tro det....






Här kommer några bilder från Näset, hög mysfaktor kan jag lova!







Chokladrulltårta med kokoskräm



Idag har jag haft min tidiga dag och slutat redan klockan 11, lyxigt va? Veckans återhämtningsdag som jag är brydd hur jag ska klara mig utan nästa termin,  fast jag vet ju och andra sidan inte var jag ska jobba heller.
 I helgen ska jag och två kompisar åka till Näset och bara ha det lugnt och skönt, strunta i funderingar, elda i spisar och hoppas på solsken!


Rulltårta
4 ägg
2 dl strösocker
1/2 dl potatismjöl
3 msk kakao
1 msk vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 nypor salt

Kokoskräm
100 g smör
1,5 dl kokos
2,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker  flufsigt.
Blanda allt det torra och sikta ner det i smeten.
Häll smeten i långpannan på bakplåtspapper.
Grädda i 225- 250° i ca 5 minuter.
Strö socker på kakan och vänd över den på en skärbräda eller plåt.
Vispa ihop kokoskrämen och bred på den när kakan kallnat.
Rulla, skiva, ät och mumsa!


Jag har fått en utmaning här av Ulrika, hoppas tanken var att man bara ska skriva det man först tänker på och inte tänka så mycket, det passar liksom mig bra det!

Kopiera detta till din blogg, utmana 5 personer och berätta det för dom. Varje svar måste börja med första bokstaven i ditt namn. Alla svar måste vara riktiga, hitta inte på ord! Du får inte skriva samma svar två gånger eller skriva ditt eget namn som svar! Om du utmanar någon med listan så får den personen, om ni skulle råka ha namn som börjar på samma bokstav, inte ge samma svar som du (utom namnet då om ni heter lika). 


Här är mina svar

1. Vad heter du? Karin


2. Ett ord på fyra bokstäver: Koka, ja det närmsta mat jag kunde komma då!

3. Flicknamn: Kristin

4. Pojknamn: Kalle

5. Yrke: Kirurg, (spännande att glo på operationer på tv)

6. Färg: Kitt (obs  inget finger)

7. Klädesplagg: Kjol

8. Mat: Korv

9. Sak i badrummet: Kam

10. Plats/stad: Kölsillre (hitta det på kartan om ni kan och inte är Ångebor)

11. En orsak att vara sen: Klantighet

12. Något man skriker: Kalas!!!! (vi har inte så många grannar!)

13. Film: Karlsson på taket

14. Något man dricker: Kaffe (fast jag tycker det smakar bläääää)

15. Band: Kiss

16. Djur: Knott

17. Gatunamn: Kapellgatan (ha ha där bodde jag när jag var liten!)

18. Bil: Kia

19. Sång: Kom och va me´(lokal hit på Östavallsskola)

20. Känd person: Kronprinsessan, hon har visst något på gång eller?

Jag utmanar alla som vill men tala gärna om för mig eftersom jag är nyfiken av mig och vill läsa!


Tortelloni med bacon, paprika och vitlöksås

Ja den här pastan är snäppet större än tortellini och mil ifrån smak och konsistens på den torkade varianten. Den var fylld med 5 sorters ost men jag ska inte ljuga och säga att det kändes så mycket av ostsmaken, det kan bero på vitlöken i min sås också. Min creme fraiche kom inte direkt från burken utan det var det som blev över av Lisas vitlöksås igår.
Hon hade nästan mer vitlök än sås!



250 g tortelloni eller någon annan färsk pasta
1 paket bacon
1 röd paprika
2 dl mjölk
1 liten ask creme bonjour vitlöksost
1 dl creme fraiche
2 msk hackad gräslök eller något annat grönt
salt, nymalen svartpeppar

Stek baconet knaprigt och pytsa i paprikan i småbitar mot slutet men den ska inte bli genommjuk.
Koka pastan.
Koka upp mjölken och osten och vispa så det blir slätt.
Tippa i creme fraichen och krydda såsen.
När pastan kokat klart slå av vattnet och vänd ner den i baconjoxet.
Slå såsen över och servera med riven ost.

Nu ska jag göra en rulltårta för min syster och hennes kille kommer snart.

Jag är med och tävlar hos Lina och det man kan vinna är rött te från Te Frossa!

Körkortsmiddag!

Japp nu har hon kirrat körkortet och som "grattis"så fick hon fixa middag idag! Eftersom hon älskar fläskfilé (och inte åt det i söndags)så fick det bli det fast det är tisdag. Vi tar väl blodpuddingen på söndag istället då!
Lisa marinerade köttet innan det stektes och det brukar aldrig jag göra så nu fick jag lära mig något nytt.
Saftigt, mört och kryddigt blev det!

Hon skivade köttet och la det i:
olivolja
honung
stark paprika
chili
salt och peppar
Och till köttet blev det sallad, youghurt med vitlök och färdiga baguetter.




Efterrätten gjorde jag och det snabbaste jag kunde komma på var chokladmousse. Receptet tog jag ur Fogtdals matlexikon men det skriver jag imorgon för nu är det spelmanslaget som gäller!


Undra just om jag har någon bil hemma ikväll...hm.....

Kakbak och buljongkok

Jag har knyckt ett recept hos Emma på en chokladkaka som jag precis stoppat i ugnen men jag hoppade över smöret, talang!
Det är en topping på kakan så jag hoppas den blir saftig ändå. Mannen fyller år imorgon så den här kakan får bli istället för tårta tror jag.
Här är receptet på Emmas Jörnkaka
Hos K finns det ett nästan likadant recept.



Buljongkok av fina köttiga älgben har det varit i mitt kök. Jag "brände på" kryddade köttben, lök, morötter, vitlök och chili i ugnen först innan allt åkte i syltkitteln. Ja just det, det följde med en bit ingefära också och från frysen tog jag en bit fänkål, selleri och örtkryddor (gräslök, persilja, timjan, oregano) Det fick småputtra i flera timmar tills köttet lossnade lätt från benen. Jag frös in små köttbitar i buljong, perfekt att ta upp till gulasch eller köttsoppa och resten av buljongen frös jag in i småburkar.

Det ser bra mycket godare ut före kokning!



Vi blev bjudna på hockeymiddag hos svärföräldrarna idag. Maten var som vanligt suverän men hockeyn skippar jag lätt!
Avokado med citron, majonäs och räkor fick vi först.

Saftig karré, rotisar, sås och potatis mmmmmmums!


Ja som ni ser så har jag hittat några knappar att leka med i fotoprogrammet och jag vore glad om jag förstod mig på hälften!

Hallon och blåbär har en tävling på gång och man kan vinna en finfin bok med chokladrecept.
Vem vill inte vinna den?

Maränger med kanel och hasselnötter

Är man normal om man bakar och löser sudoku samtidigt? För två veckor sedan hade jag aldrig ens tittat åt ett sifferkryss men nu är jag helt såld på det där! Inte för att jag är någon stjärna men jag tror det kan vara bra för knoppen. Nu var det ingen knådning på gång utan maränger som skulle vispas i 8 minuter och jag som var för lat att ta fram assistenten so why not!
Receptet  tog jag ur min fina bok OTTOLENGHI the cookbook.

CINNAMON AND HAZELNUTMERINGUE
200g äggvitor(ca 7st)
260g strösocker
140g mörkt muscovadosocker
1/2 tsk kanel
30g grovt hackade hasselnötter

Sätt ugnen på110°.
Blanda sockret och äggvitorna i en kastrull och sätt den över ett vattenbad.
Rör om och låt allt smälta ihop under omröring i ca 10 minuter till  max 40°.
Ta upp kastrullen ur vattenbadet och vispa i 8 minuter( här är det perfekt att lösa sudoku!)
Vänd ner kanelen i den tjocka massan och klicka ut på plåt
Strö över hackade nötter och grädda i 1,5-2 timmar.
Jag gjorde halva receptet bara för att testa men jag tog lika mycket nötter och hackade 50 g mörk choklad och vände ner. Planen är någon efterätt med bär på söndag.



Det kommer en "gräddad" bild sedan nu är det dansdax fast bara på tv tyvärr.
Hoppas ni får en mysig kväll!

Idag blir det "korvstrogga" med ris!

Jag har precis gjort middagen klar och en hallonkaka står i ugnen. Vi väntar bara på Frida och hennes pojkvän som kommer hit och äter med oss idag. Ingen middag att impa med direkt men korven låg där och ville bli uppäten så det blev en rätt och slätt stroganoff!

KORVSTROGANOFF
600g falukorv
2 lökar
1 dl tomatpure
1 msk sambal
2 dl buljong eller vatten + 1tärning
2,5 dl mjölk
2 dl grädde
2 msk mjöl
salt och peppar
(persilja)

Strimla korven och stek den, hacka lök och låt den ramla ned i pannan och sist fräs runt tomatpurén.
Vispa ihop vätska och mjöl och låt allt puttra på.
Smaka av med kryddor och strö över något kryddgrönt om du har.


Sallad med grape, ost och nötter

Idag blev det restdag här hemma och jag tänkte bara göra en sallad men det var soprent i svalen sånär som på en halv påse spenatmix och en blondgrape. Men jag stekte en liten bit halloumiost, strödde över en näve valnötter, pressade på lite grapesaft, lite olivolja och flingsalt. Fräscht och gott blev det och Frida pillade i sig en hel del fast hon var tveksam innan! Det är kul tycker jag när något oplanerat bara stämmer ihop både med smak och konsistenser, nu kommer jag på att en gnutta honung inte hade varit fel heller.



Nu blir det en rask promenad före halv 8 hos mig!


Kyckling, grönsaker och nudlar ja wok helt enkelt!

Nu när jag lagade mat kom jag på vad jag ska önska mig av tomten i år,(snacka om att vara ute i tid!) en stor fin wokpanna.  Det går ju precis lika bra med en vanlig, stor och bra teflonpanna men det kanske beror på att jag aldrig ägt en riktigt bra wokpanna heller. Tips någon på en bra panna?



KYCKLINGWOK
4port
4 hg kycklingfilé
2 morötter
1/2 zuccini
1 burk minimajs
150g frysta wokgrönsaker
200g nudlar
2 klyftor vitlök
ingefära som en tumme
1/2-1 chilifrukt
1/2 kruka koriander
olja, salt, fishsauce
five spice eller någon wokkrydda
WOKSÅS:
2 msk oystersauce
2 msk fishsauce
saft och skal av 1 lime

Strimla kyckling och grönsaker.
Riv ingefära, vitlök och hacka chilin fint.
Blanda woksåsen.
Stek kycklingen i olja och krydda med salt och five spice.
Koka nudlarna.
Woka resten av grönsakerna hett och snabbt.
Fräs med ingefära, chili och vitlök. Stänk över lite fishsuce.
Blanda kyckling, grönsaker och nudlar och slå såsen över.
Hacka koriander och strö över.

Ha en skön kväll för det ska jag ha med mina spelmansvänner!

Hembea vs köpbea

Snart ska vi äta en toksen middag här men vad gör man inte när Lisa kommer hem på blixtvisit. Vi ska äta klyftpotatis, snabbstekta köttskivor, salsa, sallad och beasås. Det var inte det jag tänkte laga idag men jag vet vad Lisa gillar!
Vilken sås tror ni vinner smaktävlingen? Min hemsvängda bea eller Knorrs extrakryddade? Jag vet redan....

Beasås
1 miniliten lök
3 msk vinäger
1/2 dl vatten
persiljekvist
8 vitpepparkorn
3 äggulor
1 msk grädde
200g smör
salt, cayenne, citronsaft
dragon i vinäger, torkad eller färsk

Koka upp vatten i en kastrull till vattenbad.
Smält smöret och håll det varmt.
Lägg lök, vinäger, vatten, pepparkorn, persilja och lite torkad dragon i en liten kastrull och koka tills två matskedar vätska återstår och sila.
Vispa äggulor, grädde och den silade vätskan i en kastrull.
Sätt ner kastrullen i vattenbad och fortsätt vispa rejält tills det tjocknar.
Tag kastrullen från värmen och vispa i smöret lite åt gången och under kraftig vispning.
Tag inte med den grumliga bottensatsen i smöret.
Smaka av såsen med hackad dragon, ev. pressad citron en gnutta cayennpeppar och salt. 


 
Varför syns inte min dragon? Den finns där jag lovar!


Nu har vi ätit, (fast efterrätten är kvar) landat i soffan och kollar in parlamentet.
Såsduellen är avslutad och till min stora förvåning så vann hembean med 4-1 och det trodde jag aldrig!
Den förlorade en röst på att den var något smaklös men det fattades inte salt och inte syra så vi kom fram till att det nog var glutamat som man tyvärr är van. Någon som har något bra tips på kryddning utan E621?


Mycket chokladig kaka

Det här receptet fick jag i julklapp av "svejgan" Maria  och idag blir det test. Kul idé att ge bort recept eller hur? 
Carro "chockoholic "Leek hänger med Lisa hem på middag idag och hon får vara huvuddomare i kladdkakejuryn! 
Jag hittade en gömd och glömd nougatbit i kylen som jag hyvlade över den varma kakan.

KLADDKAKA MED BLOCKCHOKLAD
200g smör eller margarin
4 ägg
5 dl socker
3 dl vete
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
100g blockchoklad
(100 g nougat om du nu råkar ha)

Smält smöret, ta det från plattan och bryt ner chokladen och låt den smälta.
Vispa ägg och socker.
Blanda alla torra saker och rör ner det i äggsmeten.
Tippa sist i smör och chokladblandningen.
Grädda i en smord form i 175° i 35-40 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den.
Glöm för allt i världen inte grädden eller youghurtklicken!




RSS 2.0