Tomatsoppa med ost och salamisnurrar



Det blev en liten förrätt igår för jag hittade 3 smördegsplattor i frysen och då snurrade mattankarna på och blev en soppa till snurrorna. Vad härligt det var att få en timme gratis idag, tycker att jag hunnit med massor. Bäst var morgonpromenaden med Frida och sämst var att Lisa åkte hem så tidigt, men "taxin" gick tidigt tyvärr. Nu laddar jag för min första körövning på länge så nu blir det ingen gympa ikväll, typiskt att roligheterna krockar!

TOMATSOPPA 6 små port
1 stor klyfta vitlök
500g passerade tomater
1 fond du chef eller någon annan buljong
2 dl vatten
1 dl grädde
tabasco
honung
salt, peppar
basilika, färsk eller torkad
smörklick

* Fräs den rivna vitlöken i smöret.

* Tippa i tomater och vätskan och låt allt koka ihop.

* Smaka av med kryddor och honung.


SMÖRDEGSSNURROR
3 plattor smördeg
12 skivor salami
2 dl riven ost
1 vispat ägg

* Tina smördegen och kavla ut plattorna.

*Sporra 4 längder av varje platta.

* Pensla varje remsa med ägg.

* Lägg på salami och ost, snurra till och lägg på bakplåtspapper

* Strö/kläm fast lite ost på varje och grädda i 225° tills snurrorna fått färg.


Flamberat älgkött och marinerad rådjurstek

Jag har aldrig flamberat i hela mitt liv så idag var det dags! En liten flaska cognac köpte jag på Mallorca och den är parkerad bland kryddburkar och oljor. Man ser ju ibland i såser och grytor att det ska vara en skvätt så nu ska jag testa om det är något jag gillar. Mamma och nästan alla barnen kom till oss på middag idag, Anna är ute och åker men tre av fyra får vi vara nöjda med!

* Jag skivade upp en liten fin älgstek och lät köttet bli rumsvarmt.

* Stekte skivorna hastigt och kryddade med salt, svart och vitpeppar.

* Nu tjoade jag familjen till köket!

* Petter fick äran att skvimpa i cognac och fjutta på.......hmm ingen låga

* 3:dje gången gillt,  då brann det men då hade vi testat att elda cognac både här och där! Vi lät cognacen bli riktigt varm i pannan först och då funkade det. Jaaaa vi är amatörer och glada sådana!



Jag hade garderat mig och gjort en rådjurstek eftersom Lisa önskat det ifall flamberingen blev pannkaka.
Visst var skyn med cognac god men såsen från rådjuret var nog snäppet godare ändå.

MARINERAD RÅDJURSTEK/ÄLGSTEK
1-1,5 kg stek
2 dl rödvin
1/2 dl soya
2 tsk herbes de provance eller timjan/rosmarin/basilika
2 klyftor vitlök

Låt steken ligga i marinad i en plastpåse i ett dygn eller över natten.

Bryn köttet i smör och låt det sedan steka klart i ugnen 150° tills innertemperaturen är 65°.

Späd en gnutta i formen under tiden så du får en god såsbas.

Sila skyn och se till att du har 2 dl.


ENKLASTE VINSÅSEN
2 dl mustig buljong från kött eller fond/tärning
2 dl vin
1 msk tomatpuré
smörklick
honung
vatten+maizena
salt, peppar

Låt buljong och vin koka ihop.

Smaka av med tomatpuré, honung och kryddor.

Runda av med en smörklick och red såsen så den blir simmig inte tjock!


Rotsaker i ugn och gelé åt vi tillsammans med kött och sås!


Nu älskar jag inte bara mat utan dom här älskar jag mer än all mat i hela världen!



Frida är hemma hos storebror Petter men bästaste Peter varför gömmer du dig?



Lisa är hemma en sväng från Sundsvall!



Anna är i Kalmar just nu och hälsar på en kompis men förra helgen tog hon mitt höststök!


Kardemummamuffins eller kaka



Idag slutade jag tidigt och var hemma före klockan två. Det blev en lång och skön promenad och sedan lite stök härhemma (hm...fuskstädning men nu med tända ljus känns det helt rätt) Jag nobbade after work med ungdomarna för jag ville bara bara vara hemma. Mannen äter med jobbet och jag ville så gärna äta det som var kvar av fisken från igår i lugn och ro. Ibland känner jag mig lätt folkskygg men nu vill jag faktiskt att hela högen ska komma hem till mig och fika muffins!

Receptet kommer från Växelhäxan

KARDEMUMMAMUFFINS 12 st
4 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 msk malen kardemumma
150g smält smör
2 dl filmjölk
1 ägg
pärlsocker på toppen

Rör ihop alla ingredienser och grädda i formar på en muffinsplåt /smord och mjölad form.
Ugnstempen 175° i ca 25-30 minuter


Lisa pratade om att baka lussebullar men är inte det lite för tidigt? Då kommer ju adventskänslan en månad för tidigt....eller också passar det alldeles utmärkt att göra imorgon.

Ha en skön helg mina vänner!

Kokt torsk med ägg och pepparrot



Nej jag har ingen fiskallergi men man kan lätt tro det för nu var det längesedan det lagades firre i mitt kök. Det här är barndomsmat för mig fast då ströddes det ingen pepparrot på fisken men det är gott utan den också. Bara så ni vet så måste det vara smör till men för längesen när jag hade fettskräck så blandade jag smöret med lite av fiskbuljongen och det funkar såklart.

KOKT TORSK MED ÄGG OCH PEPPARROT
400 g torsk ( Änglamarks ekologiska provade jag)

Koka upp och låt koka 5 minuter:
5 dl vatten
saften av 1/2 citron
salt, pepparkorn
purjobit, lagerblad
smörklick

Sjud fisken i några minuter i buljongen



Servera med:
♥ kokt potatis
♥ 4 kokta hackade ägg
♥ skirat smör
♥ riven pepparrot

Visst är det härligt med fredag imorgon? Lisa kommer hem i helgen och kanske Petter och kanske Frida och kanske det dyker upp några pojkvänner också men Anna hon drar söderut. Det är inte lätt att samla ihop hela familjen nu för tiden! Jag hörde en önskan om rådjursmiddag.......

Rostad frukostmüsli



Frukostfilen har stigit några grader i godhet nu med den här müslin (pssst.. jag kan faktiskt äta den utan fil också) Anna tipsade mig om rostningen så nu kan alla köpeblandningar slänga sig i väggen! När jag blir godissugen nästa gång tänker jag röra ner de här nyttigheterna i smält,  mörk, god choklad.......undra om jag inte blir det ikväll?

Rostad müsli
2 dl rågflingor
2 dl fiberhavregryn
1,5 dl solrosfrön
1 dl krossat linfrö
100 g mandel eller nötter
1/2 dl kokos
1/2 dl vatten
1/2 dl sirap
1dl russin
1/2 dl torkade aprikoser

Blanda allt torrt utom russin och aprikoser i en långpanna.
Rör ihop sirap och vatten och fördela det över grynen.
Rosta i ugnen på 200° i 20-30 minuter tills blandningen är torr och krispig.
Rör om ofta!
Lägg müslin i en burk när den kallnat och blanda i russin och hackade aprikoser.


Kalkon med citron och rosmarin



Nu har jag premiärlagat grannen Isaksens kalkon och den var fin den kan jag lova! Det blir extra gott när man vet att den kacklat på där uppe på Smålåsen och haft det bra. Jag tänkte lägga köttet i salt, citron och örtblandning först men sedan tänkte jag på gravning och tippade med lite socker också och det blev inte fel alls.

KALKON MED CITRON OCH ROSMARIN
1 kalkonlår 1,3 kg
Marinad:
1 citron, skal och saft
1 msk salt
1 msk socker
1/2 dl hackad rosmarin och timjan /1 msk torkade örter

1. Blanda marinaden och gnugga in låret med det.



2. Låt köttet marineras i minst 3 timmar gärna mycket längre.

3. Bryn låret i smör och låt det sedan stekas klart i ugnen tillsammans med marinadskvätten i 150 ° tills innertemperaturen är 70°

Såsen blev bara bäst av allt och kan det bli enklare?

CITRON OCH ROSMARINSÅS
2 dl buljong från ugnsforman
1 dl creme fraiche 34%

1. Späd i ugnsformen så du får 2 dl buljong.

2. Koka upp med cremefraichen och låt såsen koka ihop, red om du vill ha en tjock sås.

Tidsoptimisten Karin insåg att om jag skulle hinna på gympan utan att behöva äta i bilen dit så hanns det inte kokas någon potatis. Tunt skivade rotsaker stektes på nolltime och passade dessutom fint till "Kallekonen" och såsen!

RÅSTEKTA ROTSAKSSKIVOR 2-3 port
3 potatisar
1 palsternacka
1 bit rotselleri
smör
salt och svartpeppar

1. Skala rotisarna och skiva dom tunt i en matberedare.

2. Stek i panna med smör tills skivorna fått färg och är mjuka.
 
3. Vänd ofta, salta och peppra.

Jag har haft en härlig dag idag, först och främst så var det en så rolig fest igår som fotbollstjejerna fixat. Maten var supergod särskilt tjälknölen och fläskfilén som hade en uuuunderbart god marinad. Efter maten blev det dans och det är ju inte heller fel. Ja efter en rolig kväll så gick morgonpromenad och städning här hemma också som en dans och nu har jag precis kommit hem från kvällens gympa så nu blir det vila och en ny bok tror jag.


Köttsoppa

Den här köttsoppan ville inte vara med på bild, oj vad jag knäppt! Den har varit i alla rum och vinklar och vrår både ute och inne men nu gav jag upp. Hur svårt kan det va? Om jag kommer till bloggträffen i Stockholm i november hoppas jag på en lektion av någon.

Det här receptet går ju inte att skriva ner som ni förstår men:

* Koka några fina köttiga ben av valfritt kött, (rådjur hade jag) tillsammans med lök, morot, persiljekvist, peppar, och salt, länge så köttet blir mört.

* Rensa köttet och sila buljongen (ställ buljongen kallt sedan om du vill ta bort ev.fett)

*Koka sedan upp valfria grönsaker i goda buljongen jag tog, morot, potatis, palsternacka, rotselleri och de sista minuterna hade jag i purjolök, ärtor och persilja. Smaka av med salt och peppar.


Har du inget köttigt ben så blir det väldans gott med bara grönsakerna också men då måste du ha en god buljong, Fond du chef gillar jag.

Nu har vi precis ätit soppan här tillsammans med Fäbodknäcke och lagrad prästost, mums!

I går var det 40-årskalas i Kölsillre, tack Marie och Henke för goda tårtor och grymma chokladtryfflar (hoppas ingen såg hur många jag tog)

Nu laddar vi för middag/dans med Torpshammars IF men ingen verkar veta när det börjar hm....dottern borde veta som spelar där.

Ha en fortsatt skön lördag mina vänner!


Köttgryta med mejram och dijonsenap



Jag tänkte först kalla min gryta för Bambigryta eftersom jag använde rådjurskött men jag ångrade mig, det lät inget vidare. När jag puttrat köttet mört funderade jag på kryddning och bestämde mig för mejram, hur ofta använder jag den kryddan? Inte ofta alls, i ärtsoppa någon gång bara. Fast jag har ju faktiskt haft en fin mejram i landet som jag borde tagit in och torkat men det är lite sent nu, -7 ute!

KÖTTGRYTA MED MEJRAM OCH DIJONSENAP
4 hg grytbitar, älg, nöt, rådjur, lamm
buljong tärning/fond/"hemkok"
2 dl fet creme fraiche
2 tsk torkad mejram
1 msk dijonsenap
1 klyfta vitlök
olja till stekning
salt och peppar

1. Bryn köttbitarna i oljan och låt vitlöken fräsa med på slutet.

2. Tippa över buljong så det täcker köttet och låt det puttra tills köttet är mört, 1-2 timmar och späd under tiden med mera buljong/vatten.

3. Smaka av med mejram, senap, salt och peppar och låt allt puttra ihop 5-10 minuter.


Det blev ett ynka litet recept det där men såsen blev väldigt god trots det!
Bilderna blir så tråkiga nu när det är mörkt och det kommer det ju att vara ett tag.........


Muscovadostekta äpplen med mandel



Anna hittade det här receptet igår i veckans Mer Smak och jag trodde inte så mycket på det egentligen men jag fick ändra mig, det var gott! Appropå ändra så ändrade vi lite på receptet också.

MUSCOVADOÄPPLEN
3-4 äpplen
3-4 msk muscovadosocker
3 msk smör
1,5 dl mandel eller nötter
1 tsk kanel


1. Hacka mandlarna/nötterna grovt och rosta dom i en torr stekpanna.

2. Klyfta äpplena men behåll skalet på.

3. Lägg smör, socker och äppelklyftorna tillsammans med mandeln och låt allt smälta ihop.

4. Låt allt bubbla på någon minut bara så äpplena fortfarande är krispiga.

5. Servera med vaniljglass eller vispad grädde!

Nu är jag brydd var den här kvällen tog vägen. Vi åt middag sent, spagetti och köttfärssås och Frida och Olle åt med oss, det gillar jag. Efter maten fick jag ett rådjur av Olle, det gillar jag också!





Ugnsfalu med broccolimos

Nu mina vänner är det färdigsemestrat och jag är hemma i kylan igen och har nyss ätit falukorv! Mamma och jag har haft det sååå härligt den här veckan, bättre än jag någonsin trott. Vädret har varit varmt och skönt men med regnskurar några dagar. Vi har varit till Mallorca på en gruppresa med Byberg Nordin. Mat , boende och utflykter var "fixt" och färdigt och det var ju en helt ny grej, lite "utflyktmeddagiskänsla" ibland men väldigt trevligt och lättsamt. Det var ett härligt gäng med på resan och de flesta var riktiga resrävar så nu peppar jag mamma att boka en ny resa till våren. Buffé fick vi både till frukost och middag med massor av goda saker men jag saknade smakerna! Kockarna lagade mat allt eftersom och dom hade värsta finaste råvarorna, alla möjliga sorters fiskar och kött av alla de slag men var fanns kryddorna, vitlöken och örterna? Det växte ju rosmarin i vartenda dike! Beror det på att dom tror att vi vill ha smaklös mat? Alla engelsmännens fel? Nu fanns det massor av härliga frukter och goda saker också. Jag är bara brydd vem som ska fixa chokladcroissanterna till frukosten imorgon..........

Vad fanns då i kylen efter veckan som gått? Jo en bit Änglamark falukorv och mina småtomater som mognat på sig. Anna kom hem i morse och både hon och jag gillar falukorv, sorry mannen (som inte diggar falu) nu bestämde vi:) 
GRATINERAD FALUKORV MED TOMATER 3 port 
400g falukorv
2 hg småtomater
1 lök
2 klyftor vitlök
1-2 msk dijonsenap
1,5 dl riven ost
2 msk tomatpuré
1 dl vatten
salt, peppar
örtkrydda  

1. Hacka lök och vitlök och lägg det tillsammans med tomaterna i en ugnsform.

2. Skåra korven, smeta på senap, kläm ner ost och lägg korven i formen.



3. Blanda tomatpurén med vatten och häll det över tomaterna.

4. Krydda på grönsakerna och gratinera i ca 20 minuter i 200-225° tills osten fått färg.



Anna hade gjort broccolimos häromdagen och jag fick lust att testa det. Vi kokade med några potatisar och hade ost kvar från korvgratängen och tillsammans med både grädde och smör blev det mums. Men visst ser det giftigt ut? Är du på GI/LCHF-humör så hoppar du såklart över potatisen.

BROCCOLIMOS 3 port

3 potatisar
500g fryst broccoli
1 dl grädde
2 msk smör
1,5 dl riven ost
salt och nymalen peppar

1. Koka potatisen mjuk och låt broccolin koka med några minuter.

2. Slå bort kokvattnet och rör ned grädde, smör och ost.

3. Smaka av med salt och peppar.


Nu börjar ögonlocken kännas tunga för det blev bara några timmars sömn på morgonen idag så jag sparar några semesterbilder tills imorgon!


Marängtårta med chokladkräm och rödvinbär


Nu har jag gjort höst i mitt lilla växthus och satt tallris utanför fönstren. Ljungen får jag gräva ner när jag kommer hem från Mallorcaresan för den är inte köpt än. Middagen idag blev svår att blogga om för det var resterna från köttfärspaprikorna i förrgår som hackades och blev en soppa tillsammans med potatis, morötter, krossade tomater, buljong och tomatpuré. Mannen som fick önska middag ville ha soppa och det passade ju perfekt. Jag lämnar kylen rätt tom så han får handla den mat han vill i veckan, jag har mina aningar.......

Vi åt tårta mitt i veckan bara för att marängbotten var kvar sedan Fridas 20-årskalas och för att Katri kom på te och hon älskar rödvinbär! Tårtan bjöd Ruth Winzell på första gången och den är en klar favorit. Krämen finns i två varianter på bloggen en med kakao och en med mörk choklad.

Nu blir det blogg och datapaus för mig i över en vecka och det blir nog hälsosamt, men det kan ju finnas nätverk på hotellet till "ajfånen"..........



MARÄNGTÅRTA MED CHOKLADKRÄM

Marängbotten:
3 äggvitor
2 dl socker
3-4 dl vårgårda ris

Chokladkräm:
3 äggulor
3/4 dl strösocker
3/4 dl grädde
50 g smör
100 g mörk choklad

3 dl grädde
3 dl bär


Tårtbottnen:
1. Sätt ugnen på 150 grader och klä en långpanna, ca 30x40 cm, med bakpapper (inte fel att olja papperet en gnutta)

2. Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt sockret, lite i taget under fortsatt vispning.

3. Vänd sedan ner riset och bred ut smeten i långpappan.

4. Grädda 50-60 minuter.

Chokladkrämen:

1. Mät upp äggulor, socker och vispgrädde i en kastrull och sjud upp under omrörning
tills den tjocknar.

2. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret i småbitar och sedan den grovt hackade chokladen.

3. Rör om tills krämen är slät och låt sedan krämen kallna.

4. Dela marängbottnen till 2 lika stora bottnar.

5. Vispa grädden och bred den ovanpå den ena bottnen och ringla chokladkrämen på grädden.

6. Lägg på bären och den andra bottnen och ringla smält choklad över tårtan.


Annas broccolipaj



Kolla in korgen mina vänner med mumsiga nyttiga saker från Kung Markatta!  Ost och pumpaknäcket är en riktig höjdare som passar perfekt till goda ostar. Teerna kommer jag att köpa fast vill du ha parfymerade sorter med smaktillsatser så är inte det här sorten för dig. Chokladmandlarna försvann som smör i solsken och aprikoserna....mmmm. Jag har inte testat kokosoljan än men den ska ju vara nyttig att steka i säger dom som vet.

Ni har väl inte glömt TÄVLINGEN där du kan vinna en hel korg med ekologiska grejer? (Det har jag men ska dit så fort jag knappat klart här!)

Kolla in alla produkter och glöm inte för allt i världen inte bloggen för där finns det många bra recept!

När jag kom hem från jobbet igår överraskade Anna med en jättegod kassler och broccolipaj. Lyx tyckte jag som var tokhungrig och utan middagsplaner!

HÄR hittar ni pajen!

Köttfärsfyllda paprikor med fetaost



Nu har jag precis kommit hem från vattengympa, riktigt kul men jag har nog inte rätta tekniken, vet inte riktigt hur jag ska plaska på men nu känner jag mig trött och det måste väl vara ett bra tecken?
Fredag i morgon mina vänner och det gör ingenting alls för då är det snart söndag och på söndag åker jag och mamsen till Mallorca!! Det har varit värsta sommaren där nere men nu säger väderleksrapporten regn i början på nästa vecka men huuuur ofta stämmer den?
Nu får jag vara nöjd ändå som hittat mitt pass! Mannen och jag vände upp och ned på huset häromkvällen och passet hade väl bara tröttnat på sitt vanliga ställe och skaffat sig en ny lya i en låda under 92 kuvert!

Gårdagens middag kommer här, retromat a´la 80 tal tror jag men gott tyckte vi att det blev.

KÖTTFÄRSFYLLDA PAPRIKOR
6 små snackpaprikor / 4 vanliga paprikor
100 g fetaost
5 hg köttfärs
1 lök
2 klyftor vitlök
5-6 soltorkade tomater
2 msk hackade oliver
1 msk kapris
1 msk tomatpuré
chili av något slag, färsk torkad eller inlagd jalapeno
1 tsk torkad timjan eller någon annan ört
salt och peppar
olja eller smör till stekning

Fräs lök, vitlök och köttfärs men det behöver inte vara genomstekt.
Rör ned soltorkade tomater, oliver, kapris, tomatpuré och chili.
Krydda rejält.
Dela och kärna ur paprikorna och fyll dom med köttfärsen.
Lägg paprikorna i en smord ugnsform, riv osten och strö den över.

 En liten sallad av mina småtomater, sallad, fetaost, olivolja, salt och peppar.




Härliga Stockholmsmiddagar!

Jag hittade en spännande restaurang, Bon Bon där vi åt i lördagskväll, hjälp vad gott det var! Små pyttiga rätter presenterades vid bordet och man valde bara de rätter man ville ha annars passade man och väntade in nästa bricka med godsaker! Ingen bestämd meny finns utan allt beror på vilka råvaror som finns för dagen. Vi fyra njöt.......nu blir det blodpudding och vanlig husman resten av veckan men ni ska veta att jag njuter av det också!



 Lax med blomkålspuré.


Toast "Pelle Janzon".




Varmrökt röding, soltorkade oliver och vetegräs.



Kalvbräss med trattkantareller.




Slätvar "escabeche" med nötmajonäs.




Kalvråbiff med rödbetor, kapris och lök.


 Ankleverveloute ( typ tunn soppa/sås)

Oxkind med rotsakspuré (minns inte exakt)



Friterad Västerbottenost med renfilé, sikrom och creme fraiche.



Pilgrimsmussla med kantareller och tryffelrisotto.


Sture tog med oss på Linas Bar på Kungsholmen, ett ställe för alla som gillar rejäla köttbitar, sås och pommes och det gjorde vi såklart. Tyvärr har jag drullat bort bilden på maten så ni får titta på oss istället!



SNICKERSTÅRTA/KAKA



Nyss hemkommen från en supertrevlig helg i huvudstaden med Sture och Kattis. Vi har sett på Ugglas revy, ätit en massa god mat och yrat runt en massa på stan. Snickerstårtan gjorde jag till Fridas födelsedag i förra veckan men det var så mycket stök då så jag hann inte ens blogga! Mitt förslag är att skära tunna bitar av den här tårtan i förväg annars blir man lurad att ta för stor bit, ni vet väl hur mäktig den är? Kanske små små bitar till och med. Jag vispade grädde till och tinade några sommarhallon.

SNICKERSTÅRTA
 1 burk Jordnötssmör 
 1 ½ dl Strösocker
 1 msk Vaniljsocker
 2 dl Ljus Sirap
 1 liter Cornflakes
 250g Mjölkchoklad


1.
Värm jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull
på svagvärme tills har sockret smält och rör hela tiden.

2. Blanda i cornflakesen och tryck ut smeten i en klädd rund bakform.

3. Smält chokladen och bred ut den ovanpå kakan.

4. Ställ in tårtan i kylen så att chokladen stelnar.



Imorgon blir det rapport från Stockholm och goda restaurangen.........


RSS 2.0