Kladdkaka med kesella till min körkortspingla!

Grattis grattis till min yngsta som klarat körkortet! Hon var så glad och jag likaså. Det blir skönt att hon kan ta bilen själv till träningarna eftersom det är 4,5 mil enkel resa dit. Klart att jag kommer att vara orolig, första snöflingorna har kommit och det är lite småhalt här och där.
Visst måste man göra något gott till en som klarat körkortet?
En snart utgången burk kesella vanilj(som jag tänkt haft  till efterrätt på fjället )var jag tvungen att göra något av.
Jag snickrade om ett vanligt kladdisrecept och gjorde en topping. Här är receptet men sedan lovar jag att det inte kommer mera kladdisar på ett tag(oj jag ville ju testa sm-kladdkakan också hm...)

Körkortskladdis till Frida
50g smör
2 dl socker
2 ägg
250g kesella vanilj
1,5 dl vete
4 msk kakao
1 nypa salt

Topping
1 dl grädde
100g choklad, mörk tog jag men ta det du vill
1/2 dl startflingor
1/2 dl blandade nötter/kärnor (hittade valnötter, pumpakärnor, pistagenötter)

Smält smöret, rör i äggen och kesellan.
Blanda allt det torra noga och vänd ner det i smeten.
Grädda kakan i ca 20-30 minuter i 150 °

Koka upp grädden till tryffeln och rör ned chokladen i småbitar.
Rör den slät och smeta ut över kakan när den svalnat lite.
Strö över fling/nötblandningen och låt kakan kallna.
Grädde ska det vara till såklart!



Körkortsbruden har åkt till en kompis hon så om vi inte smakar kakan ikväll så blir det imorgon.
Hur den smakade får ni reda på senare.
Vi har en sån tur i helgen för vi är bortbjudna på middag både fredag och lördag men ha ha kameran är också bjuden!

6 hungriga vänner och jag!

Vi har varit i huvudstaden och ätit på Sonjas Grek och det var kalas det.
 Klicka på bilderna så blir ni kanske också hungriga! (obs jag har en ny kamera och jag har INTE läst manualen än!)



Här är lite av det vi åt, det gäller att vara snabb också!
Till förrätt tog vi Pikilia, lite smått och gott av röror, ost och skaldjur.


Grillad entrecote med balsamicoslungade tomater, ruccola, rödlök och parmesan. (Brizola)


Här var det fiskspett med godsaker! (Thallasino Souvlaki)


Halloumipanerad kycklingfile, rostade grönsaker och tzatsiki (Kotopoulo Fileto)


Tryfflar med jordgubbar. (Sokolotakia)


Ja som ni förstår så var det ingen av oss som inte blev nöjd och mätt efter den middagen.
Toktrevlig kille var det som serverade oss också så tack för tipset Tre tjejer i köket.
Nu var ju det här en resa med jobbet men det går ju inte att jobba utan att äta det förstår ju alla!

På vägen hem köpte vi med oss lite att äta på tåget och ingen Stockholmsresa utan Sushi det säger jag bara!
Undra vad jag ska laga till middag, är nästan sugen på risgrynsgröt............



Tack för härliga dagar jobbarvänner och jag vill helst inte sabba känslan nu direkt men det känns sååå himla ledsamt att vi inte får jobba ihop framöver........


Baristatävling!

Ja jag tänker inte ha någon och heller inte vara med i någon men min dotter Anna ringde nyss och berättade att hon vunnit en kaffeblandartävling! Grattis grattis gumman!
Ingen gen hon fått ärva av mig eftersom jag varken kan koka eller dricka kaffe!
De var 7 stycken som jobbar inom samma cafe'kedja som tävlade och det måste vara  lite extra kul att vinna när hon inte ens gått någon kurs! Hon har lagt ut några bilder här om ni vill kollaKlicka f�r att st�nga bilden.
Fotograf är Lina!

Nu ska jag packa väskan för imorgon åker jag och mina jobbarkompisar till Stockholm på skolmässa.
Vi har bokar bord på Sonjas grek som ligger nära där vi bor efter tips från Tre tjejer i köket .
Jag hoppas det blir lite ledig tid så jag kan smita iväg till Hötorgshallen och bara njuta............

Erikas mintkladdkaka

Den här kakan var hur god som helst och till den fick vi hallon från Krog och grädde.

KLADDKAKA MED MINT
100g smält smör/margarin 
15 aftereightbitar                                                                                                 

3 dl socker
2 ägg
1,5 dl vete                                                                                                                         
5 msk kakao
1/2 msk vaniljsocker
1 nypa salt
15 aftereightbitar som du lägger ovanpå kakan.

Smält smöret i en bunke i micron tillsammans med mintkakorna och rör sedan i allt det övriga.
Grädda i smord form 150° ca 20 minuter.
Lägg mintchoklad ovanpå  kakan när det är några minuter kvar av gräddningen och bred ut den när den är klar.
Var det så här Erika?


Indisk kyckling

Det här åt vi i lördags efter bubbel och bastu på Spa i Storhogna. Basmatiriset kokade vi med torkade kryddor(citrongräs, limeblad, ingefära, kardemumma) och det blev bara en alldeles lagom mild smak.
Till kycklingen åt vi raita, salsa, mangochutney och papadums.
Icas mangochutney med lime gillade jag!



Storhognakuckla
2 kg kycklingfile
5 dl turkyoughurt
2-3 msk curry
1 påse saffran
1 citron, saft och skal
1 solovitlök
1 msk malen koriander
2 tsk salt
Blanda youghurten med  kryddor och citron och låt kycklingen ligga i marinaden minst 5 timmar.
Lägg kycklingen i en ugnsform i 200° ca 30-35 minuter .

Raita
5 dl turkyoughurt
1 morot
1,5 dm gurka utan kärnor
1 rödlök
1 klyfta vitlök
2-3 tsk spiskummin (mortlad eller malen)
salt, peppar

Hacka grönsakerna riktigt fint eller riv de på grova sidan på rivjärnet.
Blanda med youghurten och låt såsen stå och dra en stund.

Mangosalsa
4 tomater
2 mango
(1 chili)
1 kruka koriander
1 msk chili/vitlöksolja
1-2 tsk flytande honung
salt

Kärna ur tomaterna och dela dom och mangon i bitar.
Hacka koriandern och blanda i den med det övriga.
Ta chili om du vill ha lite tryck!

Hemma från fjällen

Varför kan inte en helg i en fjällstuga i Storhogna vara bara liiite längre?
Härligt har det varit på fjället med solsken och blåst.
Ingen kan väl påstå att man är mera utvilad nu än när man åkte men det beror säkert på fjälluften eller vad tror ni?
Kul har det varit och jag längtar redan till nästa fjällsväng men då är det nog snö och skidor som gäller.
Här kommer lite bilder från helgen!


Självklart blev det matbilder fast jag måste träna mera med min nya kamera.
Första kvällen blev vi bjudna på ansjovisrulle, fläskfile och potatisgratäng, passionsfruktfromage och chilitryffel.
Anita skriv receptet på rullen är du snäll!


Matpaus vid Fallmorafallet.
Vi wokade fläskkött, majs, svamp, paprika, sockerärtor och åt det med nudlar.
Över det tippade vi en sås med citron, fishsauce, ingefära, sweet chili, vitlök och honung.



Anna-Lena du ser väldigt koncentrerad ut!
Ni kan förresten sluta att leta min försvunna hårfön för den låg i min ryggsäck!
(satte SPA personalen i jobb att leta den också hm.......)


Mannen fixar middag!

Jag kräver inga krussidullmiddagar eftersom jag älskar all mat(utom välling, klappgröt, smoothies och milkshakes men det är ju heller inte mat!) Idag fick jag en saftig hamburgare med friscobröd när jag kom från jobbet och det var inte fel alls, kort hade han också knäppt.
 Eftersom jag glömt bort det där med GI så slank brödet ner hur lätt som helst!


Jag ska börja packa lite nu ikväll för imorgon ska jag och 5 tjejer till åka till Storhogna .Vi ska ut och traska lite på fjället, mysa i stugan och på SPA,  äta gott och ha kul! Lite mat ska det väl bli på fjället men inget avancerat utan det blir nog wok och nudlar. Jag har inte kollat vad det ska bli för väder men det blir nog väder ändå!
Det blir ovant att inte kunna blogga på en hel helg men vad var det nu jag sa till ungarna när de var mindre och vi for till fjälls hm...- Men vad bra att ni får vila från datorer en vecka nu för det är inte bra för er det där!

Inte nog med datastopp i helgen, på måndag åker vi på jobbet till Stockholm på mässa "Skolforum". Det ska bli riktigt kul mitt i allt tråk med nedläggningen av skolan. Självklart vill jag hellre umgås med vänner än knappa på datorn men det förstår ni väl?!

Tävling hos KALASGOTT för alla bloggare.,ni hänger väl på?
Här kan vi titta in hos hennes sponsor!

Pölsa...Zzzzz vad är det som luktar?

Ett osande hett tips från mig är att du inte lägger dig i soffan samtidigt som du sätter en kastrull med korngryn på spisen. Hur duktig är man? Nej det gäller att inte deppa ihop för lite brända gryn och en sabbad kastrull, det fanns ju nya att koka så det är bara att köra på.

Jag kokade fina älgben igår och fast det bara blev 7 hg kött så bestämde jag mig för att göra pölsa. Köttet hackade jag i matberedaren för det kändes bara för jobbigt att dra fram köttkvarnen.


Pölsa ett "lillkok"

7 hg hackat/malet älgkött

3 dl korngryn

8 dl buljong från köttkoket

1 gul lök

2 msk smör

buljong

salt och mycket mortlad kryddpeppar


Koka grynen i buljongen.

Fräs löken mjuk i smöret.

Blanda ihop allt, späd med lite mer buljong, krydda och låt pölsan puttra ihop.


Jag brukar oftast blanda pölsan med fläskkött men det här köttet var så fint att det blev gott ändå( har provsmakat alldeles för mycket)

Lite lite lever är kalas att ha i men det hade jag ingen.

Bilden är här nu och visst förstår man de som inte tycker att pölsa ser så gott ut?
Men gott blev det!


Kokta grönsaker och ostsås med skinka

 Det här åt vi till middag idag, lätt som en plätt med potatis i kastrullen och grönsaker ovanpå i lilla "bambukokaren"



OST/SKINKSÅS
2hg skinka (kallrökta snuttbitar hittade jag nästan gratis och såååå goda)
1 dm purjo
1 vilöksklyfta
1 msk smör
3 dl mjölk
1 dl grädde
2 tsk maizena
150 g Philadelphiaost
2 dl riven ost
peppar

Fräs lökarna mjuka i smöret.
Vispa ihop vätskan med mjölet och låt det puttra.
Lägg i skinkan och osten och låt det bli varmt.
Skinkan var så salt så t.om jag tyckte det räckte men peppra på rejält!


Nu ska jag titta på "Halv 8 hos mig" det är rätt kul tycker jag!


Lott nummer 2 var en vinstlott!

Jag trodde inte att det var sant, vi fick hela stora fina file'n!
Jag skickade upp mannen med köttet i högsta hugg till svärisarna för att dubbelkolla men den är ju svår att blanda ihop med något annat!
 I köttbacken låg det en lapp med "lott nr 2"skrivet på så nu får 2 vara mitt turnummer hädanefter. Nu är köttet fixat och malet och ligger i frysen. Benen som är kokta är på kylning precis som buljongen och jag vet inte om det blir soppkött, pölsa eller sylta det bestämmer jag imorgon när ögonen är piggare. 
Buljongen blev tokgod jag hade i lök, purjo, morot, selleriblast, persilja,  kryddpeppar,  vitlök, en liten bit ingefära och några stjärnanis( det låter välplanerat men det var det inte!).
Jag lät köttat koka länge och sedan av med locket ändå längre så buljongen blev koncentrerad.
Skriv vad ni tycker är godast med älgkött!
Sov gott!

Äntligen älgkött!

Det här har jag längtat efter, ja kanske inte att ta reda på köttet men när det ligger där putsat, skuret, malet och packat då är det lycka! Så fort vi spelat färdigt på konserten ikväll så smet jag hem och hämtade köttet hos snälla jägaren. Det var väldigt fint kött men nu orkar jag inte ta reda på mera utan både jag och köttat får vila fast jag ligger inte i källaren, ha ha.
Det jag längtat efter mest är grytbitarna tillsammans med min svamp, enbär, lök och grädde mmmmums får väl drömma om det inatt.

Det skulle ha varit ett älgfoto här men jag har inte lyckats ta något sånt. Vi hade ju en fönstertittande älg här för några år sedan och gissa om dottern skrek när lilla Hälge tittade in genom toafönstret när hon skulle duscha?
Efter det har vi en heltäckande gardin......

Tröstkyckling

Den här dagen som skulle bli så lugn hm......det är bara dumt att tänka så. Jag tänkte bara ut i skogen och hämta tallris och göra fint i fönsterlådorna, umgås med Lisa och hälsa på småkusinerna hos farmor, uppvakta Maria som fyllt år, laga middag och åka och spela fela. Planen sprack när jag kom på att alla fönster måste putsas innan riset hamnar utanför och sedan hade Frida tagit fel matchshorts och de skulle vi gasa iväg 5 mil med på helst inga minuter alls.
Peter och Emmelie räddade mig från attacken så jag behövde bara köra 2 mil  till Ånge med dom.
 Sedan efteråt känns det bara löjligt att jag får värsta pulsen och svettningarna av det där för vaddå det finns väl värre saker?
Nu är det frid och fröjd, middagen är klar, familjen kommer precis innanför dörren,fönstren är putsade och hej och hå med ljung och tallris, kusinerna var på hemväg när jag kom dit ,Maria får sin present en annan dag och jag hinner ta min"morgondusch"och åka på konserten hur lugnt som helst!
Wy worry!
Fränsta fick stryk på dagens match också, det var tråkigt.

Nu har vi ätit och som tröst så blev kycklingen helt perfekt. Det var färska kycklinglår som legat i marinad några timmar.
Kycklingfile kan slänga sig i väggen för det här blev så saftigt och yummie!

MARINAD
1 citron, saft och skal
2 msk chili och vitlöksolja
1,5 msk hackad färsk rosmarin                                                                                
2 tsk flingsalt citron
lite honung

Potatis och morötter från Holmsnäs la jag i långpannan med lite rapsolja och salt.. Morötterna var såååå söta och goda.
Kycklingen brynte jag i stekpannan först innan de landade i långpannan de också.
35 minuter i ugnen på 175 ° och de sista 15 minuterna drog jag upp temperaturen till 225°.

ROSMARINSÅS
2 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 dl mjölk
1 dl grädde
2 tsk maizenamjöl
hackad rosmarin

Skölj ur stekpannan med vattnet och sila skyn i en kastrull.
Smula i buljong, vispa ihop mjölk/grädde med mjölet.
Koka upp såsen och strö i rosmarinen.
Smaka av med salt och peppar.


Snabba rester efter förlust

Det blev en tuff match för bandytjejerna, de loosade med 10-1 fast de kämpade på bra ska ni veta!
När vi kom hem var vi hungriga och trötta så kycklingen i kylen sparar jag till i morgon. Istället blev det tacopaj av resterna från igår och snabba pizzor på färdiga Libabröd.

Lättaste och snabbaste pajdegen i kastrull

100g smör
3dl vetemjöl
1 dl vatten
1/2 tsk salt

Smält smöret och saltet i en kastrull.
Rör i mjölet lite i taget och sist vattnet.
Det blir snabbt en mjuk deg.
Lägg den i pajformen och tryck ut den när den kallnat lite.
Glöm inte och nagga botten.
Enklare och mindre kladdfritt kan det inte bli!
Grädda pajskalet i ca 20 min i 175°

Jag förgräddade inte skalet idag utan la den stekta köttfärsen i botten och majs, tomat och paprika ovanpå.
Jag blandade 1,5 dl youghurt med det som var kvar av tomatsalsan och geggade över grönsakerna.
Strödde över en hotmixkrydda med chili och sedan rejält med ost.
Gräddade i ugnen 200° tills den luktade klart i ca 30 minuter.

Det finns inte bättre resträtt än det här och den blir heller aldrig lika för det beror ju på vad som blir över. Inte så kul paj den gången man bara har grönsallad kvar, ha ha!
 Chili con carne som jag konstigt nog inte bloggat än ska det bli av den färsen som åkte i frysen.

Jag kokade ihop en snabb tomatsås och la lite av den på färdiga Libabröd, rökt skinka och sedan ost på toppen.
Vitkålsallad och lite grönsaker till och sen fick det duga.



Efter åt vi lite av goda kakan med grädde till, bye bye GI vi kanske ses snart igen!

Guacamole

Vad härligt det är när vi är många här hemma! 
Idag är det innebandymatch för Frida som vi ska kolla på. Hennes lag , Fränsta IBK har klivit upp till division 1 så det blir till att heja!
Det blir nog bara hemmamatcherna vi kollar på för vissa bortamatcher blir låååångt borta dom, Boden, Vännäs och Umeå (typ 40-75 mil hemmifrån)

Så här gjorde jag en av rörorna igår när vi åt tacos

"Avokadogucka"
2 avokado
4 soltorkade tomater
1 stor klyfta vitlök
2 dl turkyoughurt
1-2 msk citronsaft
(färsk koriander)
salt, peppar

 Jag körde tomater och vitlök med stavmixern och sedan åkte avokadon och citronen i.
Sedan vände jag ner youghurten och kryddade.
Hade jag haft koriander så hade jag tagit det.
Chili blir också kalasgott att hacka i men nu skulle det vara en "snäll sås" förstår ni!

Har ni någon favoritsås/salsa till tacos?


Kakan som kom 2:a!


AnnaMaria gick till final i kladdkake-SM och blev 2:a!
Inte dåligt det men det var ingen dålig kaka heller kan jag lova!
Den var lätt att göra och ingen ugn behövs det heller.
Bilderna och receptet kommer från Aftonbladet.



Choklad- och pistaschnötstårta med krispig jordnötsbotten

Du behöver:

Botten:

1 dl ljus sirap

250 g jordnötssmör

6 dl corn flakes

Tryffel:

450 g choklad (går bra med både ljus och mörk)

1 dl vispgrädde

1 dl mjölk

0,5 dl hackade pistaschnötter

+ 0,5 dl till garnering



Gör så här:

1. Klä botten av en form med löstagbar kant med bakplåtspapper.

2. Värm sirap och jordnötssmör så att det smälter ihop, det får ej koka. Dra kastrullen åt sidan, rör ner flingorna. Krossa flingorna lite. Tryck ut massan i formen.

3. Smält chokladen i en djup tallrik i micron (eller över vattenbad).

4. Koka upp grädde och mjölk.

5. Häll över chokladen i en bunke och häll sedan över den kokande grädden. Vispa med elvisp så att det blandas ordentligt, häll sedan i de hackade pistaschnötterna. Häll chokladkrämen över botten och ställ i kyl. Låt den gärna stå i kyl över natten, allra minst 5 timmar.

6. Lossa tårtan från kanten med en vass kniv. Garnera med hackade pistaschnötter och servera med vispad grädde.


Kycklingspett och tabbouleh

Den här maten kändes lite somrig men jag hade ångan uppe efter en innebandymatch på fritids så den passade mig rätt bra. Aptiten har jag inte fått tillbaka än och det blir inte lika kul och laga när den fattas.
Jag hade hur som helst stora kycklingfileer som jag delade på längden och la i en marinad. Nu blev det bara en snabbvändning i den men det blir såklart godare om det får ligga längre. Jag snabbstekte i grillpannan och sedan fick spetten gå klart i ugnen(penslade på marinaden). Bulgur hade jag färdigkokt så "tabben" hackade jag ihop medan kycklingen var i ugnen.
Vanlig turkyoughurt med vitlök fick bli sås idag.



Marinad
3 msk rapsolja
3 msk citronsaft+skal
1 msk riven ingefära
1 msk riven vitlök
 2 nypor chiliflakes
salt, peppar

Tabbouleh
3 dl kokt hel bulgur
3 fint hackade tomater(utan kärnor)
1 liten fint hackad rödlök
saften av 1 citron
1-2 msk chili/vitlöksolja
persilja, mynta
salt och peppar


Förra helgen var det SM i kladdkaka och det är bara att gratulera Therese som vann!
Kolla in alla finalisternas recept, jag ska självklart testa något, men hoppsan inte nu då när vi ska försöka vara nyttiga i det här huset, hm......(vem kom på det här????)
Men jag säger bara det att på fredag då fylls huset av ungdomar och då MÅSTE man väl bjuda på något till efterrätt, eller?

Sjömansbiff med kålrot och zuccini

Ja, jag visste inte vad jag skulle kalla mitt hopkok men helt klart så är det ju inte sjömansbiff utan potatis och lök.
Vi får väl se hur många dagar jag klarar mig utan pasta, ris, nudlar, bröd och potatis, just nu har jag ingen aptit men det kan svänga snabbt det. Det viktigaste i huset är ändå att äta mindre kakor så jag ska försöka att inte baka något på ett tag (hm....påminn mig gärna för jag har taskigt minne...)

Sjömansbiff utan sjöman
350g skivor av nötrulle
1 liten kålrot
1 liten purjolök
1 liten zuccini
2 stjälkar selleri
smör/olja
buljong(vatten, buljongtärning)
salt, peppar
kryddgrönt

Bryn köttskivorna i lite fett och låt de sedan puttra i buljong i ca 30 minuter.
Skiva kålrot, purjo och selleri och vänd ner det i grytan.
Låt det puttra tills köttet är mört och kålroten mjuk.
Späd med buljong under tiden
Fräs zucciniskivorna och lägg i dem innan det är dags att äta.
Smaka av med kryddor och kryddgrönt.


Nu har vi ätit av grytan och den gjorde inga våldsamma intryck på någon av oss (lite chili och vitlök hade nog hjälp till!)
Tips från mina smaklökar är att ni hoppar över kålroten och tar pärer, lök och kanske lite öl i buljongen och gör en alldeles vanlig sjömansbiff!

Jag hade tänkt att testa en GI-vecka men....

jag har så himla ont i min mage så jag känner varken för att äta eller laga. Fil är det jag vill ha och det är ju väldigt lättlagat det. Jag har varit hemma från jobbet idag och igår kväll kände jag mig faktiskt orolig för jag brukar aldrig må så här. Nu har jag ändå tagit mig upp ur sängen och brynt färdigköpta grytbitar i grytan tillsammans med curry och nu ska det puttra i buljong ett bra tag. När köttet nästan är mört ska jag fräsa frysta skivade champinjoner och små steklökar i smör och curry och låta det gå med i grytan en 10 minuter sådär. På slutet blir det mjölk/grädde med lite maizena som redning.
Ja det kan nästan inte bli enklare än så och jag kokar lite hel bulgur(och blandar med något kryddgrönt )till om det nu ska bli en GI-vecka?!
Familjen får stå för ätandet......

Currygryta
8 hg fläskgrytbitar
2 msk olja
1 msk curry
salt, vitpeppar
1 liter vatten
2 buljongtärningar/fond
500g frysta champinjoner                                                                   
200g steklökar
1 msk smör
1/2-2 msk curry
1,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
1-2 msk maizenamjöl

Är du piggare än jag kan du ju blanda din egen curry, kolla här bara!
Curry Powder

Inlagda rödbetor

Jag hade några rödbetor kvar i mitt lilla land som jag drog upp alldeles nyss. Det absolut godaste är nykokta med bara smör på. Jag tittade in till Taffel för och se om de hade något bra recept och jag testar det här.
Jag skulle vilja ha en "vågkniv" som min mormor skar sina rödbetor med när jag var liten.
Finns det såna, någon som vet?




Ingen älgjakt...

Nej det blev ingen älgjakt idag med storebror för mig inte. Istället blev det till att stanna hemma från jobbet igår och krama GustavBerg istället, fy vale för magsjuka! Tack och lov har resten av familjen klarat sig.
Jag ska gå ut och kasta lite gamla blommor i fina vädret men jag känner mig inte laddad för någon matlagning direkt.
I tisdags bjöd jag mina spelmanskompisar på morotskaka och jag lovade att lägga ut det receptet. Var jag fått det ifrån vet jag inte men det kan vara Marianne i Bryssel.

Morotskaka
4 ägg
2 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk kanel
2 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
6 dl rivna morötter
2 dl matolja

Glasyr
1 ask Philadelphiaost
2 dl florsocker(tror jag tog mer än så!)
2 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker.
Blanda allt torrt och rör i det och oljan.
Rör i morötterna.
Grädda kakan i smord och mjölad långpanna i 175° i 30-35 minuter.
Rör ihop glasyren och bred den på kakan när den kallnat.
Dela i bitar och garnera med morotsstrimlor om du vill.

Jag provade att dela kakan först och sedan ha på glasyren för jag trodde det skulle gå lättare men det gjorde det inte!


Idag har mannen åkt till Stockholm på landskamp Sverige- Portugal. Jag kan inte förstå vad som är så kul med det men när han sa att det gick att jämföra med när jag fick titta på Årets kock 2008 och då måste det vara otroligt kul!

Gåsbröst x 2

Nu har jag haft riktigt roligt här! Nu pratar jag inte om dagens städning utan jag menar mitt gåsexperiment. Jag fick gåsköttet av brorsan i söndags och det har legat i källaren tills viss dygnstemperatur uppnåtts.Överkurs för mig men jag bestämde att det legat färdigt  igårkväll. Då gjorde jag två marinader, en till varje bröst och sedan fick det ligga i kylen ett dygn. Planen var att  göra en asiatisk variant och en svensk .
Marinad 1
15 enbär
1 gul lök
3 msk god olivolja
Jag torkade av köttet, brynte det i smör, saltade och pepprade och in i ugnen på 150° i 35 min.
Vilostund för köttet och sedan skar jag det i tunna skivor.
Råstekte potatis i skivor, trumpetsvampstuvning,hopkok av skyn med balsamico(rödvin hade inte varit fel här) och en smörklick,torkade tranbär på toppen.


Marinad 2
1,5 msk fivespicekrydda
2 klyftor vitlök
1 chili
1 msk sesamolja

Torkade köttet och brynte det i olja.
Kryddade med mycket sichuanpeppar och lite salt.
Sedan in i ugnen i 150° i 35 minuter.
Köttet fick ligga en stund och sedan skivade jag det i tunna skivor.
Wokade bönor, majs, morötter, kokade nudlar och slog den starka köttskyn över alltihop.
Smakade av med japansk soya och färsk koriander.


Först åt vi av svenskvarianten och sedan den starkare och vi hade svårt att säga vilken som var bäst.
Men till slut så vann Asiengåsen!


Pasta med cambozola och svamp

Flera saker jag skulle komma ihåg idag har bara trillat bort, tröttsamt, så det var bara att åka tillbaka på jobbet igen.
Det börjar bli fullt i knoppen känns det som och träningen vart tog den vägen?
Dottern gör sitt bästa för att dra med mig på promenader men mina går lätt att räkna nu. Det måste bli skärpning  och uppryckning !

Jag köpte en god cambozolaost igår som jag var tvungen att laga något av på direkten innan jag själv äter upp den.
Det är sällan jag köper den just av den anledningen.........
Det fick bli en sås av det som fanns i kylen, riktigt gott faktiskt!

Min onsdagspastasås 3-4 port
3 dl torkade trattisar eller ca 6 champinjoner
1 liten röd paprika
1 ändå mindre orange paprika
1 liten lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
3 dl grädde
2 dl vatten
1 msk mjöl
1 svampbulj.tärning
150g cambozola
svartpeppar ev. salt

Fräs svampen rejält i oljan.
Lägg i de andra grönsakerna som du hackat i bitar.
Tippa i vätskan blandat med mjölet och buljongen.
Låt det småputtra lite.
Smula i osten och låt den smälta.
Smaka av med kryddor.
Pasta åt vi till men Frida sa att lite tunnare sås bara så hade det varit en god soppa!

En vanlig simpel grönsakssoppa med ostmacka

Det kanske är för att jag känner mig frusen idag som det blev soppa eller också för att jag bara ville ha barndomsmat utan krusiduller. Jag hade ingen god buljong i frysen men tänk det blev gott ändå för mina smaklökar gillar buljongtärning rätt mycket. Är man glutamatberoende då tror ni?
 Såg ni på Melker och kompani igår på tv? Det är kanonbra att de ställer krav på skolmaten men man ska inte glömma bort ALLA skolor/förskolor som lagar bra mat heller. Vi får bra mat på vår skola!
Jag blev nyfiken på den där rotsaksoppan med kyckling, fick bara för mig att den inte var så vidrig som han tyckte hm......det måste ju bli bra tv också.
Hoppas de tittar in i köket hos någon bra "barnmatskock "också, hos Krubb som ett exempel!

Grönsaksoppa 4 port
1 gul lök
2-3 morötter
4 potatisar
kålrotsbit
2 selleristjälkar                                                                                          
1 msk olja
1-1,5 liter vatten
2 buljongtärningar
1 näve ärtor
persilja, det gröna från sellerin
salt, peppar

Hacka/dela grönsakerna.
Fräs löken först och sedan resten av rotisarna.
Koka allt i buljongen tills det är lagom mjukt.
Pytsa i ärtor och kryddgrönt och låt det puttra lite till.
Salta och peppra om det behövs

Vi gjorde varma mackor i ugnen med bara ost på och det var mumsigt till det.
Mandelklimp hade min mormor till grönsaksoppa men jag är inte så förtjust i det så jag har gjort det själv.

Pim och 50 årskalas!

Ja idag var det dags för mig att gå datautbildning(pim) med mina jobbarkompisar och det behövs för mig. Oj oj oj vad mycket det är som jag inte kan av sådana där basicgrejor,  men nu ska det bli ändring på det!
Efter kursen uppvaktade vi Ingrid på hennes 50-årsdag. Tyvärr var kameran hemma så det blev inga kort tagna.
Jag hade förresten inte haft tid att knäppa några kort heller för jag fick "snusa" på Annas lilla Elton som är 4 månader!
Vi hade med oss ceasarsallad och tårta för man blir trött av att "pimma".
Grattis grattis igen Ingrid och hoppas att du haft en bra födelsedag!

Ceasarsallad med kyckling och lite grönt ca10 port
1 stort isbergsalladhuvud
1 kruka kaskadsallad
1.2 kg grillad kycklingfile
3 paket knaperstekt bacon
500 g gula och röda småtomater
1 tråg sockerärtor
1,5 dl Västerbottenost i flisor
brödkrutonger, ja typ en normal formfranska
smör till brödstekning

Ceasardressing a'la mig ca 8-10 port
5 sardeller
2 klyftor vitlök
2 äggulor
1 msk vinäger
1 msk Dijonsenap
2 tsk honung
1/2 dl kallpressad rapsolja
2 dl neutral rapsolja
1,5-2 dl vatten (till lagom konsistens)
1/2 dl finfinklippt gräslök
1,5 dl fint riven Västerbottenost
salt och peppar

Jag körde allt utom ost, olja, vatten och gräslök men stavmixern.
Droppvis med oljan och då blev allt väldigt tjockt så jag tippade pö om pö i vatten till lagom tjock konsistens.
Smaka av med ost, salt, peppar och gräslök.
Här gjorde jag visst dressingen på ett annat sätt och för bara några personer.

image126

Ja ni kan väl se framför er de små tomaterna och sockerärtorna som inte är med på den här bilden!
Till efterrätt åt vi kolapaj och vispad grädde.

Hur stavas den här salladen förresten med ea eller ae? Någon språkpolis som vet?
Nu ska jag lägga mig i soffan kolla på Melker och hans köttfärssås!

ÖIF-festen blev kul!

Det blev en bra kväll igår trots att jag mest kände för att ligga hemma i soffan. God mat fick vi, en härligt krämig potatisgratäng, grillad kyckling,  goda skinkor och tomatsallad. Kul var det att laget klivit upp till div 4 igen efter en säsong i 5:an. 
Lotterier gillar jag och vann gjorde jag (kanske ska skriva vi här!) När jag fick syn på en röd snygg Umbrooverall sa jag - Den där ska jag vinna! Och när jag såg stora, goda, smarriga fruktkorgen så sa jag  -Ok , jag tar den också! Och så blev det mina vänner, plus en dörrmatta, en sekatör och en sportbag så vi kunde bära hem grejerna, ha ha!
Kan väl säga att vi köpte ganska mycket lotter också men det var iaf 70 pers på festen.

Idag blev det lite svampplockning med Maria och sedan kom min bror och svägerska och hälsade på lite. Brorsan hade med sig en gåslever och två gåsbröst till mig så nu skulle jag helst vilja vara hemma fr¨ån jobbet imorgon och bara laga något av det där. Köttet skulle visst ligga luftigt och möras rätt länge så det ligger i källaren nu. Lever älskar jag men jag vet inte riktigt vad jag ska trixa till, pate? Pastej? Steka skivor med bacon och kapris? Såg ett recept med en marinad av konjak och madeira men hallå??? Sånt har inte jag hemma i mina skåp.
Någon som sitter på något bra gåstips?
Till helgen ska jag följa med brorsan på älgjakt och det blir kul det men det svåraste blir att hålla tyst så länge!


Bulgurfyllda paprikor med libabröd och youghurt

Till middag idag gjorde jag fyllda paprikor och det var hur många år sedan som helst. Jag blev påmind om det hos någon av de andra matbloggarna men jag minns inte riktigt vem. Tack för tipset ! Jag testade att fylla med bulgur och det gick fint det. Libabröden penslade jag med lite olja, strödde över harissakrydda och körde dem knorpiga i ugnen. Turkyoughurt med vitlök  blev sås att doppa brödet i.

Fyllda paprikor
4 paprikor
1,5 dl hel bulgur
3 dl vatten
1/2 buljongtärn.
2 hg köttfärs
1 lök
1 paprika
2 klyftor vitlök
2 tomater
stark paprikakrydda
tabasco
salt, peppar
persilja, mynta

Skär bort lock på paprikorna och ställ in dom i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.
Koka din bulgur.
Fräs lök, vitlök, paprika och köttfärs och krydda.
Rör i tomater, bulgur, kryddgrönt och smaka av med tabasco.
Fyll paprikorna och kör de i ugnen 5-10 minuter till.


En höstruskig dag utan kanelbullar

Jag har inte kollat runt bland alla matbloggare idag men jag anar att det är många som kavlat bullar och ett riktigt bakväder har det varit . Här i huset har det städats och handlats lite och vi har varit till mamma på fika. Hennes kardemummabullar gick alldeles utmärkt att äta idag! Pappa skulle ha fyllt 81 år idag så vi var till minneslunden en sväng också, det är så himla svårt att vänja sig.....
Vi ska på fest ikväll som jag sett fram emot men just nu känns det bara konstigt , men han hade såklart velat att jag skulle åka dit.
Igår var vi i Sundsvall en snabbresa och uppvaktade en liten 3årskusin. Tänk vad man glömmer fort vad små treåringar vill ha! Vi yrade runt på leksaksaffären och kliade oss i huvet jag och dottern. Men när vi fick syn på Playdohdeg med en formpress så slog vi till, det ska ju vara kul för barnen inte för de vuxna som ska städa, ha ha!

Libabröd hittade jag på Ica Maxi, det finns inte på mina affärer här och jag har varit nyfiken på det länge.
Helt perfekt och gott, 4 bröd för 7 spänn! Ska kolla om det går att få hem i butikerna här också.
Jag tänkte göra en kebabrullar men det blev en pizza istället. Färska tomater från "svärisarnas" växthus lade jag i botten men det blev en heldel vätska från dom så det blir nog bättre med  tomatsås.
Köttet stekte jag och kryddade på rejält och det behövdes inte många minuter i ugnen.

Libapizza
libabröd
kebabkött
tomater
rödlök
västerbottenost
röd och grön chili
harissakrydda
salt, peppar

Mamma muntrar mig med middag

Det passade väldigt bra att snälla mamma bjöd på middag idag efter jobbet. Först fick vi en god macka med trattisstuvning och efter det laxgryta och potatis och sist stekta äpplen med mandelfyllning och vaniljsås.
Allt var som vanligt jättegott, här kommer fiskreceptet.

Mammas lax som hon snappat upp på radion
400 g lax
1 stor morot
1 lök
2 msk smör
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
2 dl grädde
saft och skal av 1 citron
ev. maizena till redning
1/2 dl dill
salt och peppar

Riv morot och lök och fräs det mjukt i smöret.
Tippa i vätska, buljongtärn, dill  och citron.
Låt det koka ihop(red av om du vill ha simmigare sås) och låt sedan laxen sjuda några minuter.
Smaka av med salt och peppar.

Bilderna blev inte så bra men dom kommer här ändå!


Efter middagen var det föräldramöte på jobbet men det känns bara tråkigt. Vi blev lovade att få besked om var vi ska jobba i december men det känns långt dit. Alla barn har ju också 1000 frågor om vad som händer........
Det värsta är väl att det inte kommer att sparas så mycket som man tror!

Västerbotten vs Brie

Frida och jag gjorde en test idag med vår trattispizza. Vi toppade den ena med Västerbotten som vi båda gillar och den andra med Brie som vi också gillar.
Vinnare blev Brie! (utan minsta tvekan från juryn)
Den kompade trattisarna utan att ta över själva svampsmaken.
 Frida fräste svampen i smör och rapsolja, paprika,  vitlök, smulad svampbuljong, salt och peppar.
Svampfräset landade på tortillabröd med ost över och sedan en snabb het resa in i ugnen.


Det känns rätt deppigt nu på jobbet, vi har fått besked att skolan ska läggas ner och att det här är sista läsåret.
Ingen av oss personal vet var vi hamnar .............

RSS 2.0