Pestopastapronto

Har någon testat "Kamprads" Pesto rosso?
Jag köpte en burk när jag var på Ikea sist och idag blev det middag av den. En bit Grana Padano nöp jag också åt mig. Den går väl inte att jämföra med parmesanost men ni vet, i brist på bröd får man äta limpa!
Sist jag handlade på Konsum köpte jag kallrökt skinka(Pärssons) i en förpackning så jag tänkte låtsas att den är Parmaskinka nu som har hängt och torkat i evighet! Lite fantasi måste man väl ha på en onsdag!
Snabbt,enkelt,billigt och gott.

Pestopasta 4 port.


350g pasta
4-6 msk pesto rosso                                                                                              image84
50g (1/2 tråg)ruccola
120g kallrökt skinka
1 1/2 dl oliver
1 dl ostflisor Grana padano eller annan ost med smak
olivolja
salt,peppar(chiliflakes)


Koka pastan men häll inte av allt vatten, spara ca 1dl.
Skölj och hacka ruccolan grovt.
Rör ner peston och krydda. Smaka av!
Lägg upp pastan på ett stort fat och lägg på ruccola,oliver,skinkan och ost.
Servera direkt med en god olivolja och ett mumsigt vitlöksbröd.
Vill du ha grädde så har du så klart i det!

image88

Chokladkokoskaka

4 ägg
5 dl socker
5 dl mjöl
1 dl kakao
4 tsk bakpulver
2 tsk vanilj
2 dl mjölk
150 g smällt  smör


Sätt ugnen på 200°.
Smält smöret och blanda i mjölken.
Vispa ägg och socker.
Blanda alla torra saker.
 Pytsa omväxlande i mjöl och mjölkblandningen i äggvispet.
Smörj en långpanna och banka runt lite mjöl.
 Tippa sedan i smeten och grädda i 20 -25 minuter.

Topping

50 g smör
1 dl grädde
3 dl sirap (ibland byter jag lite av sirapen mot socker) 
100g kokos
75g mörk blockchoklad

Låt allt utom chokladen koka ihop  så att det blir lite "simmigt".
Bred ut toppingen över kakan när den är gräddad .
Jag brukar ställa långpannan högt upp och dra på grillen tills toppingen fått färg.
Men det går inte att göra några längre utflykter för det bränns lätt.
När kakan svalnat lite så skär den i bitar.
Smält chokladen och ringla den över kakan.

Det här receptet har jag fått av Åsa karström i Östavall och jag tror att alla gillar den här kakan.
Den blir däremot aldrig lika från gång till gång men det beror nog kanske på mig.
Jag brukar nog ha mera fett i kakan än vad som står  men ni får trixa på själva,jag lovar att den är god!

Bild kommer!

Gorgonzola och spenatpaj med päronsallad

Pajdeg

100g smör
3dl vetemjöl
1 dl vatten
1/2 tsk salt

Smält smöret och saltet i en kastrull.
Rör i mjölet lite i taget och sist vattnet.
Det blir snabbt en mjuk deg.
Lägg den i pajformen och tryck ut den när den kallnat.
Enklare och mindre kladdfritt kan det inte bli!
Fyllning

250g fryst blad spenat
150g Gorgonzola eller Ädelost
2 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 tsk salt,nymalen vitpeppar

Krama ur vätskan ur spenaten och fördela den på degen.
Smula eller riv osten och lägg den på spenaten.
Vispa ihop äggstanningen och slå det på pajen.
Grädda i 200° i ca 20 minuter.

Sallad
Grönsallad av något slag
2 stora päron
Citronsaft
11/2 dl valnötter
3 tsk socker eller honung

Skölj och riv salladen i bitar.
Skala och klyfta päronen och pressa på citron.
Bryt valnötterna i småbitar och rosta försiktigt i panna, strö på socker och låt det bli karamelligt.
Ta pannan från värmen så det inte bränns
Toppa salladen med nötterna när de kallnat.
Har du omogna hårda päron så är det gott att steka dem i smör (gott med en karamell på dem också!)

image87

Heja Jämtland!

Det går bra för grannlandskapet , nu tar man medalj igen!
Vi "klyktattare" måste bara buga ,bocka och gratulera er "surjämtar"!
 Sebastian Thuresson från Åre tog hem Västerbottenoststipendiet för några veckor sedan.
 Läs mera här  om tävlingen och vad han lagade och vad han fick för pris!.

image85


Känslosam dag

Att  på samma dag sitta med pappa som har levt ett långt liv och lite senare vara på konsert och lyssna på alla skolbarn som sjöng så fantastiskt,det blev verkligen kontraster.
 Inte konstigt att det fladdrar i hjärtat och blir vårflod i tårkanalerna!
Nu saknar jag eleverna och jobbarkompisarna jättemycket.......


image83

Cupcakes

Eller säg muffins som man alltid gjort förr men skillnaden är om jag förstått rätt att cupcakes alltid har frosting på toppen och ofta också fyllning.
 En uppgraderad  och tillmumsad muffin kan man väl säga.
Väldigt poppis har detju varit ett tag och här hittade jag mitt recept som jag nästan följde.
 Jag hade inga chokladbitar i smeten och heller inga sockerbitar utan jag stoppade ner en ruta vit choklad i varje muffin och ökade på mjölet lite och hade i vaniljsocker i smeten.

 Frostingen fick heller ingen choklad eller kakao men lite karamellfärg istället för jag ville ha det rosa så här på söndagen! 
Jag gjorde inga stora cupcakes heller utan 21 små.
Titta här på Linneas cupcakes  eller på O'holy sweet 
Googla vidare om du vill det finns massor av recept och ideer där ute!

image82

Har hämtat Frida vid tåget nu och alla hjärtan är för att jag saknat henne!

Stekt fläsk med oststuvade grönsaker

Jag älskar stekt fläsk med stuvad vitkål men här har jag tagit med broccoli och morötter också.
Ja du tar vad du vill och det du har hemma. Frysta grönsaker är alltid bra att ha i frysen när det krisar till.


 

600g sidfläsk
2 st morötter
150g vitkål
150g broccoli
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar/fond
2,5 dl buljong(från grönsakskoket)
2,5 dl mjölk
2-4 msk maizenamjöl
150g västerbotten,cheddar eller din favoritost
1/2 dl hackad persilja
1 bit mortlad muskotblomma eller riven muskotnöt
salt,vitpeppar

Skala och skär morötterna och vitkålen i tärningar och plocka upp broccolin från frysen om du inte har färsk då.
Koka upp vattnet och buljongtärningarna och börja med att koka morötterna och vitkål ca 5 minuter.
Pytsa sedan i  broccoli och koka ytterligare 4-5 min.
När det fortfarande är lite spänst i grönsakerna silar du bort buljongen, SPARA!!!!
Ta 2,5 dl av buljongen och blanda med mjölken och mjölet och låt puttra lite.
Riv och tillsätt ost,muskotblomman,persilja och vitpeppar.
Servera med det knapriga fläsket och potatis om du vill men jag tycker att det är godast med bara stuvningen.
Vill du ha det krämigare så häll i lite grädde eller ta mindre av buljongen.Skär fläsket i tunna skivor, lättast om köttet är lite fruset.(Lägg det i en kall panna så behövs det ju inget extra fett om du är orolig för det,eller
strunta i det vi ska äta fett nu!)image81
Salta och peppra

   


Så här glada grisar finns det i den här byn!


Inspiration

                 image78                   
Jag fick låna den här boken i veckan av Fridas kompis Emil  och i den fanns det mycket smått och gott.
Tips fick jag dessutom på kött i chokladsås, så bara jag har fixat lite bra kött så.....
Lite GI mat mår väl alla bra av mellan varven och här står allt och lite till om GI.

Jag längtar sååå efter min Frida nu som varit i Tyskland en vecka snart med skolan.
 Hon ska få önska nästa veckas middagar tror jag .....          

Kycklingspett, bulgursallad,"pitachips" och dip

Libanesisk mat vill jag laga mera av. Skulle vara kul att ha som knytistema att göra en Mezefest. Vet fortfarande inte om man säger mese eller metse men huvudsaken är ju att maten är god. Nu är vi både barnfria och föräldrafria i helgen och det känns konstigt så recepten jag skriver nu blir bara för 2 personer. Nu är de här recepten heller inga orginalrecept för jag är ingen Libanes utan dom är på mitt sätt!

Bulgursallad (Tabouleh) ca3 pers.

3 tomater
1 1/2 dl hel bulgur
3 dl vatten
1 hönsbulj.tärning
1 rödlök
1 1/2 dl persilja
saften av 1/2 -1stor citron
2 msk olivolja
mynta några färska blad eller 1/2 tsk torkade
salt och peppar

Koka bulgurgrynen som det står på paketet fast ha i buljongtärn.
Hacka tomater,lök och persilja så fint du kan,riktigt smått alltså.(låt gärna tomaterna rinna av lite)
Blanda ihop allt när grynen är kalla.
Smaka av med kryddor och citron.
Blir extra gott om salladen får stå och dra någon timme tror jag.
Lägg salladsblad runt ett fat och tomatsalladen i mitten

Kycklingspett 2 pers.


2 kyckling fileer
1 msk sumakkrydda
1/2 msk 7 kryddor(libanesisk blandn.)
1/2 tsk salt
2 msk olja

Dela varje file i tre bitar på längden.
Blanda kryddorna med oljan och häll det över kycklingen.
Om du inte har precis dem här kryddorna så ta dina egna favoritkryddor.
Curry/tacomix/grillkrydda vad vet jag!
Låt det marinera en stund om du har tid.
Trä upp kycklingen på grillspett(jag kapar dem lite)
Stek i grill/vanlig panna eller grilla spetten.

Auberginedip (Baba Ghanoush) ca 3 pers

1 1/2 dl grillad augergine på burk                                                                                          
1 grillad paprika på burk modell stor
1/2 solovitlök
en näve färsk koriander
1/2-1 chili
1 msk citronsaft
1/2 msk tahine,( hoppa över om du inte har,blir gott ändå!)
1 tsk honung
salt och peppar.

Kör alla ingredienser med en stavmixer eller matberedare några sekunder.
Kan det bli enklare?
(Både aubergine,paprika och tahine finns billigt på Ånge konsums nya hylla!)

Fetaostdip2-3 pers.

1 dl turkyoghurt
50g fetaost eller chevreost
1 klyfta vitlök
salt, peppar.


Mosa/riv osten och rör sedan i yoghurt och kryddor och låt den stå kallt och tjocka till sig.

Pitabröd
4 st pitabröd
3-4 msk olja
1/2 msk  hel spiskummin
1/2 msk  hel koriander
1/2-1  tsk salt

Rosta kryddorna i torr panna och mortla dem sedan.
Ta malna kryddor om du inte har hela.
Skär färdiga köpta pitabröd i 4 delar.
Lägg dem på bakplåtspapper och ringla över olja och kryddor.
Gegga runt lite så det blandas.
Grilla brödet i ugnen tills det är brunt och knaprigt.

Det här är perfekt mat som går att förbereda långt innan den ska ätas. Färsspett,couscous,hummus,russin och nötter har vi också kunnat gjort något gott av men det här får räcka .
Men glöm inte att köpa några goda oliver.
Då är det bara att dippa och mumsa!

image80


Bananpaj

När jag blev bjuden på den här pajen första gången så tackade jag nej! Ja visst låter det konstigt! Men Marie Winzell propsade på -Du kommer att tycka om den fast du inte älskar varma bananer jag lovar så smaka en bit så får du se!( läs den där meningen fort så stämmer det med verkligheten) Jag smakade och hon hade helt rätt, den var fantastiskt god. Nästa gång du har leopardbananer som är halvvägs i komposten så prova den här pajen Mmmmmmm...... du kommer inte att ångra dig!

3 mogna bananer
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
saften av 1/2 citron
riven ingefära, jag tog en knapp msk färsk men har du torkad så ta mindre
150 g kallt smör,( jag gillar x.trasaltat som ingen annan bakar på)

Sätt ugnen på 225°
Skiva bananerna och lägg dom i en ugns/pajform ca 25 cm diam.
Pressa över citron och riven ingefära.
Blanda mjöl och socker och strö över.
Riv smöret grovt och fördela jämt över bananerna.
Grädda i ca 20 minuter.
Ät den ljummen med grädde till!

Tips från mig är att du tar en en riktigt tät form så slipper brandvarnaren starta och ugnen skrika på rengöring.
Men nu struntar jag i det och går ut och krattar!
Bild kommer snart när jag fått blåsor i händerna.(Jag har ändrat liiite i receptet Marie, en störning jag har)

image79

Den blev helt underbart god, värt allt os i köket om jag säger så!


Vinlotteri

Ja visst låter det smart att vara med i ett vinlotteri när man inte dricker vin? Ha ha men då kan jag tala om att vi har   roligt och dessutom förstår ni ÄTER vi alltid något gott. 
Det spelar ingen större roll om jag inte vinner heller.

 Jag missar säkert något som inte kan känna hur gott det är med vin till maten och köttet och osten och chokladen och bla bla bla. Däremot tycker jag om rödvinssås och min egen rödvinstoddy som innehåller max 10%vin resten vatten, citron och socker,det får räcka det!

Hatar dessutom att gå in på systemet och handla,går att räkna på en hand tror jag när det hänt och jag har kommit på vad det beror på. Det är min mormor Märtas fel, hon har varit död i många år nu men ni förstår att när jag kliver in genom dörrarna där så hoppar hon upp och sätter sig på min axel och knackar och påminner HUR HIMLA FEL det är att gå in på den här affären, och hon lyckas.
Dessutom blir jag otroligt stressad och beter mig som en snattare fast just den här butiken är väldigt svårsnattad, hörs nog tror jag om nån krossar monterglasen eller?
Det är också hon som får mig att säga samma idiotfras vid disken
-Ja jag ska ha 2 flaskor till vinlotteri men själv tycker jag inte alls om vin utan jag tycker bara om lite cider så ta något bara.
 Visst låter det som en typisk" alkoholproblemfras" för hon bakom disken som dessutom alltid är från By lär ju skita fullständigt i om jag gillar vin eller inte!!!!!

Tro nu inte att jag inte tyckte om min mormor för det gjorde jag och hon är med mig ibland när jag lagar mat också men det tar vi en annan gång.

Ing-marie och Viktoria bjöd på tacopaj,skinkpaj,fefferonisar,sallad och såser som var hur gott som helst.
Till kaffet fick vi vackra petitchouxsvanar som jag måste testa någon gång fast jag kanske gör svanar som dyker efter mat! Måste bara berätta att jag bad Anita fota eftersom hon är proffs på det men kruxet var att jag ställt in kameran i filmläge(fotokurs???). Man lägger ju inte ut en film utan att fråga skådisarna om det är ok!



image74
image76

Grattis Jennie Strömberg!

Ja det är tjejen från Östersund som knådat och fixat till sveriges godaste macka. Dessutom är hon syskonbarn till Anita Säterberg i Östavall så vi måste säga grattis till henne också. Vad kul att priset gick till en ung jämtlandstjej.
Här kan du läsa mera om Guldtjejen!  ( De här mackorna är inte i samma division. )
Vi får väl försöka oss på att kopiera vinnarmackan eller åka till Östersund och fika!!

image71

Sanning


Hur ärlig ska man va?
Ska man alltid säga sanningen?
Är det alltid bäst?
Mår alla bäst av att veta sanningen?

Min pappa tror att han ska kunna gå som vanligt igen....
Att han ska köra bil snart...
Att han ska flytta till nya lägenheten med mamma....
Att värken i ryggen ska försvinna....
Att han ska få sova på nätterna...
Att allt ska bli som vanligt igen...
Ska jag säga att det där inte är sant?

Vilda biffar


600g älgfärs
1 paket bacon
1 stor lök
1 ägg
12-14 enbär
1 1/2 tsk salt
nymalen vitpeppar

Sätt ugnen på 175 grader

Klipp baconet i riktigt små bitar och stek det.
Hacka löken fint och låt det bli mjukt i baconet.
Mortla eller hacka enbären och blanda det med lökfräset.
Låt det kallna lite.
Krydda färsen och rör i ägget och fräset.
Jag gjorde 8 stora biffar men det var jag det!
Bryn bara biffarna i smör och rapsolja och låt de
sedan gå klart i ugnen i 15-20 minuter.

Lingonsås

2,5 dl vatten
4 dl mjölk
2 msk mjöl
2 msk fond
1 msk messmör
1 tsk soya
1 dl lingon
salt,peppar

Koka ur pannan med vattnet och buljongen.
Red av med mjöl och mjölk och låt det puttra lite.
Smaka av med messmör,soya,salt och peppar.
Lägg i lingonen precis innan ni ska äta.
Är du sugen på grädde så skvimpar du i lite!



image70


Hokidokigryta

Jag totade ihop ett hokirecept till Icas recepttävling för några veckor sedan.. Men jag måste missat något i texten för temat var visst svensk husmanskost och hm ja  hur mycket svenskt känns det här då?Hur som helst så blev det gott och fick godkänt av familjen.

 Jag råkar älska kronärtskockshjärtan på burk kanske beror på att jag aldrig smakat färska. Tänk en matresa till Italien.....skulle väl äta så jag blev inlagd!
Jag får väl nöja mig med att se dem gamla krokiga gummorna  på tv tillaga dem.Visst känns de som de  gummorna är extremt krumma i ryggen? Värre än våra gamla. Men kolla in vilka korta sopkvastar dom har då, och vilket sopande det är , ja jag vet inte, men inte vore det fel att testa med en piasava!


Ja men duktigt Karin! Nu har jag inte sparat receptet, finns ingenstans på den här datorn GRRRRR....
Jag letar i kladdblocken och håller tummarna! Återkommer!

20 min.senare ...Ha ha jag ska väl ha tur någon gång jag också. Kladdblocket var kvar.

Jag hittade den här grytan i frysen och tog den till middag idag och då slank det ner en skvimp grädde också!
Det blir ganska mycket det här och räcker till 6 personer

Hokidokigryta

400g hokifile
250g aubergine,(zuccini går också bra)
1/2 stor röd paprika
1/2 stor gul  paprika
1 burk kronärtskockshjärtan
1 burk körsbärstomater
4 msk tomatpure
2 fiskbuljongtärningar/fond
4dl vatten
1 1/2 dl kalamataoliver
2 st schalottenlökar
2 klyftor vitlök
1/2 dl persilja
timjan/oregano
salt,peppar
2 msk raps/olivolja
(1 dl grädde)

Hacka lök och vitlök
Skär paprika och aubergin i bitar 2x2 cm
Fräs de här grönsakerna i oljan och salta och peppra.
Låt tomatpuren fräsa med och tillsätt sedan vatten och buljong.
Låt det puttra i ca 5 minuter. Känn så att auberginen är halvmjuk,( tar du zuccini så behövs det inte koka alls)
Skär fisken i bitar och låt den sjuda med  några minuter.
Skölj skockorna och dela dem på mitten.
Tippa nu i tomater,skockor,oliver,persilja och örtkryddor.
Låt det koka ihop,smaka av med salt och peppar.

Servera med pasta tycker jag!


Lätt lunch till mig och mamsen.

Jag läste om omelett hos mungbönorna och tänkte att det kan jag nog lura i min mor trots att hon äter som en sparv. Jag är ingen älskare av tjock ugnsomelett men tunna i stekpanna det gillar jag. Det räcker länge med bara tomater och en god ost!

Omelett för 2

4 ägg
6 msk vatten
salt,peppar
1 dl hackad ruccola
1/2 paket bacon
2 tomater
 1/2 lök
2 dl stark riven ost
2 msk smör

Rör ihop ägg,vatten,ruccola,salt och peppar.
Stek baconet,skiva tomater och lök,riv osten.
Smält 1 msk smör i pannan och tippa i hälften av äggblandningen.
Lägg på hälften av baconet,tomater,lök och ost.
Har du ett lock så lägg på det annars låter du bli.
Stek bara omeletten tills den nästan har "stannat" så den är mjuk,len och krämig!
Tippa upp på tallrik och stek nästa!

En jobbig natt...

.....för min pappa,han har ropat många gånger i natt och mått riktigt illa,image69
drömt en massa och inte kommit till ro förrän det nästan var morgon.
Han funderar nog mycket på hur det ska bli med livet fast han inte säger så mycket om det. 
När klockan var fem och tårarna brände så kunde jag ändå inte låta bli att skratta lite då  pappa säger
- Ja nu får du berätta för mamma att jag mitt i allt det här eländet är på väg till Afrika på safari också.....klart jag lovar att hälsa det......



Vår=Glass

Nu är nog våren här för jag har tvättar täckbyxor och vinterjackor. Fattar inte var alla kläder kommer ifrån. Tur att det finns insamlingar för det känns inte bra att slänga kläder som är riktiga.
 Har precis kommit hem från ett möte i Östavall ,planer att lägga ned skolan har man och det lär ju bli så. Får bara inte ihop det med kommunens planer där det står att Ånge kommun ska ha Sveriges bästa skola! En duktig ordförande har vi i Hem och Skola, tack Susanne, om de ändrar sitt beslut så är det din förtjänst!!
Bonussonen Peter kom åkande på inlines idag och han har visst lämnat glass från den här bilen i frysen, ha ha en sån ska jag ta nu fast jag inte behöver! Varför är det så himla gott att äta på kvällen?


Är du också glassugen så kolla om det här är något!




image68

Tisdagspasta



350g pasta
300g kolbaszkorvar
1/2 zuccini
1 röd paprika
11/2 dl soltorkade tomater i olja
1/2 tråg sockerärter (märks det att det varit x-trapris?)
1 dm purjolök
50g ruccolasallad
2-3 dl "gräddprodukt"
3 klyftor vitlök
2 msk hackad kapris
1 msk sambal oelek ,smaka dig fram!
riven ost med smak
rapsolja
salt, peppar,


Koka pastan
Skär zuccini, paprika,purjo och sockerärtor och fräs i olja.
Tillsätt tomaterna i skurna bitar,och hackad kapris och vitlök 
När pastan är färdigkokt töm bort vattnet men lämna ca 1dl på botten i kastrullen.
Blanda i allt du stekt,  hackad ruccola,grädde,sambal,salt och peppar
Servera med riven ost.

image67.


Kryddor

Jag är en kryddfreak! Någon fler?
Jag köper kryddor inte alltid för att jag behöver utan för att jag kan komma att behöva dom, så därför finns det en hel del hyllvärmare hos mig. Men det är ju också himla bra att ha mycket kryddor hemma det kan ju höja upp den tråkigaste maten till Kebnekaise om man har tur. Dit vill jag förresten vandra snart!
Man slipper också köpa tacomixer och alla möjliga andra mixer ,blir aldrig kris liksom! Jag köper kryddor på alla möjliga ställen,eftersom jag  inte är allergisk för allt från Eldorado så brukar jag köpa deras kryddor på Willys. På Överskottsbolaget ramlar det också ner en heldel i korgen.Kommer man sedan någon gång till huvudstaden så är ju Hötorgshallen  ett paradis av både mat och kryddor.Där kan jag gå hur länge som helst och bara tokglo på allt man inte sett och smakat.
Skulle tro att det finns bra orient och turkaffärer i alla förorter,bodde på hotell i Husby en gång och där blev det handla av i en liten butik! Försöker att undvika glutamat,(smakförstärkare, E621,MSG) men jag gillar en del kryddblandningar som har det så detså! Men läs det här om du orkar! Förstod inte min mamma när jag var liten och ALLA hade Aromat hemma men hon vägrade köpa det och sa  -Nej det där Glutamatet är bara skit det.

Svägerskan Maria tog med mig till CajsaWarg  på Söder och tror ni jag hade en käft som en Guppy där då?
På Internet finns det många krydderiköpställen,tyvärr så finns inte Brattberg kvar ,där köpte jag en del.
 Här är några kryddsidor.Flera tips tack från er som vet! Prisjämförelsen får ni fixa själva.

Tuvet 

Ölands örtagård
image65
Lyckas med mat

Krysmyntagården 

Svampbutiken

Aromboden

Söderkryddan



Spicyimport



Är du sugen på att odla egna kryddor och roligheter så titta in till Solan!

Restsöndag i sorkarnas paradis

Ni ska bara se våra gräsmattor,har aldrig sett något värre. Sorkarna har haft värsta partyt under snön hela vintern utan att  vi vetat någonting! Det är grävda höga gångar och små "fritidshus" här och där,oj oj oj. Men vi kanske får snyggt gräs till sommaren ändå för brukar man inte skära små hack med någon specialmaskin för att få syre till mattan. Tack sorkmaffian ni har gjort jobbet!
image62

Ja alla med råttskräck(Helena visst är den söt ändå?) har väl tappat aptiten nu men det här är ingen djurblogg utan en matblogg . Det här gjorde jag till middag.

Stekt ris med yoghurtsås                                                                      
2 stora stekta kotletter                                                                      
1 morot                                                                                            
1palsternacka                                                                                    
1/2 zuccini                                                                                            
5 champinjoner
1/2 paprika
50g sockerärtor
3 dl kokt ris
1 dl räkor
2 msk olja
2 msk currykrydda
1/2 chili
olja till stekning
salt,peppar

Strimla fläskköttet och lägg det att gojsa med olja och curry.
Strimla grönsakerna.
Nu ska allt fräsas ihop och börja med morot och nacka som behöver lite mera tid.
Tippa i resten av grönsakerna och riset.
Sist av allt köttet och räkorna .
Låt allt bli varmt och servera med såsen.
Glöm inte att smaka av och krydda mera om det behövs!

Yoghurtsås
2 dl turkyoghurt
2 klyftor vitlök
2 tsk persillade eller nån örtkrydda du gillar
salt,peppar

image63


Tuppkaka

Den här kakan brukar Ulla bergman  i Hallsta bjuda på och den är såååå himla god och så enkel att det är dagisvarning!



Tuppkaka

2 ägg
2 kkp socker
2 koppar mjöl
2 droppar bittermandelolja
1/2 -1 dl hackad mandel
kallt smör (ca 100g


Rör ihop ägg,socker och bittermandeloljan. Ingen visp alltså!
Blanda i mjölet och lägg smeten i en smord rund form.
Hyvla eller riv smör så det täcker kakan och strö mandeln över.
Grädda i 200 grader i 14 -17 minuter.
Kakan ska vara lite kladdig.


Nu vaknar dom......

ja jag pratar inte om ungarna eller grannarna utan BJÖRNARNA! Om min största besatthet är mat så kommer definitivt björnarna tvåa. Det är inte så att jag kan och vet en massa,läser faktaböcker och så men jag vill SE dom. Så jag brukar ha uppsökande verksamhet på platser där man sett björn .Men tror ni dom bryr sig? Inte det minsta.
Det tog riktig fart det här när vi skulle till fjällen för några år sedan och bara åkt 100 meter hemifrån och jag får se en nalle simma i älven. Gissa om jag skrek att det skulle stannas och backas! Familjen ut ur bussen och ut på bron, vi spanade ner i vattnet men ingen björn där inte. Eftersom jag lämnade hjärnan i bilen började jag springa åt det håll jag trodde han hade gått upp . Självklart fick de andra 5 i familjen se den för den hade klivit upp från simturen på motsatta sidan och kollade  in vår buss en kort stund innan den drog iväg. Tror ni jag va irriterad? Mannen frågade vad jag hade tänkt göra om jag mött björnen,kramat den eller? Hm.....

Björnletande går väldigt bra att kombinera med svampletning. Och eftersom man sett björn vid Torsjön fick jag för mig att på andra sidan tjärnen där det är sumpigt(och tyvärr inte stig den vägen jag tog) måste det finnas röd/gula trumpetsvampar. Jag hade rätt om svampen. Mannen tycker inte om dom här utflykterna. Han påminde mig om att några dagar tidigare fick två stycken snabba sig till bilen där när nallen kom lufsande.
Jag har alltid resonerat att de är ofarliga och rädda för oss men nu har det ju faktiskt hänt en hel del hemska olyckor så man kanske ska vara lite försiktig ändå.....
Och jag lär ju vara lagomt kaxig om jag hamnar öga mot öga med en....

I höstas var vi 8 kompisar(som jag ska skriva mera om sedan) som åkte iväg till Sonfjället i Härjedalen på björnsafari. Hur kul som helst och guiden fick snabbt syn på en nalle. Tyvärr var den 1 km bort så vi fick kolla på den i kikare. Han eldade och fixade mat åt oss ute i skogen och det var jättemysigt.

Undra hur det smakar med björnkött då? Skulle vara himla kul att smaka.


image61

Thaimat

Min allra allra godaste favoritsoppa är en efterapning av en soppa jag åt  på Koh phangan i Stockholm för flera år sedan.Tack Pia för den smakupplevelsen! Och som vanligt försöker jag härma mat jag ätit ute, jag är hopplös!
Det som tar mest tid i bloggeriet det är att skriva upp vad som hamnar i maten,ja recept kanske det kallas.
Men som med all mat så måste man ju smaka sig fram till det som passar ens egna smaklökar.

Thaisoppa
1 liter hönsbuljong,( eget kok eller tärning/fond)
1 msk riven ingefära
1 msk riven vitlök
1/2 röd chili
saft och skal av 1 lime
saft och skal av 1/2 citron
1 msk fishsauce
1 msk honung
1 msk olja

Ha oljan i en kastrull och fräs försiktigt ingefära,vitlök och chili några minuter, det ska inte bli brunt.
Tippa i buljong,citrusen,honung och fishsauce och låt det koka upp.
Nu gäller det att smaka så det blir rätt balans av både sött, surt, salt och starkt.
Den här blandningen som jag skrivit är barnvänlig, så öka på om du vill ha mer smak!

Det är bara buljongen som är lika varje gång i den här soppan. Innehållet beror på vad man har hemma och vad man är sugen på.
Idag hade jag inga nudlar i soppan för det ska jag ha till huvudrätten.

"Dagens fyllning"

Räkor
Sockerärtor
paprika i strimlor
purjo
koriander

Jag brukar fylla soppskålarna med grönsaker,kyckling,räkor nudlar och sedan slår jag den heta buljongen på och serverar direkt!
image59
Borde gå en fotokurs men hur kul är det då?





Stekta nudlar, Pad Thai 4 port.


 1 stor kycklingfile
200g risnudlar
1/2 röd paprika
1/2 orange paprika
6 färska champinjoner
1 dm purjolök
2 ägg
1 dl torkade räkor(tippa i vanliga räkor på slutet om du inte har dem här)
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1/2-1 röd chili
2 msk citron/limesaft
2 msk ingefära
2 msk fishsauce
2 msk soya(ljus)
Färsk koriander
Hackade jordnötter

Strimla kycklingen.

Lägg räkorna i vatten så att de täcks.
Slå hett vatten på nudlarna och låt de ligga där tills de mjuknat.
Skär grönsakerna.
Riv vitlök, ingefära och hacka chilin,räkorna och schalottenlökenoch fräs det i olja.
Tippa sedan i kycklingen och ha på soya och fishsauce när den nästan är genomstekt.
Lägg det här åt sidan  och stek nu champinjoner paprika och purjon.
Pytsa nu i de avrunna nudlarna och citronsaften låt de steka med,det krävs olja och lägre värme så de inte fastnar.
Häll nu tillbaka kycklingen och låt allt steka runt lite.
Blanda äggen med salt och stek på svag värme.När äggen fortfarande är mjuka dela i bitar och lägg på nudlarna.
Toppa med koriander, hackade nötter och limeklyftor.


image60
 Hade tänkt mig böngroddar och salladslök men finns det inte på affären så finns det inte.
Till efterrätt åt vi färsk ananas och allt tillsammans blev ändå kalaspling!


Årets kock-08

Det började med en tävling på Taffel.......
Vem vill ha en plats att kolla in tävlingen? Ja vem skulle inte vilja det?
Jag fick en plats, jag får tårar i ögonen nu... fattar ni vilken lycka! 
Sömn, ja det kunde man glömma nätterna fram till resan,såg ut som ett vandrande lik när jag mötte Lisa i Stockholm.
Det började med pressfrukost klockan 8 och det var Tommy Myllimäki som vann tävlingen förra året som grejat den.
Jag såg inga likheter med min!
Temat på tävlingen i år var miljö och det var bra för lilla mig det.
Jag fick träffa Gitto och vi pratade mat (knepigt!)och kollade på tävlingen. Imponerande kunskap de här tjejerna har!
Fick skärpa mig att inte sitta och "tokglo" hela tiden, det kryllade av kockar!
Du kan väl också blogga? sa Lisa
Men hjälp!!!!! Kan knappt få igång datorn hemma och dessutom skulle jag SKRIVA! Inga småsaker för mig som inte ens hade en egen blogg då.
Men Lisa hjälpte och peppade mig och så här blev det.
Den andra vinnaren var Kristoffer Lindh och vi skulle båda gå på mingelfesten på kvällen.
Men när kvällen kom då fanns det 0 krafter kvar i Karinkroppen, så det blev att sussa hemma hos svägerskan....
Ledsamt att missa en fest  men jag hade haft en helt fantastiskt dag ändå!


Här är killen som vann,Tom Sjöstedt, han är nog också lycklig!

image58


Fläskkotletter med "rotratta"

Köpte ju en fänkål härom dagen och har funderat och googlat men inte hittat något jag fastnat för.
Eftersom jag bara hade rotsaker hemma fick det bli en variant på ratatouille.
Kotletterna mina har blivit så himlans sega och jag har funderat på vad jag gör för fel. Inte vill jag puttra dem i evighet heller  men på Taffel hos Lisa fick man sig en kotlettlektion. Ska testa det receptet till middag idag 
fast jag har min "ratta" och kokt ris till.

Karins "RotRatta"

1 morot
1 palsternacka
1/4 dels kålrot(eller 1/2 normalstor)
1 fänkål
1 lök
2 msk tomatpure
1 burk kons.körsbärstomater
3 klyftor vitlök
1 liten citron
2-3 dl vatten
1 grönsaksbuljong
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad basilika
olivolja
salt, peppar

koriander , persilja eller annan färsk örtkrydda

Dela alla rotgrönsaker i små bitar.Skär fänkålen mitt itu och ta bort stock och topp.
(frys in och ha till buljongkok)
Fräs vitlök,lök,morot,palsternacka,kålrot och fänkål i oljan tills det får lite färg.
Salta pch peppra.
Tippa i vatten,buljongtärning,citronsaft,tomatpure och spadet från tomaterna.
Låt det småputtra tills allt är lagom mjukt.
Ta bort locket de sista minuterna så att lite vätska dunstar.
Häll i de små söta tomaterna och låt de bli varma.Jag vill ha de hela därför går de i på slutet.
Smaka av med kryddorna(jag mortlar rosmarinen)
Färsk koriander blir grönt,fint och gott till sist.



Ja hur blev nu kotletterna?
Bättre än sist men tyvärr kan jag inte följa ett recept, kan definitivt inte klockan och saknar dessutom en termometer, pappa ville ha sällskap och medicin och salva på ryggen och vem kommer då ihåg några kotletter i pannan   hm...... 

"Rotrattan" blev supergod tycker jag, hade i en hel del koriander som är min favvoört.
Jag kokade ris till, (mest för att jag inte orkade gå till grannarna och hämta potatis).
men det passar bättre också.
Har du nån veggonisse på middag så tror jag de vill ha lite chili i (jag med men jag fick skärpa mig idag!)och servera med en klick youghurt på toppen.
De där körsbärstomaterna på burk är så himla söta ochgoda och värd varenda krona,12 st på konsum.



image57

Fikapaus

image56


Så här härligt var det i somras på Ön.
 Ulla och Anita bjöd mig på fika i Ånge idag.Dottern var mest förvånad om vi hade suttit på konsum och fikat heeela tiden och ja ibland går tiden fort ,och gott var det!
Jag åt en god Ciabatta  och här kommer ett bra recept som jag gjort några gånger.
Jästiden känns som en evighet men man kan ju laga nån god mat under tiden!


Ciabatta


1,3 liter vetemjöl special
1/2 liter ljummet vatten
1 msk salt
1 msk olivolja(plus olja tillutbakning)
25g jäst
1/2 msk socker

Blanda degen som vanligt,lös jästen i vattnet o.s.v men spara 1 dl mjöl till utbaket.
Arbeta degen i assistent långsamt i 2 minuter och kraftigt i 8 minuter.
Degen ska vara lös.
Olja en långpanna och klappa ut degen där,klappa in olja ovanpå(mycket klappa blev det)
Täck degen med hahaha pack och låt den jäsa i 1 timme
Stjälp sedan upp degen på mjölat bakbord(jag håller i plåten på kortändarna och tippar)
och skär i 10 avlånga bitar.
Lägg dem på oljade plåtar glest och nu ska dom jäsa i 2 timmar.
Grädda sedan i 175 grader i 25 minuter.


Kryddig älgfärsröra

Det här och spagetti blir familjens middag idag.
Vill du ha det starkare så hacka i lite chili eller torkade flakes och snällare så drar du ner på kryddorna



600g älgfärs
1 paket bacon
1 morot
1 palsternacka
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl chilisås
5 dl vatten
2 msk rapsolja
1 msk spiskummin (malen)
1 msk koriander (malen)
1 msk stark paprika
2 msk soya
2 buljongtärningar/fond
1 msk honung
(peppar och salt)



Idag var jag lat och hackade alla grönsakerna i matberedaren.
Dela baconet i små bitar och bryn det i grytan.
Tippa i alla grönsaker och kryddor och låt det mjukna några minuter i oljan.
Smula sedan i färsen och stek den, krydda med soya.
Ha nu i chilisås,vatten,buljongtärningar och honung.
Låt grytan puttra ihop och smaka av om det behövs salt och peppar.
Servera med pasta och en god sallad.


Chokladsnitt

Frida kom hemsusande häromdagen och vevade ihop chokladsnitt till sin mamma!

200 g smör eller margarin
2 1/2 dl socker
2 msk vaniljsocker
4 msk kakao
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

De här är lätta att göra ,bara att blanda ihop allt, göra 4 långa rullar, 
ingen pensling eller nåt pärlsockertjafs.
Det bästa av allt  är att det är mycket kakao i degen.
Obs!!! Provsmaka inte degen för då blir det så få kakor!
Grädda i 175° i ca 15-17 min
Håll koll ,det är svårt att se när de här bruna kakorna är färdiga
 men de ska vara lite mörka på kanterna annars blir de sega.
Dela kakorna lite snett när du tar ut dem från ugnen.

Ja det var inte fler kakor kvar när jag skulle knäppa.
Har vi haft så många på fika här som jag missat ???


image35

Cdkväll

Här har vi musikkväll och det har snurrat evergreens, psalmer och Evert Taube. Musik och sjuk pappa är ingen bra kombo när tårkanalerna är fulladdade....Fast pappa vill inte sluta lyssna.Kom att tänka på en turkos sångbok med EvertTaubevisor som  pappa ofta sjöng ur när jag var liten.
Gissa om jag vill ha den?
Nu är det psalmer som snurrar, om ni undrar så är den musik en värst......




image55


I love eco

Önskar att jag vore lite mer ekologisk , miljömupp  och klimatsmart än vad jag är. Jag är avundsjuk på alla som är så himla duktiga på allt sånt.Det är ju viktiga saker och det är så lätt att tycka att det inte spelar nån roll vad lilla jag gör men dom tankarna är det nog dags att lägga på hyllan tror jag. Om alla gör lite så, ja ni vet många bäckar små.....
Jag hör till dom som behöver bli lite uppskrämd och det blev jag när jag lyssnade på ett föredrag av Anders Wijkman i Stockholm när han pratade om jordens klimat oj oj oj..

Det är nog bäst om man bara bestämmer sig för några få saker som är lätt att greja.
Byta ut torsken mot hoki är en sak jag bestämt mig för, den är dessutom godare så det var ju lätt.(nu finns det väl eco torsk som är ok)
Köpa närproducerat om det går(gris från grannarna Axelsson) och äta mera vilt.
Borde dessutom bli billigare om efterfrågan ökar, erkänner att jag tar det billigare alternativet om det skiljer mycket.



Skulle bara köpa mjölk häromdan men ni vet hur det är ,det blir aldrig bara mjölk. Ramlade över kallpressad rapsolja som var kanongod, smakade väldigt nötigt, måste bli perfekt till sallader och annat "finlir". Men den billigare neutrala varianten passar att steka i.
Oliverna var jag också tvungen att smaka och i min mun var de smarriga.

Fick med mig en fänkål också men vet inte vad jag ska göra med den. Har haft den med fisk några gånger och det blir gott. Jamie Oliver brukar göra en god sallad med fänkål, ja jag får se vad det blir.
Tips! Köp någon grönsak du aldrig använt och se till att göra något av den. Googla runt vettja ! Det kryllar ju av recept där ute som bara väntar på att bli hittade!

Röstfiske!

Nu tror jag ju inte att någon som smakat min vardagssoppa med abborre gör några kullinariska kullerbyttor men om någon fler än min mamma gillade den så rösta gärna genom ett litet klick här!

Den här fisken har jag inte haft i min soppa men ni kanske tycker den ser smarrig ut?
Det är den japanska läckerheten Fugu som jag tror jag passar...
Döden möter man inom 20 minuter om man fått i sig en pyttegnutta gift från fiskens inälvor.
Läs mer om blåsfisken här om du vill

image50


Jag älskar dillkött!

Det är nog genetiskt för min mamma gillar det, jag gillar och kan ni tänka er min dotter Frida gillar det.
Jag har gjort dillkött på både älg,nöt, lamm och gris och idag kokar det 2 stora fläskläggar i grytan.
Gillar det i alla former!
Det här är ju ingen mat man drar igång med när klockan är 5 och man kommer hem hungrig från jobbet.
Men med lite framförhållning och planering så brukar det bli bra.
Dessutom om det får stå kallt över natten plockar man lätt bort den där fettkakan som inte jag är så sugen på.
Tänkte mig 2 middagar av det här så förutom dillköttet blir det rotmos och fläsklägg en annan dag.
 För att det ska vara gott med kokkött överhuvudtaget så måste det presenteras snyggt. Vem blir sugen på nåt grått med fett ,brosk och ja ni vet . Rensat kött som ligger i en god buljong(nu snackar jag om rotmosen och fläskläggen) simmandes med grön härlig persilja det är grejer det!
Rimma fläskläggen blir inte heller fel men när köttet är finrensat  och ligger där så brukar jag snubbla till med saltkaret och det brukar bli så gott så!
Buljongen som jag kokade häromdagen är bra att ta med nu.
Perfekt att frysa in rensat kött i buljong och ändå bättre att hitta det sedan och det är kokt och klart.
Goda köttsoppor går ju också lätt att avsluta.
Och du kasta ingen buljong! Koka ihop den så tar den mindre plats i frysen.

Fläsklägg
4 kg fläsklägg
vatten så det täcker
buljongtärningar/fond
2 lökar
2 morötter
lagerblad
kryddpeppar
salt

Låt köttet småputtra i flera timmar tills det lossnar lätt från benen.

Har du lite att göra nu så titta på BBC food om du har kanalen(72 hos mig). Jag älskar de programmen, man får hur mycket inspiration som helst. Ja "vintraskarprogrammen " mellan vinrankorna kan jag  väl klara mig utan då eftersom jag inte gillar vin. Men kolla vettja om du kan!

Koka potatis och kålrötter och mosa med riktigt smör och mjölk  och servera till köttet.

Om du som jag gillar dillkött så gör jag ungefär så här.


Dillsås:

2 dl buljong (kraftig från köttet)
2 dl mjölk
2 msk mjöl
3 msk hackad dill
2 tsk ättiksprit, 24%
1 tsk strösocker
salt, vitpeppar

Klart att du kan skvimpa i lite grädde om du är sugen på det! Glöm aldrig att smaka. Jag gillar tunna såser så red mer om du vill.
Lägg det rensade köttet i såsen och med kokt potatis är det bara att sleva in.
Smörkokta grönsaker är mumsigt till.


image49


Snabbmat

Ja när min pappa säger att han vill ha rårakor så måste han väl få det då!
Kommer på när jag lägger maten på tallriken att det här måste kvala in i kategorin snabbmat.
Ok jag gjorde bara en portion men ändå.
Det roliga med rårakor är att det är vardags och husmansmat men hokuspokus om du steker små små gulliga rakor och toppar med creme fraiche, rom och lilla dillvippan, då är det värsta finaste godaste förrätten!

Rårakor  1portion

1 ägg
3 små potatisar
1/2 lök
salt och peppar
smör
bacon eller fläsk

Riv potatis och lök direkt ner i ägget.
Salta och peppra.
Stek de krispiga i smör eller baconfettet,
Lingon och bacon ska det va till tycker jag.

Raggmunkar är inte heller fel. Då gör jag en liten pannkassmet  bara och pytsar i riven potatis och steker.



image47

Bullar till Carro....

Ja man ska väl lyssna på sina läsare!

Men nu var det faktiskt så att jag  själv  hade tänkt baka bullar snart , dessutom skulle både mamma och jag vara hemma med pappa idag och då är det bara bra om vi har lite att pyssla med.
 Carro jag lägger några bullar i frysen och skriver PÖLSA på burken så får du dom nästa gång du kommer  hit!

Jag gör bara en vanlig vetedeg,ungefär som på mjölpåsen fast  lite mindre mjöl.
 Däremot knådar jag aldrig min vetedeg utan tippar bara ut 1/3 åt gången ur bunken, och trycker ut den med händerna. Sedan kavlar jag, (skratta inte nu!)med en liten ,ni vet minibarnkavel.
Ja i brist på marmorkavel eller små rullpinnar som en del proffs har
så tycker jag att  det går så himla bra med den.
Tyvärr har vi i min familj en förkärlek till stora bullar så jag får inte ut fler än ca. 34 stycken på en liter!


image46

Av all sorg och smärta....




så måste det vara värst för Englas
 nära och kära just nu.......
Hoppas han aldrig släpps ut............




Vi grillar inne!

Ja tanken med dagens middag var att testa Pulled Pork som jag läst om på taffel.
Får testa det en annan gång.
Hade en stor karre' som skulle möta sitt öde.
Men eftersom jag sabbat den förra stora karre'n som skulle bli såååå god som tjälknöl så började jag tveka.
Pojkarna skulle dessutom komma hem på middag och det slutade med att jag skar bort benet och skivade upp köttet. Dessutom blir det fin buljong av benet som är himla bra att ha.

image41


När jag frågade familjen om vi inte skulle grilla till middag tittade dem på mig och sa
Grilla?? Nejmen det är ju så himla kallt(4°varmt!)
Vi brukar aldrig grilla annat än på sommaren så de trodde nog att de skulle bli tvingade att äta ute också.
Därför blev det grillpannan i köket=utryckning av räddningstjänsten!



Grillad karre med quinoasallad och paprikasås

 2kg skivad karre'
grillkrydda och Jamaican Jerk
3 dl quinoa
6 dl vatten                                                                                                       
1 buljongtärning
1 kruka crispsallad
1 röd paprika
1 gul paprika
1 liten rödlök
fetaost
koriander

Blandade en god grillkrydda med Jamaican Jerkkrydda och rubbade in köttet med det
(lika delar av varje krydda och inga snålheter)
Gott om köttet får ligga och gotta sig i kryddorna ett tag.
Skölj quinoan och lägg den i  den kokande buljongen och koka sakta i ca 15 -20 minuter.
Skär sallad, paprikan,löken och osten och blanda ihop allt när Quinoan kallnat lite.
Brukar servera den ljummen också.
Stek köttet,det blir ju snyggt,rutigt  och gott  i grillpanna men vanlig panna går lika bra.
Penslade på lite olja innan jag stekte,saltade  och pepprade lite när jag tog det ur pannan.
Snabbstekte bara i riktigt het panna  och lät de gå klart i ugnen sedan.

Jaha ...nån sås skulle vara gott  och en kall ville jag ha.
Ingen turkyoghurt eller nån annan gräddaktig produkt så långt ögat nådde.
Ingen sås på påse fanns heller.
Ingen Beasås ville jag fetta till med.
Färdig dressing ville jag inte ha.
Det är precis DÅ som jag tycker att det blir extra kul i köket, när det inte finns något av det vanliga köret utan det måste hittas på något nytt.
Jag hittar en nyinköpt stor burk med fantastiskt god grillad paprika från Sera.
Heja Konsum Ånge ny hylla med roligheter!!
Jag kom på att en mixad paprikasås borde passa, det är ju paprika i salladen.
( låter planerat men det  var nästan enda grönsaken som fanns hemma )
Så jag körde paprika,vitlök, olivolja,koriander,honung, salt och peppar 
med mixerstaven och det blev supergott!
(chilin hoppade jag över,tänkte på min mamma idag)
Smaka dig fram tills du tycker det är gott.


Paprikasåsen
3 stora paprikabitar (ser ut som snackpaprikor)                                              

image42

3 vitlöksklyftor
1/2 kruka koriander
2 msk honung
3msk olivolja ungefär
salt och peppar





Det blev himlans gott och det blev rester kvar,(trots att alla åt mycket )och tänk det gör ingenting alls det!


image43

Du borde väl lära dig å dricka kaffe du också....

...brukar min mamma säga.
Ja ok, det luktar gott, passar bra i choklad,
 är helt ok i negerbollar,gör sig bra i kakor,
 ser bra läckert ut med alla kaffedrinkar,grädde och skum, 
kardemumma och kanel och hejå hå....
MÄN (som Tony Irving säger)det smakar BEDRÖVLIGT i min mun!
Så varför tvinga  i sig rävgiftet då när det finns den ljuvliga drycken TE
Jag gillar grönt och rött bäst men prova Honeybush det är jättegott!

Min "värsta tekompis" Katri  och jag har sippat te i mängder så länge jag kan minnas.
Fast hon påstår att vi drack saft när vi fick våra första barn-86 , men saft ...hur moget låter det då...
ja vi var väl inte så himla gamla heller.

Vi skulle koka kaffe en gång till100 pers på en bingo,
Det hade inte gjort nåt' då kan jag säga om någon av oss kokat en eller annan panna innan,
men det löste sig det också.

Sist jag var hos min svägerska Maria i Stockholm gick vi till
 Chaikhana i Gamla stan och drack te och åt scones och det var mumsigt 
fast vi hoppade över clotted cream.
Provar igen en annan gång för vissa obekanta smaker är godare andra gången.

Hur lätt tror ni det var att välja och sedan köpa en tesort  då?
Fint att man kan använda frasen
-Vad rekomenderar du ?(som inte gör att jag inte har pengar till tunnelbanan hem sen)
Jag köpte ett te som var värt varenda öre, bara så ni vet.

Det finns mycket  man inte vet om te...
 Killarna som har In the Mood for tea går nog inte igång på Liptons gula!


image40


Titta här vilken fin kopp jag fick av Peter på min födelsedag!
Kexen och marmeladen fick jag av min syster Anette.
Marmeladen var jättegod om man gillar apelsin och ingefära och det gör jag.
En bit riktigt lagrad ost är kalas till.
Kexen och marmeladen är köpt på Gnistan i Ånge.
Måste titta in där för det var längesedan, de har ju dessutom mycket  gott te
kryddor och hälsoprodukter.

Jag erkänner!

  • Det är fruktansvärt onyttigt
  • Ingick inte i mitt nyårslöfte
  • Fullständigt fiber och vitaminbefriat                                                                   image39
  • Det var jag som köpte påsen
  • Det var jag som åt upp 70% av den
  • Det var det godaste snacks jag ätit!
  • Nu är den slut!


I just love it!

Mitt bloggnamn passar mig perfekt,råkar nämligen älska chili!
Måste tacka Eva Mörk för det, hon kom stickande med bl.a chiliflakes när hon kom hem från en av sina Kinaresor.
Sedan är det förstås gott med färska chilifrukter också och det finns ju hur många sorter som helst men jag har bara provat på några.
Köper jag Habanero så räcker den länge!
Det är ju som ni vet lätt att höja chiliribban, det som man tyckte var starkt första gångerna man kryddade känns nu som rena barnleken.

Eva bjöd på en räksoppa för några år sedan  och  utan överdrift så rök det ur öronen på oss som åt!
Ska be henne om receptet.
Jag har blivit inspirerad att odla lite så jag petade ner några frön från en vanlig spansk peppar och det har grott bra men det är låååångt till skörd om man säger, hinner hända mycket innan dess!

Här är min favoritchilisida med massor av kul läsning!




image31


Alltid gott med wok

image37


Idag var jag sugen på wok och då fick det bli wok.
Det svåraste med den här bloggen är att skriva  recept för jag gör aldrig lika från gång till gång.
Allt beror på vad man har hemma eller vad som finns när man ska handla.
Nu hade jag tänkt sockerärtor men det fanns inte.
Nu får man se det som en miljöbra grej eftersom de brukar komma från Kenya  hit ,även mitt i sommaren.
 Det har jag svårt att fatta! Men ändå köper jag hm....måste bli ändring på det

Wok kan ju bli hur gott som helst utan att man behöver ha 100 flashiga ingredienser,
bara man har goda saker att krydda med.
Typiska" braochhagrejer "är
vitlök,chili,ingefära,lime/citron,fishsås, japansoya  eller ketchap manis(söt indonesisk soya), färsk koriander
Sweet chilisås kan också slinka med ibland,.
Kryddar man med det här är det  gott om du så bara råkar ha nudlar,morötter och purjo hemma jag lovar!

Det mesta i grönsaksväg passar ju att woka och är det bråttom finns det ju frysta alternativ som är helt ok.
Gris,nöt,älg,kyckling,kassler, skaldjur  eller veggo, det är bara att välja.
Färdiga wokmixer och såser råder det heller ingen brist på,
 men det är roligare och mixtra själv och smaka, smaka , smaka  tills det är gott

Det här wokade jag idag.

3 hg strimlad skinkstek
1 stor morot
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika(de var stora)
1 burk minimajs
1 dm purjo
1/2 kruka koriander
3 klyftor vitlök
1/2 chili utan kärnor
3 cm ingefära
rapsolja
japansk soya
fishsauce

Strimla grönsaker och kött.
Riv vitlök, ingefära och hacka chilin.
Koka nudlarna.
Ta en stor stek eller wokpanna ( helst teflon om det ska bli bra tycker jag)
Hetta upp oljan och fräs snabbt vitlök,ingefära och chili.
Tippa sedan i morötterna och låt de steka lite innandu tippar i de andra grönsakerna.
Börja alltid med de grönsaker som är hårdast,
Stek köttet och stänk på fishsause(ja det luktar kattpiss men smakar ljuvligt!) och lite soya
När nudlarna är klar så spola de lite och lägg de på ett stort fat och allt eftersom grönsaker och kött är klart så tippa dem över nudlarna.
Ta en halv kruka koriander och hacka ner och blanda i woken, spara några fina blad att dekorera med.
(normalt ska nudlarna fräsa med i woken lite men jag är inte normal.
 Lagar man till många är det lättast att göra så här tycker jag.)
En woksås att ha bredvid gör jag ibland speciellt om jag vet att någon inte vill ha det för starkt, då kan ju den som vill ha på lite extra.
Blanda och smaka dig fram men grejen är att det ska var både starkt,salt,syrligt och sött!
Oj nu blev jag sugen på min favvo Thaisoppa men den tar vi en anna dag.
Är det här en soppblogg eller?

Woksås
1/2 dl sweet chilisås
2 msk ingefära
2 msk limejuice och skal
2 msk japansk soya
2 klyftor vitlök
2 cm hackad chili
2 tsk honung

Det den här killen inte vet om thaimat är inte värt att veta!

Min pappa är en fighter!

När min pappa fyllde 80 förra året önskade han sig en Orbitrec, ni vet en sån' trampmaskin från Tv-shop.
Han  kände att kroppen inte ville som han hela tiden och att med träning så ska det nog bli bra.
Nu har han snabbt blivit mycket sämre fysiskt
men ger liksom inte upp utan  säger att:
bara jag blir av med hostan så kommer det och bli fint...
bara jag kan sova på nätterna så ...
bara jag kan få lite matlust så...
bara jag har ätit upp den här penicillinkuren så händer det nog nåt'

Han kan vakna ibland och säga  att nu känner jag att jag vill upp och springa
 men när det är dags att kliva upp så finns inte kraften där.
Han är klarare i knoppen än jag, har starkt hjärta och blodtryck som en tonåring
men nu syns det  i  blicken att det är något som fattas........

Läste en artikel om en kvinna som skött sin mamma in i det sista.
Hon ångrade bara en enda sak och det var att de aldrig pratat om döden.
Men hur lätt är det då.......


image36

Fiskfredag!

I mitt kök lagas det på tok för lite fisk, så jag tänkte stilla mitt dåliga samvete och laga två fiskrätter idag.
Tro om det hjälper?
Det beror på att jag i min iver att rensa frysen hittade 3 ganska små öringar och en påse abborrfileer och tänk vilket sammanträffande att det är en fisksoppetävling här.
Tråkigare var det då att jag inte hade några roliga saker att stoppa i soppan utan det blev en vanlig men smakrik  vardagssoppa.
Ja det här var vad jag kunde gräva fram




3-4 hg abborrfile eller nån annan fiskfile
4 potatisar 
2 morötter
1 palsternacka
1 stor näve haricots verts el. sockerärtor
2 dm purjolök
2 shalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1,5 l vatten
4 fiskbuljongtärningar eller fond
1-2 citroner,saft och skal
2 msk smör
2 dl dill och gräslök
Salt och nymald vitpeppar



Skär rotisarna i små centimeter stora kuber 
(jag har pigga tänder, men jag gillar när det är smått ibland)
Hacka alla löksorterna fint.
Fräs löken mjuk i smöret.
Tippa i rotisarna,vattnet och buljongtärningarna.
Låt koka i ca25 min tills allt är mjukt men inte sönderkokt.
Skär fisken i bitar.
Tillsätt den och bönorna och låt det sjuda några minuter.
När fisken är klar har du i örterna och det rivna citronskalet.
Smaka av med salt och nymald vitpeppar.



image34



Här har vi killen som kirrat fisken!
Den här munderingen har han när det är dags för vinterfiske,
nejdå sonen ligger i lumpen och verkar trivas som fisken i vattnet!
(knappt kul det där va?)
God mat får dom också så inte ens det behöver jag oroa mig för!


image51


Varför krångla till det,det enkla är ibland det godaste!
Gör några snitt i fisken.
De små öringarna pressar jag fulla med citron,
lägger dill i och på  dom små, 
kryddar med salt och peppar.
Lägger dem bara i en liten form.
Tippar i 3 dl grädde eller nåt annat av de 1000 gräddsubstitut som finns.
Smula i en fiskbuljongtärning eller skvimpa i fiskfond.
Pressa i resten av citronen.
In i ugnen i ca 25 min 200°.
Titta in i ugnen och ös  med grädden några gånger.
Till det här måste man bara äta pärer.
Om du nu inte hittar öringar i din frys så går det presis lika bra med vilken fisk som helst.

Vi kan väl ta ett snack om vilka fiskar vi ska stoppa i oss och vilka som ska få simma ifred en annan dag!




image33


Äppelpaj in notime

image28

Jag köper lika mycket frukt nu som när vi var storfamilj,
 det är därför man gör sina fynd i svalen av ledsna små nyttigheter ibland.
Tid för nåt kavlande eller smulande fanns inte men jag kom att tänka på en paj med bananer som Marie  Winzell brukar bjuda på som var raketsnabb.
 Att jag kom att tänka på den betyder inte att jag vet hur receptet var
men jag gissar och låter familjen vara testpanel.

Så här gjorde jag.

7 äpplen(inte så stora)
2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk kardemumma krossad eller malen
1 tsk kanel
100g kallt smör

Sätt ugnen på 225°.
Blanda mjöl socker och kryddor.
Skala och skiva äpplena och lägg dem i en ugns/pajform.
Strö mjölblandningen över äpplena.
Riv smöret på grova rivsidan och fördela jämt över mjöljoxet.
Grädda  i ca 25 minuter.
Servera den ljummen med vispad grädde.

Ja vad tyckte nu testpanelen:
Min mor föreslår pressad citron på äpplena för lite mera syra och minska på sockret.
Mannen och dottern i huset tyckte att det var gott.
Det var inte den vackraste av pajer tycker jag,
rätt ful för att vara ärlig men god.
Följ min mors tips,det tror jag på!
Pytsa i lite havregryn kanske blir bra eller nu kom jag på musli eller crunchy(utan mjölblandningen då)
Ja men experimentera på då och tala om sedan om det blev gott!

Lagon Thai

image27


Jag blev bjuden på mat av min vän Maria som en födelsedagspresent ,
sån' tur hade jag.
Visst ser det gott ut? Det var det också.
Om det ser ut som om någon ätit från det ena fatet så är det inte serveringspersonalen utan jag som började äta utan att fota,
 helt otroligt slarvigt!
Jag som älskar asiatisk mat  och inte kollat in maten här tidigare,
 fattar det inte själv faktiskt.
Måste säga att jag blev positivt överraskad
(blir misstänksam när det står Räkor med salt och peppar som en rätt på menyn hm...)
Jag åt Biff med basilika och vitlökschili, riktigt goda krispiga grönsaker och fin smak av basilikan,
sambal att krydda på med och god ljus soya , jag säger bara KALASGOTT OCH JÄTTETACK!

Bullbak i Albybyn

image25
Ja här bakar svärmor Siv bullar.
Dom är goda dom kan jag lova,speciellt hennes Systerkaka!
Hennes mamma ,vår"Gammelmomma" kallade  den här kakan för systerkaka så kom inte och säg Butterkaka nu!

Så här gör hon:
Hon gör vanliga fyllda, rullade och skurna bullar av vetedeg.
Hon lägger dem tätt i en form med löstagbar botten eller stekpanna.
Här passar det  allra bäst med en stekpanna som inte har plasthandtag, ha ha
Pensla med ägg och strö över hackad mandel och pärlsocker.
Grädda i 200° i ca 20 minuter eller tills den är brun på kanten.
Det finns bara en dålig sak med kakan och det är att den är odryg!
image26

En smak av sommar

Ja det måste vara så att jag längtar till sommaren.
Kan det bero på att min äldsta dotter kommer hem från Nya Zealand då hmm....skulle tro det jag längtar såååå tills hon kommer hem.
Det sista jag sa till henne innan hon åkte hösten 06
 -Nu blir du inte kär i nån' fårfarmare  där nere!
Det blev en fotograf istället, men hon är lycklig så då är väl jag  det oxå.

Jag plockade upp jordgubbar från  frysen som växt i "svärisarnas" jordgubbsland och kokade kräm till pappa.
Det är en av de få saker han vill äta och den blev alldeles lagom söt och lagom mjuk..
Kräm får inte var seg som gummi utan krämigt mjuk och len.
 Pappaprins fick den med tunn grädde till och nu sover han så gott.




image24

Sommarmat,ja varför inte!

Matjessill och potatis det hör ju sommaren till men här hemma tog vi och tjyvsmakade på den årstiden redan idag.
Gräslöken var svårplockad så det fick bli rödlök istället.
Jag bor med en"mink" som handlar en del varor (förkärlek till tvättmedel)som om det skulle bli ransonering eller varan sluta tillverkas ,ja ni fattar va?.
Och nu var det matjessillen som min andra hälft trodde hade simmat färdigt ,
hittade 10 burkar i kylskåpet (datumet var helt ok för er som är oroliga) så nu kanske ni förstår ..............
Men jag måste säga att det var gott, snabbt och lätt!



image23


Kattmat???

Nej jag håller inte med er som tycker att fiskbullar är kattmat.
Själv får jag skynda mig att stoppa dom i såsen när jag öppnat burken(köper alltid i buljong) annars blir det inga "bullar "kvar till själva middagen.
Kommer ihåg när jag jobbade i köket på Nyckelpigans dagis för 100 år sedan,
det gick att lura i Anita att det var gott fast det var fiskbullar!
Det var längesedan vi åt det här i familjen,beror nog mest på att det inte är så roligt att laga.
Men som snabbmatsreserv i skafferiet är det inte fel.

Ungefär så här gjorde alltid min mamma när jag var liten och jag lovar att det är godare än vad det ser ut att vara!


Mammas fiskbullar

2 burkar fiskbullar i buljong
1 fiskbuljongtärning                                                                                                image21
5 dl mjölk
3-4 msk mjöl
4 msk ketchup
1 dl dill
salt peppar

Koka upp buljongen som fiskbullarna legat i med buljongtärningen.
Vispa mjölken och mjölet och blanda i buljongen.
Låt koka några minuter.
Blanda i dill, fiskbullar och lite salt och peppar.
Servera med kokt potatis förstås.

Det finns ju mycket annat gott med fiskbullar och roliga kryddningar men det tar vi en annan gång!


Kokos och chokladmuffins

Kokos och choklad är väl gott ihop?
Tycker du om bounty så kommer du att älska de här muffinsen!
Om du Sonja i Hallsta känner igen lite av receptet så beror det på att jag har snickrat om ditt lite!

3 ägg
3 dl socker
150g smält smör
200g kokos
8 msk vetemjöl
1 msk vaniljsocker
50-100g mörk choklad (Carro du kan ta 100 gram!)

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Hacka chokladen men inte alltför smått.
Ställ ut 22 vanliga bullformar på en plåt.
Vispa ägg och socker.
Blanda i alla andra  ingredienser.
Nej du jag har inte skrivit fel, det ska inte vara något bakpulver i det här mumset!
Fyll formarna och grädda i 25 minuter.

Och nu ska jag gå och äta av mina.
 Var tvungen att låna en påse kokos av snälla svärmor,
 det var ju säkrast att testa receptet så jag inte lurar nån' av er.
Ska skutta upp till henne med några smakprov.

Kort blir det sedan om vi inte äter upp alla innan!

Klicka här om du är mera muffinsugen!

Tomatsoppa och fläskpannkaka

Jag har nog aldrig gjort tomatsoppa i kombinationen med fläskpannkaka men det blev det idag.
Hittar man en påse tomater som var lite för mjuka så och en fryst mjölk som tog plats.
Det blir kanske lite konstiga maträtter här ett tag nu för det är dags för lite rensning i frysen!


Tomatsoppa med brödkrutonger

6 tomater eller en burk konserverade
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
2 buljongtärningar/fond
2 msk tomatpure
1 liter vatten (skakade ur 1 ketchupflaska som det var lite kvar i)
salt,peppar och ev. örtkrydda
4 brödskivor
Smör/olja

Hacka lök och vitlök och låt den bli mjuk i oljan.
Dela tomaterna /tippa i burken och fräs en stund.
Tillsätt vatten, tomatpure och buljongtärning.och låt allt koka ihop några minuter.
Kör allt med en stav mixer eller i matberedare.
Smaka av med kryddor.
Koka en näve pasta  i soppan om du vill ha den matigare.
Den här soppan blir ganska tunn för det tycker jag är godast,
tycker du tvärtom så ha i mer tomater eller mindre vätska.

Skär brödskivorna i små bitar och stek i lite smör eller olja och krydda med salt och någon örtkrydda.
Servera soppan med krutongerna och en klick yoghurt.


Fläskpannkaka

4 ägg
4 dl mjöl
8 dl mjölk
1/2-1 tsk salt'
300g fläsk rimmat eller färskt

Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa ihop pannkakssmeten.
Stek fläsket, salta rejält om du har färskt fläsk.
Lägg ett plåtpapper i långpannan, tippa på smeten, dutta i fläsket .
Grädda i ca 40 minuter.
Lingonsylt till är ett måste!

Bilder kommer om någon glömt hur fläskpannkaka ser ut!

Karins Kurry Kyckling

(Ja jag vet att kurry stavas med c men jag fick bara lust att skriva med k.)
 Hoppas att ingen jag haft i svenska kommer att läsa på bloggen för jag kommer att skriva fel och även som jag pratar ibland.
Ja så här gjorde jag kycklingen idag.
Det är lagom för 4 personer.

3 st Kycklingfileer
1 burk kokosmjölk
currypasta efter smak , finns ju goda kryddblandningar på påse också.

Nu hade jag lust att göra en egen pasta och det är ju helt fritt att blanda sina kryddor gäller bara att våga !
Har du inte precis de här så testa med egna.
Det här tog jag ,det blev en mild blandning som räckte precis till kycklingen.(tänkte att 2 blir lätt att komma ihåg)

2 tsk hel spiskummin
2 tsk hel koriander
2 tsk brunt senapsfrö
2 tsk bockhornsklöver
2 tsk gurkmeja
2 tsk sweet chili  (ta chiliflakes eller färsk chili om du vill ha lite tryck)
2 stora klyftor vitlök
2 cm bit av färsk ingefära
2 msk fishsauce eller smaka dig fram med vanligt salt
4 msk rapsolja (fick lov att byta ut siffran 2 här för det blev för torrt  ha ha!)

Lägg de 4 första kryddorna i torr panna och rosta tills senapsfröna poppar, men det får inte brännas.
Brukar mortla men idag körde jag allt i bunken som hör till stavmixern, helt perfekt!
Alltså du kör ner allt på listan och kör tills det blir slätt.
 Citron/lime/tamarind hade passat kanonbra men det hade jag inte hemma.
 Kom ihåg att honung alltid är bra att pytsa i om något blivit för starkt.

Koka basmatiris.
Strimla kycklingen fint och fräs försiktigt iolja.
Blanda i curryn eller din köpta pasta/kryddblandning.
Det är smart att smaka sig fram med köpta pastor,en del är starka medan andra är menlösa.
Tippa i en burk kokosmjölk och puttra några minuter tills kycklingen är klar.

2 morötter
2 nävar frysta hariill hyllancots verts
1 klyfta vitlök
1 msk sesamfrön
1-2 msk olja
salt

Peter och Frida  strimlade morötter och wokade dem i oljan med bönor, sesam , vitlök och lite salt.
Det är gott att ha naturell yoghurt och Naanbröd till, nötter,frukter och kanske någon chutney är aldrig fel.
Konsum har goda bröd som smakar vitlök och koriander. Ska testbaka framöver och se vad det blir.
Färsk koriander blir förstås pricken över i.

image13

Det är Taffels fel!

Hamnade på Taffel i höstas av misstag.
Det förstår alla som känner mig och vet att jag
och datorn inte är de bästa vänner.
Jag ångrar inte att jag hamnade där kan jag säga,
det finns massor av intressant läsning och roliga recept där.
De som skriver där är otroligt duktiga.
Garanterar att du också får mindre tid till allt som ska göras hemma!

Klicka på Taffel och kolla vad du tycker!

Paybacktime

Nu har mamma och pappa bott hos oss en månad.
Pappa är dålig och mamma och jag hjälps åt på dagar och nätter att sköta om honom och det funkar bra.
Fick närståendepenning så jobbet känns det att man svikit men jag vet att det funkar lika bra ändå.
Låg och tänkte inatt när det var min tur att sova på hur det var när jag var liten och bodde hemma.
Pappa var med oss ibland fyra dagar i veckan i Getberget på vintrarna,hämtade alltid när det var disco och dans han ställde alltid upp.
När barnen var små så kom han alltid åkande när vi behövde barnvakt och läste sagor i mängder!
Han hjälpte oss med huset,  vedhuggning och när inte jag hann plocka vinbär så fixade han det.
I min värld skulle aldrig han bli gammal och slut i kroppen, har liksom aldrig ens tänkt tanken.
Man vill ju att allting ska vara som det alltid varit.
Nu kändes det att det var min tur att hjälpa tillbaka.
image12
Det här var i sommras på Petters student.

Potatissoppa och Chevremacka

Förslaget till middag idag var potatis och purjolökssoppa men hur kul är det på en lördag då?
Enda fördelen var att soppan var klar och bara att plocka upp ur frysen.
Gav med mig och tänkte att jag får hitta på något gott till.
Mamma kom stickande med en bit getost så det fick bli mackor med den  på
(Chevre chaud om vi ska snacka franska)
Spenatsallad med päron och rostade solroskärnor (det närmaste valnötter jag kunde komma)
Jamen det blev inte så tokigt med soppa på en lördag!

Formfranska (fiberfranska Kattis ingenting annat!)
1 rulle Chevre
1 paket bacon
honung
1 påse babyspenat eller sallad du gillar
2-3 päron i klyftor
1 dl nötter eller solroskärnor
Olivolja

Mackorna

Rosta franskan, om du ska göra det vackert så gör du runda mackor men det orkade inte jag idag.
Lägg skivor av osten på brödet och in i ugnen tills den smälter.
Klipp baconet i bitar och kör i micron mellan hushållspapper.
Strö över baconet och ringla lite honung över.

Salladen
Blanda spenaten med tunt klyftade päron och strö nötterna över.
Droppa lite god olivolja över salladen.
Det är gott att lägga salladen på mackan när det är dags att äta.



image22


Spelkurs och ny fiol!

Jag har varit på spelkurs igår kväll och idag.
Vi höll till i Parteboda och Ulf Andersson lärde ut enormt roliga låtar från Jämtland.
 Trodde väl att det skulle bli bra men inte sååå bra.
 Pigga låtar som lät svåra men som ändå fastnade rätt snabbt(ja ja vi får väl se om en dag eller två.)
Det var inte bara vi i spelmanslaget som var med utan tre spelmän från Bräcke och min vän Ulla från Ockelbo.
Måste ses mer Ulla!
Dessutom  köpte jag en ny fiol !!!
Hur kul som helst, kanske blir så kul så  jag kan spela ensam här hemma nu  utan att jag plågas!

 


Zuleikatårta

Det här är nog den godaste tårta jag vet så när jag hittade en påse nötter  i skafferiet slog jag till.
Ok , det var ju också dagen före min födelsedag men jag brukar normalt inte göra min egen tårta. 


Tårtbotten
100g mandel/nötter (1 1/2 dl)
3 äggvitor
1 dl socker
Smörkräm
3 äggulor
3/4 dl socker
2 dl vispgrädde
50 g smör
2 tsk vaniljsocker
1/2 påse mandelspån/hackad mandel till garnering

Mal mandeln/nötterna.
Kläm fast ett smort bakplåtspapper i en  form med löstagbar botten(,låt det hänga ut bara och riv bort det senare.)
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Blanda mandel och socker och vänd försiktigt ner det i vitorna.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min 175 grader.
Jag brukar låta tårtbotten vara kvar på papperet men stjälp upp den om du tycker det.


Blanda gulorna,socker, grädde och smör helst i en teflonkastrull och tokvispa tills krämen tjocknar.
Det kan ta lite tid och ibland har det hänt att den inte tjocknat för mig och då har jag vispat i lite maizenamjöl.
Men ge inte upp vispningen det brukar tjockna !
Den ska inte koka.Blanda i vaniljsockret när krämen svalnat lite.
Lägg den ljuvliga krämen på mandelbottnen , strö mandel på och spritsa grädde på tårtan.
Den där flagade mandeln finns sällan hos mig och det blir lika gott utan.
Jag brukar ofta dubbla receptet och göra 2 tårtor på en gång men då måste du ha varmluftsugn och sänka temperaturen lite.
Jag kan lova att det inte blir någon tårta över!!!!


image18






Familjen vill inte att jag ska lukta matos!
Tack snälla ni!
image20

Min godaste Pizzatomatsås

Ja den här såsen tycker jag blir god,låt den puttra medan degen jäser och du stökar med fyllningen.

1 burk passerade tomater
2 msk tomatpure
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 tsk socker
1 buljongtärning
chiliflakes(hoppa över om du  vill !)
örtkryddor

Fräs vitlöken i oljan,pytsa i resten av ingredienserna (utom örtkryddorna, de rör jag i när såsen nästan puttrat klart) och låt det koka på svag värme utan lock,
 Vill du ha ett rödprickigt kök så har du hög värme ha ha !
Jag är lite nojig och vill ha tomatsåsen slät så har jag krossade eller hela burktomater mixar jag dem ,men det är ju jag det.
Gör dubbel sats när du ändå håller på så är du säker på att det räcker till alla 4 pizzorna.
 Perfekt att stoppa i frysen nästa gång det krisar och Dolmio inte gömmer sig i skafferiet.
Jag vill ha ett väldigt tunt tomat lager men det kanske inte du vill.
Ja du fyller med vad du vill men jag älskar salami och lök!
Grädda i 250 grader högt i ugnen 8-10 minuter.

Ja här kommer nu receptet på Italienskt lantbröd!

 Jag har ett recept på Italienskt lantbröd som jag även använder till pizza, fyllda bröd i olika former och småbaguetter.
Alla fiberdiggare kan ju byta mjöl och pytsa i kli som ni själva vill det går hur bra som helst.
När jag gör lantbröd bakar jag direkt ut 2 avlånga bullar och låter dem jäsa en timme på plåt och sedan skjuts in i ugnen i 15 minuter i 250 graders värme.
Degen räcker till 4 plåtar pizza och då pratar jag om riktigt tunn botten,plåten skiner igenom!
Degen blir knaprigt hård på kanterna och seg under fyllningen, gott tycker jag då.
Hör du till "Panpizzaklubben" och vill ha tjock botten då gör du bara 2 eller 3 pizzor.

1/2 paket jäst
6 dl ljummet vatten
1 msk salt (lite mindre om du inte vill ha det för salt)
1 1/2 liter vetemjöl

Lös upp jästen i lite av vattnet.
Blanda resten av ingredienserna.
Ska du göra pizza så låt degen jäsa ca 1 timme medan du förbereder fyllningen.

Pissaladeiere (ja min variant då ut och googla om ni vill ha franska orginalet!)
Fyllning till 1 pizza:
8 lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk god olivolja och lite till plåtarna också
2 tsk herbs de provence eller någon annan örtkrydda du gillar
1 burk sardeller ,Zetas på burk tycker jag om
1 dl Kalamataoliver
grillad paprika/soltorkade tomater
babyspenat eller färsk basilika
svartpeppar

Skiva lök och vitlök och låt den svettas och karamelliseras i olivoljan i minst 30 minuter, den får inte brännas.
Tippa i kryddan på slutet. Tryck ur kärnorna ur oliverna och hacka dem.
Ta 1/4 del av degen och tryck ut den på  en väl oljad plåt.
 Jag använder bara fingrarna men ta en kavel om du tycker det är bättre.
 Lägg löken  på pizzabotten och sedan sardeller och oliver.
Grädda i 250 grader högt upp i ugnen 8 -10 minuter.
När den kallnat lite så lägg på paprikan/tomaterna och det gröna.Peppra lite men inget salt!
Pizzan såg bra "deppig" ut när jag tog den ur ugnen så därför ramlade det dit lite rött och grönt som egentligen inte ska vara där.
Men visst äter vi med ögonen? (smakerna kom fram mera när den hade kallnat lite)

Pissaladiere

image7
Ja, idag gjorde jag en Fransk lökpizza. Det började med att mamma kastade åt mig en massa lök  och då kom jag på att lökpizza har jag aldrig smakat men det har jag nu och den var helt ok.Själv tycker jag den blev ganska god faktiskt.  Enkelt recept kommer i morgon, nu är det mitt i natten och jag har "nattvakt" för min pappa är sjuk. Tack till Lisa som gjorde denna blogg till mig och Frida som måste lära mig allt som jag inte kan om bloggning!

Yipee! En egen blogg!

Ja det här var ju ingen dålig present.
 Snygg bild Lisa!
Bara så ni vet så var det bråkiga Peter som knuffade mig i skidbacken.
Nu är det bara det svåraste kvar och det är att lära sig och knäppa kort och veta vad man sedan gör av dem för att de ska hamna här på bloggen.....kan ta ett tag det känner jag.  
Oj oj oj stackars Frida som bor hemma och måste lära  mig allt det där.
Jag tänker nog ha typ en middagsblogg där jag skriver lite om vad jag lagar så nu gäller det att komma ihåg vad man kastar ner i grytorna annars blir det ju inga recept.
Men jag vill bara säga att jag drömt om en blogg och nu har jag en!

Grattis mamma!

Idag fyller min mamma år, och den här bloggen är min present till henne. Eftersom hon själv inte kunde på tummen ur arslet och hitta på ett namn så blev det chili con Karin, vilket åtminstonde jag tycker låter bra :)

Snart ska jag avslöja presenten för henne, hoppas hon blir glad!

RSS 2.0