Daimtårta, en enkel en!



Häromdagen tänkte jag att jag aldrig mer skulle baka för då gick det apdåligt!
Min plan var att göra chokladmuffins som jag skulle spritsa ner smörkräm i och bjuda mina jobbarkompisar på. Nu gick det inte riktigt som jag tänkt.....receptet behövde bakpulver tyckte jag för jag ville ha fluffiga muffins...De första 10 minuterna av gräddningen spann jag som en katt och såg hur himla snyggt det skulle bli....sen kom vulkanutbrottet! Toppen på skönheterna lyfte och bara vällde ut över formar och plåt och hej och hå vad jag är duktig!



Jag kunde inte låta bli att skratta den här gången och kanske jag inte skulle ha tagit 2 tsk till en liiiten sats? Måste nog söka en bakochmatkemikurs!
Nu var det inget fel på smaken så jag mixade "utbrottet" och blandade i smörkrämen, arrak och en omgång chokladbollesmet och rullade bollarna i chokladströssel...många bollar blev det!



Nu kommer 10 000 kronorsfrågan, vad tyckte jobbarpolarna?
Rätt svar, inget..... för burken blev kvar hemma i frysen! (Hur trött tror ni jag blir på mig?)

Trots detta har jag bakat en extra tårta till majbrasan ikväll och botten hittade jag recept på här men jag la bara på grädde och hackad daim för mina bär i frysen är snart slut dom.


DAIMTÅRTA
300 g mandelmassa
3 ägg
1/2 dl vetemjöl
3 dl grädde
2 dubbeldaim
(ev. strössel eller daimkulor)

1. Riv mandelmassan, rör i ägg och mjöl och lägg smeten i en smord/papprad springform 24 -26 cm.

2. Grädda i 175° i ca 20 minuter.

3. Toppa med vispad grädde blandad med hackad daim eller goda bär och frukter!

Caesarsallad med kyckling



Nu känns det som sommar mina vänner när det blir sallad till middag! Jag bjöd hit mamma idag också för jag vet att hon gillar den här salladen. I morgon blir det valborgsfirande på Näset och det blir kul det. Det var visst tacomiddag på gång och jag föreslog knytis och att vi kunde ta med salt och lök för det går ju alltid åt:)))
Nejdå Walkers i Fränsta skulle fixa dom så vi behövde bara ta med en tårta till efterrätt, visst låter det lätt och lyxigt?! Särskilt när jag har en stor chokladhallonglasstårta i frysen som är "jätteklar" och bara att plocka med.


CAESARSALLAD MED KYCKLING 3-4 port

1 kruka crispsallad/roman eller den sallad du gillar
3 stekta kycklingfileér i bitar
10-12 körsbärstomater
1 paket bacon
1 liter brödkrutonger.... ungefär
1,5 dl hyvlad stark ost
50 g smör
salt,  peppar + lite örtkrydda på krutongerna

1. Skölj och lägg salladen i botten på ett fat.

2. Stek brödbitarna i mycket smör och krydda.

3. Stek sedan baconet krispigt.

4. Skiva kycklingen och lägg den och de övriga ingredienserna på salladen.

5. Avsluta med ost, salt och peppar.

6. Jag vill ha dressingen vid sidan om men det är ju en smaksak.


CAESARDRESSING
2 rumsvarma äggulor
1,5 dl rumsvarm rapsolja
1 klyfta riven vitlök
1/2 dl pressad citron
1 ansjovisfilé/2-3 sardeller
1 dl ost med smak
1 tsk dijonsenap
salt, peppar
honung
ev. lite vatten om dressingen är för tjock


1. Vispa först gulorna och droppa i oljan under vispning.

2. Mixa ner resten av ingredienserna och smaka av med kryddor



TREVLIG VALBORG MINA VÄNNER och var rädda om er och fingrarna!


Rimmad sej med smör och pepparrot



Det här skulle bli en supersnygg matbild var tanken men jag blev rädd så jag hann bara ta en bild. Ett vilt djur som skrek under min altan när jag skulle fota....en vildkatt som inte verkade bry sig att jag stampade och skrek heller. Den mår visst inte så bra den där kissen, typ arg!
Trodde det här skulle bli en tråkmiddag för de enda grönsakerna jag hade var potatis, morot och en liten pepparrotsbit men vet ni att det blev så himla gott! Smööör förstås, hur skulle man klara sig utan riktigt extrasaltat smör (nej jag hörde inte på nyheterna igår att vi äter farligt mycket salt) Som om inte det räckte så rimmade jag fisken medan jag skalade och kokade grönsakerna.

SEJ MED SMÖR OCH PEPPARROT 3 port
400g sej eller torsk
1/2 liter vatten
1/2 dl salt
4-5 potatisar
3-4 morötter
vatten+ fiskfond/buljongtärning
1/2 citron
50 g smält smör
riven pepparrot
gräslök och  dill
ev. salt och peppar 

1. Blanda saltlagen och låt fisken ligga där 30-40 minuter.

2. Koka potatis och morötter i bitar i buljong och citronsaft.

3. När grönsakerna är klara så lägg fiskbitarna överst i grytan och låt de sjuda ca 2 min på varje sida (max 50° om du har termometer).

4. Lägg upp på tallrikar och tippa över smör, pepparrot och något grönt, njuuuut!

Potatis med nässelgremolata.....



....ja jag stod här med lite nässlor och potatisar,  tänkte bort med persilja och i med nässlor i en vanlig potatissallad, typ fransk. Det har tittat upp några pyttesmå nässlor här runt knutarna men jag tror att en viss släkting försöker utrota dom :) hm....jag får nog ta en promenad och utforska nya nässelmarker. Sist jag mixtrade med nässlor blev det riktigt bra men det var då det....nu ska vi provsmaka det här tillsammans med kött från helgens grillning.



POTATIS MED NÄSSELGREMOLATA 2 port
350 g potatis
5 dl nässlor, spenat eller 2 dl kryddgrönt
1 klyfta vitlök
1/2 citron, skal och saft
3/4 dl olja
1 tsk dijonsenap
2 krm salt
honung
svartpeppar
muskotnöt
1 dl grovt riven stark ost


1. Skölj nässlorna noga och hacka dom.

2. Koka potatisen mjuk och låt nässlorna koka med en minut på slutet.

3. Häll av vattnet genom en fin sil så inga gröna godsaker försvinner.

4. Dela potatisen i bitar när den svalnat och lägg tillbaka den i kastrullen.

 5. Riv citronskal och vitlök och strö över potatisen.

6. Blanda citronsaft, olja, senap salt, peppar och en gnutta honung och häll över potatisen.

7. Blanda runt, smaka av och tippa upp på ett serveringsfat.

8. Strö över osten precis innan ni ska äta salladen!



Ja och vad tyckte vi nu om potatissalladen tror ni?
Jag som egentligen inte är någon potatissalladsälskare gjorde glädjeskutt, nejdå men jag provsmakade så många gånger att det klassas som påbörjad måltid vid diskbänken. Jag älskar kombinationen av syrligt, salt, vitlök och en gnutta sött, själva nässelsmaken försvann en aning.
Mannen däremot var inte så imponerad, han sa - Smaken var bra men jag gillar inte sån här potatissallad med stora mjuka bitar så väldigt mycket.
Gjorde inget för då blev det mer till mig!
Precis när jag åt så kände jag att en näve grovt riven stark ost vore wow så nu skriver jag dit det i mitt recept!

Kvällssallad med sparris

 



Det blev en sen middag idag så vi åt framför tv:n till körslaget, mysigt det! Kul att Andreas vann för han har jag röstat på. Jag har grejat ute precis hela dagen, krattat, rensat blomrabatter och röjt bort rat runt huset, känner mig riktigt nöjd faktiskt och kroppen är väl fortfarande i chocktillstånd! Tur ändå att det blev en liten paus och svärmor bjöd på en smarrig lunch ute på Näset. Imorgon efter jobbet ska jag köpa penseér på växthuset för nu är "julen" på min trappa bortstädad och nu ska det bli sommar där eller i alla fall vår.... 


Det här blev en perfekt förrätt för 3 eller en lätt middag för2!

SPARRIS MED BACON OCH KRUTONGER
9 sparrisar
3 skivor bacon
3 bitar brieost eller någon annan dessertost
2 nävar sallad av något slag, t.ex spenat
3 skivor bröd i tärningar
3 msk pinjenötter eller några andra nötter
smör
salt peppar örtkrydda

1. Snurra in 3 sparrisar med en skiva bacon och lägg dem på i oljad ugnsform.

2. Kör dem i ugnen på 225° tills baconet blir stekt, ca 8 minuter.

3. Lägg på en rejäl bit ost på varje sparrisbunt och skjuts in i ugnen några minuter till.

4. Stek brödet i rejält med smör tills det blir brunt och krispigt, krydda med salt och lite örtkrydda.

5. Rosta nötterna i het torr panna.


Dressing, typ aioli och det här räcker till 3 pers

1/2 dl majonäs hemgjord eller köpt
1 liten klyfta riven vitlök
1 tsk dijonsenap
2 msk citron eller limesaft
2 msk neutral olja
salt, peppar och en nypa socker


1. Blanda ihop allt till dressingen och smaka av med kryddor.

2. Blanda ev. i mera olja för den ska vara ganska tunn tycker jag.


♥ Lägg sallad, krutonger och sparris på  tallrikar, ringla över dressing och strö sist över nötterna.

   Yummie yummie!


Premiärgrillning hos oss i solskenet!



Efter regn kommer solsken heter det ju och visst stämmer det! Jag har inte gjort något vettigt på hela dan men humöret är på uppgång och det är kanon det. Vi gräddade våfflor ute till lunch, grillade till middag och efter det tog vi en kvällspromenad och fikade hos grannarna, härlig dag tycker jag men..... imorgon SKA tallriset, röda mattan och julkransen bort från bron! Visst känns det som läge att göra det nu? Jag fattar inte att jag drar på det här som är gjort på en kvart?

Ingen påhittig och piffig marinad blev det men den gick fort att röra ihop!

Marinad till älgsteksskivorna
1/2 dl rapsolja
1/2 dl kinesisk soya
1 msk ketchup
1 msk balsamvinäger
1 klyfta hackad vitlök
1/2 msk torkade örter
1/2 msk grillkrydda

1. Blanda marinaden, lägg den i en plastpåse och lägg ner köttskivorna.

2. Låt köttet marineras minst en timme och gärna över natten.


Jag blandade ihop en sås ungefär såhär!

Grillsås
2 dl creme fraiche 34%
3-4 soltorkade tomater i småbitar
50 g riven fetaost
1 klyfta riven vitlök
1/2 dl hackade örter, basilika tog jag
några stänk tabasco eller sambal
salt och svartpeppar


En chokladig påsktårta



Jag vaknade på fel sida idag och jag fattar inte varför, det behövdes nästan en lyftkran för att komma upp ur sängen. Solen skiner, fåglarna kvittrar ju och igår hade jag en skön dag i fjällen så allt borde bara vara på topp. Jag petade ner lite frön i morse (för det är ju uppiggande), gurka och squash men det hjälpte inte, tog in ett påskris som blev europas fulaste, chokladtårtan här då undra om den fixar humöret? Men just det ingen tårta före maten och nu ska vi åka till mamma och äta påskmiddag. Vilken himla tur för jag har inte lagat någon påskmat alls, mamsen är snäll hon!

Chokladtårta
200g smör
4 ägg
5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl starkt kaffe

Tryffel
150 g choklad
1 dl gräde
2 msk honung
50 g smör


1. Sätt ugnen på 175°.

2. Smält smöret och låt det svalna.

3. Blanda ägg, smör och socker och sikta ner de torra ingredienserna.

4. Rör i kaffet och häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min och låt kakan svalna.

6. Hacka chokladen och lägg den i en bunke.

7. Koka upp grädde och honung.

8. Häll grädden över chokladen och rör tills chokladen smält, tillsätt smöret och rör tills det smält.

9. Låt tryffelsmeten svalna och bred ut tryffeln över tårtan.

10. Garnera tårtan med påskgodis!


Receptet hittade jag här!

En Janssonpaj och en baconpaj....eller kanske omelettpaj

 




Åh hjälp vad det känns ovant att sitta här och knappa för jag har flängt runt de senaste dagarna och inte hunnit med bloggeriet. Har ni påskpyntat och gjort fint? Själv har jag lagt på en ren duk i köket, ställt fram en stor tupp och lagt de nya påskvipporna på duken, räcker det tro? Måste man ha björkris? Ingen påskmat har jag gjort och inte städat heller, hur trött kan man va....jag har ju nyss haft en veckas semester. Precis just nu bestämde jag mig för att åka till Tänndalen imorgon över dagen och bara fortsätta att lata mig.

Hoppas att ni alla får en riktigt Glad Påsk med massor av sol, påskgodis och mys!

Jag gjorde den här "pajen" när vi var i fjällen och fick LCHF-ätare på middag,  orginalreceptet finns här.
Det blev mycket godare än man kan tro och superlätt att göra!


"PAJ" MED BACON OCH OST 4 port

1 smörklick
4 ägg
1 dl grädde
1 nypa salt

Fyllning
1,5 dl grädde
1 pkt bacon
6-8 soltorkade tomater
2 dl creme fraiche
250 g riven ost med smak
1 liten näve basilika, spenat eller något annat grönt
peppar



1. Sätt ugnen på 225 grader och smält lite smör i pajformen.

2. Vispa ihop ägg, grädde, häll i formen och grädda  tills det får en fin färg.

3. Stek baconet i bitar.

4. Smält crème fraichen i en kastrull och ha i den rivna osten, baconet och grädden. 

5. Fördela sedan ostsmeten i pajskalet och krydda med svartpeppar.

6. Grädda tills pajen har en gyllenbrun färg ca 15-20 min.

7. Låt pajen vila i ca 15 min innan du serverar den.


Den här fyllningen är ju perfekt att ha som bas och precis som i en vanlig paj stoppa i det man har eller vill bli av med. Eftersom det nu är påsk och jag inte gjort någon Jansson så testade jag att göra en paj med Janssonsmak. Alltså bytte jag ut bacon, soltorkade tomater och basilika mot.......


"JANSSONPAJEN"
2 gula lökar som fick svettas med smör i stekpannan
200-300 g ansjovis i småbitar
lite dill om du vill





Hoppsan jag gjorde visst inte som jag skrev.......men det gick lika bra att lägga fyllningen först och tippa över ostblandningen sist.


Kyckling med wok och nudlar



Nu är vi hemma efter en härlig vecka i Tänndalen och varför är jag inte nöjd på skidåkning då??? Vi har ju varit i backarna i 8 dagar från morgon till kväll och haft kul med familjen, släktingar och vänner. Det känns liksom vemodigt att det är ett helt år till nästa gång.....
Det var nästan soprent i skåpen här hemma idag och någon affär orkade ingen åka till så det blev till att gräva i frysen!


KYCKLING MED WOK OCH NUDLAR 4 port

900 g kycklinglårbitar med ben
200 g nudlar
olja till stekning

Marinad till kycklingen, ungefär så här:
2 msk pressad citron
1 msk olivolja
2 msk japansk soya
1 msk oystersås eller sweet chilisås
1 msk fichsauce
1 msk riven ingefära
1 klyfta vitlök
1/2 chili

1. Blanda ihop marinaden i en plastpåse och låt kycklingen ligga i den minst en timme gärna flera!

2. Bryn kycklingen i stekpannan och låt den sedan gå klart i ugnen 175° 20-30 minuter.

3. Koka upp vatten och lite salt, slå det över nudlarna och låt de ligga tills de mjuknat.



Ta det grönsaker du har hemma det mesta funkar ju i pannan! Roligare än såhär blev det inte i min.....

WOKADE GRÖNSAKER
2-3 morötter
4-5 hg fryst broccoli
2-3 hg gröna bönor
1 burk bambuskott
1 gul lök
olja till pannan
lite salt och peppar
färsk koriander

1. Tina broccolin en aning och skär morötter och lök i strimlor.

2. Woka grönsakerna i oljan och börja med morötterna.

3. Vänd ner de mjuka nudlarna på slutet.

4. Lägg upp på ett fat, tippa över woksåsen, strö över koriander och servera woken till kycklingen.


Woksås
2 msk pressad citron
2 msk japansk soya
2 msk oystersås eller sweet chilisås
2 msk fishsuce
1 klyfta vitlök
1-2 msk riven ingefära
1/2 chili
honung

1. Blanda ihop woksåsen och smaka av om du vill ha mera av något.

2. Tippa den över woken innan ni ska äta eller servera den vid sidan om.





Här kommer några semesterbilder som jag tagit....


Utsikt från stugbyn på kvällskvisten.



Anna med kusinerna Oskar och Axel.



En del av skidgänget men det fattas minst 10 stycken!



Pojkarna P, Petter, Peter och Pär på toppen!



After ski i solen före mat och bastu är inte fel!


Pasta med lax och bacon



Nu duggar det tätt av pastarätter här mina vänner och den här goda bjöd mamma mig på häromdagen. Jag fick bli förste provsmakare innan hon bjöd sina syjuntevänner på mat. Tänk om man skulle jobba i ett provkök och testa nya recept och tota ihop nya maträtter dagarna i ända.........nej förresten då kanske till och med jag skulle bli less på mat. Nu kommer det hur som helst att bli en lugn vecka på min blogg för jag drar till skidbackarna i Tänndalen. Första dagen ska vi åka i "Björnbacken" men jag planerar inte att åka ner i något ide.....fast jag gillar björnar. Nu ser ju vädret inte ut att bli någon hit men jag ska tänka solsken och kall snö och se vad som händer......

PASTA MED LAX OCH BACON 4port

300g färsk pasta
3-4 portionsbitar med lax
1 paket bacon
200g gröna ärtor
2 dl creme fraiche 34%
2 dl grädde
2 dl vitt vin+1fiskbuljongtärning
2 klyftor vitlök
1 msk olivolja
2 msk smör
1 dl hackad dill
salt och peppar


1. Fräs vitlöken mjuk i oljan och tippa i vin, buljongtärning, creme fraiche och grädde.

2. Stek baconet och lägg det åt sidan.

3. Koka ihop såsen i några minuter och smaka av med kryddor, dill och ärtor.

4. Dela laxen i kuber och stek den i smör i några minuter bara, krydda med salt och peppar.

5. Koka pastan, häll av vattnet och vänd ner såsen och laxbitarna.

6. Tippa upp pastan på ett serveringsfat,  strö bacon över och mumsa direkt!


Makaronpudding är inte dumt alls!

Vem kan glömma en hel stor syltkittel med god buljong ute i snödrivan i flera månader? Jo det kan jag vet ni och just nu jobbar jag på att sluta älta vilka fantastiska ben det var och hur gooood buljongen var då för längesen....fond du chef är helt ok också!


MAKARONPUDDING  6 port
400g okokt pasta
500-600g bacon, korv, köttrester
1 gul lök
6 dl mjölk
4-5 ägg
2 dl riven ost
salt och peppar
örtkrydda/persillade är gott att ha i

1. Koka pastan al dente.

2. Stek kött och lök.

3. Blanda ihop mackisar och kött, krydda rejält och lägg i en ugnsform.

4. Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor och häll i formen.

5. Riv över ost och grädda i 200° ca 30 minuter.


Chokladiga chokladsnitt och knäckiga kolakakor



Här kommer mina favoritsnittkakor igen som är godast att doppa i riktigt kall mjölk! Det är omöjligt att bara ta en kaka........

Chokladsnitt
200 g smör eller margarin
2 1/2 dl socker
2 msk vaniljsocker
4 msk kakao
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

De här är lätta att göra ,bara att blanda ihop allt, göra 4 långa rullar, 
ingen pensling eller nåt pärlsockertjafs.
Det bästa av allt  är att det är mycket kakao i degen.
Obs!!! Provsmaka inte degen för då blir det så få kakor!
Grädda i 175° i ca 15-17 min
Dela kakorna lite snett när du tar ut dem från ugnen.



Kolakakor
200 g smör
2 dl socker
5 dl mjöl
2 msk vaniljsocker 
2 tsk bakpulver
2 msk sirap

                                                                                                                                                                      
1. Rör smör och socker.

2. Tippa i de övriga ingredienserna och kör till en jämn smet, jag är lat och kör alltid med elvispen!

3. Dela degen i fyra bitar (låt den vila om den är trött men jag gräddar ofta direkt)

4. Rulla ut till längder, tryck till dom lite lätt.

5. Grädda tills de är ljusbruna och krispiga i ca 15 min 175°



Löruddens havrekakor med russin



Jag trodde väl aldrig att jag skulle gilla kakor med russin, det var ju det värsta jag visste när jag var liten, hur kunde man förstöra kakor med russin? Tur att ingen såg mig när jag fick ett hjärnsläpp nyss och vräkte i mig ett helt gäng med såna här kakor + några kolakakor och chokladkakor som var nygräddade......Hallå hur mår man?
De här kakorna har jag aldrig bakat själv men jag har fått dom av "mamsen" min och nu har jag lagt dom längst ner i frysen under lingonpåsar och rådjursben!

HAVREKAKOR
250 g smör
3 dl socker
2 dl russin
2 dl vetemjöl
6 dl havregryn
1,5 tsk bikarbonat

1. Rör smör och socker flufsigt.

2. Rulla bollar stora som valnötter.

3. Platta till bollarna och grädda i 175°, 10-15 minuter tills kakorna fått färg.

Frusen chokladtårta



Jag var på riktigt tårtbakarhumör häromdagen eller också låtsades jag bara eftersom jag fyller år idag och då vill man ju bjuda på tårta såklart! Jag såg någon på facebook som gjort den här och den verkade lätt och smarrig. Jag ändrade lite på fyllningen och plussade dit vaniljsocker, en gnutta salt och bytte mycket punch mot lite baileys.

TÅRTBOTTEN
1,5 dl (100g) hasselnötter
1,5 dl socker
4 äggvitor

1. Mal nötterna och blanda i sockret.

2. Vispa vitorna och vänd ner dom i nötblandningen.

3. Grädda i springform med bakplåtspapper, 200° i ca 20 minuter.

CHOKLADFYLLNING
4 äggulor
3 msk florsocker
1 dl starkt kaffe
100g mörk choklad
2 msk baileys eller något liknande
1 krm salt
2 msk vaniljsocker
3 dl grädde

1. Rör ihop gulor, florsocker och kaffe och sjud under vispning ihop det till en kräm.

2. Lägg i chokladen i bitar, låt den smälta och rör till en slät kräm.

3. Smaka av med likör, salt och vanilj.

4. Vispa grädden hårt och vänd ner den i den kalla krämen.

5. Lägg chokladkrämen på tårtbotten och lägg tårtan i frysen.

GARNERING
3 dl grädde
50 g mörk choklad eller hackade nötter

När du ska servera tårtan så ta upp den ca 30 minuter före och garnera med grädde och hackade nötter!



Ja hur smakade den nu då? Jag tycker att den ska kallas moccatårta för det blev en rejäl kaffesmak och den var heller inte så söt och chokladig som jag tänkt mig. Mina födelsedagsvänner tyckte inte som jag......nu blev jag sugen att göra en till och ändra lite mera......


Kryddsmör med soltorkade tomater och sparris med bacon!



Här kommer två goda tillbehör till kött som är lätta att göra! Smöret älskar jag att ha på ett gott bröd på en buffé eller till en sallad. Det är inte fel att hitta en liten klick i frysen och vända ner i pastan heller!

KRYDDSMÖR 4 pers
100g smör
2 soltorkade tomater i olja
1 klyfta vitlök
2 msk persilja, basilika eller något annat grönt
salt och svartpeppar

♥ Låt smöret bli varmt i rumstemperatur.

♥ Hacka tomater, virlök och kryddor fint och blanda ihop allt med smöret.

♥ Lägg små klickar, spritsa eller gör en rulle på bakplåtspapper




Förrätt eller tillbehör vilket du vill!

SPARRIS MED BACON OCH BRIE
2-3 sparrisar /person
1 skiva bacon/person
1 klyfta brie/person
olivolja

1. Bryt av de nedersta delen på sparrisen och snurra ihop dom med en skiva bacon.

2. Lägg på en plåt med olivolja och ringla en gnutta på också.

3. Kör i ugnen på 250° tills baconet fått färg, lägg på en ostbit en kortis på slutet.


När jag skulle göra en köttgryta idag och började skära i älgköttet så kändes det så himla mört.......jag chansade och snabbstekte några skivor till middag och den här gången blev det perfekt....men ibland blir man lurad och får tugga som en tok.



Ripa med gräddsås, "svampcon" och oströsti

Som den matnörd jag är så känns det nu som jag varit till paradiset och vänt! Jag har precis ringt till Olle (dotterns pojkvän) och tackat för ripbrösten och ni ska veta att de smakade ljuvligt! Det var första gången jag lagade och åt ripa och mannen sa: -Du idag blir det inga rester! Jag hittade inget recept som jag gillade direkt men marinad brukar ju alltid funka med vilt så jag la köttet (6 ripbröst) i:


3 msk olivlja
1 msk soya
10 krossade enbär
1 msk svartvinbärsbalsamico
1 liten vitlöksflisa .......och där fick det ligga i ca 1 timme sedan......



1. Brynte jag köttet i smör och slog på 3 dl fond från skrovet, tack snälla Lisa (Olles mamma) som kokat den!

2. Lät den koka ihop till ca 2 dl och slog på 2 dl grädde, 1 msk tomatpuré och 1 msk messmör.

3. Ripbrösten fick puttra 2 min på varje sida sedan tog jag upp dem ur såsen.

4. Silade såsen och höll den varm,  skivade köttet.



"SVAMPCON" som topping på köttet

2 dl torkade trattkantareller
1/2 paket bacon


♥ Lägg svampen i blöt i lite vatten.

♥ Krama ur vätskan, stek svamp och bacon tills det blir krispigt.

♥ Salta bara lite och peppra en gnutta



OSTRÖSTI .....på mitt sätt

350 g potatis, palsternacka och morot
1 klyfta vitlök
2 dl lagrad prästost
2 msk olivolja
1 tsk salt
svart och vitpeppar


1. Riv rotsakerna och blanda ihop med ost, olja och kryddor.

2. Stek allt i rejält med smör, platta till rejält i pannan.

3. Tippa snyggt över i en annan het smörad panna eller gör det mindre snyggt flera gånger som jag!

Det hade varit bra att ha en panna utan plasthandtag och stoppat in pannan på grill i ugnen.


TREVLIG HELG MINA VÄNNER! 


RSS 2.0