Pizza och kulturnatt

Det blev en fullspäckad dag igår, först Urkul med skolan och hela kommunens barn. Mycket folk i farten och roligheter för barnen men själv blir jag nöjd ganska fort. På kvällen blev det Kulturnatt med massor av musik och jag spelade med laget och durspelarna. Ja och kvällen fortsatte med mera band som spelade och disco hela natten lång så jag landade på kudden klockan 3! Det gäller att passa på när det är en kväll för alla åldrar och inte bara ungdomar .

En  något ledsen vitkål skulle bli dagens middag men det fick bli pizza till den! Jag tog en burk färdig ajvar istället för tomatsåsen jag inte orkade göra.

PIZZADEG
1 paket torrjäst
6 dl vatten
0,5 dl olivolja
knappt 1 msk salt
ca13 dl vetemjöl

Blanda jästen i mjölet och ta varmare vatten.
Blanda ihop till en deg och låt den jäsa upp till 1 timme.
Jag gör degen ganska lös och trycker bara ut den på oljade plåtar och gräddar högt i ugnen och så hett det bara går.
Pizza=brandlarm!
Vore kul och testa en sådan där baksten. Tips någon?

Fyllning 1       Fyllning 2        Fyllning 3
ajvar                 ajvar                 ajvar
skinka              salami             chevréost
ost                    lök                     pinjenötter
oregano          timjan               kallrökt skinka
                                                    citrontimjan








PIZZASALLAD
7 hg strimlad vitkål
1 dl neutral olja
2 msk ättiksprit (24%)
rejält med salt och nymalen svartpeppar

Det blir extra gott med ättika i salladen istället för vinäger så testa om du inte redan gjort det.
Låt den stå och "dra" länge så den saftar till sig riktigt.

Nu är sommaren här, ha det så skönt i solen i helgen för det ska jag!

Scones till kvällsfika

Här blev det "aftercleanscones" och inget annat. Jag och mamma har varit och städat i hennes stuga som hon ska sälja och efter det behövdes det lite kvällsfika. Mina scones blev helt fiberfria bara så ni vet och till dem tog vi min söta jordgubbsmarmelad. Hälsosamt va?


SCONES FRÅN 7 SORTERS KAKOR
8 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk socker
3 tsk bakpulver
100 g smör
4 dl mjölk

Blanda allt det torra och fördela smöret i det (jag kör elvispen!)
Rör sedan ner mjölken och arbeta ihop allt till en deg.
Jag rullar ut en längd och delar den i 10 små bitar.
Grädda i 250° i 8-10 minuter.

Nässelpaj med skinka och ost


Mina frön har kommit upp i landet! Ja inte alla men några. Nu kanske det inte är så bra att de tittat upp för det kommer säkert att bli kalla nätter framöver men jag får väl "bädda om dom"så gott det går.
Det här har jag sått: 
♥4 salladssorter (baby leaf, maché, mizuna och portlack),
♥Lila rädisor vad de nu hette,
♥Rödbetor, sockerärt och pak choi
♥Dill och bladpersilja som jag bara inte kan vara utan
♥Koriander (håll tummarna att de växer bättre ute än inne)!
♥Squash
♥Röda och gula körsbärstomater, var är blommorna??
♥Chili såklart! (jalapeno, habanero, hungarian hot wax, dorset naga)

En salviaplanta har jag köpt men annars ser oregano, timjan & co ut att ha klarat vintern. Myntan ska jag försöka gräva upp för den leker herre i täppan och vinner!

En rolig krydda som jag inte visste fanns kom mannen hem med och han sa att den hette glanstagetes, knappast sa jag det där är dragon och inget annat! Jag fick ge mig men jag måste få säga att den smakar dragon och kallas även dragontagetes. Tack för den Micke och majsplantorna!   

När jag kom hem idag så plockade jag lite nässlor och testade dom i en vanlig ost och skinkpaj. Har du inga nässlor så går det precis lika bra med sell....nejdå spenat!                                                       



PAJDEGEN
125g smör
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 ägg

FYLLNINGEN
2 liter nässlor eller spenat
1,5 hg rökt skinka/kassler
1 liten liten lök
3 ägg
3 dl grädde eller mjölk
3 -4 dl riven ost
salt, peppar, riven muskot

Kör pajdegen i matberedaren, kavla ut den och lägg den i en pajform 24-26 cm.
Skölj nässlorna noga, förväll dom i kokande vatten med salt en minut eller två.
Krama ur all vätska när de kallnat.
Fräs skinkan i smör och tippa i finhackad lök och de hackade nässlorna.
Krydda och fyll botten på pajskalet med nässeljoxet och den rivna osten.
Blanda ägg, grädde och kryddor och slå över pajen.
Grädda i 200° i 30-35 minuter.

Jag tittade precis in till min Anna och där har det varit Luciafirande!
Ha en trevlig kväll, nu ska jag åka och spela fela med mina spelkompisar.

Kasslersallad i solskenet!

 Jag sneglade på grillen några gånger idag men det fick bli en sallad till middag ändå. Vädret var bara hur skönt som helst,  helt perfekt för grillning men vad hjälper det när det fanns nada kött att grilla!



I salladen kunde man hitta:
kassler
gurka
tomater
isbergsallad
paprika
hel bulgur
sockerärtor
rädisor
chili/vitlöksolja
salt/peppar
Vid sidan om :
färska champinjoner (smörar för Olle)
ostbitar (blir geggiga om det blir sallad över)
äppelbitar (vill mannen ha men inte vi andra)
lök (ja du lär dig väl snart Frida?)
melonskivor  (för jag vill gnaga!)
Ostfrallor som olle fixat 
köpedressing på plastflarra


Surdegsciabatta, ja nästan....

Det här brödet bakade jag igår när det var födelsedagsmiddag hos svärföräldrarna. Receptet hittade jag i Kommunalarbetaren och jag borde väl läsa mer än recepten i den tidningen men där har jag tyvärr 0 intresse. Det blev ett väldans grattande igår av alla som har fyllt år och ska fylla,  en massa god mat och mycket skratt förstås. Min lilla familj kom hem tidigare än beräknat så allt var bara toppen, precis vad jag behövde!



Ja det här är ju inget riktigt surbröd men det närmsta jag kan komma just nu. Jag har lite problem med saker som ska "växa" i mitt kök så jag måste vänja mig......Kommer ni ihåg Herman? Den surklicken klarade inte jag av att baka av utan han åkte i soporna!



Surare än degen blev jag  för bröden satt som berg på plåten så till slut var det bara kniven som gällde. Precis här tänkte jag attdet finns rätt goda bröd att köpa också!
Det måste varit smörpapper istället för plåtpapper?! Eller också fel på bagaren!?

"SURDEGSCIABATTA" 18 bröd

DAG1
6 dl kallt vatten
1/2 paket jäst
5 dl grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl

Lös upp jästen i vattnet, tippa i mjölet och rör om till en slät deg.
Täck bunken med plast och låt den stå i rumstemperatur ett dygn ungefär.

DAG2
4,5 dl ljummet vatten
1,5 paket jäst
1,5 msk salt
1 msk honung
3 msk olivolja
12-13 dl vetemjöl special fullkorn
pumpakärnor och solrosfrön

Lös jästen i vattnet, tippa i salt, honung, olja och rör om.
Nu rör du ner fördegen från dag 1 och mjölet och arbeta ihop degen tills den släpper från kanterna.
Här fick jag ta flera dl till av mjölet !
Låt degen jäsa i 1-2 timmar.
Dela degen i 2 rullar och skär i 18 bitar (jag gjorde23 st)
Strö över fröna och låt bröden jäsa 1 timme till.
Grädda i 225° i 10-12 minuter.

Jag hade inget grovt rågmjöl utan tog bara vetemjöl med fullkorn och vanligt vetemjöl. Degen blev lös så  jag fick tippa i mera mjöl före utbakningen.

Kerstins rabarberpaj från rutiga kokboken

Det har varit en jobbig dag idag...precis ett år sedan min pappa dog här hemma hos oss. Mamma och jag har varit till minneslunden och det var så fint där vid vattnet när solen sken. Jag har försökt tänka att han fick leva tills han blev 80 och hur orättvist och hemskt det är när unga människor dör men jag saknar honom som en tok ändå. Vi pratade om den sista tiden när vi skötte om honom och hur jobbigt det var men vi kom på en hel massa saker som vi ändå kunde skratta åt och det kändes bra mitt i alla tårar. 
Jag åkte till växthuset efter kyrksvängen och köpte lite fina blommor, planterade om plant, och svägerskan Maria drog med mig på en kvällspromenad så nu känns det lite bättre.
Svärmor bjöd på den här mumsiga pajen som jag inte kunde tacka nej till!



KERSTINS RABARBERPAJ
3 dl vetemjöl
150 g smör
3 msk vatten
FYLLNING
5o g smält smör
2 ägg
2-3 späda stjälkar rabarber i bitar
1 1/2 dl socker
1 msk vetemjöl
3 msk hackad mandel

Blanda ihop pajdegen och lägg den kallt en liten stund.
Kavla sedan ut den i en pajform ca 25 cm diameter, spara en liten bit till toppen.
Nagga botten och förgrädda skalet i 200° i 15 minuter
Vispa ägg och socker och blanda allt det övriga till fyllningen.
Lägg den i pajskalet och kavla ut några remsor av pajdegen och lägg de  på toppen.
Grädda pajen i ytterligare 20 minuter i samma temperatur.
Vanilsås, grädde eller glass måste det vara till!


Chokladbrownie med glasyr

Nu har jag varit i knyckartagen och testat ett recept av Tina Nordström på svt.se Jag skickade med kakan med familjen när de drog iväg men självklart sparade jag några bitar hemma om det dyker upp någon på te eller så!



  
 
250 g mörk choklad
250 g rumstempererat smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 st hela ägg
2 st äggulor
1 tsk bakpulver
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
1 dl kokosflingor
2 påse(ar) valnötter, ca 140 gr
 
Glasyr:
100 g philadelphiaost
100 g rumstempererat smör
1 dl florsocker
 skal från 1 citron
 
 
Gör så här:

Sätt ugnen på 160 grader.
Smält chokladen i mikrovågsugnen eller i vattenbad.
Vispa smör och socker poröst, tillsätt vaniljsocker,  äggen och äggulorna.
Vispa tills smeten är slät.

Blanda ner den smälta chokladen lite i taget.
Rör i bakpulver, kakao och mjöl, vispa ihop.
Vänd till sist ner kokosflingor och hela valnötter.

Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsfast form (25x30 tog jag) och häll ner smeten.
Grädda i ca 35 minuter.

Testa med en sticka, kakan ska vara lite kladdig. Ta ut ur ugnen och låt svalna i formen. Skär sedan i portionsbitar, ca 16 stycken.


GLASYREN:Blanda philadelphiaost, smör, florsocker och rivet citronskal, bred glasyren på browniebitarna.




Avokado med crabfishröra till bara mig!

Ibland blir jag brydd över mig själv, jag kan göra precis det jag vill eller bara göra ingenting och vad gör jag?! Jo jag kastar mig över några ställen runt huset som ingen röjt på år och dar och som får Albert&Herberts bodar att se ut som herrgårdar! Många säckar rat blev det och nu är det mera som välstädad oreda. Jag glömde bort att jag var hungrig så det blev en sen lunch men något gott ville jag såklart ha. Det låg en fin mjuk avokado som bara väntade på mig......



1 avokado
4-5 crabfishpinnar
1/2 dl turkyoghurt
1/2 dl majonäs
2 tsk dill
många droppar tabasco
pressad citron
salt, peppar

Hacka crabfishen och blanda ihop den med resten.
Dela avokadon, pressa lite citron på den också och fyll groparna med röran.
Mums mums som förrätt eller liten lunch!

Kasslergratäng med curry

Jag som alltid tänker på mat hade helt kopplat bort det idag, det kanske beror på att resten av familjen ska bort hela helgen och jag bara ska sköta mig själv. Hur som helst så fanns det en bit kassler och lite ynka grönsaker och tillsammans blev det riktigt gott men ni vet....... med kryddor och grädde blir allt gott!



KARINS KASSLERGRATÄNG
3 hg kassler
1 liten purjolök
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
3 tomater
2,5 dl grädde
2 dl cremefraiche
2 msk tomatpuré
2 msk curry
1 klyfta vitlök
salt, peppar
3 dl riven ost

Skär paprika, purjo och urkärnade tomater i bitar och lägg i en ugnsform.
Skiva kasslern, bryn den och lägg den på grönsakerna.
Blanda grädde, creme fraiche, tomatpuré, vitlök och kryddor och slå det över köttet.
Strö över riven ost och gratinera i 225° tills osten fått  lite färg, ca 20 minuter.



Nu har jag precis vinkat av dom och just nu känns det skönt med en egen långhelg men det är just nu det.....Jag ska gå ut och pyssla lite och plantera om krasse, det måste stå helt fel på fröpåsen för så lång buskkrasse finns inte!

Kycklingspett med nudelsallad

När jag cyklade hem från jobbet nyss i blåst och duggregn hoppades jag att jag skulle hinna först till sushiresterna men tji fick jag! Det var ändå lycka att komma hem till ett dammsuget hus,  Frida du samlar poäng!
Jag ska inte gnälla för de här resterna var helt ok dom också!

2 kycklingfileér som jag delade i 8 bitar på längden
Marinad:
2 msk citron
2 rivna vitlökar
1/2-1 hackad chili
1 msk olja
2 msk japansk soya
Dippsås
2 msk sweetchilisås
2 msk japansk soya

Lägg kycklingen i en plastpåse och tippa i marinaden. Låt det ligga minst 30 minuter gärna flera timmar.
Vänd spetten i furikake eller sesamfrön innan du steker dom.
Jag glömde trycka i spetten men det går lika lätt att göra det när köttet är stekt.



Nudelsallad 2 port
1 paket snabbnudlar
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
5 cm gurka
5 cm purjolök
3 rädisor
Dressing:
2 msk citronsaft
2 msk fishsauce
1/2 chili
1/2 msk riven ingefära
1 riven vitlöksklyfta
en gnutta honung



Nu ska jag puttra på tekannan för jag får tefrämmande ikväll.

Äntligen sushi!

Som jag längtat och läst om alla som bara slinker in och äter sushi runt hörnet eller köper med sig hem. Annat är det här på vishan, här blir det till att rulla själv! Alla ingredienser och tillbehör finns faktiskt här på både Konsum och Ica om man nöjer sig med lax och crabfish och det gör jag. Frida och Olle kom på middag och Frida åt fast hon inte älskar det här. Misosoppa slank det också ner som jag fått i pastaform av Anna och den är supergod. Köp med dig mera när du kommer hem till sommaren!
Fyllningen i makirullarna blev lax/gurka och crabfish/avokado och "kramisarna" , nigirin den blev det bara lax på.
Jag lägger ingen wasabi i sushin utan det får var och en blanda med soya vid sidan om.



    

Ja titta inte så noga på hur jag skurit laxen men det var gott ändå!

Jag har varit på en fantastisk spelkurs i helgen och lärt mig flera nya låtar från Jämtland. Min kompis Ulla från Ockelbo hängde också med och det gjorde spelningen ändå roligare! Batteriet till kameran tog slut så det bidde tyvärr inga bilder därifrån. Jag gjorde kycklingspett och nudelsallad också men det bloggar jag om i morgon!

Foccacia till min skinksallad!

Nu har jag planerat som en kratta! Det blir till att äta sallad och bröd på direkten för jag ska på spelkurs i helgen och jag ska helst vara på väg nu! Jag får andas några djupa och ta det lugnt.....vi ska hålla till i Parteboda, 3 mil härifrån och sova hemma så det är lugnt. Vi ska få lära oss Jämtlåtar av Ulf Andersson och det ska bli riktigt roligt!
Ha en skön helg alla ni!

Det här brödet har jag bloggat om tidigare, nästan i alla fall, det finns på torrjästpaketet!

FOCCACIA
1 påse kronjäst för matbröd
17 dl vetemjöl Special
1 liter vatten
0,5 dl olivolja
2 tsk salt
Garnering
0,5 dl olivolja
1 msk flingsalt
1 dl svarta oliver
150g fetaost
färsk basilika

Gör så här
Sätt ugnen på 175°
Blanda torrjästen i mjölet
Tillsätt salt, olivolja och vatten(40° lite varmare än vanligt)
Blanda till en slät deg och arbeta den i ca 5 minuter och tippa i en oljad långpanna.
Degen ska vara lös!
Låt brödet jäsa i 30 min.
Pensla det jästa brödet med olivolja.
Gör små gropar och tryck ner oliver, ost och kryddor,strö på salt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 35 min.






Jag ökade temperaturen mot slutet för jag ville ha lite färg på brödet!

  

Och här är salladen med världens godaste skinka som vi fått från Tyskland!


Men det skulle varit melon i salladen tillsammans med den skinkan.
Bara honungsmelon, skinka, någon krämig ost, lite krispig sallad och nötter hade varit suuuuper!

Nässelsoppa för två!

När jag cyklade hem från jobbet idag fick jag höra att en kille som körde skogsmaskin en bit bort här haft en nyfiken björn nosandes i förarhytten, ja inte när han själv satt där då. Men jag vet inte riktigt om jag ska tro på det? Jag cyklade sakta på hemvägen men såg ingen nalle.......
Jag letade nässlor istället men det var klent med dom också men en liten soppa räckte det till.



NÄSSELSOPPA
2 liter nässlor
5 dl buljong
1 dl grädde eller mjölk
2 msk hackad lök
1 msk smör
1 msk maizenamjöl
salt, peppar
riven muskot

Goda tillbehör:
kokt ägg, brödkrutonger, fetaost

Skölj nässlorna noga .
Fräs löken mjuk i smöret och tippa i buljongen.
Koka i 3 minuter och mixa sedan allt  med en stavmixer. Endel slår bort vätskan efter kokning men jag gör inte det.
Runda av med maizena utrörd i grädde/mjölk.
Låt soppan puttra och smaka av med kryddor.



Ha det fint, nu ska jag titta till mina plantor och se hur dom mår. Potatisen jag satte i hinkar här inne har börjat gro nu, det ska bli kul och se vad det blir!

Starka korvar med oststuvad potatis

Jag hade tänkt göra potatissallad till korven men efter en sväng ute i kallblåsten så ändrade jag mig. Burr, värsta vintervindarna!
Det känns som flera år sedan jag stuvade potatis men det är ju ett perfekt sätt att ta reda på "kallpärer". Isterband är väl det man brukar servera till men de här korvarna blev inte så tokiga heller!



STUVAD POTATIS
5 hg kokt potatis i bitar
2 msk smör
3 msk mjöl
4 dl mjölk
2 dl riven ost med smak
2 msk hackad persilja, där rök min sista från förra sommaren!
2 msk gräslök
 fyra peppar från kvarnen, perfekt när jag velar vilken sort jag ska ta!
salt

Gör stuvningen och låt den puttra lite.
Smaka av med örter och kryddor och lägg i potatisen.
Rör i osten när allt är varmt.

CHORITZO I UGNEN
3 choritzokorvar
2 msk chilisås
1 tsk sambal
3 oststavar
1 dl riven ost, cheddar tog jag

Skåra korven.
Blanda chilisås och sambal och fyll korvarna med det.
Skär lika långa oststavar som korven och tryck ner dom.
Strö ost på korven och stek dom i ugnen tills de fått färg.

Kryddig couscous med nötter och russin

Nu är jag hemma efter kioskbestyr och fotbollsmatch. Det blev seger för tjejerna med 9-1 och de är de värda efter förra säsongens ständiga förluster. Middagen idag blev pitarester från igår men jag gjorde lite couscous till för det var jag sugen på. På min önskelista står en riktig kryddmixer för hur jag än mortlar så blir det inte slätt och ibland vill jag ha det så.  Jag vill ha smak på mina gryn med kryddor och helst kokta i buljong och så här gjorde jag idag.




COSCOUS
2 dl coscous
2 dl vatten
1 msk olivolja
2 tsk Ras el Hanout eller curry
1 tsk stark paprika (pulbiber)
1 klyfta vitlök
1 tsk salt
1 dl blandade nötter/mandlar
2 msk gula russin
2 msk persilja
några myntablad/torkad mynta

Fräs kryddorna och vitlöken hastigt i oljan.
Tippa i vattnet och låt de koka upp.
Blanda i grynen, på med lock och låt de svälla i 5 minuter.
Rosta under tiden grovt hackade nötter i torr panna.
Blanda i nötter russin, kryddgrönt och smaka av så klart om det ska vara mera krydderier.
Passar både att äta varm och kall men ljummen gillar jag bäst för då kommer alla smakerna fram så bra.

Bullar med min vanilj

I morse vaknade jag kvart över 6!!! Fantastisk tid på en söndag eller hur? En jobbig natt har jag haft full av hundar, det kanske låter mysigt det om man nu gillar hundar. Det hänger nog ihop med att jag klappade och gullade med en liten Jack russelvalp (ja det är sant!) igår och att det också kom en stor Rottweiler springande mot mig! Näradödenupplevelse men jag överlevde!
Hur som helst klev jag upp och bakade bullar till fotbollsmatchen idag så nu känns det helt rätt att jag klev upp tidigt.
Jag använde fyllde bullarna med kardemumma och vaniljsocker som jag gjort av en stor fin Tahitivaniljstång. Den fick ligga på tork några dagar sedan jag använt fröna till vaniljglass och sedan körde jag den med strösocker i matberedaren.




Nu ska Katri och jag vara kioskgummor och heja på Albybrudarna som ska möta Alnö!

Pitabröd

Idag har det blivit lite fönsterputsning,  promenad och fika med min syster i Ovansjö och tomatomplantering. Växthuset är inte riktigt klart än men jag var tvungen att sätta tomaterna i något större så det blev fula hinkar och ändå fulare krukor hm....undra om de vill växa där.....det går ju att köpa tomater annars.



Pitabröd är lätt att baka men jag hade i lite för mycket mjöl i degen så häll inte i allt mjöl på en gång utan ta lite pö om pö.
Goooda bröd sa dottern fast jag har gjort snyggare!


PITABRÖD 8 st
50g jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl

Rör ut jästen i vattnet och blanda ihop degen.
Dela degen i 8 bitar, rulla till bullar och låt de jäsa under duk i 30 minuter.
Kavla ut bullarna, lägg 4 st på varje plåt och låt de jäsa ytterligare 30 minuter.
Grädda högt upp i ugnen några minuter i 250° tills de "bubblar"upp.




Köttet var färdigt, pressat kebabsplit men hade jag haft mer än en ynka älgstek kvar så hade jag gjort skav av den.
Rörorna  finns med i mitt förra inlägg!
Ha en skön lördagkväll

Tre röror till mina pitabröd

Vi ska äta pitabröd och kebabkött till middag idag och så här rörde jag ihop rörorna till det!



TOMATSÅS
1 burk körsbärstomater/krossade tomater
1 liten lök
1 grön chili
1 stor klyfta vitlök
2 msk olja
1 tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk chili&cacaokrydda
2 tsk honung
1 tsk salt

Fräs kryddor, lök och vitlök i oljan.
Tippa i tomaterna och låt allt puttra ihop tills du får den tjocklek du vill ha på såsen.
Den är god både varm och kall.



HUMMUS
1 kartong/burk kikärtor 380g
3 msk tahini
4 msk citronsaft
1/2 röd chili
1 klyfta vitlök
1 tsk malen spiskummin
1 dl olja
salt, peppar

Mixa allt i matberedare eller med stavmixer och tippa i lite vatten om du vill ha tunnare röra.
Om du inte har tahini så rosta 2-3 msk sesamfrön och blanda i istället.
Persilja eller något annat grönt blir fint i tycker jag för färgen är inte så lockande!




FETADIPP
2 dl turkyoghurt
50 g riven fetaost
salt, svartpeppar

Ja blanda ihop det där så har du en god röra!

Resten bloggar jag om efter maten!

Räkgryta eller kanske räksås

Vad härligt med fredagkväll!
Jag gjorde en enkel middag idag med färdigskalade räkor, inte lika gott som handpillade men sååå mycket lättare. Nu blev det både grädde och cremefraiche i för jag var tvungen att "laga upp" det men det blir lika gott med bara buljong också och bara en gnutta grädde.




FREDAGSGRYTA
  4port.
250g skalade räkor
1 röd paprika
1 grön paprika
6-8 färska champinjoner
1 stor klyfta vitlök
2 msk smör
1/2 msk sambal, smaka dig fram!
2 msk tomatpuré
1 fiskbuljongtärning
2dl creme fraiche 34%
2 dl grädde
maizena
salt, peppar
kryddgrönt, koriander är gott!

Dela paprika, champinjoner och vitlök i små bitar och fräs det i smöret.
Tippa sedan i allt utom räkorna och det gröna.
Låt såsen puttra ihop och red av med maizena om du vill ha det krämigare.
Lägg i räkor och kryddgrönt , smaka av  och låt allt bli varmt men inte koka.
Passar fint till både ris, pasta och nudlar tycker jag!

TREVLIG HELG TILL ER ALLA!

Kålpudding och lingon det är grejer det!

Men hur segt var det att kliva upp i morse kvart i sex? Läge för lyftkran! Men tur att det var min "slutatidigtdag"och det gjorde att jag förvandlades från grinig till harmonisk (ja nu tog jag kanske i). Jobbarkompisarna och en hel hög mysiga kramar från skolbarnen när jag åkte hem hjälpte till rejält.
Nu har jag planterat penseér och satt potatis i några hinkar, visst funkar det? Svärisarna sätter potatis i mängder men jag tänkte att de här kanske kan komma upp till sillen på midsommarafton eller är jag för optimistisk då? Det har ju gått att slänga de där pärerna med pilar på också........

Nu till maten som jag hatade när jag var liten och älskar nu när jag är stor,  visst är det knepigt?
Jag hackar kålen fint och blandar ihop allt när jag gör kålpudding så det blir ingen tjusig varvning av kål i min pudding. Lite knäpp är jag som har i buljong och sedan häller av buljong men den svänger in i puddingen och hämtar massor av goda smaker som jag inte vill vara utan. Risgryn är väl också vanligt att blanda i men det hoppade jag  över idag.




KÅLPUDDING
5 hg köttfärs, gärna blandfärs
5 hg vitkål
25 g smör
1 msk honung
1 tsk salt
vitpeppar
1,5 dl kraftig buljong

Jag hackar vitkålen fint och låter den svettas och bara bli lite lite brun i smöret.
Salta, peppra och ringla "honing" på kålen.
Lägg färsen i en bunke och krydda den.
Blanda i kålen när den svalnat lite och tippa i buljongen.
Blanda väl och lägg allt i en ugnsform.
Grädda i 40-45 minuter i 175°.
Jag tar tar ut formen några gånger och häller av buljongen som nu är såååå mumsig till lilla såsen sen!
Häll försiktigt bara så inte puddingen hamnar på diskbänken



SÅS
1,5 dl buljong från puddingen
1,5 dl gräddmjölk
1 msk mjöl
1 skvimp soya

Köttsoppa med osttortilla




Till köttsoppa ska det väl vara klimp egentligen men jag gillar inte det riktigt så det blev tortillabröd fyllda med ost, quesadillas om man vill vara petig. Mamma brukar göra klimp med lite mandelsmak och jag gillar mandel men det hjälper ändå inte, det är nog konsistensen som är mysko. Ja det här kokade jag i min soppa idag men man tager ju vad man haver, purjolök blir mumsigt i soppa men det hade jag ingen.

KÖTTSOPPA
400-500 g rotsaker i bitar, potatis, morot, kålrot, rotselleri och palsternacka
1 gul lök
12 dl buljong från tärning eller köttkok
2 hg kokt kött i småbitar
2 msk persilja
2 msk gräslök
salt och peppar

OSTTORTILLA
2-3 tortillabröd
ostsnuttar och mjukostduttar av alla slag

Bred mjukost och strö över ost på varje bröd och lägg ihop dom.
Grädda i 225° tills osten smält och allt blivit lite brunt.
Skär i trianglar och servera till soppan.

Nu ska jag gå ut och peta med lite plant och hoppas att jag blir på bättre humör. Jag fattar ingenting för jag har mått som en prinsessa hela dagen på jobbet och så kommer jag hem och det känns som jag svalt taggtråd grrr ......tur att jag är ensam hemma!

Vaniljglass och fruktsallad

Idag blev det stekt falukorv och stuvade mackisar till middag i mitt kök och det är inte dumt alls. I kylen låg en massa frukt som började se lite ledsen ut så jag har gjort en fruktsallad som vi ska mumsa på när Frida kommer från sin träning. Jag har testat ett nytt recept på vaniljglass och receptet tog jag ifrån COOP.
Glassmaskinen är nog en typisk "glömmabortmaskin" om den hamnar längst in i skåpet!
Väldigt god och krämig glass blev det,  men ack såååå lite, fast vi är ju bara tre stycken hemma nu så till oss räckte det.






Här kommer några bilder från Näset, vi firade sista april den 2 maj och det gick hur bra som helst!

  

  


Sparris med skinka och getost



En lätt middag kom vi överens om idag mest beroende på att igår gjorde vi inget annat än åt.
Den här middagen blev både lätt att göra och äta!

GRATINERAD SPARRIS 2port
1 bunt sparris
 vit caprin i bitar eller någon annan ost
6 skivor kallrökt skinka/parma/schwarzwälderskinka/bacon
smörklick

Bryt av sparrisen nertill, den hårdaste biten och skala en gnutta om den är grov.
Koka 2 minuter i saltat vatten.
Lägg ihop sparrisen 2 och 2, lägg en ostbit på, snurra runt skinkan och lägg den i en ugnsform.
Gratinera i ca 5 minuter i 225° tills osten mjuknat/smält.
Klicka på lite smör på den varma sparrisen.

SALLAD 2port
1/2 kruka krispsallad
1 avokado
2 msk rostade pinjenötter
citronsaft
salt, svartpeppar

Jag stekte några brödbitar i smör och strödde på lite timjansalt och det passade bra till.

Nu ska vi kolla in Bingolotto för Lars Lagerbäck ska vara med och skänka en peng till Alby FF!
Inte illa va?


Kolarutor med hasselnötter, typ paj för sockerråttor!

I morgon ska Frida och jag till Sundsvall, träffa Lisa och leta balklännig till hennes studentavslutning. Jag har bestämt att vi ska äta hos Tant Anci och Fröken Sara för det har jag aldrig gjort. När vi kommer hem ska vi elda en försenad majbrasa på Näset och jag tänkte ta med något "sötfika". Jag fick några recept av ungarnas kompis Carro som hon hittat i en chokladgodisbok. Knepigt Carro, gillar du sånt? Nu har jag testat ett av dom som det skulle vara macadamianötter i och det hade jag inga så det blev hasselnötter istället. Jag har smakat en ruta nu och den blev som en paj, så söt och god så den får hänga med till Näset men jag vill ha en grädd eller yoghurt klick till också! 



KAKBOTTEN
2,5 dl hasselnötter
5 dl vetemjöl (ta inte fullt så mycket)
2,5 dl farinsocker
115g smör

Rör ihop smör, mjöl och socker till en smulblandning.
Smörj en form 30x20 och tryck ut smulet i den.
Hacka nötterna grovt och lägg dom på degen.

KOLATÄCKE
115g smör
1 1/4 dl farinsocker

Koka ihop smör och socker  på svag värme till en kolasmet i 1 min, rör hela tiden ( jag skvimpade i pyttelite grädde oxå).
Häll/droppa försiktigt kolan över nötterna.
Grädda kakan i 180° i ca 20 minuter .

200g CHOKLAD i bitar lägger du på den varma kakan. När den smält så gör mönster med en gaffel. Jag tog olika sorters choklad, både mörk, ljus och vit , det kallas hopskrap!

Jag delade kakan/pajen i bitar när den svalnat lite och chokladen fortfarande var mjuk. Botten var hård så jag fick ta i lite!

Grillmiddag på altanen i varma vädret

Inte har jag softat och slöat i solen som jag tänkt, nej jag har lekt mullvad och grävt upp mina små land. Går det att utrota kvickrot? Några av rottrådarna följde jag så  långt att jag nästan hamnade hos grannen! Jag försökte gräva på gräsmattan där det nya landet ska ligga men det projektet fick jag lägga ner i brist på armmuskler. Det hinner inte bli klart nu i vår heller tyvärr så jag får nöja mig med de 2 pytteland jag har.

DAGENS MARINAD TILL 2 FLÄSKFILÈER
2 msk olja
2 msk soya
2 tsk rosmarin
2 tsk rökt paprika
2 msk grillkrydda

Frida skötte grillen perfekt för det gäller att inte grilla filé för länge så den blir torr och tråkig men hennes blev mjuk och rolig!



BAKAD POTATIS med kryddsmör
100g smör
1 stor klyfta vitlök
2 msk gräslök
1 msk persilja
salt och peppar
3 bamsiga bakpotatisar

....som jag la in i ugnen på 200° men1 timme räckte inte riktigt till att baka mina storpärer så där blev jag lurad. De både såg och luktade klart så jag stack inte ens i dem för att kolla men mosad med kryddsmöret så fick det gå.......



SALLAD
krispsallad
körsbärstomater
fetaost
kalamataoliver
lök
olivolja, salt, peppar


RSS 2.0