Sallad med fikon, chevre´och skinka



Hoppas att ni alla haft det bra under helgerna och att ström, vatten och värme bara finns där vi vill ha det. Jag har pjålat lite men ganska tyst över att internet inte funkat (borde kanske inte nämnt det ens men too late) men idag har solen lyst både över min sjöpromenad och uppkopplingen !

Hos mig får ni ingen smarrig nyårsmeny idag men kanske nästa år efter kvällens firande.
Den här salladen passar både som förrätt eller på ett buffébord.

Nu hoppas jag att ni alla får ett riktigt Gott Nytt År!


SALLAD MED FIKON

1 krispsalladshuvud eller någon salladsmix
4 fikon
100g kallrökt skinka
100g chevré, feta eller den ost du gillar
balsamicocreme


Salladen i botten och sedan bygger du på som du vill.



BALSAMICOCREME om du inte har köpt en färdig flarra, har långt till affären och har saft du vill bli av med!

2 dl koncentrerad svartvinbärssaft eller den saft du har
1/2 dl balsamvinäger


Koka ihop, vispa nu och då tills den tjocknar på sig en gnutta. Ta några droppar på ett kallt fat så ser du när den blivit lite trögflytande. Låt den kallna innan du använder den på salladen.
Sist jag kokade hade jag lika delar saft och vinäger men det här blev mycket bättre.
Den passar suuuuper till ostar!


Ni är flera som märkt att det ibland poppar upp en ruta med inloggningsuppgifter när ni kommer in på min sida. Min support Lisa har lagt in lösenord på sin blogg så därför strular det på min också men det är bara att klicka bort. Hon har lovat att fixa det där snart och jag hoppas att det snart är snart :)

Blåbärstryfflar med mandel




Jag har inget emot mörker, tända ljus, trangiakök och kortlek meeen jag vill gärna själv bestämma när jag ska pyssla på med det. Nu kom tack och lov strömmen mitt på dagen igår men det är visst många som är utan fortfarande. Nyttigt en kort stund iaf för man är så van att allt bara ska funka och att vattnet bara finns där. Julen har jag kraxat mig igenom och inte orkat umgås så mycket men nu är man på uppgång med ström och allt och hoppas det blir stret i alla stugor snart!

Grundreceptet hittade jag hos En kaka i ugnen men jag ändrade pyttelite.



BLÅBÄRSTRYFFLAR MED MANDEL
1 ½ dl vispgrädde

100 g smör
300 g mörk choklad, ca 50% kakaohalt
1,5 dl blåbär, tinade och avrunna
1 dl mandelspån
1-2 droppar bittermandelolja



1. Tina ev. frysta blåbär och låt dem rinna av på ett hushållspapper så de blir någorlunda "torra".

1. Koka upp grädde och smör i en kastrull och rör så att smöret smälter.


3. Ta kastrullen från värmen och rör ner chokladen i bitar i grädden och låt den smälta.


4. Rör sist ner blåbären, mandelspån och bittermandelolja.


6. Häll upp smeten i en skål och låt den stelna i kylen ca 1 tim.


7. Forma tryfflarna till runda kulor eller små toppar och rulla i kakao eller florsocker.

 


Vaniljdiamanter



JAG VILL ÖNSKA EN RIKTIGT GOD JUL TILL ALLA MINA LÄSARE!
Hoppas att ni får en härligt mysig julafton. Här kokar vi gröt och väntar på mamma och brorsan med familj som snart kommer hit. Vi ska ha klappjakt efter gröten och det är kul det.
Här får ni ett recept ur Jan Hedhs 277 sorters kakor  och tillsammans med mycket choklad och mandelkakor så är det gott med en "vitkaka". Tror ni jag vägde äggulorna? Nix men kakorna blev supergoda.



VANILJDIAMANTER

200 g smör
70 g florsocker
10g vaniljsocker, helst äkta
20g äggula, ca 1 st
225g vetemjöl
 
40g äggula (2 st ca) att pensla rullarna med
strösocker att rulla längderna i


1. Blanda mjukt smör med florsocker, vanilj och sedan äggulan.

2. Arbeta sedan in mjölet och rulla ut till längder (120g bitar och 15 cm långa längder) och lägg i frysen i 30 minuter.

3. Vispa upp gulorna, pensla rullarna och rulla dom i socker.

4. Sätt ugnen på 180 grader.

5. Dela rullen i bitar ( varje längd i 10 bitar), tryck en grop med tummen i varje kaka.

6. Grädda de gyllenbruna i ca 8-10 minuter.

Helenas mandelsnibbar



En till "långpannesmåkaka" som Frida bakat, väldans praktiskt och när de dessutom smakar gott så gör det inget. Vi kom precis hem från ett mysfika hos Frida och Olle och då fick vi smaka på alla hennes kakor och bullar! 


HELENAS MANDELSNIBBAR
i långpannan

200g mandel
150g mörk choklad
4 dl vete
2dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200g smör
1/2-1 msk vatten
50 g choklad till garnering

1. Hacka mandel och choklad, körde mandeln i matberedaren.

2. Blanda vete, strö och vanilj och blanda det med smöret och vattnet till en jämn smet,

3. Rör ned mandeln och chokladen.

4. Tryck ut degen på ett plåtpapper i långpannan och man får jobba lite för degen är hård.

5. Grädda i 175 grader i ca 15 minuter och skär i bitar innan kakan kallnar.

6. Smält lite choklad och ringla över kakorna.


Tack Helena för receptet och jag hade sån tur för Frida lämnade några kakor till mig också!




Mina bästa köttbullar




Jag är ingen "köttbullsmamma" som gör världens godaste köttbullar men de här blev jag riktigt nöjd med! Nu ligger dom i frysen och vilar sig till julafton, oj vad det lät skönt. Ska lägga mig i soffan jag och kolla på Ernst och Leila och hoppas att de kan ge mig lite energi.


 KÖTTBULLAR
1 kg älgfärs eller nöt
5 hg fläskfärs
1 riven gul lök
2 äggulor
2 dl grädde
1 dl havregryn
2 msk dijonsenap
2 msk chilisås
1,5 msk salt
mycket svart och vitpeppar



1. Blanda ihop och låt smeten vila en kortis.

2. Stek på spisen eller i långpannan om du har ont om tid.

Citronsill, fantastiskt god!



Jag lovar att du inte blir besviken om du gör den här sillen, syrligt fräch med citron istället för ättika. Själv ska jag dra i mig något hett och hälsosamt för halsen känns inget vidare och vem vill bli sjuk nu?



CITRONSILL
5 urvattnade sillfileer
1-2 rödlökar
1 dm purjolök
1,5 dl citronsaft
skal från 2 citroner
1,5 dl socker
3 dl vatten
3 lagerblad
5 nejlikor


1. Koka upp vatten,socker,kryddor, citronsaft och skal och låt lagen kallna.

2. Varva sill och lök i en burk och slå lagen över.

3. Låt sillen få dra i några dagar så blir den godast.




Martinssons tomatsill




Här kommer en till favoritsill! Jag har inga problem med köpesillar heller men den här slår alla burkar med hästlängder! Nu kanske jag ska hjälpa mannen att slå in julklappar......eller lägga mig i soffan med het glögg?




MARTINSSONS TOMATSILL

6 fileér inlagd sill, köpt eller heminlagd, 1 burk 5-minuterssill passar fint

SÅS:
1 dl tomatpuré
1 dl vit sirap (jag tog 1/2 dl av vanlig sirap)
1/2 dl matolja
2 msk vinäger
5 krossade svartpepparkorn
1 lök, finhackad
2 msk kapris, finhackad
1 dl dill, finhackad
1 pressad vitlöksklyfta

1. Blanda alla ingredienser till en sås.

2. Skär sillen i bitar och lägg den i såsen.

3. Låt sillen gojsa sig i såsen minst ett dygn.

Nötchokladrutor



Vad vore livet utan choklad? Frida bakade de här goda igår och kombon nötter,  choklad och mjukseg kaka blev bara wow!


NÖTCHOKLADRUTOR i långpannan

200g smör
2 ägg
3 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
drygt 2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
200g hasselnötter eller blandade nötter


1. Vispa smör, ägg och socker fluffigt.

2. Blanda allt det torra utom nötterna och blanda ner det i smeten.

3. Hacka nötterna ganska grovt och blanda i hälften av dem i smeten.

4. Täck botten på en långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten och strö över resten av nötterna.

5. Grädda mitt i ugnen i ca 12-15 min i 200 grader och skär kakan i rutor innan den kallnar.

Bounty x 2




Jag hann precis fota de två sista innan de försvann! Gör de här så sent som möjligt om ni vill att de ska räcka till julafton. Frida gör precis en ny omgång i köket för de här blev grymt goda. Titta in hos "En kaka i ugnen" (googla på det för min länkning funkar inte här hemma) en Sundsvallstjej som har många goda recept och hos henne hittade jag ett nytt Bountyrecept där smeten ska kokas. Mitt gamla finns längst ner här och då vispar du bara ihop smeten och doppar i choklad men det blev allra godast när man kokade!
Tänk att vi skulle städa idag men står fortfarande i köket....knepigt det där.....



BOUNTY

50 g smör

½ dl ljus sirap

½ dl florsocker

2 dl vispgrädde

1 påse kokosflingor (200g)

200 g choklad, mörk eller ljus


1. Blanda allt utom kokos i en tjockbottnad kastrull.

2. Koka tills att smeten tjocknat ca. 10-15 min

3. Rör ner kokosen i smeten.

4. Tryck ut smeten, "packa" den på ett bakplåtspapper i en fyrkantig liten form, jag tog en avlång sockerkaksform och ställ in den i kylen i ca. en timme så den stelnar.

5. Skär dem i lagoma godisbitar

6. Smält chokladen i vattenbad eller i micron.

7. Doppa kokosbitarna i chokladen och låt dem ställna på bakplåtspapper (använd t.ex. en gaffel eller liten tång)

8. Förvara i en burk i kylen eller frys in dem!








BOUNTY utan kokning

1 stort ägg

1 dl socker

2 msk smör

3 dl kokos

1 dl havregryn

1 msk vanilj

200g mörk blockchoklad

1msk olja


1. Vispa ihop ägg,socker och smör och blanda sedan i kokos,havregryn och vaniljsocker.Jag brukar köra på högsta speed med elvispen!

2. Ställ smeten kallt en stund.

3. Kläm sedan små avlånga bollar och ställ dom i frysen/kylen så de blir riktigt kalla.Det blir ca 22 st i storlek som bountybitarna man köper.

4. Doppa dom med två gafflar i smält choklad blandat med olja och låt de kallna på bakplåtspapper.


Köttfärsrulle med ost och senap



Här skulle jag göra en köttfärsrulle till middag med bacon, lök och svamp när min kollega Anna ringer och berättar att hon bara har senap och ost i sin rulle. Jag är inte sämre än att jag kan lägga in mina grejer i kylen igen och testa något annat, men jag kunde inte hoppa över min chilisås. Nu säger jag bara att ibland är det enkla bara godast!

KÖTTFÄRSRULLE MED OST OCH SENAP 4 port
5 hk köttfärs
1 ägg
1 dl grädde
1 tsk salt
vit och svartpeppar

FYLLNING:
1/2 dl chilisås
1/2 dl senap, njae kanske jag tog lite mindre, gärna sötstark hemlagad
2-3 dl riven ost med rejäl smak

SÅS I FORMEN:
3 dl grädde
persilja eller någon torkad örtkrydda

RÅSTEKTA POTATISAR
okokt potatis i småbitar som du steker i olja och smör under tiden som rullen är i ugnen, krydda med salt.


1. Blanda ihop färssmeten och krydda den.

2. Tryck ut smeten på ett bakplåtspapper som en rektangel  ca 30x20.

3. Smeta ut chilisås, senap och strö över osten.

4. Rulla ihop med hjälp av papperet som en rulltårta och lägg över i en trång ugsform.

5. Strö lite ost över och stek i ugnen 200 grader i ca  30-35 minuter.

6. Tippa i grädde i formen efter ca 15 minuter och strö över lite grönt.

Lax i ugn med frästa "rotslingor"



Just nu skäms man över att bo i Sverige och hur detta kan hända här 2011 är svårt att fatta. (länkningen funkar inte grrr... ) Jag kände inte familjen personligen men det går inte att missa att det här är en väldigt omtyckt familj på alla sätt och hur kan man utvisa en familj som bott här i 12 år?  Barnkonventionen verkar som bortblåst, eller?


LAX I UGN MED ROTSLINGOR 2 port
2 rejäla bitar lax
saften av 1/2 citron
3 dl creme fraiche eller grädde
2-3 dl riven stark ost
1 dl hackad dill
salt och peppar

1. Pressa citron över fisken och krydda med salt och peppar.

2. Blanda creme fraichen med ost, dill och kryddor och häll över fisken.

3. Gratinera firren i 20-30 minuter i 200 grader.


Under tiden slingar du till grönsakerna !

"ROTSLINGOR"
1 fänkål
1 palsternacka
2 morötter
1 dm purjolök
olja och en klick smör
salt och peppar

1. Skala och hyvla tunna slingor av morot och palsternacka med en potatisskalare eller mandolin.

2.Ta bort roten från fänkålen och strimla den och purjolöken.

3. Hetta upp olja och smör i en panna och stek på hög värme i omgångar så grönsakerna får färg. Sist jag gjorde så här så la jag grönsakerna i ugnen (på bakplåtspapper) och hade på grillen och då blev de faktiskt krispigare. 

Korvgryta med chorizo



Vi har haft en helg i Tänndalen med våra två äldsta ungdomar, mysigt såklart men det blev inte så mycket skidåkning som vi tänkt. I de få backar som var öppna så kryllade det av klubbar som hade träningsläger och det borde vi kunnat räkna ut innan.
Jag gjorde en vanlig korvgryta igårkväll som bara var att värma på idag, praktiskt när man kommer hem sent och är gluphungrig!


KORVGRYTA MED CHORIZO 4port ca

8 hg rotsaker, lika delar potatis, morot, rotselleri och kålrot
1 liten purjolök
300g choritzo eller någon annan typ av korv
1 liter buljong från kok, tärning eller fond
1 dl hackad persilja
salt och peppar


1. Skala och dela grönsakerna i bitar.

2. Koka upp buljongen och koka grönsakerna mjuka, purjon lägger jag i de sista minuterna.

3. Stek korven i slantar och låt de sedan koka med på slutklämmen.

4. Smaka av med kryddor och tippa i persiljan.

Macarones som blev mandelbiskvier



Det blir aldrig som man tänkt sig, de här kakorna skulle bli dubbla och sammankletade med smörkräm men så bidde det inte. De blev höga som hus så inte ens jag som gapar stort tyckte det blev särskilt trevliga att äta. ( Spritsar du ut smeten så blir de plattare men jag har lyckats drulla bort en del av spritsen ) Då fick det bli små biskvier istället som blev doppade i choklad. Man kan hålla sig för skratt innan alla 60 kakorna är doppade men det går ju att halvera receptet.

MACARONES 30st eller MANDELBISKVIER 60 st
125 g skållad, skalad sötmandel
4 dl florsocker
1 1/4 dl äggvita, ca 3-4 äggvitor
1/2 dl strösocker
ev 1 krm röd karamellfärg

Smörkräm:
200 g smör
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägggulor
1-2 msk kakao

Recept från arla.se

Om du gör biskvier så smält: 250 g choklad och 3 msk olja och doppa de riktigt kalla kakorna i.

1. Mixa mandeln fint i en mixer eller mal den i en mandelkvarn och blanda florsocker och mandel.

2. Vispa äggvitorna med en elvisp och tippa i sockret och vispa till en ganska fast marängsmet, ca 2 min.

3. Blanda med de torra ingredienserna till en jämn smet.

4. Spritsa eller klicka ut ca 60 kakor stora som 5-kronor på plåtar med bakplåtspapper.

5.  Låt kakorna vila minst 30 min, det gör att kakorna inte spricker i ugnen.

6.  Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min i 125° och låt kakorna kallna.

7. Vispa ihop alla ingredienserna till smörkrämen så det blir en fluffig kräm.

8. Bred krämen toppigt på kakorna och doppa dom i smält choklad om du gör biskvier.

9. Bred krämen och lägg ihop kakorna 2 och 2 om du gör macroner.







Svartvinbärsglögg




Jag testade att koka glögg eftersom frysen är halvfull av svartvinbärssaft som ingen verkar dricka av.Jagförsökte apa efter Dufvenkroks chili och chokladglögg som är supergod och jag ska apa vidare för det blev ganska nära. Vill du bli varmare i kroppen så går det säkert fint att skvimpa i lite rödvin!

Svartvinbärsglögg
1 liter starkt blandad svartvinbärssaft
2 kanelstänger
1 msk kardemummakärnor med skal eller 1 tsk utan skal
8 nejlikor
1 liten bit torkad ingefära/färsk
1 tsk chili och kakaokrydda
1-2 msk citronsaft


1. Låt allt koka ihop i ca 10 minuter, smaka av om det behövs mera kryddor och låt glöggen sedan kallna och gärna dra över natten.

2. Sila och värm glöggen!


Lasagne



Nu har det kommit lite snö här och i helgen blir det skidpremiär, skidorna står slipade och vallade och bara blänker (inte mitt jobb utan Fritidsbodens)!
Gissa om jag längtar?

Mannen föreslog lasagne till middag häromdagen och eftersom han för det mesta tycker att jag ska bestämma mat så gjorde jag lasagne fast det inte är min favoritpastarätt. Det gäller att kräma på med sås så det inte blir torrt och tråkigt, det kan aldrig bli för mycket!




LASAGNE ca. 6 port

ca 350 g lasagneplattor

KÖTTFÄRSSÅSEN:
5 hg köttfärs
2 lökar
1 morot
3 klyftor vitlök
2 msk tomatpuré
500g passerade tomater
3 dl vatten+1 buljongträning/fond/köttkok
smör eller olja till stekning
salt och peppar

Ostsåsen:
1 liter mjölk
1 dl mjölk+3-4 msk mjöl
3 dl riven ost med rejäl smak
1 msk torkade örter
salt och peppar

2 dl riven ost på toppen


1. Hacka lök, morot och vitlök i små bitar.

2. Bryn färsen i oljan och fräs med grönsakerna på slutet.

3. Krydda rejält och fräs med tomatpurén.

4. Tippa i tomater och buljong och låt såsen småputtra medan du gör ostsåsen.

5. Koka upp mjölken, red av med mjölk och mjöl, krydda och låt såsen koka ihop.

6. Rör i osten och ta såsen av plattan.

7. Varva nu pastaplattorna med köttfärssås och ostsås och se till att ha ett lager med ost och köttfärs på toppen.

8. Strö över mera ost och gratinera i ugnen i 30-40 minuter i ca 200 grader.



Mjuk pepparkaka och enkla hårda!



Gör man inga hårda peppisar så får det bli mjuka istället. Det blir en himla god lukt i huset av de här kryddorna! Jag läste någonstans att de rostat tunna små skivor mjuk pepparkaka och serverade med ost och nötter så blir det något över provar jag det. Kakan har jag gjort flera gånger och receptet kommer från härliga Kryddburken!
Jag dubblade receptet och gjorde två kakor när jag ändå höll på och ändå hade en 5:a gammal gräddfil!



MJUK PEPPARKAKA
100 gram smör
2,5 dl farinsocker
2 ägg
1,5 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
1 msk kanel
1 tsk kryddnejlika mald
2 tsk ingefära
2 tsk malen kardemumma
1 tsk bikarbonat


1. Rör smör & farinsocker fluffigt med elvisp.

2. Tillsätt äggen, ett i taget och rör ned smetana/gräddfil.

3. Blanda samman mjölet med kryddorna och bikarbonaten och vänd ner i smeten.

4. Smörj en ugnsform (1,5 l) och häll i smeten.

5. Grädda ca 40-50 min i 175 grader.





Här får ni världens lättaste pepparkaksrecept!




PEPPARKAKOR ca 40 st
2,5 hg smör
3 dl socker
1 ägg
1,5 msk sirap
5 dl vete
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1 tsk malna nejlikor
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma

1. Smält smöret och låt det svalna.

2. Blanda allt det torra.

3. Vispa ägg och sirap.

4. Vispa socker och det smälta smöret.

5. Vispa(oj vad det ska vispas!) ägg och smörjoxet.

6. Blanda i mjölet och låt degen vila och svälla en stund.

7. Rulla valnötstora bollar och lägg de glest på en plåt.

8. Grädda i 150 grader i 20 minuter



chocolate chip cookies



Jag hade bestämt mig att göra några nya kaksorter till jul men det går inget vidare bra........har bara gjort gamla beprövade hittills. Ett tips här är att inte provsmaka degen alls för den är nästan godare än de färdiga kakorna!


CHOCOLATE CHIP COOKIES 12 st stooora eller 30 normala
100 gram mjukt smör
1 dl mörkt muscovadosocker eller farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
3 msk vit eller ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl (1,5 dl tog jag)
100 g hackad choklad
1 dl hasselnötter

1. Rör smör och socker fluffigt, blanda i ägget och sedan sirapen.

2. Blanda i vaniljsocker, salt och bikarbonat ordentligt.

3. Rör i havregrynen och sedan mjölet och sist chokladen och de hackade nötterna.

4. Klicka ut smeten på 2 plåtar i 12 lika stora högar och platta till dem lite lätt.

5. Grädda i 150 grader i 12 min varmluftsugn eller 175 grader och ca 15 min i vanlig ugn.
( Här stämde det inte för mig, gräddade mina kakor i 22 minuter, jag vill ha knorpiga cookies)

6. Låt kakorna kallna ordentligt innan ni mumsar i er dom!

RECEPTET KOMMER FRÅN MARIA!


Chokladkola med chili



Julgodisdags men jag vet att det här lilla kolakoket inte räcker längre än till andra advent, ja det är ju imorgon det. Lättfixat godis men jag rekomenderar inte att ni drar igång koket, stoppar i en termometer, sätter er vid datorn och väntar att termometern ska pipa = bränd kola, surhumör och jobbig kastrull att diska! Men efter ett nytt kok och en fantastiskt god och mjuk kola kan man ju inte sura så länge.
Glöm inte att smaka dig fram med chilin!

CHOKLADKOLA MED CHILI
1,5 dl grädde
1,5 dl strösocker
1 dl sirap
25g smör
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1/2 chili eller en nypa torkade chiliflakes
flingsalt

1. Koka ihop allt utom vanilj, chili och salt i 20-30 minuter (125 grader)

2.  Gör kulprov i kallt vatten så ser du hur kolan blir när den kallnat!

3. Rör i den finhackade chilin och vaniljen och häll upp i en liten form 10x10 cm.

4. Skär i bitar när kolan har kallnat och strö över lite salt.

5. Har du tålamod så vira in kolan i papper annars lägg dom glest med papper mellan lagren.



Titta här på min godissida om du är mera godissugen men det är bara några recept!

Nikkaluoktasoppa



Här kommer en god vardagssoppa som går fort att laga, gillar du vitkål som jag så är det en riktig hit! Jag tror det är purjolök i orginalreceptet men det blev gott med vanlig gul lök också. Här blir det en lugn kväll i soffan... men just ja det blir krock med Idol och störtlopp hm...... får väl springa mellan tv-apparaterna, blir kanon det för då somnar man inte!


NIKKALUOKTASOPPA 4-6 port
5 hg köttfärs, älgfärs tar jag
8 dl finstrimlad vitkål
1 stor lök
2 klyftor vitlök
2 msk dijonsenap
3 msk tomatpuré
12 dl kraftig buljong (vatten+tärningar )
2 lagerblad
salt och nymalen peppar
persilja eller något annat grönt
3 msk smör

1. Strimla vitkål, lök och vitlök fint.

2. Fräs vitkålen i smöret och låt grönsakerna fräsa med när färsen är brynt.

3. Tillsätt senap, tomatpuré och lagerblad och låt det också fräsa med.

4. Tippa i buljong och låt soppan småputtra i 10-15 minuter.

5. Smaka av med kryddor och strö över persiljan innan soppan ska ätas.



Nästa gång river jag med några morötter så det blir lite färg i soppan!

Ha en trevlig helg mina vänner!

RSS 2.0