Marinerat kalkonbröst med rostade grönsaker

Nu har jag varit hemma en vecka och först nu börjar det bli ordning på dag och natt. Jag har aldrig varit så morgonpigg (2-3 tiden sådär) och kvällstrött (19!!) i hela mitt liv men det har gått riktigt bra att jobba ändå men vidriga kvällar har det varit. Tankarna hoppar tillbaka till roliga saker på resan och mindre roliga, tänk att jag måste se kriminell ut för mig och mina väskor ville "tullnissarna" kolla heeela tiden!? Mannen bara flinade och satte sig ner på närmsta stol.



Kalkonen kommer från Isaksen, granngården uppe i backen och det smakar extra gott när man vet vart den struttat omkring.

Ugnstekt kalkonbröst
2 kg kalkonbröst eller kycklingfilé
Marinad: 
2 citroner, saft och skal
2 msk chili och vitlöksolja
2 tsk torkad dragon
2 tsk torkad rosmarin
1 tsk salt

1 klick smör till stekning

Jag la hela filén i en påse med citron, olja,  mortlade örter och salt och där fick det ligga i en halvtimme ungefär.
Köttet brynte jag runt om i smör och sedan fick det stekas i ugnen i knappt 2 timmar i 150°  tills temperaturen var 70°.
Potatis, morötter, champinjoner  körde jag i långpannan med olja, salt, peppar, örtkryddor och lite paprikakrydda.
Svampen åkte i pannan på slutet.

Idag ville Frida att vi skulle ut och åka längd och det har inte jag gjort på flera år och inte hon heller. Jag försökte slingra mig med att vi inte hade skidor och pjäxor som passade och att det var över 20 grader kallt men jag fick ge mig. Utrustningen var hittad så det var bara till att hoppa i kläder och ge sig ut i djupsnön! Nu blev det bara en tur på 15 minuter men längre ska det bli när det blir varmare.

Blåbärspaj och äppelpaj med mycket deg och smul!



Ungdomarna är hemma i helgen och jag har gjort två pajer till efterrätt. Det här receptet är perfekt tycker jag och det är bara till att stoppa ner de bär man har. Nu har jag dängt alla på kort här (7:an mitt favoritspel, mest tur och mindre med tänk och strategi)
Förlorarna dukar fram och kokar kaffe just nu! 

Botten och smul
500 g smör
13 dl vetemjöl
3 dl socker
0,5 tsk salt
1,5 tsk bakpulver

Blanda allt det torra, smält smöret och slå det över och rör ihop till en smet.
Jag kör med elvisp och degkrokar!

Blåbärspajen
1/4 av degen att trycka ut till botten
1/4 av degen till smul på toppen
6 dl blåbär
2 tsk maizena eller potatismjöl
2 msk socker eller sirap


Äppelpajen
1/4 av degen att trycka ut till botten
1/4 av degen till smul på toppen
400 g äppelbitar
1 msk socker eller sirap

Jag gräddade båda pajerna samtidigt i 175 graders varmluftsugn i ca 30 minuter

Paj är en underskattad efterrätt sa Lisa!
Jag håller med men det är lätt att ledsna på paj om man gör det för ofta men nu var det längesen i det här huset.

"Gröna laxen" med wokade grönsaker

Nu är det slut på semester, sommar och restaurangmat och dags för jobb, vinter och mitt eget kök. Tack för alla hälsningar och kommentarer under tiden dom blev jag sååå glad av!



Vi åt en härlig buffé vid BlueMountains i Australien på ett snurrande golv med utsikt över bergen bl.a en lax som jag apat efter idag. Nu blev det här mer en marinad och den firren hade nog mer som ett gremolatatäcke men familjen (ja nu kan man säga familj för yngsta dottern har flyttat hem och pendlar till plugget:)) gillade den.
Vi åt känguru på samma ställe och det var kalasgott men det blir nog svårt att få tag på det köttet här i krokarna eller?



MIN GRÖNA LAX
500 g lax
1 citron, skal och saft
1/2 kruka persilja
1 klyfta vitlök
1 msk olivolja
1 tsk salt
nymalen vitpeppar

Mixa citron, persilja, vitlök, olja och kryddor och slå det över laxbiten.
Låt den marinera i 20-30 minuter.
Skjuts in i ugnen i 175° i ca 25 minuter.



Potatisen hoppade jag över och fräste på lite grönsaker istället.

WOKGRÖNSAKER
3 morötter
1 burk minimajs
1 fänkål
2 nävar broccoli
1 msk olivolja
salt och peppar

Såklart skulle jag smaksatt såsen med lite av den gröna mixen som hamnade på fisken men det är för sent nu det, romsåsen passade finfint ändå.

ROMSÅS
2,5 dl creme fraiche
50 g stenbitsrom
persilja
1 pyttenypa salt och vitpeppar

Extrema tråkigheter har det ju hänt i världen och det kan man inte undgå att bli bestört över. Några nära och kära har det också jobbigt just nu så många tankar till er....... 





Daves Pasta Bolognese

Hej dar mina vanner!
Nu ar vi tillbaka i Wellington efter en roadtrip pa 11 dagar, jag sager bara vilket land! Vi har akt runt pa bade syd och nordon och det har varit helt otroligt men nu ar man trott saklart och full av intryck. Jag ar glad att Anna korde alla mil i The Southern Alps for det maste varit dar som Langben och Musse campade, hjalp vilka kurvor! Hastigheten ar ju 100 pa alla vagar har om inte annat rekomenderas men det var gott om branta 15-65 km-kurvor! Konstigt att det inte hander en massa olyckor har nar alla kor pa fel sida!
Dave lagade pasta till oss nar vi kom "hem" idag och fast vi atit underbar mat fran alla varldena kok sa var det amazing med hemlagad spagetti och kottfarsas.

DAVES BOLOGNESE
400 g kottfars
1 morot
1 stor lok
6-7 champinjoner
2 burkar tomater
2 klyftor vitlok
3 msk tomatpure'
en skvatt vatten
farsk persilja
basilika
salt och peppar
riven ost

Till kottfarsasen fick vi farsk spenattagliatelle och en frasch gronsallad och jag forsoker att inte saga mmmmmm hela tiden nar jag ater god mat men jag lyckas inget vidare!





Har ar kocken som gjorde som Jamie Oliver alldeles nyss, drog pa sig duffel, hjalm och drog ivag pa sin scooter for att handla till middagen!





Har kommer nagra bilder fran de senaste dagarna.....

En krokig vag vid Queenstown.



Panncakesrocks pa sydons vastkust.



En vacker strand i Christchurch och ett vackert par ocksa!



En harlig beachdag blev det i Kaiteriteri en bit fran Nelson och nu forstar jag att man har solskyddsfaktor 80 i det har landet. Anna tvingar oss till faktor 30 och att vi inte ska vara i solen mellan klockan 11 och 16, solen ar otroligt het men battre blek an krafta!



Nu ska vi vila en dag och sedan aker vi till Australien en vecka innan det bar av hemat till kyla och sno. Det har visst varit mellan 20 och 30 grader kallt hemma och det langtar jag inte till just nu. Har ar det 16 grader och molnigt och det kanns helt ok!

Gästbloggning: Enchiladas med Sweet chili och sallad.

Hej allihopa! Karins dotter Lisa som skriver. Eftersom det är brist på inlägg här i bloggen av förståeliga skäl så bestämde jag mig för att hacka mig in och lämna ett recept som vi gjorde häromdagen.


Enchiladas med sweet chili.

För 5-6 st rullar:
  • 2-3 stora kycklingfileér
  • Tortillabröd
  • 2 st sweet chili creme fraiche (2 dl st)
  • 2 st gula lökar
  • 2 st paprikor
  • 1-2 st chilisar (?)
  • Riven ost

Jag använder, chilikrydda och salt och peppar för att stärka smaken men vad som helst går väl bra.

Börja sedan med att steka den tärnade kycklingen, när den nästan är klar så tillsätt hackad lök, chili och paprika. Stek tills det i princip är klart. Slå sedan över Creme fraiche och låt det puttra ett tag.



Sedan är det bara att börja lägga denna röra i tortillabröden, rulla ihop och lägga i en ugnsform. När alla är klara så strö osten över dom och sätt in i ugnen på 175 grader. Dom behöver inte vara inne särskilt länge, 5-10 minuter räcker.



En god sallad med fetaost är det absolut bästa att ha till tycker jag :)
Det var allt från mig!

// Lisa Walker

RSS 2.0