Potatissnäckor till kött eller fisk



Ett gott tillbehör kommer här mina vänner och använd fantasin och fyll smördegen med det just du gillar, kanske vitlök, soltorkade tomater, lök, oliver, salami, skinka, feta, chevré men själv hade jag ingen fantasi alls men gott blev det och en himla lång mening fick ni läsa! 


POTATISSNÄCKOR 6-8port, ca 12 bitar

1 rulle färdig smördeg
6-8 kokta potatisar
3 dl riven ost med smak
färska eller torkade örter
salt och peppar

1. Rulla ut degen och riv potatis jämnt över den.

2. Strö över 2/3 delar av osten och krydda.

3. Rulla ihop som en rulltårta, jag rullar från långsidan, skär i bitar och lägg på en plåt med bp-papper.

4. Platta till och kläm till dom lite vid skarven.

5. Grädda i 200-225° i 20-25 minuter tills snäckorna fått färg.

Bountymuffins



Här har man haft bloggtorka i en hel vecka och bara ätit blodpudding och fiskbullar...nej inte riktigt men jag har lagat mat till ett kalas som var i fredags så det har jag pysslat med på kvällarna. Tyvärr blev inte maten riktigt som jag tänkt mig men nu har jag ältat det nog och gjort är gjort. Igår var vi på fest med 80-talsmat, räkor till förrätt, kött och hasselbackspotatis och glass au four till efterrätt, tokgott! Sömn efter fest är väl överskattat? Att jag inte lär mig.....kaffe och cocacola är inget för mig....och dessutom fick man en extra bonusvakentimme också!

Det här receptet fick jag av en spelkompis för längesen men jag har lagt i hackad choklad också så det blir Bountysmak.

BOUNTYMUFFINS ca16 st
2 ägg
2 dl strösocker
150 g kokos
4-5 msk vetemjöl
1/2 msk vaniljsocker
150 g smält smör
100g hackad choklad

1. Vispa ägg och socker

2. Smält smöret.

3. Tippa i allt utom chokladen och blanda noga.

4. Vänd ner chokladen och fyll formarna till 3/4.

5. Grädda i 175° i ca 15- 20 minuter.

6. Servera muffinsen kalla annars smular dom.


Nu ska här provsmakas!

En klassisk fiskgratäng med räksås




Fiskgratäng är ju kalasmat det och då kan man ju undra varför det inte lagas oftare i mitt kök? Här har det varit en lugn söndag som började med promenad med Frida och sedan har jag stökat på med tomatsåser, bakeoff bröd,  tvätt och sånt där vanlig plock som behövs. I går var vi på Oktoberfest i Östavall med god mat från Ånge Camping och trevliga människor. Nu är det dags för gympa men först får ni receptet på gratängen!

FISKGRATÄNG MED RÄKSÅS 3 port
400g sej, torsk eller den fisk du gillar
500g räkor med skal eller 200g skalade
1,5 dl grädde
1,5 dl creme fraiche
1 dl fiskbuljong från räkkok eller tärning
1/2 dl hackad dill
1 liten citron
1 msk tomatpuré
1-2 msk mjöl+ en mjölkskvimp
salt och vitpeppar

Potatismos till 3.....
6-8 potatisar
rejäl smörklick
mjölk
riven muskot
salt och peppar



1.Skala räkorna och spara skalen eller också tar du fiskbuljong och hoppar över punkt 2!

2. Fräs skal med lite olja, 1 msk tomatpure och en skvimp vatten och låt det koka ihop i 15 minuter tills det bara är 1 dl vätska kvar.

3. Koka potatisen till moset.

4. Dela fisken i 6 bitar, pressa på citron, salt och peppar.

5. Koka upp grädde, creme fraiche, buljong, dill och red av (det blev rejält med sås)

6. Låt såsen koka några minuter och smaka av med citron och kryddor och ev. en dutt extra tomatpuré.

7. Gör potatismoset och vispa det fluffigt och lätt, och smaksätt med mycket smör, kryddor och muskot.

8. Lägg fisken i mitten på ugnsformen, moset runt omkring, rör ned räkorna i såsen och slå den över fisken.

9. Gratinera i ca 25 minuter i 175° tills fisken är klar och moset fått färg.


Pasta med ost och svampsås




Härligt med fredag igen! Vart tar veckorna vägen?
Den blev en lättlagad fredagsmiddag men det behövs inte så mycket krångel för att det ska bli gott. Jag har fortfarande inte köpt den där pastamaskinen jag kollat in.......men det är rätt så enkelt att köpa färdig pasta också. Det ser ju snitsigt ut när dom vevar pastadegen på tv men jag har en känsla av att jag och vevmaskinen inte hittar varann direkt! 


PASTA MED OST OCH SVAMPSÅS 2 port

250 g färsk pasta, torteloni med ost och skink fyllning hade jag
3 dl grädde
2 dl torkad svamp eller 5 dl färsk, champinjoner går också bra
100g färskost med med vitlök, svamp eller örtsmak
riven ost på toppen
1 tsk torkad basilika eller färsk
salt och peppar
smör till svampen

1. Lägg den torkade svampen i blöt några minuter eller dela den färska i bitar.

2. Koka upp grädden, färskosten, örtkrydda, salt och peppar och låt den koka ihop några minuter.

3.Koka pastan

4. Krama ur svampen och stek den i smör, salta, peppra och lägg hälften av den i gräddsåsen.

5. Slå av vattnet från pastan, vänd ner såsen och lägg upp på fat.

6. Garnera fatet med resten av svampen, riven ost och något grönt.



Nu blir det soffan och idol fast jag har inte fått någon favorit än.
Ha nu en riktigt trevlig helg mina läsarvänner!

Saffranssås med kräftor



Min jobbarkompis Helena har berättat om en god kyckling med saffran som hon brukar laga (typ den här) och eftersom jag hade en påse saffran i skåpet så tänkte jag testa den......nu hade jag tyvärr ingen kyckling, paprika,syltlök eller oliver.... men kräftor och tomater!

SAFFRANSSÅS MED KRÄFTOR 3-4 port
1 ask kräftstjärtar
1 gul lök
2-3 tomater
2 klyftor vitlök
1 kuvert saffran
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 fiskbuljongtärning
1 nypa chili
1 -2 msk pressad citron
2 msk hackad dill
2 msk gräslök
salt och peppar
(maizena till redning)
2 msk olja

1. Kärna ur tomaterna och hacka dom, lök och vitlök fint.

2. Fräs grönsakerna i oljan och tippa i saffranet och låt det fräsa med.

3. Tippa i grädde, creme fraiche, fiskbuljong och citronsaft och låt såsen puttra ihop.

4. Smaka av med örter, chili och kryddor.

5. Lägg i kräftorna och låt såsen bli varm.

6. servera till pasta eller ris!






Behöver jag säga att jag haft en fantastisk helg i Tänndalen! Nu längtar jag till backarna......









Pilgrimsmusslor med koriander och lime



Det här var godare än det ser ut faktiskt...... Konsum säljer musslor på lösvikt så jag var tvungen att testa dom. Jag penslade musslorna med citronolja och stekte den hastigt i grillpannan, de ska ju inte vara genomstekta.

Jag blandade ihop en dressing som jag ringlade över, ungefär såhär men smaka dig fram.

DRESSING TILL 6 MUSSLOR

1/2 dl lime eller citronsaft
1 msk fishsauce
1 msk sweet chilisås
1 klyfta riven vitlök
2 msk hackad koriander
några salladsblad/skott på varje tallrik

En rosa stuvning med stekt fläsk



Nej jag har inte halkat med karamellfärgen i vitkålen men det har däremot ramlat ner en rödbeta och det var ingen olycka alls. Emma på NewbieCooking har dragit igång en rosa matbloggskampanj för att stödja cancerfonden, alla känner vi ju någon som drabbats av bröstcancer. Jag är dålig att hänga på utmaningar och tävlingar men det här kändes så bra tycker jag. Vill man skänka en slant så kan man göra det här.

Jag älskar vitkålsstuvning och det var lika gott fast det var rosa men liiiite giftigt ser det ut!

♥ Koka kålen i bitar i saltat vatten tills den är mjuk men med tuggmotstånd.

♥ Slå av kokvattnet (ibland sparar jag lite) och tippa i mjölk så det täcker kålen och låt det koka upp sakta.

♥  Red av stuvningen med mjöl och mjölk, krydda med salt, nymalen vitpeppar och riven muskot.

♥ Låt allt småputtra  och rör ned en näve stark ost på slutet.

♥ Är du på GI humör så ta bara grädde och ost istället för mjölk och mjöl!

sconesfrukost med mina tjejer



I helgen var alla tre tjejerna hemma och det var mysigt det, själv var jag borta på mycket sång men vi hann träffas lite ändå. Titta vilka fina goda burkar jag fick av Lisa som varit i London och det pasade perfekt till nybakta scones!


SCONES FRÅN 7 SORTERS KAKOR
8 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk socker
3 tsk bakpulver
100 g smör
4 dl mjölk

Blanda allt det torra och fördela smöret i det (jag kör elvispenmed degkrokar!)
Rör sedan ner mjölken och arbeta ihop allt till en deg.
Jag rullar ut en längd och delar den i 10 små bitar.
Grädda i 250° i 8-10 minuter.



Nu ska jag fundera på att laga något rosa.......

Tomatsoppa och ostar från Haverö!



Dagen började med körövning för imorgon är det konsert med Anna-Lotta Larsson i Torps kyrka. Nu är mina tjejer hemma och dom ska bjuda oss på tacos men här får ni gårdagens middag!

TOMATSOPPA
1,5 kg tomater eller 2 burkar krossade
7-8 dl buljong från tärning/fond
3 klyftor vitlök
1 gul lök
1/2 dl tomatpuré
1-2 msk socker
1/2-1 färsk chili eller chiliflakes
2 tsk torkade örter/1/2 dl färska
2 msk olivolja
salt och peppar

TOPPING:
creme fraiche och knapriga krutonger är gott

1. Hacka tomater, vitlök och lök och fräs först löken i oljan.

2. Lägg i tomaterna och låt de fräsa med.

3. Tippa i buljongen och låt allt koka upp.

4. Mixa soppan slät och smaka av med örter och kryddor.

5. Red eller späd så att du får den konsistens du vill på soppan!





Här närmast ser ni Blå Mon och Haffra pecorino, jättegoda ostar från Haverö Mjölkfår som jag köpte på marknad förra helgen. Majken Wiksten heter hon som gör osten och mejeriet ligger i Alby (granne med mitt barndomshem) och det tycker jag är jättehäftigt!
Jag gillar att droppa på balsamico på osten.

Annas kyckling massaman



Nu har min lilla kamera fått något fel eller också har jag det, alla bilder ser ut som om jag sprungit samtidigt som jag knäppt!
Äldsta dottern Anna kom hem och gjorde en jättegod gryta som hon bjöd oss på igår men bilderna hoppar jag över och det ska ni vara glada för. Hon köpte en massamancurrypasta på China Market men om man vill mixa pastan själv så ser ni ingredienserna på min gamla bild (hoppa över tomaterna).
Här kommer hennes recept och själv ska jag leta efter instruktionsboken eller det kanske räcker att jag dammar av linsen eller tänk om jag ska önska mig en riktig kamera av tomten?

ANNAS MASSAMAN KYCKLING 6-8 port
1 kg kycklingfilé
3 burkar kokosmjölk
10-12 champinjoner
1 liten zucchini
1 burk vattenkastanjer
1 burk minimajs
1 burk bambuskott
1 röd paprika
1 färsk chili
massaman currypasta, smaka dig fram
1/2 dl jordnötsmör
salt eller fishsauce
färsk koriander
olja till stekning

1. Dela kycklingen och grönsakerna i bitar, bryn allt i omgångar och lägg i gryta.

2. Tippa i kokosmjölk, currypasta och jordnötsmör och låt allt puttra ihop i ca 5 minuter.

3. Smaka av med mera currypasta, fishsauce och strö ev. i hackad färsk koriander.

4. Servera med ris eller nudlar.

Pizza är aldrig fel!



Det blev snabbmat i helgen trots att jag gillar att stöka i köket. Med risk för att ni skriker, blundar eller byter blogg nu så säger jag bara (sista gången jag lovar)..... Libabröd är helt super att ha i frysen till pizza, 4 stycken bröd för 8 kronor (Willys), ingen jäsning eller kavling, på med fyllning,  in i ugnen i några minuter, taaaa daaaa bästa pizza i stada!





Jag har faktiskt fått bra med tomater i år, med mina mått mätt fast som vanligt så började de mogna sent.
Köp en färdig tomatsås, koka en egen på burktomater eller ta färska!

TOMATSÅS
1 kg tomater ca
1 liten lök
2-3 klyftor vitlök
1 chili
3 msk olivolja
1 msk torkade örter eller 1 dl färska
honung eller socker
1 msk balsamvinäger
salt och peppar


1. Hacka grönsakerna och fräs i oljan.

2. Pytsa i starkt, sött, syra, salt och peppar.

3. Låt såsen puttra på tills det mesta av vätskan kokat in 30-60 minuter.

4. Smaka av och krydda mera om det behövs, gärna mer örter när såsen kokat klart.

Köttfärsgratäng med squash och aubergine



Ja idag känns gårdagens surhumör som en extrem baggis och jag skulle väl egentligen radera inlägget....tänk vad små saker kan bli stora, hallå man är ju frisk och allt är egentligen tiddelipom (som nalle Puh säger)! Jag har mer varit som Ior idag och inte gjort så många knop, varit på Mary Kay demo för första gången men nu ska jag iväg och öva med kören. Nästa söndag blir det konsert med Anna-Lotta Larsson och jag ljuger om jag säger att jag kan sångerna! 

Köpte en fin ekologisk aubergine och det är en grönsak som jag sällan köper fast jag gillar den. Det funkar fint med bara squash också och färska tomater istället för krossade, ja det är bara att mixtra på.

KÖTTFÄRSGRATÄNG 4 portioner

1 aubergine  (gissar 3 hg)
1 squash (gissar igen 3hg)
olja
salt och peppar

Köttfärssås:
4 hg köttfärs
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 burk krossade tomater/hemkokt tomatsås
1 msk torkade örtkryddor eller 1/2 dl färska
en gnutta chili

Ostsås:
4 dl grädde/gräddmjölk/creme fraiche
100g chevré eller ädelost av något slag
(1-2 msk mjöl om du vill ha en tjock sås och inte är på GI-humör)
salt och peppar
2 dl riven ost med smak


1. Stek färsen tillsammans med lök och vitlök och låt det sedan koka ihop med tomater och kryddor.

2. Koka upp "gräddmjölkfraichen" och smula sedan i osten och låt den smälta. Krydda och red ev. av såsen.

3. Skiva squash och aubergine och stek den sistnämnda  hett och snabbt i olja, salta och peppra.



4. Varva grönsaker, köttfärssås och ostsås i en ugnsform och strö över riven ost.

5.Gratinera i 200-225 grader tills gratängen är varm och osten fått färg.


Kycklingrullar med salami och salvia










Vaknar arg som ett bi och kommer på vad jag glömde igår......går en promenad i värsta "angrystil" och grymtar högt på skogsvägen (kanske skrämde jag björnen man sett i krokarna). Jag hade besök av världens trevligaste fotograf igår som skulle ta ett matfoto och allt flöt på så bra men jag kände att något fattades på tallriken och det var just det jag kom på i morse....hur kunde jag glömma salviakvisten???? Jag som kastar runt persiljekvistar och annat grönt mest varje dag på tallrikarna???? Det låg dessutom en rejäl kvist på bänken tillsammans med persilja och blommande mejram! I-landsproblem, överfjantigt, matnördigt? Jaaaa..... men hur ofta får man ha med en tallrik i Expressen? Den ska visserligen jämföras med en proffstallrik så det kanske är bra att det fattas något. För att lugna ner mig gjorde jag en tallrik nu MED kvist.
Nu undrar resten av familjen om den där kvisten ska förstöra hela helgen och jag har inte riktigt bestämt mig än.....

KYCKLING MED SALAMI OCH SALVIA
1 kg kycklingfilé
8-10 salamiskivor
8-10 salviablad eller något annat grönt kryddigt
1 citron, saft och skal
2 klyftor riven vitlök
3 msk olivolja
2 dl vatten+hönsbuljong eller egen fond
salt och peppar

SÅS:
2-3 dl buljong från formen
2 dl creme fraiche
1 msk hackad salvia eller den ört du tog i rullarna


1. Dela de tjocka fileérna mitt itu, alltså vågrätt.

2. Lägg köttet i en plastpåse tilsammans med citron, vitlök, olja, salt och peppar i ca 30 minuter,

3. Lägg sedan kycklingbitarna mellan plastfolie på en skärbräda och banka allt du kan med en kastrull eller något annat tungt tills de är platta (kanske är det här jag ska pyssla med idag) Förresten det finns ju färdiga tunna att köpa också!

4. På varje bit lägger du en salami skiva och salviablad, rullar ihop och fäster med en tandpetare.

5. Bryn rullarna i smör och låt de sedna gå klart i ugnen på 150° i ca 10 minuter (72°)

6. Tippa i vatten i stekpannan och hönsbuljong och slå det i ugnsformen.

7. Sila buljongen och rör sedan i creme fraiche och hackad salvia så har du en god sås.


Nu blir det frukost och tidning och jag behöver väl inte läsa så många sidor innan salviakvisten och mitt humör kommer att taggas ner......


RSS 2.0