Pepparkakor för latmaskar

Nu vill jag bara ha lukten i mitt hus. Det betyder att jag först fick göra en lätt ugnsrengöring men nu gräddar jag sista plåten av mina busenkla pepparkakor. Yngsta dottern ska baka pepparkakor med sin farmor så jag vet att det kommer att finnas goda riktigt kavlade pepparkakor i mitt hus ändå.
Jag och kaveln är inga bästisar!

PEPPARLATISAR ca 40 st rejäla
2,5 hg smör
3 dl socker
1 ägg
1,5 msk sirap
5 dl vete
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1 tsk malna nejlikor
1 tsk malen ingefära

Smält smöret och låt det svalna.
Blanda allt det torra.
Vispa ägg och sirap.
Vispa socker och det smälta smöret.
Vispa(mycket vispa nu!) ägg och smörjoxet.
Blanda i mjölet och låt degen vila och svälla en stund.
Rulla valnötstora bollar och lägg de glest på en plåt.
Grädda i 150 grader i 20 minuter.


Jag lovar att de är goda.....doppa i kall mjölk...


Ost och spenatpaj med lite plock

Oj nu har jag inte bloggat på flera dagar!
Det har varit en massa roligheter de senaste dagarna, "muckmiddag" med sonen på Mittis och igår var det  julbord med Wallmans  på Södra berget, adventsstök och övning med kören. Dessutom har vi letat julgardinerna en halv kväll innan jag kom på att jag hängde upp dom i lillstugan på Näset i våras. Don't worry det är inga tomtar på utan bara små rödvita rutor som passar i en liten stuga.
Jag har minne som en guldfisk!

Vi åt lite med våra grannar igår eftermiddag innan vi åkte till Sundsvall på julbord. Det var tur det för det tog ganska många timmar innan det blev mat ,men det var det värt! 
Min favorit var en gravad strömming med creme fraiche(det var det knappast men vi skulle tro det), räkor, rom och dill.



OSTPAJ MED SPENAT
100g smör
1/2 tsk salt
3 dl mjöl
1 dl vatten

FYLLNING
3 ägg
1,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
3-4 dl riven ost med smak
1 stor näve bladspenat
0,5 tsk salt
svartpeppar

Smält smöret och saltet i en kastrull.
Rör i mjölet lite i taget och sist vattnet.
Det blir snabbt en mjuk deg.
Lägg den i pajformen och tryck ut den när den kallnat lite.
Glöm inte att nagga botten.
Enklare och mindre kladdfritt kan det inte bli!
Grädda pajskalet i ca 10 min i 175°

Vispa ihop ägg,  vätska och kryddor.
Riv osten,  hacka spenaten och fyll pajskalet med det.
Slå äggstanningen över och grädda i 200° i ca 30 minuter.

Grillad paprika älskar jag!
Stoppa in dom i ugnen på en plåt eller i en form. Själv har jag en gammal teflonkakform som jag bara använder till det här. Ha de högt upp i ugnen på grill och högsta värme tills de blir svarta och snurra runt de några gånger. Lägg paprikorna i en plastburk med lock tills de kallnat lite och sedan pillrar du bort skalet och skär i bitar. (Vill du att det ska lukta apa i hela huset så slå på olja fast du aldrig brukar göra det så det blir ett rejält os)
De blir sååå söta och lena och goda! 
Den här gången blandade jag med kronärtskockshjärtan på burk, små rödlökar och tippade över olja, vinäger, lime, salt och peppar. 
Kalasgott är det att ha i fetaost, vitlökar, soltorkade tomater, bönor, färska örter, ja det man gillar helt enkelt!


GRÖN SALLAD
ruccola
babyspenat
sockerärtor
balsamicovinäger
honung

Ja den här salladen blev bara grön.
Blanda lite vinäger och honung och ringla över precis innan ni ska äta.

KRONÄRTSDIPP
3 kronärtskockshjärtan(de som blev kvar i burken!)
1 dl youghurt
1 klyfta vitlök
1 msk citronsaft
persilja
salt, peppar

Mixa hjärtan och vitlök slätt, rör der det övriga och smaka av.

Saffransbiscotti

Hur lätt och snabbt gick inte det där då? Jag skulle bara diska undan i köket och visp jag menar vips nu ligger de där små gula godingarna på tork i ugnen.
Jag letade på Leilas sida efter tips från Emma och hittade precis allt utom saffranskorpor så jag testade ett recept på Tasteline!


De blev jättegoda men det skulle varit en nypa salt i receptet tycker jag. Två påsar saffran tog jag för jag vill ha mycket smak!

Laxgryta med nudlar

Ja det har gått att lägga i mycket mer i den här grytan men det blev bara det här idag.
 Dags att handla snart tror jag!

LAXGRYTA 3-4 port
2-3 hg lax eller den fisk du har
1 liten gul paprika
1 liten röd paprika
2 dm purjolök
1 msk currypasta (gul tog jag men det kvittar)
1 burk kokosmjölk
2 msk fishsauce
1 lime
1 msk olja
1-2 tsk maizena
cashew eller jordnötter

Fräs paprikabitar och purjo i oljan.
Tippa i kokosmjölk, currypasta (smaka dig fram), fishsauce och saften av limefrukten.
Låt allt koka ihop och lägg sedan i laxen i småbitar och låt det sjuda några minuter.
Red av med maizena om du inte vill ha en tunn sås.
Koka nudlar eller ris till och strö nötter över.


Ikväll blir det Leilas jul på TV 4 plus klockan 21.00 och här finns alla hennes smaskigheter!
Ok jag erkänner att jag ska kolla in hur det går för bönderna också, det är både kul och pinsamt.

Restdag och myrkväll!

Åh vad skönt att det fanns rester idag till middag! Helst vill jag stanna kvar under filten hela kvällen (läs och bara glo på  BBC-Food och halv 8 hos mig)men det går inte för det är möte med Myrorna ikväll som jag ska vara med och fixa. Nu är de inte Myrorna som samlar in kläder och så utan det här är en kvinnoförening som jobbat för byn i huuur många år som helst. De samlar in pengar och allt går till saker som gör Alby trevligare.

Kerstin på jobbet hade bakat saffranskorpor och det är jag också sugen på men jag kom inte till skott idag.
Har någon något superduperrecept ?
Kryddburkens saffranskaka ser också god ut.

Biskvimuffins typ

Jag brukar alltid göra biskvier till jul och idag kom jag på en lysande ide tyckte jag. Allt började med att jag sneglat på ett gäng äggvitor i kylen och då bestämde jag mig för att göra biskvier i småbrödsformar.

MANDELBOTTEN ca 95 st små
2,5 dl äggvitor
4 dl strösocker
500g mandelmassa
5-7 droppar bittermandelolja

Riv mandelmassan och vispa ihop allt till en fluffig smet.
Nej vitorna ska inte vispas hårda i mitt recept!
Klicka 1/3 del smet i formarna.
Grädda i 175° i 12-14 minuter.



När kakorna var gräddade märkte jag att jag bara hade 1 dl florsocker till smörkräm och det kommer man ju ingen vart med. Jag hittade ett recept på kräm med kokt sockerlag i Fogtdals matlexikon som jag testade istället och det kommer här.

CHOKLADSMÖRKRÄM till 35  st småbiskvier
3/4 dl strösocker
3/4 dl vatten
3 äggulor (japp då har jag nya vitor att göra av med!)
150 g smör
1 msk kakao

Koka vatten och socker till en simmig lag som "trådar" sig mellan fingrarna.
Vispa äggulorna med elvisp och häll den heta lagen i en tunn stråle över dem.
Låt krämen svalna och vispa sedan i det rumsvarma smöret i små klickar och strö i kakaon.

Här såg jag direkt att  jag gjort något fel för krämen blev grynig eller hade den skurit sig en gnutta?
Vad gjorde jag för fel tro?
Men hokus pokus vad bra den blev med 1 dl florsocker och 1 msk vaniljsocker!
Jag spritsade ut krämen på 35 mandelbottnar och frös in resten.



Till sist doppade jag "muffinsen" i smält blockchoklad med lite rapsolja i.
Ja... snyggare har man ju sett men de var rätt så goda!
Men så mycket lättare än att göra vanliga biskvier vet jag inte om det här blev och så små att man måste äta fler än en!
Kanske hade varit smartare att göra i bullformar hm.........


Sushi på söndag

När vi var ute och traskade på fjället i höst pratade vi om att träffas och rulla sushi och idag blev det.
Jag själv gjorde ingenting utan lekte bara chef i köket, ha ha!  
Men visst var de duktiga då?
Ni som är sushiesxperter  behöver inte titta hur vi skurit laxen!

♥Misosoppa med salladslök och champinjoner
♥Norimaki med avokado, lax, gurka, crabfish
♥Nigiri med samma "topping"
♥Friterade rispappersrullar med morot, paprika, sockerärter, svamp och jordnötter
♥Dipsås till rullarna
♥Marinerat kött, nudlar och grönsaker
♥Riven rättika och morot
♥Soya, wasabi och inlagd ingefära



DIPSÅS TILL RULLARNA
saften av 1 citron
fishsauce
japansk soya
sweet chilisås
1 chili
2 vitlöksklyftor
honung

Smaka dig fram så du får balans mellan chili, salt, sött och surt.
Såsen doppade vi de friterade rullarna i.

MARINAD TILL KÖTTET
2 hg älgskav
japansk soya
riven ingefära
1/2 solovitlök
chiliflakes
sesamfrön
citronolja

Låt köttet ligga i marinaden minst 30 minuter innan du wokar det.
Vi åt nudlar och wokade grönsaker till köttet och tippade över lite teriyakisås.


Nästa gång vi träffas och lagar hoppas jag att det blir palt, saffranspannkaka, pilgrimsmusslor eller ostron för det har inte jag ätit!

Tjälknöl, potatisgratäng och trattisar

Vi satt och pratade om när ungarna var små och då kom mannen kom på en diskussion han haft med de två yngsta. De pratade om att man inte skulle svära, att det låter illa osv. och snacket fortsatte mellan dem och han hörde Lisa 4- 5 år säga:
 - Men om det kommer en tjuv och backar in i vårat hus och tar saker då får man iallafall svära tycker jag!

Det var väldigt längesedan jag gjorde tjälknöl så jag stoppade in en köttbit i ugnen igår kväll.
Lättare kötträtt får man väl leta efter, har ni någon?
Vad kryddar ni saltlagen med? Idag blev det vitlök, chili och örter i min.



TJÄLKNÖL
1,5 kg frusen älgstek
5 dl vatten
1 dl salt
1 tsk herbs de provance/örtkrydda
3 st piripiri
3 tsk flytande honung

Stoppa in köttet i 75° ugn i 11 timmar, jag vill ha köttet lite rosa.
Blanda vattnet och kryddorna och lägg köttet och lagen i en plastpåse i minst 5 timmar.



POTATISGRATÄNG 4-6 port
1 kg potatis
3 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl buljong
2 klyftor vitlök
1,5 tsk salt
nymalen svart och vitpeppar

Varva potatis med salt och peppar,.
Blanda all vätska och slå över potatisen.
Grädda i ugnen ca 40-45 minuter i 200°.

TRATTISARNA  stekte jag i smör, saltade och vitpepprade, tippade på grädde och smulade över svampbuljong och lät det koka ihop.

Fredagssallad med skinka och ost

Att öppna dörren hemma en fredagkväll och känna lukten av Ajax är så himla underbart och en lukt jag skulle kunna betala för. Nu fick jag väl det egentligen också för dottern som städat huset så fint ville låna bilen ikväll.
Självklart så fick hon det!
Jag har gjort en sallad och dressing och lurat mannen att köpa skinka, ost och bröd på vägen hem från jobbet så det fick bli vår middag idag det.


"SMÅSALLAD FÖR 2"
Isbergsallad
6 små plommontomater
1 mango
1 liten paprika
6 små champinjoner
4 små stekrödlökar

Ja det blir mycket smått när man bara är två som ska äta!


CITRON OCH DIJONDRESSING 2pers
4 tsk citronsaft
2 tsk dijonsenap
2 tsk flytande honung
1/2 dl rapsolja
salt och peppar

Vispa ihop allt utom oljan och droppa sedan i oljan medan du vispar.
Nu kom jag på att det borde bli gott med någon örtkrydda i men det får bli en annan gång det.


Stekt torsk, buljongkokta grönsaker och hollandaisesås

Gissa om jag hatade min bil idag? Jag skulle skynda mig iväg och spela med mitt spelmanslag och då som på beställning gick det bara att få upp ena bakdörren, grrr.... så det blev till att klättra in och se glad ut .
Men alltid roade man väl nån.
Nu tycker jag att det mest är mannens fel som tvättar min bil för ofta men vet ni han håller inte med om det!

Till middag blev det torsk som brorsan fiskat i Norge men snyft det här var sista paketet. Jag tänkte koka grönsaker till men nu hamnade allt i samma gryta och det blev smidigt som bara den. Buljongen sparar jag till soppa eller sås framöver.



Grönsakskoket
små potatisar i halvor
späda morötter
1 liten fänkål
1 liten purjolök
vatten, grönsaksbuljongtärn

Allt fick koka mjukt i buljongen men fänkål och purjo la jag i på slutet.

Torsken kryddade jag och vände först i mjöl sedan ägg och sist i pankosmulor.
Det hade säkert varit gott med bara buljongen till grönsakerna och fisken men jag fick lust att veva ihop en hollandaise och det blev Pelle Johanssons recept.  Jag tyckte det lät mycket med 3 msk vinäger så jag tog bara 2 men nu så här efteråt fattar jag att det står fel! 3 tsk ska det nog va!
Visst är det talang att av alla 100-tals recept på nätet så hittar jag ett som är fel?
 Såsen tog slut ändå och de andra tyckte den var super men på tok för syrlig i min mun. Jag tryckte i honung men det gick inte att trolla bort helt ändå.

Hoppas ni får en härlig kväll för det ska jag ha med några kompisar ! Gott te räknar jag med.....


Köttfärsås med lite för stor pasta!

Köttfärsåsen av älgfärs blev helt ok men jag kokade rigatoni till och det kändes som att den var för storkäftade!
Jag tror att en fyllning i rören och sås över hade varit bättre
-Men vaddå vi har väl kniv och gaffel! sa dottern
Lisa har sålt pasta och olivolja med en kompis som ett UF-företag sista terminen på gymnasiet och jag har några påsar som jag köpt av dom.
Jag brukar oftast ha passerade tomater i min köttfärsås men det hade jag inga så det blev tomatpure och ketchup istället.
Chilin hoppade jag över idag men jag blev besviken på Icas gröna chilioliver, det står hotchili på burken hm....jag kände ingen smak alls.
 I helgen testade vi Icas gröna med ädelostfyllning och de var goda som "plocktilltugg".

Köttfärsås
5 hg älgfärs
1 paket bacon
1 stor morot
1 lök
1 msk olja
1,5 dl tomatpure
0,5 dl ketchup
2 tsk mald spiskummin
5 dl vatten eller buljong
vit och svartpeppar, salt



De har rätt mycket pasta här!


Slät morotsoppa med räkor

Soppadags idag i mitt hus! Mest beroende på att jag låg alldeles för länge i soffan under filten och kollade på Nigella. Hon är helt fantastisk i köket utan att krångla till något. En plåt in i ugnen med halloumiost, färdiggrillad paprika och lammkorvar och sedan kalas med bröd till. Chokladsåsen ska vi inte tala om nu men jag måste ändå.... kondenserad mjölk....mörk choklad....jordnötsmör...glass av märken som snåla jag aldrig köper....toppat med hackade jordnötter......dream on........

Det här åkte ner i min soppa
1 stor morot
1 stor palsternacka
2 stora gula paprikor
1 lök
1 chili
2 klyftor vitlök
1-2 msk curry
2 msk rapsolja
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl grädde
3 dl creme fraiche
dill eller koriander
räkor och crabsticks till servering

Hacka grönsakerna och fräs de och curryn i olja.
(Nu hackade jag allt smått helt i onödan för jag mixade soppan på slutet)
Slå på vatten och buljong och låt allt koka mjukt.
Mixa soppan och slå på grädde, creme fraiche eller kokosmjölk.
Ta det du har, jag hade precis det här kvar i kylen efter helgens lagande.
Låt sopan småputtra, strö i kryddgrönt om du har.
Lägg räkor på varje tallrik och slå soppan över.
Om ni undrar så var räkorna sen igår men de åt vi ändå!
Brödskivor med kryddsmör från frysen åkte in i ugnen.



Nu ska jag släppa tankarna på mat( försöka?)och åka iväg till mina spelmanskompisar!

Det var lite annat än gröt det här!

Praktisk som man är tänkte jag bara koka risgrynsgröt till middag idag. Jag blir sugen på det ibland och speciellt när jag ätit "tung" mat i några dagar. Nu är det bara så att vi har bröllopsdag idag och när jag kom på det så tog jag upp ett paket köttfärs, inte "firakänsla" direkt men rätt många snäpp över gröt ändå. Jag var så säker på att mannen glömt det här men jag behövde inte göra något av färsen.........





Jag blev så himlans glad när jag kom hem från jobbet till blommor och dukat bord!
Nu ska jag ta en kopp te, lägga mig i soffan och kolla på "Halv åtta hos mig" och kanske bara kanske ta en ruta mörk choklad.........

Den här såsen fick jag av Anna när hon var hem i somras och den var het och god att doppa räkorna i.


Räkröra i smördegskorgar

Här kommer lite recept och bilder på det vi åt igår kväll!

Jag hade en förpackning med smördeg i frysen som jag ville göra något av. Det lättaste hade väl varit att bara grädda små plattor och lägga röran på men ibland vill jag inte ha det enkelt. Jag kom till slut på att vända på muffinsplåten och klämde fast den utkavlade degen där och gräddade några i taget.
 Lätt som en plätt men de kanske blev lite för stora....

RÄKRÖRA 8 port
1 kg oskalde räkor
125 g crabsticks
2 dl majonäs
2 dl cremefraiche
1 dl hackad dill
2 msk hackad rödlök
tabasco efter smak
salt, vitpeppar
rom, avokado och dill till garnering
4 plattor smördeg som jag kavlade och delade på mitten.


Älgfile med ugnsrotisar

Den här filledillen var så stor så jag delade den på mitten och brynte den i smör i stekpannan. Jag saltade och kryddade bara med nymalen svart och vitpeppar och sedan in i ugnen på 150° till termometern visar 55°. Då lindade jag in den i folie och la den kallt. Innan vi skulle äta skar jag den i skivor och värmde i ugnen så den blev lätt rosa och den blev mör och god, file är alltid file det, svårt att misslyckas!

Jag stekte rejält med trumpetsvamp och 2 paket bacon och strödde över köttet.


Rotsaker i ugn
småpotatisar med skal
morötter
palsternackor
små röda steklökar
3 msk rapsolja
salt, peppar
örtkryddor

Jag har ugnen på minst 225 °så de snabbt blir krispiga. De där smålökarna blev söta och goda så testa dom.


Såser till file'n

Jag är ingen älskare av vin i maten men kan erkänna att till kött kan det vara gott med en vinsås. Det här tog sin tid av duttande och smakande av både mig och mannen men till slut blev jag nöjd. Tomatpure och honung vet jag inte om det ska vara i rödvinsås men det blev det i allafall i min!

RÖDVINSÅS
3 dl rödvin
3 dl kraftig buljong
1 liten lök
2 msk tomatpure
1 näve persilja
3 tsk flytande honung
3 msk smör
(1-2 tsk maizena)
salt, peppar

När du stekt köttet, fräs lök och tomatpure i pannan.
Tippa i vinet och koka ur pannan.
Häll i buljong och persilja och låt det koka 5 minuter.
Sila såsen i en kastrull och smaka av med kryddor och honung(red ev en gnutta)
Vispa i smöret och såsen är fix och färdig.

TRUMPETSÅS
5 dl torkad svamp (har ingen liiiten våg än!)
2 msk smör
1/2 dl hackad lök
2 dl svampspad
4 dl grädde
1 svambuljongtärning
(1 msk vetemjöl)

Blötlägg svampen några minuter.
Hacka den och fräs den i smöret.
Tippa i löken så den bara blir mjuk.
Slå på svampspad, buljtärn. och grädde och låt allt koka.
Red av såsen om du vill annars blir det tjockt och gott om det får koka ihop länge.


Sallad med sockerärtor, päron och tranbär

Jag ville hitta på en ny sallad till kvällens middag och den här blev det. Tranbären tänkte jag strö över köttet ett tag men de hamnade till slut i salladen.

1 kruka krispsallad
1 påse babyspenat
1 tråg sockerärtor
3 mjuka päron
150g vitmögelost
2 msk citronsaft
2 tsk flytande honung
4 msk torkade tranbär

När jag klyftat päronen pressade jag citron och ringlade honung över. De fick gojsa sig i det medan jag blandade det övriga.


Mammas hallonglasstårta

Här kommer det en reservtårta för jag tror att en av killarna som kommer ikväll inte tål blåbär...hm jag kan ha virrat ihop det också,ni som känner mig vet. Jag har yrat runt och letat en svampbuljongtärning här ett tag nu men gett upp. Jag lånade en av mamma igår och jag fattar inte vart jag lagt den! Den dyker väl upp på något crazy ställe snart.......
Hur som helst fick jag två marängbottnar av mamsen igår och det här är hennes recept från någon tidning.

MARÄNGBOTTNAR
4 äggvitor
1 tsk limesaft
2 dl socker

FYLLNING
200g frysta hallon
4 äggulor
1 dl florsocker
1,5 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
1,5 dl turkyoughurt
finrivet skal av 2 lime

Sätt ugnen på 125 grader.
Rita 2 rundlar på plåtpapper, 23 cm i diam.
Vispa vitor och limesaft till hårt skum.
Tippa i sockret lite i taget medan du fortsätter vispa.
Bred ut smeten i cirklarna och grädda i mitten av ugnen i ca 1,5 timme.
'Låt de gärna eftertorka längre i ugnen med öppen lucka.

Vispa gulorna med flor och vaniljsocker.
Vispa grädden fast och vänd ner youghurten.
Rör sedan ner de rörda/mixade hallonen med ägg och gräddblandningen.
Lägg den ena marängbottnen i en form med löstagbar kant.
Tippa i glassmeten och lägg den andra botten över som lock.
Täck med folie och in i frysen.
Kom ihåg att ta fram tårtan en stund innan ni ska äta den!

Toruns blåbärscheesecake

Vi ska ha lite fest ikväll och jag har fått ett tips på en smaskig efterrätt och nu har jag gjort den.
Tack Torun, hoppas du har det bra däruppe i Umeå! 

250g krossade digestivkex
125g smält smör
2msk socker
225g blåbär
400 g creamcheese
1dl socker
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
1msk maizena
1 burk kesella vanilj

Smält smöret, krossa kexen och blanda det med 2 msk socker.
Tryck ut i en form (26 cm) ca 4 cm upp på kanterna.(Mästerbagaren Karin fick inte till någon kant alls!)
Blanda ost, socker, ägg , vanilj och maizena.
Vänd ner bären och häll allt i kexskalet.
Grädda i ca 1 timme i 150°.
När kakan kallnat bred över kesellan.
Hade jag haft torra fina blåbär hade jag såklart lagt dom på kakan men jag garnerade med blockchoklad och  kakao eftersom jag är lite chokladstörd!
Det blir spännande att smaka den här ikväll.


Musslor med vitlök, chili och koriander

- Frida du får gissa vad det blir till middag? sa jag på vägen hem från Ånge idag 
- Är det husmansmat? frågar hon
- Nej det är det inte och då kan börja gissa nu så kanske du är klar till middan',säger säkra mamman
- Jaae musslor då? säger hon efter 2 sekunders funderingstid!
Ja det var den gissningsleken det!

Jag åt jättegoda musslor på East i Stockholm för några år sedan och de ska jag försöka apa efter nu. Det var en liten miss i planeringen att jag  bara köpte ett nät för det var ganska många som jag fick slänga. Men med en stor baguett och kryddsmör ordnar det sig nog ändå, alla gånger för mig för jag ska på kalas snart!

1 kg blåmusslor (2-3 port)
2 små paprikor
3 klyftor vitlök
1 röd chili
1 kruka koriander
3 mas olja
2 dl vitt vin
2 dl grädde
salt, peppar

Skölj musslorna noga flera gånger och kasta alla trasiga och öppna (som inte vill stänga sig fast du knackar)
Fräs vitlök, chili och paprika och lägg sedan i musslorna och rör runt i grytan, på med lock typ en minut eller så.
Tippa i vinet och grädden, salta peppra och på med lock någon minut tills alla musslor öppnat sig.
Strö över koriandern men spara lite till garnering.
Dela musslorna på tallrikar och ös över buljongen .



Kalasgott tyckte vi då!

Raggmunkar med bacon

Dagens middag började Frida att fixa och jag avslutade själva stekningen, blä vilken lukt det blir i kläder av bacon.
Det är väl ändå tur att det smakar så mycket godare än vad det luktar!

Raggmunkar 3 port
1 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl mjölk
4-6 potatisar
salt

Vispa ihop smeten.
Riv potatisarna grovt och blanda i smeten.
Det ska bli tjockare än pannkaksmet tycker jag.
Stek baconet först och stek sedan "raggisarna" i fettet.


Älgspett utan pinne med mathavresallad

Varför stå och pilla med små pinnar kände jag nyss?
Det lär ju smaka likadant utan och det är ju bara en vanlig tisdag.
Så här blandade jag ihop färsen

Färsspett, biffar, köttbullar
5 hg älgfärs
1 dl turkyoughurt
1 ägg
100g fetaost i småbitar
1/2- 1 msk potatismjöl
2 klyftor vitlök
1-2 tsk malen spiskummin
1-2 tsk hotmixkrydda
1/2 tsk salt
svartpeppar
smör/olja

Ljummen mathavresallad
2 dl mathavre
4 dl buljong
1 liten zuccini
1 liten paprika
2 tomater
1 rödlök
1 msk smör
1 näve oliver
Saften av en halv citron
1 msk rapsolja
salt, peppar, örtkrydda

Koka havren i buljongen.
Fräs zuccini och paprika i het panna, salta och peppra.
Blanda allt på ett fat och lägg i tomater, lök och oliver när det svalnat lite.
Rör ihop citronsaft, olja och örtkrydda och häll över.

Youghurt, vitlök och persillade rörde Frida ihop som sås.


Vilken helg!

Kan ni fatta att jag inte lagat mat på hela helgen?
I lördags före konserten med Euskefeurat åt vi mat på Tusen och en natt, allt var helt suveränt gott och kul!



Vi sov över hos kusin&co på Alnö och när vi kom dit drack vi årets första glögg och jag fick lite mysig adventkänsla.

Söndagen började med tårta till papporna som skulle titta på bilar! Ser ni ferrarisarna?

Kusinen hade fixat SPA på Södra berget och det var hur skönt som helst och lunchen ska vi inte prata om!
Efter Lisas innebandymatch bjöd vi pappa på middag på Bite line ochdet blev både tacobuffe och club sandwish.


Jag har haft en så härlig helg och det sista jag gjorde igår var att åka till minneslunden och tända ljus för lilla pappa.
Det var bara jag på hela kyrkogården och massor massor av ljus.........

Mera älgkött och roligheter!

Ja soppan gick åt igår så det var absolut inte för mycket, blev bara en portion kvar!
Helen bjöd på en kalasgod nötrulle med grädde och mandariner och om hon är på hugget idag kanske hon skriver receptet på kommentarerna?

        

Vi fick en omgång älgkött hit hem igår och det bästa av allt var att mannen fixat undan det när jag var på roligheter.
Lycka den här gången också när det låg en finfin kalvfile där i plastbacken, det var samma snälla jägare!
Nu ska vi snart åka och kolla när Frida spelar innebandy,  Fränsta- Umeå RIG så det blir bara till att heja!
Efter det åker vi vidare till Sundsvall och mera roligheter. Vi ska äta middag på stan med 4 vänner och sedan på konsert med Ronny Eriksson och  Euskefeurat.
Det var läääängesedan jag hörde dom så det ska bli jättekul!
Ha en bra helg allihop!


En liten kopp chokla'



Jag tyckte att jag behövde det nu samtidigt som jag tittar på "Du är vad du äter". Bara för det så visar jag inte den heta mjölken och gräddklicken med chili.......

Fyra liter gulashsoppa.....

ja det borde väl bli ungefär 16 portioner eller? Det borde hur som helst räcka när vi är nio som ska äta, ha ha visst är jag fantastisk på att beräkna? Men jag gillar rester och den här soppan blir bara godare dagen efter.
Imorgon ska jag och Helen ha vinlotteri efter jobbet. Vi är 12 stycken som träffas varannan månad och äter tillsammans och lottar ut vin. Det var längesedan jag vann men det är inte hela världen eftersom jag inte gillar vin (om ni undrar varför jag är med så gillar jag maten och tjejerna!)

Gulashsoppa till många
7 hg grytbitar av älg
6 hg potatis
3 morötter
3 paprikor
2 lökar
1 supersolovitlök
1 röd chili
500g passerade tomater
1/2 dl tomatpure
4 buljongtärningar
vatten
1,5 msk hel spiskummin
korianderfrön
hot paprika
2 msk honung
1-2 msk balsamvinäger
salt, peppar
2 msk olja

Skär köttet i x-tra små bitar och bryn det i oljan med hälften av spiskumminen, paprikakrydda, salt och peppar.
Fräs med tomatpuren och löken, lägg sedan över det i en rostfri kastrull och låt det puttra med vatten och buljong tills det börjar bli mört.
Tippa i passerade tomater, hackad chili, fint skuren potatis och morot och låt det småputtra tills rotsakerna börjar mjukna.
Lägg i paprikan i småbitar och låt de koka med de sista 20-30 minuterna.
Smaka av med mera spiskummin (ja jag vet att det ska vara vanlig kummin i gulash men det vill inte jag ha just nu)
koriander, honung, vinäger och kryddor tills du blir nöjd!
Youghurt till ska de vara såklart!

Helen ska baka bröd till soppan och kaka till efterrätt!


Kokoskakor med choklad till mina arbetskompisar

Det var ett tag sedan jag hade med mig något till fika på jobbet så nu har jag bakat en plåt med kakor tills imorgon.
Det är otroligt mycket bättre att ta med dom dit än att spara dom hemma. Ni fattar va? 
Mannen är ute och springer så jag ska gömma kakorna och vädra ut kokoslukten (men han är inte lätt att lura)
Precis när jag stoppade in plåten i ugnen kom jag på att en på jobbet inte gillar kokos, typiskt!
(Ingrid jag ska dyka ner i frysen och leta något till dig)

Kokoskakor med choklad som gör mig glad
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 påse kokos (200g)
50 g smör
50-100g choklad

Smält smöret och rör i kokosen.
Vispa ihop ägg och socker lätt.
Hacka chokladen och blanda ihop allt.
Låt smeten stå och svälla minst 30 minuter
(jag hade för bråttom och då delar smeten sig gärna)
Klicka ut på plåt och grädda i 175° i 12-14 minuter.


Nu ska jag till Ånge på möte men före det ska jag bara provsmaka en............
Som jag sa så hade jag för bråttom med smeten, den skulle stått och gojsat ihop sig en stund men
jag tar med dom på jobbet ändå.

En alldeles vanlig kasslergratäng

Ibland är det bra att förbereda middagen kvällen före och idag var det absolut en sån dag.
Det blev sent från jobbet och nu ska jag iväg på min spelning.

Kassler och broccoligratäng 4 port
4 hg kassler
4-5 hg broccoli
6 dl mjölk
3 msk vetemjöl
3-4 dl stark ost
hotchilikrydda
salt, peppar

Koka broccolin och stek kasslern i skivor.
Koka mjölken och red mjölet med lite av mjölken.
Rör i osten när såsen kokat lite och krydda med salt och peppar.
Lägg broccoli och kassler i en ugnsform, krydda med hotchili eller din favvokrydda.
Slå såsen över och gratinera i ugnen.



Ja nu gasar Frida här ute så det är bäst att elda på, felan under armen och hej då!

Chili con carne med tortilla

Det bästa jag vet är att hitta igen färdigstekt tacofärs (ok det finns väl kanske bättre saker också) i frysen.
Lätt som en plätt till köttfärsås, paj eller soppa men idag blev det chili, konstigt att jag inte lagat det sen jag började blogga.
 Hallå jag har ju 7 månadersjubileum precis idag !!! Ska jag fira det tro?
 Kanske något gott fika sedan när jag kollar på Matakuten eller också skippar jag fikat och trampar på cykeln och kollar på Toppform?
Vad tror ni? Ha ha jag tror jag vet själv vad det blir

Det här rörde jag ihop i middagsgrytan.

CHILI CON CARNE
500g rejält kryddad tacofärs
2 burkar bönblandning
1 stor lök
1 paprika (hade tagit 2 om jag haft)
2 klyftor vitlök
3 dl chilisås (den jag gjorde igår, smaka dig fram med din egen)
1 msk olja
(chili och kryddor?)

Tillbehör som fanns i mina skåp
tortillabröd
majs
riven ost
turkyoughurt


Chilisås eller kanske stark ketchup

Åh vad gott har du gjort tomatsoppa? Säger dottern precis och luktar i luften.
Men tyvärr hade jag vetat att hon ville ha det hade jag såklart gjort det istället (märks det att hon är enda barnet hemma just nu och lite lätt bortskämd?)
Det låg ett gäng mjuka tomater från svärisarna och nu är dom inte hela utan nymixade i grytan.

CHILI/TOMATSÅS
1 kg tomater
3 chilifrukter
1 lök
1 solovitlök
1msk olivolja
4 msk vinäger
3 msk socker
1 tsk salt
1 tsk persillade eller någon örtkrydda

Fräs lök, vitlök och chili i oljan.
Tippa i tomaterna i bitar och låt de fräsa med ett tag.
Krydda med socker, vinäger, salt, persillade.
Hade jag haft tomatpure hade det åkt i grytan också men den var slut den.
Låt allt puttra i ca 30 minuter, jag tog av locket den sista kvarten.
Mixa allt slätt med stavmixer eller matberedare.

Just nu funderar jag på om det blir natriumbensoat eller frysen......
Nej det blir små burkar som hamnar i frysen och en dutt till köttfärsåsen imorgon.



Hur glad blir man!!! Jag har nyss städat kryddhörnan och torkat alla burkar, fyllt på och gjort nya upptäckter.
Vad händer då tror ni? Frida tappar 1 kilo mannagryn över HELA STÄLLET!!!
Ok inte ett kilo men ändå, nu har hon jobb en stund.

Allahelgonmiddag i Önsta

Igår var vi i kyrkan på ljuständning och det var så fint men riktigt jobbigt också. Det blev en sådan stämning med alla ljus och fin musik och bara tanken på att alla i hela kyrkan misst någon nära gjorde det inte lättare.
 Många minnen av pappa poppade upp hela tiden.........

Efter kyrkan var mamma och vi syskon med respektive bjudna hem till brorsan och Karina på middag.

Maten var helt fantastiskt god, kolla själva!

Kallrökta laxpaket fyllda med färskost och pepparrot och rökt gås,
marinerad gurka och hembakat tunnbröd.
Gurkan var marinerad i lime och svartpeppar, hjälp Karina vad var det mer?


Helstekt älgfile, klyftpotatis med mandel, persiljesmör,  kantarellsås och grönsaker.
Köttet var helt perfekt (55-60°) lite rosa och det bara smälte i munnen!
God brytning med flagad mandel på klyftisarna det ska jag testa.


Cheesecake med björnbär som avslutning och gott grönt te i mormor Märtas gamla kanna!




Det blev en god och glad kväll men det blir inte lätt att bjuda igen efter den här maten!

Livat i luckan!

Ni skulle varit med på tacomiddagen igår hos svärisarna, mannens 3 syskon med familjer var där så vi var 19 stycken tillsammans. Vi hade hur kul som helst och maten var super men ljudnivån ska vi inte tala om när alla började busa och vi samtidigt försökte spela Retro. Och det var inte så att det var barnen som lät mest, nej nej!
Ja alla italienska familjefester kan slänga sig i väggen!

Pasta blev det till sen lunch här hemma idag, jag köpte färsk pasta med tomat och vitlök igår och den gillar jag.
Jag vill så gärna göra egen pasta men det blir liksom aldrig, kanske lika bra att önska sig en pastamaskin först för jag är urkass på att kavla.

Lördagspasta
500g färsk pasta
6 kabanosskorvar (300g)
4-5 dl mildamatextra 4%                                                                                                             
200g körsbärstomater
1 paprika
50-100g ruccola
2-4 klyftor vitlök
2dl västerbottenost
2 msk rapsolja
salt och peppar

Koka pastan.
Fräs först korvarna i oljan så de får färg och tippa sedan i paprikan i bitar.
Halvera tomaterna och låt de gå i pannan tillsammans med vitlöken.
Spara lite av kokvattnet(1 dl typ) och blanda matgrädden med pastan i kastrullen.
Rör ner korvfräset i pastan.
Strö i hackad ruccola och smaka av med salt och peppar.
Tippa upp på ett stort fat och strö över osten.

Coops kabanosskorv rekomenderar jag, den var snäll i smaken men god!





Hörde att det var tävling på birstacity.se i Sundsvall och vinsten är att få modeblogga åt hela stället.
En av de 5 nominerade är Helena från lilla Alby så gå in och rösta om ni tycker att hon ska vinna!

RSS 2.0