Asiatisk löjromstoast

 
Ni kanske tänker att rom ska smaka rom och inget annat? Det tänkte jag med med jag fick ändra mig, kryddningen av romen var så snäll att det fortfarande smakade rom men ändå fick den en liten smakskjuts!
Receptet hittade jag i "halv 8 hos mig" boken och jag vill bara skryta lite för jag följde receptet helt.....bortsett från att man skulle steka smöret i sesamolja men jag tog smör istället. Det är ju en kraftig smak på sesamoljan så jag fegade ur, smör är alltid ett säkert kort!
 
 
 
ASIATISK LÖJROM
2 dl löjrom
2 tsk fisksås
1 msk saft från lime
1 tsk strösocker
1 tsk finhackad chili, inte för stark sort tycker jag
1/2 riven vitlök
 
KORIANDERCREME
2 dl creme fraiche 34%
1 dl hackad koriander
salt och nymald svartpeppar
 
 
4 skivor vit formbröd
3 msk smör till stekning
 
GARNERING
2 salladslökar, finstrimlade
1 lime
 
 
1. Blanda fisksås, lime, socker, chili och vitlök och vänd ner det i romen och ställ kallt 1 timme.
 
 
2. Vispa creme fraiche tills den tjocknat, blanda i koriander, krydda med salt och peppar.
 
 
3. Stek brödet i smör och servera det till rom, creme fraiche och strö över salladslöken eller gör en toast.

Bloggträff med härlig mat!

 
Jag har varit på trevligheter i Stockholm i helgen och jag flinar än! Alla vi som är med och tävlar i Cono Surs recepttävling har träffats på Restaurangakademien och ätit fantastisk mat med goda ekologiska viner.
Det var så kul att träffa nya och gamla bloggvänner och stort tack till Kinna som fixat och donat med allt och dessutom inspirerat oss receptmakare.
 
Ni får ett recept från kvällen som jag har kunnat äta mycket mycket mera av och jag lovar att den är god även utan anklever!
 
 
JORDÄRTSKOCKSSOPPA med ankleverterrin och gruyerost

500g skalade jordärtskockor
3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
3 dl vitt vin
1-1,5 liter kycklingbuljong
1 liter grädde
1 dl mjölk
salt, peppar
vinäger
ankleverterrin och gruyereost i småkuber
 
1. Fräs lök och skockor i bitar, tippa i vinet och koka ihop tills 1/2 dl återstår.
 
2. Tippa i buljong och koka tills skockorna är mjuka i ca 10-15 min.
 
3. Häll i grädde och koka ytterligare några minuter, mixa soppan slät och sila genom en finmaskig sil och pressa ur all vätska, smaka av med salt och peppar
 
4. Mixa till ett härligt skum före servering och tillsätt då lite mjölk.
 
 
SEJCARPACCIO med forellrom, ostronmajonäs, sjökorall, tapiokagryn, soya
Det här var en tallrik som verkligen smakade hav och till det drack vi  Bicicleta Gewurtztraminer
eller det "vita cykelvinet" som vi säger!
 
 
KALVBRÄSS med Karl-Johansvamp, bondbönor och tryffel.
Så mjuk och mör var kalvbrässen och tryffel....mums men det är ju inget man har hemma i skafferiet direkt.
Jag ska ut på Karl-Johanjakt innan det är dags för trumpetsvamp!
Till den här rätten drack vi det "röda cykelvinet" Cabernet Sauvignon Carmenere
 
 
 
KRYDDSTEKT ANKBRÖST  med puylinser, palsternackspuré och kantareller
Ankan var jättegod och även purén och svampen men linser måste jag öva mera på, passar ju fint när min äldsta dotter kommer hem några dagar för hon lagar bara veggomat.
Här drack vi ett vin som jag inte gillade och det fanns heller inte på systembolaget, men det "röda cykelvinet" passade perfekt tyckte jag. (Det första var nog för dyrt för mina smaklökar kanske ;-))
 
Till sött efter fick vi eclairer med chokladcreme och chokladbräck med torkade hallon, vit choklad och jordnötter
men tyvärr blev det inget foto på det.


 
 
Här är kockarna som lagat alla rätter, vi fick finliret att lägga upp och göra fint!
 
 
 
Några av oss träffades på Thai Boat och tog en drink innan allt började på Restaurangakademien.
Riktigt mysigt ställe med både sol, sand och goda drinkar!
Tror ni att vi fotade massor så isen nästan smälte i drinkarna? Japp och alla var likadana :-))
 
 
 
Kolla in deras bloggar om ni vill ha härliga recept!
 
 
 
 
Jag och Emmy
Kul att du kom på idén att träffas innan! Spana in hennes blogg också hörrni!
 
 
 
Dricker du kaffe Håkan?;-)
 
Tack för en trevlig dag, nu längtar jag till November och MittKök-mässan och hoppas att vi ses då!
 
 
 

Nuuuu är det dags!

 
 
Ja nu är det färdigknåpat, klurat, smakat, lagat och fotat i tävlingen som Cono Sur Vineyards and Winery ordnat och hjälp vad många goda rätter det lagats. Jag gjorde en kycklingrätt som jag blev riktigt nöjd med och som passade perfekt till vinet. Vi är några svenska matbloggare som bjudits in till tävlingen och det har också tävlats i Storbritanien, Finland och Irland. Vinnaren från varje land får sedan mötas och tävla i Paris och vinnaren där  får en resa till Chile där vinerna produceras, tänk vilket pris! Nu hoppas jag att ni hjälper till att rösta, de tre rätterna med mest röster går till en svensk final.
 
Senast den 22/9 måste rösten vara lagd och du får bara rösta en gång.
 
HÄR KAN DU RÖSTA!
 
I helgen ska gänget som är med och tävlar träffas i Stockholm på Restaurangakademin och laga mat tillsammans med en kock och det ska bli så himla roligt.
Här är listan på alla som är med och tävlar!
 
Pappa kock
Kardemummagumman
Remsans bistro
Kitchen of Anna
Chili con Karin
Mårtenssons kök
Matlagerskan
Matro
Aqua Vitae
Landleys kök
Sandras matkrypin
Spot and Tell
Krantz.biz
In the kitchen
I huvudet på elva Elva
Nordefors, Din vinguide
Receptomaten
Matildas mat*

Gratinerad zucchini och blomkål med bacon

 
 
Odlingen av zucchini har inte gått så vidare bra hos mig hmm.....det vore kul med en kurs eller nåt! De tre "di Nizza" till höger har jag köpt från "Jordnära i Överturingen" och de var sååå goda. Min lilla fina "Table Dainty" ska också ätas upp men den ska få växa till sig lite först.
 
 

Det blev ingen såsig gratäng det här men väldigt gott ändå, vill du ha sås så gör en ostsås och slå på!
 
 
GRATINERADE GRÖNSAKER 2 port
 
1 zucchini
1 litet blomkålshuvud
1 paket bacon
2 dl riven parmesan, lagrad präst eller liknande
 
 
1. Sätt ugnen på 225 grader.
 
 
2. Dela blomkålen i buketter och koka dem i saltat vatten tills de är al dente, mjuka med tuggmotstånd.
 
 
3. Stek baconet i bitar och lägg på hushållspapper.
 
 
4. Dela zucchinin i bitar och stek dem hett och snabbt i baconfettet, krydda.
 
 
5. Lägg grönsakerna i en ugnsform, strö över osten och gratinera
 
 
6. Toppa med bacon och ät med ett gott bröd till eller som tillbehör till fisk eller kyckling!
 
 
 
OSTSÅS, enkel som attan!
3 dl creme fraiche 34%
1 klyfta vitlök
2-3 dl riven ost
salt och peppar
 
Blanda ihop allt och tippa över grönsakerna och gratinera sedan.
 

Zucchinipasta med kabanoss och grönsaker

 
Jag hör inte till dem som inte blir av med mina zucchinis, där ideerna tryter över vad man ska laga av dessa godingar som bara växer och tar över hela trädgårdslandet nejdå..... jag har två ytterst små fina randiga som jag pratat med sedan tidig vår men som knappt vuxit alls trots värme och vatten! Jag borde väl fattat att om man planterar fina plantor i en gammal sandlåda utan gödsel eller gräsklipp så växer inget! Nu råkar jag veta att det finns fina exemplar att köpa i krokarna här så det är lugnt och jag kan gnaga på gurkorna så länge.
 
Men hursomhelst så blev det här riktigt gott och vill man göra rätten helt veggo så bort med korv och fräs med lite blomkål eller broccoli istället.
 
 
ZUCCHINIPASTA med kabanoss och grönsaker 2 port.
1 zucchini, ganska stor
3-4 kabanosskorvar
1 gul paprika
1 rödlök
1 klyfta riven vitlök
8 små tomater i halvor
citronolja
1 dl riven lagrad präst, parmesan eller liknande
salt och nymalen svartpeppar
färsk basilika
 
 
1. Dela zucchinin på mitten och skrapa bort kärnorna och skiva sedan och gör strimlor.
 
2. Skiva korv, paprika och lök.
 
3. Koka zucchinin några minuter bara i saltat vatten tills den mjuknat men inte är sladdrig.
 
4. Fräs korven ev i lite olja och låt sedan paprika, lök och vitlök fräsa med och allra sist en sväng med tomaterna så att de blir varma. Krydda och vänd ner hackad basilika!
 
5. Slå av kokvattnet på zucchinin, fördela den på varma tallrikar och lägg på korvfräset.
 
6. Ringla över citronolja och strö över riven ost, servera direkt!
 

RSS 2.0