Premiärmiddag på altanen

Idag har det varit en riktig sommardag och vi åt sallad ute för första gången i år. Mannen gick löst med högtryckstvätten på stenplattorna igår så jag är rädd att lilla "kotten" har dragit vidare till ett annat bed and breakfast.
Det blev  sallad som sagt och det här hamnade i skålen idag.

SALLAD
pasta                                                                      
kassler                                                                 
isbergsallad                                                         
gurka                                                                        
gula/röda tomater                                                  
champinjoner
oliver
rödlök
soltorkade tomater
avokado
citronolja, salt,peppar

SÅS
turkyoghurt
vitlök
persillade
mynta
salt, peppar


Någon fler än jag som gillar lever?

Är det ett ålderstecken när man börjar längta efter mat som man inte längtade efter när man var liten?
AnnaMaria skrev om lever och då kom jag på att jag lagade det för ett tag sedan men inte lagt ut det .
Jag kunde inte bestämma mig om jag ville ha leverstuvning eller stekta skivor med bacon,kapris och lök så det blev både och.

Leverstuvning

4-5 hg nötlever
1 liten lök
1 paket bacon
2 dl mjölk
2 dl grädde
1 dl vatten
1 hönsbulj.tärn.
salt,peppar
2 msk smör

Jag skär levern i små kuber (ta bort hinnor om det finns några)
Hacka lök och bacon och fräs det mjukt i en gryta.
Tippa i levern och stek den hastigt, salta och peppra.
Blanda mjölk och mjöl och tillsätt det i grytan och sedan
vatten,buljong och grädde.
Nu ska det bara puttra någon minut annars blir det skosula!
Kokt ris och lingonsylt tycker jag är allra godast till.



 Det här blev efterrätten!


Barnmat som jag älskar!

Fridas kompis Jocke är här och vi har ätit spagetti och köttfärssås som jag gjorde på förmiddagen.
Varför skriver jag det här? Alla gör väl köttfärsås som dom själva vill ha den......too late har redan skrivit


KÖTTFÄRSSÅS
6hg älgfärs                                                                                         
1 morot
1 lök
1 grön paprika
1/2 solovitlök
1/2 chili
500g passerade tomater
vatten/buljongtärn.
spiskummin
stark paprika
harissakrydda
salt,peppar
(stark ost på toppen)

Sallad
tomater
oliver
rödlök
fetaost
persilja,oregano
olivolja
balsamvinäger
salt, svartpeppar


Så här gulliga är "Kotten" och Frida! Det här är hunden hon aldrig fick. Frida är fortfarande lite putt  för att hon inte fick ta sista skinkan häromdagen för den hade jag lovat "Kotten" till kvällsmat!



Prästbesök

Nu har vi haft prästen här och pratat kring pappas begravning och det gick ganska bra. Vi försökte hela tiden komma in på saker i pappas liv som prästen ska kunna knyta an till för att det ska bli så personligt som möjligt och jag hoppas att det blir så. Pappa har själv önskat att vi ska sjunga Lina Sandellpsalmer och så blir det. Haverökören som pappa varit med i ska också sjunga och Viveca Eriksson ska spela tvärflöjt.
Jag hoppas att solen skiner i Alby  den 9 juni och att allt blir fint och bra.











 


Lilljeppes kyckling

Jag har varit med mamma till stan idag och det blev en riktig raketresa det (vi var nästan hemma innan vi for)
Kläder till begravningen behövde hon och det fixades och vi hann äta en god sallad på Birstacity. När vi tittade på våra salladstallrikar så hade jag en utan överdrift dubbelt så stor portion som mamsen, gissa varför? JO den manliga salladsblandaren gjorde min och den kvinnliga mammas! Att de inte reagerade själva när de jobbade sida vid sida var knepigt. Nu äter ju jag alltid dubbelt i jämförelse med mamma så vi var båda nöjda ändå!

Mannen och dottern har fixat middag idag och det smakade fint det (potatissallad och rostbiff som mamma köpt till oss!!!!)

Men jag hittade ett roligt kycklingrecept på nätet som jag inte testat men det verkar enkelt och gott. Någon hinner kanske testa före mig. Kucklan blir nog sötsur och det gillar jag. Är det någon som känner Lilljeppe eller gjort något liknande?

Gott filippinsk kycklingrecept


 
Källa: Internet, den fria encyklopatin
Uppladdad av: Lilljeppe
 
Ingredienser
Kycklinglår eller kycklingvingar, går även bra med hel kyckling
3-4 st lime.
1 hel vitlök i 8 bitar.
1 kopp olivolja, att steka i
1 tsk svartpeppar
3 - 4 lagerblad.
1 liten burk ananas, hela skivor.
1 kopp mild soya sås, (japansk eller asiatisk)
1 kopp vitvinsvinäger eller kokonötsvinäger
2-4 dl 7-up/ Spritedricka efter smak ,ger en sötare smak åt kycklingen) .

Ev 1-2 dl grädde för fylligare sås


Gör så här
Tvätta kycklingen med lime och saften från denna och tvätta den noga.

Hetta upp oljan och tillsätt all vitlök som klyftor, och stek dem tills vitlöken har tagit färg. Tillsätt sedan kyckling och stek den tills den har tagit färg.

Skär ananasen i små bitar och tillsätt den i grytan.
Tillsätt svartpeppar, soyasås, lagerblad och vinäger och låt det koka i 25-35 minuter.

Provsmaka och tillsätt antingen mer vinäger eller 7-up beroende på smak och den sötma man vill ha.


Bräckt kassler med nässelstuvning

Jag är hemma från jobbet den här veckan och det känns bra, det tycker framförallt kroppen som verkar ha inslag av bly just nu. ...känns konstigt...han fattas mig. Tänkte cykla några varv på cykeln men insåg att det inte var rätt dag för det. Orkade inte förmå mig att kliva upp på cykeln ens. Voicekanalen var försvunnen och "rysskanalerna" hade fel musik så grattis cykeln du får vila några dagar till.
Men masa dig ut Karin och hämta lite luft ska du se att det känns lite bättre! Så det gjorde jag. Plockade lite nässlor bakom knuten men när jag bara plockat 1 liter så ville jag inget mera utan gick in och stuvade till dom.


Stuvade nässlor

1 liter nässlor
5 dl vatten                                                                            
1/2 tsk salt


2 msk smör
3 msk mjöl
1/2 liten lök
2 dl nässelspad
2 dl mjölk
2 msk grädde
1/2 hönsbulj.tärning
riven muskotnöt
salt,vitpeppar,socker


Skölj nässlorna noga. Jag brukar fylla mycket vatten i bunken/hinken och veva runt,
då flyter skräpet upp och den ev.sanden sjunker.
Förväll i kokande vatten någon minut bara.
Låt nässlorna rinna av och låt spadet koka ihop medan du hackar lök och nässlor fint.

Fräs löken mjuk i smöret och rör i mjöl.
Späd med vätskan pö om pö.
Smaka av stuvningen med buljongtärn, salt, peppar, muskot och en nypa socker.

Bräck kasslern i het panna med lite smör och ha så klart stekt eller kokt potatis till.
Jag strödde rostad och mortlad
szechuanpeppar på kasslern så det blev lite fart på den. Det blev en god brytning mot den salta kasslern (som dessutom innehöll E621 och fem E kompisar till hm...)och nässlorna.
Tips till er som bor i Ångekrokarna så finns den pepparn på
Gnistan i Ånge.


Fläskkotletter i ugn med tomatsalsa

Idag blev vi många på middag och det var trevligt när det var MorsDag och allt.
Alla utom jag verkar ha gjort de här kotletterna men nu har jag också testat. Jag tyckte att gräddkletet smakade och såg konstigt ut men det blev faktiskt väldigt gott. Men nästa gång ska jag nog ha i lite tomatpure och vitlök också.

Så här blandade jag till 12 kotletter:

6 dl grädde
5 dl lättcremefraiche
1 dl soya
1 msk sambal
persilja och gräslök

Sätt ugnen på 175 grader
Stek kotletterna hastigt så de blir bruna på ytan och krydda med salt och peppar.
Lägg de i en ugnsform.
Blanda allt till såsen och lägg det på kotletterna.
Skjuts in i ugnen i 1,5 timme.
Strö över rejält med persilja och gräslök.
Vi åt kokt potatis till kotletterna.

Tomatsalsa

6 tomater
1/2 gurka
1 rödlök
!/2 kruka koriander
salt peppar
(olivolja)

Dela tomaterna i småbitar och lägg de i ett durkslag så de får rinna av(orkar inte kärna ur !)
Dela gurkan i bitar och hacka löken och koriandern fint.
Blanda ihop allt och smaka av med salt och peppar.
En god olja är inte fel att droppa på heller men jag gjorde inte det idag.




Jag gjorde rabarberpaj med grädde till efterrätt och receptet tog jag hos Annamaria.
Tyckte att jag klantade till det fast receptet var enkelt, smöret ville inte blanda sig riktigt med resten så jag vevade ner mera mjöl. Tänkte kasta eländet men det var tur att jag inte gjorde det för det blev så gott och alla åt som bara den!


TACK ALLA NI SOM RÖSTAT PÅ MIN FISKSOPPA! Jag kom på plats 34 och det var 86 inlämnade bidrag.

Middag hos Hansson/Eriksson

Här kommer bilder på den goda maten vi fick igår. Det var ett bra beslut att åka hemifrån lite och försöka tänka på något annat. Vi 8 har träffats sedan augusti -90 och hittat på en massa roligheter. Någon har sagt att vi borde göra en kokbok med allt gott vi ätit under alla år! Här hade jag tänkt lägga ett fint kort på oss snyggingar hur vi såg ut för 18 år sedan men det funkar inte riktigt just nu men jag lovar att bilden kommer!
Maten var sååå god.....

Broccolisoppa och grissini med rökt lax.
Gorgonzolafylld kycklingfile, klyftpotatis och sallad.
 Rånkorgar med glass och chokladsås







Torbjörn du får ha en fotokurs med mig! Rånkorgarna var mycket snyggare än det här fotot!

Rispappersrullar med dipsås

Ja laga mat är terapi i vanliga fall för mig men idag kanske det hade varit ok att bara stekt en hamburgare.Kroppen känns tung och konstig. Vi skulle bara äta något lätt för vi ska på middag ikväll hos Torbjörn och Annica. Vi är 4 par som turas om att ha fest och det var egentligen vår tur i helgen men vi bytte med dom. Jag funderade hit och dit igår hur vi skulle göra men bestämde att åka och vara med en stund iaf, kan vara skönt att tänka på något annat en stund. Jag ska rapportera vad vi får för mat för alla i det här gänget är matintresserade så det blir alltid god mat!

De här rullarna går att fylla med nästan vad som helst i grönsaksväg,räkor,kött,nudlar och örter. Blöt rispapperet i varmt vatten ett och ett och lägg de på en skärbräda(några i taget)Lägg på fyllning och rulla ihop som en vårrulle. Det är lite krångligt och pilligt innan man får till det. Förra gången provade vi att fritera rullarna och det blev mycket godare. Men man ska nog helst ha en fritös så det blir riktigt hett och det har inte jag utan här blev det teflonkastrull!

Rispapper(finns i asiatiska butiker)
minimajs
strimlad morot                                                                       
skivade sockerärtor
jordnötter
koriander

Dipsås (som blev så god att den kan ätas med sked!!)

1/2 solovitlök
1 msk ingefära
1/2 -1 chili
3 msk citron
1 msk fishsauce
2 msk japansk soya
(honung)

Riv vitlök och ingefära och hacka chilin.
Blanda i de övriga ingredienserna.
om du tycker såsen blev stark så ringla i lite honung.



Nu har min pappa somnat in....

Igår förmiddag sa min pappa att han inte tänkte vara med en natt till och det blev som han ville.
 När klockan var åtta somnade han in här hemma och det var lugnt och fint.
Man tror att man är förberedd och att man gråtit färdigt men där hade jag fel.....
Försökte tänka på alla unga som mist livet för tidigt i sjukdomar och olyckor, allt elände ute i världen osv...
 men det hjälpte inte ett smack....

Man gör sig snabbt rutiner och vanor.
Tänkte lämna dörren på glänt  som vanligt igår natt så jag skulle höra när han ropar .....
Nu har mamma flyttat hem och hon måste börja ta hand om och tänka lite på sig själv ....
Jag glömmer bort mig rätt som det är och tror att han ska ligga där i sängen som vanligt...
Men jag vet att han har det lugnt och skönt nu och att vi säkert ses igen på nåt ändå bättre ställe ....
 




Pepparrotskött så näsan rinner!

Det här är smarrig mat det som man borde äta oftare. Det blir godast om man kokar kött med ben men har du benfria bitar så får du väl pytsa i mer buljongtärningar och grönsaker som ger smak.
Koka mycket kött på en gång, "rensa" och frys in i buljongen,bra mat att hitta igen det när brådskan kommer!

Kokkött

Lägg /högrev från gris,nöt,lamm,älg
Vatten                                                                                                                                              image144
Morot,lök,purjo,lagerblad,salt,kryddpeppar...
2 st buljongtärningar

Koka kött och alla kryddor långsamt tills köttet är mört och faller av benen.
Rensa köttet så det är fritt från ben, fett och brosk i fina bitar och slå lite av buljongen över.
Sila sedan buljongen och ställ den kallt så du kan ta bort det kalla fettet.
Det här passar ju att koka dagen innan man ska äta det.

Pepparrots sås

3 dl kraftig buljong
3 dl mjölk
4 msk mjöl
4 msk riven pepparrot
salt,nymald vitpeppar,sockernypa

Koka potatis,kålrot och morot och servera det till köttet och såsen.

Riv pepparrot och lägg i en skål så var och en kan strö på det dom vill.
Det ska vara rejält starkt så det drar i näsan och ögonen tåras, ha ha det gillar jag!
Pepparrot och wasabi är ju nästan samma sak så nu blev jag sugen på sushi också men det får rullas någon helgdag framöver.

image143


Lax och pannkaka!

Ja det ska vi äta idag och det blir inga laxfyllda crepes om ni trodde det utan vi ska äta minst en hårdmacka med lax och sås först och sedan pannkaka, blåbärssylt och glass. Glassen ligger i frysen just nimage141u och om den är god eller inte det återstår att se!


(Glassen blev gul och god och gräddig!)

Här kommer såsreceptet till laxen jag gravade i födelsedagslaxinlägget (säg det där fort några gånger ni!)

Gravlaxsås (1dl)

Jag brukar bara blanda ihop på måfå men nu har jag måttat allt och det här hamnade i såsimage140en.
Jag gravade bara en liten laxbit så därför blev det bara lite sås.

1 msk dijonsenap

1 msk söt/stark senap

1 tsk vinäger

1 tsk socker

2 msk hackad dill                                                                                                                      

1 nypa salt

vitpeppar

1/2 dl neutral olja

Vispa ihop allt utom oljan.

Droppa sedan i oljan medan du vispar eller kör med stavmixer.

Smaka av om du vill ha mera syra eller sötma, det är ju en smaksak.




Vet du inte vad du ska laga till middag i veckan?
Ha ha här får du ett tips på min fisksoppa och tycker du att den är god så får du gärna rösta på den också!


image34

5 äggulor!

Jag har 5 äggulor efter marängrullen  som jag inte vill slänga. Vad skulle du göra av dom?
 Tipsa mig annars hamnar dom i pannkakssmeten bara!

Beasås? För lite smör hemma....                                                                                     image139
Smörkräm? Samma problem...
Vaniljkräm/råkräm? Inte pajsugen...
Carbonara? Ingen  skinka hemma...
Majonäs? Vill ha citron i och det har jag inte....

Nej nu vet jag,det kan bli lite glass till pannkakorna jag lovat Frida till middag för jag har lite Philadelphiaost och grädde. Nykokt blåbärssylt har jag också för det blev blåbär över igår när jag gjorde tårta.
Nu samlar jag poäng hos frida för hon älskar blåbärssylt!

Jag går till köket och stökar så får vi se hur det blir.

Så här gjorde jag min glass

5 äggulor
80 g philadelphiaost
1,5 dl florsocker
1 msk vanilj
2 dl grädde

Vispa gulor,ost och florsocker fluffigt.
Vispa grädden hårt och blanda med ostsmeten.
Lägg i en form och stoppa i frysen.
Det brukar ju vara Digestivekex smulat på sån här glass men det hoppade jag över.
Funderade på att strö över crunchyflingor men det fick vara, tillräckligt sött som det är ändå.
Ja nu ligger glassen i frysen så det kommer utlåtande senare!

Måste hitta på saker att göra nu som man bara kan släppa för pappa har blivit helt förvirrad sedan igår kväll. Ingenting stämmer, han ser saker och vill komma upp och gå fast han inte kan, mycket stök med bilen som är väldigt svårparkerad och det är människor både här och där. Men han är ändå helt otrolig när jag frågar hur det känns i kroppen så är det bara fint,jag fattar ingenting! Det följer visst med sjukdomen att man blir förvirrad.Väntar på samtal från hans läkare på sjukhuset idag och det blir skönt det.

Födelsedagslax med romsås

Det här måste vara Sveriges enklaste och vanligaste laxrecept .Jag tror att det nästan klår gravlax ...nej nu tog jag i,gravlax är nog godare ändå. Mamma fyller år idag och dessutom kommer familjen hem från fjällen och de gillar också den här laxen.

Saltbakad lax  6-8 port

1,5 kg laxfile
1,5 dl grovsalt                                                                                               
1citron                                                            
                                                                                                                          
Romsås
3 dl turkyoghurt/creme fraiche/gräddfil                                                       
100g stenbitsrom
1 rödlök

Lägg saltet på bakplåtspapper och lägg fisken med skinnsidan upp.
Låt fisken bakas i 20-25 min i 175 grader.
Lyft av skinnet ,skrapa bort lite salt och pressa på citronsaft.

Hacka löken fint och blanda ihop såsen.

Kokt eller pressad potatis är ett måste till firren!


När jag såg stora fisken tänkte jag att den där äter vi 5 inte upp idag så jag skar bort 1/3 och gravade den.
Jag blandade:                                                                                                     image142
4 tsk socker
3 tsk salt
2 msk hackad dill
nymald vitpeppar

image137

Brorsan var nyss hit och han fick syn på lilla "kotten" när han skulle åka hem. Jag är inte speciellt snabb men då ni klippte jag av en bit av laxstjärten och sprang ut med mina längsta kliv!
Ni ser väl vad gott han tycker det är!
image136



En jobbig dag för min pappa det här. Han var så ledsen att han inte kunde ordna en present till mamma så jag fixade en men han blev så förtvivlad när han skulle ge henne den.
Tror ni jag ångrade mig? Tänkte inte ens tanken att det skulle bli fel! Men han tyckte ändå att det var bra sa han.
Han vill inte vara med längre nu och har blivit mycket svagare...
 - Be han däruppe att jag kan komma nu, har han sagt flera gånger.


Bulgursallad med kyckling

Idag blev det en snabb middag hos mig. Det låg en halv kyckling i kylen som passade bra när vi bara var två som skulle äta.

Bulgursallad

1/2 grillad kyckling
2 portioner hel bulgur kokad i buljong
10 körsbärstomater
1 dl kalamataoliver
50 g fetaost
1 liten rödlök
1 dm zuccini
3 rädisor
saften av 1/2 citron
1 msk citronolja
1/2 dl hackad persilja o mynta
salt,vitpeppar

Sås

1 dl turkyoghurt
1 klyfta vitlök
1 tsk persillade eller någon salladskrydda
salt,peppar

Blanda citron,olja och örter med den kokta bulgurn och låt de gärna stå ett tag om du inte ska servera salladen ljummen.
Dela grönsakerna och blanda ihop salladen.
Som sagt den är god både varm och kall,grönsakerna kan ju också fräsas på.
Servera med såsen och ett gott bröd.
Oliverna var supergoda! Dom har jag köpt på Ö&B  och märket var Sun Med. Det är kul när man köper något som kostar 15 kr och som man tror  är skräp och så har man fel och det är guld!
Börjar ni bli trött på mina bilder på det här fatet? Bryr mig inte!
Det här är egentligen ett fruktfat med tillhörande assietter som min mor köpt på loppis,and i love it!

image133


Blåbärsrulle

Festen igår var kul och det var många som var utklädda. Lekar,sång och god mat är aldrig fel men det var väldigt svårt att inte tänka på pappa här hemma,tittade på klockan 100 gånger för att se om mamma ringt. Det var svårare att slappna av nu än när ungarna var små och vi hade barnvakt, helt sjukt! Jag vet väl att mamma klarar sig!
Min mamma fyller år i morgon och det är klart att hon ska få en tårta på sin dag.Den här tårtan vet jag att hon gillar och den är dessutom superduperlätt att baka. Själva rullen går bra att göra i förväg så den ska jag göra nu. Det går förstås lika bra att fylla med andra bär eller frukter.

Blåbärsrulleimage132

5 äggvitor
2 1/2 dl socker
1 påse marsanpulver för kokning                                              
mandel/mandelspån/nötter                                                                                                                  
3 dl grädde
2-3 dl blåbär
25-50g mörk choklad 


Sätt ugnen på 175 grader.  
Smörj ett bakplåtspapper noga.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Blanda socker och marsanpulver och vänd ner det i vitorna.
Strö lite mandel/nötter på marängen.
Grädda i  20-30 minuter.
När rullen kallnat fyller du den med grädden och bären.
Rulla ihop och ringla smält choklad över

Jag hade ingen mandel /nötter men det funkar bra ändå.
image138


Kardemummaskorpor

Skorpor gillar jag men har bara bakat det några gånger. Det sämsta med skorpor är att de ofta är starkt beroendeframkallande,man kan se handen röra sig från burken till munnen hela tiden fast kroppen säger
-Nej Karin nu är det bra för dig! image130
Jag har en känsla att de här skorporna och en liter mjölk blir en farlig kombination.....

Receptet hittar du här
Jag rullade ut rullar och skar i bitar eftersom jag är värdelös på att kavla
och det gick väldigt lätt. Nästa gång ska jag (som är sockerråtta just nu)
ha i lite mera socker i degen.
image135

Jag ska smita hemifrån ikväll på fest och låta mamma sköta servicen med pappa . Det är -60 -70 -80 talstema på grillfesten och jag har lånat så fula pastelliga 80 talskläder så jag vill nästan stanna hemma. Jag har precis gjort några snabba korvspett som jag ska grilla ikväll.
 På spetten tog jag bara champinjoner,paprika,lök,zuccini och txistorrakorvar(stavas det så tro? Ja en vanlig lätt kryddad scankorv!)
Den här marinaden penslade jag på.image131

Marinad
1/2 dl olivolja med citron
1 msk chili/örtmix
1 msk grillkrydda                             
1 riven vitlök

Ceasarsallad i kylan

Det känns verkligen inte som att sallad är rätt mat när det bara är 5 plusgrader och gräsmatan nyss legat vit.
Men ligger det en färdiggrillad kyckling i kylen och sallad som ska ätas upp och jag är sugen på sallad då blir det sallad! Jag pratade med mannen och barnen som är i Tänndalen och där var det 5-6 cm snö,burr!


Ceasarsallad med kyckling 2 port

1/2-1 grillad kyckling
1 paket bacon
crispsallad /roman/isbergsallad
4 skivor formbröd
smör/olja
salt

Det finns färdig ceasardressing på flaska som säkert är ok men jag blandade ihop ungefär så här,
lägg till och dra ifrån som du vill.
Men det ska vara rejält sting för det är såsen som gör salladen! Låt alla ingredienserna vara rumsvarma.

Dressing

1/2 dl rapsolja
1 ansjovisfile (hade inga sardeller)
1stor klyfta vitlök
1 äggula
2 tsk dijonsenap
2 tsk vit balsamvinäger
3/4 dl grana padano/annan ost med smak
1 msk vatten
salt,svartpeppar

Skär brödet i små kvadrater och stek de krispigt i smör och salta lite.
Stek baconet  och lägg det på hushållspapper så det kallnar.
Mixa ihop dressingen med stavmixer/matberedare.
Kör ansjovis,vitlök,äggula,senap,vinäger, ost och vatten slätt.
Droppa sedan i oljan lite i taget, ta mera om du vill ha den tunnare.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Lägg sallad, kyckling,bacon och krutonger snyggt på ett fat.
Ringla dressingen över (eller ha bredvid) och servera.
Självklart är det gott att ha i andra grönsaker också,funderade på tomat och avokado men de åkte in i kylen igen.

image126


Curryfärs med "plock" och papadums

Här kommer något gott för dig som har frysen full med älgfärs(många av mina läsare har visst det) eller du som bara vill variera tacomiddagarna en gnutta. Det är det där plockiga som man gillar när det är matdags.
Som tillbehör till färsen är det gott med skivad banan,ananasbitar,
jordnötter,paprika,gurka,sallad,rostad kokos ja listan kan bli lång.
 Gott till är det också med naanbröd eller papadums.
Jag  brukar köpa Santa Marias papadums och lägga dom hastigt i 3 cm olja i stekpannan och eftersom jag är så barnslig så tycker jag det är jättekul när de puffar upp sig.
Fritera bara några sekunder blir de för bruna är de inte så goda.
 Strö gärna på någon god krydda medan de är varma, spiskummin,paprika, eller koriander.
Jag blandade förresten alla dom och lite salt.
De är krispiga att äta till eller ännu hellre "skotta" i sig maten med!
Naturell yoghurt och mangochutney passar bra att toppa maten med.

Curryfärs
600g köttfärs
1 stor fint hackadlök                                                                                        image124
3-5 msk currypulver/currypasta
2 msk olja
1 tsk salt
1 burk kokosmjölk

Fräs curryn och löken i oljan men det ska inte ta färg.
Smula i färsen och stek den. Salta.
Tippa i kokosmjölk och låt det puttra några minuter

Tillbehör
basmatiris
banan
ananas
jordnötter
gurka
paprika
kokos(rosta gärna i torr panna)
sallad
gula russin
naturell yoghurt
mango chutney
papadums/naanbröd

Ååhh vad gott!
Alla tyckte det var mumsigt,Lisa skulle vilja haft  färsk koriander i yoghurten och jag färsen lite starkare(tog drygt 3 msk gul indisk curry)


image125

Bounty

Till alla godisdiggare som inte gjort de här godingarna finns det bara en sak att säga,GÖR DOM!
Dessutom är de busenkla att göra och nyttiga måste dem väl också vara eller? Det är ju mycket järn och piggelinsaker  i choklad! Otur för Frida som inte kommer hem till middag idag, men det är klart att jag sparar några åt dig.

 Bounty
1 stort ägg
1 dl socker
2 msk smör
3 dl kokos
1 dl havregryn
1 msk vanilj
175g mörk blockchoklad,
1msk olja


Vispa ihop ägg,socker och smör.
Blanda sedan i kokos,havregryn och vaniljsocker
Jag brukar köra på högsta speed med elvispen!
Ställ smeten kallt en stund.
Kläm sedan små avlånga bollar och ställ dom i frysen/kylen så de blir riktigt kalla.
Det blir ca 22 st i storlek som bountyn man köper.
Doppa dom med två gafflar i smält choklad blandat med olja.

image123


Receptet har jag fått av svägerskan Karina i Önsta.

Utmaning

Jag fick en utmaning av  Sara, snabbast skulle vinna men jag var inte ens nära. Visste förresten inte hur jag skulle bete mig riktigt heller. Nu kommer det som är ändå svårare ,vilka ska jag skicka vidare till hmm...
Lisa, Frida,Carro, Alexander,Alexandra men om de svarar är en annan sak!

1.När gick du upp idag?
5.45,fast egentligen första gången kl.02.10
 (sovmorgon mellan 8-10 så det är inte synd om mig!)

2.Diamanter eller pärlor?
Diamanter

3.Senaste filmen du såg på bio?
Djävulen bär Prada(urdålig!)

4.Favorit TV-program?
Anna Pihl och matprogram,fast det blir ju ingen tv nu när man bloggar och pysslar om pappa

5.Vad åt du till frukost?
Rågrutmacka med leverpastej och smörgåsgurka och körsbärste

6.Vad är ditt andranamn?
Maria

7.Din favoritmat?
Hjälp vad svårt jag gillar ju såååå mycket men sushi (surströmming kom delad 1:a)

8.Vilken mat gillar du inte?
Smoothies,välling och för tjock soppa

9.Vilken är din favorit CD för tillfället?
Har ingen just nu,Uggla var senaste

10.Vilken bil kör du?
Golf

11.Vilken är din favoritmacka?
Lätt! Ciabatta med salami och brie

12.Vilka mänskliga drag kan du bara inte med?
Elakhet,våld och avundsjuka

13.Vilka är dina favoritkläder?
Träningsoverall

14.Om du fick åka vart du ville, vart skulle du åka då?
Till min dotter på Nya Zeeland

15.Favoritklädmärke?
Bryr mig 0

16.Var vill du dra dej tillbaka?
Under filten i soffan

17.Favorit tid på dagen?
Kvällen

18.Var är du född?
Sundsvalls BB

19.Vilken är din favoritsport att se på?
Tittar bara på alpinsport

20.Vem tror du inte sänder detta tillbaka?
Frida


21.Vem tror du skickar tillbaks först?
Lisa

22.Coca cola eller Pepsi?
Känner ingen skillnad

23.Fotboll eller ishockey
Fotboll, trodde ett tag att jag måste skaffa benskydd och dubbskor för att få vara med i den här familjen!

24.Är du en morgonmänniska eller nattuggla?
Nattuggla

25.Pedikyr eller manikyr?
Inget,spela fiol går inte med långa naglar,fast det går förståss med fina tår.

26.Några spännande nyheter att berätta för oss?
Jag hade 90 besökare på min blogg häromdagen,bara jag som tycker det är spännande!
Skulle vilja bjuda alla på tårta men det går ju tyvärr inte!


27.Vad ville du bli när du var liten?
Barnsköterska på sjukhus

28.Bästa barndomsminnet?
När jag fick en hund,men tyvärr var den bara rolig i 2 veckor sedan fick mamma och pappa ta hand om den!

29.Varit i Afrika?
Nej

30.Någonsin rullat in någon i toapapper?
Ja  på en tävling en gång!

31.Varit med om en bilolycka?
Nej

32.Favoritdagar i veckan?
Lördag och Söndag

33.Favoritblommor?
Ängsblommor


34.Favorit-snabbmatsrestaurang?
Subway,en Italian spicy muuums

35.Äger du en cykel?
Ja en blå DBS

36.Vem fick du senaste mailet ifrån?
Marianne i Belgien

37.Vilken affär skulle du välja att utöka ditt kreditkort?
Någon möbel och inredningsaffär och helst då att den affären hade personal som kom hit och fixade fint i huset åt mig.


38.Läggdags?
22-23

39.Vems svar är du mest nyfiken på av dom du skickar brevet till?
Mest nyfiken OM jag får några svar

40.Senaste personen/personerna du delade en middag med?
Mannen och min mor

41.Vad sysslar du med just nu?
Funderar vad jag ska svara på fråga 37

42.Favoritfärg?
Blå

43.Hur många tatueringar?
2 stycken på ryggen ,en drake och ett vikingaskepp! Haha ljuger,kommer aldrig en vass nål och färg i mig!!!!!

44.Hur många sänder du den här utmaningen till?
Har inte bestämt mig än....



Biff i chokladsås

Nu Emil är det dags att prova ditt recept!
Det är hämtat ur boken"Den perfekta maten" av Paulun och de Hoog. Eftersom jag är lat att skriva så länkar jag till receptet på Tasteline. Emils tips var att göra en gryta av köttet och blanda i oliver.
Själv har jag en misslyckad tjälknöl som jag haft i frysen som  ska skäras i strimlor. Visst är det talang att misslyckas med tjälknöl? Det går nästan inte, men jag skulle testa hur det blev med en karrerad(jag tänkte kotlettrad när den åkte i ugnen).Svaret blev BLÄ! för mycket fett,det köttet ska grillas tycker jag.

Här är receptet! 
image121Jag hade ingen kummin utan tog spiskummin istället,inte i närheten samma smak men vad gör man? Köttet blev gott när fettet var borta. Receptet blir nog lika bra med både kyckling och fläskkött.  Det blev supergott,lite för starkt tyckte mannen men servera med naturell youghurt om det blir för hot! Chokladsmaken är svår att spåra och lite honung vill jag ha i som brytning mot chilin. En bit mörk choklad skulle fixa sötman också.


Och nu till en helt annan sak,vi har en IGELKOTT på vår gård! Grannarna har haft det tidigare men inte vi. Jag har precis matat den med skinka och vattenmjölk och den var inte ett dugg rädd och hur söt som helst.
Ja ni ser väl själva!

image119

Nu får vi göra varje dag så bra som det går...

Det har nu gått en vecka sedan pappa fick beskedet att han inte kommer att bli frisk. Även fast vi runt omkring har förstått det så har han ändå kämpat på. Veckan har varit så jobbig och vi har gråtit massor och pratat om saker som jag aldrig trott att jag skulle prata med pappa om.
Hur lätt är det att svara på hur det känns att dö? Gör det ont ? Blir det något mera sedan? Träffas vi igen?
Det är tur ändå att det finns så mycket bra i hans liv att prata om. Mamma och pappa har verkligen gjort mycket tillsammans och haft mycket vänner och det gillar han att prata om.

image120

Jag läste några fina ord någonstans....

De flesta av oss sätter inga djupa spår i historien
men endel av oss lyser upp tillvaron för sina medmänniskor.
Det är stort nog, det är meningen med livet.

Hallonkaka med vaniljglass

När jag tittade ner i frysen igår så såg jag att det fanns flera hallonsyltburkar där som jag missat. Nu blir ju inte sylten möglig i frysen så att det är bråttom att  äta upp den men jag blev så himla sugen på hallonkaka.
Receptet är enkelt och här kommer det......



Hallonkaka

150 g smör
2 dl socker                                                                                                            image117
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 ägg
3 1/2 dl vete

4 dl färska hallon med socker eller 3 dl hallonsylt


Vispa smör och socker och tippa sedan i ägget.
Blanda mjöl,bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i smeten.
Klicka ut smeten i en pajform och jämna till den.
Lägg sylten på men lämna en kant med bara deg runtom.
Grädda i 175 grader i ca 30 minuter.
Servera med vaniljglass eller grädde,kakan ska vara lite "degig" i mitten.
.


Yipee nässlor!

Idag när pappa sov och det blåste småspik smet jag ut och plockade årets första nässlor. Plasthandskarna åkte på så det blev inga stick i fingrarna heller, fast bara de är små så brukar det gå bra ändå.
Vi sprang mellan pappa och nyttigheterna och så här gjorde vi.

Nässelsoppa

3 liter små fina nässlorimage114
5 dl vatten
1/2tsk  salt                                                                                             

1 lök
2 msk smör
4 msk vetemjöl
3 dl mjölk
5 dl vatten
4 dl avkok från nässlorna
1/2 dl grädde
2 st hönsbuljongtärningar
riven muskot,vitpeppar,en nypa socker


Skölj nässlorna noga.
Koka upp vatten och salt och förväll nässlorna några minuter.
Spara vattnet och hacka nässlorna.Nu kan du frysa in dem om du inte vill äta dom direkt!

Hacka löken och fräs den i smöret.
Tillsätt vatten,avkok,grädde,buljongtärning och mjölet vispat med mjölken.
Låt allt koka ihop och pytsa sedan i nässlorna .
Låt det puttra och smaka av med muskot,vitpeppar och socker.
Servera med kokta ägghalvor.

Det blev premiärgräddning i vårt nya våffeljärn.Vi har varit utan järn i säkert 4 år men det har inte stört mig. Våfflor är inte min favoritmat nämligen men nu har jag vispat och smakat och gräddat och kastat och till sist blev jag nöjd med det här receptet.
Fina våffelsmetar ska det vara grädde i det vet jag........


Karins Vardagsvåfflor

100g smält smör(margarin)
5 dl vetemjöl
3 dl vatten                                                                                     image116
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
1/2 tsk salt


Smält smöret och låt det kallna.
Blanda mjöl,bakpulver och vatten till en jämn smet.
Rör sedan ner mjölken och smöret.
(Smörj järnet om du har ett bråkigt sådant)
Ja nu är det bara att grädda och mumsa våfflorna med sylt/bär och grädde!


Snart är det dags för studentbuffe igen!

Det är nog bra med tips inför student och midsommarfester. Vi har studenter 3 år på raken (nummer 2 i år) och risken är väl att maten blir tjatig.Kolla in tipsen på Taffel om du behöver några. Min favoritsalladsmix kommer att hänga med ett tag till för jag älskar den här blandningen som passar både till grillrätter och buffeer.
Det här passar om du har ont om tid att stå i köket och laga.
En god enkel buffe blir det med några sorters salami,stark korv i bitar,lufttorkad skinka,några ostar,gott bröd,tomat och mozarellasallad,bulgursallad, paprikamixen och ett stort härligt  fat med exotisk frukt.

Grillad paprikamix

1 röd paprika
1 gul paprika
1 burk kronärtskockshjärtan
100 g fetaost
1 dl kalamataoliver
1/2 dl stor delikatesskapris
6-8 soltorkade tomater
2 små rödlökar

Marinad


1/2 dl god olja
1 citron saft och zest
3 vitlöksklyftor
färsk eller torkad chili,smaka dig fram!

Grilla paprikorna hela tills de är svarta runt om,snurra på dem under tiden.
Lägg dom i en glasslåda med lock och skala dom när de kallnat.
Skölj skockorna och dela varje i 4 delar.
Skär löken i små klyftor och fetaost och paprika i bitar.
Blanda allt i plastlådan och slå över marinaden.
Låt allt stå kallt tills det ska serveras.
 


Regnbåge och sparris

Vi smet iväg till stan en snabb sväng idag mannen och jag. Målet med resan var att handla dammsugare till EKA stugorna i Tänndalen men det blev lite småsaker hit hem också. Fika och pratpaus tog vi på Alnön hos min kusin.  
Vi fick många småleenden mot oss på affären när vi kom dragandes med 4 dammsugarkartonger var .Men jag berättade bara som det var att vi är många i familjen och alla gillar att dammsuga! Nejdå, nu ljög jag men jag var glad att de övriga 6 inte fanns i lager. Försäljaren småskuttade och såg väldigt glad ut och sa att sådana här kunder skulle man ha varje dag, hade han provision tro? Till sist var han också tvungen att fråga varför vi skulle ha så många.
När vi kom hem hade mamma fixat maten och det var lyxigt att bara slå sig ner till dukat bord.

Regnbåge

 3 portionsfileer regnbåge
1citron
1 dm purjo
1 fiskbuljongtärning
1 dl vatten
2 dl grädde
dill
smör
salt, vitpeppar

Lägg fisken i pressad citron,dill och hackad purjo medan du  fixar potatisar till kokning.
Stek fisken i smör på svag värme,salta och peppra.
Slå på vatten,buljong och grädde.
Låt det puttra ihop och smaka av såsen med med mera citron och kryddor.
Vi åt kokt potatis och sparris till.
image113
Eftersom jag nästan alltid brukar skriva hur maten smakar så måste jag säga att potatisen,såsen och sparrisen smakade gott MEN fisken var inte den bästa. Nu är min mamma duktig på firre så det var inte hennes fel men det var en sumpig, dysmak på något sätt.( Men vissa av oss tyckte den var kalas)Kollade på förpackningen och den var inte ens odlad i Sverige utan i ANDERNA!!!!
De ordentliga konsumenterna kollar sånt här innan de köper fisken hm....(ska skärpa mig)
Dessutom stod det att odlingen låg på flera tusen meters höjd men det stod inget om hur djupt vatten fisken hade simmat i!

Canneloni med skinka och mozarella

Jag har aldrig gjort canneloni tidigare och fick lust att prova det idag. Det blir betydligt enklare om man har färska plattor men det var inga problem att förkoka vanliga plattor heller. Jag vågade inte vräka i alla på en gång utan kokade 4 åt gången och rullade eftersom. Fyllningen blev vanlig vardagsskinka ni vet storpack utan vidare smak och Euroshoppers mozarellaost. Läste hos någon annan bloggare som testat att den var helt ok. Nu smakar ju mozarella ingenting i min mun utan det måste vara smakrika doningar tillsammans med den om det ska bli gott.
Jag kom på att jag hade en burk med tomatpesto som var öppnad och måste användas upp så jag smetade på en klick av den på osten. Det blev riktigt gott men när vi pratade vid middagen så kom vi fram till att en god salami  eller en skinka med mera smak på hade varit ändå godare i de små rullarna.


 Canneloni med skinka och mozarella 4-5 port

18 lasagneplattor
18 skinkskivorimage112
2 mozarella ostar a' 125 g
500g passerade tomater
pesto rosso eller basilikapesto                                                               
1 liten lök
1 solovitlök
1 msk olja
1 buljongtärning
2 dl vatten
1 tsk socker
2 tsk balsamvinäger
1 tsk chilimix/örtkrydda
3 dl riven stark ost
salt,peppar


Hacka löken och riv vitlöken.
Fräs det mjukt i lite olja.
Slå på tomater,vatten,buljong,socker,vinäger,kryddor och låt det
småputtra medan du förbereder det övriga.

Färska plattor är lättast men jag kokade vanliga plattor i 3-4 minuter.
Lägg en skinkskiva,ostbit och bred en klick pesto på osten och rulla ihop.
Lägg rullarna med skarven nedåt tätt i en ugnsform.
Slå tomatsås över och den rivna osten.
Skjuts in i ugnen i 175 grader i ca 25 minuter.
Strö någon örtkrydda över om du vill!
Sallad blev det till med ruccola,avokado,gurka och ananas.

image111


Sur fisk är gott det!

Jag tror att det är bland det godaste som finns,klart top 10! Jag har tittat på burken då och då ända sedan i höstas och idag slog jag till. Det var fotbollsmatch i kväll för mannen och dottern så vad kunde då passa bättre än att öppna surströmmingsburken ? Mamma och jag åt på altanen med god potatis,lök och tunnbröd något annat vill inte jag ha och fisken ska ätas på tunnbrödet. Många vill ha tomat,cremefraiche och messmör till och det är ju en smaksak. Strömmingen var sååå god att nu vattnas det i munnen igen. Det godaste på strömmingen är rommen så när det är surströmmingsfest då brukar jag"parkera" bredvid personer som inte gillar rom!Det är lika med surströmming som med kräftor för mig ,jag blir så ivrig att börja äta och fullständigt osocial, jag tänker bara på att äta liksom, bryr mig knappt att rensa. Hör ni hur det låter? Jag måste vara matstörd!!!!

image109


Grova tekakor

 Vi äter mest hårdbröd i den här familjen och just nu  knorpar vi på Leksands Rundrut brungräddat.Det är farligt gott! Ska vi fortsätta i den här hastigheten kanske vi måste satsa på en resa till Leksand och köpa storpack!
Jag skämdes när vi var till fabriksbutiken där för några år sedan med kompisar. Vem köpte största kartongen av Fäbodknäcke  som knappt rymdes i bilen? Säger inget namn men jag var arg som ett bi på vägen hem i bilen och fräste att det var onödigt och att vi skulle få kasta hälften och bygga extra skåp i köket och bla bla bla.
 Men jag hade fel och erkänner det!


image105      image106     image107     

Men nu tänkte jag att vi skulle vila tuggtänderna och äta de här mjuka tekakorna ett tag.
Lätt som en plätt är de att baka och mjuka och saftiga blir de. Jag gör en lös deg och klickar ut smeten med en plastslev. Är du sugen att torka diskbänk ,kavla  och få cirkelrunda bröd då tar du bara mera mjöl i degen så är det inga problem. Jag hittade både torkade aprikoser och gula russin som fick följa med men tyvärr inga nötter eller mandlar. Det blir jättegott speciellt om du har goda ostar med smak!

"Klicktekakor" 27 st ca

2 paket jäst
1 liter vatten
75 g smör/margarin
5 dl havregryn
5 dl grahamsmjöl
5 dl grovt rågmjöl
1 dl vetemjöl
3 tsk salt
1/2 dl sirap
1 dl hackade aprikoser(mina var stenhårda så de fick koka med i gröten)
1/2 dl gula russin
(blå vallmofrön)

Smält smöret och fräs runt havregrynen.
Tippa i 5 dl vatten, sirap,salt och låt de koka ihop till en gröt.
Häll nu i resterande 5 dl vatten och se till att det är 37°.
Smula jästen i en bunke och lös upp det med lite av vätskan.
Rör sedan ner all vätska och mjölet.
Ta de mjölsorter/gryn/frukter/frön du vill. Blir gott med bara vetemjöl också!
Klicka glest på plåtpapper och låt bullarna jäsa i knappt en timme.
Jag strödde på vallmofrön men det passar kanske bättre med kli eller frön.
Jag klickade ut 9 stycken på en plåt,de flyter ju ut och blir platta.
Grädda i 250° i  8-10 minuter.

image104

Korvgryta med senapskräm

Frida har önskat korvgryta till middag,själv hade jag tänkt stroganoff men eftersom hon är enda barnet hemma och allt så får hon bestämma. Hon vill ha korvgrytan som hon alltid fick på skolan i Östavall och som Ingegerd lagade, ni vet en basic korvgryta med potatis,kålrot, morot, lök och korv som kokat ihop i god buljong.
Visst är det typisk höstmat? Ja vem bryr sig förresten när rotisarna och korven bara ligger och väntar.
Undra om jag ska vara snälla mamman och hoppa över palsternackan eller hacka den i molekyler.
 Hon är inte så förtjust i den,ja jag får se....
I min egen favoritkorvgryta brukar jag ha i tomatpure,kikärtor och CHILI,blir ni förvånade? Och svalka av den med en mangoyoghurt men vi tar den en annan dag när jag bestämmer middagen.

Korvgryta 4 port

400g falukorv
6 potatisar medelstora
2 morötter
2 små palsternackor
1 liten kålrot
2 lökar
1,5 dm purjo
7-8 dl  kraftig buljong(från kok eller buljongtärning/fond)
salt,peppar
persilja

Skala och dela rotsakerna i bitar.
Jag hackade lök,purjo och palsternackor smått(ville vara snäll!)
Lägg grönsakerna i kokande buljong och när de nästan är mjuka så lägg i korven och låt allt koka mjukt.
Smaka av med salt,peppar och strö i persilja innan ni ska äta.

Kom precis på medan jag rörde i grytan att det kanske vore gott med en senapskräm till och det här tog jag.
(Gissa om jag var frestad att göra en chilikräm men nu får jag hålla fingrarna i styr)

Senapskräm

 1,5 dl turkyoghurt
 1,5 msk Dijonsenap eller annan senap
 2 tsk bruna senapsfrön
 2 tsk honung
  salt,vitpeppar

Lägg senapsfröna i en stekpanna/kastrull tills de poppar men bränn dem inte.
Rör yoghurt,senap,honung och kryddor.
Blanda i senapsfröna och smaka av.
Har du inga senapsfrön så blir det gott ändå men det blev en härlig konsistens med det där knastriga.
Servera en klick av krämen på korvgrytan.

Mumsigt tyckte vi i den här familjen!

image102

Spelmanskaka

Jag hade lovat att baka till spelkvällen igår och det blev snabbast möjligt en chokladkaka i långpannan.
När jag snokade i mamsens gamla receptpärm fick jag se en kaka som jag gjorde när jag bodde hemma som jag glömt. Ni vet en sådan där med "gojs" som ska rinna ner i kakan så den blir saftig.
Kakan däremot ville jag göra på mitt eget sätt så ni får ta det receptet med en nypa salt för jag vet inte exakt mängderna men bara man känner att konsistensen på smeten är ok så blir kakan det också.

Den fick godkännt av både fiol och durspelare och även en dragspelare(som alltid tjatar om skinkmackor,ha ha du ska få en någon gång jag lovar!)
 Eftersom jag tycker så mycket om mina spelkompisar så vispade jag lite grädde till dem också!
Den här kakan blir stor och hög och då räcker den till många!
Ibland har jag i bittermandelolja eller arraksessens eller både och, citron/apelsin är säkert gott också.

Ungefärrecept

5 ägg
5 dl socker
6 dl mjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
250 g smält margarin
3 dl mjölk
1/2 tsk salt

Vispa ägg och socker som vanligt.
Blanda alla torra saker.
Smält maragarinet och blanda med mjölken.
Blanda allting väl och tippa i långpannan.
Är det för tunt nu så i med mer mjöl och tvärtom så i med en skvimp mjölk.
Jag smörjer oftast pannan med margarin och skakar runt vetemjöl i formen.
Grädda i 175° i 25-30 minuter.

När kakan är varm slå på den här blandningen som du kokat ihop

1 dl mjölk (tog hälften grädde)
1 dl socker
1 msk smör
1 msk vaniljsocker
Strö florsocker över när den kallnat

Det skulle säkert bli gott med likör i blandningen om man gillar det.
Ni kan väl skriva och berättat om ni mixat till något gott!

image103


Saltsillen va ingen saltsill hm..

Ni vet väl hur det är när man handlar och ska snabba sig och bara hämta den där enda saken men så ser man något mer som man inte kan leva utan och som man rycker i hastigheten(himla lång mening det här).
Sist jag handlade högg jag saltsill  och idag (efter alla tårar )tänkte jag att det vore gott med den och stekt lök och mjölksky men se då var det ingen saltsill utan vanlig strömming!
Då känner jag mig som en treåring som fått en godis påse utan godis!
Nu var det bara att göra det bästa av situationen och jag gillar ändå strömming.
 Det bästa just då var att låta mamma steka firren och jag gjorde potatismoset.

Mamma kryddade med salt,peppar,  la rejält med dill mellan fileerna och
vände i grovt rågmjöl.
Stekte de knorpiga i smör utan brådska och hetta.
Moset blev fluffigt av goda King Edvard,mjölk,smör,salt,vitpeppar och det bästa RIVEN MUSKOT,I love it!
Frida rev lite morötter till.
Det är gott att blanda ättikslag(socker,ättika,vatten) och droppa på strömmingsfileerna. Blir det dessutom några kvar efter middagen så är det kalas att skiva rödlök och lägga in de små strömmingarna.
 Nu var fisken så god så det blev bara två kvar så vi får slåss om dem imorgon.
 Inlagd strömming på hårdmacka  det är guld det!

image122


Nu vet pappa sanningen

Idag på eftermiddagen ringde doktorn från sjukhuset och berättade för pappa det vi anat,att cancern spridit sig överallt i hans kropp. Jag kan utan tvekan säga att den här eftermiddagen är det jobbigaste jag varit med om i mitt liv....och alldeles säkert i hans också. 
Vi var ensamma hemma då pappa och jag och det var skönt för vi hann prata om en massa saker .
Men när jag såg hans sorg och rädsla blev jag ändå tveksam om det här var det bästa för honom.
Innan han somnade ikväll så sa han
 - Nu känner jag mig lugn och nu vet jag .....

image101

Lyckad kylskåpsrensning!

Ja tänk vad tre äggvitor kan förvandlas till. De stod i kylen och "hoppade" sedan jag gjorde beasås i helgen och att kasta det ligger bara inte för mig.
När jag sedan kom på att det låg en bit mandelmassa och kände sig övergiven då fanns det bara en sak i min knopp.... MANDELBISKVIER!
Det enda som talade emot baket är att sådana brukar jag bara göra till jul och det är ett tag kvar till dess va? Men det här receptet är ju påhittat nu så då är det ju inte riktigt samma....typiskt majrecept eller förresten det är ju Pingst snart och det är ju en storhelg och då passar det väl med biskvier?( om det finns några kvar då!)

Biskvier

3 äggvitor
400g mandelmassa
1 dl socker

Vispa vitorna hårt.
Riv mandelmassan och vänd ner den och sockret försiktigt i vitorna.
Klicka ut på bakplåtspapper och grädda ca 50 minuter i 150 grader.

Smörkräm

100g smör
50g philadelfiaost(hade det i en ask men hoppa över om du inte har!)
3 dl florsocker
1 äggula
1 tsk vaniljsocker

Vispa ihop och kör krämen fluffig med elvisp.
Bred på krämen på undersidan på kakan när de kallnat och stoppa dem i frysen en stund.


200g mörk blockchoklad (jag har bara billig blockchoklad till vardags!)
1 1/2 msk olja

Smält chokladen och olja vattenbad och doppa de kalla biskvierna i den.
Ställ kakorna kallt och på ett ställe dit bara DU hittar, ha ha!!

image100


Tiden tickar på.....

När mina barn var små och vårt vardagsrum inte fått några möbler än var det trehjuling och sparkcykelbana där inne.
En lång period så var bästa "sparkaruntmusiken" Våra vackraste visor av Hootennany Singers!
Ja visst blir man liiite förvånad för vi var rätt så unga föräldrar och favoritmusiken var inte precis den här.
Men musiken är fin det är inte det men lite märkligt ändå.
Nu har min pappa mått ganska bra i två dagar och gissa vad han vill lyssna på då?
 Jajamen,"blåskivan" som våra barn kallde den.......

image99

Kycklinggryta till många

Det blev kyckling till middag idag i mitt kök. Jag gjorde mycket mat för jag visste inte riktigt hur många som skulle dyka upp men vi blev bara fyra. Men det är aldrig fel att hitta igen en gryta i frysen heller!
Den blev lagom het men det där är ju en smaksak. Jag brukar ofta pytsa i kokosmjölk men idag ville jag prova något annat så det blev lite yoghurt istället. En fruktig sallad är got till,ta de frukter du gillar.
Yoghurtsåsen är också god med frukt i eller riven gurka/morot, mynta och honung( tzatziki,raita)ja låt fantasin flöda!

Så här gjorde jag:

1 kg kycklingfile
1 stor gul paprika
1 stor röd paprika
2 stora lökar
1 solovitlök
2 burkar körsbärstomater
1 dl yoghurt
1 1/2 msk  maizenamjöl
4-5 dl kraftig buljong/tärning o vatten
4 msk tomatpure
2 msk ketchup
1-2 chilifrukter
3 cm färsk ingefära
2 tsk stark paprika
2 tsk kanel
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
salt,vitpeppar
olja till stekning


Strimla kycklingen.
Skär lök och paprika i bitar.
Riv vitlök och ingefära.
Blanda ihop alla kryddorna och hacka chilin.
Fräs kycklingen,salta, peppra och lägg över i gryta.
Fräs sedan grönsaker med alla kryddorna,tomatpure, ketchup och koka ur pannan med lite av buljongen.
Blanda kött och grönsaker med buljongen och låt det koka ihop några minuter.
Tippa i tomaterna.
Rör ut maizenamjölet med yoghurten och häll i det i grytan.
Låt det småputtra men inte för länge så "kucklan" blir torr!
Smaka av med salt,peppar och hacka lite koriander och strö på toppen!
Servera med basmatiris.

Yoghurtsås

3 dl turkyoghurt eller liknande
1/2 kruka hackad färsk koriander(hackad mynta är också gott)
salt,vitpeppar


Sallad

grönsallad
gurka
2 mango
2 korgar physallis
1/4 dels vattenmelon


Naanbröd är gott att doppa i såsen, köp färdiga eller baka egna. Här är ett bra recept.
Jag rev i 2 vitlöksklyftor och hade i 1/2 msk kalonji/nigellafrön i degen för det är gott tycker jag.

image98


Grillad karre med ugnsrotisar

Det blev en ganska lugn natt för min pappa inatt,vaknade bara några gånger men vad tror ni då man vaknar av?
Jo en kärlekskrank idiotorre har bestämt att  det utanför vårt sovrumsfönster är raggarstråk!!!
Han härjade på rätt länge men utan kärlekslycka...ingen höna kom......
Vore gott att äta orre förresten,det har jag aldrig lagat men mamma gjorde det när jag var liten.
 Men pax att inte vara den som måste plocka och flå pippin! Och det är väl inte jaktsäsong nu heller.

Premiärgrillning blev det idag trots allt och det blev enklast möjliga, men det enkla är ofta det goda och det stämde faktiskt!


Grillad fläskkarre

1,5 kg karrerad med ben

Marinad

1/2 dl olivolja citron
3 msk soya
2 msk ketchup
3 vitlöksklyftor
1 tsk torkad rosmarin
2 cm färsk ingefära
2 tsk honung
1 tsk chilimixkrydda


Skär loss köttet från benet och dela det i skivor. Lova att koka en god buljong om du inte har skivad karre!
Låt det ligga i dubbla plastpåsar från några timmar till ett dygn.
Ta fram det före grillning så det blir rumstempererat och torka av det med papper.
Gnugga in grillkrydda före eller efter grillningen,vi tog efter idag vi!



 

Jag  gjorde en Beasås till köttet och receptet tog jag här
Men jag pressade i lite citronsaft på slutet, använde dragon i vinäger och hade i en nypa socker och nymalen vitpeppar också. Smaka dig fram!

Till ugnsrotisarna tog jag bara potatis,morötter och palsternacka i bitar. Potatisarna var så fina så skalet fick sitta kvar.
Brukar ofta ha i paprika,zuccini,lök,vitlök och chili på slutet men idag blev det inte så.
Lägg rotisarna på plåtpapper,ringla på olja och snåla inte med favoritkryddor och örter.
Jag tog herbs de provence, de enda timjankvistarna som kommit upp i landet, salt och vitpeppar.
Kummin och paprika är gott på, spiskummin och korinder likaså, ja du tar vad du vill.
Jag har ugnen på 250° för jag vill ha knorpig yta.

Sallad
2 grillade paprikor
ruccola
fetaost
soltorkade tomater
oliver
citronolja
salt,peppar

 Det är ingen överdrift när vissa säger att de är sååå gott med grillad paprika att de är söta,mjuka och fantastiska.
Det är bara sant! Måste lägga band på mig så jag inte käkar upp allt innan det ska bjudas på!
Jag har en teflonform ,typ sockerkaka som jag lägger paprikorna i och sedan in i ugnen tills de är svarta.
Formen är lika svart som paprikorna så den använder jag bara till det här.
Går lika bra på en utegrill förstås!
Endel har olja på men jag puttar in dom utan.Lägg dem i en plastburk med lock och när de kallnat skalar du dom och skär i bitar mmmmmmm.
Nu hamnade de i en sallad bara men jag brukar annars marinera dem med citron, kronärtskockor mm men det tar vi en annan gång

image96

Vänta Lisa! Du vet väl att det ska fotas före maten?

Tacokväll

Det känns som det var en evighet sedan alla barn (utom Anna på Nya Zeeland då) var hemma samtidigt, men idag hände det! Olle tremänning från Alnön och Lisas kille Alex kom också hit. Anna och Peter ni fattades!
Tacos var på önskelistan över vad vi skulle äta och jag var också sugen på det så då var det lättfixat.
Det är en av de bättre maträtter att hacka och röra med tillsammans, alla kan greja med något.
Frida gjorde en god avokadogucka med både chili och soltorkad tomat och Lisa gjorde vitlöksås och för henne duger bara riktig vitlök inga fuskvitlökskryddmixer där inte!
Det är så himla kul och jag blir så glad när det blir lite stoj och skratt här hemma.
Pappa blir sämre och sämre och jag får lite ny energi när ungdomarna kommer hit.

Jag läste om Lördagsgodis hos Linda och det verkade kul och temat den här veckan är vit choklad och försökskaninerna i köket sa att det här blev gott, kanske lite för lätt men men.
Självklart har jag gjort om ett annat recept så det passar mig, slående likt chokladbollar va?

 Kokosgodis


1 ägg
1 dl socker
2 msk smör
2 dl kokos
1 dl havregryn
3 msk kakao
1 msk vanilj
100g vit blockchoklad


Vispa ihop ägg,socker och smör.
Blanda sedan i kokos,havregryn och vaniljsocker
Jag brukar köra på högsta speed med elvispen!
Ställ smeten kallt en stund.
Rulla sedan små avlånga små bollar och ställ dom i frysen en stund.
Doppa dom i smält choklad och förvara i frys eller kyl.

image95

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Första matchen......

Ja ikväll spelar Alby FF  damer sin första seriematch hemma mot Torpshammar och självklart måste jag dit och heja.
Det blir nog rätt tufft för Alby skulle jag tro så det är bäst att hålla en tumme eller två.....
Stuvade makaroner och falukorv var dotterns beställning  före matchen och det kunde jag bara inte säga nej till fast det  är Första maj och allt !
image93



När frida kom hem från Tyskland fick jag  körsbärste, fruktörtte och en jätte god Chilimix i present !
Nu ska jag ta mig en kopp innan det är dags för match.


image94 Tyvärr så blev det förlust med 2-0 men de kämpade bra......


Jag viiill ha nässlor!

image90

Jag hade tänkt göra nässelsoppa idag men det blev svårt det när det inte fanns några nässlor att plocka!
Det blir till att vänta minst en vecka till gissar jag.
Tycker man om spenat så gillar man nässlor också, iallafall om man inte vet att det är nässlor.
Jag brukar förvälla, hacka,lägga i buljong och frysa in i små burkar. Men det är ju ett himla otacksamt jobb, när man blockat typ en hink och sedan förvällt så ...jaha? Var är nyttigheterna ? Har Joe Labero varit i mitt kök?
Det blir knappt någonting kvar.
Godast tycker jag det är med nässelsoppa,ägghalvor och knaperstekt bacon.
Stekt kassler och stuvade nässlor  är också gott , men hallå vad surrar jag på om nässlor för? Jag har ju inga!

Men svampsoppa blev det. Höst när man planerar vår! 
Jag hittade en "färdigsvampcremesås "på burk (som hade kort datum,annars är jag för snål!)
som jag var tvungen att göra slut på. Torkade trattkantareller och rödgula trumpetisar hade jag kvar av sedan i höstas. Så här gjorde jag!


Svampsoppa

3 dl torkade trattkantareller eller 2hg champinjoner                                 
2 schalottenlökar eller 1 gul lök
1 liter vatten/svampspad
1 burk creme bonjour cousine med svamp
1 dl mjölk eller grädde
2 msk vetemjöl                                                                                                   image91
1 svampbuljongtärning
2 tsk soya
1 msk smör
  salt,nymalen vitpeppar
1 dl hackad persilja


Lägg svampen i vatten tills den mjuknat och hacka den i bitar.
(Dela champinjonerna i småbitar)
Spara svampvattnet!
Hacka löken fint och fräs lök och svamp i smör.
Strö över mjöl och späd sedan med svampspad/vatten och mjölk/grädde.
Häll i "cremejoxet",buljongtärning,soya.
Låt soppan puttra några minuter.
Smaka av med salt och peppar och strö i hackad persilja.

Hårdmacka med stark ost på är mumsigt till.
Soppan blir inte så tjock så vill du ha den tjockare kan du riva en morot och
några potatisar i eller reda av med mera mjöl.


image92


RSS 2.0