Jordärtskockssoppa



Hej och hå vad dagarna går, just nu känns det som om veckorna flyger fram. Jag har haft fullt upp med roligheter idag med massor av matlagning men det tar vi senare för nu ska jag iväg på middag till Ulla. Den här soppan är en riktig barndomslängtan för mig men nu var det jag som fick bjuda mamma på soppan!

JORDÄRTSKOCKSSOPPA  3-4 port
400 g skalade skockor
2 potatisar
1 gul lök
6 dl mustig buljong från kok eller tärning
2 dl grädde
1 dl mjölk
salt och nymalen vitpeppar

Koka upp buljongen.
Skala och skiva lök och potatis
Skala och skiva skockorna, dela dom i bitar och lägg direkt i buljongen tillsammans med potatis och lök. ( lägg skockorna i citronvatten läste jag någonstans men är du rapp och lägger dom i buljongen så hinner dom inte bli fula i färgen)
Låt allt koka tills det är mjukt, mixa soppan slät, tippa i mjölk och grädde.
Smaka av med salt och peppar när soppan kokat ihop.

Precis när vi skulle äta kom jag på att Kryddburken gjort så goda bröd med bacon på men då var ju det för sent så jag stekte baconet i micron bara. Kolla in hennes recept för det bara ska jag göra nästa gång det är sopptime, kan gå fort de`!

Coeur de filet provencale



Olle och Frida bjöd på middag idag i Östby och vi delar direkt ut 5 stjärnor av 5 möjliga! (tyvärr var kvällens bilder inga 5 poängare men jag var sååå hungrig!)
Det var en riktig höjdarmiddag med potatis, älgfilé och vitlöks/persiljesmör i samma form och en härlig sallad till med tomater, lök och mozzarella. Kocken kunde alltså både jaga och laga!
Här är ett recept från Tasteline.

 

Här vevas det på kryddsmör innan formen ska in en kortis i ugnen.

 

Till efterrätt fick vi en fräsch fruktsallad med ananas, banan, päron, mandarin, druvor och physalis.
Frida hade kokat en krämig chokladsås och choklad är ALDRIG fel eller hur?
Vi har haft en toppenkväll och fick träffa Olles mamma Lisa för första gången, kul tyckte vi!



Kokt kalkon/kyckling med citronsås

En vecka i raketfart! Jag har varit ensam hemma hela veckan så jag har levt på stekt strömming i ättika på hårdmacka och det är inte ett dugg synd om mig!
Nu är det snack om fotbollsmatcher i morgon men jag tror jag är tråkiga mamman som stannar hemma och pratar med mina små plantor istället.
Jag hade en bit kalkon i frysen som jag bara tänkte koka buljong eller soppa på men det var kött så det räckte till oss tre. Min favoritkyckling när jag var liten var just kokt med riktigt syrlig sås!

KOKT KALKON ELLER KYCKLING
kalkon eller kycklingskrov med kött på
vatten så det täcker pippin
morot, lök, selleri, purjo
lagerblad, salt, krydd och vitpeppar

Låt allt koka lugnt i ca 1 timme.
Ställ koket riktigt kallt så flyter fettet till toppen.
Rensa köttet i fina bitar och servera det i buljong och kryddgrönt så ser det gott ut.

Jag kokade Druvans ris och quinoablandning till och de sista minuterna pytsade jag i frysta ärter majs och paprika som fick ånga sig mjuka.



CITRONSÅS
2 dl kraftig hönsbuljong
2 dl mjölk
1/2 dl grädde
2 msk mjöl
saft och skal från 1 citron
en gnutta honung
gurkmeja så såsen blir lite gul
salt och peppar

Koka ihop allt och smaka av med honung om du tycker det blir för surt.


Stekt strömming och potatismos



Jag handlade av fiskbilen idag och det händer inte ofta att jag är i Ånge samtidigt som den. Jag köpte en bit lax till kommande sushi och strömming som jag stekte till middag. Nu har vi ätit och det bästa av allt är att det blev några fiskbitar över och dom lägger jag i lite ättikslag och rödlök, mums på en hårdmacka i morgon!
Gissa vad jag drack till maten då? Björksav! Jag fick en flaska av grannen Isaksen (tiggde fint kan man också säga) och det var spännande för det hade jag aldrig smakat, nu ska ni se att man blir pigg som en björkknopp i solsken! Det smakade som ett gott vatten men jag trodde det skulle vara sötare.


STEKT STRÖMMING 4 port
6 hg strömmingsfilé
1 dl mjöl
1 ägg
1-2 dl ströbröd + salt
dill, salt och vitpeppar
smör

Krydda fisken på köttsidan, lägg på lite dill och vik fisken på mitten.
Vänd i mjöl, vispat ägg och sist i ströbröd och stek sakta i smör tills fisken känns fast och fått färg.

Kokt potatis, smör, mjölk, vitpeppar, muskotnöt och salt det blir ett gott mos till firren!

Nu ska jag göra sista rycket i köket för nu är lådorna lackade och på plats så nu kan jag diska och lägga tillbaka köksprylarna där dom ska vara, skönt!

Söndagssallad



Vilken kanondag jag hade igår ska ni veta, blev bjuden till stan av Katri och det var riktigt längesedan vi var ut på något, vi har bara pratat om det i en evighet men inte kommit till skott. Mannens sista ord var: köp kläder nu till dig själv och inte en massa "köksgrejer", men nej jag hittade inte ett enda vårfint plagg! Så det blev bara en ny kastrull, kryddväxter och lite småsaker från Ö&B. Där hann jag med att krascha en soyaflaska också, oooootroligt vad mycket det ryms i en flaska! Vi åt på Tant Anci och fröken Sara och där blir man aldrig besviken. Jag testade en sallad med chevré och gröna linser och vi fick matsällskap där av döttrarna Lisa och Anna.
Kaffe efter maten (oj vad kul det var att skriva det när vi är två inbitna tedrickare) tog vi på Barista för där skvallrade Anna att det fanns moccachino som jag älskar, chokladmjölk med en skvimp kaffe i, ett skämt för er kaffedrickare men inte för mig!
Hemresan gick i 60 km i timmen för då fick min vän bogsera hem sin sambo med kompis som fått motorhaveri, men kul hade vi!

 SÖNDAGSSALLAD FÖR TVÅ
2 nävar sallad och babyspenat
6 små ekologiska tomater
6 skivor kallrökt skinka
4 sparrisar
100 g halloumiost
1 liten rödlök
örter några färska blad eller torkade
olivolja
smörklick till stekpannan
(salt) och svartpeppar

Skiva osten och stek den i smöret.
Bryt av änden på sparrisen och fräs den lite mjuk i pannan också.
Pussla till salladen direkt på två tallrikar, ringla över god olja och ät ett gott bröd till!

I kväll ska vi på konsert med Euskefeurat i Ånge och före det ska vi äta. Det här var mannens födelsedagspresent sen i början på mars så han får bestämma var vi ska äta och jag antar att det blir på Shish Kebab.

Äldsta dottern Anna har startat en matblogg, Ekologiskt och eget heter den.

Ha en fortsatt skön söndag mina vänner!

Abborremacka med ägg och pepparrotscreme



Ibland blir man överraskad av vad som kan gömma sig i frysen, jag hittade en påse med rökta abborrar som jag knappt visste fanns. Glad blev jag och en macka får duga till middag när köket inte är som det borde och jag ska på personalmöte med fika!


På tunnbrödet hamnade: Rökt abborre, kokt ägg, rödlök, gröna bönor och cremefraiche blandat med riven pepparrot.

Pensionärskaka



Ja den här kakan har många namn men det här passar bäst in på mig nu, hälstrulet har kommit tillbaka så nu har ljumskarna sällskap, jag vill gå och cykla längre stund än 30 minuter!(springa kan jag glömma). När jag ändå är på gnällhumör så är köket uppochner för mannen slipar några luckor och lådor som är fula men som inte stör mig det minsta, (måste väl erkänna ändå att det blir fint). Micron fixade maten i dag och det blev Keldas skaldjurssoppa och den var helt ok men det hade varit gott med någon fyllning typ svamp, paprika, fisk, räkor eller så.
Nu kom snälla mamma med en god kaka till efterrätt och den fanns det gott om plats för! Alla har väl det här receptet men jag skriver det ändå.

PENSIONÄRSKAKA
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl kokande vatten

Vispa ägg och socker flufsigt.
Vänd i mjölet blandat med bakpulvret och tippa sedan i vattnet.
Grädda i smord rund form i 175° i ca 40 minuter.

Fyllning:
125 g smör
1 dl mjölk
1 msk vaniljsocker

Smält smöret och blanda sedan i mjölken och vaniljsockret.
Låt allt koka ihop i ca 2 minuter.

När kakan svalnat en gnutta så dela den på mitten till 2 bottnar och fördela fyllningen på de båda bottnarna och lägg sedan ihop dem.

Nu har jag redan dåligt samvete för gnället men det får stå kvar ändå!

Varm brieost med nötter och skinksallad

En eftersläntare från helgen kommer här, en förrätt men den skulle passat lika bra som en kvällsmysrätt framför tv:n. Det här var heller inget planerat för då skulle jag kanske skaffat osaltade nötter men det störde inte mig att det blev en gnutta salt mot söta honungen.
Varför tog jag ingen bild när osten varit inne i ugnen och blivit krämig?



VARM BRIE
500 g brieost, en halvmåne
1,5 dl nötmix (OLW:s orange )
1 msk honung

Jag la osten i en teflonform, ringlade honung på toppen och tröck dit lätt hackade nötter.
10 minuter i 175° ugn och servera direkt, kanske den skulle stått inne en minut till eller två.

SKINKSALLAD TILL OSTEN
8-10 skivor kallrökt skinka
1 liter blandad sallad, skott, ruccola som du gillar
10-12 småtomater

Baguettskivor/vitlöksbröd eller crostini är gott att äta till.

En god balsamico hade passat till men min var slut.

Tänk vad glad och pigg man blir när solen skiner! Jag blev sugen på matjessill på vägen hem idag och håller suget i sig så äter vi det i morgon för idag gnagde vi på rester från frys och kyl.


Guldvaskargryta med pressad potatis

Jag fick ett kort av svärisarna när jag fyllde år med det här receptet på, dom vet vad jag gillar! Vi hade kompisar på middag igår och då åt vi det här. Det blir ju snabblagad rätt när det inte behöver puttras i flera timmar. Jag följde receptet nästan, bytte ut och renen mot älgen och tippade i mera vätska/spad för jag vill ha såsiga grytor. Chilisåsen var jag mycket tveksam till men det blev inte alls tokigt (det kliade i fingrarna att lägga i enbär men jag höll dom i styr)

GULDVASKARGRYTA
5 hg skav från en älgstek
2 gula lökar
30 g torkade trattkantareller/1liter färsk svamp
4 dl creme fraiche
3 dl gräddmjölk
1 dl svampspad/svampbuljongtärning+vatten
1 dl chilisås
salt och nymalen vitpeppar

Karva köttbitar av en frysen älgstek, ja den kan vara lite tinad.
Lägg den torkade svampen i vatten eller dela den färska i bitar.
Finklyfta löken.
Fräs svamp och lök i smör och lägg över i en gryta.
Fräs snabbt på köttet, krydda och lägg även det i grytan.
På med creme fraiche, gräddmjölk, chilisås och svampspad (koka ihop svampvattnet så det blir koncentrerat) eller buljong.
Låt allt bara puttra ihop hastigt och smaka av såklart med kryddor.
Pressad potatis eller ris passar finfint.

Smörstekta morötter och haricots verts är gott till och strö på hackad vitlök på slutet, mums!
Gelé är ett måste och en heminlagd gurka (familjen Strandbergs) som jag måste få receptet på om jag nu får till några gurkor (fröna petades ner i går så det är mycket kvar än).

Frida och jag tog en morgonpromenad före frukost och nu ska jag sätta mig i solen och lösa soduko, mysigt.
Våfflor på altanen senare idag föreslog mannen och det låter väl inte fel?


Fyllda choritzokorvar med örtigt potatismos



Här kommer vår fredagsmiddag! Potatismos har jag inte gjort på en evighet och inte korv i ugn heller(oj vad det här låter planerat men det är ren lögn för det var ungefär korv och pärer som fanns i kylen) Jag har aldrig gjort såhär förrut men det kommer att bli repris!

FYLLDA CHORITZOKORVAR
3 choritzokorvar
5 färska champinjoner
1,5 dm purjolök
12 små körsbärstomater
1 dl mjukost av något slag
1,5 dl riven ost
1 msk smör

Hacka champinjoner och purjo i bitar och fräs det i smöret.
När det fått lite färg så rör ner tomaterna i halvor.
Gör ett snitt i korvarna och lägg dom i en liten ugnsform.
Lägg hälften av svampfräset runt korvarna och blanda resten med mjukosten.
Kläm ner fyllningen i och på korvarna (använd lite våld här!)
Strö riven ost över och gratinera i ugnen tills allt blir varmt och osten fått färg, själv glömde jag både temperatur och tid!

I  den kokta potatisen hade jag i en rejäl klick smör, standardmjölk, gräslök,och koriander (blir gott med vilken färsk ört som helst), riven muskotnöt är ett måste och till sist salt och nymalen vitpeppar. WROOOM några varv med elvispen och man har ett fluffigt mumsigt mos!

Nu ska jag bara ha en skön lördag och stöka på här hemma, peta ner lite frön och ta mig en promenad. En stor kram till Frida som städade huset i går! Jag ska ta en dykning i frysen och se om jag hittar något bra till middag, egentligen borde jag åka och handla men kan jag dra på det till imorgon så gör jag det eller lurar iväg mannen, det brukar gå lätt det. 

Jag firar med en Bountykaka!



Planen var att jaga runt i huset med snabeldraken men hur kul är det när....... jag och min blogg är med i Svensk Damtidning den här veckan tillsammans med några fler matbloggare, gissa om jag är glad?!
Den här kakan hittade jag hos Matklubben  men jag har snickrat om receptet en gnutta bara.

BOUNTYKAKA
4ägg
5 dl socker 
7dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker 
4 tsk bakpulver 
6 msk kakao
225g smält smör eller margarin
2  dl kokande vatten
 1 nypa salt

Smörkräm:
200g smör eller margarin
4 dl florsocker
2 st ägg
1 påse kokos

Glasyr:
225-250g mörk blockchoklad
2 msk olja


Vispa ägg och socker, tillsätt  det mjöliga, därefter smör och vatten.
Grädda kakan i smord och mjölad långpanna i 175 grader i ca 25min.
Låt kakan svalna.

Smält smöret till smörkrämen och rör ner resten av ingredienserna.
Låt krämen svalna något och bred den över kakan.
Smält blockchokladen i en tillbringare i micron och rör sedan i oljan.
Ringla chokladsmeten över  kakan och"slickepotta" ut allt jämnt .
Ställ kakan kallt och skär sedan bitar med en het kniv. 

Canneloni med skinka, ost och mangoldskott



Eftersom vi åt blodpudding igår (nu ska jag inte sänka blodpudding för jag älskar det och vi äter det ofta) så tänkte jag laga något som tog lite längre tid idag när jag slutade tidigt. Vad fel man kan ha, det tog inte mycket längre tid alls! Lite fusk blev det för jag hade en färdig burk tomatsås (reservmat från fjällveckan) inte för att det tar så många minuter att koka ihop en burk krossade med lök och kryddor men ändå. Jag velade hit och dit om jag skulle slå över en ostsås istället men tomatsåsen vann. Spenat är vanligt i såna här rullisar men det hade inte jag hemma men en påse fina mangoldskott hade jag och det gick precis lika bra.



CANNELONI 2-3 port
250 g färska lasagneplattor
6 skivor skinka
150 g dessertost som du gillar, castello blå tog jag
mangoldskott
500 g tomatsås
1,5 dl grädde
1-2 dl riven ost
nymalen svartpeppar




Lägg skinka, ost och 5-6 blad på varje platta.



Rulla ihop och lägg tätt i en ugnsform.



Ja sen är det bara att hälla över en burk eller hemkokad tomatsås.



Eftersom jag gillar sås så slog jag över lite grädde men det går lika bra med mjölk också (fast det blir inte liiiika gott).
Riven ost på toppen och sedan in i ugnen i 25-30 minuter i 200°.
Peppra över rejält med svartpeppar innan ni mumsar i er pastan.

Tycker du den här bilden ser oaptitlig ut så håller jag med men titta på den översta bilden istället och jag lovar att det blev gott. Det här är en rätt som passar både till vardags och till fest tycker jag.


Lammbog, potatiskaka med ost och till det en rödvinsås



En baravara dag har jag haft idag och det känns verkligen att jag varit ledig en vecka. Frida drog med mig på en morgonpromenad och det var härligt! (läs:den första halvtimmen innan ljumskar och höfter förvandlade mig till ankavanka, jag ska nog bara åka skidor i nedförsbacke!)
Färdigpjålat för idag, middagen gillade Anna och jag men mannen är ingen lammfantast men hm...tog han inte två portioner?

UGNSTEKT LAMMBOG
1 lammbog med ben
1/2 citron, saft och skal
2 tsk torkad rosmarin
2 tsk örtmixkrydda
1 tsk salt
3-4 klyftor vitlök
morot, lök, selleri till ugnsformen
nymalen vitpeppar
vattenskvimp till formen

Jag mortlar ihop kryddorna och pressar sedan i citron till en pasta.
Gnuggar in köttet med kryddjoxet och låt det gärna gotta till sig i några timmar.
Lägg  köttet i långpannan och rotsaker runt om så blir det en x-tra god buljong.
150 ° körde jag köttet i och du gå för allt i världen inte på promenad när köttet är i ugnen som jag gjorde för köttet ska inte ha högre temperatur än 66-67 grader tycker jag men mitt hann bli 72!






POTATISKAKA MED OST
1 kg potatis
150 g ost (castello vit och färskost med peppar tog jag men det passar med vilken ost som helst)
1 klyfta vitlök
1/2-1 dl färska örter eller mindre mängd torkad
50 g smör
salt och peppar

♥ Jag skivade potatisen tunt och varvade den i en liten springform med ost, vitlök och kryddor.

♥ Smör i botten och på toppen, bakplåtspapper och en ugnsfast skål blev tryck ovanpå kakan.

♥ 200 ° ugnsvärme i ca 45 minuter och sedan tog jag bort "locket" och körde några minuter på grill så potatisen blev knorpig.


RÖDVINSÅS
2 dl buljong från ugnsformen
2 dl rödvin
1 msk honung
1(stor)ruta mörk god choklad
1 klick smör
salt, peppar, en nypa örtkrydda
maizena till redning

Vispa ur ugnsformen och sila buljongen.
Koka ihop den så att du får en kraftig fond.
Tippa i vinet och låt allt koka några minuter.
Smaka, smaka, smaka av med honung, choklad, smörklick och kryddor.
Red av såsen men bara så den blir lite simmig.

Hoppas ni alla haft en härlig påskhelg!

Krispigt seafood med dippsås och heta räkor

Nu är vi hemma från fjällen och jag längtar redan tillbaka för vi har haft det så härligt. Vädret var allt annat än härligt men vi fick en kanondag igår och då är allt annat som bortblåst. För första gången på fyra år så har alla barnen varit med + pojkvänner och kompisar, jättekul! Mamma var också med och hon bodde i brorsans stuga men vi träffades på kvällarna och det var så mysigt. Bra skidåkning har vi fått och 7 dagars skidåkning känns i min otränade kropp. Nu är det bara tråket kvar att packa upp och tvätta men Anna är rappare än jag.......
När vi kom hem igår så bjöd svärmor på värsta påskbuffén men eftersom klockan var mycket och jag "gluphungrig" så blev det inga foton.
Ni vet hur tomt det är i skåpen när man varit borta några dagar, jag hittade räkor och en frusen förpackning seafood så det fick bli dagens middag. Jag har ingen fritös och är ingen älskare av "friedfood" men det här blev riktigt krispigt och gott!



FRITERAT SEAFOOD
300 g seafood
1 dl vetemjöl+3/4 tsk salt eller någon favvokrydda
2 äggvitor
2 dl pankosmulor eller grovt ströbröd
rapsolja i kastrull eller fritös

Tina fiskblandningen och låt den rinna av.
Hetta upp oljan.
Vänd först fisken i mjöl sedan i lättvispad äggvita och sist pankosmulor (större skorpsmulor som finns i asiatiska butiker)
Vips ner i heta oljan (lite i taget) tills det blir krispigt och ljusbrunt.
Lägg "bläckfisken med vänner" på hushållspapper så att oljan sugs upp.
Servera direkt med dippsåsen.


DIPPSÅS
1 citron saft och skal
2 msk fishsauce
1 klyfta vitlök
1 msk riven ingefära
1/2 chili
1 msk honung
lite färsk koriander

Rör ihop allt och smaka av så du får lagom sälta, syra, sötma och hetta (jag lovar umami!)




Jag älskar räkor men ibland tycker jag att dom kan vara lite smaklösa. För ett tag sedan fräste jag ihop räkorna med sambal men nu gjorde jag såhär istället!


HETA RÄKOR
1 kg räkor med skal
1 dl olivolja
2 klyftor vitlök
1/2 chili (smaka dig fram med lite i taget)
1 msk riven ingefära
2 msk tomatpurè
1/2-1 tsk salt
färsk koriander eller dill

Koka hastigt ihop allt utom räkorna i stekpannan.
Vänd ner räkorna med skal och rör om ordentligt.
Tippa upp räkorna på ett fat och strö över koriander eller dill.
Mumsa och njut!

NU KOMMER JAG PÅ ATT I GÅR FYLLDE MIN BLOGG 2 ÅR! Hoppsan vad tiden går och jag borde såklart kommit ihåg det här och ordnat en tävling eller något annat roligt. Ni ska veta att jag blir så glad av er läsare som blir fler och fler, TACK SNÄLLA SNÄLLA NI!  Fira med choklad eller godis säger mina tjejer och tänk att jag har ett påskägg med finchoklad som jag fått av Carro........

RSS 2.0