Momas Tobagokyckling med fruktig salsa

 
 
Jag är grymt glad att vi inte har så många grannar....skulle ut på premiärtur på sjön med lånade skidor......nyvallade.....det blev en kort tur, typ 20 meter runt svärisarnas lekstuga med 1/2 dm snö under skidorna och precis just då kände jag att slalombackar är nog min grej!  Men jag ger inte upp, det får bli elljusspåret nästa gång och helst med några minusgrader.
 
Jag hittade ett kycklingrecept hos Pickipicki som blev dagens middag och det blev jättegott! Min favoritkycklingdel är lårbitar med ben så det tog jag. Har ingen fallenhet att följa recept men det gjorde jag idag ( bortsett från en gnutta mer ketchup och ättika) bra gjort va?
 
 
TOBAGOKYCKLING 4 port

1 färsk kyckling , 900 g kycklinglårfilé eller kycklingfilé

 3-4 msk olja

1 msk socker

2 tärnade tomater

1/2 tunt skivad gul lök

1 dl vatten

1 burk koksmjölk

2 msk ketchup

 2 tsk ättika

1/2 kruka koriander

 

Marinad:

1 lime

1,5 msk finriven ingefära

2,5 msk curry

1,5 tsk timjan

3 pressade vitlöksklyftor

0,5 riven gul lök

1,5 msk hackad bladpersilja

1 msk malen koriander

2 tsk salt

1,5 tsk svartpeppar

2 tsk kinesisk soja

3 msk olivolja

 

 

1. Blanda marinaden och lägg den och kycklingen i en stor plastpåse och blanda runt rejält. Låt den marineras minst 30 minuter men gärna några timmar.

 

2. Bryn kycklingen i olja och socker och kom ihåg att sockret ska bli mörkbrunt innan kycklingdelarna läggs i pannan, spara marinaden!

 

 3. Stek kycklingen så att den får fin färg och tillsätt sedan den sparade marinaden, vatten, tomater, lök och låt det småputtra under lock i ca 20 min.

 

4. Tippa i  kokosmjölk och ketchup, låt puttra i ytterligare 10-15 min och späd med vatten om såsen blir för tjock.

 

 5. Smaka av med salt,  peppar och till sist ättika.

 

6. Strö över färsk koriander och servera med ris och en fruktig salsa.

 

Vill du ha tryck i så hackar du med lite chili men jag ville ha en söt och snäll salsa till den kryddiga kycklingen.

 

 

FRUKTIG SALSA

1-2 avokado

200-300 g ananas i bitar

12-15 småtomater

1 liten rödlök

1/2 kruka koriander

1 lime, saften

2 msk olivolja

1tsk socker av något slag

salt och peppar

 

Nu blir det soffan och spännande Mästerkocken!

 

 

 


Gulaschsoppa med creme fraiche

 
 
 
 
Av alla lata dagar så slog jag rekord idag! Men med nackspärr och nästäppa tyckte jag att jag var utsedd att soffhänga och heja på de svenska alpina landslagen... ja så det har jag gjort. Masade mig dock upp och gjorde en helt ok gulasch fast utan paprika och nu vet jag att en halvfrusen kornig creme fraiche går att vispa hyfsat slät fast den såg helt skuren och vidrig ut!
 
 
GULASCHSOPPA för 3-4 pers
 
250 g grytbitar
 
5 dl fintärnad potatis
 
1 stor morot
 
2 lökar
 
2 klyftor vitlök
 
1 liter kraftig buljong från kok eller tärning
 
1 burk tomater
 
1/2 dl tomatpuré
 
2 tsk kummin
 
2 tsk paprikapulver
 
1-2 tsk stark paprika eller en nypa chili
 
1/2-1 msk balsamvinäger
 
1/2-1 msk honung
 
peppar och ev. salt
 
olja till stekning
 
 
Till servering: Creme fraiche, bröd och ost
 
 
1. Skär köttet i småbitar 1x1 cm och bryn det i en panna.
 
2. Låt kryddor, vitlök och tomatpuré fräsa med på slutet.
 
3. Tippa i buljongen och låt köttet småputtra tills det är nästan mört.
 
4. Fintärna potatis, morot och lök och låt de koka med tills allt är riktigt mjukt och mört.
 
5. Smaka av med mera kryddor, syra, sötma och späd med mera vatten om soppan kokat ihop för mycket.
 
 
Här är några av mina favoritsoppor!
 
 
 
   Morotssoppa
 
 
  Minestrone
 
 
  Potatissoppa

Broccolisoppa med ädelost och bacon

 
Varmt och gott med soppa i kylan och fort går det att laga också!
Från soppan till soffan nu mina vänner.......jag eldar fortfarande röda ljus och har röda gardiner uppe, det känns också varmt och ombonat.
 
BROCCOLISOPPA med ädelost och bacon 2-3 port
400g fryst broccoli
1 gul lök
5 dl grönsaksbuljong
2 dl grädde / creme fraiche eller lite av varje
50-100g  blåmögelost av något slag
1 msk pressad citron eller 1/2 msk vinäger
salt och peppar
smörklick till stekning
 
TOPPING:
1 paket bacon
smulad ost
 
1. Hacka löken och mjuka på den några minuter i smöret.
 
2. Lägg i broccoli och tippa i buljongen och låt det koka tills broccolin är mjuk.
 
3. Mixa soppan slät, tippa i grädde/cf och låt den koka upp, späd ev mer.
 
4. Smula ner osten och rör tills den smält, smaka av med syra och kryddor.
 
5. Stek baconet knaprigt och servera det+smulad ost och ett gott bröd till soppan.

Mazarinrutor

Här blev det en lugn morgon efter en helg med skidåkning i Tänndalen. Fantastiska backar, lite folk och bästa glidet när det är kallsnö.  Ska väl ändå erkänna att formen inte är på topp för det blir en hel del vilopauser också men det blir bara bättre och bättre. Nu på min lediga dag ska jag ge mig ut på en promenad i solen fast det är över 20 kalla och kanske..... bara kanske trampa lite på cykeln.....eller äta kakor

 

 

 

 
 

Gjorde en kaka nyss här som jag ska stoppa i frysen om det dyker upp någon fikasugen och receptet hittade jag hos En kaka i ugnen. Jag tog några fler mandlar och fegade på bittermandlarna men då fick jag ta några droppar bittermandelolja istället. Dessutom hoppar jag över glasyren och pudrar bara florsocker över.

Blir en mumsig efterrätt det här också med bär och gräddklick!

 

 

MAZARINRUTOR med citronglasyr om man vill

2 ägg

200 g mjukt smör

3 dl socker   

25 sötmandlar 

10 bittermandlar  

(el. bittermandelarom)

Ca. 3½ dl vetemjöl

1 ½ dl mjölk

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

 

Glasyr

2 äggvitor

6 dl florsocker (ev. mer)

Rivet citronskal

 

Slå inte på ugnen, den ska vara kall från början!

 

1. Vispa socker, ägg och smör till en slät smet.

 

2. Mal sötmandel och bittermandel i en mixer eller kvarn.

 

3. Blanda ner mandel och övriga ingredienser i smörblandningen.

 

4. Smöra och bröa en liten långpanna / form, ca. 20*30 cm.

 

5. Bred ut smeten i långpannan och sätt in plåten i den kalla ugnen.

 

6. Sätt ugnen på 175 grader och grädda i 30 min

 

7. Låt kakan svalna.

 

Om du vill ha glasyr så:

 

8. Blanda florsocker och äggvitor till glasyren och bred på när kakan svalnat.

 

9. Riv över citronskal och skär sedan i rutor

 


Dukkha

 
 
Nu har jag äntligen fått smaka det jag tänkt göra så många gånger, Dukkha ( Egyptisk krydd och nötblandning )och det var verkligen så gott som jag trodde, tack familjen Winzell! Ett plock före maten med bröd, frukt eller ostbitar som man först doppar i en god olivolja och sedan i kryddmixen. Ananasbitar var supergott!
( Bilden är inte så frestande men jag hade bara telefonen och var så ivrig att börja äta )
Nu blir det spännande ikväll med Mästerkocken! Jag håller tummarna för Östersundstjejerna Helena och Anna-Karin..... men det är många duktiga.
Visst är alla utmaningar skitlätta när man sitter hemma i soffan?
 
DUKKHA
1 noriark (sjögräs till sushi)
1 dl mandel
1 dl sesamfrön
1 msk korianderfrön
1-2 st stjärnanis, har du inte det så ta 1 msk spiskummin
 
 
1. Rosta allt detta på en plåt i 150 grader i ca 20 minuter.
 
2. Mixa sedan allt i en matberedare eller liknande.

Chilikyckling med rödbetor, spenat och chevré

 
Nu är tomtar och julgran bortplockade och utslängda nej inte tomtarna då de vilar i bananlådan och det knäpper väl bara till så är det jul igen. Granen skulle ni sett, inte ett barr satt kvar (inte ens på de grenarna som "Gubben Pettson" borrat fast, kneeepigt) och precis just då vill jag också ha en plastgran men eftersom jag är en yrkeps så är det glömt till nästa år. De finaste nyinköpta kulorna hittade jag också när jag la undan julsakerna.....
Idag har jag gjort allt för att dra på promenaden och nu är det mörkt, minus 22, tända ljus i huset och kompis på väg hit...det verkar himla dumt att gå ut då, eller hur?
 
Vi åt en god middag igår, jag hade köpt en färsk kyckling, rödbetor och spenat och googlade på det och fastanade för:
 
LEILAS CHILIKYCKLING MED RÖDBETOR
 
Jag hade en hel kyckling men la den i samma marinad+saften av en citron och körde den i ugnen till 68 grader.
Sedan skar jag ut fileérna, kryddade och stekte de runtom snabbt och hett och skivade de när de svalnat.
Jag hade lite cremefraiche med senap och vitlök kvar som blev dressing annars räcker det med en god olja.
En god krispig baguett passar fint till, det blev alltså en ljummen sallad i vinterkylan.
 
 
Psst.... ser ni fina fatet som jag fick av världens bästa barn i julklapp!

Gravad lax med senapscreme, ost och pinjenötter

 
 
 
Här kommer den andra halvan av laxen som inte hamnade i laxbiffarna utan har blivit gravad tillsammans med socker, salt och rosépeppar. Någon tipsade om rosé istället för vitpeppar och det blev riktigt gott.
Receptet på senapssåsen hittade jag på Arla, finns mycket gott där. Vi åt på hårdmacka, det blev väldans smakrikt med såsen och en lagrad Änglamark ( helt suverän ost !) så det blev nästan för mycket smaker så själva laxen försvann.
Ibland känner jag mig som en bakåtsträvare för det är inte fel med en en vanlig enkel gravlaxsås!
Nu ska jag gå och gnaga på osten........
 
 
 

Asiatiska laxbiffar med dippsås

 
Jag har kännt mig glad som en lax idag och dessutom hittat en nästan bortglömd lax under bär, tjäder och syltburkar i frysen. Bort med ryggben och sedan blev laxbaken hackad till biff och den tjockaste biten ligger på gravning.
Receptet hittade jag på COOP men jag tog färsk koriander istället för dill och i såsen rev jag ner ingefära, vitlök, hackad chili och puttade i lite fisksås och hackad koriander.
Hur skriver jag egentligen??? Men ni förstår väl att det är en bra sås att krydda lite som man vill.
Jag fräste morot, palsternacka och gröna bönor tillsammans med kokt ris som vi åt till firren.
Ha en trevlig kväll nu och ni kollar väl på Mästerkocken?
 

Maries kebab med såser och klyftpotatis

 
Vi blev bortbjudna förra helgen på fika trodde jag men det visade sig vara en trerätters middag istället och helt fantastiskt gott. Huset var också helt fantastiskt så Ernst kan slänga sig i väggen!
Till varmrätt fick vi hemfixat kebabkött, klyftpotatis, tomatsalsa och vitlöksås och det var hur gott som helst(typiskt att kameran var kvar hemma) så det här ska lagas snart i mitt kök!
 
 
KEBABKÖTT
1 kg köttfärs
1 ägg
2 klyftor vitlök
2 msk malen spiskummin
1 msk paprikapulver
1 tsk salt
svartpeppar
olja till stekning
 
1. Blanda allt och forma smeten till en avlång limpa som du rullar in rejält i folie.
 
2. Grädda sedan i ugnen i 100 grader i ca 3,5 timme.
 
3. Låt köttet kallna.
 
4. Skär sedan köttet i skivor och sedan i cm breda strimlor.
 
5. Bryn sedan köttet i het panna så det får stekyta, smaka av och krydd mera om det behövs!

RSS 2.0