Räksalsa med avokado och mango

 
Vi firade Anna på hennes 26-årsdag igår och precis som alla andra mammor fattar man bara inte att tiden gått så fort. Hon ska plugga språk i Uppsala så nu kommer vi inte att ses lika ofta:-( Det var hur som helst en väldig aktivitet i köket när jag kom hem igår, ungar med kompisar, mamma och mannen som alla grejade på med sallader, bröd,  tårtor och grillning. Ja ingen dum ide att bjuda till kalas och jobba sent själv!
Starter blev en räksalsa eller cocktail och ni som har ögonen på skaft ser att bilden inte stämmer riktigt, jag var för hungrig för att fota faktiskt så det fick bli en gammal obloggad bild med 2 sorters meloner och gurka.
Ta det du gillar mest!
 
RÄKSALSA
250g skalade räkor
1/2 gurka, modell mindre
1 mango
2 avokado
2 salladslökar
1 kruka koriander
 
Dressing
1/2 dl olivolja
1/2 dl citron eller limesaft
1 msk riven ingefära
1 msk fisksås
1 msk honung
chili färsk eller torkade flakes, smaka dig fram!
 
1. Blanda dressingen.
 
2. Skär mango, avokado i kuber och hacka lök och koriander fint.
 
3. Blanda ihop allt och slå dressingen på, smaka av så det är både salt, surt, sött och starkt.
 
4. Låt smakerna dra i 10-15 min innan du lägger upp i glas och serverar.
 
Vill man förbereda så går det att lägga räkorna i dressingen över natten.

Ljummen gurksallad till stekt lax

Gillar du smaken på gravlaxsås då gillar du den här gurksalladen. Jag måste ju söka efter gurkrecept eftersom jag skördar såna enorma mängder med gurka.....ljug jag har hittills bara plockat in 2 stycken! Tur att jag har så bedrövligt minne så det är glömt till våren då det ska sättas nya frön. Ketchup, tomatpuré och tomatkross finns ju också att köpa för vi kommer nog att orka äta upp alla 7 tomater precis som dom är!
Gurksalladsrecept fanns det flera av men det här kollade jag in och ändrade bara en gnutta.
 
LJUMMEN GURKSALLAD 4 port
50 g smör
1 gurka
1 finhackad rödlök
2 msk senap, dijon tog jag
3 msk citronsaft
1/2 dl hackad dill
1/2-1 msk honung, men inte om du har en söt senap
salt och nymalen vitpeppar
 
1. Dela gurkan på längden, kärna ur den och skär i bitar.
 
2. Smält smöret i en kastrull och lägg i alla ingredienser.
 
3. Låt allt småputtra några minuter på svag värme och smaka av så du får rätt balans av sälta, syra och sötma.

Hallonkaka eller.....

....hallonpaj  eller något mittemellan, en fantastisk god hur som helst med en mjuk mördeg i botten. En riktig favorit här i huset och snabbfixad. Lova bara att ni tar riktigt smör och gärna extrasaltat också! Ta de bär eller sylt du har det funkar med allt, tänk vad gott att blanda blåbär och hallon.
 
 
 
Fin form och vispskål va? För er som bor i mina krokar så finns de hos Kajsa i Borgsjö!
 
HALLONKAKA ( vill du göra i  en mindre långpanna typ 30x25 så dubbla receptet)
150 g mjukt smör
2 dl strösocker
1 ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2-3 dl hallonsylt eller 4 dl färska bär+1/2 dl socker
 
1. Vispa smör och socker fluffigt och vispa sedan med ägget.
 
2. Blanda allt det torra och rör ned det i smeten.
 
3. Tryck ut degen i en smörad/plåtpapprad form och lägg sedan på sylt/bär (jag sparar en bit deg längs kanterna utan sylt).
 
4. Grädda i 175 grader i 25-30 minuter.
 
5. Servera kakan när den kallnat lite med glass eller grädde och den ska vara lite degig i mitten tycker jag men med knapriga kanter!
 
 

Rostad baguette med ost och svamp

 
Nu är det svampdags och det passar bra eftersom jag bara har pyttelite kvar av fjolårets torkade. Jag plockar bara rödgula trumpetsvampar nu för på mina gamla trattisställen är det kalhyggen. Jag borde ut och leta nya ställen men det blir liksom inte. Kanske man skulle ta höstsemester nån gång?
Vi var på partaj igår hos Larssons och fick den här goda förrätten, rostad baguette, en rejäl skiva cheddarost, smörstekta trattisar och vinbär på toppen.
Här var det något liknande fast med kryddost.
 
 
Plockade lite igår och nu ligger dom och torkar på myggfönstret.
 
 
Dom här svamparna trivs där det är riktigt surt, "myrträsk" där det växer enbuskar.
 
 

Svartvinbärssaft x 3

 
 
Har ni redan saftat? Jag saftade på fjolårsbären och la de nya i frysen,  ja så jobbar jag men de är allra godast att äta direkt från busken. När jag var liten var jag döless på mammas tjat om att äta dessa bär varje dag........men nu är man där själv!
 Är det sant eller en myt att ett stort svartvinbär innehåller lika mycket c-vitamin som en apelsin?
 
 
 
SVÄRMOR SIVS SAFT
2 liter svartvinbär
3 hg fina svartvinbärsblad
3 citroner i skivor
1,5 påse vinsyra
3 liter kokt hett vatten
3 kg socker
(natriumbensoat tog jag med mått från påsen)
 
1. Varva allt utom sockret i en hink och slå det heta vattnet över.
 
2. Låt hinken stå kallt i 2-3 dygn, sila genom silduk och rör sedan ner sockret tills det löser sig (rör ev ned natriumbensoat löst i lite värmd saft)
 
3. Slå på rena flaskor och ställ de kallt.
 
 
 
 
 
LENA LARSSONS SAFT
4 liter svartvinbär (men jag hittade allt från rabarber till jordgubbar som också åkte med)
4 liter kokande vatten
3 kg socker
1 påse vinsyra
(ev konserveringsmedel, natriumbensoat)
 
1. Slå det heta vattnet över de mosade bären och låt det stå kallt i 2 dygn.
 
2. Sila genom silduk och rör sedan ner socker och vinsyra och ev konservering.
 
3. Slå på rena flaskor och förvara de kallt.
 
 
ANNAS SVARTVINBÄRSJUICE recept här
 
Nu ska vi ut på Näset, måste kolla in mannens målning i lillstugan och kanske hjälpa till lite också......eller gå till skogen och leta svamp.....eller äta hallon....... jaaaa undra vad det blir?

Wok med fläskkött och grönsaker

 
Jag är inte vidare snabb i köket nuförtiden (förr kunde jag ha många bollar i luften samtidigt) men igår blev det ett turboryck för det var gympadags efter jobbet. På med ris och vattenkokare, runda i landet och hämta grönsaker, hack och fräs och såsrörning och vips hade jag lagat, ätit och bytt om på en dryg halvtimme och det är inte hälsosamt alls!
Man tager som vanligt vad man haver och det finns ju många goda frysta wokblandningar, tror jag ska köpa på mig några såna faktiskt tills nästa gång det blir brådis.
 
WOK MED FLÄSK OCH GRÖNT 2-3 port
2-3 hg skinkstek i strimlor
3 små morötter
1 gul mini squash
1 dm zucchini
1 röd paprika
1 rödlök
1 stor tumme ingefära
1-2 klyftor vitlök
3 salladslökar
1 liten medelstark chili eller torkade flakes
stänk över fisksås eller salt
svartpeppar
olja till stekning
 
1. Fräs köttet först och lägg det åt sidan.
 
2. Woka sedan grönsakerna i hårdhetsordning, börja med de hårdaste.
 
3. Stänk över fisksås, peppra och smaka av.
 
Det är gott att servera en sås vid sidan om tycker jag.
 
 
Snabbaste woksåsen!
1 dl sweet chilisås
1 msk fisksås
1 msk ostronsås
2 msk citronsaft
(färsk koriander är gott i men jag hade ingen, likaså att riva i både ingefära och vitlök men det hanns inte med idag inte)
 
Rör ihop såsen bara men smaka av för jag är inte helt säker på mängderna!

Hajkbomber och surfisk!

Kolla noga nu mannen, how to make en hajkbomb!
 
Mycket smått och gott fanns att "bygga" med, paprika, majs, lök, kokt jordärtskocka, starka korvar, kebabkött, fetaost, såser...... var och en tar det man vill.
 
 
 
Bomberna på grillen!
 
 
 
Ha ha ha bröderna Walker tror att jag vill ha rönnkvistar och lingonblad i maten, jag förstår inte vad de menar alls!
 
 
Jag hoppade över hajkmaten och åt surströmming istället och det är bland det godaste jag vet.
Ligger på topp 5-listan!
 
 
Karolina bjöd  på goda kladdkakemuffins med hallon.......
 
.....och smultron
 
Vi tackar för en mysig kväll hos Thomas och Erika och just precis nu vill jag ha mera sommar!

Fattoush, sallad med ost och friterat bröd

 
Här kommer en Libanesisik eftersläng från helgen eftersom jag fick sumakkrydda av Catrin så blev det en grönsallad med mycket örter, mozzarellaost och friterat pitabröd, fattoush. Mozzarella är bra menlös i smaken (ja jag vet att det inte var en dyrare buffelost utan en billig kokopia) så jag la den i dressingen men det hjälpte knappt så ta fetaost istället eller flisor av någon lagrad hårdost då blir salladen guld!
 
 
Här kommer lite flera förslag på vad som passar till fattoush.
 
 
KRYDDIGA KÖTTFÄRSSPETT


 
 
KÖTTFÄRSRULLE MED AJVAR OCH FETAOST
 



 
CHAMPINJON OCH OSTFYLLDA  PAPRIKOR
 


 
KÖTTFÄRSGRATÄNG MED SQUASH OCH AUBERGINE
 


Ja det blev mest färsförslag det här men det är aldrig fel med grillat kött eller fisk!
 
 

Ostchampinjoner och baconzucchini

 
 
Småplock från fredagens middag, zucchini med getost och ostfyllda champinjoner det är gott som tillbehör istället för potatis. Jag tog bort foten på svampen och klämde dit vitlöksost och på toppen la jag en bit lagrad präst och sedan skjuts in i ugnen runt 200 grader tills osten smält och fått färg, enkelt eller hur?
Jag sölar och geggar med saft i köket och nu är jag mest brydd vem som ska dricka upp all saft.......men jag tog en paus och kollade in Halv 8 och jag håller tummarna för Råbert att han ska vinna!

Falafel med hummus och vitlöksås

Alla barnen kom hem i fredags och Anna och jag var hemma först och grejade till maten. Planen var att göra flera meze rätter men det blev inte så många. Anna gjorde iallafall falafel, hummus och vitlöksås och  till det färdigköpt ajvar och färdiga pitabröd som verkligen var " torrtråkbläsmaklösa" men dom här är goda om man nu har tid. I Ånge finns tyvärr inga färdiga libabröd/orientaliska platta bröd att köpa för dom hade varit super till det här! Ja som ni ser så ville inte sesamfröna stanna kvar på lilla kikärtsbullen, vi gjorde kanske smeten för hård men gott blev det. Tro nu inte att vi blivit vegetarianer....vi grillade kött också.
 
FALAFELRECEPT
 
HUMMUS
 
Den här salladen blev sååå god men den kommer det recept på senare!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hilmikas aubergineröra

 
 
Här kommer ett tillbehör till köttgrytan i mitt förra inlägg. Det här receptet fick jag också av Catrin Köhler Decker och eftersom aubergine inte är min favvogrönsak så var jag lite tveksam till det här men jag älskade den! Jag gjorde röran ganska "snäll" och lät köttröran vara hetare.
 
HILMIKAS AUBERGINE
1 aubergine
1 rödlök
2 tomater
1/2-1 msk kashmiri chili eller någon annan chilimix, sambal eller flakes
1 dl kokosmjölk
1 buljongtärning eller ca 2 tsk salt
2 tsk gurkmeja+ 1 tsk till lökfräset
olja , en neutral till fritering
 
1. Skär aubergine i bitar och blanda runt salt och gurkmeja.
 
2. Fritera bitarna i riktigt het olja tills de är bruna, ta upp med hålslev och lägg åt sidan.
 
3. Hacka tomater och strimla löken fint och fräs först löken i olja med gurkmeja och kashmirichili och låt sedan tomaterna fräsa med.
 
4. Tippa i kokosmjölk och ev buljong/salt och låt det puttra på svag värme.
 
5. Blanda sedan ner den friterade auberginen och låt röran puttra ihop några minuter bara, smaka av med kryddor.
 
 
Imorgon blir huset fullt av våra ungdomar som kommer hemåt och eftersom sommaren äntligen hittat hit så blir det nog en grillkväll.
Ha det bäst mina vänner nu ska jag dyka i säng!

Hilmikas biff

Gissa om jag blev matlagningstaggad i helgen, jag träffade Catrin på hemvändarfesten i Alby och vi började prata mat och det slutade med att jag fick både recept och en påse med kryddor med mig hem på kvällen. Hon har bott i Dubai och den här rätten brukar lagas hos henne av Hilmika från Sri Lanka. Det var ju inte matläge mitt i natten så jag fick hålla mig till nästa dag. Kashmirichili var nytt för mig och den var helt suverän och inte alltför stark. Det blev supergott och jag fick ett recept på ett tillbehör också som kommer. Såklart passar det med yoghurt, naanbröd eller pappadums till eller varför inte roti! 
 
HILMIKAS BIFF
5 hg fint strimlat kött av filé eller skav från en fin stek
1 msk kashmiri chilipulver, ta mycket mindre om du har chiliflakes eller någon annan chilimix
2 tsk gurkmeja
1/2 tsk salt
2 rödlökar
2 tomater
1/2-1 dl vatten
(2-3 potatisar)
olja
 
 
Kryddpasta
6 vitlöksklyftor
1 stor bit ingefära ca 4 cm
7 hela kardemummakärnor
1 kanelstång
1 tsk salt
 
1. Lägg köttet i en påse tillsammans med chili gurkmeja och salt, blanda runt.
 
2. Mortla alla ingredienser till kryddpastan, jag skar ingefäran i strimlor först eftersom jag är armklen.
 
3. Strimla rödlök fint och hacka tomaterna smått.
 
4. Stek löken i rejält med olja tills den blir lite krispig.
 
5. Tippa i kryddpastan och låt allt småsteka ca 5 minuter på svag värme.
 
6. Nu är det tomaternas tur att gå i pannan och låt allt puttra på en stund till.
 
psst kokosmjölken kommer med i tillbehöret som kommer i nästa inlägg......
 
7. Öka på värmen och låt köttet snabbt fräsa med. ( Här kan man också lägga i potatis och låta den koka med)
 
8. Späd med vatten, puttra en kortis, smaka av och krydda ev. mera och servera med kokt ris.
 
 
Ja Catrin jag antar att inte Hilmikas mat ser ut som den här men det blev så himla gott och det kommer att bli repris här hemma.
Tack snälla för recepten och kryddorna och hoppas ni kommer att trivas i Japan hela familjen och jag är inte alls avis på all spännande mat du kommer att få smaka där, nejdå!
 
 
 
 

Sej med ägg , smör och pepparrot

 
Enklast är ju ofta det godaste, kokt fisk, hackat ägg, skirat smör eller brynt om man så vill och massor av riven pepparrot är ju fantastiskt gott. Jag kokar upp vatten, smörklick, peppar, salt, och stoppa ner det man har t.ex lökbit, morot, dillstjälkar, fänkålsbit (brukar frysa det jag inte använder av toppen och plocka fram). Låt buljongen koka 5-10 minuter och sjud sedan fisken några minuter bara och spara för guds skull fiskbuljongen!
Det här var kanske inte min läckraste matbild men jag lovar att det är godare än det ser ut, servera ägg, smör och pepparrot vid sidan om så tar man det man vill ha.
 
Det blir ingen matlagning i mitt kök idag för vi ska till Alby på hemvändardag och där blir det både middag och dans, hoppas det blir trevligt.
Ha en skön lördag mina vänner och njut av helgen!
 
 

Enchiladas med köttfärs

 
Det här blev middagen igår innan det blev bärplockning, trodde det skulle bli " torrtråkmat " för det tog en evighet innan familjen kom hem och rullarna stod i ugnen men det blev helt ok ändå. Det blev hallonplock för mig men Frida och Micke gick till blåbärsskogen. Blåbär rensade jag häromda´n och det är verkligen pest men nu ligger de i frysen och tråket har jag glömt till nästa år!
 
 
Funkar fint med en tacomix i färsen om du inte är på mortelhumör!
 
 
Köttfärsröran
500g köttfärs
1 lök
2-3 tsk hel spiskummin
2-3 tsk hel koriander
1 tsk hot paprika
färsk chili eller torkade flakes
1/2 dl tomatpuré
1/2 dl vatten
1 msk honung
salt och peppar
olja till stekning
 
1. Fräs köttfärs och lök, mortla kryddorna, låt det puttra ihop snabbt och smaka ev av med mera kryddor.
 
Tomatsås
1 fp passerade tomater, 370g
2 klyftor vitlök
2 nypor socker
2 msk olivolja
basilika, timjan eller oregano, färsk eller torkad
salt, peppar
 
2. Fräs vitlöken i oljan och tippa i det övriga, låt såsen puttra medan du fyller bröden.
 
8 st tortillabröd mellanstora, köpta eller hemgjorda
3-4 dl riven ost
 
 
3. Fördela färsen på bröden, rulla ihop och lägg i en "snäv" form med skarven nedåt.
 
 
 
4. Slå tomatsåsen över, strö på ost och gratinera i 200 grader i 20-30 minuter.
 
Servera med tomat, gurka, majs, lök och vitlökscremefraiche, såsigt ska det va!

Jack Daniels sås/glaze

 
 
 
Jag såg den här såsen hos Mårtenssons Kök och tyckte den verkade spännande och eftersom vi skulle grilla och få främmande så testade jag. Kolla gärna runt där för det finns massor av goda recept! Såsen tar  en stund men den sköter ju sig själv och fick högsta betyg av mannen som skrapade ur kastrullen med en slickepott! Passar både att pensla på det färdiggrillade köttet eller att servera vid sidan om och jag gjorde det sista. Jag ändrade lite i receptet, drog bort lite sött och tog mera syra och whiskey.!
 
JACK DANIELSSÅS/GLAZE
 
1 hel vitlök+olivolja
1,5 dl vatten
2,5 dl ananasjuice
4 msk teriyakisås
1 msk soya
2 dl farinsocker
4 msk citronsaft
4 msk finhackad silverlök
2 msk whiskey
1 msk krossad ananas
1 krm cayennepeppar
25 g smör (som slank ner i den här såsen istället för chokladsåsen i kastrullen bredvid)
 
1. Skär av toppen på vitlöken och skala bort lite av det yttersta skalet, lägg den på en foliebit och dutta på lite olja. Knöla ihop folien och baka löken i ugnen 160 grader i 60 minuter. Låt den svalna
 
2.  Koka ihop vatten, juice, teriyakisås, soya, socker och citron på svag värme några minuter.
 
3. Kläm sedan ner de mjuka vitlöksklyftorna i såsen och pytsa sedan i whiskey, ananas, lök, cayenne och smör.
 
4. Låt såsen/glazen koka tills den tjocknar på sig och blir lätt klibbig ca 45-50 minuter.
 
 
Jamen vips så var helgen slut då liksom, vad fort det går! Jag har haft en toppenhelg med trevligt främmande på fredag,  spelmansstämma hela lördagen och idag har jag torkat en massa kryddor, plockat gubbar, promenixat och stökat på här hemma. Snart kommer Anna hem och då ska vi mumsa jordgubbar!
 
 
 

RSS 2.0