chiligryta

 
Vi firade minstingen Frida igår på 22 årsdagen det är svårt att fatta vart de åren tagit vägen?! Det blev en enkel gryta  men ändå lite gott med guckamucka, mangosalsa och lite plock. Grytan gjorde jag dagen innan så det blev enkelt när alla var fredagströtta.
 
CHILIGRYTA
1,5 kg grytbitar
2 stora lökar
3 paprikor i olika färger
8-10 champinjoner
3 klyftor vitlök
2 burkar vita bönar i tomatsås
1 kartong blandade bönor
1 kartong passerade tomater
1-2 msk stark paprika
färsk chili / torkad chili (jag hade 1 msk kashmirichili som inte är jättestark)
2 msk malen spiskummin
5 dl kraftig buljong+ vatten att späda med
salt och peppar om det behövs
smör och olja till stekning
 
1. Bryn köttbitarna i omgångar, fräs med det torra kryddorna, på med buljong och låt köttet puttra tills det är riktigt mört (späd med vatten om det behövs).
 
2. Fräs alla grönsakerna i bitar tills de får lite färg och tippa ner de och de passerade tomaterna i grytan. Låt allt puttra ihop i 10 minuter eller så.
 
3. Tippa i bönor, koka ihop och smaka av med mera kryddor.
 
Tillbehör: Grillas majs ( som vi körde i ugnen bara) med smör, guacamole, vitlökssås, färdig tacosås, morots och gurkstavar, baguettskivor, tacochips
 
 
 
MANGOSALSA , recept här
 
 
 
 
 
QUESADILLAS gillar jag och gör de oftast när det blivit tortillabröd över och gärna till soppa. Det är bara att fylla med riven ost och lägga de dubbel i en torr stekpanna och steka någon minut på varje sida tills osten smält. dela i lagoma trianglar. Det behövs inte mycket fyllning alls jag la bara en gnutta tomatsalsa med osten annars är det gott med salami, skinka, tomatsås, chilisås, ajvar eller dessertostar.

Tarte tatin med vaniljsås

 
Här kommer en klassisk äppelefterrätt som jag aldrig gjort tidigare. Det är ju en "upsidedownkaka" gjord direkt i en gjutjärnspanna som ska ställas in i ugnen och sedan vändas upp på ett serveringsfat. Eftersom jag är en teflonnörd och inte äger en riktig gjutjärnspanna så tippade jag över de stekta äpplena i en springform men då blev det  ingen knäckig yta som det ska bli så ta en gjutjärnspanna! Lättast är det med färdig smördeg på rulle men jag gjorde en mördeg och det blev en mix av Morberg och Tasteline!
 
TARTE TATIN
2,5 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk råsocker
2 äggulor
Fyllning:
6-8 äpplen (1 liter klyftade hade jag)
75g smör
1,25 dl råsocker
1msk citronsaft
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
 
2. Kör alla ingredienser till degen i matberedaren, knåda ihop den och låt den vila kallt.
 
3. Skala och klyfta äpplena i stora bitar om du inte har små äpplen som jag.
 
4. Smält smör, socker och citronsaft i en stekpanna och låt sedan äpplen steka med ( fast ha inte så hett) tills äpplena mjuknat och karamellen är lite seg.
 
5. Kavla ut degen till en rundel som täcker pannan/kakformen och lägg den som ett lock över äpplena.
 
6. Grädda i 25-30 minuter och skär med en kniv längs kanten när du tagit ut tarten.
 
7. Servera med vaniljsås, råkräm eller vispad grädde.
 

Vaniljsås a`la Moberg
1st vaniljstång
3dl vispgrädde
1dl vatten
3st äggulor
2msk florsocker
 
 
1. Öppna vaniljstången på längden med en vass kniv, skrapa ur frön och lägg dem och stången i en kastrull.

2. Tippa i en deciliter vispgrädde och vattnet.

3. Sjud 10 minuter, låt kallna och ta sedan upp vaniljstången.

4. Vispa upp äggulorna med florsockret och koka upp gräddvattnet.

5. Sänk värmen och häll sedan i gulorna under kraftig vispning tills den tjocknar över svag värme.

6. Ställ såsen i kallt vattenbad och rör i den tills den kallnat (men det gjorde inte jag)

 

Men det är inte dumt med den här såsen heller!

 

RÅKRÄM en mumsigt fin vaniljsås
3 äggulor
2 msk strösocker
2 msk vaniljsocker
3 dl grädde

1. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker fluffigt.

2. Vispa grädden och vänd ner äggvispet.

3. Smaka av om du vill ha såsen sötare.

7. Vispa 2 deciliter grädde så tjock som såsen önskas vara och rör ner den i den kalla vaniljsåsen.


zucchini med kapris och sardeller till stekt fisk

 
 
Här kommer det enklaste av alla enkla tillbehör till fisk, snacka om snabbmat! Kör igång ugnen på 150 grader och stek laxfilé i smör, pressa över citron och krydda med salt och peppar. Lägg fisken i en ugnsform och låt de gå klart i ugnen medan du steker grönsakerna. När vi åt på BAR i sommar så var zucchinin kryddad med kapris och sardeller och såklart så apar jag efter allt som smakar gott och gillar du inte sardeller och kapris så hoppa över det! 
 
ZUCCHINI MED KAPRIS OCH SARDELLER 2 port.
250g zucchini ( tack Micke Strandberg för den!)
125 gram champinjoner
3 små röda steklökar
1 klyfta vitlök
1-2 msk kapris
1-2 msk hackade sardeller
2 msk hackad persilja
2 msk smör
salt och nymalen svartpeppar
 
SÅS
creme fraiche och en gnutta persillade
 
1. Stek grönsakerna i smöret, krydda och strö över kapris, vitlök, hackade sardeller och persilja.
 
 
HÅLL I ER FÖR HÄR KOMMER ETT GOTT VIN SOM PASSADE KANON TILL LAXEN OCH GRÖNSAKERNA!
Och så ska ni veta att jag är kräsen på vin, jag har lovat att prova några flaskor och jag kommer bara att skriva om dom jag verkligen gillar.
Vinet heter  Domaine du Pre` Baron och numret är 2011 och flaskan kostar 89:-
 
 
 
Nu luktar huset Ajax ( och jag är sur som sparat flera veckors städning och tvätt till en lördag?!)  det blir uppryckning nu och ut i svampskogen !
 
 
 
 

Sallad med rökt sik och pepparrotscreme

 
 
Nu är det väl snart slut på salladssäsongen kanske men gillar du rökt fisk och pepparrot så strunta i att det är höst! Gör den till en liten lunch eller förrätt när solen skiner,  allt du behöver är:
 
♥ mixsallad som du gillar
♥ 1 rökt fisk, sik eller makrill
♥ 1 kokt ägg per person
♥ salladslök, gräslök eller purjolök
♥ några tomater
♥ persilja
 
Blanda creme fraiche, riven pepparrot, salt och peppar och ha det som salladsdressing, smaka av så att det blir rejält med pepparrot!
 
 
Det är också gott att servera på en bit knäcke med pepparrotscreme och hackad rödlök.
Ställ allt på en skärbräda och låt gästerna plocka till sin egen lilla macka!
 
 
 
 
 

Svartvinbärsrecept i senaste laget........

 
Har du några svartvinbär kvar eller kanske i frysen? Det är barndomsminnen för mig när brorsan och jag kom hem från slalombacken så fick vi ofta mammas vallmofrallor med ost, marmelad och te.....
Nu tar jag en liten klick i morgonfilen och det blir jättegott. Jag vet inte exakt vad jag kokade ihop (det är ju det som är så bra med sylt, bara att koka ihop och smaka av tills man är nöjd) så därför länkar jag till de här receptet
 
HIRAMS SVARTVINBÄRSMARMELAD
 
Om du inte vill köpa en färdig balsamicocreme på flaska eller en apdyr lagrad balsamico så är det här ett riktigt bra alternativ!
 
SVARTVINBÄRSBALSAMICO TILL GODA OSTAR
 
 
Aldrig fel med en mumsig kaka heller!
MIMMIS KAKA MED SVARTVINBÄR OCH KOKOSTÄCKE
 
 
Om du inte har bråttom och kan vänta i flera år så testa den här! Det ska jag själv göra för jag och likör är inte kompisar än men får jag några år på mig så kanske.....
 
PICKIS SVARTVINBÄRSLIKÖR

Himmelsk äppelkaka


 
Jag har varit i Tänndalen i helgen och laddat batterierna med vandring både lördag och söndag, bastu, god mat och vila.....fast just nu säger kroppen mera vila. Det blev en brant tur idag och jag är inte vidare vältränad.... Nu ska jag titta vidare på Beck och äta en liten bit som är kvar av Tareqs äppelkaka!
 
 ÄPPELTOSCA

2 ägg

1,5 dl socker

1 ¼ dl mjöl

2 tsk vaniljsocker

100 g smör

2 äpplen, skalade eller oskalade

1 tsk kanel

 

 

1. Smält smöret och låt det svalna.

2. Vispa ägg och socker luftigt.

3. Blanda i mjölet och vaniljsockret och rör till sist i det smälta smöret och blanda noga.

4. Tippa smeten i en smörad och bröad form gärna en springform.

5. Dela äpplena i lagom tunna skivor, skalade eller oskalade och tryck ner äppelskivorna i smeten.

6. Pudra till sist kanel över kakan (jag vände äppelbitarna i kanelen) och grädda i ugnen på 175 grader i ca 25 minuter.

7.  Ta ut kakan och höj ugnstemperaturen till 200 grader (eller höj ugnstemperaturen de sista fem minuterna kakan är inne).

Toscaglasyr

50 g smör

¾ dl socker

1 påse mandelspån, jag tog 50 g hackade nötter istället

1 msk mjöl

1 msk mjölk

 

1. Smält smör + socker och llanda i mandelspån/nötter och mjölet. Rör hela tiden och häll slutligen i mjölken.

2. Häll den varma toscan över kakan och grädda kakan i ugnen på 200 grader i 8-10 minuter.

3. Severa äppelkakan med vispad grädde!

 

 

Några fjällbilder.....

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mannen och jag på Hamrafjället.
 
 
 
 
 
 

Olivröra med ost och soltorkad tomat

 
.
Pust och stånk vad trött jag är nu efter första gympapasset för terminen, det känns som om sommaren varit en enda lång stillasittande buffé så nu är det  bara att bita ihop och börja röra på sig! Efter några "pestpass" så blir det ju jätteroligt för vi har en så härlig ledare.
Här får ni en röra som vi åt före kräftorna, först mixade jag oliver, tomater och basilika men tyckte att något fattades och då åkte osten i och det blev perfekt
 
OLIVRÖRA till små crostinis
1 burk gröna oliver med vitlök
4 soltorkade tomater
2 msk hackad basilika
1 dl grovt riven stark ost, Norrglimt hade jag
 
1. Mixa ihop oliver och tomater med en stavmixer eller hacka finfinfint funkar också.
 
2. Rör ned örthacket och riven ost.
 
3. Ställ kallt så smakerna hittar igen varann!
 

Helstekt kyckling med rotisar och rosmarinsås

 
 
 
 
En av de bästa smakkompisarna till kyckling är citron, rosmarin och vitlök om jag får bestämma, ok timjan är heller inte fel men rosmarin vinner! Man får ta det lite lugnt med det goda bara för rosmarinsmaken växer verkligen och det kan bli lite bittert om man tar för mycket.
 
HELSTEKT KYCKLING
 
 Låt kycklingen marineras i minst 30 minuter i en stor plastpåse med:
 
1 citron, saft och rasp från skalet
2-3 klyftor hackad vitlök
1 msk hackad rosmarin
1 liten lök i bitar, 1 kvist rosmarin och det som blev kvar av citronen kan du trycka in i buken.
en skvätt soya
salt och peppar
 
 
 
 
1. Lägg kyckling+marinad i en ugnsform, salta och peppra rejält, pensla med soya och stek i 75-90 minuter i 150 grader. Skvimpa i lite vatten i formen så det blir buljong till såsen.
 
 
ROSMARINSÅS
Sila buljongen( ca 2 dl) och koka upp den med 1 dl creme fraiche och 1-2 tsk hackad rosmarin.
 
 

ROTISAR I UGN
 
Klyfta potatis, morot, palsternacka, zucchini och lök och blanda med olja, salt och någon favoritörtkrydda.
Tjoff in i ugnen på 225-250 grader tills grönsakerna mjuknat och fått färg.
Det här var väl kanske ett onödigt skriveri men nu är det skrivet ändå!
 
Det funkar såklart att lägga kyckling och allt i samma form om man har bråttom ( själv hade jag en av mina latare långsammare dagar igår) men då suger ju rotsakerna upp den goda buljongen och vips har man ingen sås .....och vips har man inga knorpiga rotsaker heller hmm...... men smakerna har du ju kvar.
 
Vi åt rödbetor och chevre till också men det receptet kommer imorgon!

Grönsakssoppa med fänkål och kålrabbi

 
 
 
Nu hamnade kålrabbin i en grönsakssoppa som blev krämig och god men någon smak av själva knölen kunde inte jag spåra för de andra smakerna vann. Jag toppade soppan med rökt sidfläsk i tärningar, salladslök och parmesanost. Det här är ju som alla vet en "mantagervadmanhaversoppa" och kålrabbin kan lätt bytas ut mot en kålrot eller mera av de andra rotsakerna.
 
GRÖNSAKSSOPPA
1 fänkål
1 liten kålrabbi
2 morötter
1 gul lök
2-3 potatisar
2 klyftor vitlök
vatten
1 fond du chef grönsaksbuljong
1 dl grädde
1 dl creme fraiche
2 msk pressad citron
salt och nymalen vitpeppar
 
1. Dela alla grönsaker i bitar, ta bort rotstocken på fänkålen och koka alla grönsaker mjuka i buljongen.
 
2. Mixa soppan slät med en stavmixer eller matberedare, se till att ha vätska så det precis täcker grönsakerna.
 
3. Smaka av med grädde, creme fraiche, citronsaft, salt och peppar och späd mera om du tycker att soppan är för tjock.
 
"TOPPING"
stekt rimmat sidfläsk i tärningar
flisad parmesan eller någon annan lagrad ost
strimlad salladslök eller gräslök
 

Carpaccio på kålrabbi

 
Det blev en rolig kväll i köket för mig, jag fick några kålrabbi av Marie på jobbet och det är en rotsak jag varken ätit eller lagat tidigare och ni som känner mig vet att då går jag igång rejält! Jag googlade runt och hittade flera enkla recept hos Årstiderna. På en gång när jag smakade på kålrabbin så var den smaklös men med en fantastisk krispig konsistens och kombinationen med mjuka tomater, skinkchips, salladslök, citronsaft, smakrik rapsolja och hyvlad parmesan på toppen blev WOW!
Det här får bli förrätt nästa gång vi ska ha partaj tyckte mannen men jag gissar att det här är en typisk höstgrönsak så vi får väl rappa på då! 
 
 
 
CARPACCIO PÅ KÅLRABBI 2 port
1/2 kålrabbi
8 småtomater
2 salladslökar
4 skivor kallrökt skinka
1,5 msk god raps eller olivolja
1,5 msk pressad citron
salt och svartpeppar
1 dl "flisad" parmesan
 
1. Skala kålrabbin med kniv och skiva den tunt på en mandolin.
 
2. Lägg skinkskivorna mellan hushållspapper och kör de i micro i ca 2minuter och låt de sedan torka.
 
3. Lägg "rabbin" på ett fat och bygg sedan på med tomater och salladslök.
 
4. Blanda ihop dressingen och ringla på lite av den och toppa med ost, salt och peppar.
 
 
Jag gjorde en soppa också men den kommer imorgon den!
 

Chilimajjo till skaldjur

 
Tänk att nu är det snart helg igen, tiden går väl fort när man har roligt eller hur?
På Lördag ska jag åka till Kramfors på en matmässa "SMAKA PÅ VÄSTERNORRLAND" och det ska bli kul och gott hoppas jag och kanske får man några nya matideer.
Den här majonäsen har vi ätit till både skaldjur och burgare och den passar till båda. Det funkar fint att krydda upp en färdigköpt majonäs också. Pssst....det var gott att dippa klyftpotatisarna också!
 
 
CHILIMAJJO
1 klyfta riven vitlök
1 tsk dijonsenap
1/2 -1 tsk sambal eller mer om du vill ha det hett!
1 tsk vinäger
1 äggula
2 dl neutral olja
salt och peppar
en gnutta flytande honung
 
 
1. Se till att alla ingredienserna är rimsvarma eller kylskåpskalla!
 
2. Blanda vitlök, senap, sambal, vinäger och äggulan i en bunke.
 
3. Vispa och droppa försiktigt lite olja i taget sakta och under ständig vispning.
 
4. När såsen tjocknat smaka av med salt, peppar och ev en gnutta honung.

"Burger Walker&Co"

 
Det är inte ofta jag gör hamburgare men igår såg jag recept på lökringar och det ena gav det andra kan man säga. Gott tyckte familjen!
Hur får man saftiga hamburgare? Jag vet , stek de inte så bedrövligt länge de kan vara yttepytterosa i mitten och nej det är inte farligt!
 
MUMSIGA BURGARE
1 kg köttfärs, älg hade jag
1 dl grädde
1 tjock skiva vitt bröd
1 liten riven lök
2 klyftor vitlök
1 msk tomatpuré
1 ägg
1-2 tsk paprika krydda
1 msk grillkrydda
1 dl hackat grönt, persilja, timjan, oregano, gräslök
1-2 tsk rökt paprikakrydda eller liquid smoke om du har, gott blir det ändå
 salt och svartpeppar
 
Tillbehör: Bacon, ost, skivade tomater, chilimajjo (recept kommer), vitlökssås........
 
 
1. Smula brödet och låt det svälla med grädde, lök, vitlök, tomatpuré, ägg och kryddor.
 
2. Blanda sedan i färsen och låt den stå en kvart eller så.
 
3. Forma bullar och sedan burgare och bryn i smör tills de får fin färg.
 
4. Lägg burgarna på ett ugnsfat och låt de eftersteka i ugnen några minuter på 150 grader.
 
 
 Jag har fått en helt suverän kokbok som heter "BJUD HEM", den bästa jag läst på länge. När jag kan tänka mig att laga 99% av det som finns där (då har jag tagit bort en smoothie eftersom jag inte gillar det) Ett roligt upplägg med rolig text där "Pytte" utgår från vilka man tänker bjuda och inte vilken årstid eller högtid det är. Lätta recept och fantastiska bilder ja jag blev bjudsugen direkt eller också ger jag bort boken och väntar på inbjudan.......
PROVLÄS VETTJA!
 
 
 
FRITERADE LÖKRINGAR recept från Bjud hem!
3 stora gula lökar
1 liter mjölk
3 dl vetemjöl
3 dl lättöl
3 msk olja
3 tsk salt
1 nypa cayennepeppar
6 äggvitor
1 liter neutral oljatill friteringen
 
1. Skala lökarna och skär dem i halvcentimeterstora skivor.
 
2. Lägg löken i mjölken i en bunke med lock i någon timme eller över natten.
 
3.Vispa ihop mjöl, öl, olja, cayenne och salt till en slät smet.
 
4. Vispa vitorna hårt och vänd ner dom i smeten.
 
5. Hetta upp oljan till 180 grader och testa att en brödbit blir gyllenbrun.
 Låt löken rinna av rejält och doppa sedan den i smeten och fritera några i taget tills de blir guldbruna och frasiga.
 
6. Låt ringarna rinna av på hushållspapper och håll de varma i ugnen tills ni ska äta dom eller fritera alla en extra gång.
 
 
Det finns goda bröd att köpa men har man tid och lust så ska man passa på!
 
HAMBURGERBRÖD 15-20 bröd
50g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1,5 tsk salt
2 tsk socker
vetemjöl till en lagom deg
 
1. Smält smöret och tippa i mjölken, värm till 37 grader.
 
2. Lös upp jästen i lite av vätskan och rör ned socker och salt.
 
3. Tippa i mjöl och arbeta degen tills du får en fast men lite kladdig deg.
 
4. Låt jäsa i bunken i 30 minuter.
 
5. Tippa ut degen på mjölat bord och dela degen i 15-20 platta runda bröd och låt de jäsa 30 min till.
 
6. Pensla med vispat ägg och strö över sesamfrön.
 
7. Grädda i 225 grader i ca7-10 minuter.
 
 
 
KLYFTPOTATISEN körde jag i ugnen på plåtpapper med skalet på, rejält med rapsolja, salt, paprikapulver, timjan och grillkrydda i 225 grader.
 
 
 
 
 
 

Kräftkalas med ost och chilibröd

Vi har mumsat på kräftor i helgen och det är barndomsminnen för mig det eftersom mina föräldrar alltid fiskade kräftor. Myset vid elden med fika och korvgrillning och spänningen att vara ute i mörkret det var en riktig höjdare det. Tyvärr försvann kräftorna i älven men man påstår att de håller på att växa till sig igen. Vi åt alltid bara kräftor och rostat bröd, inga såser, sallader eller pajer och annat "krafs" utan bara massor massor av kräftor ( kan hänga ihop med att alla fångade mycket kräftor då) så egentligen vill jag ha det så .
Brorsan och jag tävlade såklart om vem som åt flest!
 
 
ÄPPEL OCH FÄNKÅLSSALSA
 
Jag gjorde lite "krafs" ändå och den här salsan la jag upp i små glas att ätas till eller toppa med några kräftstjärtar. Den passar förresten superbra till alla sorters fiskrätter!
 
 
 
Ja nån surdegsmästare blir jag nog aldrig....det här basreceptet kör jag till alla sorters bröd (och pizzor) och ändrar bara fyllning och modell, jättegott att rulla med salami och soltorkade tomater också.
 
OST OCH CHILIBRÖD
25 g jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
1,5 liter vetemjöl
1/2 -1 chili finhackad
Fyllning:
4-5 d lagrad ost
2 msk torkade blandade örter eller 1 dl färska
Topping:
2-3 dl ost
1 dl solrosfrön
 
1. Rör ut jästen med ljummet vatten som vanligt.

2. Arbeta in mjöl och chili, degen ska vara lite kladdig, stjälp upp på mjölat bord och dela den i 2 delar.
 
3. Kavla ut varje del till en rektangel, lika lång som plåten och fyll med ost och örter, rulla ihop som en rulltårta och bädda in ändarna.
 
4. Lägg på plåt och låt jäsa i 60 minuter.
 
5. Strö sedan på riven ost och solrosfrön.
 
6. Grädda i 250 grader i ca 15 minuter.
 
PRÄSTOSTPAJ
 
Jag gjorde ny lag till kräftorna ungefär såhär, fast lite mer av både salt och socker!
 
 
 
Vi var några som drack rosèvin till  kräftorna och plocket före. Nu skriker väl ni vinkännare och "öltillkräftordrickare" högt men det här vinet passade jättebra och det skriver jag inte bara för att jag fått det!
 
 
 
 

Mammas marängrulle med blåbär

 
Anna fick såklart önska födelsedagstårta och hon gjorde ett lättsamt och bra val för bottnarna gjorde jag en dag i förväg och sedan kom mamma och fixade det sista, på med grädde, bär och rulla ihop.
Det här är nog min sämsta bild på länge men så kan det bli när man är tårtsugen!
 
MAMMAS MARÄNGRULLE
6 äggvitor eller 2 dl
3 dl strösocker
1/2 dl maizenamjöl
1 tsk vaniljsocker
1 dl hackade nötter eller mandel/spån
 
Fyllning:
4 dl grädde
2-3 dl blåbär eller de bär man gillar
30 g mörk choklad
 
 
1. Vispa äggvitorna tills de blir hårda.
 
2. Rör ihop socker, maizena och vaniljsocker så det blir klumpfritt och vänd ner det i vitorna.
 
3. Lägg smeten på ett oljat bakplåtspapper och strö över nötter eller mandel.
 
4. Grädda i ca 25 minuter i 175 grader.
 
5. När botten är riktigt kall så lägg på grädde, bär och rulla ihop.
 
6. Smält choklad och ringla över tårtan.
 
 

Pepparsås med dragon, passar till allt!

 

Det hade ju varit bra med en såsbild men den jag tog blev inget vidare så ni får använda fantasin och jag lovar att den är god. Årets sista grilltime blev det nog när vi firade Anna häromdagen för vi är bara "sommargrillare" vi. Grönsakerna blir godast om de får ligga i en påse med olivolja och rejält med krydderier innan men majsen blir bäst med bara smör och salt tycker jag. Vi grillade halloumiost som var chilikryddad och den var jättegod.
 
 
PEPPARSÅS MED DRAGON 8-10 port
5 dl creme fraiche 34%
1 fond du chef buljong eller fond från något "hemkok"
2 tsk dijonsenap
1/2 msk rosepepparkorn
1/2 msk grönpepparkorn
1/2-1 tsk svartpepparkorn eller sechuanpeppar
1 msk finhackad dragon eller 1 tsk torkad , blir gott med vilken ört som helst också!
 
1. Mortla all peppar under tiden kokar du upp creme fraiche, buljong och senap.
 
2. Pytsa peppar`n och låt såsen koka ihop några minuter.
 
3. Den här såsen är lika god varm som kall och den blir bara godare att laga en dag i förväg!
 
 
Här är min favoritpotatis men jag tog spenat istället för nässlor.
 
 
 
Här är matfixarna igång med sallad och grejer, Anna, Petter och kompisen Matilda.
 
 

RSS 2.0