Greksallad och gravad lax?

Det var ju en konstig blandning det här men ibland bara blir det i mitt kök så när potatisen kokade och jag såg ätklara tomater i fönstret då försvann matmatchingen. Jag bjöd mamma på middag idag och jag vet att det här är mat som hon älskar och allt kan väl inte passa ihop jämt?
Vi åt ju i alla fall salladen först och laxen sen......




Nu börjar jag att skörda mina tomater!?
Några plantor fick flytta in när det blev för kallt (och jobbigt för fläkten i växthuset) eftersom det är busktomater och jag har dom i stora krukor. Jag måste nog plan(t)era lite bättre till nästa år och trolla fram mera sol också!
Tiny Tim och apelsintomater passade finfint i salladen tillsammans med fetaost, rödlök, kalamataoliver, olivolja, vinäger, salt och peppar. Snabbaste brödet blev det när jag snedskar baguetter (som ska gräddas i ugn ni vet )och stekte dom i smör och kryddade med timjansalt, mums tyckte vi som inte har så höga brödkrav.



Laxen gravade jag igår eftersom det blev en bit över från middagen då. Jag gillar den efter bara 1 dygns gravning men det blir ju mera smak och mindre råkänsla om man lugnar sig ett dygn till.

Gravad lax
5 hg laxfilé
2 msk salt
2 msk socker (eller 4 msk om du följer min mammas recept)
vitpeppar
hackad dill

Blanda socker, salt och vitpeppar och strö det på laxsidan.
Strö på dill och lägg firren i en form med köttsidan neråt och gärna med en tyngd på.
Låt den gravas kallt i ja vi säger väl 2 dygn då.

Gravlaxsås 3 port
2,5 msk senap
1 msk socker
1 msk vinäger
3/4 dl neutral olja
2 msk hackad dill

Låt allt vara rumstempererat.
Blanda allt utom oljan.
Droppa sakta i oljan och vispa hela tiden helst med elvisp.
Strö i dillen och smaka av.



Mamma och jag åkte till kyrkan på minnesgudstjänst i kväll och det var så fint med massor av ljus och så fin sång, Camilla Kastberg sjöng helt fantastiskt. Jag lyssnade inte så mycket på prästen utan det blev såklart pappa jag tänkte på hela tiden och hur tiden bara rusar fram och livet likaså. Jag lekte ute med småkusinerna idag och vi gick till bäcken som var mina barns favoritställe när de var små men inte ens bäckar i skogen är sig lika.....






Lax med frästa grönsaker och limesås



Jag har lagat lax till middag idag men hittade inget recept som passade mig(läs: hon hade inget annat hemma än det här och orkade inte åka 3,5 mil för att handla)
Potatis, ris, pasta, nudlar? Näe jag var inte sugen på något av det utan jag fräste ihop grönsaker samtidigt som laxen stektes, lätt och gott!

Laxen
2 portionsbitar laxfilé
1,5 tsk salt
1,5 tsk socker
vitpeppar
smör till stekning

Blanda kryddorna och strö det över fisken och låt den ligga 1-3 timmar (har du bråttom så hoppa över)
Stek fisken i smör några minuter på varje sida. 
Jag skar av stjärten på en laxsida så nu ligger resten av firren och gravas.



Wokade grönsaker
2 morötter
1 liten paprika
3-4 broccolibuketter
8 småtomater
1 rödlök
1 klyfta vitlök
olja till pannan
salt och peppar




Strimla morötter och paprika och dela de övriga grönsakerna.
Snabbstek allt och börja med morötterna som är hårdast och vänd ner tomaterna sist så de bara blir ljumna.



Limesås
2 dl creme fraiche 34%
skalet av 1 lime
saften av 1/2 lime
salt och peppar

Jag fattar just nu ingenting .....texten har blivit röd och bara versaler!??
Vad har jag gjort?
Halloween skämt eller?

Frida lagar stroganoff



Middagen fixade Frida idag och ingen är gladare än jag för hon gör världens godaste stroganoff!

STROGANOFF
falukorv såklart, 6-7 hg
1 lök
1 klyfta vitlök
1 msk smör
1 dl tomatpuré
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1 dl mjölk
sambal, en rejäl klick tog hon
salt och peppar

Min syster har varit hos mig ikväll och vi har varit ute och gått, druckit te och slappat i soffan. Det är bra mysigt med mörka kvällar med tända ljus ( då det inte syns alls hur skräpiga golv man har och hur dammigt det är både här och där)
 
Nu ska jag kolla in Per Moberg!

Mammas bondkakor




När jag kom hem från jobbet nyss låg det en burk med bondkakor och en burk med kanelbullar på köksbordet (bye bye med dagens nyttiga mattänk)! Min snälla mamma har bakat till mig idag och hennes bondkakor de är bara bäst och hon hälsar att det ska vara extrasaltat smör och inget annat! Det fanns en tid då mamma bromsade mig och ojade sig över alla mina aktiviteter men nu är det tvärtom ska ni veta, hon har så mycket för sig så jag fattar inte när hon hunnit baka ( jo men just ja, det var ju bara vattengympa, massage, läsecirkel, Qigong, syjunta, långpromenad och styrketräning idag! pssst..... liten överdrift bara)


BONDKAKOR
200 g smör
1,5 dl socker
2 msk sirap
30 st hackade sötmandlar
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker

Rör ihop smör, socker och sirap.
Blanda sedan mjöl, bakpulver och mandel och rör i det i smörsmeten.
Rulla ut degen till en rulle, ca 4 cm tjock och låt de ligga svalt en stund.
Skär rullen i 1 cm tjocka skivor.
Grädda kakorna på bakplåtspapper i 175° 10-15 minuter.
 

Curryparty och konsert med Las Divas!



Ja lammcurryn från igår fick sällskap av två curryfärser också. Jag kunde inte bestämma mig för en sort så jag delade på färsen och gjorde en dutt av båda. Papadumsen penslar jag med olja och kör tre åt gången i micron (näsavtryck på micron för det är ingen åldersgräns på roligheterna här i huset, kolla själva!) Det är gott att strö på malen spiskummin och lite salt tycker jag. Ställ inte in en het tallrik igen i micron utan ta kalla annars minskar din köksservis (också)!

RÖDCURRYFÄRS
500g köttfärs
3-4 msk tandooripasta
1 burk kokosmjölk
salt och peppar

Stek färsen och krydda med pastan.
Tippa i kokosmjölken och låt det puttra ihop några minuter.


GULCURRYFÄRS
500 g köttfärs
2-3 msk gul currykrydda
1 burk kokosmjölk
salt, peppar

Ja det är bara att steka, krydda, puttra och smaka av!

RAITA
5 dl turkyoghurt
1 morot
1,5 dm gurka
1 liten rödlök
2 klyftor vitlök
1 kruka koriander
(spiskummin)
salt och peppar

Hacka gurka, morot och vitlök så smått du kan.
Blanda med yoghurten, krydda och pytsa i hackad koriander.
Spiskumminen hoppade jag över den här gången för köttet var så kryddigt

GODA TILLBEHÖR TILL FÄRSEN/LAMMCURRYN
gurka, paprika, majs, ananas, banan, sallad, jordnötter, rostad kokos, mangochutney, yoghurt, ris, papadums eller naanbröd



Igår kväll var jag på en konsert i Ånge kyrka med Las Divas från Östersund. En av tjejerna, Anna Brandt och jag började med folkmusik samtidigt i tonåren men där har det hänt grejer kan jag lova! Ojoj oj vilken röst, ja röster förresten för de hade rejäla pipor hela gänget. Jag är ingen älskare av opera men jag måste säga att konserten var HELT FANTASTISK! För det första var det inte bara opera utan annan fin musik också (liten tår i ögonvrån ibland). Om ni kan så lyssna på brudarna! 
Jag glömde säga att de var himla roliga också!


Indisk lammcurry

Nu har jag haft kul!
Lisa ringde och hon och Adam är på väg hem och jag blir så glad då. Lisa fick önska middagen till i morgon och hon ville ha något Indiskt. Jag kastade mig direkt ner i frysen efter lammkött med ben (fråga mig inte vilken del men jag gissar hals eller rygg) och sedan fick mina kryddor komma till användnig. Det har säkert räckt med hälften av kryddorna men jag försökte få fram den ultimata currysmaken, för mig då. Nu blir det lika gott och går tusen gånger fortare om du tar någon färdig tandooripasta eller currykryddmix men jag älskar det här testandet.
Vill du ha riktigt hett så dubbla alla mina mått!



LAMMCURRY
1,5 kg lammkött med ben
3 msk olja
salt och peppar




Hetta upp de här kryddorna men bränn dom inte!
Mortla dom lätt.

2 tsk hel spiskummin
2 tsk hel koriander
2 tsk bockhornsklöver
2 tsk grön kardemumma
5 st svart kardemumma
1 stor bit kanel
1 tsk paradiskorn



Tippa i allt det här + de rostade kryddorna och låt det puttra i ca 2 timmar.
Späd med vatten om det behövs.


1/2 liter vatten
1/2 liter buljong
1 liten näve torkade curryblad
3 hackade vitlöksklyftor
2 lökar i bitar
4 torkade lime
3 hela chili
2 tsk gurkmeja
3 tomater
1 citron, saften av den
2 msk tomatpuré
2 msk honung
ev.salt



Nu ska grytan få vila tills i morgon och då ska jag tippa i :

1 burk kokosmjölk och hacka i massor av koriander för det har jag inte hemma nu.

Nu ska jag äta lite greksallad som Lisa och Adam precis gjort.
Ha en skön lördag!

Kokoskaka med chokladglasyr



Ja raska pigor får tidig kväll, jag började halv sex i morse så jag har haft en perfekt eftermiddag här hemma, ja bortsett från städningen, då kan man ju lätt hålla sig för skratt, eller hur? Det blev en snabb städvariant så jag ska inte gnälla och Frida fick springa runt med dammhinken så det blev Ajaxlukt i huset. Efter det kom Katri på te och det är ingen vanlig fredag det! Till middag var det bara att värma på paprikorna från igår och röra till en vitlökssås.

Nu har jag testat en kaka ur Familjens stora receptskatt men hur den smakar vet jag inte förrän på söndag för då kommer mannens syskon hit på fika. Kanhända att det serveras en annan kaka då också hm... för det är långt till söndag!

Kokoskaka
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1,5 dl kokosflingor
2 dl mjöl (jag fick ta mer!?)
1,5 tsk bakpulver
1 dl hett vatten

Smält smöret och låt det svalna lite.
Vispa ägg och socker fluffigt.
Blanda kokos, mjöl och bakpulver och rör ner det i äggvispet.
Tippa i det smälta smöret och sist det heta vattnet.
Grädda i en smord ugnsform ca 26 cm i 175° i ca 40 minuter.

Chokladglasyr
100 g smör
2 dl vispgrädde
4 msk socker
2 msk kakao (jag tog 3 msk!)
2 tsk vetemjöl

Blanda allt och låt det sjuda under omrörning tills det tjocknar.
Bred glasyren över kakan då den svalnat lite.

Nu ska jag ta mig en kvällspromenad och hoppas att jag vågar gå förbi den där lilla fjantiga hunden (typ handväskehund)... som är lös... och skäller.... och skiter fullständigt i mig när jag bestämt försöker säga - NU HUNDEN GÅR DU HEM!


Fyllda paprikor och tomatbulgur



Ja nu har jag haft några ensamma dagar i alla fall vid matbordet så jag har levt på rester och min älskade kålsoppa (som bara blev godare för varje dag). Idag kom yngsta dottern hem och vi blev bjudna till svärmor på middag när jag kom hem från jobbet. Tyvärr hade jag tagit upp köttfärs igår som jag var tvungen att laga till men nu är morgondagens middag kirrad. Jag ville ha bulgur till mina paprikor så jag testade att lägga den runt paprikorna och hälla på buljong och att allt skulle bli klart samtidigt.
Kul när experiment blir som man tänkt sig!

Mina fyllda paprikor
3 paprikor
300g köttfärs (älg tog jag då)
1 liten lök
1 klyfta vitlök
4-5 soltorkade tomater
10-12 oliver
100 g fetaost
1/2 - 1 tsk harissapasta eller sambal
2 msk olja
1 tsk torkad basilika
salt och peppar

Tomatbulgur
2 dl hel bulgur
5 dl buljong
4 msk tomatpuré

Fräs färs och lök och krydda med salt, peppar, vitlök, harrissapasta eller någon annan "chilihistoria".
Hacka oliver, soltorkade tomater och fetaost och blanda i färsen.
Dela paprikorna på längden eller skär bara av toppen och ställ dom på höjden.
Lägg paprikorna i en ugnsform och fyll dom med färsjoxet.
Strö bulgur runt om och slå på buljongen blandad med tomatpurén.
Skjutsa in dom i ugnen i 225 ° i ca 30 minuter.


Perfekt rätt om du har tacorester kvar, salsasåsen och grönsaker kan ju hamna både i färsen och bulgurn.
Hej och hå blanda på!
Jag kommer förresten att vilja ha vitlöksyoghurt till den här maten imorgon!

Det blev kålsoppa!



Jag kokade som sagt en gryta med lammben igår och idag blev en tunnare form av "får i kål" än jag tänkt mig.
Har du inte kokta köttben så funkar det med buljongtärningar och någon god stark korv. Det här var riktig hatmat när jag var liten och kan det bero på åldern att det är älsklingsmat nu eller? Svärmor har varit hit med en nygräddad lingonlimpa och det var mums det ska ni veta.
Så här gjorde jag min soppa.

Karins Kålsoppa 4 port

1 klyfta vitkål (250g)
1 gul lök
1 morot
1 liter buljong  eller vatten +tärningar
3 msk smör
2 msk sirap
salt, peppar
2 hg kokt lammkött i bitar/annat kokt kött/god kryddig korv

Strimla vitkål, lök och morot och bryn det lätt i smöret.
Ringla över sirap och fräs ytterligare en gnutta.
Tippa i buljongen, på med lock och småkoka tills kålen är mjuk.
Lägg i kött/ korv på sluttampen och låt det puttra med.
Smaka av med salt och peppar.

Smörsås till goda älgköttet



Peter och Frida kom hem på middag idag och de önskade fläskfilé och själv ville jag provsmaka älgköttet. Potatis och morötter åkte i ugnen och efter det fick jag problem när jag skulle göra beasås och inte hade några ägg. Då fick det bli smörsås (beurre blanc) istället och jag testade det här receptet , nästan. Jag tog rosépepparkorn, timjankvistar, vanlig gul lök och creme fraiche i min sås och kryddade med dragon för att komma så nära en beasås som möjligt. Men det kommer ofta ett men, ställ inte tillbaka såskastrullen på varma plattan för då krackar den ihop direkt. Stackars Olle som kom senare till middagen fick smaka på den såsen, den repade sig lite med nytt smör. Hur gör man annars? Grädde?
Älgköttet vann smaktestet rejält, det smakade såå mycket mer, det måste bero på tallskotten!

Nu puttrar det små feta lammköttben på spisen och kanske det blir "får i kål" av det imorgon.
Jag är nog den enda som gör glädjeskutt över den maten i familjen så om jag är på gosidan så gör jag väl köttsoppa istället.


Kardemummakaka till söndagsfika



Jag har gjort en mjukkaka alldeles nyss här för vi ska åka och hälsa på några kompisar i deras stuga. Det fanns inte så många kakalternativ att fundera över för jag var utan ägg. Det här receptet kommer från ett gammalt tidningsurklipp men nu tog jag mera smör än det ska vara bara för att se om den blir ändå godare! Jag brukar göra dubbel sats i långpannan men nu blev det bara en liten kakform på 20 cm.

KARDEMUMMAKAKA UTAN ÄGG
5 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk malen/mortlad kardemumma
100 g mjukt smör
2,5 dl mjölk
pärlsocker (och hackad mandel) att strö på


Blanda allt det torra och kör sedan i smöret så det blir klumpfritt.
Tippa till sist i mjölken och lägg sedan smeten i en smord form.
Strö över pärlsocker och mandel om du har, jag hade ingen mandel så jag rev en gnutta mandelmassa som hamnade under pärlsockret.

Ja och hur kakan smakar det återstår att se, knepigt att man säger så men men.. ha en skön söndag!

Trattistårta och 2 pajer fick bli dagens middag



Igår blev det årets sista svampplockning för nu har farbror Frost gått fram för hårt. En solig fin dag har det varit hos mig idag men kroppen skrek vila imorse så jag har tagit det ganska lugnt. Jag var ute en sväng bara och gjorde det sista plocket med krukor men någon ork till promenad fanns inte.
Jag har knappt lagat något av årets svamp så jag gjorde några pajer till middag. Efter middagen fick jag älgkött och jag tänkte bara ZZzzzzzz men jag måste missat något i beställningen för det var benfritt, malet och sååå finstyckat så det var bara att stoppa i påsar, fattar ni inte en enda slaksida eller minsta gnutta ben eller senkarvning?!

Det här receptet kommer från min kompis Kerstin. Jag hade inte riktig VB-ost men en vällagrad svecia och det blev gott ändå tycker jag. Jag halverade receptet också för vi var inte så många här hemma. Det måste gå perfekt att toppa med räkor, lax, rom eller vad som helst (ja nästan då)  om man nu inte har trattisar och servera som en liten förrätt.

SVAMP OCH VÄSTERBOTTENTÅRTA
400 gr grovt riven västerbottensost
300 gr philadelphiaost
1 kruka dill
3 ägg
ca 500 gr trumpetsvamp eller liknande eller 3 nävar torkade
smör till stekning
1-2 krm salt
1 krm vitpeppar

Vispa ihop ostarna med elvisp, tillsätt dillen och äggen ett i taget.
Smörj och mjöla en form med löstagbara kanter/ pajform .
Häll i ostsmeten och grädda i mitten av ugnen 175 grader i ca 30 min, tårtan ska vara lite lös i mitten.
Stek svampen i smör,  salta och peppra och toppa tårtan med svampen.




PAJDEG TILL 2 PAJER
300g  mjukt smör
6 dl vetemjöl
4 msk kallt vatten
en gnutta salt

Kör allt till en deg i matberedaren eller med elvisp.
Låt den vila står det i alla recept men jag brukar missa den raden!
Tryck ut degen i 2 formar och nagga botten. 

TRATTISPAJ med bacon och lök
1 liter färsk svamp eller ca 2 dl torkade
1 paket bacon
1 lök
2 ägg
2 dl creme fraiche 34%
2 dl riven stark ost
salt och peppar

Förgrädda pajskalet i 10 minuter i 200°.
Fräs ihop svamp, bacon och lök och lägg det sedan på pajskalet.
Rör ihop ägg, creme fraiche och kryddor.
Slå det över pajen och strö över osten.
Grädda i 20-25 minuter 






SKINKPAJ en alldeles vanlig sån
2 hg skinka
3 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
salt och peppar
3 dl riven ost med smak

Här förgräddade inte jag pajskalet men gör det om du vill.
Strimla skinkan och lägg den på bottnen och strö över osten.
Blanda äggstanningen och slå den över.
Grädda i ca 30 minuter tills pajen "stannat" och fått lite färg.




Ha en skön helg mina vänner, nu ska jag tippa omkull mig i soffan och kolla på körslaget!


Skinkfrestelse till middag!



Idag fick matberedaren göra middagen känns det som så mitt jobb var bara att skala morötter och pärer!
Men vi lär väl få dricka vatten som kameler ikväll för jag måste ha tappat saltkaret i maten. Det har hänt samma sak tidigare när jag och kasslern ska jobba ihop! Men vi ringlade naturell creme fraiche över gratängen och det hjälpte en gnutta.

SKINKFRESTELSE
800g potatis
450g kassler
1 gul lök
3 dl grädde
2 dl mjölk
2 klyftor vitlök
3 dl riven stark ost
salt, peppar, persillade

Jag skivade rubbet (potatis, lök, kasler) i matberedaren och blandade runt i ugnsformen.
Kryddade på rejält och slog över grädd/mjölkblandningen och allra sist osten.
Skjuts in i ugnen, 225 ° i ca 35-45 minuter.
På med grillen några minuter om det inte blivit brunt på ytan.



VITKÅLSSALLAD MED MOROT
2 morötter
1 klyfta vitkål (ca 300g)
1/2 dl olja
1/2 dl vatten
3 tsk ättika  (24%)
salt och nymalen svartpeppar

Riv morötterna grovt och strimla vitkålen (ja här fick matberedaren också göra jobbet!)
Koka upp vätskan och slå den och kryddorna över salladen.
Låt den sedan stå kallt ett tag och gotta till sig.


Köttfärsröra med paprika och tomat

Här har det varit frysstädning nu och det betyder att mannen skottat is, organiserat och städat i boxen och jag kokar saft (eller sitter vid datorn och tittar med ett öga på saft-majan). Man ska göra det man är bäst på tycker jag! Det är älgkött på ingång här i dagarna och som läget var nyss så rymdes det inte ett knippe gräslök ens!
Dagens middag blev till många fast vi bara är två men det blev till några matlådor och resten fryser jag in och gör chili con carne av framöver.





KÖTTFÄRSRÖRA 8-10 port
800g köttfärs
1 stor gul lök
3 paprikor
2 klyftor vitlök
500g passerade tomater
2 msk tomatpuré
1 liten chili eller torkade flakes
1 dl kraftig buljong eller 1 dl vatten+ 1 tärning
2 msk soya
250g små tomater
salt och peppar
olja till stekning

Bryn köttfärsen och krydda rejält.
Dela lök, paprikor och vitlök och låt det fräsa med.
Pytsa i tomatpuré, passerade tomater, soya och buljong och låt det puttra ihop någon minut.
Halvera tomaterna och låt de gå i grytan och bara bli varma.
Ät tillsammans med ris eller pasta.

Nu börjar den stora jakten på saftflaskor, återvinningens baksida!

Pilgrimsmusslor med avokadosalsa

Jag har nyss kommit hem från min vän i Ockelbo och det har varit så kul att träffa Ulla och hennes pojkar. Vi hann med en sväng i svampskogen också eller snarare vargskogen för det hade varit en varg som gett sig på en hund där på morgonen och tyvärr så klarade sig inte hunden. Vi pratade och sjöng där i skogen så vi såg inte till gråben.

 Här har vi Nalleman som Ullas man skjutit men han sitter stilla på väggen han!



Det var spännande att laga till Ullas musslor och eftersom jag sett det 100 gånger på tv då TROR jag att jag har lagat det förrut! Musslorna fick ligga i marinad medan jag hackade ihop salsan och då börjar de ju tillagas av limejuicen så det blev max en minut på varje sida i stekpannan. Jag googlade runt efter recept men det var inget jag fastnade för så det fick bli så här.



Pilgrimsmusslor med avokadosalsa 5 port
10 pilgrimsmusslor
1/2 lime, saft och skal
1 klyfta vitlök
1/2 snäll chili
1 msk olivolja
smörklick/olja till stekning
salt och peppar

Salsan
2 avokado
1 mango
1/2 gul paprika
1/2 röd paprika
3 salladslökar
1 klyfta vitlök
1/2 chili
1/2 kruka hackad koriander
2-3 msk olivolja
saften av 1 lime
(honung)
salt och peppar


Skär frukt och grönt i så små bitar du orkar och blanda ihop med olja, juice och kryddor.
Smaka av och blir det för hett så ringla i lite honung.
Lägg upp salsan på fat eller i musselskalen.
Snabbstek musslorna i smör och olja , salta, peppra och lägg upp på salsan.
Just ja, jag mixade ihop det som var kvar av koriandern och lite till med stavmixern och ringlade det över musslorna.

Korianderolja
1/2 kruka koriander
saft från 1/2 lime
1-2 msk olivolja
en gnutta chili och vitlök
1 nypa salt

Ulla fixade varmrätten och det blev marinerade rådjurskotletter, quinoasallad och trattisstuvning.
Riktigt riktigt gott var det och rådjur har inte jag ätit mig less på precis, jag har bara lagat till en sadel en gång för längesen.



Nu blir det till att ladda för morgondagens jobb och den värsta halsontan är borta så alltså är det bevisat varm choklad är medicin! Allt mollikrax och nipaxhostmedicin kan slänga sig i väggen och jag kokar en kopp ikväll också för man kan ju inte sluta mitt i kuren!


Varm choklad med vispgrädde....

...måste vara helt perfekt för min hals som börjar kännas aj. Jag brukar koka ihop ingefära och vatten, sila det och sedan ha i vitlök, citron och chili men det här känns mer fredag och choklad kan väl inte vara sämre?
Jag vill inte bli sjuk nu för i morgon bitti ska jag åka till min kompis Ulla i Ockelbo och jag vill så gärna träffa henne. Hon har dessutom sparat pilgrimsmusslor från en fiskeresa i Norge som jag ska få laga till och ni vet att sånt gillar ju jag.


Jag kokade upp 2 dl mjölk och rörde ner 3 rutor av Marabous Dark Mint och en rejäl klick grädde på toppen. huuuur gott som helst!

Hoppas ni får en mysig höstig och solig helg!

Kalkonklubba, havresallad och fetasås



Jag har köpt kalkon av en kompis men jag beställde bara en halv pippi på 3,5 kg, tordes inte ta en hel för då kanske det blir som för mr Bean! Köttet har legat i saltlake sedan igår kväll och det blir spännande att smaka, har på känn att det kanske blev för mycket salt. Jag funderade hit och dit på vad jag skulle ha till, rotpytt, gratäng, mos, men till slut blev det en enkel sallad med mathavre.

Rimmad kalkon
1 kalkonlår
1 liter vatten
1/2 dl salt
1 msk socker
1 msk ört och vitlökskrydda eller din favoritörtkrydda

Blanda ihop lagen, lägg köttet i dubbla påsar och tippa i lagen.
Låt det ligga 12-24 timmar.

Jag brynte Kalle Kalkon i stekpannan först och sedan in i ugnen på 175° tills termometern visade 78°.






Sallad med mathavre till 2-3pers
2 portioner kokt mathavre
8 röda/gula småtomater
1 näve sockerärtor
krispsallad, några blad
1/2 liten rödlök
Dressing att slå över
1,5 msk olivolja
2 msk citronsaft
skalet av hela citronen
salt och peppar

Fetasås
1,5 dl turkyoghurt
75g riven fetaost
salt och svartpeppar

Rör ihop såsen och servera den kall, något kryddgrönt blir fint och gott att ha i också.

Ja här var kalkonen före infrysning.



Nu är man mätt och belåten och köttet blev helt perfekt och inte alls för salt. Men när jag kände smaken av den goda skyn då ville jag ha kokt potatis, sås på skyn och god gelé men det skulle jag tänkt på lite tidigare.
Salladen kändes för mycket sommar (så blir det när man är lat och inte orkar skala pärer).

Nu är jag bjuden till Katri på promenad och te, ha en skön kväll !

Arraksbollar doppade i choklad



Här i huset har vi slutat med middag och satsar enbart på söta saker! Nej då det där var ljug (det heter lögn) men vi har nyss ätit en varsin hamburgare och kollat på Bonde söker fru och det känns inte som den middagen är något att blogga om (programmet är både kul och fruktansvärt pinsamt mellan varven.) Jag fick mitt lamm igår som jag beställt från en hage i Hälsingland och då blev det till att rensa i frysen. En burk med falska potatisbakelser som blev gräddade en aning för länge fick nytt liv som arraksbollar. Känner du att du missat klet och kladd när du var liten så är mitt recept något för dig!

ARRAKSBOLLAR ca 30 st
700g mjukkaka eller kaksmulor
100g mjukt smör
2 dl havregryn
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
2 msk kaffe
1-2 msk arraksessens
GARNERING
200g mörk choklad
2 msk neutral olja
chokladströssel

Mixa smulorna med elvisp.
Blanda i det övriga ingredienserna.
Smaka av om det behövs mera essens, socker och kakao!
Rulla till bollar och lägg dom på ett fat i frysen.
Smält chokladen och blanda i matoljan.
Doppa bollarna i chokladen, jag använde tandpetare men det finns säkert fiffigare sätt.
Strö över chokladströssel och lägg bollarna kallt.




Kokosdrömmar med lite choklad på......

......passar fint till tekoppen och hela kvällens matprogram!

KOKOSDRÖMMAR 30 st
200g smör
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g kokos
2 tsk hjorthornsalt
ca 5 dl vetemjöl (lite mindre tar jag)
50-100 g mörk choklad

Rör smör och sockret fluffigt.
Blanda i de övriga grejerna och arbeta till en deg (själv kör jag med elvispen).
Rulla degen till 2 längder tjocka som 2 fingrar och dela i 30 bitar.
Rulla, platta till lätt och grädda i 175° i knappt 20 minuter.
Smält mörk choklad och ringla över kakorna.


Receptet kommer från Sju sorters kakor och där får man till 60 kakor av den här smeten men jag lyckas bara med hälften. Jag vill gärna hinna både tugga och känna smak innan kakan är slut liksom!

Café de Paris-sås till dagens middag

Burr vilken kall dag det varit idag men fint ändå. Den första halvan av dagen var jag ute och röjde bort vissna blommor i amplar och lådor för nu har allt frusit. Efter det blev det en promenad och fotbollsmatch. Frida och Alby FF:s damer spelade sista matchen idag och de vann med 4-0 och kom 2:a i serien, inte illa! 
Grattis brudar!




Till middag hade jag marinerat 4 karréskivor i:
1/2 dl olja
1/2 dl japansoya
1 tsk citronsalt
1 msk grillkrydda
1 msk balsamvinäger

Tanken var att grilla ute men jag var frusen efter fotbollen så grillpannan åkte fram och då försvann kylan lika fort som brandvarnaren gick igång. Gör jag något fel eller? Det blir himla gott för det blir både rök och grillsmak på köttet fast det blir värsta smoggen inne!

Den här såsen har jag tänkt testa ett tag så jag hittade ett recept här. Den blir ju som ni vet som en kryddig beasås. Jag hade inte allt hemma så jag ändrade lite i receptet, men kom ihåg att såsen inte går att värma upp igen då skär den sig, i alla fall för mig.



CAFÈ DE PARIS-SÅS
1 msk vatten
1 msk vinäger
2 äggulor
200 g smör, rumsvarmt
1 dl finhackad gräslök
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk curry
1 tsk dragon
1 tsk HP-sås
2 småbitar matjessill, fint hackade
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk fransk senap
1 tsk soja
kajennpeppar, en gnutta bara 

Koka vatten och vinäger tills ungefär hälften återstår.
Ställ kastrullen i vattenbad på spisen och tillsätt äggulorna och vispa tills det blir tjockt.
Klicka i smöret lite i taget och rör kraftigt så du får en tjock  sås.
Blanda ner övriga ingredienser.



GRILLAD TOMATSALLAD
halverade tomater
fetaost
rödlök
olivolja
vinäger
sockergnutta
salt
svartpeppar
örtkrydda

Jag strödde en gnutta socker, salt och duttade på olivolja på tomathalvorna.
Pang bom i het grillpanna en kort stund.
Lägg upp på fat och ringla över lite mer olivolja och en gnutta vinäger.
Strö över rödlök, riv fetaost,  strö över örtkrydda, peppar och ev. salt.


Mina egna tomater, årets första och med det har vi pratat färdigt om hela min tomatodling. Vi har i familjen inga problem alls att äta upp skörden själva, det blev inga vänner som blev överösta av tomater, inga självplocksskyltar vid vägen och ingen årsförbrukning av chilisås. Allt jag kan säga är -Vad synd att vi inte gillar GRÖNA syltade tomater!




Fridas fredagsgryta med räkor

Titta vad Frida fixat, härlig start på helgen det här! (fast det är jag som pillat med räkorna)
Hon blev bara lite "putt" när jag sa att hon skulle komma ihåg vad hon har i grytorna så att jag kan blogga om det sen.
Svaret blev - Men vaddå mamma jag lagar inte mat så!
Men snäll som hon är så kom hon ihåg hur hon gjorde och här kommer hennes recept och det blev supergott.



FRIDAS FREDAGSGRYTA 4-6 port
1 kg räkor med skal
3 choritzokorvar
1 röd paprika
1 gul paprika
2,5 dl creme fraiche 34%
2 dl mjölk
2 msk tomatpuré
1 tsk sambal
1 klyfta vitlök
olja till stekning
persillade
salt och peppar

Skala räkorna.
Fräs korv, paprika och vitlök i en gryta.
Tippa i allt utom räkorna och låt det koka upp.
Smaka, smaka, smaka!
Lägg i räkorna precis innan ni ska äta och låt allt bli varmt.


Vad skönt med fredag, eller hur? Bästa kvällen på hela veckan och aldrig har man problem att somna på kvällen heller! Lördagmorgon är inte heller fel för vi har haft mysfrukost (läs ohälsosam, fet men smarrig frukost) nu i några veckor. Det funkar så att en av oss ja vi kan säga mannen åker till Alby och köper frukostbröd. Granne med mitt barndomshem har ett par från Österrike öppnat ett bake off bageri, helt otroligt tycker jag. Det är väl gränsfall att åka 1 mil för att köpa bröd så här i koldioxidtider men men...
Jag är ingen frukostmänniska direkt utan skulle helst äta frulle innan jag lägger mig på kvällen men en  frasig croissant med mandel slinker lätt ner. Det funkar som ett gi-mål med ägg och bacon för mig, jag är mätt halva dan på den bullen! Just ja det är kanelbullens dag på söndag men jag får nog köpa mig en bulle då för jag ska till Sundsvall och hälsa på min Lisa.



NU ÄR DET DAGS FÖR MATBLOGGSPRISET 2009!
Här kan du skutta in och rösta på din favoritblogg.
Hur ska jag klara det som har beslutsångest och gillar såååå många bloggar!


Äppel päppel......



Det var ett tag sedan jag gjorde äppelmos (kan hänga ihop med att jag inte får några äpplen på trädet) men jag har fått äpplen av snälla syster. Mamma har en passértillsats som jag lånat ibland och då blir det barnsligt roligt att göra mos men nu när vi är "lilla familjen" så blev det här enklare. 

ÄPPELMOS
1 kg äpplen
1/2 dl vatten
3 dl socker
saften av 1 liten citron

Jag kokade äpplen utan skrutt och skal med en liten skvimp vatten och citronsaft.
När det var mjukt efter ca 15 minuter körde jag allt slätt med stavmixern.
Socker rörde jag i och allt fick koka upp.
Sedan hamnade moset i små burkar som åkte i frysen alltså hoppade jag över konserveringsmedel.

Jag gluttade lite på Go´kväll igår och såg på Maud som gjorde en tarte tatin. Då kom jag på att jag hade en öppnad förpackning smördeg i frysen (och att vi skulle äta tråkiga rester till middag och att jag ville ha nåt gott) men jag glömde visst att äpplena ska vara i botten på den äppelgrejen men det här blev gott ändå.


ÄPPELPAJ
3 bitar fryst smördeg
1 liter äppelbitar
1 msk kanel
1/2 dl socker
2 msk smör
skalet av 1 citron

Tina smördegen och kavla ut den så den passar en pajform.
Fräs äppelbitarna i smör och strö över kanel och socker.
Lägg äppeljoxet på smördegen och lägg några remsor deg över.
Grädda i ca 20 minuter i 200°.



Förresten om någon hörde ett vrål på kvällskröken och en massa mindre vackra ord så var det jag som tappade en HEEEL MASSA äppelringar i golvet som var urkärnade, skalade och skurna och skulle hängas på tork!
Ibland blir jag så himla trött på mig själv....
Då fick det bli mos och paj istället fast av nya äpplen då.


RSS 2.0