Kan någon hejda tiden?

Idag har vi varit en sväng till Sundsvall och småhandlat lite. Anna ville till IKEA och köpa lite saker att ta med till Nya Zealand, nu pratar jag inte om Billyhyllor som ni förstår utan lättsomenplätttsaker.
Jag vill stanna tiden nu och ha henne hemma längre,  inte börja jobba på måndag och ha mycket mera sommar.
Dans i Hällesjö skulle det bli för mig men jag kände mig slut i kroppen och illamående så jag blev hemma.
Vi var till pappa i minneslunden imorse och tände ljus och hade med nya blommor.
Det är så fint där med utsikt över vattnet och jag känner precis var han ligger det bara är så.........




Jordgubbsmarmelad

Jag kände mig som en tjuv när jag sent igår kväll vid smög upp till "svärisarna"och plockade jordgubbar. Det var så här att jag hade en halv liter gubbar som skulle få sällskap av en halv liter till för jag ville koka marmelad.
Marmeladen provsmakade jag idag på en rostad macka med smör, riven fetaost och lite citrontimjan på.
Det var så gott så jag glömde direkt att jag borde dra ner på sötsaker och rostade en macka till hm.........

Karins tjuvmarmelad

1 liter jordgubbar
7 dl socker
saften av 1 lime eller 1/2 citron

Skiva gubbsen och koka med socker och limesaft i ca15 minuter.
Skumma koket och häll upp i heta rena burkar.
Bärsocker är säkert ändå bättre att använda om du vill ha en hård marmelad.



                   
                                     Typiska knyckarfingrar!
    

Varm kväll med kall mat

Jag bjöd på kall mat igår och det var praktiskt eftersom vi var många som träffades och vi inte riktigt bestämt någon middagstid. Alnöborna kom från fjällvandring, syster,bror och svägerska kom och ungarna var hemma med kompisar så vi blev 15 stycken innan kvällen var slut.. Vi satt ute länge för det var varmt och skönt men vid 11 tiden  jagade myggen in oss!



Marinerad fläskfile med örtsås, recept här
Jag gjorde på 2,5 kg kött  och såsen gjorde jag på 3 dl olja, 3dl örter, 3 äggulor och mindre av de övriga ingredienserna.
Såsen var lite vass i smaken så jag rörde i 2 dl turkyoghurt ocjh 1msk flytande honung och då gillade jag den.
Väldigt praktiskt och gott blev det så jag kommer att laga det här fler gånger. Men  nästa gång ska jag blanda i vitlök och chili  i köttmarinaden för det blir nog också gott.

Pastasallad
500g pasta
1 isbergsalladshuvud
2 paprikor, röd och gul
250g gula/röda småtomater
3  stora tomater för det blev lte fjuttigt!
100 g sugarsnaps, kan det väga så? ett plasttråg?
400 g fetaost
3 dl kalamataoliver
2 rödlökar
3 msk olja
2 tsk italiensk salladskrydda
salt, peppar

(Oljan och salladskryddan blandar jag i pastan när den är kokt och avspolad.)


Fetaröra

2 dl turkyoghurt
100 g fetaost
1/2-1 msk hackad grön och röd chili
salt och peppar

Riv fetan och blanda ihop röran med det övriga. Är gott utan chili också!


Kunde inte bestämma mig om jag skulle göra pesto eller tapenade så det blev något mitt emellan.
Olivröra

1,5 dl urkärnade oliver
1 vitlöksklyfta
1,5 msk kapris
1 näve färsk basilika
0,5 dl olja
salt? peppar


Kör allt med mixer, det blir ingen vacker färg men gott är det på lilla brödet!

Kryddsmör

150 g smör
1/2 solovitlök
1 dl färska örter(persilja, oregano, timjan)
5 st soltork.tomater i olja
1 msk av tomatoljan
Mixa örter, kryddor och olja och rör i det mjuka smöret. Gott att steka i eller tappa ner i pasta, om det blir något över förstås!

Crostini av färdiga baguetter
Skär sneda bitar och bred smör eller ringla olivolja på. Rosta dom knorpiga i ugnen. 
Var och en fick göra sin egen lilla aptitretare och lägga på oliv/fetaröra, mangosalsa, kryddsmör  eller skinka.

Kallrökt skinka i små bitar

Mangosalsa (recept finns på min  blogg under "grönsaker")



Italienskt lantbröd(recept finns under "bröd")



Jordgubbar, glass och grädde



Grillkväll hos Annelie

Tjejgrillkväll blev jag bjuden till igår och det var både kul och gott det.
Till förrätt åt vi Katris tunnbrödrullebitar med skagenröra. 
"Benka Barbeque" fixade grillspett med kyckling och fläskkött som var marinerade i Caj P:s vitlöksmarinad, men det var nog frun som fixat resten.
Till spetten fick vi couscousallad med feta, oliver, tomater, rödlök och tzatsiki.
Ja som ni förstår så var det kanongott!


     

Kebab med pitabröd

Jag fick lust att baka Pitabröd häromdagen fast solen sken. Det här receptet testade jag och det var bra men ta det lugnt med mjölet, jag tog för mycket så hela assistenten skuttade hejvilt på diskbänken men det kan också bero på min knäppa hushållsvåg!
(Säger inget om hur köket såg ut innan jag fick in mer vätska i degen)
Jag ska göra en köksönskelista till mig och då ska VÅG stå överst.
Dubbel sats blev det och lite större bröd som tyvärr inte ville vara med på bild!

För första gången så köpte jag kebabköttbitar (eller pressad köttfärs)och stekte. Kan bero på att det var halva priset!
Jag är lite "negga" till viss mat men jag är inte sämre än att jag kan ändra mig. Klart bra och god snabbmat och mannen har redan köpt mera!

Den här tomatsåsen rördes ner i de stekta bitarna.                                  

Tomatsås till 400g kött
2-3 vitlöksklyftor
1 liten lök
1 grön chili
2 msk olja
1 buljongtärning
1 burk passerade tomater
salt, peppar, honung

Fräs lök, vitlök och chili i oljan och låt sedan tomaterna puttra med.
Smaka av med buljong, honung och kryddor.

Köttet  kryddade jag med spiskummin,  koriander, salt och peppar.
Vi stoppade också sallad, tomater, lök, riven ost och vitlöksyoghurt i bröden.







Sommarsallader

Äntligen är det sol!
Igår när Anna och jag sprungit (jag lufsade i gåtakt) och badat på Näset åt vi en varsin greksallad och det var kalas det i sommarvärmen.


Vi blandade bara:
sallad
tomat
paprika
fetaost
oliver
rödlök
dressing med rapsolja,balsamvinäger,hackade örter, salt och peppar

Den här jordgubbsalladen såg jag hos Tre tjejer i köket och jag var lite skeptisk  men testa får ni se för det blev riktigt riktigt gott.
Jag hade ingen spenat och hallonvinäger så jag tog isbergsallad och citronbalsamico istället.

         
Vi åt den till ost/skinkpaj och köttfärspaj som svärmor Siv och svägerskan Maria lagat.

Jag har varit så fundersam över att alla mina kort blir så dimmiga i ena hörnet men Anna kom på att jag hade smuts på linsen!
Visst märks det att jag är en stjärnfotograf?

Fiskgryta med räkor och dill

Jag gjorde fiskgryta häromdagen som blev riktigt god faktiskt, så här gjorde jag

Min goda fiskgryta

400g Hoki, Sei eller liknande
1 burk räkor i lag(Coop 170g)
1 röd paprika
1 gul paprika
1 purjolök
2 morötter
2-3 msk olja
2 klyftor vitlök
1 citron, skal och saft
1 kuvert saffran
2 fiskbuljongtärn.
8 dl vatten
1,5 dl spad från räkorna
2 msk maizenamjöl
1 dl grädde
1,5 dl hackad dill
salt, peppar, cayennepeppar



Skala och dela morötter och paprika i bitar.
Ansa purjon och hacka den.
Riv citronskal och vitlök.
Fräs morötterna halvmjuka i oljan.
Tippa i paprika, purjo, vitlök, saffran och citronskal och fräs det en minut eller två.
Ha sedan i vatten, citronsaft, grädde och räkspadet utrört med maizena.
Låt det puttra ihop lite.
Dela fisken i kuber och lägg den att sjuda i såsen i ca 5 minuter.
Rör i räkor och dill och smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.
Grytan passar till både ris, pasta eller potatis.



Vi åt papadums till och det passade jättebra.
Nu finns det papadums på Konsum i Ånge igen, så köp vettja för de är både goda och onyttiga!

Kakalas i Prästbodarna
Vi "fjällvandrare" blev bjudna på kvällsfika i Kattis stuga med kakor och gott rött te(som vi silade mellan framtänderna ha ha!) från Brunkullan.
Drömmar med cornflakes och krispiga chokladsnitt doppade vi hejvilt!


Här finns det fina tetips, tack Kerstin fiolkompis för tipsen!

http://www.gourmetbonan.se/tesortiment.html

http://www.mormorstebutik.se/ 


Restaurang Alnön

På hemvägen från Stockholm blev vi bjudna på middag hos min kusin och hennes familj på Alnö och det tackar ingen normal människa nej till. Anna-Lena lagade jättegod kyckling med en supersmarrig raita och en chokladkaka efter som bara smälte i munnen!
Det här var lätt det godaste jag ätit på länge!

"Kusinkyckling"

4 kycklingfileer
3 dl yoghurt
saften av 1 citron
1 kuvert saffran
1 tsk mald koriander
1/2 tsk kardemumma                                            
1 tsk mald ingefära
salt, peppar, cayenne

Dela fileerna på längden.
Blanda yoghurt och kryddor och låt kycklingen marinera i 4-5 timmar.
Lägg den sedan tillsammans med lite av marinaden i en form och skjuts in i ugnen 200° i 25-30 min.

Raita

5 dl turkyoghurt
gurka 2dm
1/2 morot
1 liten rödlök
2 tomater
spiskummin
paprikapulver
salt
färsk koriander

Hacka grönsakerna riktigt fint och blanda med yoghurt och kryddor.

Ris, grönsallad, mango chutney och cashewnötter fick vi till.

         

Björnspaning!

Vi har sett en björn!
Frida och hennes polare Jocke ringde nyss och berättade att de satt i bilen 2 km härifrån och kollade på en björn i diket. Tror ni att halva släkten kastade sig i bilen och åkte iväg? Japp! Men den hade stuckit in i skogen när vi kom dit så jag klev ur bilen och då får vi se den fast längre bort på vägen. Den blev rädd tyvärr när smarta jag sprang som en elefant och Stockholmsfastern Maria skrek!
Kameran hann vi inte få med och den var inte riktigt så här stor heller.


Till huvudstaden

Jag hann bara packa upp ryggsäcken från fjälltrippen så bar det av med hela familjen till Stockholm.
Trodde inte att vi kunde få till en gemensam resa när det ska stämma med sommarjobb, semestrar och lumpenpermis men det fixade sig.
               
Vi hade sån tur så vi fick låna  faster Maria och kusinerna Axel och Oskars  lägenhet . En sväng på Grönan blev det och en kväll på Stockholm live som var kanonkul! 
Den här gången hann  vi inte planera några roliga matställen och det var synd det (speciellt när vi bodde granne med Långbro Värdshus)
Hötorgshallen älskar jag och gick runt där de första dagarna och kollade in vad jag skulle köpa. Gissa om det var stängt när jag skulle handla  på lördagen kl 15.05? GRRRRR
 Men då letade jag upp Asian market och Omi food och blev direkt på bättre humör fast jag skulle behöva en egen guide eftersom jag vill veta vad allt är!

Maria bjöd på en jättegod morotskaka och här är receptet

Rosendals morotstårta

3 ägg
3 1/2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat 
1 tsk kanel 
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 tsk riven muskotnöt
2 1/2 dl raps- eller solrosolja
4 dl rivna morötter (ca 250 g oskalade)
1 dl grovt hackade valnötter

Glasyr
200 g smör
200 g philadelphiaost eller annan naturell färskost
3 dl florsocker
1 citron, pressad juice och rivet skal
2 tsk vaniljsocker

1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser. Häll ner olja och de rivna morötterna i smeten. Tillsätt därefter mjölblandningen och nötterna.
3. Häll smeten i en smord och bröad kakform, ca 26 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter.
4. Smält smöret och låt det svalna. Blanda med övriga ingredienser till glasyren. Bre på kakan när den har svalnat. Dekorera med ätliga blommor, t ex ringblommor, gulört eller krasse.


Hemma från fjällen!

Ja tänk vad ungarna hittar på när man vänder ryggen till och är borta några dar'
De har tjuvbloggat när jag stretat på i fjällen! Ha ha men jag tyckte det var lite kul fakiskt.

Vädret var väl inte det bästa på fjället men vaddå lite regn blåst och kyla har väl ingen dött av?
Det är klart att när vi kom fram till fjällstationen på Blåhammaren där det var varmt, de flesta såg torra ut och maten var fix och färdig så såg inte det fel ut heller.
Men vi tog på oss alla torra kläder vi hade,lagade till käket ute och kröp in i tältet så snabbt det bara gick!
Det här var en kort sväng på 24 km ToR men det kändes som det räckte faktiskt.

Det här lagade vi!

Smörstekt macka med vitlöksost,soltorkad tomat och basilika (bruchetta om du så vill).
Pasta med kallrökt skinka, gula/röda tomater, cheddarost, vitlök, färska örter(citrontimjan,oregano,basilika)olivolja.
Smörstekta nektariner och mascarponecreme med honung, lime och chokladbitar.
               

Stekt Halloumiost på bröd.
Starka korvar med tabbouleh.
Stekta bananer med chokladpistagesås.
                

Thaisoppa med morot, purjo, koriander, chili, ingefära, vitlök, citron, fishsauce.....
Nudlar med skinka,majs,sockerärtor och champinjoner.
Färsk ananas med mynta och råsocker.

       
 Ni fattar att det blir lite att bära men de här vännerna är alltid glada och bara bär.
Ok Kattis, jag hade kunnat slicat upp våran ananas innan!
Det här sista målet regnade bort på fjället så det blev på en parkeringsplats i Brunflo!

Här är några bilder på mina vänner som ser rätt glada ut fast det var kallt.

          

       
Efter fjällsvängen for vi i familjen till Stockholm men det får jag skriva mera om imorgon. Jag har inte bloggat på en vecka så jag har längtat lite!

Dags för pommes frites!


Idag kände jag att det var dags för en klassiker som inte stått på bordet på ett tag, korv och pommes frites!
Korvar med ost & baconsmak (mums!) låg och hoppade i kylen, så de grillade jag i ugn tillsammans med pommes frites. Detta serverade jag med en simpel sallad, dressing, rostad lök och bostongurka :)

SMASKENS!






Ingredienser:
korv
pommes frites
bostongurka
ketchup
senap
rostad lök
isbergssallad
tomater

Kul va mamma :P hehe
Döttrarna som har varit här och tjuvbloggat när du traskade runt på fjället i spöregn.
Vet ju att det här är den slags mat du vill att vi ska äta :P

Sei med kokt ägg och dillsmör

Imorgon är det dags för fjällvandring så jag har planerat mat och handlat idag. Som jag sagt tidigare så är det ingen lättviktar och torrföda som gäller för vi är bara ute två dagar och har man starka kompisar som gärna bär då är det bara att handla! Vi ska gå från Storulvån till Blåhammaren, tälta där och sedan hem nästa dag. Det är ju finare att gå mot Sylarna men där gick vi ifjol.

Till middag idag blev det kokt fisk ,hackat ägg och skirat smör med dill, det gillar jag!

Kokt Sei 6 port
800g Sei eller annan fisk
5 dl vatten
1 fiskbuljongtärn.
1 morot
(1fänkålstopp hittade jag i frysen)
3 lagerblad
5 kryddpepparkorn
1/2 pressad citron
salt,vitpeppar
dill

6 kokta hackade ägg
200g smält smör
1/2 dl dill


Koka först ihop fiskbuljongen några minuter.
Dela fisken i 12 bitar.
Sjud fisken sakta under lock 5- 10 minuter.
Lägg upp fisken snyggt på ett fat,pressa över citron, salta, peppra och klipp dill över.
(spara buljongen och frys in den )
Koka äggen och hacka dom.
Smält smöret och klipp i dillen.
Ät fisken med hackat ägg på och skirat smör över och kokta pärer till så klart

Jag smörstekte morotstavar och gröna bönor med vitlök till och det passade bra.
Mycke' smör ida'!



Det är ju lite hemligt vad vi ska äta på fjället men det här är iaf godiset vi ska äta under tiden vi går.
Ja det är ingen risk att man tappar ett endaste hekto på våra vandringar!
Choklad,torkad frukt,nötter, ja det måste vännerna ha så de inte blir kinkiga på fjället!


Titta in om några dagar så får ni se vad vi lagade på fjället!


Regn, städning och stuvade makaroner!

Tror att jag måste flytta till Nya Zeeland jag också för där verkar man få energi. Anna går fram som en orkan och städar lådor och förråd med saker och kläder sedan 1800! Lisa var inte sen att hänga på heller men hjälp,det är rat överallt!
Nu är det bara att vänta tills det är grovsopor för många säckar blir det!
Anna längtade efter stuvade makaroner och korv och jag kastade mig in i köket för att slippa se eländet.


Kakkalas hos mormor

 Anna och jag har målat snickarglädjen på altanen idag. Jag måste erkänna och skämmas att jag aldrig gjort ett penseldrag på det här huset eller något annat heller i mitt liv!
 Men det var faktiskt rätt kul, fast det kom färg både här och där.

Mormor ville träffa Anna och bjöd dit oss på värsta kakpartyt och hon kan verkligen baka kakor min mamma!
Hon hade bl.a bakat Parisare som jag älskar och de bakar jag bara till jul för jag är så dålig på att kavla!
 Receptet på kakorna  finns här men jag gör kakorna lite mindre.
Som fyllning i tårtan hade hon gjort ett lager med marsan och krossad ananas och ett med mosade jordgubbar och grädde.
Behöver jag säga att den var kalasgod?













Jordgubbspremiär i Albybyn

Igår  plockade flickorna årets första gubbar med farmor och jag fixade en liten testbuffe'.
Vad är godast var frågan
♥Vanliga gubbar med grädde eller mjölk
♥Gubbar doppade i vit choklad
♥Gubbar doppade i mörk choklad
♥Marinerade gubbar i lime och basilika
Vann gjorde gubbar med mörk choklad men jag tyckte att de marinerade var allra godast.
Jag blev förvånad själv, trodde inte det skulle vara så gott men testa som jag med 1/2 liter bara!
Vi tog vispad grädde till, får testa med råkräm en annan gång.



Basilika- och limemarinerade jordgubbar med råkräm
Ingredienser
1 liter  färska jordgubbar
2 st  lime, saft och rivet skal från
0,5 dl  färsk basilika , hackad
0,75 dl  råsocker eller vanligt socker
 
5 st  äggulor
1 dl  socker
1 msk  vaniljsocker med äkta vanilj
5 dl  vispgrädde
 
Basilika- och limemarinerade jordgubbar med råkräm
Gör så här:

Rensa jordgubbarna och dela dem i mindre bitar. Riv limeskalet och blanda det med sockret. Fördela limesockret över jordgubbarna och pressa över limesaften. Hacka och strö över basilikan. Vänd runt och låt det stå och dra i minst 15 minuter.

Vispa gulor, socker och vaniljsocker poröst. Vispa grädden lätt och vänd ner den i äggsmeten. Servera jordgubbarna i glas eller på tallrik och toppa med råkräm.


Sushi till lunch!

Nu är våran skatt hemma och det är så härligt!
Vi hämtade henne vid tåget i morse och hon har rest i 48 timmar från start till mål.
Jag säger inget om att jag är lite trött som klev upp klockan 5!
Sushin som vi ska äta ligger i köket och tinar nu, alltså ingen hemrullad utan färdigköpt och fryst. Någon som ätit den?
Är lite skeptisk men vi får se vad det smakar.
Det var halva priset på den för frysarna hade pajat så det var läge att testa då.
Kändes som man var på mellandagsrea!  Pojkarna jobbade och de såg ut att ha jobb så det räckte!
Anna hade med sig lite saker från Nya Zealand bl.a en Kiwisås med Habanero och misosoppa som passar perfekt nu till sushin!









Misosoppan var SUPER! Godare än de jag slurpat i mig på restaurang, ingen tofu men ganska stora bitar sjögräs(wakame)
Sushin var ok bara för att det var halva priset,ha ha! Riset och bläckfisken var torr och smaklös men ingefäran var god.
















     


Annakaka

Nu känns det som när man var liten och det var dagen före julafton,timmarna går i snigelfart och man vet inte vad man ska ta sig för.
 Anna kommer hem imorgonbitti klockan 6 och jag längtar sååååå efter henne.
Men eftersom dammsugaren inte hoppat ut ur städskåpet fast den har fullt upp med jobb så bakar jag istället!
Det här är en enkel vardagskaka med alldeles vanliga ingredienser, men gör den i en liten långpanna typ 30×20cm.
Glasyren passar extra bra om du har någon som gillar att slicka skålar för det blir lite för mycket glasyr tycker jag!

Annakaka

125 g smör/margarin
3,5 dl strösocker
3 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
4 msk kakao
2dl mjölk

Glasyr:
100g smör/margarin
3dl florsocker(ta lite mer!)
2 msk starkt kokt kaffe
2 tsk vaniljsocker
mandel/rom essens några droppar

♥Rör smör och socker fluffigt

♥Knäck i äggen

♥Blanda allt det torra och tippa i det och mjölken

♥Rör smeten slät och grädda kakan i smord form i ca 30 minuter.

♥Stjälp upp den och låt den kallna

♥Smält smöret till glasyren och rör i resten av glasyrgrejerna

♥Bred på glasyren när kakan är ljummen.

Jag brukar inte ha på något på glasyren men nu hittade jag en burk confettiströssel och det blev fint på.
Receptet är urgammalt och kommer från någon receptklubb jag gick med i antagligen när jag borde köpt
Starlet eller Mitt livs novell istället!

De tre vännerna och jag!

Vi ska som vi brukar varje sommar äta räkor på Näset och ikväll är det dags.
Mitt mål för kvällen är inte att äta mest räkor för det går inte eftersom Marianne är en av vännerna, ha ha(hon äter som en häst men är smal som en sparris,orättvist !)
Nej jag ska försöka att få med vännerna på ett foto, det kan låta enkelt men icke .(nu gick det riktigt lätt ändå!)

Jag rörde nyss ihop en salsa som jag tror blir god till de små räkorna, så här gjorde jag.

Avokadosalsa

2 avokado
2 tomater
1/2-1 chili
1 klyfta vitlök
2 msk citronsaft
2 msk olivolja
rejält knippe med koriander                                                                                                
salt,peppar

Kärna ur tomaterna(men slurpa i dig dom!)
Skär avokadon och tomaterna i småbitar.
Hacka koriander, chili och vitlök.
Blanda ihop allt och smaka av med salt och peppar.
Låt det stå ett tag och gojsa till sig.


Ikväll ska vi planera fjällvandring hoppas jag för vi brukar ut och traska varje år fast bara med en övernattning i tält.
Då är det inga problem att bära med sig goda saker att laga till på fjället  och jag har sån tur att jag får bestämma maten.
Trangiakök är fantastiska, och så länge mina vänner är beredda att bära allt vi ska äta så är det inga problem.
Jag lovar att det blir trerätters den här gången och jag ska inte hoppa över någon efterrätt iår!
Gissa om jag fått höra att jag "snålade in "på en efterrätt ifjol?

Klicka på bilderna om ni vill se mina vänner och Näset!






 

Hamburgare och rotisar

Ja märks det att råttorna skriker i skåpen här?
Jag borde ha åkt och handlat men orkade bara inte, tänkte att det får väl bli soppa och pannkaka eller så.
Men jag hittade lite rotjox och färdigpressade hamburgare så det fick bli det till middag.

Rotisar i ugn
10 potatisar
3 morötter
1 palsternacka
2 msk olja
1/2 chili
1 solovotlök
bladpersilja,citrontimjan
salt

Skala och klyfta rotsakerna om skalet är tunt och fint får det sitta kvar tycker jag.
Lägg de i teflonform eller liknande och ringla över olja, salt och "krama runt" i formen.
Skjuts in i ugnen 225-250° i 25-35 min.
Skaka formen några gånger under tiden.
Hacka chili och vitlök och strö över det de sista minuterna.
Strö över  hackad persilja och citrontimjan innan du serverar eller någon annan ört,ruccola är jättegott!


Grattis grattis till "Anna på jobbet" Evjen och hennes familj som fick en liten kille igår!


Störningar!

Det gör mig irriterad när det inte går att blogga när jag vill blogga!
Har man trådlös uppkoppling så får man kanske räkna med det men nu är det andra gången på kort tid som det blir så här grrrrrr
 Men nu ska Karin vara glad för nu funkar det ju!
Familjen skrattar åt mig som för tre månader sedan knappt brydde mig om datorn(eller fick igång den) utan tjatade att det inte är bra att sitta för mycket vid skärmen.
 Nu får jag igen kan man säga!
Jag är trött och mår lite dåligt idag och har nyss klivit upp(halv 1!!!) så det blev ingen fiolspelning som jag tänkt idag utan bara ta det piano. Måste bromsa in lite nu men det är snart semester.

Igår blev det en sen och snabb middag för vi var på fotbollscup i Ramsjö hela dagen.
Jag köpte choritzo, nötpastrami och kallrökt skinka i skivor, potatissallad och melon. Jag glömde köpa något bröd men hittade två små baguetter i frysen så de hamnade i min sallad som blev riktigt smarrig.
Dressingen blev nästan som en Gremolata fast med saft istället för skal.
Skär i goda tomater och en god ost om du har!

"Brödsallad"3-4 port                                                  
2 små baguetter
1 röd paprika                                                               
1/2 gurka
rädisor
sallad (babyleaf tog jag)
pinjenötter
smör

Dressing
2 vitlöksklyftor
1 näve bladpersilja
myntablad(4 st)
saften av 1/2 stor citron
2 msk kallpressad rapsolja
salt,peppar

Skär brödet i bitar och stek det krispigt i smör.
Rosta nötterna.
Mortla vitlök och örterna och tippa i citronsaft , salt,peppar och olja så det blir slätt eller kör med mixer.
Smaka!
Blanda grönsakerna och brödet och ringla dressingen över.
Strö på nötterna och servera direkt.







Nu ska jag lägga mig i soffan under filten och kolla på BBC food!

Längtan!

Nu är det bara en knapp vecka tills min äldsta dotter Anna kommer hem. Hon bor, jobbar och är kär på NyaZealand, hur kul tror ni att det är? Ok det är ju kul att hon vill se sig om i världen men det behöver ju inte vara ett land som är på andra sidan jordklotet!.Hon får stanna där till 2010 så det är bara att vänja sig och jag är så LYCKLIG att hon kommer hem i 5 veckor!
Nu blir det hon som får önska maten framöver och jag gissar att det blir blodpudding, fläskpannkaka, gravad lax och kanske sushi för det gillar hon.
Här ser ni Anna, kärleken David och huset!

Meeeee
Dave ;)


Varat hus! (Okej sa knutarna var visst inte roda.. :p men taket)




Igår fick jag tips från Marcus om plantim.se Det var en rolig sida med billiga chilifrön och andra skojsiga frön så jag köpte upp mig på några.
 Mina chilisar på altanen verkar trivas och de blommar just nu men det kan hända mycket än......

Jag blev lite glassugen så här i min ensamhet på fredagskvällen så jag har testat att mixa ihop fryst hallonsylt och turkyoghurt. Den gick inte att äta direkt som jag tänkte mig utan fick ligga i frysen en knapp timme. Om sylten inte är fryst tar det lite längre tid i frysen bara. Ta bär och socker om du inte har någon sylt.


Hallonglass
3 dl fryst hallonsylt
3 dl turkyoghurt
Mixa sylt och yoghurt och lägg i form eller portionsglas någon timme i frysen



(Nu ska jag testa hur den smakar!)
Testat nu och det blev smaskens, det yttersta var fryset och resten var mjukt och krämigt så frys inte för länge.
Jag var chokladsugen så jag smälte en bit mörk marabou i micron och vispade liiite grädde till mmmmm
Precis vad jag inte behöver!

Jubileum med nudelsallad

Precis idag har jag haft min blogg i 3 månader!
 Jag fick den av min tjej Lisa som grejat till den och hittat på namnet(eller var det Peter?)
 Trots att jag aldrig riktigt har gillat att skriva så älskar jag det här skriveriet, här kan jag skriva som jag pratar!
Det är många som tittar in och läser och det gör ju att det blir ändå roligare.
 Tack alla bloggvänner, 4209 påhälsningar har jag fått ! 

Nudelsallad älskar jag och passar perfekt en sån här jubileumsdag när solen skiner.
Du blandar i det du gillar och har hemma, det är själva dressingen som gör rätten.
Kyckling,groddar,vårlök, frukter är också gott i, ta mango eller melon.
I mitt lilla land har det tittat fram mizunakål,babyleafsallad,koriander och rädisor som  hamnade bland mina nudlar.

Nudeldudelsallad 6 port
250g nudlar
250g crabsticks
1-2 burkar räkor i lag (jag tog en men ta två om du vill ha mycket )
150g sockerärtor
1/2 gurka
1 stor morot
1 röd paprika
1 knippe rädisor
2 nävar mizunakål och babyleafsallad(ta den sallad eller de skott du gillar)
1/2 kruka koriander
salt,peppar

Dressing
1/2 dl citronsaft
2 msk fishsauce
1 msk honung
2-3 klyftor vitlök
1 chili

Koka nudlarna och spola de kalla.
Riv vitlök,pressa citronen och hacka chilin.
Blanda ihop det övriga till dressingen.
Strimla moroten fint och skär de andra grönsakerna.
Blanda alla salladsämnen och slå dressingen över.



Städning, sol och snabbmat

När jag slutade jobbet idag åkte jag till Näset och städade lillstugan. Jag brukar vara där ibland på somrarna och ungarna också med sina kompisar. Det är så fint därute och jag mår så bra där med vattnet och lugnet. Där vaknar jag alltid tidigt och när det är varmt blir det morgonbad från gamla båthuset. Jag borde vara därute mer för det är min bästa batteriladdare. Förresten kommer Sven-Gunnar Appelgren därifrån han som är sockerbagare och som var med och tog  guld för några år sedan i konditor EM. Jag har hört att han bakat på NK och nu kavlat sig vidare till London.
Roligt att det går bra för honom!

När jag kom hem landade jag i solstolen och blev liggande där för länge.
Det blev lite bråttom för Frida skulle på match och jag till min syster så tortillabröden som blev över igår fick nytt liv som pizzabottnar.
 Ajvar istället för tomatsås fick bli bottensällskap.

Tortillapizza
8 tortillabröd
ajvar eller tomatsås
skinka
lök
oliver
burkchampinjoner (har du inte lika bråttom som jag så krydda på de här smaklösa sakerna lite innan,citron om du har)
riven ost
timjan,oregano, basilika (torkade går också fint)
salt,peppar

Bred ett tunt lager med ajvar och salta och peppra lite.
Lägg på fyllning och sedan i 225° ugn tills osten smält.



Jordgubbskräm
Solen gjorde mig sugen på kräm och såklart hängde det ihop med att pappa var i tankarna och han ville ha min kräm på slutet........

4 dl frysta skivade gubbar (med saften som blir när de tinat)
1 dl saftkoncentrat (tog min" vingubbssaft")
1 dl vatten
1 msk potatismjöl

Koka upp bär och saft.
Rör ut pot.mjölet i vattnet.
Ta kastrullen åt sidan,rör ner redningen och låt det koka upp en bubbla!
Smaka av om du vill ha krämen sötare.
Det här blir mitt emellan kräm och kompott, lent och gott.
Gräddmjölk till och det är en sommardröm!

Tacogratäng

Jag tänkte först bara göra köttfärssås och spagetti till middag men då blev jag sugen på tacos.
Nu hade jag inte så mycket grönsaker hemma och då slog det mig att tacogratäng vet jag inte när jag gjorde sist sådet fick det bli.

Tacogratäng
6 hg köttfärs(älg tog jag)                                                           
1 lök
1 morot
1 msk hel spiskummin
1 msk  hela korianderfrön
2 tsk stark paprika
1 chili(eller flakes)
2 msk olja
1 bulj.tärning
2 msk tomatpure
1/2 dl ketchup
1 msk honung
salt ,peppar
(1-2 påsar tacomix går lika bra istället för kryddorna!)                                                                                
1 burk majs
Ostsåstopping
3 dl cremefraiche
200g philadelfiaost
3 dl riven ost
1 solovitlök
salt, peppar


Fräs de mortlade kryddorna(eller tacomixen) i oljan.
Låt hackad lök och morot hänga med.
Smula i färsen och stek den,salta och peppra.
Tippa i de övriga ingredienserna utom majsen. Smaka!
Lägg majsen i botten på en ugnsform och lägg köttfärsröran över.
Blanda ph.osten med cremefraiche,vitlök,salt och peppar.
Lägg geggan över färsen, strö riven ost över och skjuts in i ugnen i 225° ca 20 minuter.
Servera med grönsaker, salsa,chips eller tortillas.

Jocke bjuder på glass

Fridas polare Jocke bjöd på god glass igår och vi är ju inte familjen som tackar nej till något sött och gott!
Fast jag har varit ganska duktig några dagar nu men bye bye med de dagarna....

Dajmglass

5dl vaniljvisp
2 st dubbeldaim

Vispa vaniljvispen och blanda ner hackad daim.
Lägg vispet i en form och frys glassen i några timmar.
Servera den halvtinad.

Självklart går det att lägga ner vilket chokladgodis som helst och bär om man vill vara lite lite hälsosam.

Här finns några recept på Daimtårtor om du gillar såna!

Kommer ni ihåg när dajmen såg ut så här?


RSS 2.0