Nu flyttar jag!

Hi hi och flytten blir till en ny blogg som jag hoppas att ni kommer att gilla lika mycket som jag!
Jag blir jätteglad om ni tittar in till chiliconkarin.se och följ mig gärna på bloglovin så ni får en hint när jag lagat något nytt.
Kram påèr och hoppas att ni hänger på :-)

Fetaostbiffar med basilikasås

 
Ledig dag och trött som en tok, träningskläderna var packade men något gick fel där efter veckohandlingen;-)
Jaja det finns mycket värre saker så jag gör ett nytt försök imorgon efter jobbet och vilar mig i form ikväll med Farmen och Mästerkocken!
Fixade morgondagens middag iaf så de här biffarna är bara att värma på imorgon.
 
 
FETAOSTBIFFAR med basilikasås 4 port
 
400g köttfärs, (älg tog jag)
1 ägg
3 msk ströbröd
1 dl grädde (vatten om du har fet färs)
1 klyfta riven vitlök
75g fetaost
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad timjan
1 msk tomatpuré
1/2-1 tsk salt
nymalen svartpeppar
olja/smör till stekning
 
 
Sätt ugnen på 150 grader!
 
 
 
1. Blanda ägg, ströbröd,grädde, tomatpuré, vitlök och kryddor och låt det svälla ngn minut.
 
 
2. Blanda i köttfärsen, smula fetaosten fint och blanda färsen jämnt.
 
 
3. Rulla till bollar, platta ut dem lite och bryn på båda sidor i smör/olja.
 
 
4.Lägg sedan biffarna i en ugnsform och låt de gå klart i ugnen tills de är genomstekta ca 10-15 min.
 
 
5. Vispa ur pannan med vattnet till såsen, finns mycket goda smaker där och sila om det behövs!
 
 
 
Plättlätt sås som du kan smaksätta med de kryddor och örter du gillar!
Gillar du inte basilika så smaksätt med något av detta:
 
♥ Grönpeppar
♥ Rosépeppar
♥ Vitlök och persilja
♥ Dijonsenap och dragon
♥ Citron, honung och timjan
 
 
 
BASILIKASÅS
3 dl creme fraiche
2 dl vatten+ 1 buljongtärning/fond
1/2 kruka färsk basilika
nymalen svartpeppar
 
 
1. Vispa ur pannan med vattnet till såsen.
 
2. Tillsätt cremefraiche och buljongtärning och låt såsen koka ihop med hackad basilika, smaka av med peppar!
 
 
 
 
 

Isterbandsmiddag x 2

 
 
 
 
Isterband gillar jag och allra bäst med stuvad kål av ngt slag men med stuvad potatis och rödbetor är det inte fel heller. Spanade runt efter något annat att göra med de feta korvarna tillsammans med pasta och hittade några recept där man bytt ut färska korvar mot isterband men det fick bli ett recept av det som fanns hemma.
Jodå COOP hade extrapris på Nyhléns och Hugossons den här veckan om ni tycker det verkar isterbandstätt här på bloggen!
 
Här är några flera recepttips:
ICA
COOP
ICA
 
 
 
PASTASÅS med isterband 3-4 port
 
2 isterband
1 liten gul paprika
1 dm purjolök
1 stor klyfta vitlök
4 plommontomater eller 2 större
2 dl grädde
1 dl mjölk
1-2 msk torkad salvia eller ngn örtkrydda du gillar!
rapsolja
salt och nymalen svartpeppar
1/2 dl hackad persilja
 
 
 
1. Skär paprika och tomater i småbitar, hacka purjo och vitlök.
 
 
 
2. Fräs först lök, vitlök, salvia och paprika mjukt i olja några minuter och pytsa sedan i tomaterna.
 
 
 
3. Lägg grönsaksfräset åt sidan, ta bort skinnet från isterbandet och stek köttet i pannan.
 
 
 
4. När det fått färg så tippa i grönsaker, grädde och mjölk och låt det puttra ihop, smaka av med kryddor och ev persilja.
 
 
 
5. Kokade bönpasta för första gången och den var verkligen suuupergod och superdyr men det kommer bli repris på den!
 
 
 
 
 
 
 
 
 STUVAD SAVOYKÅL ELLER VITKÅL 3-4 port
 
3-4 hg vitkål eller savoykål
3 dl mjölk
1 dl av kokspad
1 dl grädde
ca 2 msk maizena
1 dl riven stark ost
riven muskotnöt
salt, nymalen vitpeppar
ev. persilja
 
 

1. Dela vitkålen i bitar och koka den mjuk i saltat vatten.


2. Slå av allt vatten utom 1 dl (jag låter kålen koka utan lock så det blir konc. kokspad)


3. Tippa i all vätska blandat med mjölet och låt det puttra ihop sig.


4. Smaka av med kryddor, ost och ev. något grönt.
 
 
 
 
 
 

Semmelkladdkaka

 
 
 
Här kommer årets twist på semla mina vänner som ni kanske redan testat, undra om den är godare än fjolårets wrap?
Eftersom jag inte bakat semlor i år så blir det här nu en kombo av semla och Alla hjärtanskaka..... meeen det bidde visst ingen kladdig kaka för jag gick och vilade samtidigt som kakan åkte in i ugnen och just DET är ingen bra kombo!
Döper väl om den till mandelkaka med grädde helt enkelt och hoppas att vännerna i fjällstugan äter den ändå;-)
 
 
 
 
 
SEMMELKLADDKAKA (Recept från MittKök)
150g smör
2,5 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk kardemummakärnor (det står 2 tsk i receptet)
100g mandelmassa
3ägg
1 tsk vaniljpulver (det står 2 tsk vaniljsocker i receptet)
 
Topping:
2 dl grädde
rostad eller flagad mandel
florsocker
 
 
 
 
1. Smält smöret i en rymlig kastrull, mortla kardemummakärnorna och riv mandelmassan grovt.
 
 
2. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ned det och äggen i kastrullen med smör till en jämn smet.
 
 
3. Blanda ner mandelmassan och häll smeten i en smord och mjölad kakform/springform, 20cm i diam.
 
 
4. Grädda i mitten av ugnen 175 grader i ca 20 minuter.
 
 
5. Spritsa på grädde när kakan kallnat, strö över mandel och sikta över florsocker.
 

Vegetarisk lasagne

 
Det är ju inte så att jag inte har älgfärs i frysen.... men när Frida och Lewis önskar veggolasagne då får väl färsen frysa vidare bara! Dessutom var det ingen av oss som saknade köttet heller...jag pytsade i en liten förpackning röda linser och det kan man såklart öka på om man vill ha mera protein.
Jag vill inte ha alltför tjocka såser för allt blir krämigt ändå av stärkelsen från plattorna och jag gillar inte torra lasagner ;-)
Den här lasagnen blev väldigt tomatig och gillar du inte det så ta mera buljong och bara en fp tomater.
 
 
Har ni sett vilka vackra små rosetter!
Jag har läst att flera lagat dessa Flower Sprouts som är en blandning av brysselkål och grönkål och lyckan var stor när de fanns på Coop i Ånge!!
Jag älskar kål i alla former men gillar brysselkål sådär...... men de här var jättegoda med en lagom beska.
De fick fräsa mjukt och försiktigt i lite för mycket smör i ca 5 minuter och sedan en gnutta salt och riven parmesan på, kalas till lasagnen!
 
 
VEGETARISK LASAGNE 8-10 port (2 ugnsformar eller 1 stor)
400g torkade lasagneplattor
 
GRÖNSAKSSÅSEN
2 stora morötter
250-300g rotselleri
2 gula lökar
1 fp röda färdigkokta linser  (ca 300g)
2 klyftor vitlök
2 kartonger passerade tomater a´500g
1 vegetarisk buljongtärning
2 dl vatten
1 msk torkade örter, gärna en mix av basilika, timjan och oregano
salt och nymalen svartpeppar
3 msk olja till stekning
 
OSTSÅS
1 liter mjölk, gärna standard
maizena att reda av med
3 dl riven ost
salt och nymalen svartpeppar
 
TOPPING
3-4 dl riven ost
örtkrydda
 
 
Sätt ugnen på 175 grader!
 
1. Skala och dela rotsakerna i små fina tärningar, finhacka lök,  vitlök och fräs allt tillsammans med örtkryddorna i oljan några minuter.
 
 
2. Tippa i de övriga ingredienserna och låt såsen puttra i 10-15 minuter, späd med vatten så det inte blir en alltför tjock sås.
 
 
3. Koka under tiden upp mjölken under omröring, red av så den blir simmig, koka upp och tillsätt sedan ost och kryddor.
 
 
4. Smaka av båda såserna och krydda rejält!
 
 
5. Varva nu såser och plattor i ugnsformarna, börja och avsluta formen med sås, strö över ost och gratinera tills lasagnen fått färg och plattorna är mjuka! (30-40 min)
 

Panir, tomatsås, salsa och naanbröd

 
 
 
 
 
Nu äntligen har jag testat panir, en indisk vegetarisk färskost som jag läst om så många gånger men aldrig smakat.
Det var superenkelt att göra men det gäller att planera för den ska ju ligga över natten i kylskåp och den här ostklumpen fick vila ändå längre. Receptet tog jag hos Smaskens men jag gjorde en mindre sats eftersom vi bara var två till middag idag. Supergott blev det tyckte jag med rejäl smak av curry och en konsistens som jag gillade men mannen som inte är någon curryälskare gillade naanbröden bäst :-))
Fick tips av Det goda glutenfria att lägga osten i saltlag för då blev den visst som halloumi, får bli det nästa gång!
 
 
PANIR 4port
 
2 liter gammaldags mjölk
5dl naturell yoghurt 3% eller matlagningsyoghurt
smör att steka i
neutral olja
currypulver
gurkmeja
salt
 
Servera med: Tomat och spenatröra, ris, ananas och mangosalsa, naturell yoghurt och naanbröd att doppa i tomatröran och yoghurten
 
 
1. Häll mjölken i en stor, rymlig kastrull.

2. Hetta upp mjölken försiktigt under omrörning så att den inte bränns fast.

3. När mjölken sjuder och är på gränsen att koka rör då i yoghurten och rör försiktigt i kastrullen.

4. När mjölken skär sig och blir ostmassa och vassle så ta kastrullen från spisen.

5. Använd en silduk och ställning för saft/gele`eller lägg en kökshandduk i en rymlig finmaskig sil och häll över ostmassan. (spara gärna vasslan till naaanbröden).

6. Låt paniren rinna av ordentligt i 30 minuter.

7. Vrid sedan om silduken/handduken om paniren ordentligt så vätskan pressas ur.

9. Ställ paniren i kylskåp med duken runt över natten och ha en skål under för vätskan.
 
10. Dela ostklumpen i två bitar, och skär i ca 0,5 cm tjocka skivor.

11. Hetta upp smör och olja, ca 0,5 tsk currypulver och en gnutta gurkmeja i en stekpanna och stek paniren i omgångar på medelvärme, cirka en minut på varje sida, så att den blir gyllenbrun, salta.

12. Fyll på med mer smör, olja och kryddor mellan varje stekning.
 
 
Den här röran blir både chilihet och kryddigt god! Servera naturell yoghurt tillsammans så blir det en härlig balans med smakerna.
 
 
TOMAT OCH SPENATRÖRA

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 grön chilifrukt
1 tsk garam masala
1 tsk hel spiskummin
1 tsk hel koriander
1 tsk gurkmeja
1 kanelstång
8 gröna kardemummakapslar
1 tetra krossade tomater, 500g
1 dl vatten
salt
1/2 msk farinsocker
200 gram fryst bladspenat
 
 
1. Hacka lök, vitlök och chili fint och mortla ihop kryddorna (jag tog bort skalen från kardemumman)
 
2. Hetta upp olja och smör i en rymlig kastrull/gryta och lägg i lök, vitlök, chili, kanelstång och kryddor, och fräs på låg värme tills löken mjuknat.

3. Tippa i tomater tomater, vatten, salt och socker och låt allt puttra sakta i 15 minuter.

4. Blanda i spenat, och låt puttra i ytterligare 5 minuter och smaka av om det behövs mera kryddor eller sötma.
 
 
 

 
 
De här bröden finns att köpa färdiga om du inte har tid eller ork att baka. Det som ser ut som råttskit i degen är kalonjifrön (nigellafrön) och de ger en speciell smak i bröden men det blir gott utan också.
Mitt tips är att röra ihop degen på morgonen, låta degen jäsa i rumstemperatur och sedan grädda av dem till middagen.
Jag utgick från ErkaPerkas recept men använde bara vasslen från paniren som degvätska.
 
 
NAANBRÖD långjästa
10g jäst
3 dl vassle från panirfixet  eller 2dl mjölk+1 dl yoghurt
1 ägg
2 msk matolja
7,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk strösocker
0,5 tsk bakpulver
2 tsk kalonjifrön
 
 
1. Rör ut jästen i lite av vasslen och vispa upp ägget med resten av vätskan, tillsätt det och oljan i bunken.
 
 
2. Tippa i mjölet blandat med bakpulver, salt, socker och kalonjifrön och kör degen slät,
 
 
3. Täck bunken med plast och låt den jäsa över natten alt. över dagen i rumstemperatur om du ska grädda bröden till middag.
 
 
4. När det har gått 7-10 timmar så dela degen i 8 bitar, tryck ut de på bakplåtspapper till droppformade bröd.
    Sätt ugnen på högsta temperatur!
 
 
5. Låt de jäsa ca 30 minuter, pensla med vatten och grädda på högsta temp högst upp i ugnen tills bröden fått färg.

 
 
 ANANAS OCH MANGOSALSA
♥ Blanda lika delar ananas och mango tillsammans med finhackad rödlök.
 
♥ Färsk eller konserverad ananas, färsk eller fryst mango beroende på vad du har.
 
♥ Koriander är supergott att hacka och blanda i men det hade inte jag hemma.
 
♥ salt, peppar och en gnutta citronsaft
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Carnitas till tacomyset

 
 
Om du är trött på tacofärsen och vill ha ngt annat så dra igång den här grytan på torsdagkväll!
Fläskkött i bitar som får puttra på i kryddblandning och cocacola (liiite tveksam till just cola men det är ju sötman man är ute efter) tills det är mjukt och vätskan kokat ihop till en klibbig smakrik gegga, lite taco från grunden. Den här killen Jonas Cramby verkar ha koll på läget och Glimten i Grytan likaså, jag gjorde en mix av bådas recept.
Och ni har helt rätt, det är väldigt likt pulled pork ;-) det här är tydligen mexikanarnas variant.
 
 
 
 
CARNITAS
1 kg fläskkarré
3-4 klyftor hackad vitlök
2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk röktpaprika (ta vanlig paprika om du inte har denna)
1 krm cayennepeppar
1 tsk oregano
1 tsk salt
1 tsk sambal eller 1/2 färsk chili
1/2 dl soya
0,5 l cocacola (inte light)
1 stor apelsin, saften av den
1 lime, saften av den
nymalen svartpeppar
olja till stekning
 
 
Servera med: Tortillabröd eller tacochips, tomater, sallad, avokado, picklad lök, creme fraiche och majs
 
 
 
1. Skär köttet i bitar 2x2 cm, lägg det i en stor plastpåse eller plastburk med lock.
 
 
2. Blanda alla torra kryddor och gnugga in det i köttet.
 
 
3. Rör ihop soya, vitlök, cocacola, apelsin och limesaft, häll det över köttet och låt allt marinera minst en timme.
 
 
4. Sila bort marinaden men spara den, stek köttet i omgångar i en gryta som du kan ha i ugnen.
 
 
5. Tippa tillbaka marinaden i grytan, fyll på med vatten så det täcker köttet och låt det koka ihop.
 
 
6. Tjoff in i ugnen på 125 grader i 3-4 timmar, ta av locket på slutet för nästan all vätska ska koka bort.
 
 
7. Smaka av med mera kryddor när köttet är klart.
 
 
 
 
Har du tid och ork så blir det väldigt gott med de här tortillabröden!
 
 
 
Ja ja ja jag tjatar gärna på om den här för den är såååå himla god!
 
 
SALSA med mango och tomat
1 mango
10 småtomater
2 msk hackad rödlök
1/2 kruka hackad koriander
1 msk oliv eller rapsolja
1 msk citronsaft eller limesaft
salt och nymalen svartpeppar
 
 
1. Dela mangon i kuber och tomaterna i bitar.
 
2. Blanda alla de övriga ingredienserna och smaka av så du får lagom syra och sälta.

RSS 2.0