Hallon och chokladkaka



Den här kakan bjöd Anna-Lena på när det var vinlotteri förra veckan, en kul kväll trots att jag inte vann något och körde fast med bilen i geggan. Snälla vänner sköt på och la en planka under däcket och hej och hå vad bra det kunde gå. Tipset att veva ner rutan (så jag skulle höra vad dom sa bakom bilen) samtidigt som jag tokgasade i leran kanske inte var det bästa......


CHOKLADKAKA MED HALLON i långpannan

Kakan:
75 g smör
75 g mjölkchoklad (eller mörk)
3 ägg
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1/2 tsk bakpulver

Fyllning:
4 dl hallon
2 msk strösocker
1 msk maizena

Smultopping:
100g smör
1 dl farinsocker
2 dl musli
1 dl vete
1/2 msk kakao

Garnering:
50 g smält choklad, ljus eller mörk

1. Sätt ugnen på 175°.

2. Börja med att blanda ihop smulet som ska vara överst på kakan.

3. Smält sedan smör och choklad försiktigt i kastrull eller micro.

4. Vispa ägg och socker fluffigt.

5. Blanda de torra ingredienserna och vänd sedan ner äggvispet och den smälta chokladen.

6. Bred ut smeten i långpanna med plåtpapper.

7. Blanda hallon, socker och maizena och fördela på kakan.

8. Smula över toppingen och grädda i ca 25-30 minuter.

9. När kakan kallnat skär i rutor och garnera med smält choklad. 


Kan vara gott med en gräddklick till det här också!




Glassx3



Ibland beräknar man bara helt fel, jag hade massor av grädde i kylen som måste användas och i Jennies kokbok "Kalasgott" hittade jag flera mumsiga glassrecept. Nu är det ju inget att pyssla med om man är akut glassugen på en lördagkväll eftersom den ska frysa många timmar men glassmaskinen åkte fram för vi var två som ville provsmaka. Ja vad hjälpte det (skitmaskin!) det blev provsmakning idag efter frukost istället! 

GLASS
1 dl standardmjölk
3 dl vispgrädde
3 äggulor
1,5 dl strösocker

1. Koka upp mjölken med 1 dl av grädden.

2. Vispa äggulor och socker.

3. Häll i en tunn stråle av den heta gräddmjölken samtidigt som du vispar.

4.Låt glassmeten svalna helt.

5. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i smeten.

6. Rör ned någon av smaksättningarna, och häll glassen i en plastfolieklädd form och frys i minst 8 timmar eller kör i glassmaskin.





LAKRITSGLASS
2  små "rör" Lakritsal a`50g mixade i matberedare (i Jennies recept var det 20 karameller turkisk peppar)
50 g Marabous mjölkchoklad med lakrits, hackade i bitar la jag till eftersom jag hittat mannens chokladgömma!


CHOKLADGLASS
100g smält mörk choklad, rör tills allt är blandat och det blir som glass med chokladkross.
1 tsk vaniljsocker eller frön från vaniljstång


JORDGUBBSGLASS
2 dl frysta jordgubbar, hacka eller mixa dom.
2 tsk vaniljsocker
1 msk pressad citron eller lime


Vem var nu godast?

Överlägsen segrare var lakritsen (trots att det bara är en lakritsfreak i huset), silver till chokladen och sist kom faktiskt jordgubben!









Sallad med smörstekta champinjoner



Sallad, kött och sås blev fredagsmiddag här i huset. Enkelt, gott och snabbt och salladen kommer jag att ta repris på när det blir grilltime. Grillen är inte avdammad här än men skiner solen i helgen så kanske......

Sallad med stekta champinjoner du tager vad du haver
sallad, skott och blad
tomater
rödlök
ostflisor
champinjoner
hackad vitlök
smör
salt och peppar

1. Lägg grönsakerna på ett stort fat.

2. Skiva och stek svampen i rejält med smör, krydda och låt vitlöken fräsa med en kortis.

3. Toppa salladen med svampen och servera på direkten.


Mangosås
2 dl creme fraiche
3-4 msk mango chutney
2 tsk persilladekrydda
peppar

1. Rör ihop såsen och servera den kall.


Kasslergratäng med broccoli



Nu var det på tiden att jag lagar middag! Frida gjorde en himmelsk pizza häromdagen (som egentligen skulle frysas in och ha som snabbmat men den hann liksom aldrig till frysen) och mamma bjöd på chorizo och fetaomelett innan jag "felade" i tisdags, gott! Det här är ju också ganska snabb mat som tar lika lång tid som riset.



KASSLERGRATÄNG 3 port
400g kassler
400g broccoli
4 dl gräddmjölk
150 g castello blå eller någon annan dessertost du gillar
maizena+vatten till redning
2 dl riven ost
peppar och ev salt
smör
1. Tina broccolin och häll av vattnet eller förkoka den färska och lägg den i en ugnsform.

2. Koka upp gräddmjölken, smula i osten, koka upp och red av så såsen tjocknar.

3. Stek kasslern i smör och lägg den på broccolin.

4. Slå såsen över, strö på riven ost och gratinera i 225° i ca 20 minuter.

5. Pasta, ris eller potatis passar fint till.


Sköt om er i helgen och hoppas ni får njuta av våren och god mat!

Sotad lax till min gratäng



I söndags hade vi en helt fantastisk dag i Tänndalen, solen sken, snön var kall så man hade värsta bästa glidet och det var nästan folktomt i backarna. Som jag väntat på en sån dag! Vi var pinsamt först vid backarna, halv nio och liftarna öppnar nio.......ja det låter inte helt friskt eller hur? Och vi hann ta sista åket några minuter i fyra. Jag har haft strul med mitt knä men värken kändes inte alls.... inte förrän 16.05 (liiite ljug).

SOTAD LAX på mitt sätt som vi åt till gratängen i förra inlägget
2 rejäla portionsbitar lax
1 msk socker
1 msk salt
1/2 msk fänkålsfrön
1/2 citron, saften av den

1. Blanda socker och salt och strö det över fisken och låt den ligga ca 1 timme i blandningen.

2. Pressa citron över fiskbitarna, mortla fänkålsfröna och strö dom över fisken.

3. Stek fisken i en torr het stekpanna några minuter på varje sida (längre om du vill ha den genomstekt).

Skvimpa i extra mycket grädde i gratängen så behövs ingen sås till fisken.


Här finns det flera recept på hur man gör sotad lax på riktigt men det var inte läge att frysa in firren igen när vi var hungriga!

Sotad lax med linser och ruccola


Sotad gravlax med äppel och fänkålssallad





Utsikt från toppen av backarna men det går ju inte att beskriva "vackerheten" och det blir ingen superkvalitet med telefonen heller. Jag tror jag ska titta på bilderna när det är hett i sommar och myggbetten kliar......



Rotsaksgratäng




Har ni märkt att vintern är tillbaka? Långnäsa för alla vårsugna och det är väl typ ALLA det! Vi ska ta sista slalomsvängen till Tänndalen i helgen men åker tidigt imorgon och just nu snöar det rejält. Jag gjorde en gratäng precis som får åka med (ja inte i backarna då) och den blir lätt att värma och bara steka en bit kött eller fisk till.


ROTSAKSGRATÄNG 4-5 port
800g blandade rotsaker, palsternacka, morot, potatis, rotselleri
1 dm purjolök
2-3 klyftor vitlök
5 dl grädde eller gräddmjölk
2 dl ost med smak
1,5 tsk salt
svartpeppar

1. Skala rotsakerna och skiva i matberedare eller för hand.

2. Lägg allt i en ugnsform, krydda, tippa i grädden och strö över osten.

3. Gratinera i 175° tills gratängen är mjuk och fått färg på ytan(grill på slutet funkar fint)





Om du råkar får några kött eller fiskrester över från middagen så är det gott att göra en sallad med lite rostat bröd och dressing.

Ha en skön helg och kom ihåg man kan ju mysa inne om det yr på ute!

Hälsingeostkaka och god soppa och gott bröd.........



Jag var på en väldigt rolig spelkurs i helgen och det var inte bara trevligt spel det var jättegod mat också. Vi fick en god ostkaka med saftsås till eftermiddagsfika och här finns ett recept.




Hoppsan nu kom efterrätten först men den här goda soppan fick vi till lunch. Det var "fru spelledare" (Yvonne Järnberg) som lagat den och det goda Pizzabrödet fast hon hade tomater, ost och kryddor på sitt bröd, kanske lök? Måste fråga henne men man lägger på det man gillar.




Peter "Puma" Hedlund som lärde oss många bra låtar och till höger Per Jernberg vår spelledare och ostkakebakare!



 Bästa spelbrudarna Ulla, Renée och Sandra.




Ja och här är hela gänget som har sina gehörsöron påskruvade!


Marias chokladmousse




Chokladsugen? Då lovar jag att du gillar den här moussen som jag blev bjuden på i fjällen, man behöver inte så mycket bara en lite kopp......eller en stor!



Pasta Bolognese



Jag har haft en lugn, skön och solig söndag, varit på Näset, grejat ute och planterat om mina chilisar. När jag läste hos Karin om hennes Bolognese så kom jag på att jag nog aldrig gjort en sån "orginalsås" men idag blev det! Jag var inte så imponerad till en början och höll på att smaka ihjäl mig och var nära flera gånger att svepa ner spiskummin,  paprika och chili meeen...... när den puttrat på en timme ungefär och hamnade på tallriken med pappardelle och riven lagrad präst så var den inte tokig alls. Ja jag fick ändra mig!


KÖTTFÄRSÅS BOLOGNESE
1 kg köttfärs
2 stora gula lökar
3 morötter
1 bit rotselleri
3 klyftor vitlök
1 dl tomatpuré
150 g rökt sidfläsk eller bacon
7 dl kraftig buljong från kok eller tärning
1,5 dl vin, rött eller vitt
3 lagerblad
3 tsk oregano
3 tsk mejram
salt och mycket svartpeppar
1,5 dl persilja eller basilika





1. Skala och hacka lök, morot, selleri och vitlök och fräs det mjukt i stekpannan och låt tomatpurén fräsa med på slutet.

2. Tippa över grönsakerna i en gryta och stek nu fläsket i fina små tärningar.

3. Stek färsen och krydda den.

4. Lägg nu allt utom persiljan i grytan och låt det småputtra i en timme ungefär.

5. Hacka persilja eller något annat grönt och rör i innan du serverar.



Hallonmuffins




I helgen ska jag på spelkurs med en speleman från Hälsingland (Peter Puma Hedlund) och det ska bli riktigt kul. Nu hoppas jag bara att det inte blir för svårt för det är ingen dålig lirare det där. Blir det så får jag väl rymma till köket och glufsa i mig muffinsen för dom ska också med på kurs! 

Receptet hittade jag hos Theresia och Söta Saker, där finns det mycket gott mina vänner.

HALLONMUFFINS
125 gram smör
2 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
frysta hallon eller andra bär

1. Blanda smör och socker och rör sedan i äggen, ett i taget.

2. Blanda ner övriga ingredienser och häll smeten i muffinsformar.

3. Tryck ner några hallon i mitten av varje muffins.

4. Grädda i 175 grader i cirka 20 minuter.


Fläskytterfilé med råstekt potatis och rosepepparsås.....

.....ja faktiskt rose`peppar och det var verkligen inte igår jag öppnade den burken men så fick jag mortla massor också för att få någon smak!




FLÄSKYTTERFILÈ
1 fläskytterfilé eller benfri kotlett som det hette förr, eller?
peppar av alla sorter
salt
smör till stekning

1. Krydda köttet rejält och låt det ligga framme och bli rumstempererat.

2. Bryn runtom i en stekpanna och låt köttet gå klart i ugnen på 125° tills innertemperaturen är 70°.

3. Tippa lite vatten i stekpannan när du brynt köttet och låt det följa med i ugnsformen så blir det en god buljong till såsen.

ROSE`PEPPARSÅS
1,5 dl buljong
1,5 dl grädde
1/2 msk dijonsenap
1/2 msk tomatpuré
1-1,5 msk rosépeppar (smaka dig fram för min var inte så pepprig)
ev maizena+vatten till redning
salt och peppar

1. Koka ihop allt, smaka av med kryddor och red ev. en gnutta.



RÅSTEKT POTATIS

♥ oskalad potatis i om den är fin annars är det bara att skala

♥ smör och olja i pannan

♥ ohälsosamt mycket salt ska det va


1. Skär potatisen i små kuber ( är det mycket stärkelse kan man skölja och torka den med en handduk)

2. Stek päran i fettet tills den är mjuk, har du bråttom så lägg på ett lock.

Tjälknöl av skinkstek




Här kommer en eftersläntare från fjällsemestern. Jag trodde inte att det skulle bli så gott med en tjälknöl av skinkstek men  den fick bra betyg av gänget men då hade vi  varit ute på fjället hela dagen också! Nu ska jag experimentera med sparris och se vad jag kan få till, tävlingen finns på Taffel!

Ja jag vet att ni vet men jag skriver ändå:

1. Frysen stek runt (1,5 kilo) i 75 ° ugn 11-12 timmar, kortare tid om du vill ha köttet rosa.

2. Blanda 5 dl vatten med 1 dl salt och smaksätt gärna saltlagen med någon favoritkrydda.


Jag tog:

1 msk färsk hackad rosmarin

3 klyftor vitlök

1/2 tsk heta chiliflakes

1 msk honung


3. Låt köttet ligga i plastpåse med lagen i minst 5 timmar (mitt låg över natten) och vänd gärna köttet.

Chokladcupcakes



Hur bra var det här då???? Tänkte ju vara nyttig nu efter semestern meeen jag slank dit direkt när jag såg det här receptet hos Lotta!

CHOKLAD CUPCAKES 1O- 16 st beroende på storleken

75 g mjukt smör

3 dl strösocker

3 1/4 dl vetemjöl

3/4 dl kakao

1 msk bakpulver

1/4 tsk salt

2 1/4 dl mjölk

2 ägg

GLASYR

6 ½ dl florsocker

1 dl kakao

150 g mjukt smör

½ dl mjölk eller grädde

strössel eller hackade nötter

 

1. Blanda mjöl och bakpulver i en skål.

2. Vispa ihop smör, socker, kakao, mjölblandningen och salt med en elvisp.

3. Vispa ihop äggen och mjölken.

4. Vispa ihop 3/4 av äggmjölken med den andra blandningen tills det blir en slät smet. Tillsätt resten av mjölken och vispa tills smeten är slät igen.

5. Ställ muffinsformarna i en muffinsplåt och fyll dem till 2/3 med smet.

6. Grädda i 15-20 min i 200 grader.

7. Låt dem svalna på galler.



GLASYR

1. Vispa ihop florsocker, kakao och smör på låg hastighet.

3. Vispa långsamt ner mjölken och vispa sedan på hög hastighet till glasyren är mjuk och krämig.

4. Bred eller spritsa glasyren på de kalla muffinsarna och dekorera med strössel eller något annat gott.


Bergtunga med rotslingor och sparris



Svägerskan Maria kom också till fjällen och fixade värsta julafton för mig! Hon hade med sig ett paket med fisk, bergtunga som jag varken ätit eller lagat, ett paket med lammfileér och två nät med stora fina blåmusslor, tror ni jag blev överlycklig?? Det här blev nästan roligare än skidåkningen!


1. Fisken (funkar lika bra med rödspätta eller någon annan plattfisk) fick först på sig lite citronsaft, salt och en gnutta vitpeppar och sedan rullade jag ihop den och fäste med en tandpetare.

2. Jag fräste lite lök och dillstjälkar, skvimpade på lite vitt vin, fiskbuljong och en smörklick som fick koka ihop.

4. Fisken fick sjuda i buljongen några minuter, gissar runt 4-5 min.

5. Silade såsen och tippade i grädde, smakade av med kryddor och citronsaft och en liten honungsdutt.

6. Hällde såsen över fisken och serverade med rotsakerna och sparrisen.


ROTSLINGOR
3-4 morötter
4-5 palsternacka
3 st fänkål
rapsolja
salt


1. Strimla tunt med en mandolin eller potatisskalare.

2. Lägg i en långpanna men plåtpapper och ringla över rejält med olja och salt.

3. Kör slingorna på 225-250° i ca 20 minuter men vänd flera gånger och jag vill att de ska ha färg!



SPARRIS MED BACON
2-3 sparris per person
1 skiva bacon per person

1. Bryt av den nedersta delen på sparrisen som är hård, jag skalar aldrig nederdelen men vissa gör det.

2. Rulla baconet runt och lägg på en plåt med plåtpapper och kör i het ugn några minuter tills baconet fått färg.



MUSSLORNA blev lite plock före maten och de fick fräsa med lök, vitlök, chili och koka några minuter med en en vinskvimp!


Tyvärr var jag så hungrig den dan jag lagade lammfilén så det blev inget foto.........men


♥ Fileérna fick marinera några timmar i olivolja, vitlök, rosmarin och citronrasp. Jag brynte dom runt om i smör och sedan fick de gå några minuter i ugnen på 125°.

 Till lammet åt vi:

Ugnsgrönsaker med rödbetor

Getostcreme och rödvinssås

Pasta Carbonara



Borta bra men hemma bäst, nu är vi hemma efter 2 veckor i Tänndalen. Mycket skidåkning har det blivit trots ett evigt stormande och inte en enda mysvarmdag utan täckjackan uppdragen. Jag har fyllt år i veckan och fått en ny fin kamera av familjen och jag är så glad men nu är det bäst att läsa manualen och öva öva öva.......
Lättaste snabbaste pastan blev det en av dagarna!


PASTA CARBONARA
6 pers

okokt pasta ca 500 g
3 paket bacon
3 dl grädde
1 dl av kokvattnet
2 dl riven ost med smak eller någon dutt av dessert/mjukost du vill bli av med
svartpeppar, salt och ev lite timjan
6 äggulor till servering

1. Koka pastan och stek under tiden baconet i bitar.

2. När pastan är nästan kokt slå av allt vatten utom en gnutta.

3. Tippa i grädde och låt det bli hett, rör ned bacon, ost och krydda rejält.

4. Servera pastan direkt med en äggula!

Fläskfilé med vitlökssås




Tro inte att det kommer några läckra påskmenyer här för vi är fortfarande i fjällen och påskkänslorna har stormat bort! Vi har åkt massor av skidor de här veckorna och det har varit bra snö och lite folk i backarna men..... ett bedrövligt stormande. När vi inte varit i backarna har vi haft kul med vänner och släktingar!

En av dagarna brynte vi fläskfilé i stekpannan och lät den gå klart i ugnen. Till köttet blev det rotsaker och en enkel vitlökssås och eftersom inget av det här kräver något recept så skriver jag väl ner såsen som också är ett gränsfall eftersom den är superduperenkel men god ändå.


VITLÖKSSÅS
5 dl creme fraiche 34%
1 buljongtärning
2 klyftor vitlök
1/2-1 msk senap
köttsaft från köttet
peppar och ev någon örtkrydda

Rör ihop allt i en kastrull och låt såsen koka ihop!






Peter och Petter älskar att diska och tycker det är så bra att det inte finns diskmaskin i stugan!








RSS 2.0