Valborgsmuffins

Vi brukar alltid fira Valborg på Näset men i år blev det ändrade planer och eldningen där blir på lördag istället. Jag testade det här receptet från Dagens Muffin innan vi åkte till Alby på Majbrasa.  


 
Muffins med mandelmassa och äpple ca 12 st

125 g smör
2 ägg
2 dl socker
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
3-4 droppar bittermandelolja
75 g riven mandelmassa
1 rivet äpple

1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver i en annan skål.
3. Tillsätt mjölk och det smälta smöret i äggblandningen. Vänd ner mjölblandningen.
4. Fyll formarna nästan ända upp. Fördela det rivna äpplet och toppa med mandelmassan.
5. Grädda i 200°C, ca 20 min.



Enliten vårbild ....
Imorgon ska jag ta det lugnt,  njuta av solen och släppa alla tankar på jobb............


Nudelsallad med köttrester, muuuums!

Här hos mig har det varit internetstrul men det gick ganska bra att avreagera sig på dammsugaren!
Idag har jag cyklat till jobbet för första gången och jag hoppas att det inte var sista (det är bara 5 km dit så det är inget att skryta med )jag måste helt enkelt ta mig i kragen och röra på mig mera.
Middagen idag blev en sallad med "asiensmak" som jag älskar, både syrligt, starkt, salt och lite sött. Ta de grönsaker du har allt passar tycker jag utom tomater. Det här är en perfekt resträtt om du bara har lite kött av något slag över, en tråkig stek eller halvtorr kyckling, några sega grillbitar, ja strimla och krydda på med allt vad du har och gillar!



Inte snyggt med de här ramarna men man vaknar till, eller hur?






NUDELSALLAD 3-4 port
2 paket snabbnudlar
1 gul paprika
1 dm zuccini/gurka
2-3 champinjoner
1 morot
1 dm purjo/vårlök
1 näve ärtskott/salladsblad
1 näve färsk koriander
2-3 hg stekt kött/kycklingkött

Koka nudlarna och spola dom kalla.
Skär/strimla/hacka grönsakerna och blanda allt i en skål.
Toppa med kött och dressingen.

KRYDDNING TILL KÖTTET
2-3 hg stekt kött av något slag
2 msk japansk soya
1-2 msk oystersås/woksås/teriyakisås
peppar gärna szechuanpeppar eller five spice
några stänk sesamolja

Strimla köttet och låt det ligga och gojsa till sig medan du gör salladen!

DRESSING att slå över salladen
1 citron, saft och skal
2,5 msk fishsauce
1 msk rapsolja
2 klyftor riven vitlök
1/2-1 msk honung
chiliflakes/färsk chili efter smak

TREVLIG VALBORG TILL ER ALLA!
Elda lugnt!


Red hot choritzo och en utmaning

Varken Frida eller jag var så hungriga till middag idag (för mig kan det hänga ihop med eftermiddagsfikat på jobbet som smakade alldeles för gott). Vi tog en varsin het korv och rullade in i tunnbröd med småtomater, sockerärtor, paprika , stekta champinjoner och mina söta små ärtskott. Creme fraiche och chilisås rörde jag ihop till dressing.
Ja det fick duga och smakade inte så tokigt!



Det kom en kul utmaning från Mimmis mat. Det innebär att  jag ska besvara några frågor, sedan ställa samma frågor till någon annan, meddela att de har blivit utmanade och själv meddela den som utmanat mig att jag har svarat på frågorna.  Här kommer frågorna:


Vilken mat äter du ofta?

Hm svårt och säga men det blir en hel del pasta, nudlar, rotsaker i ugn, kyckling, älgkött (som snart är slut snyft), soppa. Mitt problem är väl att jag gillar ALL MAT(nästan då) men favoritköken är Italien, Thailand, Japan, Indien och Sverige såklart!

När du är på kalas, är du den som sitter eller hjälper du till att duka av?

Det är olika det men ibland hoppar jag opp och hjälper till!

Var sitter du helst när du bloggar?

Jag sitter alltid i hallen på skohyllan! Nejdå i hallen vid ett databord, den är ganska stor och då kan jag se och höra vad som händer i både köket och vardagsrummet, verkar jag nyfiken eller?

Köper du trisslotter ofta?

På tok för sällan! Jag är barnsligt förtjust i trisslotter och tror att det är vinst på just min lott och vill bara att det plötsligt ska hända!

Vilken stad eller land har varit din bästa semester?

Nu direkt så är det fjällen och Tänndalen på vintern som vinner men på Öland och Böda har vi haft supermysiga sommarsemestrar fast det är ett bra tag sedan nu.

Tv kanal du tittar mest på?

4:an mest tror jag och lite mattv här och där. De har ju sabbat BBC-food med en massa mode och heminredning och annat trams, inte bra!

Då utmanar jag Hanna att svara på ovanstående frågor.

Nu ska jag kasta mig på cykeln och åka på fotboll, AlbyFF damer möter Sundsvalls fotbollsdamer!
Ni håller väl tummarna med mig?


Sallad, sol och skott

Oj vilken sommardag det varit idag och jag har grejat med plant, kratta och blommor ute. Det blev mycket tid för mig själv och det var skönt för det har varit fullt ös ett bra tag nu. Tidigt i morse åkte Veronica och Maike hem till Tyskland och det kändes lite vemodigt för de tjejerna var det lätt att tycka om! De var så glada, tacksamma och lätta att prata med och i morse kändes det konstigt att inte leta engelska ord. Vi pratade ingen svenska här hemma när tjejerna var med så igår när vi var i stan så blev det thank you i kassan på Lindex och på restaurangen började jag snacka engelska med servitören, jamen hallå! De har varit här en vecka , hur mår man !?



Den här salladen gjorde jag och tog med när vi var på "Borgen" och lekte igår men vi var så hungriga så kameran blev bortglömd. Jag tog med skinkan vi fått från Tyskland och den var precis så god som jag trodde. Getost, mjukostar, baguetter och dressing åt vi också till salladen i solskenet. Efter maten åkte vi till Sundsvall för tjejerna ville shoppa, det blev en lååång men rolig dag. 

BODABORGSALLAD
kallrökt skinka i skivor
1/2 huvud isbergssallad
1 mango
1 tråg körsbärstomater
1 tråg sockerärtor
1 paprika
4 dl kokt pasta
3 msk hackad gräslök/purjo/rödlök
3 msk olja
persillade, salt, peppar

Rör ned olja och kryddor med pastan.
Blanda det övriga med pastan och servera skinkan och ostar  vid sidan om.



De här har jag smakat på idag, ärtskott är saftigt och gott! Men de ska få växa på sig några dagar till innan de hamnar i min sallad. Jag fick tipset hos Mimmi så jag har bara petat ner vanliga gula "ärtsoppeärtor", vattnat lite och satt en gladpack över. Ljust och varmt har lilla tråget stått och det såg ut som värsta jordbävningen när de grodde! Idag sådde jag en ny omgång.



Mina små körsbärstomater , Tiny Tim börjar växa till sig fast växthuset är inte helt klart ännu.........ska jaga på mannen!
Jag kan inte se att det finns något som är viktigare än det (hi hi),  ja det ska vara mitt nya land då som ska grävas.
Annars är det kanske bra för mina armar att få gräva lite också........

Vi grillar älg och grisfilé

 
Oj vad dagarna går undan! Jag hinner inte med allt jag vill just nu men det är väldigt kul med Meike och Veronica i huset. Lättsamma tjejer som har tålamod när jag kliar mig i huvet och letar engelska ord. Det blev en väldigt sen middag idag men då kunde vi också äta i lugn och ro efter jobb och träningar. En riktig sommardag har vi haft och då passade det fint med grillning. Jag la 2 fläsk och en älgkalvfilé i marinad igår kväll då ögonen gick ikors och hjärnan avslutat sin aktivitet. Inte så rafflande blandningar kanske men köttet blev mumsigt, det här rörde jag ihop: 

Marinad till älgköttet
1 dl rapsolja
1 tsk rosépepparkorn
1 tsk grönpepparkorn
7 enbär
1 msk grillkrydda

Marinad till 2 fläskfiléer
1 dl rapsolja
1/2 dl sweetchilisås
2 tsk hotpaprika
2 tsk örtmixkrydda av något slag



Grillspett
zuccini
paprika
champinjoner
majskolvar
rödlök
olja, salt, grillkrydda
blötlagda träspett såklart!

Salsa
1 mango
5 ringar ananas
3 tomater
1 grön chili
2 msk olivolja
hackad koriander
honung
1/2 pressad citron
salt, peppar

Hacka frukt, tomater och chili.
Blanda ihop allt och smaka av med kryddor och koriander.


Tsatziki
3 dl turkyoghurt
5 cm gurka
2 klyftor vitlök
salt, peppar

Riv gurkan grovt och strö över salt.
Krama efter några minuter ur all vätska och blanda sedan med yoghurt och kryddor.

Ugnsrotisar
potatis
palsternacka
morot
olja
salt, peppar, örtkrydda

Skala, klyfta, olja på i långpanna, krydda och "krama" runt med kroppen.
Minst 225°varm ugn så allt blir krispigt och brunt.

Nej nu är det bäst att hoppa i säng för imorgon ska vi all åka och "härja"på Bodaborg och efter det vill tjejerna shoppa i Sundsvall!

TREVLIG HELG TILL ER ALLA!

Currykyckling, raita och "plock" till våra tyska tjejer!

I natt kom de tyska tjejerna till oss och hjälp vad engelskan var långt borta och tyskan fanns inte på kartan ens! Fina och goda presenter hade de med sig, Schwarzwälderschinken, choklad, Mozartkugeln och info om deras lilla stad Calw, gulligt va? Jag vill helst smaka på det där NU! Gulliga är dom och allt jag hoppas är att de ska trivas och inte vara hungriga när de går och lägger sig. Jag anstränger mig ska ni veta att inte mattjata hela tiden. Vi har såklart redan pratat om vad de gillar för mat och lite Indiskinspirerad kyckling ville de ha men de åt rätt små portioner hm...Färdiga pappadums körde vi i micron och kryddade, bra att "skotta" i sig maten med.


 
Currykyckling
4 kycklingfiléer
2 msk curry
1 hackad chili
2 rivna vitlöksklyftor
2 msk riven ingefära
2 msk fishsauce eller 1 buljongtärning
2 dl vatten
1 burk kokosmjölk
2 msk olja
maizena till redning

Strimla kycklingen och stek den i oljan.
Krydda med curry, vitlök, chili, ingefära och låt det fräsa med.
Tippa i all vätska och ev buljong, red av om du vill ha såsen lite tjock.
Låt allt puttra några minuter och smaka av om du vill ha mera kryddor.
Ris eller nudlar till ska det va tycker ja`!

Raita
1 liten morot
1 liten bit zuccini
1 liten rödlök
2,5 dl turkyoghurt eller liknande
2 tsk malen spiskummin
1 riven vitlöksklyfta
salt, peppar
färsk koriander om du har

Hacka grönsakerna så fint du kan och blanda ihop allt till såsen.

Plock som är gott att ha till:
ananas i bitar
jordnötter
gurka
banan
paprika
kokos
mango chutney
yoghurt
pappadums eller naanbröd



KOLLA VAD SMARRIGT VI FÅTT!
Undra vad jag ska göra av skinkan? Förslag någon? Sallad vore kanon med någon god ost, pastarätt eller bara smaska på i småbitar.......

   

Jordgubbsmarmelad med citron

Ja nu återstår det och se om de tyska studenterna tycker om jordgubbsmarmelad på frukostmackan. Det är härligt att hitta igen bär sen i somras! Jag hade inte i något konserveringsmedel men den blev så söt och borde hålla ett tag i kylen. Nu ska jag lägga mig i soffan och spela Bingolotto för jag fick en vinnarvibb här på eftermiddagen!



500g frysta jordgubbar
250g socker
saft och skal av 1/2 citron

Jag lät socker och bär småputtra i 45 minuter (läs:jag glömde bort bären på spisen!)
Skumma om det behövs.
Pressa i citronsaften och riv skalet, låt allt puttra ihop lite till.
Slå på en ren och het glasburk.

Kasslergratäng med broccoli och chilisås

I morgon kommer det 2 tyska tjejer som ska bo hos oss i en  vecka. Fridas klass är med i ett projekt och nu är det Bobergsgymnasiet i Ånge som är värd. Det bästa är att man får träna att prata lite engelska och att det blev städat i två sovrum som förvandlats till förråd. Jag borde testat att göra surkål...hm lite sent nu kanske men det finns väl på burk?  Frida har poängterat att de kommer väl inte hit för att äta samma mat som de äter hemma och det är väl sant. Vi har varit och handlat idag och jag köpte Kung Markattas grova ekologiska hälsosamma bröd (har ju inte lärt mig baka surdegsbröd än) men så berättade Frida att när hon var i Tyskland åt de vitt sött bröd med Nutella på hela tiden.......jaha och bara för det så kokar det sööööt jordgubbsmarmelad på spisen just nu och jag får väl plocka upp en rostfranska från frysen då!
 

KASSLERGRATÄNG
500g kassler
300-400g fryst broccoli
2,5 dl creme fraiche 34%
2,5 dl grädde
1,5 dl chilisås
svartpeppar, tabasco, salt
2-3 dl ost

Lägg broccolin i en ugnsform.
Skiva kasslern och stek den snabbt i het panna med en gnutta olja (funkar utan stekning också) och lägg den på broccolin.
Blanda ihop CF, grädde, chilisås och kryddor, smaka av.
Slå såsen i formen, strö över osten och gratinera i 200° tills osten blivit lagom brun.
Ris eller pressad potatis är gott till tycker jag.



Det här var väl en poppis maträtt på 80-90 talet?  Det var nog så längesedan jag gjorde den också! Såsen blev tjock och krämig för jag hade creme fraiche som fick hänga med i såsen. Gott tyckte familjen!

Vad är väl en konsert i Norrköping............

jo säkert alldeles fantastiskt underbar...... men nu har jag deppat och surat färdigt (nästan), det blev ingen sångresa för mig för jag låg vaken hela natten och hade ont i magen. Sen att det inte blev någon magsjuka det kan också göra mig "irri" så det så! Det var kanske meningen att jag skulle vara hemma och ta det lugnt och ha lite tråkigt. Jag försökte muntra upp mig med en promenad i solen men då värkte det i ljumskarna (som jag inte har något fel på) så jag gick som Karin 92 innan jag var hemma. Det är nog meningen att jag ska åka slalom hela tiden för det har gått riktigt bra! Uppmuntringsförsök nr 2 blev bull och muffinsbak och det gick bättre än promenaden kan jag lova!



Men oj vad muffinsen såg pyttiga ut men det är faktiskt såna tokstora formar hm...men det kan bero på att bullarna är som dasslock. Inget märkvärdigt i bullarna alls, jag bakade på 1,5 liter mjölk och fyllde  dom med smör, kanel, vanilj och socker. Muffinsreceptet skriver jag senare för det blev inte helt perfekt .
Nu har resten av familjen kommit hem och nu är det tvätt och uppackning som gäller. Frida har redan pipit iväg till pojkvännen på middag och sedan bäverjakt, jag är lite avis!

Afterskikyckling med pesto, cheddar och bacon

Vilket väder vi har, helt otroligt fint ! Kusinerna John och Karolina har åkt som bara den i backarna idag och föräldrarna har hängt på. Det som är allra bäst här i Tänndalen är att det är så lite folk, inga köer och gott om plats i pisterna.
Till middag gjorde jag kyckling på ett lätt sätt och kokade bara pasta till och en sås för de som ville.


KYCKLINGEN
8 kycklingfiléer
1 burk pesto.
8 små osttrianglar, typ cheddar eller västerbotten
1 paket bacon
salt , peppar
2 dl riven ost
SÅSEN
3 dl grädde+ pesto
2 dl mjölk+ 2 msk mjöl
2 dl buljong från kycklingen
1/2-1 kycklingbulj.tärning

Skär ett litet hål i kycklingen och stoppa in ostbiten.
Salta,  peppra och smeta på pesto (2 tsk/ filé).
Lägg en baconskiva över kycklingen och lägg dom i en ugnsform.
Strö över ost och stek i ugnen i 225° i 25-35 minuter(dra på grillen på slutet om du vill ha mera färg)
Sila buljongen från formen och koka upp den med grädden, mjölk, mjöl, buljong och pesto efter smak
Låt såsen puttra en stund och servera den till kycklingen och pastan.




Grillpremiär!

Gissa om det var gott med grillad karré?
Thomas, Erika, John och Karolina är hos oss i Tänndalen och de bjöd på en smarrig grillmiddag igår. Ja det var inte bara gott utan himlans roligt också att de hälsar på oss. Här är grillmästaren själv in action! Till köttet fick vi rotsaksgratäng och en salladsmix med paprika, fetaost, chilioliver och pinjenötter.
 



Sol, skidor och lite påskamat!

Såklart att vi måste äta lite påskmat vi också fast det blev den lätta semestervarianten med färdigköpt, allt utom gravade laxen med sås. Men jag lovar att efter en dag på fjället så smakade det helt ok. Jag berättade om ett barndomsminne för familjen idag, jag var 10 år ungefär och var här i Tänndalen på träningsläger. Ni kanske tror nu att det var en fantastisk skidupplevelse som poppade fram men nenemen, en helt fantastisk köttfärslimpa med lingon i som vi fick på Forbondens Wärdshus!!! Hur normalt är det att man kommer ihåg en KÖTTFÄRSLIMPA? En tidig matstörning?





Olle, Lisa, Frida och Carro med sina "pulkor" i backen!



Aldrig fel med en paus i solen.



Frida och kärleken Olle



Tacomiddag, hur påskigt är det?

Vi åt tacos till middag idag trots att det är långfredag och det passade perfekt efter en dag i backen och Afterski. Två backar läsk spelade och dom är riktigt bra, mycket allsång och det är kul det. Här är några bilder från dagen men imorgon blir det solskensbilder hoppas jag!

Hamburgerpaus              Här får jag en Kattiskram!


Disigt på toppen              Tacomiddag


"Två backar läsk"
,

Vem gillar inte spagetti och köttfärssås?

Jag tror att det är en rätt som alla gillar mer eller mindre och lättsamt att ha färdigt i frysen och bara plocka fram.  Det blev rejält med mat kvar för vi är ju bara "lilla familjen" på tre personer nu, hur ovant som helst så det räcker till lunch i backen imorgon. Ja det blir inget vi värmer på grillen i backen utan det blir micron i värmestugan! På torsdagkväll rasslar det till för då kommer 4 tonåringar och mannen hit till stugan över påskdagarna, jättekul!

KÖTTFÄRSÅS TILL MÅNGA
1,5 kg älgfärs eller den färs du råkar ha
2 lökar
2 morötter
1 bit rotselleri knappt 100g
1 supersolovitlök
olivolja
1 msk malen spiskummin
1 msk hot paprikakrydda
1 msk torkad basilika
500 g passerade tomater
1/2 dl tomatpuré
1 dl ketchup
5-7 dl buljong eller vatten +tärningar
2 msk soya
salt, nymalen vit och svartpeppar

Skala, hacka och fräs alla grönsakerna i olivolja i en stor gryta.
Tippa i kryddorna och låt de fräsa med.
Nu är det "tomaternas" tur att åka i grytan.
Stek färsen i omgångar,  krydda färsen med salt/peppar och tippa över i stora grytan eller kastrullen.
Späd med buljong och smaka av med soya och kryddor.





,

Dagens middag ...



Dagens middag blev en saftig tjälknöl, en potatisgratäng som sög i sig grädde som en törstig kamel och en sallad med ruccola, tomat, zuccini, rödlök, citronolja och kryddor. Vad beror det på att man ibland får tippa i hur mycket grädde/mjölk som helst i gratängen för att den ska bli krämig?

Köttet då som vanligt 75° för den frusna steken i 12 timmar.
Jag kokar aldrig upp saltlagen till köttet utan rör bara ihop det här tills saltet löst sig:
1,5 dl salt
5 dl vatten
3 vitlöksklyftor
torkade eller färska örter
peppar (röd grön vit svart)


Vi har haft en superdag i backarna med både sol och moln, inga köer så långt ögat kan nå och härlig snö!
Tänk att det bästa TV programmet i fjällen är väderprognosen, alltså det räcker inte med att kolla vädret på bara en kanal nenemen! Det kan vara bättre på någon annan!

Vi är i fjällen!

Japp nu är vi i Tänndalen och några timmar i backen med härlig snö och strålande sol har vi hunnit med. Allt går inte som vi planerat tyvärr för mannen måste åka hem redan imorgonkväll och jobba nästa vecka!
Middag blev vi bjudna på idag av Olle och Frida var med och fixade. Vi fick indisk mat, kofta kabab som är stora köttbullar i kryddig tomatsås, sallad med tomat, ruccola och mozzarella. Det var hur gott som helst och tänk när vi precis ätit klart var det bastutid för damer så disken kunde ju inte jag ta då!



Kofta Kabab
500g nötfärs
1 msk riven ingefära
1 stor vitlöksklyfta
1-2 gröna chilifrukter
1 tsk garam masala
1 dl ströbröd
1 stort ägg
1 tsk salt
Såsen
4 stora tomater
1-2 gröna chilifrukter
3 cm riven ingefära
5 msk matolja
2 tsk mald spiskummin
1 tsk gurkmeja
2 msk hackade sötmandlar/jordnötter
2 tsk paprikapulver
yoghurt till servering

1. Blanda ihop allt till köttbullarna och forma 12 stycken. Smaka er fram med chilin!
2. Mixa tomater, chili och ingefära med stavmixer eller matberedare.
3. Hetta upp oljan i en stor kastrull och fräs kryddor och mandlar några sekunder. Tippa i tomatpurén och låt allt puttra     ihop i ca 20 minuter.
4. Lägg i köttbullarna och låt dom koka med i ca. 15 minuter. Späd med vatten om det behövs och
garnera med citron och hackad chili.



Så här fint var det idag!

Vinnaren är dragen på 1-årsdagen!

Idag firar jag och min blogg 1 år! Jag firar visst en massa andra år också men jag tänker mest på 1-åringen. Nu vill jag så klart tacka alla mina läsare och kommentarskrivare och jag hoppas ni förstår ATT NI GÖR MIG SÅ HIMLANS GLAD! Det här året har gått så otroligt fort och det har hänt  både jobbiga och trevliga saker. När jag började blogga var jag hemma och skötte om min pappa och då var det här skrivandet grejen som gjorde att jag orkade det och hade något annat att tänka på. Nu när pappa inte lever så har det här blivit en av mina roligaste saker att pyssla med när jag är ledig. (Vart tog träningen vägen??????? Sluta jogga börja blogga!)
Nu får jag säga grattis grattis till Rolf Abrahamsson som har vunnit svampen!



Hela huset är upp och ner just nu för vi tvättar, packar och lagar mat för imorgon blir det Tänndalen! Om solen skiner och fåglarna kvittrar så bloggar jag därifrån de närmaste veckorna! 
Kramar från mig

 


Tre hårda och två mjuka

Ja det är inte mina kvällsmackor utan jag har bakat tre sorters småkakor och två mjuka kakor som ska med till fjällen. Dumt namn småkakor för jag vill ha dom stora!
Flera av recepten har jag med på bloggen redan så nu blir det repris. Vi har ingen frys i stugan så det måste vara kakor som håller länge och då är  ju hårda kakor bäst.

Kolakakor
2oo g smör
2 dl socker
5 dl mjöl
2 msk vaniljsocker                                                                                                                                                                       
2 tsk bakpulver
2 msk sirap

Rör smör och socker.
Tippa i de övriga ingredienserna och kör till en jämn smet.
Jag är lat och kör alltid med elvispen!
Dela degen i fyra bitar (låt den vila om den är trött men jag gräddar ofta direkt)
Rulla ut till längder, trycktill dom lite lätt.
Grädda tills de är ljusbruna och krispiga i ca 15 min 175°



Chokladsnitt
200 g smör eller margarin
2 1/2 dl socker
2 msk vaniljsocker
4 msk kakao
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

De här är lätta att göra ,bara att blanda ihop allt, göra 4 långa rullar, 
ingen pensling eller nåt pärlsockertjafs.
Det bästa av allt  är att det är mycket kakao i degen.
Obs!!! Provsmaka inte degen för då blir det så få kakor!
Grädda i 175° i ca 15-17 min
Dela kakorna lite snett när du tar ut dem från ugnen.



Ungherrar
200g smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
Pensling och garnering:
1 äggvita
pärlsocker och mandel

Blanda ihop alla ingredienserna och forma degen till en rulle ca 3-4 cm i diam.
Lägg degen kallt en stund.
Vispa en äggvita och blanda pärlsocker och mandel.
Skär skivor och pensla varje skiva med äggvitan och vänd kakorna i sockerblandningen.
Grädda i 175°i ca 12 minuter.




Chokladkokoskaka
4 ägg
5 dl socker
5 dl mjöl
1 dl kakao
4 tsk bakpulver
2 tsk vanilj
3 dl mjölk
150 g smällt  smör


Sätt ugnen på 175°.
Smält smöret och blanda i mjölken.
Vispa ägg och socker.
Blanda alla torra saker.
 Pytsa omväxlande i mjöl och mjölkblandningen i äggvispet.
Smörj en långpanna och banka runt lite mjöl.
 Tippa sedan i smeten och grädda i ca. 25 minuter.

Topping
50 g smör
1 dl grädde
3 dl sirap (ibland byter jag lite av sirapen mot socker) 
100g kokos
75g mörk blockchoklad eller chokladsås på tub

Låt allt utom chokladen koka ihop medan kakan gräddas så att det blir lite "simmigt".
Bred ut toppingen över kakan när den är gräddad .
Jag brukar ställa långpannan högt upp och dra på grillen tills toppingen fått färg.
Men det går inte att göra några längre utflykter för det bränns lätt.
När kakan svalnat lite så skär den i bitar.
Smält chokladen och ringla den över kakan.



Jag gjorde en stor toscakaka också men tyvärr glömde jag skriva upp vad jag rörde i både kakan och toscasmeten.
 Gissa om jag blir trött på mig själv? Det är nog ett tecken att jag ska lägga mig i soffan nu......


 

RSS 2.0