Olles gulaschsoppa



Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen! Ja vi har det toppen trots de värdelösa prognoserna, backarna är bara bäst, nyvallade skidor med superglid(tack mannen!) och kul har vi för vi är tre familjer som härjar på tillsammans. I kväll ska vi till Lindström/Eriksson på kakkalas, aliasspel och kanske lite sång (två gitarrspelare inte illa!). Man blir himla trött så det blir inga långa kvällar för efter middag och bastu så ringer min sovklocka ganska tidigt. När vi kom från backen idag så bjöd Olle på en kalasgod soppa och det här känns som riktig fjällmat. Han lagade på en höft så ni får lägga till och dra ifrån som det passar er.
Det bästa är att han tripplade receptet så vi tar med soppa till backen i morgon!

OLLES GULASCHSOPPA
3 hg köttfärs, älg passar fint
2 stora gula lökar 
2 paprikor
4 potatisar
1,5 liter buljong
5 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 msk hotmix med chili
2 klyftor vitlök
2 msk soya
1tsk mejram
1 msk senap
salt och peppar

Creme fraiche och gott bröd ska det vara till soppan!

Stek köttfärs, lök och kryddor i smör.
Tippa i allt det övriga och låt soppan koka ihop.
Smaka av med kryddor och späd ev. med mera buljong.

 Planerar en hämnd för en viss polare som körde rätt in i mig idag, hon såg inte hela mig:)!
Inga skador blev det bara skratt så jag funderar på snö helt enkelt för det finns det gott om här!

Leilas mazarintårta



Den här tårtan bjöd Caroline på häromkvällen och receptet är hämtat från Leilas bok "A Piece of Cake".

MAZARINTÅRTA
150 g mjukt smör
300 g mandelmassa
3 st ägg
0,5 dl vetemjöl
smör till formen
madelspån till formen
2 dl vispgrädde
1 l färska bär till garnering
florsocker att pudra på kakan vid servering

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa smör och riven mandelmassa krämigt.

3. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Rör till sist i mjölet för hand.

4. Smörj och bröa en 20 centimeter diameters kakform med löstagbar botten. Fyll formen och grädda kakan, i cirka 20-25 minuter och låt svalna.

5. Vispa grädden fluffig och bred ut den på kakanoch garnera med färska bär.


Fläskfilégryta på mammas sätt med svamp, lök och curry




När klockan ringde i morse klockan sex tänkte jag bara, vad håller vi på med? Vi slopade en dag i backen och packade oss iväg i sakta mak istället och nu när vi är framme och snön vräker ner känns det som ett bra val. Stugan är varm och skön och snart är mamma här och hon ska bjuda på middag idag.
Mumsig gryta ska vi få!

FLÄSKFILÈGRYTA 4-6 port
1 fläskfilé
1 lök
6-8 champinjoner
1-2 msk curry
3 dl grädde
3 dl buljong från kok eller tärning
maizena till redning
smör till stekning

Skiva köttet i 1/2 cm tjocka skivor och bryn dom i smör.
Krydda med salt och peppar.
Lägg köttet i en gryta och låt det puttra med grädde och buljong.
Skiva svamp och lök och fräs det i smör och krydda med curry.
Tippa ihop allt i grytan och låt det puttra ihop och red av såsen om du vill ha den tjockare.

Min snabba fredagslax



Här i huset ser det ut som en bomb har detonerat men det är bara vår packning till fjällen som dräller precis överallt. Jag fattar inte att det blir så många väskor och kassar?!
Väderprognosen för nästa vecka ser ut som ett skämt och jag hoppas verkligen att dom har fel. Nu åker vi skidor oavsettt väder men det blir sååå mycket roligare med solsken än snöstorm!
Jag hittade några ostduttar i kylen och dom hamnade i såsen, vilka dessertostar som helst går att mixa ner. Vill du ha tjockare sås så strö i lite maizena. Först tänkte jag fylla fisken med ost men det här gick mycket fortare och gott blev det tyckte vi.

Min snabba fredagslax
4 portionsbitar lax
2 dl grädde
1 dl mjölk
150 g ost (cambozola, saint Agur)
(2 tsk maizena)
1/2 citron
2 msk dill/koriander/persilja/gräslök
salt och vitpeppar


Lägg fisken i en ugnsform, pressa citron, salta och peppra.
Jag mixade ihop ostbitarna med grädde och mjölk.
Tippa såsen över fisken och skjuts in i ugnen i 175° i ca 15-20 minuter.

Nu ska jag sova för klockan ringer vid 6 i morgon och då börjar den stora "inpackningen", åh vad jag längtar till backarna! Om jag får ryckningar och abstinens i mina pekfingrar så blir det blogga av till veckan annars blir det några dagars paus här hos mig.

Ha det bäst alla läsare och ha en riktigt skön helg!


Chokladvåfflor med grädde och hallon



Här i huset jobbar vi på med chokladdiet så riktig rejäl fibernyttigantioxidantig mat får det bli en annan dag! Jag kunde bara inte låta bli att testa Kryddburkens våfflor och dom blev riktigt riktigt goda, alltså efterrättsgoda. Jag gjorde också en chokladsås (1/2 dl vatten, 1/2 dl socker och 50 g mörk choklad) som jag ringlade ner i grädden och stänkte över våfflan.
Hallon och choklad gifter sig fint det!

CHOKLADVÅFFLOR
100 gram smör
3 msk kakao
2 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 dl loka, ramlösa eller vanligt vatten

Blanda ihop allt det torra i en vispskål och vispa i mjölken.
Smält smöret och rör ner kakaon och tillsätt det i smeten. 
Tippa sist i bubbelvattnet och vispa lätt.
Grädda och servera med vispad grädde som du blandar med chokladsås och gärna hallon eller några andra bär.


Jag gjorde några vanliga våfflor också om vi inte skulle gilla dom med choklad.



VARDAGSVÅFFLOR
100g smält smör
5 dl vetemjöl
3 dl vatten                                                                                     image116
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 nypa vaniljsocker

Smält smöret och låt det kallna.
Blanda mjöl,bakpulver och vatten till en jämn smet.
Rör sedan ner mjölken och smöret.
(Smörj järnet om du har ett bråkigt sådant)
Späd smeten en gnutta om den är alltför stabbig.
Ja nu är det bara att grädda och mumsa våfflorna med sylt/bär och grädde!

Minikladdkakor......



..... heter receptet från Allas bästa bakbok som jag fick häromdagen, fanns mycket gott i den boken! Jag tippade smeten i lite större muffinsformar för jag ska bjuda mina spelmansvänner på fika i kväll när vi spelar. Nu hoppas jag att muffinsen är lagomt kladdiga i mitten och blir goda med en gräddklick till!

MINIKLADDKAKOR  20 st små (eller 12 större)
175 g mörk blockchoklad
175 g smör
4 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver


1. Smält choklad och smör i en kastrull på svag värme under omrörning.

2.Vispa ägg och socker.

3.Blanda mjöl och bakpulver

4.Rör ned den svalnade chokladsmeten och sedan mjölblandningen. 

5.Rör om noga och lägg smeten i små mazarinformar (eller stora muffinsformar som jag).

6. Grädda mitt i ugnen i 225° 6-7 minuter och lägg dom i kylen när dom svalnat.
   ( de stora gräddade jag i 200 grader i ca 13 minuter men nu är dom provsmakade och dom blev gräddade alldeles för länge så jag gissar 9-10 minuter)

Jag åkte skidor på sjön i dag efter jobbet (ja har man friskvårdstimme så har man) solen sken och skaren bar kan det bli bättre?
Ha en skön kväll och titta på Stjärnkockarna åt mig!

Zucchini med getost och lilla skinkbiten!



Visst var väl dom här gulliga? Jag kunde inte låta bli att köpa dom bara för det. Det kändes fel att bara skiva upp gullingarna så jag delade dom mitt itu och fyllde med ost istället. Vi åt det här tillsammans med fisken igår men det passar snäppet bättre till en kött/pastarätt eller som en enkel förrätt.

ZUCCHINI MED CHEVRÈ 4 port
2 små runda zucchini eller en liten vanlig
150 g chevré
4 skivor skinka
pijenötter eller solroskärnor
basilika eller timjan
olivolja
salt och svartpeppar



Dela och gröp ur zucchinin och fyll med skinka och ost.
Ringla på några droppar olivolja och krydda med salt och peppar.
Strö över nötter/kärnor och gratinera tills osten smält, zucchinin är mjuk och allt fått lite färg.
Riv över basilika eller någon torkad ört.




Fisk i ugn med fänkål och citron





Nej det där blev ingen vidare bra bild men jag lovar att fisken är jättegod om du gillar citron och lite lakritssmak.
Jag älskar den här kombon och som ni ser är det fjuttigt få ingredienser och inga konstigheter. Första gången jag gjorde såhär blev jag överraskad själv och receptet hamnade direkt på listan över lyckade påhitt (det finns en med mindre lyckade också!)

SEI MED FÄNKÅL OCH CITRON 3-4 port
400 g sei eller någon annan fisk
1 fänkål
1 stor morot
1 citron, saft och skal
3 dl grädde
salt och vitpeppar
kryddgrönt om du har

Strimla fänkål och strimla moroten med potatisskalaren och lägg det i en ugnsform.
Lägg fisken i bitar på grönsakerna och pressa över citronsaften.
Salta och peppra fisken rejält, tippa grädden i formen och strö i skalet..
Gratinera i ugnen 175° i ca 25- 35 minuter, beroende på hur stora fiskbitar du har
Strö över något grönt och det är absolut godast med kokt potatis till tycker jag.
Såsen blir ljuvlig att mosa pärerna i!

Dagen har varit på topp men efter regn kommer väl solsken?! Har pysslat om mina små tomatplantor och pelargonskott, gått långpromenad i fina vädret med Katri och såklart druckit några koppar te och nu ska vi visst spela Retro här. Jag kanske ska lura tjejerna att spela A´la Carte (kul matspel) då kanske jag kan svara rätt på någon fråga!

Tacotårta med slasa nej jag menar salsa!

En restmiddag kan sitta fint på en ledig dag (särskilt när jag är på grisdåligt humör för halva dan gått åt till att städa istället för att var ute i solen, när jag kom hem från jobbet igår och väntade mig en doft av ajax så kommer ett svep av kompost..grrr) Allt till tårtan utom creme fraichen hade jag i frysen så det är bara att blanda och varva mellan tortillabröden. Jag gjorde två låga för då går det lättare att skära, ungefär så här gjorde jag :

TACOTÅRTOR 2 st låga
6 stora tortillabröd
4 hg stekt och kryddad tacofärs
5 dl majs, paprika, tomat, lök, oliver......
2 dl creme fraiche
2 dl salsasås
3 dl riven ost

Blanda ihop färs, grönsaker, cf och salsa och varva det mellan bröden.
Strö ost på toppen och gratinera (175-200°) till tårtan är varm och osten fått färg.

Nu ska jag rycka upp mig och humöret, ut och skjutsa ungdomarna på roligheter, läsa några snälla kommentarer som gör mig glad, sova mer än fem timmar i natt och då kommer det att bli en lysande dag i morgon!




Bomkål och avokadosoppa med bacon och krutonger



Jag köpte ett gulligt litet blomkålshuvud som jag bara tänkte koka och ha en ostsås till men det bidde inte så utan det bidde en soppa. Två mogna avokado ville också var med och kan man äta kall avokadosoppa så varför inte varm? Nu blir det inte så mycket smak utan mer färg och mjuk konsistens av om dom små gröningarna, en riktigt "snäll" soppa. GOTT tyckte mannen och dottern men vill du ha lite tryck i soppan så krydda upp med vitlök och chili eller varför inte curry?

BLOMKÅL OCH AVOKADOSOPPA 4 port
1 litet blomkålshuvud ca 400 g
1,5 dm purjolök
2 avokado
1 liter hönsbuljong
2 dl grädde
2 dl mjölk
saften från 1/2 citron
salt, nymalen vitpeppar

Fyllning:
4-5 formfranskskivor i kuber
smör och en skvimp olja till stekning
1 klyfta vitlök
salt och någon örtkrydda
1 paket knaperstekt bacon

Koka blomkål och purjo i buljongen tills det är mjukt.
Skala och kärna ur avokadon och lägg i den i soppan.
Mixa allt slätt och tippa i mjölk och grädde.
Smaka av med citron och kryddor och låt soppan koka upp.

Stek brödkrutongerna krispiga,krydda och riv över vitlök på slutet.
Stek baconet knorpigt och servera sedan fyllningen bredvid soppan!

Mannen var fiffigare än jag och smulade sitt bacon i soppan men själv tycker jag det är kul att va lite grön i ansiktet!
Nu mina vänner är det "Halv åtta hos mig" som gäller för det är kul tycker jag.



Pasta med kyckling, broccoli och ost



Oj vilken start på den här dagen, vill helst inte prata om det men jag kan heller inte låta bli att älta saker som blivit fel. Jag kan säga att jag var inte där jag skulle före klockan 6 i morse utan drack min tekopp härhemma i godan ro och kom över en timme sent till jobbet, mitt schema var inte det rätta om jag säger så.
Skulle behöva gå en kurs i att sluta "mala" allt som redan är gjort!
Matinspirationen var som bortblåst när jag kom hem så det blev en rätt av kycklingrester och pasta, ingen 10 poängare men en helt ok tisdagsmiddag. Jag kan rekomendera Änglamarks ekologiska makaroner, lite större modell med räfflor på som dottern la i kundvagnen sist vi handlade.

PASTA MED KYCKLING 2 port
pasta för två
150 g stekt kyckling
1 näve broccoli
1 liten rödlök
2 tomater, urkärnade
1 riven vitlök
2 dl matlagningsgrädde (Kelda hade jag)
50 g ädelost eller dessertost med smak
salt, svartpeppar

Medan pastan kokar så fräs ihop allt utom tomater, grädde och ost i stekpannan.
Tippa sedan i grädde och ost och låt det smälta ihop.
Rör ned tomaterna precis innan du ska äta så dom bara blir varma.
Servera pastan med såsen eller blanda ihop allt i kastrullen.
Krydda rejält med salt och peppar!


Annas salsa till tacos eller kött



Anna gjorde en god salsa till tacosen i fredags och har du en tomatburk och en lök så är såsen fixad och du slipper köpa den där färdiga tacosåsen. Fräs ihop det du vill i grönsaksväg och låt det puttra, chili av något slag är ett måste men varför inte ha i ananas eller mango som sötma? Spiskummin är heller inte fel att krydda på med, ja prova på bara men lova att skvallra för mig om ni kokar ihop något extra gott!

ANNAS SALSA
1 burk krossade tomater (helst ekologiska)
1 lök
1/2 paprika
1 klyfta vitlök
chili eller jalapeno på burk
1 msk olivolja
1 tsk socker
salt, peppar

Hacka lök, vitlök, chili och paprika, stort eller smått vilket du vill.
Fräs det i oljan och tippa i tomater och kryddor.
Låt allt puttra tills det mesta av vätskan kokat bort.
Smaka smaka smaka och krydda tills du är nöjd.
Såsen är godast kall tycker jag och strö gärna i någon grönt om du har.

Jag har sett på Stjärnkockarna för första gången och det var hur kul som helst. Min juryfavorit är Lisa, värsta smakgurun!

Getostkräm till kött och klyftisar, mums!



Det där vita längst upp till vänster på tallriken (va ser ni inte det?! ha ha) är getostkrämen som jag tycker ni ska testa om ni inte gjort det redan. Lättare finns inte och blir det något över är det kalas som dipp till lilla moroten, sås till kokta grönsaker (åhhh tänk rödbetor!) pålägg på mackan eller som dressing till salladen!

GETOSTKRÄM
100 g chevré
2,5 dl creme fraiche (34% tycker jag!)
salt och nymalen peppar

Jag kör allt med stavmixern tills det blir slätt.
Ibland brukar det stå i recept att man ska ta bort kanten runt osten men det gör inte jag, gott om man stöter på en ostkant eller två tycker jag!


Nu dånar Ola och Unstoppable på Mix megapol här i huset. Jag tyckte det var flera bra låtar på Melodifestivalen igår. Det blev en röst från mig på Manboy men vinnarlåten var helt ok den också, båda fastnar hopplöst i skallen och snart är jag trött på dom men det är väl så en schlager ska funka, eller?


Morotskaka i långpannan


Det är tomt i frysen på fikabröd och det är väl egentligen bra det men vi får främmande i kväll och då vill jag ha något att bjuda på. Brudarna i huset har bestämt sig för att hoppa sötsaker några veckor och vore det någon ordning på oss andra två i huset så skulle vi hänga på men....... Jag är i alla fall så snäll att jag inte drar på med något chokladigt utan det blir en morotskaka för då frestar jag inte så mycket, Anna gillar den inte alls!
Receptet på en hög kaka hittade jag hos Matklubben.

MOROTSKAKA
6 ägg
6 dl strösocker
1 ½ dl matolja
9 dl riven morot
6 dl vetemjöl
3 tsk kanel
3 tsk vaniljsocker
3 tsk bikarbonat
3 tsk bakpulver

Topping:
150 g philadelphiaost
90 g smör eller margarin
6 dl florsocker

Vispa ägg och socker fluffigt, blanda ner matolja och riven morot och rör ordentligt.

Blanda samman vetemjöl, kanel, vaniljsocker, bikarbonat och bakpulver.

Rör sedan ihop allt i äggvispet.

Häll smeten i en smord/bakplåtsklädd långpanna.

Grädda i 175 ° i ca 40 minuter. 

Tippa kakan upp och ner (jag skar bort kanterna så den blev jämn) och låt den kallna.

När kakan har svalnat rör ihop toppingen och bred den över kakan.

Skär i bitar och mumsa!



Hembakta tortillabröd till fredagsmyset



Det blev en sen mysig tacomiddag hos svärföräldrarna och hjälp vad gott det var, kändes som den bästa tacon ever! Eller beror det på att jag kom hungrig som en tok direkt från jobbet till ett färdigfixat buffébord (inte hjälpt till med minsta lilla gurkhack) eller att Anna och Frida gjort egna tortillas och salsasås? Det var nog allt tillsammans tror jag men riktigt gott var det.
Bröden var så mycket godare än dom köpta, sorry Santa Maria!
Receptet hittade dom här.

TORTILLABRÖD 12 st
7,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk olja
2 dl vatten

Blanda allt det torra och rör sedan ner olja och vatten.
Arbeta till en slät deg.
Dela degen i 12 bitar och täck över så dom inte torkar.
Kavla varje bulle tunt tunt ca 20 cm i diameter.
Grädda i varm torr stekpanna tills bröden fått färg på varje sida. 

Receptet på deras salsa kommer i morgon för nu har dom filmkväll hos sin brorsa.

Tomatsoppa med choritzo och kikärtor



Flickorna bjöd på Keldas tomatsoppa till middag med korv, kikärtor och lök som topping.
Väldigt smakrik och god soppa måste jag säga jag blev imponerad! Det är första gången jag äter köpt tomatsoppa och det beror mest på att det är den enklaste soppa i världen att laga själv. 2 tetror soppa (1 liter) var i minsta laget för oss 4 soppälskare så nu kommer snåla Karins förslag, dryga ut soppan med en burk passerade tomater och lika mycket buljong för soppan är så kryddig och god att det räcker till det dubbla!

SOPPTOPPING
300g choritzokorvar
1 gul lök
1 burk kikärtor

Fräs ihop allt och servera det till soppan!

Just ja brudarna hade bakat gott lantbröd till soppan också det får jag inte glömma.

Hur kan jag ha missat Landet brunsås? Råkade se ett program av misstag (ekorreprogrammet!) och det hade allt!
Nu ska jag kolla in ett avsnitt till på nätet och se om det är lika bra.

Rörträsktårta



När jag satt i tårtfunderingar häromdagen så slog det mig att mamma brukade göra en tårta som hette Rörträsktårta när jag var liten. Tänk vad google är fantastiskt, receptet fanns där på hur många sidor som helst! Just det här receptet är från DN:s mat&dryck.


RÖRTRÄSKTÅRTA 

3 dl hasselnötter eller mandel
2 dl florsocker
3 äggvitor

Kolasås:
2 dl vispgrädde
3 msk strösocker
3 msk sirap
2 msk kakao

Fyllning och garnering:
2 1/2 dl vispgrädde
1 msk kakao

Mal nötterna och blanda dem med florsockret.
Vänd ner de ovispade äggvitorna.
Bred ut smeten i två cirklar på smörpapper ca 23 cm i diam.
Grädda i 10-15 minuter i 175°
(Jag körde båda samtidigt med varmluft 150°.)

Blanda alla ingredienser till kolasåsen och koka försiktigt under omrörning tills den tjocknar, 8-10 minuter.

Vispa grädden och varva sedan bottnar, kolasås och grädde.
Pudra ett tunt lager kakao överst och strö över några rostade hackade nötter.

(Recept av Tobias Roth ur "Kokbok").


Dagens middag blev blodpudding med bacon som är både gott, snabbt och hyfsat nyttigt.
Nu blev det mest diskussion vid maten om apelsinjuicen som vi drack till, hur bra är den egentligen? Det står ju inget om konserveringsmedel? Hur kan den annars hålla? Är den så himla söt så inget behövs? Pastörisering? Men det måste man väl deklarera på förpackningen? Behöver jag säga att dottern läst Mats-Erik Nilssons "Hemlige kocken"? Det blir väl till att köpa pressapelsiner nästa gång det blir blodpudding.....




Jag har fått en Sunshine award av snälla Sara och jag blev toppenglad!



Regler för mottagande av denna award:


-Lägg upp bilden på din blogg
-Skicka vidare denna award till 12 andra bloggare
-Länka till de som du ger denna till
-Låt dem veta att du givit dem denna genom att lämna en kommentar på deras blogg
-Länka till den som givit dig denna fina award

Nu kanske ni förstår vilka problem jag har vid datorn....jag har suttit och knackat här och länkat i en evighet och jag var glad hela tiden ända tills jag skulle kolla att länkarna stämmer och GRRRRR...... inte en enda länk rätt!
Här är i alla fall några av alla mina favoritmatbloggare och nu orkar inte jag göra om allt utan skickar solstrålar till er alla!

Växelhäxan
Kryddburken
Newbie Cooking
Dewdropia
Matorama
Mumsfillibabba
Helena Ljunggren
Birgitta Höglund
Picki picki
Hannas Mat
Gittos Mat
Taffel
Kalasgott
Hallon&Blåbär
Fröken Dill
Susie i köket
Nadjas Kök
Bara en kaka till


Marängtårta med rispuffar och chokladkräm



Den här tårtan mumsade vi på igår och jag googlade runt på "tårta 3 äggulor" (för dom ville jag bli av med)och då hittade jag det här receptet hos Vegomums. Nu hade inte jag några ricecrispies (finns dom föresten kvar? ) så jag tog rostat ris, typ Vårgårda. Jag har gjort Ruths vårgårdatårta tidigare men den här krämen var lite annorlundare. Botten fastnade en gnutta och smulade en rejäl gnutta men jag klistrade ihop bottnarna med grädden och krämen.
Fräscha bär eller frukter passar perfekt att toppa tårtan med men det kom jag på för sent!

MARÄNGTÅRTA MED CHOKLADKRÄM

Marängbotten:
3 äggvitor
2 dl socker
3-4 dl vårgårda ris

Chokladkräm:
3 äggulor
3/4 dl strösocker
3/4 dl grädde
50 g smör
100 g mörk choklad

3 dl grädde


Tårtbottnen:
Sätt ugnen på 150 grader och klä en långpanna, ca 30x40 cm, med bakpapper (inte fel att olja papperet en gnutta)
Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt sockret, lite i taget under fortsatt vispning.
Vänd sedan ner riset och bred ut smeten i långpappan.
Grädda 50-60 minuter.

Chokladkrämen:
Mät upp äggulor, socker och vispgrädde i en kastrull och sjud upp under omrörning
tills den tjocknar.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret i småbitar och sedan den grovt hackade chokladen.
Rör om tills krämen är slät och låt sedan krämen kallna.

Dela marängbottnen till 2 lika stora bottnar.
Vispa grädden och bred den ovanpå den ena bottnen och ringla chokladkrämen på grädden.
Lägg på den andra bottnen och ringla smält choklad över tårtan.

Chokladkokoskaka

I dag säger jag grattis gratis till mannen fast dagen snart är slut. Vi har firat med pizza och sallader på kebabhaket i Ånge och efter det fika med släkten här hemma. Den här kakan bjöd han sina jobbarpolare på i dag men tårtorna vi mumsat på bloggar jag om i morgon för nu har John Blund svept förbi här, ni vet han med sandsäcken!

CHOKLADKOKOSKAKA
4 ägg
5 dl socker
5 dl mjöl
1 dl kakao
4 tsk bakpulver
2 tsk vanilj
2 dl mjölk
150 g smällt  smör


Sätt ugnen på 175°.
Smält smöret och blanda i mjölken.
Vispa ägg och socker.
Blanda alla torra saker.
Pytsa omväxlande i mjöl och mjölkblandningen i äggvispet.
Smörj en långpanna och banka runt lite mjöl.
Tippa sedan i smeten och grädda i 20 -25 minuter.

Topping
50 g smör
1 dl grädde
3 dl sirap (ibland byter jag lite av sirapen mot socker) 
100g kokos
75g mörk blockchoklad

Låt allt utom chokladen koka ihop så att det blir lite "simmigt", ca 5 minuter.
Bred ut toppingen över kakan när den är gräddad .
Jag brukar ställa långpannan högt upp och dra på grillen tills toppingen fått färg.
Men det går inte att göra några längre utflykter för det bränns lätt.
När kakan svalnat lite så skär den i bitar.
Smält chokladen och ringla den över kakan.

Den här kakan går också under namnet "gruskaka" i den här familjen efter att jag tappat hela plåten upp och ner när den skulle säljas i fikakiosken på Alby IP, inte kul!


Chipstilltugg med jalapeno och bacon!


De här ska såklart in i ugnen och bli knorpiga!

Nu är min tävling avslutat och här är vinnarna, grattis grattis till er!

1:a pris Ing-Mari I som får 100 kr presentcheck på Keldaprodukter
2:a pris Jenny som får en badhandduk
3:dje pris Lotta som också får en badhandduk

Jag skickar ett mail till er så kan ni skicka era adresser tillbaka till mig.
När jag drog vinnarna använde jag mig av random.org


CHIPSSNACKS
1 påse nachochips 200g
jalapeno på burk
1 paket bacon
riven ost

Lägg chipsen på bakplåtspapper.
Lägg på en bit jalapeno (1/2 om du vill ha svag chili)
Lägg på en liten baconbit och strö över riven ost.
Gratinera i ugnen i 200° ca 5 minuter tills osten smält och fått lite färg.

I går hade jag myskväll med min mamma och tänk att det sammanföll med ungdomarnas party här hemma. Mamma hade gjort ett så gott småplock som vi mumsade på till melodifestivalen men var tror ni kameran var? Hemma vid spisen! Det var ostar, frukt, vitlöksbröd, parmaskinka med parmesan och det godaste var musslor som hon rullat bacon runt och stekt, smådjävlar! Inget vackert namn men grymt gott.
Innan jag åkte hem tittade jag på Notting Hill och den filmen kan man se huuur många gånger som helst.
Nu har hela gänget ätit frukost här, jag gjorde trippelsats av scones och nu ska vi kika på slutklämmen av vasaloppet. Undra vad det ska bli till middag i dag?


Kycklingsallad med quinoa och ris




Anna och jag tog en promenad när jag kom hem från jobbet i dag och sedan lovade hon att fixa middagen, lyx! Under tiden vilade jag lite och förhörde Frida på humanbiologi för hon ska ha tenta i morgon, ojojoj vad krångligt men hon fixar det. Jag vann några nya grynblandningar från Druvan hos Susie och bredvid salladen testade vi ris&quinoa och det smakade fint!

KYCKLINGSALLAD ca 4-5 port
1 grillad kyckling i bitar
2 dl kokt röd quinoa
2 liter blandad sallad (maché, ruccola, spetskål tog Anna)
8-10 småtomater
1/2 gurka
1 paprika
200g fetaost
1 liten rödlök
1 dm purjolök

Vid sidan om:Kokt ris med quinoa

Dressing: 3 msk olivolja, 2 msk pressad citron, 1 riven vitlöksklyfta, örtsalt och svartpeppar

Nu blir det soffan och Let´s dance och jag såg att någon handlat goda ostar..........

SKÖN HELG TILL ER ALLA !
PSSST........ I MORGON ÄR DET SISTA DAGEN PÅ MIN TÄVLING, SKRIV BARA DITT NAMN SÅ ÄR DU MED!

Annas och Fridas sallad med bönor, spetskål, ruccola, feta, mango ja det som fanns hemma helt enkelt.



Mina flickor har piggat upp mig med en sen middag, en fantastiskt god sallad. Jag var egentligen inte alls hungrig utan väntade bara på att klockan skulle ticka på så jag kunde gå och lägga mig (så kul är jag!) De blandade ihop av det som fanns i skåpen,  dressingen och mangon gjorde allt saftigt och spicy!

VEGGOSALLAD a´la mina döttrar
röd quinoa
ruccola
spetskål
isbergsallad
fetaost
kidneybönor
mango
soltorkade tomater
purjolök
koriander
Dressing: Olja, vinäger, örtsalt, vitlök, chilimix (Albybyns)


Nu har jag fått rådet att inte titta in i köket, men hjälp jag råkade se! Köket är belamrat med gamla väskor och rat som vi samlat på oss (och gömt i kökssoffan) och som borde kastats för längesen. Sopsäckarna är framme och sparalådorna också och det är super att de bara orkar men jag blundar och säger god natt nu!

Mumsmums på en onsdag!

Min "slutatidigtdag" med fikasällskap blev det ingenting av med! Bilen var stendöd när jag skulle åka från jobbet för min känsliga lilla bil hade inte fått någon motorvärmare därför att jag hade cupévärmen för högt och se då blir det ingen värme alls. Nu hade jag tur som en tok och fick hjälp med startkablar och hela baletten (jag öppnade motorhuven alldeles själv!) Tack Sylvia och Micke för hjälpen!
När jag kom hem så hade mina tre tjejer upplevt gamla barndomsminnen och gjort mumsmums och Lisa har fotat.



MUMSMUMS
4½ dl strösocker
3/4 dl florsocker
1 äggvita
1½ dl varmt vatten
1½ dl kallt vatten
1½ msk gelatinpulver

Garnering:
Kokos
Kakao

Rör ihop socker, florsocker, äggvitan och det kalla vattnet.
Blanda sedan gelatinpulvret och det varma vattnet och häll det i sockerblandningen.
Detta ska nu vispas i 30 min (!)
Blanda  kokos och kakao och lägg i botten på en liten ugnsform så att botten täcks, blanda så starkt som du vill ha det.
Räkna med att det går en påse kokos hälsar Lisa!
Häll sedan i smeten och avsluta med kokosgrejset ovanpå också.
Låt mumsmumsen stelna i kylen i 1-2 timmar och skär sedan i bitar.
Doppa kanterna i kokos/kakaoblandningen och sedan är det bara att mumsa!



Mammas semlor dom är bara godast!



Mamma bjöd på semlor när det var fettisdag men själv har jag inte bakat några än. Svärmor Siv har också bjudit oss på goda semlor så jag kanske hoppar baket själv i år. Ni ser väl att dom ser ut som fjärilar?

MAMMAS SEMLOR
50 g jäst
5 dl mjölk
100g smör
1 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk salt
1 tsk kardemumma
ca 13-14 dl vetemjöl
2 kryddmått hjorthornsalt

Smält smöret och blanda i mjölken (37°)
Smula jästen och rör ut med degvätskan.
Vispa ihop ägg och socker och rör ner det i vätskan.
Blanda i mjöl, hjorthornsalt, kardemumma och salt till en slät deg.
Om degen är alldeles för lös så rör i lite mera mjöl.
Låt degen jäsa 30 minuter.
Rulla släta bullar och låt dom jäsa ca 45 minuter på plåten.
Pensla med ägg och grädda dom i 225° i 8-10 minuter.

FYLLNING
inkråm från bullarna
riven mandelmassa
en mjölkskvimp
några droppar bittermandelolja

vispad grädde såklart!



RSS 2.0