Marängtårta med rispuffar och chokladkräm
Den här tårtan mumsade vi på igår och jag googlade runt på "tårta 3 äggulor" (för dom ville jag bli av med)och då hittade jag det här receptet hos Vegomums. Nu hade inte jag några ricecrispies (finns dom föresten kvar? ) så jag tog rostat ris, typ Vårgårda. Jag har gjort Ruths vårgårdatårta tidigare men den här krämen var lite annorlundare. Botten fastnade en gnutta och smulade en rejäl gnutta men jag klistrade ihop bottnarna med grädden och krämen.
Fräscha bär eller frukter passar perfekt att toppa tårtan med men det kom jag på för sent!
MARÄNGTÅRTA MED CHOKLADKRÄM
Marängbotten:
3 äggvitor
2 dl socker
3-4 dl vårgårda ris
Chokladkräm:
3 äggulor
3/4 dl strösocker
3/4 dl grädde
50 g smör
100 g mörk choklad
3 dl grädde
Tårtbottnen:
Sätt ugnen på 150 grader och klä en långpanna, ca 30x40 cm, med bakpapper (inte fel att olja papperet en gnutta)
Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt sockret, lite i taget under fortsatt vispning.
Vänd sedan ner riset och bred ut smeten i långpappan.
Grädda 50-60 minuter.
Chokladkrämen:
Mät upp äggulor, socker och vispgrädde i en kastrull och sjud upp under omrörning
tills den tjocknar.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret i småbitar och sedan den grovt hackade chokladen.
Rör om tills krämen är slät och låt sedan krämen kallna.
Dela marängbottnen till 2 lika stora bottnar.
Vispa grädden och bred den ovanpå den ena bottnen och ringla chokladkrämen på grädden.
Lägg på den andra bottnen och ringla smält choklad över tårtan.
Men så smarrigt det där såg ut!!
Chokladkrämen ser fantastiskt god ut!
jodå rice crisp finns fortfarande ...och denna tårta är mina barns favvo tårta .. vill alltid att jag gör den till skolavslutningen och då har jag även lite jordgubbar på .. mums ..
Jag är inne här och läser titt som tätt. Det är en himla trevlig blogg du har. Därför tycker jag att du förtjänar en Sunshine award. Fortsätt inspirera.
/Sara
http://matblogg.feeldelaren.se
Dra mig baklänges ända in i fågelholken så god den såg ut...
Måste ju ha varit ett hallelulja moment det där du?...
Jisses
Den ser riktigt god ut din tårta. Grattis i efterskott till födelsedagsbarnet.
Det här är en av mina absoluta favorittårtor som min bästa vän brukar göra till mig på min födelsedag :) Älskar den!