Rimmad torsk med ägg, brynt smör och pepparrot

 
Det här är kanske inte den ultimata sommarmaten men jag blir ofta sugen på något salt när det är varmt (igår blev det matjessill) och hjälp vilken sommar vi har här i medelpad. Jag kollade i mitt land och det har börjat grott redan och det är fortfarande maj, otroligt! Men det kan hända mycket än både "järnnätter" och rådjur kan dyka upp.
 
Har du tid att rimma torsken 1 timme innan du kokar den så blir den extra god men det blir gott ändå om du bara sjuder den som den är.
 
TORSK med ägg, brynt smör och pepparrot 3 port
 
400g torsk i portionsbitar
 
LAG till torsken, blanda och låt fisken ligga där i ca 1 timme
1/2 liter kallt vatten
1/2 dl salt
1/2 dl socker
 
KOKA IHOP 1/2 liter vatten, purjo eller lökbit, lagerblad, salt och kryddpepparkorn i några minuter och låt sedan fisken sjuda i 5-7 minuter.
 
Koka potatis och ägg och hacka/dela ägget.
 
Bryn smöret sakta tills det blir ljusbrunt och får en nötig, knäckig smak
 
Riv pepparrot och strö över fisken!
 
 
 
 
 
I veckan var jag på utegympa med Johanna, en helt fantastisk tjej som peppade oss att ta i och jobba. Träningsvärk tror ni? Yes, det kändes liksom.... överallt!
Hon har också startat en insamling.....och jag bli så himla rörd.
 

Club Sandwich med fläskfilè

 
Hoppas alla mammor haft en fin dag för det har jag haft i ett härligt sommarväder. Jag har planterat, hälsat på min fina mamma, kollat in yngsta dotterns nya lägenhet, fått tårta och presenter av barnen, cyklat och haft avslutning på zumba, borde vara mors dag lite oftarte!
Ja middag blev det men efter en massa tårta hoppade vi över potatis och byggde oss en macka istället.
 
 
♥  Fläskfileskivor eller rester av kött eller kyckling
 
♥  Stekta eller rostade brödskivor
 
♥ Sallad, tomater och lök
 
♥ Kallrökt skinka eller bacon (körd i micron 1 min så den blir krispig)
 
♥ Creme fraiche med lite dijonsenap, salt och peppar eller den dressing du gillar.
 

Nässelpesto med solroskärnor

 
Jag fick en liten hink med nässlor av svärmor häromdagen och jag blev så himla glad och tankarna började snurra.....och stannade till på nässelpesto.
Nu är det testat och det blev riktigt gott och det passade fint till kex, ost, salami, oliver och sån`t plock. Det blir ganska mycket av den här satsen men att röra ned det som blir över i nykokt pasta med bacon, småtomater och mera ost borde bli gott.
Jag hittade ett recept med solroskärnor men det funkar med mandel eller pinjenötter också.
 
 
NÄSSELPESTO

100 g förvällda nässelblad (skölj nässlorna noga och koka 2 minuter i saltat vatten)

1 vitlöksklyfta, pressad

3/4 dl (40 g) solrosfrön

1/2 dl riven parmesanost eller annan lagrad ost

1/2 tsk salt

2 dl olivolja

svartpeppar

lite pressad citron och ngn örtkrydda om man vill ha mera smak

 

 

1. Lägg ner nässlor, vitlök, solroskärnor, parmesan och salt i en mixer.

 

2. Mixa in oljan, lite i taget, till en grötig konsistens.

 

3. Smaka av med peppar och ev lite pressad citron.

 

Tobbes barbequesås

 
 
 
Ja egentligen är det väl Tinas sås men man visst namnger man mat och bak efter den som bjudit först?
Den här såsen är het och god och väldigt enkel att göra,  passar med en klick cremefraiche eller vitlöksås till den här såsen, sås till sås liksom.
Jaaaa jag är en såsälskare!
 
BARBEQUESÅS
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
1/2röd chili
1msk fänkålsfrön
1msk korianderfrö
1msk paprikapulver
1/2tsk svartpepparkorn
1/2dl japansk soja
1mskvitvinsvinäger
1/2dl rårörsocker
3dl ketchup
 
1. Skala och finhacka rödlöken. Skala vitlöksklyftorna och kärna ur chilin.
 
 
2. Stöt vitlök, chili och kryddor i en mortel.
 
 
3. Lägg allt i en kastrull tillsammans med soja, vinäger och socker.
 
 
4. Koka upp och låt puttra i ett par minuter, ställ åt sidan och låt svalna.
 

5. Blanda i ketchupen och låt såsen bli kall.

 

6. Häll upp på rena flaskor och förvara i kylen, såsen håller i minst 2 veckor.

 

 

 

Vi firade två tjejer från jobbet igår med lite småplock och grillning och tänk vad lämpligt att det ramlade in en dunk sangria för några dagar sedan. Den var riktigt god med frukt i glasen och mycket is!

(Ok jag vet att gratis är gott men jag skriver bara om det jag gillar, så ni vet)

 

Pastasås med kassler, paprika och spenat

 
Döper tillfälligt om min blogg till Pasta con Karin för nu duggar pastarätterna tätt här! Men vi äter nudlar mellan varven också som omväxling:-) Nu ska jag packa väskan och åka till huvudstaden med en kompis och vi ska våldgästa hos "sväjgan" i Älvsjö, wiiiehoo vad kul det ska bli. Planen är att komma hem med lite nya kläder men jag vet preeeecccis hur det blir, kassarna kommer vara fulla med kryddor och ätbart!
Nu kan jag nog sova gott i storstan också efter en vecka med byggfläktar!
 
PASTASÅS MED KASSLER, PAPRIKA OCH SPENAT 4 port
 
200g kassler
2 snackpaprikor eller 1 stor paprika
1 påse spenat, 70g
1 klyfta vitlök
4 dl grädde
1 dl chilisås
2 msk tomatpuré
mycket nymalen svartpeppar
salt
olja/smörklick till stekning
 
 
1. Strimla kassler och paprika och fräs i pannan så det får färg, låt vitlöken gå med på slutet.
 
2. Tippa i grädde, chilisås och tomatpuré och låt det puttra ihop någon minut.
 
3. Vänd ner spenaten, krydda och låt såsen koka ihop, servera till nykokt pasta!

Pasta med sparris, portabello och bacon

 
 
 
 
 
Sommarkänsla idag när det blev en dag med sol och värme, härligt!
 
PASTA MED SPARRIS, SVAMP OCH BACON 3 port
okokt pasta för 3
1 paket bacon
8 sparrisar i bitar
2 stora portabellosvampar eller 6-7 champinjoner
1 klyfta vitlök
8-10 småtomater
2 dl grädde
1/2 dl hackad timjan eller basilika / 2 tsk torkad örtkrydda
mycket nymalen svartpeppar
salt
riven parmesan eller annan lagrad ost
 
 
1. Koka pastan och fräsunder tiden svamp, bacon och sparris några minuter tills det fått färg.
 
2. Lägg i vitlök och halverade tomater och låt det fräsa en kortis, krydda.
 
3. Tippa sedan i grädde och örter, låt det koka upp.
 
4. Slå av pastavattnet och vänd ner pastan i svampsåsen och låt det puttra ihop.
 
5. Smaka av med mera kryddor och servera direkt med riven ost.
 

Fylld kycklingfilé med bulgursallad

 
 
Jag har fredagskänsla nu för på Let´s Dance snurrar de på som bara den fast det är torsdag! Idag åkte tallriset iväg och penseérna kom i lådor samtidigt som det blåste småspik och haglade. Då kröp jag in i mitt varma lilla växthus och planterade om gurka, tomater och melongurka. Känner på mig att det blir rekord i år..... typ 10 tomater och 3 gurkor då!
 
FYLLD MARINERAD KYCKLINGFILE`
1 kg kycklingfilé
 
MARINAD:
1 citron, saft och skal
1 dl olivolja
2 tsk sambal
2 klyftor riven vitlök
1 tsk salt
svartpeppar
 
FYLLNING:
5 skivor kallrökt skinka (1 skiva i varje filé)
1 näve basilikablad eller spenatblad
salt, peppar
grillkrydda
 
 
1. Blanda marinaden, lägg den och filéerna i en plastpåse och låt den marineras i minst en timme.
 
2. Ta sedan en vass kniv, stick ett hål på filén och gör en ficka.
 
3. Knöla in en skinkskiva och några basilika/spenatblad och krydda.
 
4. Bryn kycklingen på båda sidor, lägg den i en ugnsform och kör i 150 grader i ca 30 minuter, innertemp 70°.
 
 
BULGURSALLAD
3 portioner buljongkokt bulgur
8 champinjoner, stekta i smör
250g gula och röda körsbärstomater
200g fetaost
1 dl Kalamataoliver
1 rödlök
1dl hackad persilja och mynta

Dressing
1 citron, skal och saft
2 msk olivolja
1/2 msk honung
salt ,peppar

1. Koka bulgur i buljong och låt den kallna om du inte ska äta salladen ljummen. Stek svampen.

2. Dela tomater, fetaost och lök.

3. Hacka persiljan och myntan, blanda ihop salladen och slå dressingen över.

RSS 2.0