Julita Wärdshus med värsta bästa maten!

I helgen har mannen och jag varit på Julita och njutit av vinsten från potatistävlingen och jag är fortfarande i ett rustillstånd efter den matupplevelsen. Det beror inte på vinet som hörde till för det måste jag öva mera på att gilla men maten var helt fantastisk med smakkombinationer och konsistenser som bara var WOW! Det här kommer jag aldrig aldrig att glömma.........tackar Taffel och Svensk Potatis ja och självklart kocken Tommy!



Friterade zucchiniblommor och grissvål med dipsåser.



Rökt ål, saltad gurka, rostad lök och en sås med persilja och libbsticka.



Surdegsbröd med brynt smör eller ister med schalottenlök.



Rå pilgrimsmussla med äpple, kryddpeppar och "ostronsnö".



Potatis och purjolöksskum med Kalix löjrom, oxmärg och libbstickasky.



Kalvråbiff, vaktelägg, syltade kantareller och friterad potatis.



Potatis Bocuse d´or 2010.



Anklever med majrova, omogen mango och ättika.

 Hjälmargös med potatis tomater och musslor.



Hjortstek i variation med blodkräm, Karl-Johansvamp och rödvinssås.



Memma med chokladsorbet och maltsmulor.



Sensommarbär med citron, rödvin och lakrits.

Ja nu var det inte bara maten som var fantastisk utan det var hela herrgårdsområdet med alla växter och äppelträd och vackra hus. Förresten så bor ju Pettson och Findus där också!

   


Älggryta med kantareller

 




Jag har precis kommit hem från en eftermiddag/kväll i Sundsvall med min mamma och äldsta dottern Anna. Så värst mycket kläder blev det inte handlat men bäst av allt var ändå mat och prat hos Tant Anci och fröken Sara. Jag åt en sallad med renkött, Wästerbotten och pepparrotscreme, behöver jag säga mer.....

I morgon bär det av på roligheter, åhhh jag längtar så. Jag vann ju en tävling och priset tas ut nu i helgen, rapport kommer till veckan!


Jag fick 1 liter gula kantareller av svärmor som varit i skogarna i Värmland, GULD!

ÄLGGRYTA MED KANTARELLER
5 hg grytbitar
1 liter gula kantareller
5-6 små morötter
1 gul lök
1 klyfta vitlök
2 msk tomatpuré
1 msk soya
10-12 mortlade enbär
1 liter buljong från kok eller tärning
2 dl grädde eller creme fraiche
smör till stekning
salt och peppar
bladpersilja

Bryn köttet i smör så det får färg, krydda.
Tippa i buljongen och låt köttet puttra tills det nästan är mört.
Lägg i morötter i bitar och puttra vidare.
Stek svampen i smör och låt vitlök och lök fräsa med.
Lägg över svampfräset i grytan tillsammans med grädde, tomatpuré och soya.
Låt grytan puttra tills köttet är riktigt mört.
Smaka av med mera kryddor och persilja på slutklämmen.


Kött med ljuvlig marinad mmmm......

 



Mmmmm, så låter jag när jag äter något gott och det är rätt störande för omgivningen(tror jag)så jag jobbar på att inte säga mmmm hela tiden men det är inte så lätt ska ni veta, mattics ? Men det finns en till i min släkt som låter lika så det kanske är ärftligt! Det var helt omöjligt att vara tyst när mamma bjöd på det här köttet häromdagen......

KÖTT MED DRESSING
500 g färdigstekt rostbiff/tjälknöl/filé/stek, vad du nu har
rostbiffsrecept finns här

Marinad:
1/2 dl rapsolja
1 msk vatten
1 msk balsamicovinäger
2 klyftor vitlök
3 msk hackad basilika
1 tsk salt
1 tsk stött rosépeppar

Hacka och blanda ihop dressingen och ringla den över köttet innan servering!

Jag får knappt några chilisar i år, först växte dom snigelsakta trots värme och näring, fattar ingenting dom brukar ju växa som ogräs.  Sedan hör och häpna har fåglarna ätit upp de tre finaste som jag planterat ute mot söderväggen, bara stammen finns kvar! Gourmet-trastar kanske?!


Annas svartvinbärsjuice



Anna som jag jobbar med nu bjöd på en tokgod juice häromdagen som jag har gjort nu. Tur hade jag för min Anna hade plockat svartvinbär, rensat och lagt i lådor i min frys, inte illa va? Nu känns juicen så mycket enklare att göra om ni förstår. Du får dricka i raketfart eller frysa in godingen för den håller bara 2 dygn sen övergår den till vingeljuice! Men jag lovar att den är slut innan......

ANNAS SVARTVINBÄRSJUICE
3 dl repade svarta vinbär
6 dl kallt vatten
1/2 dl socker

Mixa bären med en stavmixer.
Tippa i kallt vatten, rör om och ställ det kallt över natten.
Sila juicen och rör ned sockret.
Ljuvligt gott!

Chili con chorizo eller korvgryta med bönor!




En riktig vilodag har jag haft idag bortsett från promenaden tidigt i morse. Ingen ork till några större projekt utan bara softat och småstökat lite  här hemma. Middagen blev ingen stor ansträngning heller som ni ser men det blev en helt ok korvröra. Ta det du har i grönsaksväg och har du tacorester så är det perfekt, just det jag hade en halv burk tacosås som också åkte med! Nu var min plan att tippa i en burk kidneybönor men eftersom jag är så himla snäll så tog jag dom på sidan och kokade pasta till mannen. Bönor är det enda som han har lite problem att äta men vita går bra och bruna också hmmm...konstigt det där..... borde tippat i dom ändå!

CHILI CON CHORIZO 4 port
300g chorizokorv
1 lök
2 paprikor
8 champinjoner
1 liten burk majs
1klyfta vitlök
1 burk vita bönor i tomatsås
1/2 dl tomatpuré
1 dl vatten
färsk chili/flakes/tabasco
2-3 tsk spiskummin
salt och peppar
2 msk olja

Tillbehör:
creme fraiche på toppen
kidneybönor, pasta eller ris

Fräs korv och grönsaker i oljan, tippa sedan i majs, vita bönor, tomatpuré och vatten.
Smaka av med chili och kryddor så det blir så "hett" som du vill ha det.




Här finns ett gott recept också om ni är många och dessutom har köttfärs till hands!

Grönkålssoppa med ägg och krutonger



Läcker och lyxig lördagsmiddag eller? Nej inte direkt men jag hade soppan klar sedan igår och vi har varit på fotboll hela dagen så det passade perfekt och vi råkar ju dessutom gilla soppa i det här huset. Äggen har tagit en djupdykning och krutongerna åt vi opp innan kameran kom fram så ni får fantisera dit dom i tallriken. Lite bacon på toppen är inte heller fel mina vänner !

GRÖNKÅLSSOPPA 3-4 port
200 g färsk grönkål eller fryst
1 lök
1 klyfta vitlök
2 msk smör
1 "plätt" fond du chef/buljongtärning
1 liter vatten
1,5 dl grädde
salt och peppar

KRUTONGER
formbröd i bitar
smör
olivolja
örtkrydda och salt

Smält smöret i stekpannan och tippa i krutongerna.
Ringla lite olivolja och kryddor över.
Stek brödet tills det är knorpigt och fått färg.


Jag fick plocka grönkål på Näset i svärmors land och det finns myyyycket kvar, perfekt det och man kan ju plocka långt in på kalla hösten.

Hallonsylt med en gnutta rödvinbär



Jag brukar ha i något syrligt när jag kokar hallonsylt typ citron, lime eller rabarber men den här gången testade jag med rödvinbär och det gick lika bra. Gott i frukostfilen tycker jag men vill du inte frysa in sylten så måste det till lite konserveringsmedel annars möglar den snabbt.

HALLONSYLT
0,5 kg hallon
1 dl röda vinbär
3 dl strösocker
1/2 dl vatten

Koka ihop allt på svag värme och låt det småputtra i ca 20 minuter.


Anna har kommit hem från Sundsvall några dagar och jag blir såååå glad! Nu har vi grillat och tagit en långpromenad, mysigt fast det var lite kyligt. Hon tog en sväng i "sommarbilen" trots det!


Omelett med trattisstuvning



Dax att äta upp trattisarna och hoppas på en bra svamphöst. Jag gick nyss en sväng och spanade efter något nytt svampställe men jag gillar rödgula trumpetisar bäst och det är på tok för tidigt för dom än. Drömmen vore att hitta gula kantareller för något sånt ställe har jag inte och det ska ju finnas här i krokarna. Kanske jag ska pressa Olle, Fridas pojkvän för han brukar plocka han.......


SVAMPSTUVNING
5 dl torkade trattkantareller
1 liten lök
2 msk smör
en bit gorgonzola eller ädelost, typ 2 msk
3 dl grädde
salt och peppar

Låt svampen ligga i blöt några minuter.
Krama ur vätskan och stek den i smör.
Hacka löken fint och låt den fräsa med på slutet,krydda
Tippa i grädden, smula i osten och låt allt puttra ihop.

OMELETT, 3 tunna i pannan
6 ägg
6 msk vatten
salt och peppar
smör till pannan

Blanda ihop smeten och stek 3 tunna omeletter och lägg på tallrikar.
Fördela svampen på omeletterna, vik ihop och mumsa loss!

Tänk att jag lyckats vattna ihjäl mina surfinor i år igen, repris från ifjol........tror dom åker i komposten.....

ANNA DEWDROPIA jag kan inte kommentera hos dig för jag får inte till det!!!!!! Du har inte inställningen namn/webbadress och det är bara den jag får till.....


Baconlax med ostbroccoli




Skön söndag som började med morgonprommis, stök hemma med tvätt och växter, hallonplockning på Näset och syltkok och efter det middagsfix. Jag har inte testat bacon med lax förrut men det passade fint ihop och eftersom det var så fint väder så blev det snabbast möjliga gratäng för jag ville vara ute i sköna solen.

BACONLAX
4 portionsbitar lax
1 paket bacon
salt och peppar
1 msk smör

Salta och peppra på fisken och vira 2 baconskivor runt varje filé.



Stek i smöret några minuter på varje sida, hellre för kort stektid än för lång!




OSTBROCCOLI
500g tinad broccoli
3 dl creme fraiche 34%
1 tsk sambal
1 stor klyfta vitlök
2-3 dl riven ost
salt och peppar

Jag tinade fryst broccoli och la den i en gratängform.
Blandade ihop resten till en kall sås och tippade över broccolin.
Gratinerade i ugnen 200 ° tills allt var varmt och lite brunt på ytan.


Jag fick nyss telefon från sonen som vandrat vid Kebnekaise och allt hade gått bra bortsett från storm en natt så tältpinnarna började flyga. Skönt att allt gått bra! Yngsta dottern är i Liverpool på fotboll och matchen slutade 1-1, det kanske var lika bra det för hon och pojkvännen höll på varsitt lag.....

Hallonkaka som jag älskar!



Nu är jag hemma efter en dag i Attmar på spelmansstämma, kul att spela med både nya och gamla spelvänner. Visstuga blev det på slutklämmen och jag känner att jag verkligen saknar någon att sjunga dom här gamla trallarna med, jag måste kanske åka till Ulla i Ockelbo. Jag har bedrövligt dåligt minne och kommer knappt ihåg vad jag gjorde igår men när någon sjunger en truddelutt som jag inte hört på 25 år då minns jag minsann!
Hallon mina vänner är väl gott det? Jag plockade 5 liter häromdagen och gjorde den lättaste och godaste av bärkakor, ta de bär/sylt du har och ät med glass till, yummie!


HALLONKAKA

150 g smör

2 dl socker  
                                                                                                          image117
1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 ägg

3 1/2 dl vete
 
3 dl fast hallonsylt eller bär+socker




1. Vispa smör och socker och tippa sedan i ägget.

2. Blanda mjöl,bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i smeten.

3. Tryck ut degen i en pajform och jämna till den.

4. Lägg sylten på men lämna en kant med bara deg runtom.

5. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 30 minuter.

6. Ät kakan när den kallnat med vaniljglass eller grädde, den ska vara lite "degig" i mitten och den är grymt god!


Choritzokorv med vitlöksost och grönsaker



Ibland när man ska skynda sig med maten för att man är så hungrig att man nästan äter upp maten olagad så blir det inte bra men vet ni det blev det idag! Korvar och grönsaker som inte blivit grillade i helgen fick åka in en sväng i ugnen och i korven smetade jag ner en burk vitlöksost. Att det var lätt och klart på en liten kvart gjorde heller inget! 

CHORITZO MED VITLÖKSOST 2-3 port
3 choritzokorvar eller någon annan korv med smak
1 liten ask creme bonjour vitlök
10-12 färska champinjoner
1 zuccini
1 rödlök
2 klyftor vitlök
2 msk olivolja
1-2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk salt

1. Dela grönsakerna i stora bitar och lägg dom i en ugnsform.

2. Blanda oljan med kryddorna och vänd runt det i grönsakerna.

3. Gör ett djupt snitt i varje korv och kläm ner osten där.

4. Lägg korvarna i grönsaksformen och stek i ugnen 15-20 minuter i 225° ugnsvärme.

5. Passar fint med pasta till tycker jag och en klick creme fraiche med vitlök!

Jag har ett extremt dåligt samvete att jag inte åkte och tittade på dotterns fotbollsmatch nu ikväll fast jag vet att jag inte alls behöver ha det. Hon är 20 år och har en pappa som är där och supportar och hejar och jag hade en massa stök här hemma som skulle fixas. Dessutom ska hon åka till Liverpool i kväll med sin pojkvän, lättgissat vad dom ska göra där och jag får alltså säga hej på telefon bara.....inte kul....

Farmors fullkornsbröd och gurkyra!




Första gurkan! Jag är så himla stolt över den för det är mitt livs första och nu bryr jag mig inte om att gurka är lättodlat och att det finns dom som får så mycket gurka att dom kastar det på folk, nej jag är sååå glad och god var den också! Det kommer flera så jag kommer att bli gurklycklig igen! Här har gurkan sällskap av lite annat grönt och skönt och några små gurkörtsblommor på toppen. Sockerärtorna är mina men majsen är så köpt den kan bli, jag provade att odla det ifjol men tänk att den trivdes inte i takdropp och inte bakom en stor physalisbuske helller, knepigt....
Nu väntar jag att alla små gröna tomater ska ändra färg till rött och gult.





Tyvärr har jag tappar bort bilden på det här brödet som jag fick av svärmor för ett tag sedan men jag lovar att det är gott. Hon hälsar att det går fint att använda en påse "4 krosskorn" om du inte vill köpa alla olika krosssorterna.

FARMORS FULLKORNSBRÖD
50 g jäst
11 dl ljummet vatten
1 msk salt
2,5 dl krossad råg
2,5 dl krossat vete
2,5 dl vetekli
2,5 dl linfrön
125 g russin
ca 17 dl vetemjöl

1. Lös jästen som vanligt i vattnet.

2. Blanda i allt det övriga till en slät och ganska lös deg.

3. Häll degen i 3 smorda avlånga formar och låt dom jäsa i ca 1 timme.

4. Grädda längst ner i ugnen i 175 ° i ca 1 timme.

 

Ha en toppenkväll för det ska jag ha med några vänner hos Katri!

 


Grillad kyckling med grönsaker i folie



Ja det blev en riktig foliemiddag det här! Jag är ingen fena på foliemat för oftast när man är många så tycker jag att det är lite bökigt. Nu var vi bara två stycken till middag och dessutom var kycklingen bara att ställa direkt på grillen. Jag testade Kronfågels färdigfixade folieform som jag aldrig köpt eftersom jag gillar att krydda min egen kyckling. Nu måste jag dock erkänna att kycklingen var supergod, perfekt kryddad, riktigt saftig och väldigt lättsam en dag då solen skiner! Kycklingbitarna fick komma upp från formen på slutet för jag ville ha grillyta.

 FOLIEGRÖNSAKER
1 paprika
1 dl majs
10-12 sockerärtor
1 vitlök, färsk som jag delade på mitten
1 rödlök
salt och peppar
kryddsmör

Ta dubbla foliebitar och lägg på grönsakerna.
Krydda och lägg en rejäl klick kryddsmör eller vanligt smör.
Knöla ihop till täta paket och ställ på grillen i ca 10 minuter.

KRYDDSMÖR TILL KÖTT,  MACKA ELLER GRÖNT
Nu är det här en stor laddning men det går att göra finfina rullar, plasta in och stoppa i frysen!
300g smör
3 klyftor vitlök
5-7 soltorkade tomater
(1 msk kapris eller lite oliver) tar jag bara ibland
1 dl blandade färska örter (salvia, timjan, persilja)
svartpeppar ev. salt

Kör allt i matberedaren tills det blir slätt!


GRILLAD TOMAT
1 tomat per person
ost av något slag, cambozola, ädelost, färskost
salt och peppar 

Skär av toppen på tomaten.
Krydda och lägg ost på toppen.
Gör ett foliepaket av tomaten och lägg på grillen i ca 10 minuter.




Mockarutor, höga som jag gillar!


Vanliga mockarutor har jag inte gjort på flera år men jag bakade i början på veckan då jag skulle
vara kioskgumma på fotbollen. Jag brukar inte direkt mäta till långpannekakor men nu gjorde jag det med penna och papper i högsta hugg.

MOCKARUTOR
5 ägg
5 dl socker                                   
200g smält smör
2 dl mjölk
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Vispa ägg och socker flufsigt.
Smält smöret och tippa i mjölken.
Blanda ihop allt det torra.
Blanda omväxlande i mjöljoxet och mjölkjoxet till en slät smet.
Tippa smeten i en smörad och mjölad långpanna och grädda i 175° i 25-30 minuter.
Låt kakan svalna.

Glasyr:
75 g smör
1 msk kakao
3 msk starkt kaffe
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
75 g mörk choklad

Smält smöret och lägg i chokladen så den får smälta.
Sikta i resten och rör till en slät glasyr.
När kakan svalnat breder du på glasyren och strör över rejält med kokos.
Skär i bitar när den kallnat.


Jag lånade en liten bild från DanSukker eftersom jag inte hann fota själv. Titta in där för det finns massor av recept!

Blev väckt på ett konstigt sätt i morse, raspiga ljud på bron och på husväggarna, inbillning tänkte jag men när dörrhantaget rasslade och for upp och ner några gånger då studsade jag upp! Utanför köksfönstret satt en stoooor hund!
Vilken sort kanske hundvännerna undrar men det var varken tax, schäfer eller gråhund dom sorterna som jag är bäst på. Nu kom hunden hem till sig efter några timmar och jag tordes öppna altandörren igen. Det var visst en väldigt snäll och lydig hund men jag är liksom skraj ändå......


Kycklingrullar







Vi hade grillparty här igår kväll och jag knäppte inte ett endaste kort varken på mat eller vänner så därför kommer det en eftersläntarmiddag från början av veckan här. Färska pastaplattor som först skulle bli vanlig lasagne men slutade som canneloni med kyckling. Det blev kanske ett virrigt recept det här men kanske för att jag känner mig som en virrpanna just nu!  Jag måste ta en kvällsprommis innan det är godnatt.

KYCKLINGRULLAR 3-4 port

250 g färska lasagneplattor
2 stora kycklingfileér
1 paket bacon
1 lök
2 nävar broccoli
2 klyftor vitlök
1 dl basilika eller något annat kryddgrönt
2 dl ost på toppen

Dela kycklingen i småbitar.
Stek bacon och kyckling.
Låt lök, vitlök och broccoli fräsa med på slutet.
Smaka av med krydddor och grönt.
Fördela fräset på lasagneplattorna och rulla ihop dom.
Lägg dom i en form och varva de båda såserna.
Strö riven ost på toppen och gratinera i 225° i ca 20 minuter.

TOMATSÅS
1 burk Dolmio tomatsås eller:
500g passerade tomater                                                              
1 liten lök
1 solovitlök
1 msk olja
1 buljong fond du chef
2 dl vatten
1 tsk socker
2 tsk balsamvinäger
1 tsk chilimix/örtkrydda
salt,peppar

Hacka löken och riv vitlöken.
Fräs det mjukt i lite olja.
Slå på tomater,vatten,buljong,socker,vinäger,kryddor och låt det
småputtra medan du förbereder det övriga.

OSTSÅS
3 dl grädde
3 dl creme fraiche
2 dl riven ost med smak

Blanda ihop till en sås som inte behöver koka.

Hjälp vart tog den här veckan vägen? Planen var att baka en tårta nu ikväll och bjuda på imorgon eftersom det är sista dagen på jobbet men men....när klockan var nära 19 och jag gick förbi tårtdisken på Konsumfiket då gick planen upp i rök och förvandlades till köpetårta istället!




Västerbottenpaj med rom och cremefraiche



Idag har jag jobbat första dagen efter semestern och som man gruvat sig helt i onödan, har haft en helt fantastisk dag med helt fantastiska barn som jag kommer att sakna såååå himla mycket. Jag byter jobb på måndag från förskola till särskola och det känns riktigt riktigt spännande!
Svägerskan Maria som bor i Stockholm är på väg hit på en semestertripp just nu och bara för det kom jag att tänka på en paj som hon bjöd på i sommar. Hon skar små bitar perfekt som ett litet tugg före maten eller gott till lilla kräftskivan (eller stora!). Oj varför tänkte jag på kräftor........det är nog en av mina topp 5!
Receptet på pajen hittade jag här.


VÄSTERBOTTENPAJ

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
1-2 msk vatten

Fyllning:
300 g (8 dl) riven västerbottenost
6 ägg
6 dl mjölk
1 krm salt, 2 krm svartpeppar

Till garnering:
100 g löjrom, sikrom eller laxrom
1-2 dl crème fraîche
finhackad rödlök


Ceasarsallad en sommarfavorit!




Det här är en lätt och god sallad som är sommar tycker jag (ok jag bloggade om den i vintras också) och som är perfekt om det blivit lite kyckling över. Det måste inte vara äkta parmesan för att det ska vara gott, det blir helt perfekt med en lagrad svensk ost också!

CEASARSALLAD för 2
1 stor grillad/stekt kycklingfilé
1 paket stekt bacon
1/2 kruka romansallad eller isbergsallad
10 småtomater
flagor av ost med rejäl smak

Krutonger:
3 formbrödsskivor utan kanter
2 msk smör+1 skvimp olivolja
salt och peppar

Skiva brödet till tärningar och stekr det knorpigt i fettet.
Krydda med salt och peppar eller någon örtkrydda.

Dressing:
1 tsk dijonsenap
1 tsk vinäger
1 tsk honung
1 klyfta riven vitlök
1 äggula
1/2 dl olja
1 msk vatten
salt och peppar
1/2 dl fint riven stark ost

Mixa/vispa ihop senap, vinäger, honung, vitlök och äggula.
Droppa sedan i oljan och kör/vispa hårt.
Om dressingen är för tjock så rör i lite vatten.
Smaka av med kryddor och ost.


1. Vänd runt lite av dressingen i salladen.

2. Fördela sallad, kyckling, tomater, bacon och krutonger på två tallrikar.

3. Ringla över lite mera av dressingen, strö över lite ost och ät på direkten!



Nu är det färdigsemestrat för mig och som vanligt är man brydd var 4 veckor tagit vägen!?  Jag har verkligen haft en toppensemester men varför går tiden så himla fort?! Fast man gjort massor så är det ändå vänner och annat man inte hunnit med, jag hade tänkt vara på Näset mycket mycket mer.....

Här kommer några bilder från en tripp häromdagen!

 
Marianne jag la bara ner en bullpåse!!


Vännerna på bryggan i Mellanfjärden.


Hungriga efter Dollarstore, loppisar och utsiktsberg!


Skatans restaurang hade en ljuvlig lax!

Hemma var vi på sena kvällen efter 40 mil på krokväg, vi tog alla småvägar vi kunde hitta.


RSS 2.0