Köttbullar i tomatsås

 
 
Ja här blev det Lady & Lufsenmat idag men inte sååå romantiskt med trubadur och rutig duk men tända ljus i allafall. Jag har haft en riktig kanondag med yngsta dottern som PT på årets första joggingtur.....ok det blev hälften promenad också. Efter den energikicken så tog jag ner julgardiner och allt rött i vardagsrummet och det var ju på tiden så nu kan våren komma!
 
KÖTTBULLAR I TOMATSÅS
5 hg köttfärs
1 ägg
2 msk ströbröd
1 dl grädde eller vatten om du har fet färs
1 klyfta vitlök
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
 
1. Blanda ihop allt utom färsen och låt det svälla några minuter och blanda sedan i färsen.
 
2. Rulla köttbullar av smeten och de ska sedan kokas i tomatsåsen men det funkar att steka dem som vanligt också om man vill ha stekytan och servera såsen vid sidan om.
 
 
Jag vet att det inte brukar vara grädde och buljong i den här rätten utan en mustig tomatig sås men det slank liksom bara ner i grytan!
 
 
TOMATSÅS
1 burk hela tomater eller krossade
1 /2 dl tomatpuré
2 klyftor finhackad vitlök
2 dl kraftig buljong/1 buljongtärning+vatten
1 dl grädde
2 tsk vinäger
1 msk honung
massor av nymalen svartpeppar
1 kruka basilika
2 msk olivolja
riven parmesan eller någon annan ost med smak
 
 
1. Finhacka vitlöken och fräs den en kortis i oljan men den ska inte få färg, låt tomatpurén fräsa med.
 
2. Tippa i allt utom basilika och grädde och låt såsen puttra i 5-10 minuter.
 
3. Rör i grädden och lägg sedan i köttbullarna och låt de bara småputtra under lock i ca 10 minuter.
 
4. Hacka basilikan och rör ned den och smaka av såsen med mera kryddor.
 
5. Servera till nykokt pasta!

cream cheese brownies

 
 
Blir ni kaksugen i helgen så lovar jag att ni hittar massor med goda recept här i kakhörnan!
Jag hoppas den här kakan är god för den ska ätas i helgen med ett kompisgäng. Mannen ville ha en tuppkaka som är hans favorit men jag var chokladsugen och den som bakar bestämmer.
Ha en trevlig helg mina bloggvänner och jag håller tummarna för solsken och härliga skidbackar!
 
 
 
CREAM CHEESE BROWNIES

200 g smör
250 g mörk blockchoklad
4 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
½ msk snabbkaffepulver
1 msk vaniljsocker
4 ägg

TOPPING som ska gräddas
200 g cream cheese
½ dl florsocker
1 äggvita

 

 

1. Smält smöret, bryt i  chokladen och rör tills den smält.


2. Tippa i sockret, rör och låt svalna lite.


3. Blanda vetemjöl, bakpulver, kaffepulver och vaniljsocker och rör ned det i chokladsmeten, knäck i  äggen och rör runt.


4. Häll smeten i en bakplåtsklädd  form ca 25-30 cm.


5. Blanda cream cheese,florsocker och äggvita, rör eller vispa några varv med elvispen.


6. Klicka blandningen över chokladsmeten och dra runt med en gaffel eller bordskniv så att
det blir ett fint mönster.

7. Grädda i ugnen 175 grader i 30- 40 min.


Lax i ugn med kräftstjärtar

 
Lätt, läcker lax som passar fint till både fest och helgmys!
Receptet hittade jag i Mårtenssons kök men jag hade inget dillfrö så det blev fänkålsfrön istället och färsk dill i röran. Det enda som var problemet var sikten in i ugnen....fattar inte varför jag låter  ugnen "gro igen" och se vidrig ut.... och när den är blänkade ren tänker man att nu ska här hållas efter...jo tjena!
 
LAX I UGN MED KRÄFTSTJÄRTAR 4port
 
4 portionsbitar lax
200g (ca) kräftstjärtar frysta eller i lag
1/2 dl majonäs
1 dl creme fraiche
1/2 dl dill
1 tsk fänkålsfrö
1/4 tsk cayennepeppar
vitpeppar och en nypa salt
1/2 citron, saften från den
 
1. Skär ett snitt mitt i laxfilen och pressa citron över fisken, salta och peppra.
 
2. Blanda ihop de övriga ingredienserna och lägg en klick av fyllningen i varje skåra på laxen.
 
3. Gratinera fisken i 225 grader i 12-15 minuter.
 
 
 
 
 
DILLSÅS
2,5 dl matlagningsgrädde
1 fiskbuljongtärning
2 dl crème fraiche
1 msk pressad citron
1 dl hackad dill
salt och peppar
maizenaredning
 

1. Koka upp grädde och buljongtärning, vispa i crème fraiche och citronsaften.
 
2. Red av såsen och låt denkoka några minuter, smaka av med kryddor och ev. mer citronsaft.
 
3. Rör till sist ner dillen och servera såsen till fisken.
 
 
 
 

Rårakor med bacon och lingon

 
Ja här sitter man och vilar knäna efter en helg i backarna?!  Skandal, nu måste jag sätta igång med lite träning snart....fast inte ikväll...och inte imorgon för då ska vi fira sonen som fyller 25 (hur gick det till?) och kommer hem och ska bjuda på tårta.
Här kommer en av hans favoriträtter men imorgon ska vi vara lata och gå ut och äta thaimat efter jobbet.
 
 
RÅRAKOR 4 port
 
7-8 hg potatis ( hade tunnskalig potatis så jag bara tvättade den och rev med skalet på)
3 ägg
salt
smör till stekning
3-4 hg bacon eller fläsk
 
 
1. Riv potatisen (matberedare tog jag) och blanda den direkt med ägg och salt (smeten blir snabbt lite mörkare men don`t worry)
 
2. Smält smör och klicka ut smeten så tunt du kan och stek i inte allt för het panna tills de blir krispiga.
 
3. Servera med stekt bacon eller fläsk och lingonsylt till är ett måste

Lakritspannacotta med hallon



Jag köpte ingen "Allahjärtanspresent" till mannen men jag har gjort en efterrätt som jag tror att han gillar!
Receptet tog jag hos Louise.
Nu ska vi smaka, omdöme kommer senare.....
 
 
 
LAKRITSPANNACOTTA  4 små glas
1 gelatinblad
2,5 dl grädde
1/2 dl socker, knappt
25 g mortlade lakritsalgodisar eller 1-2 tsk lakritspulver eller turkisk peppar
 
Topping
1 dl hallon
1 msk florsocker
choklad med lakritssmak, ljus eller mörk

 
1. Lägg gelatinbladet i blöt i rejält med kallt vatten i minst 5 minuter.
 
2. Koka upp grädde, socker och lakritspulver (mortlade godisar) i en kastrull, rör så att allt löser upp sig och låt det sedan koka upp.
 
3. Ta av kastrullen från värmen och låt lakritsgrädden svalna någon minut.
 
4. Krama ur allt vattnet från gelatinet, lägg ner det i grädden och låt det smälta ner.
    Rör om ordentligt så att gelatinet fördelas ordentligt.
 
5. Häll upp i fyra små glas och ställ dem i kylen för att stelna i minst tre timmar.
 
6. Mixa hallon och florsocker och toppa med den såsen och hackad choklad.
    Det funkar fint med hela hallon också!
 
 

Gubbröra på macka jo ja tacka!

 
 
Salt är en smak som jag känner liiite just nu och mina bortblåsta smaklökar är hjärtligt välkomna tillbaka NU!
 
 
GUBBRÖRA, till 2 rejäla mackor eller flera små
3-4 ägg
1 stor lök
100-150 g ansjovis
3 msk hackad dill eller gräslök eller både ock
svartpeppar
en rejäl smörklick
 
 
1. Koka äggen och skär dom i småbitar.
 
2. Hacka lök, ansjovis och det gröna fint.
 
3. Fräs först löken mjuk i smöret och rör sedan i resten.
 
4. Smaka av med svartpeppar och dill och servera varm eller ljummen på macka eller på en sillbuffé.
 
 
 
Ni har väl inte glömt att rösta på The Black Box ? Var med och bestäm inehållet i svarta lådan.......
Du kan vinna ett presentkort på Bagaren&Kocken värt 300 kronor

Kycklingwok med mycket kål för de som tål!

 
 
Nu är jag himla trött på den här förkylningen som däckat mig hela veckan, vekling som man är. Vill ni veta vad som hänt i nyhetsmorgon, Malous soffa, Plastikkirurgerna (hjälp vad de suger ur, lyfter och stoppar opp), spökena i Det okända,? Jag har legat och glott på det mesta och känner mig som en osalig ande själv snart och längtar till jobbet. Det som var svårt att sluta tänka på var Uppdrag granskning om näthoten, så fruktansvärt! Höjdpunkterna var väl ändå alpina VM och finalen i Årets Kock, oj det blev nästan en tv-blogg det här.
Min smak och lukt är ju helt borta så det spelar ingen större roll vad man äter (hmm..man skulle ju kunna äta lite mindre?) här får ni hur som helst en alldeles vanlig wok som blev helt ok utan paprikor, sockerärtor och minimajs, om man nu vill tänka på vad som är svenskt och säsong i grönsakväg och ibland känns det riktigt bra. ( Kan ju också hänga ihop med att jag bara hade kål och morötter hemma :-)
Gör som ni vill och är ni också förkylda så dra på med mera chili, ingefära och vitlök!
 
 
KYCKLINGWOK för 3 eller kanske 4
 
2 kycklingfileér
3 msk olja
1/2 citron, saften
1 msk finriven ingefära
5 hg blomkål, vitkål, broccoli
2 morötter
1 rödlök
2 klyftor vitlök
1/2-1 chili eller torkade flakes eller lite sambal
fisksås
salt och peppar
färsk koriander om du gillar det
 
1. Skär kycklingen i småbitar och lägg den tillsammans med olja, citron och ingefära i en plastpåse medan du skär grönsakerna i bitar och strimlor. Kycklingen kan gärna marinera längre!
 
2. Fräs grönsakerna hett och snabbt, krydda, fräs också med vitlök och chili och lägg över på ett serveringfat/form.
 
3. Stek till sist kycklingen, krydda och lägg den på grönsakerna.
 
4. Servera med ris eller nudlar!
 
 
Det finns ju många färdiga såser att köpa och det funkar bra med sweet chili sås på flaska men jag tycker det blir gott att blanda i lite japansk soya och pressad citron och servera vid sidan om.
 
 
WOKSÅS
1,5 dl sweet chilisås
1/2 citron, saften
2 msk japansk soya
(1/2 msk finriven ingefära)
 
Blanda ihop, smaka av och servera kall!
 

Öring med dill och citronsås...

 
 
 
Säg hej till fina fisken!
Gissa om jag blev glad när jag fick den här av snällaste svågern?
Det blev enklaste receptet utan krusiduller!
Jag pressade citron i fisken, salt, lite peppar, mycket dill, citronskivor och några smörklickar. Skjuts in i ugnen på 175 grader ( ca 45-50 minuter 1,8 kg ) och med lök, dillstjälkar och en vattenskvimp i formen så det blir en god sås sen.
Petter kom hem och grejade med datorerna idag och det blev så jättebra, snabbare om man säger så och då passade det fint med en stor fisk till middag.
Varför är inte vi intresserade av att fiska i den här familjen? Bara att äta den liksom....ok Petter fiskar iaf på sommaren.
 
 
Det funkar ju att slå grädde och såsjox direkt i ugnsformen också men jag gjorde den vid sidan om.
 
 
DILL OCH CITRONSÅS
5 dl grädde, funkar ju med hälften mjölk också
1-2 dl buljong från fisken
1 citron, saften från den
1 fond du chef fisk  / tärning
2 tsk honung
maizena +vatten till redning
1 dl hackad dill
nymalen vitpeppar
 
1. Koka ihop grädde, citron och fond några minuter och sila sedan i vätskan från fiskformen.
 
2. Låt allt koka ihop, red en gnutta om du inte låter såsen koka länge och tjockna på sig så.
 
3. Smaka av med honung, dill och kryddor.
 
 
 
Ångkokaren är fiffig att lägga grönsaker i och på potatiskastrullen bara. Fisk funkar också men jag har bara kört grönsaker. Nu var planen att bara äta de ångade men ibland ändrar man sig mitt i stöket och de hamnade allt i en form med kokta rödbetor och riven ost på toppen. Grillen på högsta en kortis tills osten smält!
Getost, Västerbotten, brie eller en lagrad med smak blir gott.
 
 
Nu har jag kokat ingefära och ska dricka avkoket med honung och citron för jag har ont i halsen som en tok så det blev ingen gympa den här söndagen heller.....och jag som längtat.
Ha en skön söndag mina matvänner!
 

Fredagsmys och vintest

 
Som kontrast till blodpuddingen i veckan så blev det "gomiddag" med oxfilè, rotsaker i ugn och en grönpepparsås och före det lite ost och efter lite god choklad. Anledningen var......
 
 
 
 
....att när jag kom hem från jobbet låg det ett paket på min bro.....alltid spännande med paket och den här gången var det vinprover på The Black Box som kommer i början på april. Vi är några bloggare som ska tycka till om proverna men det är svenska folkets röster som väger tyngst.
 
 
 
Det här var ett blindtest och vi smuttade och luktade och smuttade igen, riktigt roligt men det var inte lätt att känna speciella smaker. Jag tyckte jag kände en lite chokladig smak men det kanske hängde ihop med chokladen i munnen också :-)  Vi var helt överrens om vilket vin som var godast i alla fall!
Kolla in och tyck till på FACEBOOKSIDAN!
 
A: Fräsch syrlighet, passade fint till osten
 
B: Lättdrucket, fruktigt
 
C: Passade bäst till maten

RSS 2.0