Tjälknöl
Mat som lagar sig själv när man sover gillar jag just nu!
TJÄLKNÖL
I 75° ugnsvärme stoppar du in den frusna steken på 1-1,5 kg i 11-12 timmar (jag vill ha köttet rosa så jag brukar plocka ut köttet efter 11) Termometer funkar ju att sätta i efter några timmar om man vill ha exakt temperatur.
Saltlagen till köttet kokar inte jag upp utan rör bara ihop allt tills saltet löst sig och det är fritt fram för favoritkryddor:
1 dl salt
5 dl vatten
1-2 vitlöksklyftor
torkade eller färska örter
peppar (röd grön vit svart)
När köttet är klart så lägg det i dubbla plastpåsar, slå i lagen och låt det ligga i 5 timmar ungefär.
I 75° ugnsvärme stoppar du in den frusna steken på 1-1,5 kg i 11-12 timmar (jag vill ha köttet rosa så jag brukar plocka ut köttet efter 11) Termometer funkar ju att sätta i efter några timmar om man vill ha exakt temperatur.
Saltlagen till köttet kokar inte jag upp utan rör bara ihop allt tills saltet löst sig och det är fritt fram för favoritkryddor:
1 dl salt
5 dl vatten
1-2 vitlöksklyftor
torkade eller färska örter
peppar (röd grön vit svart)
När köttet är klart så lägg det i dubbla plastpåsar, slå i lagen och låt det ligga i 5 timmar ungefär.
Kommentarer
Postat av: Karin
Tjälknöl har jag faktiskt aldrig ätit, men jag har hört många som säger att det är väldigt gott!
Svar:
Karin Walker
Postat av: Mammas minsting
GE MIG!! <3 det ser så mumsigt ut!
Svar:
Karin Walker
Postat av: Receptbyran.se
Verkar som många fastnat för tjälknöl nu. Vad är det som gör det speciellt?
Svar:
Karin Walker
Trackback