Champinjoncarpaccio med jordärtskockschips, parmesan, nötter och citronmajjo
Förrätt till nästa fest kanske?
Det här blev supergott tyckte vi som åt det här till lite lätt kvällsmys.
När det blir flera konsistenser och många smaker som passar ihop då njuuuuter jag.
Receptet kommer från FLEXITARIANENS KOKBOK av Eleonora von Essen och där finns massor av härliga recept, många vegetariska men flera med mycket grönt och lite kött!
Majjon blev jättegod trots att min inte blev så tjock så den blev mer som en dressing, fint sätt att slingra sig från ett misslyckande va?
CHAMPINJONCARPACCIO 4 port
250g champinjoner
2 msk olivolja
1 msk pressad citron
peppar och salt
25g hasselnötter
2 msk finskuren gräslök
25g parmesan
JORDÄRTSKOCKSCHIPS
100g jordärtskockor ( ta lite mera för de är grymt goda ;-)
5dl frityrolja
CITRONMAJONNÄS
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1/2 citron, rasp och saft
1-2 dl neutral olja
några stänk tabasco
1. Börja med chipsen, skrubba skockorna och skiva dem tunt på en mandolin eller matberedare.
2. Hetta upp oljan till ca 150 grader, fritera i omgångar i en kastrull och låt de rinna av på hushållspapper, salta.
3. Lägg äggula, senap, citronrasp och saft i en skål eller mixer (låt allt till majjon bli rumstempererat).
4. Vispa/mixa ner oljan droppvis till att börja med och sedan i en tunn stråle till såsen går ihop.
Mängden olja avgör vilken konsistens du vill ha på såsen. Smaka av med salt, peppar och några stänk tabasco.
5. Skiva champinjonerna riktigt tunnt och lägg upp de fint på fyra fat eller ett stort och droppa över citronsaften blandat med oljan, salta och peppra.
6. Hacka hasselnötterna grovt och fördela över svampen tillsammans med gräslöken.
7. Klicka eller spritsa på majonnäsen, strö över chipsen, hyvla över parmesan och droppa ev. över lite olivolja.
Kommentarer
Postat av: Pytte/Eleonora von Essen
Vad fint det blev, och vad kul att ni tyckte om boken! Hoppas att det går bättre med majjon nästa gång om du vill ha den fastare. Stort tack för fina ord!
Postat av: Mårtenssons kök
Det är ju nästan möjligt att bli lite förälskad i bilden, det ser så vackert och gott ut. Och dom där chipsen låter ju som nåt man skulle kunna göra och bara ha som snacks eller tillbehör på egen hand.
Bra att du köpt boken och godkänt den, vi litar på dej:)
Kramar
Svar:
Karin Walker
Postat av: Ann Sofi Matsafari
Oj vilket spännande recept! Och bilden är "to-die-for"!
Trackback