Öppen lasagne med spenat och svamp
1 dl mandel
1tsk honung
2 ciitroner, zest och 1 /2 msk saft
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
4-5 hg g champinjoner, portabella, 2 dl torkade trattisar tog jag
250 g rökt sidfläsk /2 paket bacon/8 skivor serranoskinka
200 g färsk spenat
1 burk ricotta, jag tog philadelphiaost
4 lasagneplattor (men fyllningen räcker till flera)
1. Rosta mandeln rejält i torr stekpanna och krossa den i mortel eller matberedare.
2. Smält smöret och slå bort den grumliga bottensatsen, låt smöret bubbla någon minut på låg värme tills det luktar knäck.
3. Tillsätt citronzesten, det yttersta gula, fint rivet i smöret, mandelkross och honung. Smaka av med salt och håll smöret varmt på smak värme.
4. Hacka lök och vitlök och fräs den mjuk i lite smör eller olja. Pytsa i fint skivade champinjoner/ trattisar, sidfäsk/bacon/skinka och stek så det får lite färg.
5. Koka upp vatten och salt till lasagneplattorna.
6.Tillsätt under tiden spenaten till svamp-och lökblandningen och stek tills den sjunkit ihop, salta och peppra.
7. Koka pastan mjuk, ta upp och lägg på två tallrikar (varma tallrikar är fiffigt här) och lägg spenatfyllningen på halva lasagneplattan, lägg på en rejäl sked ricotta/ph-ost och bädda över resten av pastan.
8. Skeda över varm mandelpesto och servera direkt.
Låter gott! Och kul med egen pastamaskin!