Kycklingballotine med manchego och spenat, saltrostad potatis, mangosalsa och het paprikasås

 
 
 

Nu är det tävling på gång här och sånt triggar igång mig som vanligt, jättekul! Nu har jag testlagat några gånger, vänner  har smakat och tyckt till och nu är jag faktiskt nöjd med min rätt och smakerna passar fint ihop. Inget innovativt och jättenytt direkt men såsen blev suuuperdupergod! Jag fick ett inspirationspaket på posten som var färgglatt som bara den och då blev det en färgglad rätt också. Jag råkar veta att jag är katten bland hermelinerna i den här tävlingen (kryllar av proffs) och har självinsikt nog att veta hur jag ligger till men vi som tävlar ska träffas i Stockholm om några veckor och laga mat på Restaurangakademin med en duktig kock och det känns som högsta vinsten för mig! Vi är några bloggare som fick i uppgift att skapa en rätt till Cono Sur vinerna, Bicicleta Gewurztraminer  och Organic Sauvignon CarmenereCabernet min rätt passar bäst till det vita så nu ska jag klura på någon rätt till det röda.........har en lammbog i frysen......
 
 

KYCKLINGBALLOTINE MED MANCHEGO OCH SPENAT, SALTROSTAD POTATIS, MANGOSALSA OCH HET PAPRIKASÅS  4 port

 

3-4 st kycklingfiléer ,ca 800g

100g riven manchegoost

20g färsk spenat

salt och nymalen vitpeppar

smör till stekning

 

 

MANGOSALSA

1 mogen mango

300g körsbärstomater

2 msk finhackad rödlök

1/2 dl hackad koriander eller persilja

1,5 lime, saften av dem

1 msk honung

 1 nypa chiliflakes

salt och nymalen svartpeppar

 

 

PAPRIKASÅS

2 stora röda paprikor

3 schalottenlökar

1 klyfta vitlök

1,5 dl Cono Sur  Bicicleta Gewurztstraminer

2 msk koncentrerad  kycklingfond

1 tsk sambal oelek eller färsk finhackad chili

1 dl creme fraiche 34%

2 msk olivolja

 

 

SALTROSTAD POTATIS

1 kg potatis

½ dl olivolja

2 msk flingsalt

 

1. Grilla paprikorna till såsen i en ugnsform tills de är svartbubbliga runt om och lägg dem i en plastlåda med lock. Ta bort skal och kärnor när de kallnat och skär i bitar.



2. Banka ut kycklingfileérna i en plastpåse med t.ex en tung kastrull så de blir tunna.
Lägg varje filé på tre lager plastfolie, krydda och lägg på spenat och riven manchego.
Rulla ihop med hjälp av plastfolien till en tajt rulle och snurra ihop ändarna till en korv.
Rulla sedan in varje rulle i aluminiumfolie och koka dessa i vatten i ca15 minuter.


3. Blanda potatisen ( skalet på) med olivolja och salt och kör i ugnen på 225 grader tills de fått en krispig yta.



4. Dela mangon, tomater och gurka i bitar tillsammans med finhackad rödlök och koriander.
Ringla över olja, limesaft, chili, honung och kryddor och låt den stå och dra en stund.
Smaka av så det blir en bra balans av smakerna.



5. Fräs den grillade paprikan i olja i stekpannan några minuter med finhackad schalottenlök, sambal oelek och vitlök, det ska inte få någon färg.
Tippa sedan i vin och kycklingfond och låt allt koka ihop tills det återstår ca 1dl vätska.
Mixa allt och passera sedan genom en sil ner i en kastrull.
Tillsätt creme fraiche och låt såsen koka upp.
Smaka av med salt och peppar.



6. När kycklingen svalnat något ta bort folie (spar buljongen till såsen) och stek rullarna i smör tills de fått härlig färg och skär sedan i bitar.



7. Severa kycklingen med den saltbakade potatisen, salsan och den heta såsen och såklart ett glas Cono Sur Bicicleta Gewurtztraminer!


#conosurswe

 

 

 

 

 

 

 

 

Snapas till förrätt

 
Tre små förrätter, "snapas" som vi bjöd på när vi hade fest för ett tag sedan, recepten hittade jag här och det var  kul att man gjort förrätter som passar till olika snapsar! Problemet för mig var bara att just dricka snaps men de funkade finfint utan också! Det finns ju snapasgafflar så man kan hänga tilltugget på snapsen men jag hade inga så därför kunde jag göra lite större grejer istället. Jag har ändrat lite i det här första receptet för min smet räckte bara till två små omeletter. I chevichen ville jag ha mera syra, så smaka dig fram.
Kolla in sidan för det finns många goda recept där!
 
 
 
LÖJROMSTOPPAD ÖRTOMELETT

3 ägg
1 msk vatten
Salt och peppar
100 g örtfärskost
40 g löjrom eller stenbitsrom
dill

 

1. Vispa ägg och vatten, krydda med salt och peppar.

 

2. Hetta upp en teflonpanna till mediumtemperatur och klicka i lite smör.

 

3. Slå i hälften av äggsmeten och låt det sätta sig och för sedan över på skärbräda.

 

4. Stek den andra omeletten och låt svalna innan färskosten breds på och rulla ihop omeletterna.
 
 
5. Ställ kallt och kantskär sedan rullarna, platta till dem lätt och skär varje omelett i bitar. Klicka på löjrom, toppa med dill och sätt på gafflar om du har.
 
 
 
MIDSOMMARCEVICHE

2 st avokado
1⁄2 st gurka
2 st salladslökar
1 kruka gräslök
1 knippe dill romansallad

Marinad
225 g lax, filead och putsad
25 g Hallands Fläder
25 g flädersaft, koncentrerad.
20 g limejuice, här tog jag mera!
20 g olja, kallpressad raps
1 tsk salt
svartpeppar

 

1. Blanda juice, saft och Hallands Fläder med olja, smaka av med salt och peppar.


2. Tärna laxen i 1 x 1 cm, marinera i 10 minuter. (De ska ha fått en ”vitnad”/frostig yta men får inte ha blivit torr och trådig


3. Strimla lök, skala gurkan, tag bort kärnhus, skär i tärningar.


4. Tärna avokadon, sila lagen från laxen över grönsakerna och håll dessa separerade tills servering.


5. Blanda laxkuberna med plockad dill, finskuren gräslök och de avrunna grönsakerna strax innan servering.


6. Stick ned några romansalladsblad i varje ”ceviche”, fördela resterande marinad och njut.

 

 

Ja här rationaliserade jag rejält för här skulle potatis och sillröran läggas i purjolöksblad och gräslökssåsen vara bredvid. Otroligt snyggt men jag hade inte riktigt tid med det den här gången!

 

MATJESRÖRA

1dm av en liten purjolök
1 burk matjessill
1 ägg
250 g mandelpotatis
1 dl cheddarost
2 msk dill
1,5 dl gräddfil
2 msk gräslök
salt, nymalen vitpeppar

 

1. Koka potatis och ägg.

 

2. Rör ned osten när potatisen är ljummen och låt det svalna.

 

3. Hacka sill, purjo, ägg, dill och gräslök och rör ned det när allt svalnat.

 

4.Rör sist ned gräddfilen och smaka av med kryddor.

 

5.Servera i små glas tillsammans med en knäckebit.

 

Gott bubbel och ett grilltillbehör!

 
 
 
 
Jag är lite kinkig vad gäller bubbel och gillar sällan fin, dyr och torr champagne men den här gillade jag och den är inte ens dyr!
Riktigt smarrig till söta jordgubbar och den passade fint till räkorna också.
 
Visst har vi väl en fantastisk sommar? Jag har varit på semester på Gotland om ni tycker det varit dött här några veckor men nu ska det bli lite ordning. Delar med mig av lite bilder och god mat efter helgen för nu har vi fullt upp med fix och stök inför en släktträff som vi ska ha.
 
 
 
 

Har ni smakat de här små söta paprikorna? Krispiga och söta och supergoda att grilla.
Jag fyllde dem med hjälp av en sprits med en ört och vitlöksost, skär av fästet bara, tjoff in med osten
och sedan en sväng på grillen, snabbt och hett, me like!
 

Sotad lax med ljumma grönsaker och parmesan

 
Nu har jag semester och solen skiner som på beställning, helt super!
Det blev Borgsjön runt idag med en kompis, ett motionslopp på 2 mil så lite stelt är det i benen fast vi bara gick rundan. Nu ska jag ladda för spelmansstämma i Delsbo imorgon med mina spelevänner!
 
 
 
SOTAD LAX
4 portionsbitar lax
kryddmix/favoritkryddor du har eller:
mortla ihop 1 msk fänkålsfrön, 3 msk råsocker, 1/2 msk salt, chiliflakes efter smak (vissa sorter är grymt starka,
paprikapulver eller rökt paprikapulver är också gott)
Herbarias ekologiska kryddmix Graf von lax är supergod till detta!
 
GRÖNSAKER
1 knippe sparris
1 tråg champinjoner
1 knippe rädisor
gröna blad av ngt slag, ängssyra hade jag
parmesan eller ngn annan lagrad ost
olja
1 klyfta vitlök
salt och nymalen svartpeppar
 
KALL SÅS
2 dl creme fraiche
1 klyfta vitlök
1/2 dl kryddgrönt t.ex gräslök, dill, basilika, körvel eller persilja
 
 
1. Gnugga in laxen med ngn kryddblandning och stek den i torr het panna en minut på varje sida. Den ska ha en rå kärna men vill du inte ha det så kör den i ugn på 100 grader tills temperaturen är runt 52 grader, ca 20 minuter.
 
2. Ta bort den hårda änden på sparrisen och dela den sedan i bitar.
 

3. Kvarta rädisor, skiva svampen och vitlöken och fräs sedan grönsakerna i oljan, låt rädisor och vitlök bara fräsa med en kortis på slutet, krydda.
 
4. Lägg grönsakerna på ett fat tillsammans med de gröna bladen och flisa ost på toppen.
Skiva laxen i tunna skivor så blir det snyggt och trevligt, ja ni ser väl att det missade jag!
 

5. Servera med laxen och en kall sås.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Skinksås med "vitkålspasta" och en rolig vinst!

 
 
 
Gissa om jag blev glad och överraskad igår då? Jag fick ett mail att jag vunnit en tävling och priset var ett Kitchenaid mixset, som på beställning eftersom min stavmixer börjar bli lite "trött" och sliten.
Nu blev jag taggad att tävla mera och faktiskt så dök det upp en inbjudan till en ny tävling häromdagen så på`t igen bara!  Jag fick en ide` efter en joggingsväng, inget vinnarrecept direkt men himla kul ändå så på fredag ska jag testlaga:-)
 
 
 
Nu tycker jag att nästa gång ni tänker koka pasta så kokar ni lite strimlad vitkål eller spetskål i 2-3 minuter istället, rör ned en smörklick och saltar en gnutta och serverar till köttfärssås eller skinksås.
Det är fantastiskt gott och ni kommer att älska det!!!
Dessertostar, gräddskvimpar, såsslattar och mjölkskvättar blir en god sås tillsammans med en bra skinka så ta vad ni har!
 
SKINKSÅS för 2
150g skinka , gärna rejält rökt
2 dl grädde
1,5 dl mjölk
100g philadelphia
1 liten klyfta vitlök
salt och nymalen svartpeppar
smörklick
1 dl riven lagrad ost t.ex präst eller parmesan
 

1. Fräs skinkan och vitlöken i smöret och rör sedan ned de övriga ingredienserna utom den rivna osten och koka ihop såsen.
 
2. Smaka av med kryddor och rör sist ned den rivna osten.
 
 
 
 

RSS 2.0