Löksoppa med ostmackor



Nu är jag på uppgång igen efter några dagars vila, ett bra bevis på det är att det var kul att stå vid spisen igen, så kul att tårarna rann (ja det var ju löken!) Det fick bli en löksoppa till middag för det kändes lättlagat och jag minns inte när jag lagade det sist. Nu vill jag ha beröm för jag har följt ett recept helt och hållet... ja bortsett från mjöl då som jag tyckte var helt onödigt.
Soppan blir nog god utan cognac också fast det är himla kul att fjutta på!

LÖKSOPPA 2port
500g lök
2 skivor bacon
1 klyfta vitlök
1 lagerblad
2 msk smör
1/2 dl cognac
1 dl vitt vin/torr cider
7,5 dl buljong
(mjöl)
salt och peppar
timjan

1. Skiva lök och vitlök tunt och fräs den mjuk och ljust brun på svag värme i ca 15 minuter.

2. Slå på konjak, ta kastrullen från spisen och tänd på!

3. Tippa i vinet och låt allt koka ihop till hälften.

4. Nu skulle det röras i lite mjöl men det hoppade jag över.

5. Tippa i buljong och lagerblad och låt soppan småkoka i ca 30 minuter.

6. Smaka av med salt, peppar och något grönt.



GRATINERADE OSTMACKOR eller små runda fina krutonger

♥ vitt bröd i små rundlar, sneda skivor eller stora vanliga

♥ riven ost, mycket och gärna två sorters ost 

Gratinera brödet tills det blir brunt och krispigt.
Nu ska ju brödet egentligen gratineras i soppan men jag vill ha det på sidan om men du gör som du vill!


Stekt strömming med potatismos och dillsmör



Idag har jag masat mig upp från ryggläge men kroppen säger att jag ska gå och lägga mig igen hmmm......hur är det nu...ska man lyssna på den eller? Jag har blivit uppvaktad med paket och tårta idag och då blev jag så glad så glad! Aptiten är på rymmen fullständigt men när jag såg strömming i frysen så kände jag att inlagd strömming med lök kanske skulle smaka lite gott.......men då måste den först stekas. Nu ligger dom ouppätna stekströmmingarna i kylen och gojsar sig i en ättikslag med mycket rödlök och kryddpeppar tills en annan dag.

STEKT STRÖMMING
strömmingsfileér
uppvispat ägg
vetemjöl, rågmjöl, skorpsmulor eller pankosmulor+ lite salt
salt och vitpeppar
smör att steka i

1. Krydda fisken och vik filéerna på mitten eller lägg dom 2 och 2 om de är små.

2. Vänd fisken i ägg och sedan i mjöl eller smulor.

3. Stek fisken i rejält med smör några minuter på varje sida.


POTATISMOS
Jag vispade den kokta potatisen med smör, mjölk, gräddskvimp, salt, vitpeppar och riven muskotnöt!

BRYNT SMÖR är inte alls dumt att ringla på moset eller fisken!
Smält smör försiktigt i kastrullen och lyft det från värmen när det blivit lätt brunt. När det svalnat lite så riv i pepparrot och hackad dill.


Nu hör jag att Andreas Viestad lagar mat på en glaciär i Norge, det blir ett perfekt viloläge för mig!

Marinerad kycklingfilé till buffé



Jag har varit hemma från jobbet idag med halsont och skallebang och mest legat under filten. Surt känns det för i morgon är det Kulturnatt i Ånge med en massa bra musik och roligheter..... men men det får bli soffan här hemma för mig. Det här inlägget var skrivet och klart så jag behövde bara trycka på publiceraknappen! Det finns många marinadrecept på nätet men såhär gjorde jag till min mammas födelsedag.

MARINERAD KYCKLINGFILÈ
2 kg kycklingfilé
favoritkrydda, grillkrydda, örtmix, jag har en Jamaican Jerk
salt, peppar
smör till stekning

Marinad:
1,5-2 dl buljong från ugnsformen
1 citron, saft och skal
1 dl hackad persilja
2 klyftor riven vitlök

1. Krydda köttet rejält, bryn det och lägg i en ugnsform.

2. Koka ur stekpannan med en skvimp vatten och häll i ugnsformen.

3. Kör filéérna i ugnen på 150° till en temp på 70-72°, ca 20 minuter.

4. Sila buljongen och låt den och kycklingen kallna.

5. Blanda marinaden och lägg den i en stor påse tillsammans med kycklingen.

6. Låt den ligga tills det är dags att servera den, skär i tunna skivor och häll över marinad och ev mera persilja.
   Förresten det blir kanske ändå godare om du skivar upp köttet direkt och lägger i marinaden?

Karins kycklinggryta a´la 80



Den här grytan blev en nostalgigryta och jag har gjort ungefär lika fast som en gratäng tidigare och toppat med ost men nu blev det en gryta. Mannen och ett gäng var till fjällen på jobb så jag skickade med den här till en middag. Jag har precis kommit in nu från trädgårdslandet där jag har fixat till "slalomsängar", det blir ju så när man har brått och tror att man har ögonmått! Det syns nog inte sedan ändå när ogräset kommer........

KARINS KYCKLINGGRYTA 6-8 port
1 kg kycklingfilé
2 paket bacon i bitar
1 röd paprika
1 gul paprika
1,5-2 msk curry
2 msk tomatpuré
2 klyftor riven vitlök
3 dl grädde
3 dl creme fraiche 34%
2 dl kraftig kycklingbuljong
5-6 ringar ananas i bitar
1 nypa chili/tabasco
ev. lite maiena till redning
gräslök eller något annat grönt
ev. salt och peppar

1. Dela kycklingen och paprikan i småbitar.
 
2. Stek baconet i en gryta och låt kycklingen brynas lätt.

3. Lägg i paprika, vitlök, curry och tomatpuré och låt det fräsa ihop.

4. Tippa i grädde, creme fraiche och buljong och låt grytan koka ihop.

5. Lägg i ananasen, smaka av med kryddor och red om du vill ha tjockare sås.


Ost på knäckebit med havtornsmarmelad



Lättaste plocket är nog det här, en god knäckebit, blåmögelost av något slag och en klick av något sött. Jag köpte en burk havtornsmamelad när vi var och åt på Grannäset men det finns frysta "syrlingar" att köpa också om man vill koka egen. Nu funderar jag på om man skulle testa att odla havtorn....det ska ju vara lätt och dom ska visst trivas i norr. Jag har hittat en hel avhandling på nätet. Nu kanske inte odla är det jag ska pyssla med alls, mina fina tomatplantor, chilisar och zuccini fick möta sol och vind utan "inskolning" så nu är dom inte så fina längre....dom är på rehab nu men jag tror inte det hjälper, tur att det finns nya att köpa!

Helgen har varit full av folkmusik och en väldigt trevlig fest med många spelemän. Idag var flera spelmanslag med på gudstjänst i Borgsjö, såklart tänkte jag mest på pappa för idag är det precis tre år sedan han dog. En stund i minneslunden blev det också innan jag åkte hemåt. trött som en tok men nu ska jag äta lite och ladda för kvällens zumbapass.

Potatissallad med mycket grönt



Min mamma fyllde 75 år igår och jag var hos henne och stökade på med mat och fika hela dagen. "Stugan" var full av släkt och vänner mest hela dagen och det var så kul!
Först tänkte hon bara bjuda på kakkalas men hon ändrade sig och ville ha lite mat också (då tryckte jag på gillaknappen!) Hon ville ha tjälknöl, kyckling och någon potatissallad fast utan "klet" och jag hittade en kombinerad grön och potatissallad hos Allt om Mat som inte var fel. Kycklingen kommer senare!

POTATISSALLAD MED MYCKET GRÖNT räcker till fler än 10

1,25 kg potatis
1 st rödlök,
200 g sockerärter
1 st äpple
2 st paprika
1dm purjolök
1 morot
0,5 st isbergssallad huvud
1 st romansallad och 2 nävar ruccola
1 dl delikatesskapris
1 dl parmesanost
0,5 dl dill, hackad


DRESSING

1 dl vatten
0,25 st buljontärning
0,5 msk dijonsenap
1 msk vinäger
0,5 msk italiensk salladskrydda
1 krm svartpeppar, nymald
0,5 msk flingsalt
0,5 dl olivolja



1. Skala och koka potatisen och skär under tiden alla grönsakerna.

2. Dressing: Koka upp vatten + buljongtärning, låt svalna och blanda med resten av dressingingredienserna.

3. Skär den varma potatisen i bitar, lägg den i en stor serveringsskål, häll över dressingen och låt kallna.

4. Blanda ner övriga ingredienser och servera




Mamma bland alla fina födelsedagsblommor men hon är allra finast!

Nu ska jag packa fram fiolen och spela lite och det hör inte till vanligheterna för jag gillar inte att spela ensam. Jag låter bäst med många fioler och många dragspel som liksom sväljer mitt gnissel! Öva måste jag för nu blir det spela av både lördag och söndag och det är en låt som jag inte spelat på minst 20 år som ska dammas av nu!
Ha en skön helg mina vänner!

Kokosmuffins med crisp



Jag har testat ett nytt recept på muffins, toklätta var dom och på Dagens Mufffin finns receptet! Det finns 888 olika recept där just nu..... jobbigt för mig som har svårt att välja men jag letade bara bland dom med kokos. Jättegoda tyckte jag! Flera tyckte att man skulle minska på smöret i crispet till 60g och det lyssnade jag på och jag följde allt till punkt och pricka (minns mitt förra muffinsbak alldeles för väl!!!)


KOKOSMUFFINS ca 12 st
1 dl kokos
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 ägg
1/2 dl olja
1 dl fil / yoghurt

”CRISP”
60-100 g smör
1 dl strösocker
2 dl kokos

1. Sätt ugnen på 220°

2. Ställ  muffinsformar på en plåt, gärna dubbla formar eller en muffinsplåt.

3. Börja med ”crispet” Smält smör, rör ner socker och kokos.
Ställ det åt sidan!

4. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke, rör sedan ner de övriga ingredienser och blanda väl!

5.Fyll formarna till lite mer än hälften med smet, sedan en klick ”crisp” på.

6. Grädda lite längre ner i ugnen i ca 10 minuter.



Det blev matjespremiär idag till middag fast det inte var sommarvarmt, kanske för att det var så varmt i bilen på hemvägen? Ha ha bästa Helena hade värmen på högsta hon och solen sken!!


Bakad potatis med kryddsmör





Gårdagen var en riktig höjdardag med Spa på dagen och personalfest på kvällen! Riktigt roligt var det och jag är hes som en kråka idag för myyyycket sång blev det hela kvällen. Nejdå det fanns gott om artister och Dj:s hela kvällen så man fick vara tyst och bara dansa och lyssna också.....men det är svårt det när man hamnar med sångglada! Charlotte Perelli, Smalare än Thord och flera duktiga Ångemusiker underhöll och det var bättre än Eurovision i soffan tycker jag då.

Det blev såklart sovmorgon idag och efter det en långprommis med svägerskorna, gofika hos svärmor, tråkig tapetdragning (alltså hur långtråkigt kan det va?). Tur för mig att det blev middagsdags och tårtbakning som fick prio nummer ett. Mamma fyller år till veckan och jag har lovat att hjälpa henne med lite mat och bak. Nu ska jag pipa iväg på ett zumbapass!


BAKAD POTATIS

1 stor potatis eller bakpotatis per person

♥ Lägg potatisarna i en ugnsform ca en timme i 200°

KRYDDSMÖR för 2-3
100g smör
2 soltorkade tomater
1-2 klyftor vitlök
2 msk rödlök
2 msk hackade örter eller 1 tsk torkade
salt och peppar

♥ Låt smöret bli mjukt och blanda i finhackade tomater, vitlök, lök och örter och smaka av med salt och peppar.

Vill du ha smöret i en fin rulle så gör en "smörkorv" av gladpack eller smörpapper och lägg rullen kallt. Har du tid och tålamod så spritsa små smörrosor !


Fläskfilé med getost och en champinjonsallad



Google är ju fantastiskt, bara att knappa in det man har hemma och just nu var det fläskfilé och getost och hokuspokus kom det här enkla receptet fram! Jag tänkte ha osten i salladen men det här blev riktigt gott om man nu gillar getost annars tar man en annan ostsort, gorgonzola t.ex. Ha en riktigt skön helg nu mina vänner för det ska jag ha. Spaförmiddag imorgon med svärmor, svägerskor och döttrar (utom Frida då som jobbar) på Södra berget i Sundsvall och på kvällen är det dags för personalfest för alla kommunanställda i Ånge. Söndagen ska bli en lugn dag och då förhoppningsvis nässelplockning för det har jag inte hunnit med i veckan.



FLÄSKFILÈ MED CHEVRÈ 3-4 port
1 fläskfilé
100g chevré
smör till stekningen
salt och peppar


1. Dela fläskfilén i 8 lika stora bitar och banka ut köttskivorna mellan plastfilm, så att de blir knappt 1 cm tjocka.

2. Krydda med paprikapulver, salt och nymald peppar.

3. Skär getosten i knappt centimetertjocka skivor.

4. Bryn köttet på båda sidorna i smöret i en stekpanna.

5. Lägg upp köttet på ett ugnssäkert fat och placera en getostskiva på varje köttbit.

6. Låt köttet steka klart i ugnen, 225 grader, 3-5 minuter, tills det är genomstekt och osten börjat smälta.  

 



SALLAD MED SMÖRSTEKTA CHAMPINJONER

1 påse blandade skott och spenat
10-12 småtomater
8 st färska champinjoner
2 vårlökar eller en bit purjolök
smör
1 klyfta vitlök
olivolja+ en skvimp vinäger
salt och peppar

1. Skiva svampen och stek den i smör, krydda och riv ner vitlöken på slutet.

2. Blanda resten av salladen och toppa med svamp, olja, vinäger och kryddor.


Äppel och fänkålsallad till fisk

Den här salladen har min mamma pratat om och jag testade den till min dill och smörkokta sej idag. Krispigt, syrligt och lakritsgott men nästa gång ska jag skiva ner en mjuk avokado och en liten rödlök också. Nu ska jag pyssla om mina små plantor, kanske blir det mycket tomater och gurkor om jag snackar lite med dom?

ÄPPEL OCH FÄNKÅLSALLAD 3 port
1 fänkål
1 äpple
1/2 dl hackad dill
2 msk olja
2 msk pressad citron
salt och peppar


♥ Skär fänkål och äpple i småbitar och smaka av med dill, olja, citron och kryddor.


Fylld kycklingfilé och mangosalsa



Kycklingfilledille till middag och jag som inte köpt filé på en evighet eftersom jag älskar färska lårbitar med ben men jag vet att mannen gillar filé bättre så jag har samlat pluspoäng nu! Mangon var bara hur söt och god som helst och blandad med tomater så passar salsan till allt. Det går såklart fint att blanda i bulgur och bönor om man vill ha en matigare sallad.

FYLLD KYCKLINGFILÈ 2port
2 kycklingfileér
2 skivor salami
2 msk cambozola eller någon annan ost
2 soltorkade tomater
basilikablad eller liknande
salt, peppar
smör

1. Skär en ficka på kycklingen.

2. Gör en rulle av salami, ost, tomat och basilikablad.

3. Mickla in rullen i kycklingen, ( krävs lite våld här ) och går det hål så laga med en tandpetare.

4. Bryn kycklingen och krydda rejält.

5. Lägg den i en ugnsform och stek i 150° i ca 20 minuter (innertemp 70°)

 
MANGOSALSA
för 2
2 tomater
1 mango
1 liten rödlök
1 bit hackad chili
1-2 msk olivolja
1-2 msk citronsaft
honung
salt och peppar
hackad färsk koriander

1. Dela allt i småbitar.

2. Smaka av med olja, citron, honung och kryddor.

VITLÖKSSÅS
1 dl creme fraiche 34%
1 klyfta vitlök
salt och peppar
örtkrydda

1. Rör ihop såsen och servera den kall till kycklingen och salsan.


Jag erkänner att det var gott med kycklingfilé också för den blev riktigt saftig. Det är inte dumt med termometer alls, det gäller bara att ta fram och använda den!


Mandelkubbar



Nu har jag tagit en paus från tapetdragning, puuuh jobbigt det där och den som tapetserade -86 måste använt superlim! Varför är inte jag en hemmafixare som gillar sånt här och spackling och målning och sånt? Nu är det "Matdags hos stjärnorna" och av mig får ni bara ett kubbrecept för igår bjöd jag mina spelevänner på kubb.

Mandelkubbar ca 15 st
100g smör
1,5 dl strösocker
1 ägg
2 dl gräddfil eller filmjölk
5 dl vetemjöl
2 tsk hjorthornsalt
6-8 droppar bittermandelolja eller 10-15 bittermandlar
pärlsocker och ev mandel till garnering

1. Rör smör och socker fluffigt.

2. Tippa sedan i resten och rör till en slät smet.

3. Klicka ut ovala klickar på plåt och strö pärlsocker över.

4. Grädda i 200-225° i ca 15 minuter.

Hallonglasstårta




Här kommer en tårta som vi åt på sista april. Den ska frysas och det är ju hur praktiskt som helst om man vill förbereda flera dagar innan middagen eller festen. Receptet på tårtan finns här men jag gjorde en vanlig "ostglass" som jag blandade med hallonsylt. Jag hade ingen mascarponeost, den ingår liksom inte i mitt basförråd men det funkar fint med "Phillaost" också!

CHOKLADBOTTEN
150 g smör
150 g mörk choklad
2 dl socker
1 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 ägg

1. Smält smöret och lägg i chokladen i bitar och låt den smälta.

2. Blanda alla torra ingredienser och rör ned smörblandningen.

3. Knäck i äggen och rör till en slät smet.

4. Grädda i bakpappersklädd springform ca 25 minuter i 175° ugn.

HALLONGLASS
200g philadelphiaost
3 äggulor
2 msk vaniljsocker
1,5 dl hallonsylt
rivet skal av 1 citron
3 dl grädde
3 äggvitor

GARNERING
färska hallon och hackad choklad (som jag glömde)

1. Vispa ihop ost, gulor och vaniljsocker.

2. Vänd ner sylt och citronskal.

3. Vispa grädden.

4. Vispa vitorna.

5. Blanda ihop allt och lägg glassen på den kalla chokladkakan.

6. In i frysen men ta fram tårtan en stund innan ni ska äta den! 

 


Födelsedagsmiddag på grannäset

Vi syskon har varit till Grannäset i helgen och firat mamma som ska fylla 75 år. Restaurangen ligger strax utanför Kälarne i Jämtland och maten de lagar är fantastisk!








Kockarna Dan och Eva i köket.



Till förrätt fick vi Skagen a`la Grannäset med surdegsbröd.

 

En ljuvligt god lammfilé med rotsaksgratäng och plommonsås. 



Blåbärsglass med pistagemandlar och rostad mandelmassa var en god avslutning på middagen.




Här har vi bästaste mamma som vi firade med middag!



Hungriga syskon med respektive som garanterat kommer att äta här fler gånger!


RSS 2.0