Chokladkolapaj, lätt efterrätt till nyår

Jag menar inte kalorilätt utan den var lätt att göra. Är det nyårsafton ska man väl inte räkna kalorier! Nu kom jag direkt att tänka på nyårslöften, har ni kommit på några? Hade en fundering på att försöka undvika glutamat i all mat men det blir svårt det när jag har buljong i så mycket mat och den enda glutamatfria fond jag köpt smakar apa! (sorry coop) Visst blir det egen buljong på ben och skrov ibland men den räcker inte så långt. Drar man på med mycket kryddor(utan E 621) så går det rätt bra ändå, man måste vänja sig bara. Ja sen ska man väl inte glömma "kommaigångmedmotionslöftet " heller.........
Vi ska på fest ikväll och den här pajen beställde värdinnan av mig och receptet hittade hon i Allers.

KOLAPAJ
3 dl vetemjöl
1 msk socker                                                                                           
125g smör
1 äggula
1 msk kallt vatten
FYLLNING
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl farinsocker
1,5 dl ljus sirap
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
125g smör

1. Hacka ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa. Tippa i äggulan och vattnet och arbeta snabbt ihop en deg(jag kör med degkrokar och elvisp lat som jag är).

2.Tryck ut degen i en form(26 cm) och ställ den kallt i ca 30 min.

3. Ställ ugnen på 225°

4. Fäst en folieremsa runt degkanten så att den inte glider ner(det här hoppade jag över men gör som du vågar).
Grädda i 10 minuter. Ta ut och låt skalet kallna.

5. Mät upp alla ingredienser till fyllningen utom smöret och koka ihop det  i ca 12 minuter(min fick koka mycket längre eftersom jag har stora problem att mäta upp saker)

6. Gör kulprov i kallt vatten och när du kan rulla smeten till en mjuk liten kula  klickar du i smöret. Rör smeten blank och slät.

7. Lägg kolasmeten i pajskalet och låt allt stelna minst 2 timmar.

8. Vispad grädde ska det vara till!

JORDNÖTSKAKAN längst bak ska ha hackade nötter på toppen och receptet finns under Sött och Gott
HALLONKAKAN till vänster som kvällens värd beställt ska få lite florsocker på sig! Det receptet finns också på bloggen under Sött och Gott



ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR önskar jag alla läsare!

Kycklingklubbor med jordnötsås

Jag fick en kokbok med Asiatisk mat av svärfar i julklapp och jag blir så glad åt allt som är köksrelaterat. Ungarna har diskuterat en hel del om vad som är personligt att ge och inte... hm vi är inte helt överrens. Man blir väl glad av olika saker helt enkelt. Jag fick ett så fint kakfat av mina barn och en digitalvåg av mannen,( jag ska inte vägas utan det som åker i degar och grytor)
 
Jag testade en sås från boken till min kyckling som var så här:

JORDNÖTSÅS (Dippsås står det på receptet)
2 msk olja
1 klyfta vitlök
1 liten gul lök
1 liten chilifrukt
11/4dl jordnötsmör
6-8 msk vatten
saften av 1/2 lime
en nypa salt ska det va tycker jag!

Finhacka lök, vitlök och en urkärnad chili och fräs mjukt i oljan i ca 5 min.
Rör i jordnötsmöret och låt det mjukna.
Tippa i vatten och limesaften och låt allt sjuda.
Såsen blir ganska tjock (kanske därför den kallas dippsås hörrni) så späd med mera vatten om du vill ha den tunnare.

Ja vad tyckte vi nu om den lilla såsen?
Helt ok sa mannen och jag höll med men.... nästa gång ska jag dra på med mera vitlök, lime och chili, späda med kokosmjölk istället för vatten bara för att testa.

 

Spett med någon typ av kött (Satay) brukar man ha sån här sås till men spett får det bli en annan dag.
Kycklingklubborna låg över natten i den här marinaden.
3-4 msk olivolja
2-3 msk chili och vitlöksolja
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
2 tsk persillade

De var så stora så jag delade dem och brynte först i panna(saltade förstås)och sedan fick de steka klart i ugnen.

Broccolisoppa med julskinkemacka

Jag fick sms att mannen var på väg hem gående mitt på skogen och att han såg halvkälad ut (-18 )och en uppmaning att laga något varmt till honom. Ha ha skrev jag,nu ska jag testa glassmaskinen han fick i julklapp! Nejdå, jag hade funderat på soppa till middag och så blev det. Helst skulle jag velat ha grönkålsoppa men det blev svårt utan grönkål!

BROCCOLISOPPA
1 liten purjo (eller gul lök)
350 g fryst broccoli
1 msk olja
1,5 grönsaksbuljongtärn.
5 dl vatten
2 dl mjölk
1 dl grädde
2 dl riven ost med smak eller en bit ädel/gorgonzolaost
salt, vitpeppar

Fräs purjon mjuk i oljan.
Lägg i broccoli, vatten och buljongen och låt det småkoka några minuter.
Kör soppan med stavmixer eller i matberedare.
Pytsa i mjölk och grädde och ev kryddor.
Vill du ha en tjockare soppa så red av med lite maizena eller mjöl.
Ta soppan av plattan när den kokat ihop och rör ned osten.
Vitlöksyoughurt och brödkrutonger är gott att ha i men för oss blev det skinkmacka idag.


Idag fyller Katri år och sent igår kväll åkte vi dit och grattade henne bara för att få vara först!
Hon anade nog att vi skulle komma eftersom vi gjort likadant de senaste åren. Min vita lögn om middag hos min syster gick hon visst inte på!

Härligt fikafat,  x-tra plus till Linas chokladmuffins!
Marianne "storätarns" tävling - Gissa lådan!
Kattis var rädd helt i onödan, inga slemmiga otäcka saker i lådan...

utan alldeles underbar...

...Belgisk choklad till oss tre!

Födelsedagsbarnet är som vanligt extremt svår att fota!
Vi tre flög ner och hälsade på Marianne i Bryssel för 1,5 år sedan, rena turen att vi kom dit.  Är det vårt fel att Dollar Store hade öppet i Bollnäs kanske ??? Hemresan orkar jag inte ens nämna men jag kan säga att vi kom hem!

Erikas kladdkaka med dajmgrädde

Hur kunde jag glömma att köpa dajm?  Jag skulle ju göra den här goda tårtan/kakan som Erika bjöd på igår men det är väl inte meningen att jag ska äta något slisk ikväll. Idag har jag varit hos min syster och vi har gått en promenad i fina vädret. Efter det tittade jag in till mamma en sväng och sedan gick jag till minneslunden och tände ett ljus för pappa. De sista gångerna jag varit dit så har det varit mörka kvällen och det är skönt för då är det ingen annan där.

KLADDKAKA
200g smör
200 g choklad
4 ägg
2 dl strö
1,5 dl vetemjöl
1 krm salt
TOPPING
2,5 dl grädde
1,5 msk kakao
1,5 msk florsocker
2 krossade dubbeldajm

Smält smöret och låt chokladen smälta i det.
Vispa ägg och socker.
Blanda ihop allt till en smet och grädda i smord och mjölad form i ca15-20 minuter i 200°.
Erika gjorde dubbel sats och gräddade i långpannan. Fiffigt om man är många!
Vispa grädden och blanda med det övriga och lägg på kakan när den kallnat.
Men jag tror att Erika bara hade grädde och dajm på sin kaka, eller?


Om ni tycker att fatet ser kladdigt ut så beror det på att jag åt lite ostkaka, grädde och hallon som första dessert!

Mellandagssushi, hjälp vad gott!

Vi blev bjudna på sushi igår och det var så gott efter all julmat.
Här kommer lite bilder!
 

     
1.                                        2.
 
   3.                            4.
     

 5.                                         6.                                                                                  


                
1. Marie och Henke i sitt mysiga kök.

2. Det här var ju lätt tyckte Alex.

3. Hannas egenrullade sushi.

4. Henkes semifreddo med krossad choklad.
     Här är Leilas recept och här är Henkes recept.

5. Flitiga fingrar!

6. Ja Albin är den bästa fotografen!




      

       
 


Kronärtskocksoppa och foccacia

Vi har precis varit hos Marie och Henke och rullat sushi men för att orka med det bjöd de först på en helt fantastisk soppa med kronärtskockor och ett gott foccacia bröd med oliver.
Soppan åt kockan på nationalmuseum och det här receptet verkar likt det hon kokade ihop!
Jag har gjort det igen!!!! Kastat mig över maten utan att fota ordentligt, nu är det skärpning som gäller hädanefter!
Tur att det var några brödbitar kvar, receptet kommer.

Sushibilderna kommer imorgon!
Nu ska vi på Mittis på disco, det är de äldres kväll ikväll med 70 och 80-talsmusik!

Nu är det ett helt år till nästa gång

Visst känns det lite vemodigt när dagen bara vips är över? Fast vi har ju många fler lediga dagar men ändå julafton är ändå julafton.
Här kommer lite bilder från vår jullunch

Lingonsill från Siv           wasabisås till rökt lax     cambozola, fikon, nötter..


Gravad lax              Sallat till sillen      Pank som "tomten" kom med

På kvällen firar vi alltid tillsammans med mannens föräldrar och syskon med familjer. Vi åt förstås en massa smaskigheter då också men jag glömde fota!?
Jonas hade gjort en kalsgod fikonmarmelad som vi åt till getost som jag ska testa att göra. Jag hittade ett recept här som liknar det han gjort.

Ett kusinkort runt tomten är ett måste på annars kommer han inte nästa år!

Äldsta dottern firar med sina svärisar på Nya Zeeland.
Vi saknar dig Anna!

Rocky road fudge

Nu är det färdigstökat i mitt hus, granen är klädd, klapparna inslagna, det är städat och pyntat och nu ska vi smaka skinkan. Hade det varit för 10 år sedan har man varit halvt medvetslös nu men man lär sig. Maten är ändå viktigast eller hur?(ironi!!!)
Jag har kommit på att jag bara bakat tre sorters kakor till jul men jag har gjort dom som jag gillar bäst, ha ha så ego var jag! Sju sorter brukar jag ha men det får bli ett annat år det.
Men jag har gjort lite godis istället!
Klicka här så får du receptet
Jag tog 2,5 dl av mandel, hasselnötter och valnötter och 2,5 dl ädelstenar (chokladöverdragna jordnötter)och"sockerbitar". Men det är gott med dumlekolor och kokosprickar eller vad du nu gillar.



NU VILL JAG ÖNSKA ALLA EN RIKTIGT RIKTIGT GOD JUL!


Tack Vicke för lånet av bilden!


Gravad lax och sås

Det här är nog min absoluta laxfavorit som jag inte vill vara utan på julbordet. Lättare att göra finns inte och om man dessutom köper fisken filéad och klar så är det inget jobb alls. Kom bara ihåg att frysa fisken minst två dygn innan du gravar den om du köper färsk firre. Jag har alltid gravat som mamma gör och mormor gjort med dubbelt så mycket socker som salt (som Tore Wretman säger min mor )De flesta recept har lika delar socker och salt men nu blandar jag lite mittemellan.

GRAVAD LAX
1-1,5 kg laxfilé
2-3 msk salt
3-4 msk socker
nymalen vitpeppar
dill, färsk eller frusen

Dela laxfilén på mitten om den är stor.
Blanda socker, salt och peppar och strö det på köttsidorna.
Lägg ihop fisken med dill emellan, gärna med lite tyngd på i en form med hahaha-pack över.
Fisken är klar efter 2 dygn men vänd på den några gånger under tiden.
Skrapa bort dillen och skär den tunt och servera med gravlaxsås.




Den här såsen gör man bara på måfå efter tycke och smak, prova dig fram men se till att alla ingredienser har samma temperatur. Det här rörde jag ihop idag.

GRAVLAXSÅS
4 msk senap( jag tog 2 msk Dijon+2 msk Slotts stark)
2 msk socker
1 msk vitvinsvinäger
1/2 dl hackad dill
1 krm salt
några "varv" med vitpeppar
2 dl neutral olja

Kör allt utom oljan lite snabbt med en stavmixer eller vispa.
Droppa sakta i oljan samtidigt som du mixar eller vispar.
Smaka, smaka, smaka!

Godast är laxen på hårdmacka.....
Kan erkänna att jag inte alltid har tålamod att vänta i 2 dygn!

Ingen jul utan Jansson....

....och ingen Jansson utan månlandare!
Min Jansson blir inte lika bra om jag inte har mormor Märtas gamla "vevmojäng" för strimlorna blir lite grövre och det gillar jag. Matberedaren kan slänga sig i väggen 2 gånger om året!
Jag hade en fundering att göra Mimmis Jansson men jag fegade ur och gjorde som jag alltid gjort (nu ångrar jag mig!)
Någon fin ansjovis kör inte jag med utan jag köper ansjoviskryddade sillfileér och jag säger som Pippi - Det blir så bra så! Nu har jag vägt och mätt  och ungefär det här hamnade i en form.

JANSSONS FRESTELSE
1 kg potatis
150 g ansjovis
1 stor lök
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl sillspad
små smörklickar
salt, vitpeppar

Skala /strimla potatis, skiva lök, dela ansjovisen, varva allt i en ugnsform och krydda lite.
Blanda vätskan och häll i formen.
Vill du ha ströbröd över så tar du det.
Gratinera i ugnen i ca 45 minuter i 200°.



Limekola

Jag önskar att ni varit med på våra jullekar igår på skolan, alla barn och vuxna dansade och det var sååå kul. Några av musikskolans lärare spelade och det känns bara så konstigt att det här var sista gången. Det har dansats på skolan sista dagen före jullovet i alla tider......

Nu ska jag muntra upp mig med lite kola!
Jag gjorde den här kolan ifjol och jag tror att receptet kommer från Leila.

LIMEKOLA
100g smör
2 dl grädde
3 dl socker
1 dl sirap
1 tsk vanilj
rivet skal och saft av 1 lime

Koka ihop allt utom limesaft och skal och låt det koka i 30-60 minuter. Tiden är ett gissel med allt kolakok ,en termometer borde man väl ha men nu måste man istället provsmaka måååånga gånger och det är inte fel!
Rör i limen och gör ett kulprov och kolla om kolan är klar annars koka en stund till.
Tippa upp kolan i en smal sockerkaksform eller liknande för då blir det tjocka kolabitar att skära och rulla in i papper.
Jag ska köpa en fin burk imorgon och lägga mina kolor i.

Citronsill

Den här sillen brukar jag alltid göra till jul så den går bara inte att hoppa över. Jag ringde precis svärmor och gjorde en bra deal med henne, hon får hälften av min sill så får jag hälften av hennes goda inlagda sill. Fiffigt tyckte jag då för jag insåg att vi inte äter upp all den här sillen själva.

CITRONSILL
5 urvattnade sillfileer
1-2 rödlökar
1 dm purjolök
1,5 dl citronsaft
skal från 2 citroner
1,5 dl socker
3 dl vatten
3 lagerblad
5 nejlikor

Koka upp vatten,socker,kryddor, citronsaft och skal och låt lagen kallna.
Varva sill och lök i en burk och slå lagen över.
Låt sillen få dra i några dagar så blir den godast.


Inte så snygg bild men jag lovar att sillen i burken är smarrig!


Nu ska jag till St Moritz och kolla damernas störtlopp!

Älggryta med svamp och lök

Här kommer min absoluta favoritälggryta!
Det är enbären som gör grytan så hoppa inte över dom.
Varför har inte vi köpt en enda julklapp än? Jag förstår inte(menar är avundsjuk på) dom som planerar allt sånt i tid men på söndag är det dags för oss att köa! Men de flesta önskar sig pengar så det blir kanske lätt ändå.

MIN ENKLA FAVVOÄLGGRYTA 4 port.
5 hg grytbitar av älg eller nöt
2 msk smör eller olja
buljong eller vatten + 1 buljongtärning
12 krossade enbär
10 smålökar eller 2 vanliga i klyftor
3 dl torkade trattisar eller färska champinjoner
2 dl grädde eller mjölk
1-2 msk mjöl
salt, peppar



Bryn köttet och krydda.
Tippa över buljong och låt det puttra tills köttet är mört, späd under tiden med vatten.
Fräs lök och svamp och lägg över det i grytan på slutet.
Häll i grädde/mjölk vispat med mjölet och låt grytan koka ihop.
Smaka av med mera kryddor om det behövs.

Stekt sill med ljuvlig lök

Jag köpte en hink med steksill (BD fisk var märket) av Pigge på torget i Ånge häromdagen. Gissa om den var god? HELT SUPER! Köp den om du ska lägga in sill till jul eller gillar steksill.
Jag dubbelpanerade och stekte den i smör, ja först fick den ligga i vatten i 8 timmar. Den har kunnat lega lite längre för den var en gnutta för salt, jag blir nog törstig som en kamel ikväll på min fiolspelning. Löken till är en viktig detalj, måste stekas sakta efter sillen, strö på lite salt och en nypa socker och den måste bli så där mumsigt mjuksöt, yummie!
Lite av löken fick stanna kvar i pannan och tillsammans med mjölk och lite mjöl blev det sås.





Julköttbullar fast utan julkrydda

Varför gör jag bara mycket köttbullar till jul och fryser in? Det är ju helt perfekt att bara plocka upp och stuva lite makaroner till när det är brådis.

KÖTTBULLAR
1,5 kg älgkalvfärs
2 ägg
2 dl brödsmulor(panko tog jag)
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 lök
1 msk smör
2 tsk salt
2 tsk malen spiskummin
mycket nymalen svart och vitpeppar
olja och smör till långpannan

Sätt ugnen på 225-250°
Riv löken grovt och fräs den mjuk på i smör någon minut.
Blanda ägg, vätska, smulor, lök och kryddor och låt det svälla.
Rör i färsen och blanda om noga.
Ha olja och smör i långpannan.
Rulla köttbullarna och stek de i ugnen 10-15 minuter.
Har man älgfärs som smakar för mycket vilt så är grillkrydda och chili perfekta "tabortkryddor"


Jag har fått en utmaning av Emma och här kommer 7 saker om mig som jag inte brukar kackla om....

1.Min högsta dröm är att ha en egen cateringfirma! Jag tänker på mat nästan jämt ,då jag är vaken alltså.Älskar all mat utom välling, smoothies, milkshake, brysselkål, kallrökt lax och klappgröt! Har en lista över saker jag inte smakat, vad säger ni matstörd eller?

2. Har lätt åldersnoja och får panik ibland när jag ser någon med rullator! Snart är man där....Kommit av mig med dans och är för gammal för disco(tyvärr!!) Jag har blivit en hemmamupp och trivs så bra med det, soffhörnet på fredagkväll myyyyysigt.

3. Vill helst att mina 4 barn ska bo hemma och inte vara utflugna! Tack och lov bor yngsta tjejen hemma än!Längtar till januari 2010 då ska vi hälsa på äldsta dottern på Nya Zeeland.

4.Jag är den mest otekniska person som finns, min familj kan intyga. Tack Marie för att du fick igång videon åt mig på skolan  (läs:för att du satte i kontakten åt mig) Oroar mig mer för jobbet än jag vill erkänna, vet inte var jag ska jobba till hösten bara att det inte blir med någon jag jobbar med nu.

5. Har slutat jogga och börjat blogga men det ska bli ändring på det bara ljumskarna blir ok,  puh det är tröttsamt! Ingen vet vad det beror på men ska på röntgen snart, pinsamt!

6.Jag älskar att spela folkmusik och sjunga i kör men lyssnar helst på Mix megapol, Voice och annat skrål, knepigt va?

7. Saknar, tänker och längtar efter min pappa varje dag, han somnade in här hemma för 7 månader sedan och det  kommer att bli en konstig jul utan honom.

Grahamsscones och jordgubbsmarmelad i advent?

Ja så blev det för jag blev så sugen på scones fast det är 3:e advent och saffransbullarna finns i frysen. Det får bli vanligt adventsfika i kväll.
Jag brukar alltid baka scones på bara vete men nu tänkte jag vara lite nyttigare och ta med graham men nyttigt är inte alltid godare!
Klockan 4 i morse vaknade jag till när mannen och ungdomarna kom hem efter en innebandyturnering, Luciamixen i Fränsta. De kommer att bli glada att få scones gissar jag.
Själv valde jag att supporta hemma i soffan.



Scones - Grahamsscones

2 pers


Du behöver:

4½ dl vetemjöl  eller 2 dl vetemjöl och 2½ dl grahamsmjöl

2 tsk bakpulver

2 krm salt

50 gr margarin eller ½ dl flytande margarin

2 dl mjölk eller filmjölk


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Ta fram en plåt med plåtpapper.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
  4. Finfördela margarinet i mjölblandningen, antingen med fingertopparna eller med en gaffel.
  5. Tillsätt mjölken eller filmjölken och arbeta raskt samman degen med en träsked.
  6. Dela degen i 2 delar.
  7. Lägg delarna på plåten så att du med mjölad hand kan trycka ut dem till runda kakor ca 1 ½ cm tjocka.
  8. Skåra varje kaka i 4 delar och nagga med en gaffel.
  9. Grädda genast mitt i ugnen omkring 10 min.

Jag tycker det är enklare att klämma ihop en rulle och dela den i 12 bitar. Då har jag dubblat receptet och det ryms perfekt på en plåt.

Jag knöck första bästa recept när jag googlade och det fanns här

JORDGUBBSMARMELAD
3 dl frysta gubbar
socker
1 lime, skal och saft

Ja här glömde jag bort att mäta hur mycket socker jag tog men smaka det ska vara rejält sött.
Koka allt i ca 15 minuter och låt det sedan kallna.
Det blir gott med lite citron också det är lite syra som behövs tycker jag.
Jag ställde ut min burk i snön på snabbkylning!


Älgwrap

Men hjälp vilken fin dag vi haft!
Massor med snö på alla träd och solsken, som världens finaste julkort! Kallt också så "kakfrysen" är ute.
Till middag idag plockade jag fram en liten grytbit som jag gjorde skav av medan den var halvfrusen. Libabröd hade jag i frysen men det går lika bra att rulla in i tortilla eller tunnbröd.

Älgskav med het sås
3 hg älgskav
1 gul lök
1-2 tsk malen spiskummin
1-2 tsk hot paprika
1-2 tsk harissakrydda
3 dl passerade tomater
salt, peppar

Fräs skav och lök hastigt med kryddorna(ta tacomix om du inte har de där kryddorna)
Tippa i tomaterna och låt det puttra någon minut.

Rulla till din egen wrap och fyll med det du gillar, det här tog vi:
Libabröd/tunnbröd
sallad
tomater
gurka
majs
lök
vitlöksyoughurt



Heta räkor bara till mig!
2 tsk sambal
1 vitlöksklyfta
1 dl turkyoughurt
1 näve hackad ruccola
1 dl skalade räkor
salt

Jag fräste vitlök och sambal och tippade i youghurten.
Strödde i ruccola, räkor och salt och lät det bara bli varmt.
Jag hade tänkt koka ris till men nu hamnade det i min rulle istället!


Parisare och mandelflarn

Några julkakor måste jag väl baka ändå och jag börjar med mina julfavoriter som jag bara gör till jul.
Parisarna tar lite tid att kavla eftersom jag och kaveln inte går så bra ihop. Det är perfekt att göra de här två samtidigt för det tar en väldans tid när mandelflarnen ska kallna i plättlaggen och då kan man grädda parisarna.
Låna en extra plättlagg av grannen om du kan!

PARISARE ca 32 dubbla
7,5 dl vetemjöl
300g smör
3 msk vatten
strösocker till kavling
SMÖRKRÄM
200g smör
3,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2 äggulor

Veva ihop mjukt smör och mjöl (jag är bekväm och tar elvispen)
Tippa i vattnet och knåda ihop en smidig deg.
Ta mera vatten om det behövs, lägg degen kallt en stund.
Kavla ut degen till en 3 mm tjock kaka och ta ut rundlar.
Jag tar ett litet snapsglas som mått och sedan kavlar jag de små rundlarna i socker med kruskavel.
Vill du ha riktigt stora kakor tar du såklart ett större glas.
Grädda i 225° i 8-10 minuter
Rör ihop smörkrämen och bred på kakorna när de är kalla.


MANDELFLARN ca 65 st.
200g mandel
2 dl socker
200g smör
4 msk vetemjöl
2 msk mjölk
2 msk sirap
4 droppar bittermandelolja

Skålla och hacka mandeln (jag körde i matberedaren med skalen på idag, lazy me!)
Blanda  alla ingredienserna i en kastrull och låt smeten sjuda.
Värm en plättlagg.
Klicka en dryg tsk i varje rundel och grädda i 175 ° tills de är gyllenbruna.
Låt de svalna i laggen innan du pillrar löst kakorna.
Lägg de på hushållspapper så de får "fetta" av sig lite.
Recepten är från Sju sorters kakor fast jag dubblat  det ena och tripplat det andra. 

Jag har en drömjulkaka som jag varken sett eller gjort (har ett svagt minne från Österrike när jag var liten om något liknande, måste fråga mamma om hon minns) Dubbla mandelflarn med smörkräm doppade till hälften i mörk choklad....visst låter det smaskigt och den julen skulle jag bara göra EN ENDA SORT!

TÄVLING HOS SOLAN!


Den här boken kan man vinna om man har tur, titta in här så får ni se!

Kolbász med soltorkade tomater

Korv i sås och med bandspagetti har vi precis ätit. Jag hade en öppnad burk créme bonjourost med soltorkad tomat som ville bli uppäten och allt som fanns i grönsaksväg var en grön paprika men det blev inte så tokigt ändå.

KORVSÅS TILL PASTA
300 g Kolbászkorvar
1 paprika
5 soltorkade tomater
150 g färskost med soltorkad tomat                                                                                    
2 dl mjölk
torkad basilika
svartpeppar, salt

Fräs korven i slantar och låt paprikan och tomaterna fräsa med på slutet.
Tippa i mjölken och osten och rör tills den smält.
Krydda och låt det småputtra några minuter.



Imorgon ska vi fira Lucia på min skola och det är alltid så fint. Det tråkigaste och det jag ska försöka att inte tänka på är att nu är det sista firandet på skolan. Ikväll är det informationsmöte för alla föräldrar om hur det blir med allt för deras barn.


Wallenbergare

Ja nu har jag testat dom och jag vill gärna ha beröm nu för jag följde receptet EXAKT! Det har aldrig tidigare hänt och det är en störning jag har att alltid tro att maten blir bättre om man ändrar lite men det blir inte alltid så. Nu fick jag använda epiche richekryddan (fyra kryddor) som legat och väntat i skafferiet. Visst är det en gammal kryddblandning som jag gissar att min mormor kanske använde?
Ja min biffsmet blev aningens för lös(lite köttsaft hängde med i hastigheten) så jag duttade i lite ströbröd (panko). Lite mera av kryddblandningen kan man lätt ha i men annars blev dom jättegoda!
Vi åt trattisstuvning till biffarna.



Idag hände det igen, jag fick krypa in i bilen genom bakdörren när jag skulle åka hem från jobbet. Yipeee! När jag kom hem så gick ingen dörr att få upp! Men vaddå det var ju varmt och mysigt i bilen och långt till julafton (ingen såg mig heller hoppas jag)
Ni fattar att det blir spännande att åka på spelning ikväll, kanske blir egen övning i bilen......

Söndagsgröt

Ingen vidare flashig middag hos mig idag men det var enkelt och gott. Min familj är världens bästa för de gillar och äter nästan allt!
Nu ska jag till kyrkan i Torp på Luciakröning och sjunga med kören. Vi ska bl.a sjunga Carolas En stjärna lyser så klar, jag fattar inte att jag har missat den (antagligen för att jag inte är hennes största fan fast hon sjunger superbra)!
Den är så fin så jag får anstränga mig för att inte börja böla.
Ha en mysig andra adventkväll mina vänner!


Jordnötskaka

"Familjen Godissugen" ska kalasa på en kaka nu. Jag tog AnnaMarias kakrecept men gjorde en vanlig tryffel på toppen!
Jennie är en jätteduktig ung tjej och hennes chaibiscottirecept kan man rösta på här!

JORDNÖTSKAKA
1 dl sirap
250g jordnötsmör
6 dl cornflakes
1,5 dl grädde
200g mörk choklad
50 g ljus choklad
1/2 dl hackade jordnötter

1. Klä botten av en form med löstagbar kant med bakplåtspapper.

2. Värm sirap och jordnötssmör så att det smälter ihop, det får ej koka.
 Dra kastrullen åt sidan, rör ner flingorna. Krossa flingorna lite. Tryck ut massan i formen och ställ den kallt.

3.Koka upp grädde, ta kastrullen från plattan och rör ner chokladen i bitar.
4. Vispa tryffeln blank och slät och slå den över kakbotten.
5. Strö hackade jordnötter över kakan och ställ den kallt några timmar, ät den med vispad grädde.


Porterstek det var längesen det!

En lugn lördag här i huset och då passar det med mat som sköter sig själv. Jag funderar på att ställa ut lite tomtar för det är så mysigt. Egentligen vill jag att det ska vara som när jag var liten att allt skulle fixas kvällen före julafton. Känslan när man kom upp på morgonen och allt var pyntat och fixat. Men jag har lärt mig, för att inte vara halvt medvetslös på julafton så är det bäst att göra sakerna lite pö om pö.

PORTERSTEK UTAN PORTER
1,5 kg älgstek
1 flaska mörkt öl
1 dl soya
1 dl konc. svartvinbärssaft
2 dl vatten(ja faktiskt har jag i det!)
2 buljongtärningar
2 lökar
1 solovitlök
10 enbär
10 svartpepparkorn
1 tsk timjan

Blanda alla ingredienser och låt det koka upp gärna i en trång gryta.
Lägg sedan i köttet.
Jag låter det puttra i 1,5 timme (lite mindre) och vänder på steken efter halva tiden.


SÅSEN ÄR BARA BÄST
3 dl av buljongen
1 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk mjöl
Jag skivar hela steken  och fryser in skivorna som blir över i resten av den smarriga buljongen.
Potatis, inlagd gurka och gele ska det bara vara till tycker jag.

Här kommer några vinterbilder.
Man måste väl träna att ta kort på annat än mattallrikar och kastruller!

Ålhuset nere vid älven.







Snabbaste pytten i pannan

Visst är det kul med rester ibland?
Inte när det är blä-rester och pytonpanna utan när det är små trevliga duttrester och det hade jag idag.
Ris lite grönt och goda kryddor blir nästan alltid gott tycker jag.

RISPYTTIPANNA
kycklingbitar
1 paket bacon
3 dl kokt ris
paprika
sockerärtor
hot paprika
stark curry
vitlök
salt, peppar
smör

Fräs kött, grönt och sist av allt riset i stekpannan och krydda allt vad du kan!



Nu ska jag rycka fiolen och åka till Parteboda och spela med Spelmanslaget och Durspelarna.
Grytan på spisen ska mannen få passa för det är middagen tills imorgon det!

Kyckling med citronsås

Hoppas att ni alla haft en mysig första advent med ljus och mumsigheter!
Det här åt vi idag och det är mat som jag gillat i hela mitt liv.
Mamma kokade alltid kycklingen, rensade den och serverade den i buljongen,det blir snäppet godare.
Ärter majs och paprika älskar jag bara en gång(lite ljug blev det nu) och det är blandat i riset till kycklingen och den här syrliga såsen.
Yummie!

 KYCKLINGEN 3-4 port
3 kycklingklubbor
0,5 dl citronolja
0,5 dl citronsaft
2 tsk hackad rosmarin eller någon annan torkad örtkrydda
salt, peppar

Dela klubborna i bitar och lägg dom med marinaden i en påse.
Helst över natten men någon timme är också ok.
Lägg kucklan i en ugnsform, slå marinaden över, salta och peppra.
Låt den gå i 175°i ca 25 minuter.
Späd med en gnutta vatten i formen så du får en god buljong.
Dra sedan på grillen på högsta heat i 5-10 minuter så skinnet blir krispigt och  brandvarnaren testad!

CITRONSÅS
2 msk smör
2-3 msk mjöl
2,5 dl mjölk
1,5 dl buljong från kycklingen
0,5 dl citronsaft
rivet skal från citronen
en gnutta honung/nypa socker
salt, peppar


Bilden ljuger också för det är godast om man dränker riset i såsen ch jag var lite snål med grönsakerna i riset

RSS 2.0