Tigerkladdkaka

 
 
 
Min dator har pajat men tack och lov så är alla foton kvar för hårdisken har klarat sig! Man borde kanske ha lite rutin och spara bilder....
Inget att deppa för, det är en "världslig sak", jajamen jag har lyssnat på Karlsson på taket idag på jobbet!
Behöver jag muntras upp mera så funkar alltid choklad och såklart ska det vara en gräddklick till kakan.
 
Receptet hittade jag HÄR
 
Jag har premiärbakat i min nya köksmaskin men eftersom jag inte ens haft en elvisp med stativ tidigare så blev jag liksom stående och bara tomglo på visparna hm.......men just ja kladdkaka bara RÖR man ihop!
 
 

Filé med soltorkade tomater och grönpepparsås

 
Den här såsen är jättegod och funkar till både fläsk, kyckling, ox och älgfilé. Jag hade färdigstekta köttskivor i frysen som jag slog såser över men jag tog de soltorkade tomaterna i såsen och glömde svampen!
Har ni börjat fundera över midsommarmat? Hos mig blir det bara sillar, laxar och en västerbottenpaj på midsommarafton och sedan grillning på midsommardagen. Enkelt med fisk som går att fixa i förväg så man har ork att dansa på kvällen......kanske. Säters hembygdsgård är ju tradition här på midsommar men "dansbena" har legat av sig de sista åren!
 
GRÖNPEPPARSÅS med soltorkade tomater 4port
3 dl grädde
150g mjukost/färskost av ngt slag
8 hackade soltorkade tomater
2 tsk dijonsenap
20-30 krossade grönpepparkorn
salt, peppar, dragon
 
1. Låt allt koka ihop några minuter och smaka av med kryddorna.
 
 

Smarriga tårtor till midsommar!

 
 
 
Vilken skön lat lördag jag har haft fast det blev en promenad och joggingtur på förmiddagen. Det är svårt att välja väg för de ser ju björnar mest hela tiden runt knutarna, men inte får jag se någon, förresten så vill jag nog helst sitta i bilen då. Vi var upp på Näset en sväng och mannen jobbade på men jag råkade sätta mig i ett soligt båthus och blev liksom sittande där. Nu har jag precis kokat lite lingonsylt och rostat ny musli och nu blir det middag, en restmix fast det är lördag!
 
 
Här får ni en drös med tårtrecept, märks det att jag gillar marängtårtor och inte alls är så förtjust i vanliga gräddtårtor?
Den här bjöd min jobbarkompis Lena på och den är grymt god!

MARÄNGTÅRTA med smörkräm och jordgubbar

BOTTEN
4 äggvitor
2 dl socker
3 dl Kellogs Rice Crisp eller ngt liknande


1. Vispa äggvitorna hårt, tippa i sockret och vispa igen.
 
2. Vänd ned flingorna och när smeten är blandad bred ut den på smort bakplåtspapper i en långpanna.
 
3. Grädda mitt i ugnen i ca 80 minuter 125 grader och låt den svalna lite innan du vänder upp den och drar bort pappret.

SMÖRKRÄM
4 äggulor
1 dl socker
1 msk mjöl
1 dl grädde
75 g smör
1 pressad citron

1. Lägg alla ingredienserna utom smöret i en kastrull, vispa och låt krämen sjuda  tills den tjocknar.
 
2. Ta kastrullen från plattan och klicka ned smöret och låt krämen kallna.
 
 
 
 
 
MANDELTÅRTA med lemoncurd och gräddklick (som inte fick vara med)
 
 
 
MARÄNGTÅRTA med chokladkräm
 
 
 
JORDGUBBSRULLE med lemon curd och jordgubbar
 
 
 
 
MARÄNGBOTTEN med Daim och bär
 
 
RÖRTRÄSKTÅRTA
 
 
KOLAPAJ
 
 
 
PETERS CAPPUCINOTÅRTA
 
 
BLÅBÄRSMAZARINTÅRTA
 
 
 
ZULEIKATÅRTA
 

Kebabtårta

 
Nu ska här provsmakas kebabtårta som jag inte ens visste fanns förrän jag läste om den på Taffel och hos den här härliga Värmlandsfamiljen!
 
Man kan äta tårtan kall, ljummen eller varm och jag gjorde det sista. Jag tror det blir allra godast att äta den kall utan "lock" och med varmt kött på toppen.
 
 
 
 
Jag hade inte allt som det stod i receptet men man kan ta det man har.
 
 
KEBABTÅRTA
2 stora runda polarkakor (4 halvmånar)
250 g skav från älgstek eller fryst "kebabkött"
4 dl creme fraiche
2 tsk persilladekrydda eller någon kryddmix du gillar
10-12 småtomater
1 liten rödlök
1 dl het tomatsås eller färdig tacosås på burk
koriander eller något kryddigt grönt
2 dl riven ost
spiskummin, paprika, salt
olja till stekning
 
 
 
1. Stek hastigt köttet och krydda med spiskummin, paprikakrydda och salt.
 
2. Blanda ihop creme fraiche och persillade  och smeta på hälften av fyllningen på den nedersta rundkakan.
 
3. Lägg på lök, tomater, kött och tacosås och lite av creme fraichen också.
 
4. Lägg på nästa rundkaka, creme fraiche och ost på toppen.
 
5.  Min tårta fick åka in några minuter på högsta värme tills osten smälte, fick färg och den var ljummen i mitten.
 

Halloumisallad med nektariner till grillat

 
Fruktig och fräsch sallad till grillat,  ta någon salt ost mot det krispiga och söta så blir det jättegott!
Här la jag bara en påse blandade skott i botten, tomater, nektariner och smörstekt halloumi (det var trångt på grillen) på toppen.
För några helger sedan när jag lagade till en fest tog jag spenat, chevré, nektariner och jordgubbar. Ringla över lite citronolja, honung och krydda med lite salt och peppar.
Nötter, såklart blir det gott med nötter, hur kunde jag glömma det?? Rostade valnötter, pinjenötter, mandlar, solroskärnor eller pumpakärnor då blir det ännu en smak och konsistens. Det är inte bara smaker i maten som ska stämma och bryta av varandra utan olika konsistenser höjer ju hela matkänslan...märks det att jag är hungrig? Skulle just nu kunna äta ett hus trots att jag nyss ätit för mycket fläskpannkaka....ska titta på finalen i Biggest Looser sen och hoppas att det kan trigga igång latmasken! 
 

Erikas rabarberkaka

 
I helgen har våra 3 tjejer varit hemma och det är alltid så kul när det blir lite fart i huset,  tyvärr var det ingen vidare fart på mig, trött som en tok och halsont så ett långsegt bröllop passade kroppen fint det!
Hade tänkt mig en helg med promenader och småspring men det var bara att ta det lugnt och gilla läget.
 
Har ni rabarber så gör den här kakan, den bjöd Erika på förra helgen och den är fantastiskt god.
 
 
 
ERIKAS RABARBERKAKA
 
Botten:
2,5 dl vetemjöl
2 msk florsocker
1/2 ägg
 
Fyllning:
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
100g smält smör
3 dl fast rabarberkompott (koka ihop 3 stjälkar med 1/2-1 dl socker tills vätskan är borta)
 
 
 
1. Blanda ihop degen till botten, låt den ligga svalt i 20 min och tryck sedan ut den i en form 25x35 cm.
 
2. Nagga och förgrädda den i 10 minuter 225 grader.
 
3. Blanda sedan fyllningen ( utom rabarberkompotten!) och lägg hälften av den på den förgräddade kakan.
 
4. Lägg sedan på rabarbern och sist resten av fyllningen.
 
5. Grädda sedan kakan i 10 min, skär i bitar när den kallnat och pudra över lite florsocker.
 
6. Servera med en gräddklick!
 
 
 
 Vi var ut en sväng och fiskade på Näset men först skulle båten skuras.
Petter vi skickar räkning för det är väl din båt?!
 
 
 Hon som var mest fiskesugen blev utan firre......
 
 Storfiskarn och roddar`n!
 
 Fikapaus på bryggan!
 

Granskottsirap till ost

 
 
Ut och rafsa ihop lite granskott innan de blir för stora! Om du gillar lagrade ostar eller mögelostar så passar det här superbra till, det ska visst vara gott att ringla över glass också men det har jag inte testat. Sött så att håret reser sig skrev någon och det håller jag med om men man ska bara ha på en gnutta!
Man kan göra på två olika sätt, varva i en burk med socker och låta solen och värmen göra jobbet eller koka ihop i kastrull och jag tog kastrullsvängen!
 

Buffétips!

 
Vi har varit på kusin Johns konfirmation idag i Torps kyrka, trevlig kyrka det där med många konfirmander, fin sång och riktigt bra präster/ledare.
Spana in vilka godsaker vi fick hemma hos Walkers i Byn!
 
 
 
 
Honungsmelon med parmaskinka eller kallrökt skinka
 
 
 
 
 Tjälknöl med grovhackad tapenade och parmesanost
 
 
Kallrökt lax med pesto och ruccola
 
 
Sallad med tomater, mozzarella, soltorkade tomater och basilika
 
 
 
Pizzasnurror, fetadip med basilika och fetadip med soltorkad tomat
 
Oliver med lagrad hårdost och basilika
 
Tyvärr blev det inga fina bilder på pajerna men de var grymt goda!
 
 
PAJ MED NÄSSLOR OCH SVAMP byt ut skinkan i receptet mot stekt svamp!

Kärleksmums eller....

 
....mockarutor,  ja det här måste väl vara de vanligaste mjukkakan av alla eller? Det var en evighet sedan jag bakade något så jag googlade runt lite men det blev ingen spännande kaknyhet. Jag testade Leilas recept för första gången och det blev väldigt chokladiga och goda bitar med blockchoklad i både smet och glasyr. Kaksmeten blev lite tunn så jag hade i en gnutta mera mjöl och kom ihåg att inte göra för stora chokladbitar till kakan för då sjunker dom till botten.
Ja egentligen skulle jag ut och springa en sväng men kom av mig när det började åska och regna, inte så begåvat när det var strömavbrott i grannbyarna men det gick fint.
Undra vad jag behövde mest....troligtvis inte chokladkaka!
 
RECEPTET finns här!

RSS 2.0