Hallonmarmelad med szechuanpeppar

 
 
Jag kokade ihop en marmelad här på kvällskvisten och provsmakade med en bit St Agur som är min favorit av mögelostar. Den är så mild, krämig, lite knäckig smak på något sätt och en härlig sälta och marmeladen passade jättefint till. Har du inte szechuanpeppar så testa någon annan pepparsort eller en nypa chili, kanske rose`peppar skulle funka?
 
HALLONMARMELAD
2,5 dl hallon
1/2 dl vatten
4 msk gelesocker multi (funkar med vanligt socker också men hoppa över vattnet då)
2 msk citronsaft + rivet skal från en citron
3 krm szechuanpeppar
 
Låt allt koka ihop i ca 5 minuter och häll marmeladen i en ren glasburk, lätt va?
 

Laxbiffar

 
Jag kanske verkar tjatig men det är väldans gott med laxbiffar. Vill man inte äta dem till ris eller nudlar så är de goda att göra lite mindre och ha som plock före maten!
 
LAXBIFFAR 3-4 port
 
200g lax
200g vit fisk, abborre tog jag
1 ägg
2 msk potatismjöl
2 msk fisksås
1 msk citronsaft + rivet skal
nymalen vitpeppar
1/2 dl hackad koriander eller något annat kryddgrönt
 
 
1. Hacka laxen i fina små kuber.
 
 
2. Mixa den vita fisken i matberedare, rör ned de övriga ingredienserna och blanda till en smet.
 
 
3. Forma till bollar och platta ut till biffar i en panna med smör och stek ngn minut på varje sida.
 
 
 
 
 
DIPSÅS
1 dl sweet chilisås
1/2 citron, saften
2 msk japansk soya
1/2 msk finriven ingefära
 
Blanda ihop bara och servera den kall!
 
 

Kycklingsallad med krispiga krutonger

 
Stekta små brödbitar lyfter alla sallader flera snäpp tycker jag, allra godast blir de med både smör och en skvimp olivolja, salt och gärna någon örtkrydda. De ska vara riktigt krispiga utanpå men lite mjuka i mitten enligt mig då (ibland när man köper caesarsallad ute så är krutongerna så stenhårda att plomberna nästan ryker).
Så hörrni kasta inga brödsnuttar!
Som ni ser så har jag blandat sallad, champinjoner, sparris, tomater och rödlök tillsammans med stekta kycklingfilébitar.
 
 
 
 

Indisk het (älg)gryta med raita och naanbröd

 
Ja i brist på lamm får man ta älg och det blev riktigt gott ändå! Häromdagen var det värsta höstrusket här och då värmde den här grytan ska ni veta. Köpta naanbröd värmde jag på i ugnen bara!
 
 
"INDISK ÄLGGRYTA"
5 hg grytbitar av älg eller det kött man har
2-3 tsk spiskummin
2 tsk koriander
3 tsk curry
1 tsk het paprika
2 msk tomatpuré
1 lök
1 snackpaprika
2 klyftor vitlök
1 chili
1 tsk salt
olja till stekning
vatten
 
1. Mortla ihop alla kryddor, funkar med malda kryddor också om du inte har hela frön ( för extra smak kan man rosta fröna i en torr panna först).
 
2. Fräs kryddor och det rumstempererade köttet så det får lite färg.
 
3. Låt hackad lök, chili och vitlök fräsa med och sist tomatpuren.
 
4. Späd nu med vatten i omgångar och låt köttet småputtra tills det är riktigt mört, skynda inte! 
 
5. Tillsätt sist paprikan i bitar och låt den koka några minuter och smaka sedan av med salt och kryddor.
 
 
 
 
 
 
 
Raita är en indisk svalkande sås med yoghurt och mynta men det blir krispigt gott med fint hackade grönsaker i tycker jag. Blanda som du vill ha den, tjock eller tunn!
 
 
RAITA 
1dl morot
1dl gurka
1 dl tomat
1 liten rödlök
1 klyfta riven vitlök
1,5-2,5 dl yoghurt
finhackad mynta eller torkad
salt, peppar, honung
 
 
Finhacka grönsakerna som du har tålamod till och rör ihop med det övriga.
 
 

Hallonrecept!

 
Har ni plockat några hallon?  Jag har plockat några liter på kvällskvisten här och det finns ju mycket av dem i år. Den här goda kakan blev jag bjuden på förra veckan, riktigt mumsig!
 
 
SIVS HALLONKAKA
4 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1,5 dl kokande vatten
1,5 dl hackade nötter
 
 
Fyllning:
125 g smör
1 dl mjölk
2 msk vaniljsocker
175 g hallon
 
Garnera med hallon på toppen eller vid sidan om.
Gräddklick till gillar jag!
 
 
 
1. Sätt ugnen på 200 grader och kläd en långpanna med bakplåtspapper.
 
2. Vispa ägg och socker fluffigt.
 
3. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ned det i äggvispet, tippa sedan i vattnet.
 
4. Häll smeten i långpannan, strö på nötterna och grädda i ca 25 minuter, låt sedan kakan svalna.
 
5. Koka under tiden ihop smör och mjölk till fyllningen några minuter och rör sedan i vaniljsockret.
 
6. Dela kakan i två bitar, lägg fyllningen + hallon mellan bottnarna (lägg helst nötsidan längst ner och längst upp). Skär i bitar när den kallnat.
 
 
 
 
HALLONGLASSTÅRTA
 
 
 
HALLONMOUSSETÅRTA
 
 
 
HALLONMUFFINS
 
 
 
 
HALLONPAJ/KAKA min favorit
 
 
 
LAKRITSPANNACOTTA med hallon
 
 
 
 
HALLON OCH VINBÄRSSYLT
 
 
 
 
 

Lax med stekta grönsaker och teriyakisås

 
Lax och grönsaker tröttnar jag aldrig på,  egentligen behövs inget ris eller potatis till men jag gjorde en stark soyasås och då passar det med ris tycker jag.
 
 
♥ Jag skar lax i stora kuber, stekte i smör, pressad citron på och sedan salt och peppar bara. Se till att laxen fortfarande är mjuk och saftig i mitten, den ska inte vara stenhård när du trycker på den.
 
♥ Här stekte jag bara morötter, zucchini och lök, krydda och strö över något grönt, koriander älskar jag!
 
♥ Koka ihop 1 dl japansk soya,  3 msk citron eller vinäger, 2 msk socker,  2 msk finriven ingefära, 1  riven vitlöksklyfta och servera varm eller kall till fisken.
 

Kardemummakaka i långpannan

 
Nu har man snart slut på semestern här men det har varit en härlig en! Och som vanligt känns det som man inte hunnit träffa alla som man tänkt.... men men så är det nog för alla. Det gäller att tänka på allt man gjort istället för tvärtom!
Här får ni en sommarkaka fast egentligen borde jag bakat kubb för det är det somrigaste fikat jag vet.
 
 
KARDEMUMMAKAKA i långpannan
 
200g smör
12 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 dl strösocker
4 tsk stött kardemumma
2 ägg
4 dl mjölk
 
GARNERING:
4 msk hackad mandel
4 msk pärlsocker
 
 
 
Sätt ugnen på 175°!
 
1. Smält smöret.
 
2. Blanda allt det torra och tippa i mjölk och ägg.
 
3. Rör sedan ner smöret, blanda väl och tippa smeten i en långpanna med bakplåtspapper.
 
4. Strö över socker och mandel, grädda i 175 grader i 30-40 minuter
 

Sallad med tonfisk och potatis

 
Här får ni en enkel sommarsallad, perfekt om man har "kallpärer" över. Tonfisk glömmer jag lätt bort att det finns fast jag gillar det!
 
TONFISKSALLAD med potatis för 2 pers
1 burk tonfisk i olja
2 ägg
4-5 potatisar
3 msk olja från tonfisken
1/2 dl hackad dill
2 msk citronsaft
2 msk kapris
1 rödlök
2 tomater
 några salladsblad
salt och peppar
 
 
1. Koka potatisar och ägg.
 
2. Skiva potatisarna när de är varma och blanda ner allt utom tomater och sallad, krydda och smaka av.
 
3. Lägg upp på tallrik och toppa med fisken och det mjukkokta ägget.
 
 
 
Jag bjuder på flera salladsfavoriter här, det är bäst vi njuter för snart är det höst, svamp och grytväder!
 
 
GREKSALLAD
 
 
 
POTATISSALLAD med mycket grönt
 
 
 
CAESARSALLAD med kyckling
 
 
 
 
 

RSS 2.0