Rostad grönsaksröra till soppa eller sås!

 
Det här är egentligen inget recept utan mer bara ett tips som är perfekt när man har mer grönsaker än man för stunden hinner äta upp eller om de börjar se lite tråkiga och mjuka ut.
Den här plåten gjorde jag när vi skulle åka bort några dagar och jag inte ville kasta något när vi kom hem;-) och sedan åkte de i frysen, härligt att hitta igen när man ska få till någon snabbmiddag!
 
 Jag tycker att COOP startat en bra kampanj, bor du nära någon stormarknad så kan du köpa knasiga grönsaker som inte ser helt perfekta ut men som smakar lika bra!
 
 
 
1. Fyll en ugnsplåt med de grönsaker du har, morötter, lök, tomater, paprika, squash, fänkål och vitlök hamnade i min.
 
 
2. Ringla över rejält med oliv eller rapsolja, salt, färska eller torkade örter, blanda om och skjuts in i ugnen på 200 grader tills grönsakerna fått lite färg.
 
 
3. Lägg alla grönsakerna i en kastrull, tippa i buljong eller vatten+tärning och koka ihop tills allt är mjukt.
 
 
4. Tippa allt i en mixer eller kör med en stavmixer, vispa ur ugnsformen med  vatten så du får med alla smaker och blanda med det i grönsaksröran.
 
 
 
♥  Nu har du en fast smakrik grönsaksröra som du kan frysa in och ha som smaksättare i grytor, köttfärssås och såser.
 
 
 
♥ Blanda med buljong och ev grädde/ creme fraiche så har du en krämig härlig sås t.ex till pasta el. lasagne.
 
 
 
♥ Blanda ut med mera buljong och grädde så har du en ljuvlig grönsakssoppa.
 

Lasagne

 
 
En lasagne i helgen kanske?
Nu ska jag iväg på roligheter, trevlig helg på`er!
 
 
LASAGNE 6-8 port
500g färska lasagneplattor
 
Köttfärssås:
500g köttfärs
2 lökar
1 stor morot
2 klyftor vitlök
1 stjälk blekselleri eller en bit rotselleri
2 msk tomatpuré
3 dl kraftig buljong /3 dl vatten+1 buljongtärning
2 dl rödvin
500g passerade tomater
1 msk torkade örter
nymalen svartpeppar
salt
olja till stekning
 
Ostsås:
1 liter mjölk
2-3 dl riven ost, gärna ngn lagrad
överbliven färskost, dessertostar av alla slag funkar fint
mjöl+mjölk till redning (gissar på 3-4 msk mjöl ;-)
Salt, nymalen svartpeppar, riven muskotnöt
 
 
Sätt ugnen på 200-225 grader!
 
 
1. Köttfärssåsen: Hacka grönsakerna fint och fräs dem tillsammans med färsen i omgångar i en stor panna/gryta, krydda. Låt tomatpuren fräsa med en kortis och tillsätt sedan all vätska och låt såsen puttra på.
 
 
2. Koka upp mjölken till såsen och red den med mjölk+mjöl till en inte alltför tjock sås och låt den koka under omrörning ngn minut.
 
 
3. Ta såsen från plattan och rör ned osten, smaka av med kryddor.
 
 
4. Varva nu lasagneplattor, färs och ostsås i en stor ugnsform och avsluta med ostsås på toppen.
 
 
5, Strö över riven ost och gratinera i ca 25-40 minuter, längre tid om du har torkade plattor.
 
 

Rostad paprika och fänkålssoppa

 
 
 
 
 
 
Ledig dag och kompisar på besök och jag lurade i dem en soppa till lunch. Jag ville först testa med bara paprika och fänkål och tänkte att blir det en "tråksoppa" så tippar jag i passerade tomater för tomatsoppa blir alltid gott. Nu blev det faktiskt riktigt gott så tomaterna står kvar i skafferiet dom ;-)
Har du bråttom så skippa rostningen av grönsakerna men har du tid så blir det mycket mera smak om de fått svänga runt tillsammans ugnen en stund!
 
 
 
ROSTAD PAPRIKA OCH FÄNKÅLSSOPPA 4 port
 
1 stor fänkål
1 röd paprika
1 gul paprika
1 stor lök
2 stora klyftor vitlök
3-4 msk olivolja
1 msk torkade örter, t.ex oregano, timjan eller basilika
2 msk tomatpure
5 dl kraftig buljong/ 5dl vatten +2,5 buljongtärningar (grönsaksbuljong om du tänker vegetariskt!)
3 dl grädde
4 msk pressad citron
nymalen svartpeppar och ev. salt
 
TOPPA MED: Creme fraiche och riven ost
 
 
 Sätt ugnen på 250 grader!
 
 
 
1. Dela alla grönsaker i grova bitar, ringla över olja, örter, tomatpure och lite salt, blanda runt och rosta allt i tills grönsakerna fått lite färg ca 20-25 minuter.
 
 
 
2. Lägg grönsakerna i en rymlig kastrull, vispa ur ugnsformen med vattnet/buljongen för där finns mycket gott kvar ;-) tippa all vätska i kastrullen och låt allt småputtra i 5-10 minuter.
 
 
 
3. Mixa soppan slät eller halvslät, smaka av med citron och kryddor, späd med mera vatten om du tycker soppan är för tjock.
 
 

Moussaka och en väldigt fin cykel......

 
 
 
Vilken konstig lördag det här har varit, vaknade med den fruktansvärda nyheten från Paris..... blir sittande i soffan och man förstår verkligen ingenting....vad händer runt omkring oss och hur kan människor bara göra såhär mot varandra? Hur ska det här stoppas och går det att få ett slut på eländet? IS är väl inte klubben som man kan prata tillrätta precis......
Innerst inne är jag ändå glad att äldsta dottern inte var i Paris den här helgen och hennes pojkvän var söder om Paris hos sina föräldrar.
Men var kommer cykeln in då? Jo den fick jag som andra pris i en recepttävling med Cono Sur och Sofija som vann hon är just nu i Paris och jag har ända tills idag gärna bytt plats med henne..... men jag känner mig väldigt väldigt nöjd att vara hemma.
Nu vet jag att hon är ok och dessutom tog hon hem hela stora tävlingen!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag tänkte nu ge moussakan en till chans att imponera på mina smaklökar för det blev ingen wowupplevelse när vi var i Grekland. Aubergine är ju ingen grönsak jag köper så ofta utan jag brukar göra på liknande sätt fast med bara potatis. Vem borde kunna laga grekiskt om inte Alexandra Pascalidou? Det här är hennes recept eller rättare sagt hennes mammas som jag följt nästan helt (här kan ni applådera och ge mig hurrarop) Ostsåsen blev inte riktigt som i receptet för jag rensade bland "gammelostarna" men god och väldigt ostig blev den.
Nu halverade jag det här receptet och det känns som att 4 hungriga kommer bli mätta så det är rejält tilltagna portioner i receptet!
Jamen hörrni det blev jättegott trots att jag var rätt negativ till den här rätten, ett tips är att salta och peppra rejält på grönsakerna!
 
 
 
 
MOUSSAKA  6 portioner (jag tycker 8-10 ;-)
 
4 auberginer
1 kg potatis
 
KÖTTFÄRSSÅS
1 dl olivolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
500g nöt eller lammfärs
1 1/4 dl vitt vin
1 burk krosade tomater
2 msk tomatpure
2 msk bladpersilja
2 krm muskot
2 krm kanel
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
en nypa chiliflakes eller lite färsk
2,5 dl riven ost
1/2 dl ströbröd
 
 
BECHAMELSÅS MED OST
1 1/2 dl vetemjöl
3msk rapsolja
9 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm muskot
2 dl riven ost
2 ägg
 
 
 
 
1. Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor, blötlägg i saltat vatten för att mildra den beska smaken. Efter 20 min torkar du dem på hushållspapper.
 
 
2.Skala och skiva potatisen ganska tunt, bryn den lätt i olja, krydda med salt och peppar och lägg den i botten på en stor ugnsform. Bryn auberginen på samma sätt men lägg den åt sidan så länge.
 
 
3. Köttfärssåsen: Fräs löken och vitlöken tillsammans med köttfärsen och tillsätt den andra ingredienserna till köttfärsåsen och låt puttra i 15 minuter på svag värme.
 
 
4. Ostsåsen: Vispa mjölet med rapsoljan. Häll mjölken i kastrull,  låt den bli varm och tillsätt mjölet som du vispat ut med rapsoljan. Låt såsen koka upp under omrörning i 2-3 min, tills du får en fin slät sås.
 
 
5.Ta bort kastrullen från plattan, salta, peppra och tillsätt osten och äggen, rör snabbt runt. 
 
 
6.Lägg köttfärsen på potatisen och därefter auberginen och häll sedan över ostsåsen så den täcker auberginen.
 
 
7.Strö över ost och lite ströbröd, för att skapa en krispig yta och grädda i ugnen på 200°C i ca 40- 45 minuter.
 
 
8. Moussakan blir extra god om den får "vila" lite innan servering. Sallad och tzatsiki passar perfekt till!
 
 
 
 
 
 
 

Pestosnurror

 
 
 
 
 
 
 
Enkelt och gott litet plock före maten eller på tapasbrickan!
 

Pestosnurror
1 rulle färdig smördeg
3-4  msk pesto rosso (soltorkade tomater)
2-3 dl riven ost gärna lagrad präst
flingsalt
 


1. Rulla ut smördegen, bred på pesto och lite av den rivna osten.
 
 
2. Rulla ihop från långsidan, skär i 1/2-1 cm tjocka bitar, l'gg på plåt och tryck till de lite.
 
 
3. Strö på lite flingsalt och lägg riven ost på varje.
 
 
4. Grädda i 200 graders ugn tills osten smält och snurrorna fått lite färg.
 

Fisktacos som omväxling!


 
 
 
Lax funkade finfint som omväxling till köttfärsen och det är ju bara att plocka på de tillbehör man gillar.
En mangosalsa hade suttit som en smäck mot laxen så det blir det nästa gång.
De här mjuka båtarna "Stand`n stuff" gillade jag, man blev lagomt mätt för det går inte att proppa på som i ett stort tortillabröd ;-)
 
 
 
Mortla eller blanda ihop kryddor och strö över laxen i pannan, pressa citron över den stekta firren och vänd till sist ner hackad dill om du vill.
 
KRYDDMIX
1 msk hel spiskummin, mald funkar också
1 msk paprika (hot eller rökig om man gillar det)
1/2 msk salt, gärna örtsalt
en nypa chiliflakes
1 tsk socker
 
Mortla ihop kryddorna och använd till, kött, kyckling eller fisk!
 
 
 
 
För några veckor sedan stoppade vi kyckling i de små båtarna!
 
 
 
 
 
 

Kladdkakor i massor!

 
 
Ja ingen har väl missat att det är kladdkakans dag idag?
Jag hittade ett recept hos Bevemyrs som jag blev nyfiken på som inte innehöll choklad utan kanel istället.
Blev grymt sugen att testa kladdisen med kolapopcorn på toppen men det får bli en annan gång.......
Mårtenssons kök har ett helt gäng kladdisar också!
Pssst....jag brynte smöret till kakan för då blir det extra gott och ta bara 2 dl socker för den blev lite för söt tyckte jag.
 
 
 
KANELKLADDKAKA
150 g smör
2,5 dl strösocker
1tsk vaniljsocker
1 msk kanel
1/2 krm salt
2,5 dl vetemjöl
2 ägg
 
 
Sätt ugnen på 200 grader!
 
 
1. Smält smöret i en kastrull, ta den åt sidan och rör ned de övriga ingredienserna.
 
 
2. Tippa smeten i en form med smort bakplåtspapper, strö lite pärlsocker på och grädda i 15- 20 minuter
 
 
 
Här kommer några av mina kladdkakefavoriter!
 
 
Kladdkaka med lakrits och chokladbitar.
 
 
 
 
 
 
 Jennys kladdkaka med kolasås och krispig topping.
 
 
 
 
Picki pickis citronkladdkaka.
 
 
 

Köttfärssås x 2

 
 
Egentligen behöver väl ingen ha recept på köttfärssås men ni får det ändå ;-)
Det första är på en Bolognese som behöver tid att puttra på spisen ett tag så den passar att göra när man är ledig och bara tar det lugnt. Recept nr två är en vanlig snabb sås som man gör medan pastan kokar.
Nu kommer min vän Ulla hit och ska äta med mig, undra vilken sås hon gillar bäst?
 
 
KÖTTFÄRSSÅS  BOLOGNESE
500g köttfärs, älg hade jag
1 stor lök
1 stor morot
2 klyftor vitlök
1 stjälk selleri eller en liten bit rotselleri
1 paket bacon eller rökt sidfläsk
1,5-2 dl kraftig buljong (vatten +tärning/fond)
2 msk tomatpure
2 dl rött vin
500g passerade tomater (Änglamarks ekologiska gillar jag)
2 lagerblad
2 tsk torkade örter
salt, nymalen svart och vitpeppar
olja/smör
1/2 dl färsk hackad oregano eller timjan
 
 
 
1. Hacka grönsakerna och baconet fint.
 
 
2. Bryn köttfärsen i en panna / gryta, krydda och låt sedan grönsaker och bacon fräsa med.
 
 
3. Pytsa i buljong, tomatpure, vin, passerade tomater, lagerblad och örter på med lock och låt nu såsen puttra på minst 45 minuter gärna flera timmar. (späd med vätska om det behövs )
 
 
4. När det är dags att äta smaka av med hackade örter och ev mera kryddor.
 
 
 
 
 
 
 
 
KÖTTFÄRSSÅS
500g köttfärs , älg hade jag
1 stor lök
1 stor morot
2 klyftor vitlök
2 dl kraftig buljong (vatten+tärning/fond)
2 msk tomatpure
500g passerade tomater
2 tsk torkade örter
salt, nymalen svart och vitpeppar
 
 
1. Hacka grönsakerna fint.
 
 
2. Bryn köttfärsen i en panna / gryta, krydda och låt sedan grönsakerna fräsa med.
 
 
3. Pytsa i buljong, tomatpure, passerade tomater och örter,  låt nu såsen puttra på och koka ihop 5-10 minuter.
 
 
4. Smaka av om det behövs mera kryddor innan det är dags att äta.
 
 
 

RSS 2.0