Chokladkaka med banan och chokladbitar



Övermogna bananer är det värsta jag vet men i den här formen tillsammans med kakao och chokladbitar blev de riktigt goda! Jag hittade receptet hos CamillaK men dubblade det ( la till kakao och lite extra smör) och gräddade i en ugnsform 27x33 cm men det funkar i en vanlig långpanna också. Vi åt lättvispad grädde till......



CHOKLADKAKA

175 g smör
5 dl socker
4 msk mjölk
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
4 mogna bananer
200 g god mörk choklad eller den choklad du gillar!
5 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bikarbonat


1. Smält smöret och låt det svalna.

2. Blanda smöret med socker, mjölk, salt, vaniljsocker.

3. Dela äggen och blanda  gulorna i smeten.

4. Mosa bananerna och blanda ner dem i smeten.

5. Hacka chokladen grovt och blanda ihop den med mjöl, choklad och bikarbonat och vänd ner i smeten.

6. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner i chokladsmeten.

7. Hällsmeten i en smord och mjölad långpanna och grädda i ca. 35 minuter i 175°.

8. Kakan ska knappt vara klar i mitten för att bli extra saftig.



Servera den gärna med lättvispad grädde!



Bodalsgris med örtsås







Jag fick provsmaka fläskkött från Bodalsgris (som säljs hos COOP i Bohuslän och Dalsland) och i helgen grillade vi karrébiten och det var ett fantastiskt gott kött. Det var sååå mycket mera smak, (särskilt på filén) och det var inte bara jag som ojade mig över hur saftigt köttet var! Trots att jag bestämt mig åtskilliga gånger att bara köpa svensk gris så slinker det ner en liten "rödvit" filé ibland.......inte bra för snart har vi inga svenska grisbönder kvar! Tänk om Coop häruppe i Norrland skulle ragga upp lokala grisbönder också, det vore väl inte helt fel? Blev iof sig erbjuden att köpa en hel gris på krogen i helgen men jag vet inte hur seriöst det var men roligt fick vi!
Den här gången "rubbade" jag bara in diverse kryddor på köttet och la det sedan på grillen bara. Grilla inte för länge mina vänner det är godast om köttet har en lätt rosa ton för stenhårt övergrillat kött är inte gott.



ÖRTSÅS
5 dl creme fraiche
1 Fond du Chef buljong t.ex höns eller egen buljong från panna eller kok
1 stor klyfta riven vitlök
1/2 dl valfritt kryddgrönt ( jag tog persilja, gräslök, timjan och libbsticka)
peppar


♥ Koka ihop allt bara och låt såsen puttra någon minut.

Asiatisk nudelsallad med kyckling och skaldjur




Sommar och sol och lätt bränd rygg efter en dag som mullvad i land och krukor men det har varit en fantastisk helg!
Jag har haft min spelevän Ulla hos mig och vi har hunnit med Kulturnatt i Ånge med sång och spel (och disco som jag råkar älska), spelmansstämma i Ramsjö och vi planerar redan för nästa år. En härlig morsdag har jag haft och jag önskade mig en rabarberpaj istället för tårta och det fixade Petter och Frida!
Det här är en smakrik sallad som passar när det är varmt och man inte orkar stå vid en het grill.

NUDELSALLAD
2 kycklingfileér stekta i småbitar
500g räkor med skal fast skala dom innan dom hamnar i salladen!
1 burk kräftstjärtar
1 huvud romansallad eller liknande
1 röd paprika
1 gul paprika
1 morot, finstrimlad
1 dm purjolök
1 burk minimajs
1 kruka koriander
2 paket snabbnudlar kokta,  kylda och klippta i bitar


Dressing:
1 stor citron, saften från den 
3 msk fisksås
3 msk olivolja
2-3 klyftor riven vitlök
2-3 msk riven färsk ingefära
1/2-1 finhackad chili
ev 1 msk honung


1. Blanda ihop salladen i en skål eller på ett stort fat.

2. Rör ihop dressingen, smaka av så du får en lagom balans av alla smakerna och slå den över salladen.

Jag har vunnit sparris!




Jippie vad jag är glad för jag har vunnit sparristävlingen på Taffel! Tur som en tok har man och nu är det bara att vänta på de gröna godingarna från Österlen. Jag har nog inte ätit annat än importerad så här ska smaklökarna få det great.
Här får ni mitt recept och jag har tänk det här som en starter fast dagen efter åt jag moset till köttbullar och det var inte heller fel.


SPARRISMOS  MED RÖKT SIDFLÄSK  6-8 port.

1 knippe sparris, 250 g

1 palsternacka ca 150 g

0,5 dl grädde

2 msk smör

50g riven västerbottenost

1-2 tsk pressad citron

riven muskotnöt, salt och vitpeppar

150g rökt sidfläsk stekt i små tärningar

 

1.       Bryt bort det hårda på sparrisen (spara topparna) och koka den mjuk med palsternackan.

 

2.       Mixa grönsakerna tillsammans med grädde och smör.

 

3.       Rör ned ost och smaka av med citron och kryddor.

 

4.       Lägg i små glas, toppa med fläsket, garnera med lättkokta sparrisknoppar och servera med rökt eller gravad lax.

 


Nässelpaj



Ogräsmaten fortsätter och har du problem att tänka nässlor så tänk spenat! Ikväll kommer Frida och jag att bjuda en varsin kompis på den här pajen, ska jag säga att det är nässlor eller inte?



LATMAJAS PAJDEG från Anna Bergenströms pajbok är bara sååå bra!

200g smör
5 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt


1. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna lite.

2. Blanda ner mjöl och bakpulver och rör till en slät smet i kastrullen.

3. Tryck ute degen i en pajform, nagga och förgrädda i 200 grader i ca 10 minuter.

Jag säger bara SPD, spar på disk och det gillar väl alla?!



FYLLNING
1 liten lök
1 liten klyfta vitlök
100g alspånsrökt karré eller skinka
1 liter förvällda nässlor eller spenat ca 100g
3 ägg
3 dl grädde
3 dl riven ost med smak, lagrad präst t.ex
smörklick
salt, peppar, muskotnöt



1. Fräs hackad lök och vitlök mjuk i smör och låt sedan skinkan i småbitar och hackade nässlor/spenat fräsa med en kortis. Krydda med salt, peppar och muskot.

2. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar.

3. Lägg fräset i det förgräddade pajskalet, riven ost över och sedan på med äggstanningen.

4. Grädda i 175° i ca 30 minuter



Nässlor i grädde till isterband




Det kanske verkar "isterbandstjockt" på bloggen men köper man många och bara är två hemma så måste dom ju ätas opp. Det här var nog min godaste nässelstuvning ever, kanske därför att jag hade all tid i världen när resten av familjen var borta. Har du inte lagat nässlor så kasta dig ut och plocka bara jag lovar att du inte ångrar dig!





NÄSSELSTUVNING
1 liter nässlor
2 dl buljong från kok, tärning eller fond
3 dl grädde eller gräddmjölk
maizena att reda av med
2 msk finhackad lök
2 msk smör
salt, vitpeppar, riven muskot

1. Skölj nässlorna noga i flera vatten.

2. Koka upp lättsaltat vatten och förväll dom några sekunder bara, typ 15.

3. Slå av kokspadet och spara det om du ska frysa in nässlorna, ha lite av det i maten eller fixa en hälsodryck (där går nyttighetsgränsen för mig). Hacka nässlorna.

4. Hacka lök och mjuka på den i smöret och låt sedan nässlorna fräsa med.

5. Tippa i vätskan och låt allt puttra ihop, red av, krydda och smaka tills du är nöjd.



Jag tänkte plocka kirskål idag också för det har jag aldrig gjort och testa att laga något av det. När jag väl var i ogrästräsket så kunde inte jag se skillnad på kirskål och hundkäx och det blev en evig röra men kanske hundkäxsoppa är gott det också?!




Papas arrugadas med mojo rojo



Mitt bästa matminne från Kanarieöarna (2001) är de här potatisarna som man doppar i paprikasås. När vi grillade förra helgen så kokade jag ett gäng småpotatisar. Karré som jag tycker är det överlägset godaste köttet att grilla fick ligga i marinad några timmar men det blir ju lika gott om man bara "rubbar" in massor av goda kryddor också. Grönsakerna lägger jag alltid i olja, citron och kryddor och snåla inte på krydderierna! En kall creme fraichesås med vitlök, persillade eller andra örter blev en bra kombo med paprikasåsen. Alltså vad vore mat utan goda såser?

Här hittar du recept på både potatisen och paprikasåsen.

Det funkar lika bra att ta en färdigkokt tomatsås istället för tomaterna för det gjorde jag eller en "färdigköpt"!


Idag var det perfekt med regn, funkar ju inte att putsa fönster när det regnar! Men kanske jag tar på mig regnjackan och går på nässeljakt.......

Trevlig helg mina vänner!

Caesarsallad med kyckling



Den ultimata salladen om ni frågar mig men det ska vara rejält kryddad kyckling, krispigt bacon och krispiga krutonger. Flera gånger när jag ätit den här salladen på restaurang så har krutongerna varit så hårda så man knappt vågat bita i dom, säger man till?? Nej jag är så himla mesig där och lär mig nog aldrig heller. Dressingen ska egentligen vändas runt romansalladen innan men serverar men jag har den vid sidan om ändå ifall det råkar bli sallad över till nästa dag så är den inte så ledsen.


CAESARSALLAD
1 huvud romansallad eller cosmopolitan
2 stora stekta kycklingfileér i bitar
2 paket bacon
12-15 småtomater
1 liten rödlök
brödkrutonger

Salladen i botten i grova bitar och bygg sedan på med allt det övriga.

DRESSING
1 äggula
1 tsk dijonsenap
2-3 sardellfileér, hade inga så jag tog 1,5 msk kapris istället
1 klyfta vitlök
2-3 msk citronsaft
1,5 dl rapsolja
(vatten om du vill ha en tunnare dressing, jag tog nästan 1 dl)
1,5 dl finriven ost med smak
salt och svartpeppar 

1. Blanda ihop äggula, senap, sardeller, citron och vitlök och kör med stavmixer.

2. Droppa sedan sakta i oljan och kör vidare med mixen.

3. Det blir en ganska tjock majjo men späd med vatten om du vill och smaka av med ost ev mer citron och kryddor.

Isterband med stuvad vitkål och lite annat



Isterband är underskattad och en bortglömd korv här i huset men hjälp vad gott det är! De här var rejält rökta (Nyhlén & Hugosson) och det gillar jag. Ingen potatis behövs om man älskar stuvad vitkål och råkar man ha en varsin rödbeta och en bit chevré så blir det heller inte sämre. Små goda gurkor, cornichonger och rödlök (som legat i olja, vinäger, salt och en gnutta socker) passade fint till. Om jag får lök över när jag gör sallad lägger jag den ofta i en burk med vinägrett, praktiskt och den håller i flera dagar och den blir jättegod.


STUVAD VITKÅL
2-3 hg vitkål kokas halvmjuk i saltat vatten
2,5-3 dl grädde
2 dl riven ost med smak
1 näve bladspenat eller något annat grönt, typ persilja
 maizena+vatten om du vill ha en tjockare stuvning
salt, vitpeppar, riven muskot


1. Slå av kokvattnet, tippa i grädden och låt allt småkoka 5-10 min och lägg i spenaten på slutet.

2. Smaka av med ost och kryddor och red ev stuvningen.



Stek isterbanden under tiden sakta på svag värme i smöööör. Fett? Jaaaa och gott!

Rödbetorna kokade jag mjuka först och la i en varsin ugnsform, kryddade och gratinerade snabbt med chevréost på toppen men det blir gott med vilken ost som helst.





Anna bjöd på sushi när vi träffade henne i Sundsvall i lördags och den var helt fantastisk.........




Tur att jag tog en 11 bitars ........




och mannen hoppade över riset och tog sashimi och det tar jag nästa gång. Laxen bara smälte i munnen.......

Bondkakor



Surväder och surhumör men det kanske blir bättre med en kaka?


BONDKAKOR
200 g smör
1,5 dl socker
2 msk sirap
30 st hackade sötmandlar
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker


1. Rör ihop smör, socker och sirap.

2. Blanda sedan mjöl, bakpulver och mandel och rör i det i smörsmeten.

3. Rulla ut degen till en rulle, ca 4 cm tjock och låt de ligga svalt en stund.

4. Skär rullen i 1/2 cm tjocka skivor.

5. Grädda kakorna på bakplåtspapper i 175° 10-15 minuter.

Pasta med chorizo och grönsaker



Om jag vore en ordentlig mamma så borde jag åka och kolla Fridas fotbollsmatch ikväll när hon både städat här hemma och fixat mat......men kroppen (och Frida ) säger att jag ska krypa under filten och kolla på Let´s dance istället. Det är ju bättre att jag ligger i soffan och tänker på matchen än att jag är på matchen och tänker på soffan, eller hur? Får se hur det blir men en riktigt god middag blev det!


FRIDAS PASTA
4-5 port okoktpasta, ca 400g
3 chorizokorvar, 300g
1 liten röd paprika
1 liten gul paprika
10-12 champinjoner
12-15 småtomater
2 klyftor vitlök
3 dl grädde
ca 2dl av pastavattnet
2-3 dl riven ost
2 msk smör
salt, svartpeppar, örtkryddor färska eller torkade



1. Koka upp pastavattnet och skär under tiden alla grönsaker.

2. Koka pastan och fräs korven i bitar och lägg i svamp, paprika, vitlök och sist småtomaterna i halvor.

3. Slå av kokvattnet när pastan fortfarande har lite tuggmotstånd men spara en skvätt av vattnet.

4. Vänd ner korvfräset och tippa i grädden.

5. Låt allt bli riktigt varmt och krydda massor, det behövs rejält med salt också!

6. Blanda i riven ost och servera på direkten!

Minestronesoppa



Ja solen sken och allt var toppen, vissa grillade och mumsade våriga sallader men vi åt en varm mustig Minestronesoppa vi! Jag var ute och spanade efter nässlor men de var för pyttiga och Råbert hade ett bra recept på soppa som jag testade.
På kvällen grillade vi i alla fall korv vid majbrasan på Näset som vanligt.

MINESTRONESOPPA 4-6 port
3 morötter
1 palsternacka
1 stor lök
1 liten purjolök
2 klyftor vitlök
1 burk krossade tomater
3 msk tomatpuré
2,5 dl okokt pasta
1,5 liter buljong eller vatten+tärning
1 tsk paprikakrydda
2-3 tsk torkad basilika
1 dl hackad persilja
basilika
peppar och ev. salt
2 msk olivolja

1. Hacka eller strimla grönsakerna fint och fräs dem i oljan, fräs med tomatpuré och kryddor också.

2. Tippa i buljongen och pastan och låt allt puttra tills pastan är kokt.

3. Smaka av med kryddor och persilja.


RSS 2.0