Vaniljpannacotta med hallongelè

 
 
God och enkel efterrätt som kan fixas i förväg, det gillar jag! Gelèsockret är enkelt att använda särskilt om man ska göra efterrätt till många. Jag glömde visst att köpa vit choklad att toppa med men det blev gott ändå.
Receptet kommer från Ica.
 
 
VANILJPANNACOTTA MED HALLONGELE` 4-5 port
4 dl grädde
4 msk gele`socker multi
1 vaniljstång eller 1/2 tsk vaniljpulver
 
HALLONGELE`
200g hallon
1 dl vatten ( ta lite mindre vatten och 1 msk citronsaft tycker jag!)
6 msk gele`socker multi
 
 
 
  1. Blanda grädde och gelésocker i en kastrull.
  2. Skär upp vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg ner stång och frön i grädden.
  3. Låt det koka upp och koka ca 1/2 minut, ta upp stången.
  4. Häll upp i portionsglas och låt stelna i kylskåp.
  5. Blanda hallon, vatten och citron i en kastrull och låt det koka några minuter.
  6. Passera hallonen genom en sil, låt"hallonsaften" och gelésockret koka ca 1/2 minut och sedan svalna någon minut.
  7. Skeda geléet över pannacottan och låt det stelna.
  8. Hyvlas vit choklad över pannacottan före servering.
 
 
 
 
 

Vem vill inte ha nygräddat morgonbröd?

 
Såklart det vill väl alla! Det har blivit som en rutin nu att baka frukostbröd på helgen men jag måste skärpa mig och dutta i lite grövre mjöl, nötter och "kvitterfrön" men jag råkar ju älska det här brödet utan nyttigheter också.
Det enkla med det här brödet är att det inte behöver knådas för hand utan bara jäsa i bunken 10-14 timmar och sedan tippas upp på plåt, jäsa en kortis och sedan gräddas i den hetaste ugnen du kan få till och kasta in lite vatten. Som ni ser så blir det ett luftigt bröd med massor av hål och en hård skorpa, akta tandproteserna!
 
En hushållsassistent är bra att ha eftersom degen ska knådas länge, hoppas att du har en bättre maskin än Kitchen Aid för den är ett skämt om du inte ska vispa grädde då (köttkvarnen ska vi inte prata om för den klarar bara kokt potatis och file) Tänkte nästan filma när den hoppade runt på diskbänken och nästan jazzade ner i diskhon! Jag har en Bosch som är bra men jag tänkte köra slut på den sämsta först ;-)
 
 
 
LÅNGJÄST BRÖD
15-25g jäst (den mindre mängden om du ska jäsa brödet 12-14 timmar)
5 dl kallt vatten
11-12 dl vetemjöl special men allra helst ett ekologiskt mjöl typ Saltå eller manitoba cream
1 msk salt, tog grovt havssalt (gärna ett salt utan jod säger proffsen, vad vet jag?)
(2 msk olivolja om man vill)
 
 
1. Rör ut jästen i lite av vattnet i en assistent av något slag och tillsätt sedan allt vatten och sedan mjölet i omgångar. Vänta med saltet!
 
 
2. Kör degen på högsta effekt i 10 minuter och tillsätt sedan saltet och kör runt lite till och det blir en lös och segtrådig deg!
 
 
3. På med gladpack på bunken och låt degen jäsa 10-14 timmar.
 
 
4. Tippa upp på plåt, ett stort bröd eller två små på varsin plåt. Vill du göra baguetter så funkar det också men då får du jobba lite med degen och mera mjöl på bakbordet, snurra till baguetter.
 
 
5. Låt brödet jäsa ca 30 minuter på plåt, strö mjöl på toppen och på med handduk.
 
 
6. Grädda i mitten av ugnen i hetaste ugn 250-275 grader i 20-40 minuter beroende på storlek på bröden (15 minuter räcker nog till baguetterna) Det ska bli en rejäl nästan bränd skorpa tycker jag!
 
 
7. Kasta in en mugg med vatten i ugnen efter några minuter!
 
 
8. Lägg på galler och låt kallna utan duk om du vill ha en hård skorpa.
 
 

Älggryta med svamp och lök

 
 
 
Här får ni min favoritgryta med älgkött! Låt köttet puttra länge så det blir mjukt och nästan faller isär. Enbär gillar jag och det förstärker viltsmaken och baconet lyfter också smakerna och såklart svampen!
Har du inte älgkött så kan du lätt göra en vild nötköttsgryta också.
Sköt om er mina vänner, ät gott och ta hand om varandra!
 
ÄLGGRYTA MED SVAMP OCH LÖK
 
5-6 hg grytbitar av älg eller det du har
2 dl torkade trattisar eller 1 liter färska champinjoner
1 stor lök eller 8-10 små steklökar
1 fp bacon eller en bit rökt sidfläsk
2 msk tomatpuré
2 msk messmör
buljong+svampbuljong
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1/2 msk mortlade enbär
1 msk balsamvinäger
smör/olja till stekning
salt och peppar
maizena att reda av med
 


1. Bryn köttet, krydda och puttra köttet mört i buljong, späd så att det hela tiden är täckt med vätska.

2. Fräs, bacon, svamp (blötlagd och urkramad) och lök i smör så det får lite färg.

3. Låt tomatpurén fräsa med och blanda ner allt i grytan.

4. Tippa i grädde och creme fraiche och låt allt puttra ihop.

5. Smaka av med kryddor, messmör och balsamico, red om du vill ha en tjockare sås i grytan.
 
 
 
 

Rostad tomatsoppa

 
Det är många som snackat om att tomatsoppan blir så mycket godare och smakrikare om man rostar grönsakerna i ugnen innan man mixar ihop och nu instämmer jag helt i deras kör! Jag har väl tänkt att soppan inte kan bli godare men jag ger mig. Nu hänger det ju ibland på tiden man har att fixa fram maten och att göra en tomatsoppa från bra burktomater går på en grisblink men har du tid att köra grönsakerna i ugnen så testa vettja!
 
 
ROSTAD TOMATSOPPA 3-4 port
500g färska tomater
1 paprika
1 stor lök
2-3 klyftor vitlök
1/2-1 chili
3 msk olivolja
2 msk honung
örtkryddor du gillar, färska eller torkade
salt
7 dl -1 liter buljong från kok eller tärning, gärna ekologisk
1 dl grädde eller creme fraiche
 
TOPPING om man nu vill : Creme fraicheklick, krutonger, bacon, chorizo i skivor, riven ost eller skinkchips
 
 
1. Dela alla grönsaker och lägg dem på en ugnsplåt, teflon gillar jag.
 
 
2. Ringla över olja och kryddor, blanda runt med händerna och rosta i ugnen på 175-200 grader tills grönsakerna fått lite färg och mjuknat till sig 30-45 minuter.
 
 
3. Lägg grönsakerna i en kastrull tillsammans med buljong så det täcker grönsakerna och mixa soppan slät.
 
 
4. Koka upp soppan, späd med mera buljong och grädde tills du får den konsistens du vill ha.
 
 
5. Smaka av med kryddor och servera soppanmed en klick creme fraiche och ngt grönt!
 
 
 
 Ja här kokas det fina älgkalvben med lite kokkött, vet inte om det ska bli dillkött, pepparrotskött, pölsa, köttsoppa eller kalvsylta. Jobbigt det här när man tycker om allt och har svårt att bestämma sig (nu snackar vi i-landsproblem här)!
 
 
 
 

Pulled pork, uttjatat men gott ändå!

 
Ja det må vara årets mest uttjatade rätt men det är väldans gott och köttet lagar sig liksom själv!
Det finns många olika recept men att få till en rökig, het och lite söt sås gillar jag allra bäst men smaka dig fram och blir det för chilistarkt så i med mera sötma!
Rökigheten finns i rökt paprikakrydda och även i flytande form, liquid smoke och såklart i Whiskey.
Vi ska inte underskatta färdiga BBQ såser heller för det finns säkert de som är goda och lätta att tippa på köttet bara. Har provat en sort som heter Baby Rays och den var god.
Lova att inte hoppa över den picklade löken bara?
Har du gott om tid så baka egna tortillabröd, du kommer inte att ångra dig!
Det är också got till med pommes, klyftpotatis eller pitabröd.
 
 
 
 
 
PULLED PORK
1-1,5 kg benfri fläskkarre
2 burk tomater på burk, gärna mutti eller ekologiska
1 gul lök
2-3 klyftor vitlök
2 tsk rökt paprikapulver
1 msk spiskummin, hela frön som du mortlar eller malda
Chili av något slag, färsk, torkade flakes, sambal, chiliexplosion (Santa Maria) Cajun spices (Herbaria)
(2-3 msk whiskey om du har)
2-3 msk honung, muscovadosocker eller vanligt strösocker
1 tsk salt
1 msk olja
 
 
1. Fräs lök, vitlök, chili och kryddor i oljan i en gryta som passar i ugnen, tippa i allt det övriga och låt det koka upp.
 
2. Lägg i köttbiten, på med locket och in i ugnen på 125 grader i 5-8 timmar, vänd köttet några gånger.
 
 
3. När köttet är klart känns det riktigt mjukt om du känner med en sticka och faller lätt isär.
 
 
4. Nu väljer du om du vill servera köttet i såsen eller ha såsen vid sidan om.
 
 

 
BARBEQUESÅS
 
1. Ta upp köttet ur såsen och mixa såsen om du vill ha den helt slät.
 
2. Koka sedan ihop såsen så den blir lite tjockare och smaka av med mera kryddor och sötma om den är för chilistark.
 
 
 
 
 
PICKLAD LÖK
2 rödlökar, medelstora
2 msk ättika 12%
4 msk socker
6 msk vatten
(färsk chili eller en nypa torkade flakes)
 
1. Koka upp ättika, socker och vatten och häll det över den skivade löken.
 
2. Strö över chili och låt löken kallna i lagen.
 
 
 
COLE SLOW
150 g vitkål eller savoykål
1/2 dl majonäs
1 msk citronsaft
2,5 dl creme fraiche
salt, nymalen svartpeppar
(persilja är gott i )
 
 
1. Strimla kålen fint, salta den tills det drar ur lite vätska och krama ur den.
 
2. Rör ned de övriga ingredienserna, smaka av och låt den gärna stå och dra då blir den bara godare,
 
 
 
 

MANGOSALSA

1 mogen mango eller 1 fp frysen

300g körsbärstomater

2 msk finhackad rödlök

1/2 dl hackad koriander eller persilja

1,5 lime, saften av dem eller citronsaft

1 msk honung

 (1 nypa chiliflakes)

salt och nymalen svartpeppar

 

1. Tina mangon eller dela den färska i bitar, den frysta är inte riktigt lika god men helt ok ändå.


2. Kärna ur tomaterna och dela i småbitar och hacka löken fint.


3. Hacka eller riv i koriandern.


4. Blanda ihop allt och smaka av med olja och kryddor, det blir gott om salsan får stå och dra en stund före servering.

 

 

 

 


Äppelpaj med råkräm

 

Jag tog reda på några äpplen jag fått, några hamnade klyftade i plastpåsar i frysen och några blev till en paj.
Havregrynen var slut så jag blandade i gamla crunchyflingor (som ingen vill äta) tills det blev en degig smet och tog istället halva mängden socker, funkade fint det!
 
Igår var vi på fest hos kompisar och fick såklart en massa god mat men det blev inga bra bilder alls :-( och då blir det heller inga recept. Morotssoppa med räkor och creme fraiche till förrätt. Kalkon med goda tillbehör till huvudrätt och en mandelkaka med citronfrosting och hallon till efterrätt.
 
Idag har jag haft en lugn dag, tog en sväng till skogen och hittade en halv korg med trumpetsvampar på samma ställe som jag plockat tidigare, de gömmer sig bra!
Nu blir det lite rester till middag och sedan veckans höjdare, yoga pass med Therese!
 
 
 BITTES ÄPPELPAJ (recept från Ica)
 
6 äpplen (a´130g)
 
 
150 g smör
 
3 dl havregryn
 
2 dl socker
 
1/2 dl ljus sirap
 
1 1/2 dl vetemjöl
 
1/2 tsk bakpulver
 
2 msk mjölk
 
 
 
1. Sätt ugnen på 175 grader
 
2. Smält smöret i en kastrull, dra åt sidan och rör ned allt utom äpplena.
 
3. Skala och skiva äpplena i bitar, lägg de i en smord pajform och fördela smeten över.
 
4. Grädda i ca 30 minuter tills pajen fått färg och är knäckig.
 
5. Servera med glass, grädde, vaniljvisp eller en råkräm!
 
 
 
Har du provat det här ekologiska vaniljpulvret? Perfekt tycker jag om man inte orkar stå och pilla med vaniljstänger!
 
 
 

RÅKRÄM en mumsig fin och busenkel vaniljsås
3 äggulor
2 msk strösocker
2 msk vaniljsocker eller 1/2-1 tsk av vanilpulvret
3 dl grädde

1. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker fluffigt.

2. Vispa grädden och vänd ner äggvispet.

3. Smaka av om du vill ha såsen sötare.
 
 
 
 

Sesamlax med savoykålswok

 
 
Kål i alla former älskar jag! Erkänner dock att jag jobbar lite på brysselkålen för den är jag inte riktigt kompis med än men sist när jag dränkte den i smör och den sakta fick steka i pannan var den rätt ok.
Savoykål köpte jag häromdagen och den är verkligen vacker fast romanescon vinner beauty och smaktävlingen!
Nu blev det lax till som jag vänt i furikakemix men det blir gott med sesamfrön också däremot saknade jag nudlar till det här men det kom jag på när vi började äta så puttra på lite nudlar om du lagar det här!
 
 
SESAMLAX för 2
2 portionsbitar lax
1 dl svarta och vita sesamfrön eller en japansk mix som kallas furikake
1/2 citron, saften av den
salt och nymalen vitpeppar
smör
 
SAVOYKÅLSWOK
1/2 savoykålhuvud
2 morötter
1 fänkål
1 klyfta vitlök
kokosolja eller rapsolja att steka i
salt, peppar, en nypa chili om du vill ha lite hetta
 
 
WOKSÅS 2pers
2 msk sweetchilisås
2 msk citron eller limesaft
2 msk japansk soya
1 msk fisksås
1 msk riven ingefära
 
 
 
1. Salta och peppra laxen, vänd den sedan i sesamfrön/furikakemix och stek snabbt i smöret på båda sidor. Låt sedan fisken gå klart några minuter i ugnen på 100 grader till innertemperaturen är ca 55 grader.
 
 
2. Rör ihop woksåsen och koka nudlarna.
 
 
3. Skala morötter och skär i strimlor, ta bort lilla rotstocken på fänkålen och strimla den sedan, ta bort de grova "strängarna" på kålen och dela den sedan i bitar.
 
 
4. Woka först morötterna och sedan fänkål och kål i olja tills de mjuknat något men ändå har spänst kvar.
 
 
5. Riv i vitlök och krydda woken.
 
 
6. Jamen då är det bara att äta! Snyggt att lägga upp på ett stort fat med nudlar i botten och laxen på toppen.

RSS 2.0