Kycklingvingar med barbequesås




Kycklingvingar har jag aldrig köp tidigare men eftersom jag skulle laga Gumbo till varmrätt och hamnade på receptsidor i New Orleans och Creolska köket och där flaxade det runt mycket vingar så fick det bli förrätt i fjällstugan. Lätt att fixa och frysa in i förväg! 

KYCKLINGVINGAR
1kg frysta kycklingvingar
3 msk soya
2 msk oystersås
1 msk sweet chilisås
1 msk paprikakrydda gärna het
1 msk Jamaican Jerk eller grillkrydda
1/2 msk torkad örtkrydda av något slag
2 tsk salt

1. Lägg de tinade vingarna med kryddblandningen i en plastpåse några timmar, vänd och "krama" om vingarna.

2. Grilla de på plåt med papper i  15-20 minuter i ca 225 °.


Hur gjorde jag nu barbequesåsen?.......Ungefär såhär men smaka dig fram den ska vara både stark och söt och lite rökig.


BARBEQUESÅS
1 gul lök
1-2 färska chili gärna olika sorter, torkade flakes blir också bra
3-4 vitlöksklyftor
500g passerade tomater
1-2 msk vinäger
2-3 msk farinsocker
1 tsk rökt paprikakrydda eller flytande röksmak på flaska
salt och peppar
2-3 msk olivolja

1.Hacka lök, chilic och vitlök och fräs det mjukt i oljan.

2. Tippa i tomater och de övriga grejerna och låt såsen småputtra 10 minuter eller mer.

3. Smaka av med mera socker, syra eller salt.

4. Servera såsen kall men den borde funka varm också förresten.




Selleri, morötter, salladslök och chips dippade vi också men dom såserna kommer senare. Det är småtrevligt att äta med händerna eller hur?



Här kommer nog det godaste som finns.... ialla fall top 10 av det godaste som finns.....surströmming på tunnbrödmacka med potatis och lök......
Vi åt här hemma på altanen idag med mamma och svärisarna så Oskars och Leif Mannerströms sura fiskar är nu uppätna, kan man äta 7 strömmingar? Ja det gick alldeles utmärkt det men så har jag druckit som en kamel hela kvällen också!














Grönsaker i ugn med ädelostcreme och starka korvar




Tillbaka till vardagen igen efter en härlig helg i Tänndalen och det känns att batterierna laddats på både av fjälluften och roliga vänner! Det blev sent hem från jobbet idag och jag hade planerat att göra något med "sakerna" i landet men det är så lätt att tveka när man är hungrig och klockan tickar på. Nu gjorde jag som jag tänkt ändå och det tog inte så lång tid alls, högsta temperatur i ugnen bara:)!
Jag har ett litet pytteland (eftersom rensa inte är min grej) och allt som åkte in i ugnen fanns faktiskt där men korven den var köpt den!

GRÖNSAKER I UGN ca 4 port
3 rödbetor
3 palsternackor
2-3 morötter
3 smålökar
2 gula små zucchini
2salladslökar
olivolja
salt och peppar
persilja oregano och timjan

1. Sätt ugnen på 225-250 grader.

2. Skala och klyfta rödbetorna, krydda och ringla över olja och låt dom stekas 5 minuter extra.

3. Skrapa och dela morötter och palsternackor och låt dom landa med betorna + mera olja.

4. Lägg därefter in zucchini  och smålökarna i bitar.



ÄDELOSTCREME 4 port

2 dl creme fraiche, helst den feta
75g ädelost av något slag, castello black gillar jag
salt och peppar

1. Mosa eller mixa ihop såsen, smaka av med kryddor och servera den kall.


Nu ska jag kolla på "Halv åtta hos mig" och vila lite.

7-Layer bars



Tycker ni att jag verkar sötsugen eller? Vart tog mitt hälsosamma liv vägen? Varför blir man inte less på godsaker? Jamen jag har nog bara en svacka och ramlat ner i sockergropen men jag lovar att kravla mig upp snart! Jag kunde inte motstå det här godiset som jag hittade på All Recipes men dom ligger i frysen nu och ska få ligga där till helgen då vi drar till fjällen med ett kompisgäng.
Det blir kanon med energi på fjället!




7- lagers godisbitar ska det bli och här ser ni sex lager, smöret ligger redan smält i ugnsformen.





På med kokosen allra sist och sedan skjuts in i ugnen.




Här kommer receptet som jag skrivit om och som vanligt är det på ett ungefär. Jag tog en stor modell på kaffekopp som mått genom hela baket.


 7-LAYER BARS
1/2 kopp smält smör (80-100g smör)
1 1/2 kopp smulade digestivekex
1 burk kondenserad mjölk
1 kopp hackad choklad (150g) 
1 kopp mjuka werthers kola (135g)
1 kopp hackade hasselnötter(100g)
1 rågad kopp kokosflingor

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Hacka godsakerna.

3. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform ca 20x30 cm.

4. Lägg smöret i boten på formen, strö över kexsmulet och tryck ihop allt tillem botten.

5. Tippa i den kondenserade mjölken och fördela jämt.

6. Lägg sedan på choklad, kola, nötter och sist kokosen,

7. Grädda i ca 25 minuter och när kakan kallnat så skär du i bitar.

 

Kattis goda majskex




De här goda knapriga kexen mumsade vi på hos Kattis i Prästbodarna och de var jättegoda. Passar perfekt till ostar och marmelad eller bara som ett gott salt snacks! Precis nu känner jag att jag vill ha mera sommar.......

KATTIS MAJSKEX

2 dl majsmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1/2 dl rapsolja
1/2 tsk salt
2 dl kokande vatten
 flingsalt


1. Blanda de torra ingredienserna och häll över oljan och det kokande vattnet.

2. Bred ut den på ett en plåt med bakplåtspapper, degen är kladdig så det är enklast är att lägga över plastfolie och kavla ut degen till en tunn platta.

3. Grädda i 150 grader i ca 1 timma och bryt sedan kexen i bitar.

4. Låt kexen torka en stund i 75° ugn om dom fortfarande känns mjuka.


Brownies wonderful



Håll i er mina vänner för här kommer en sockerbomb från Norge som jag bara var tvungen att testa. Jag tvekade länge innan jag tippade i allt socker......salt och nötter fanns inte med på receptet men det ville jag ha med och chokladen på toppen också.
Det söte liv är en riktigt rolig baksida, titta in där om du inte redan gjort det.

BROWNIES WONDERFUL
400g smör
12 rågade matskedar kakao
1 kg socker
8 stora ägg (tog nio normala)
3 tsk vaniljsocker
600g vetemjöl
2 nypor salt
2,5 dl hackade valnötter och mandlar
200g hackad mörk choklad

1. Smält smöret och rör ner kakaon, rör tills kakaon löst sig och låt det svalna lite.

2. Vispa ägg och socker fluffigt.

3. Blanda ner smörröran i äggvispet och rör sedan i mjöl, salt och nötter.

4. Tippa smeten i en pappersklädd långpanna och grädda  i 175° i ca 30 minuter.

5. Lägg chokladen på kakan när du tar ut den ut ugnen och smeta ut den när den smält.


Vi åt kakan med vispad grädde och den var riktigt mäktig men det var ju lätt att räkna ut. God och superlätt att baka och den blev inte så söt som jag trodde men nästa gång drar jag ner på sockret och ökar på kakaon!

Nu ska jag kolla in i mina skåp om det finns någon middagsmat och sedan blir det körövning ikväll.

Annas fyllda kycklingfilé



Anna är hemma hos oss några dagar och idag efter jobbet så möttes jag av ett dammsuget hus och en smaskig middag och gissa om jag blir glad?! Nu ska vi ta en kopp te och slöa i soffan men först ska ni få hennes recept.

ANNAS FYLLDA KYCKLINGFILÈ 3 port
3 stora kycklingfiléer
100g vitlöksost, typ creme bonjour
1 paket bacon
basilikablad
6-8 buketter fryst broccoli
1 röd paprika
3 små lökar i klyftor
salt och peppar


1. Hon delade varje filé mitt itu på längden och gjorde en lång ficka på varje bit.

2. Salta och peppra och lägg ost och basilikablad i varje ficka.

3. Kläm ihop kycklingen och vira bacon runt varje, fäst ev. med en tandpetare.

4. Lägg i en oljad ugnsform och stek i ca 15-20 minuter i 175° och vill du ha ett krispigt bacon så kör de sista minuterna på grill.

5. Lägg broccoli, lök och paprika runt kycklingen de sista 10 minuterna.


Vi är en såsig familj vi så hon rörde ihop en kall sås!


VITLÖKSSÅS
2,5 dl creme fraiche
2 klyftor riven vitlök
salt opeppar

Rör bara ihop allt och ställ såsen kallt några minuter.

Rödbetscarpaccio





Jag är ingen mästerodlare men fina rödbetor har jag fått i landet som vi har ätit av i omgångar. När vi hade middagsfrämmande förra veckan så blev betorna en förrätt som jag verkligen gillade ( men nu råkar ju jag vara insnöad på rödbetor också).
Varför är nu det här så himla gott då? Jo det är en smakbomb av både salt, sött, surt och beskt och flera olika konsistenser och då blir det yummie!


PÅ VARJE ASSIETT LA JAG:

♥ 1 kokt liten beta i tunna skivor

♥ citronolja, salt och peppar på skivorna

♥ 2 tsk kapris

♥ några rostade valnötter eller andra nötter

♥ en klick getostcreme (mixad chevré med creme fraiche)eller bara smulad ost

♥ ringla över lite honung

♥ färsk koriander, timjan eller persilja


Självklart är det gott med någon skinka eller knaprigt bacon till också.



Tycker du det här verkar joxigt så koka rödbetorna och ät dom ljumna med smör och salt.....mmmm så himla gott!

Gumbo, min godaste gryta på länge!



När det blev både kräftor och räkor över efter fredagkvällens kalas så tänkte jag Gumbo, nu är det dags för den gamla grytsoppan från Lousiana som jag bara läst om men aldrig lagat! Det är lite som pytt i panna man tager vad man haver, visslar en stump och rör om i grytan. Jag trodde att det skulle bli gott men inte sååå gott, det blev inga rester om jag säger så och det kommer att bli repris.
Här på Taffel kan man få en Gumbolektion!

Gumbo a´la Albybyn 6 port
2 kycklingfileér
3 bratwurstkorvar 
0,5 kg räkor med skal
15 kokta kräftor
1 paprika
2 lökar
3 klyftor vitlök
2 färska chili
1 stjälk selleri
1 burk majs
1 fp passerade tomater
5 dl buljong, tog lite fisk och lite höns
1 dl hackad timjan och oregano
1/2 citron, saften från den
1 msk paprikapulver
maizena till redning för i mina skåp finns varken okra eller filépulver
salt och peppar
olja till stekning

1. Bryn kycklingen och krydda den rejält med salt, peppar och paprikapulver.

2. Bryn korven och alla grönsakerna i omgångar och lägg allt i en gryta.

3. Tippa i tomater, buljong och låt allt puttra ihop. (Jag lät kräfthuvudena koka med några minuter och tog sedan upp dom)

4. Lägg i de rensade räkorna, kräftköttet och majsen.

5. Låt allt bli varmt och smaka av med, citron, kryddor och örter.

 Det passar fint med kokt ris till tycker jag och något gott bröd!

Prästostpaj till kräftorna





Hokus pokus så kom alla ungdomar hem igår kväll (utom Anna då som är ute och reser) med kräfor och bröd i högsta hugg. Det är så kul med överraskningar! En ostpaj och två röror fixades medan kräftorna tinade.
Har man inte Västerbotten så tar men en annan vällagrad ost t.ex prästost och tänk att det blir gott ändå!



LATMAJAS PAJDEG från Anna Bergenströms pajbok är bara sååå bra! Jag har dubblat hennes recept för jag hade en lite större pajform.

200g smör
5 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt


1. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna lite.

2. Blanda ner mjöl och bakpulver och rör till en slät smet i kastrullen.

3. Tryck ute degen i en pajform, nagga och förgrädda i 200 grader i ca 10 minuter.

Jag säger bara SPD, spar på disk och det gillar väl alla?!


OSTFYLLNING
3 dl gräde eller gräddmjölk
3 ägg
300g riven prästost eller liknande
salt och peppar

1. vispa ihop allt och fyll i det förgräddade pajskalet och grädda i 175 grader i ca 25-30 minuter.



Det blev två kalla, snabba röror som passar till paj och skaldjur!

SKAGEN med lite hetta
1 ask färdig skagenröra, jaaa det är fusk jag vet!
1,5 dl creme fraiche
1-2 tsk sambal
1 dl hackad dill
salt och peppar

ROMSÅS
2,5 dl creme fraiche
1 burk stenbitsrom
1 finhackad salladslök eller en bit rödlök
salt och peppar


Var är alla mattvprogram nu när jag behöver dom som mest och har tid att titta?! Hela familjen är på Ljungarocken men jag är hemma och pjålar över nacken som faktiskt mår mycket bättre nu. Jag hade lovat att vara chaufför ändå (går finfint om jag inte behöver titta bakåt)men snälla dottern Lisa fixade det och då slapp jag 40 mil i bil! Nu blir det soffan och någonting onyttigt!

Pasta med salami






Vad har jag gjort för ont då? När jag klev upp ur sängen i morse så sa det knak i nacken och aj...... jag är stel som en robot. Har sett ut som Becks granne ( fast med vetekudde runt nacken) på jobbet idag och blir det inte bättre så blir det ingen Ljungarock för mig på lördag.

Tur att det här receptet från igår bara låg och väntade för idag blir det ingen matlagning!
Det är som vanligt ett "ungefär" recept, lägg till och dra ifrån som det passar din smak.

PASTA MED SALAMI till många, 9-11 port

800g okokt pasta
300g salami (chorizo funkar lika bra)
1 liten zucchini 
10-12 färska champinjoner
1 paprika
10-12 soltorkade tomater
3-4 klyftor vitlök
8 dl grädde
1 burk pesto rosso eller grön pesto
3-4 dl riven ost
1 stor näve basilikablad
olja till stekning
salt och svartpeppar

1. Koka pastan i mycket vatten och med mycket salt.

2. Fräs under tiden alla grönsaker i omgångar och krydda.

3. När pastan är kokt slår du bort allt vatten utom ca 1-2 dl.

4 Blanda sedan ner grädde och pesto och låt det koka upp.

5. Rör sedan ner alla grönsakerna, ost och hackad basilika.

6. Smaka av med kryddor och servera sedan.

Greksallad






Ingen sommar utan greksallad om ni frågar mig, alltid lätt och fräscht även om inte solen skiner. Lägg löken i vinägretten medan du skär salladen så blir den mjuk och extra god. Det går ju lika bra utan grönsallad och förresten gurka brukar det nog vara i orginalet men man tar ju det man vill!
Mina favoritoliver just nu är Änglamarks ekologiska, både gröna och svarta i en mix.

GREKSALLAD
tomater
paprika
rödlök
fetaost
oliver
sallad och persilja
olivolja
vinäger
salt och peppar




Förra veckan blev det en "grek" toppad med kallrökt skinka och kapris.



Nu ska jag umgås lite med Petter och Frida som precis kommit hem från fjälläventyr och jobb!

Kryddig äppelpaj med nötsmul



Jag gjorde nog ingen äppelpaj ifjol höst kanske beror det på att vi fick 3 äpplen på trädet som fåglarna hann mumsa upp före oss. I år blir det ändå svårare för nu har jag sågat ner trädet! Nu hittade jag en påse äppelklyftor i frysen som jag fått av någon snälling och nu har dom hamnat i den här pajen. Det går alldeles utmärkt att frysa in skalade klyftade äpplen, pressa lite citron över och pang bom i en plastpåse...om ni har mycket äpplen alltså men det problemet har ju inte jag då.

ÄPPELPÄPPELPAJRECEPTET finns hos Arla och jag har testlagat den och då är det svåraste att mäta noga och verkligen följa receptet, guldstjärna till mig för det gjorde jag!




Nu till testpanelen som består av mannen  och tre tjejkompisar. Typiskt att inga ungdomar var hemma i helgen.

Den nätta lilla panelen fick order att: 
1. Smaka
2. Gissa kryddan
3. Ge ett utlåtande men det var inte tillåtet att säga: den var god.

Mannen: Efter en del smackande säger han ingefära och gissa om jag blir impad för det var ändå bara 1 tsk på äpplena men när han sen säger dragon då åker rullgardinen ner ( han blinkade med ögat så jag förstod).
- Den smakar syrligt frächt och smälter i munnen , också med ett litet flin men han menar det för han tar mera!

Kompis nr1 även kallad "storätarn": - Det smakar lite som pepparkaka så jag gissar ingefära. Det var supergott med de stora nötbitarna mot de mjuka äpplena. Jag måste ta en bit till ja för det va så gott!

Kompis nr 2 som är presentfixare och fotofreak: - Nötter och äpplen och kanske lite kanel. Men lägg av den var god! (följde inte reglerna riktigt men vad gör man?)

Kompis nr3 som är tidsoptimist och dinkelfantast: - Ja det är ingen ingefära i alla fall! Vet du att jag är nötallergiker? HON LJUGER! Mycket nötsmak så jag känner knappt kryddan och eftersom jag kom för sent så tar jag lite till!

Jamen jag själv då vad tyckte jag då? Den var helt "superdupersmakrik" och jag kommer garanterat att göra likadant igen. Det går faktiskt att öka på lite av ingefäran utan att det blir sämre! Och kom ihåg att ni tar riktigt smör, gärna extrasaltat om jag får bestämma.



Vill man inte köpa färdig vaniljsås så är det här enkelt och gott!


RÅKRÄM men det låter godare med vaniljkräm
3 äggulor
2 msk strösocker
2 msk vaniljsocker
3 dl grädde

1. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker fluffigt.

2. Vispa grädden och vänd ner äggvispet.

3. Smaka av om du vill ha såsen sötare.


Nu ska vi åka ut på Näset och ha en räkkväll men stackars mannen får vara hemma och leta sig något i skåpen han men han har i alla fall en himla god pajbit till efterrätt!

Enkla chilisåsen.....


....som jag gjorde till grillad kyckling och grönsaker på fredagskvällen. Mamma kom hit och åt med oss och det är inte lätt att fånga in henne för hon har fullt upp med middagar och andra roligheter. Efter maten for vi på tårtkalas till syster och hennes sambo i Ovansjö. Idag har jag haft en efterlängtad hemmadag och det blev ett bullbak och lite annat småstök. Nu blir det snart en sen middag med grillrester och de resterna klagar man aldrig på!

CHILISÅS
2 dl creme fraiche, helst den feta som är godast
1 klyfta vitlök
1-2 tsk sambal
salt och peppar
kryddgrönt om du har

♥ Rör ihop och smaka av, var försiktig med sambal men vill du ha en riktigt hot sås så ökar du bar på!


Trevlig lördagkväll mina vänner!



Två små söta efterrätter



Vi var bjudna på middag häromkvällen och fick de här ljuvligt små söta till efterrätt. Vi fick mycket annat gott också men matlusten kom före fotandet. De här efterrätterna är perfekta om du vill förbereda innan gästerna kommer. Citronfromage har jag aldrig gjort men det ska göras för det var en riktigt fräsch sommarefterrätt.

Här har sommarlata jag slagit till och bara länkat till några recept som verkar bra!


CITRONFROMAGE

Ett recept av Per Morberg finns här.


YOGHURTGLASS MED HALLON

Här är ett recept och här finns det ett till.

Bagel med färskost och skinka



Jag hade en heldag på Näset i söndags med bad och hallonplockning och på eftermiddagen kom tre kompisar ut och det gjorde inte dagen sämre! Marianne hade bakat bagels som vi mumsade på till lunch och en låda Belgisk choklad till efterrätt, neeej det var inte synd om oss alls.
Jag har aldrig bakat bagels men jag ska testa det någon gång för det var riktigt gott!

Här får ni Leilas recept!

Känner du att ett recept inte är nog så "glåma" lite här så blir du en bagelexpert!

RSS 2.0