Folkmusik och räkkväll

Jag hade en kanondag igår på stämman i Lucksta, det var lite folk men de som var där var det kul att träffa.Kameran lämnade jag hemma!!!! Dagen började med workshops med Delsbo och Medelpadslåtar och visstuga. Jag känner bara att det är så himla kul men varför åker jag inte iväg och spelar mer på somrarna då, ja det finns ju kurser och träffar på vintrarna också?  Det roliga var att låtarna fastnade såå bra ända tills vi stod på scenen några timmar senare och skulle spela upp, men alltså VAD SPELAR DOM NU?
 Ingen ton hemma i knoppen på mig så det var bara att stampa takten, le och försöka hitta igen några toner!
Den här musiken lyssnar jag aldrig på hemma då vill jag ha helt annan musik ,så på hemvägen igårkväll då var det Takida och annat dunk i bilen.

När jag kom hem åt vi räkor, tände lite ljus och tittade på One tree hill med dottern.
Jag gjorde en liten dipsås till räkorna som jag trodde skulle bli tjock men det blev den inte men god ändå.
Den passade bra att ringla över salladen och räkorna på mackan.

Min räkdipsås 3 pers

1 äggula
1/2 dl olja
2 msk citronsaft
2 tsk sambal
3 msk hackad dill
salt, peppar

Vispa äggulan och droppa sakta i oljan. (Det var här jag trodde det skulle bli majjo men äggulan var kall så det kanske berodde på det, nån majjoexpert som vet?)
Vispa i det övriga och smaka av med salt och peppar. Ta mer sambal om du vill ha hot sås men jag tyckte det här var lagom.

Ingas kardemummakakor

Jag såg på BBC food idag när de skördade kardemumma och då kom jag direkt att tänka på de här kakorna som Inga Fasth bjöd på när hon jobbade på skolan. De är supergoda och spröda och lätta att veva ihop och nästa gång jag ska baka kakor blir de dom här.
 Imorgon blir det varken mat eller bak för jag ska åka till Lucksta på spelmansstämma så jag kanske trycker i mig en kolbulle där !

Ingas kardemummakakor
2 hg smör
1,5 dl florsocker
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker                                                
1 tsk hjorthornsalt
2 tsk kardemumma

Blanda ihop allt och rulla ut till längder.
Grädda i 175° tills de är klara,( ha ha jag vet inte tiden men de ska flyta ut och bli lite lite bruna på kanten)
Skär sedan sneda snittar medan de är varma.

Nu ska vi ringa och gratta Anna på Nya Zealand som fyller 22 idag!

Skogsmulles läckerbitar

Jag tänkte inte äta nåt sött ikväll (heller) men svärmor vill att jag ska provsmaka en ny kaka hon bakat.
Det vore väl inte speciellt snällt av mig att nobba det? Eller?
 Dessutom var den jättegod och saftig och här kommer receptet som hon hittat i Hemmets Journal.

Skogsmulles läckerbitar
100g smör
2 dl strösocker
3 ägg
3,5 dl vete
1,5 tsk bakpulver
2 tsk kanel (ta lite mer om du är en kanelälskare som jag!)
3/4 dl grädde
5 dl lingon

Täcke
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 dl grädde
50 g flagad mandel, eller hackade nötter

Kakan:
Vispa smör och socker fluffigt.
Tillsätt äggen.
Blanda i det torra växelvis med grädden.
Lägg smeten i en liten långpanna och strö lingonen över.
Täcke:
Vispa ägg och socker.
Vispa grädden och blanda den med socker/äggblandningen.
Lägg smeten på lingonen, strö över mandel/nötter.
 Grädda kakan i 200° 30-40 minuter.


Klart man vill ha lite korvstroganoff!

Jag har inga problem att äta en extramiddag på kvällen trots att vi varit på tårtkalas i Fränsta.
Frida och Jocke stod och rörde i kastrullerna när vi kom hem och det såg såååå himla gott ut så det gick inte att låt bli.
Jocke fick visa sina talanger för han har ju faktiskt gått hotell och restaurang och det märkte vi!
Hm...det luktade mycket choklad i huset också misstänkt likt kladdkaka!

 Det här hade dom i sin stroganoff: mjölk, mjöl, tomatpure, ketchup( det var Heinz skriker dom från köket)sambal, habanero/kiwisås, salt, svartpeppar, ja också falukorven då!






Ja det här kladdkakereceptet kan väl alla men jag skriver det ändå.

KLADDKAKA

100g smält smör/margarin
3 dl socker
2 ägg
1,5 dl vete
5 msk kakao
1/2 msk vaniljsocker
1 nypa salt

Smält smöret i en bunke i micron och rör sedan i allt det övriga.
Grädda i smord form 150° ca 20 minuter.

Ibland droppar jag i bittermandelolja eller arraksessens för att få lite annan smak.
Det är också gott att lägga blockchoklad eller nougatbitar på varma kakan och breda ut det när det smält.
Hackad vit choklad i smeten är inte heller fel.
Mera förslag, vad stoppar ni i kladdisen?

Karins fläskfilegratäng med pasta

Vi har haft lite fest här hemma och gästerna har precis åkt hemåt. Nu var det att välja på disk eller blogg och jag tog det roligaste! Jag hade tänkt laga enkelt och ville göra något med fläskfile och pasta men jag hittade inget bra recept så det blev till att tota ihop något eget. Det är kul men nu ikväll blev jag nervös och fick för mig att köttet skulle bli BLÄ men det blev riktigt gott faktiskt.
Här kommer receptet som räcker till 10-12 personer!

3 fläskfileer
2 röda paprikor
2 gula paprikor
1 burk kronärtskockshjärtan
1-2 gröna chili
4 vitlöksklyftor
3 dl soltorkade tomater i småbitar
3 dl hackade kalamataoliver
3 msk tomatpure
3dl grädde
3dl mjölk
3 dl cremefraiche
1 dl buljong från köttet i ugnen
3 msk vetemjöl
2 st  hönsbulj.tärningar
1 dl hackad bladpersilja
1 dl hackad basilika
3 dl stark ost
olja
svartpeppar, salt

Grilla paprikorna i ugnen tills de är riktigt svarta och lägg dom i en plastlåda med lock att kallna.
Bryn fileerna runt om och krydda med salt och peppar.
Låt dom nästan gå klart i ugnen 150° i  ca 25 minuter.
Fräs hackad vitlök,tomater, oliver och tomatpure i lite olja(från tomaterna om dom låg i olja)
Strö på mjölet och tippa sedan i grädde, mjölk, creme fraiche, buljong och tärningar.
Låt såsen puttra lite.
Strö i örtkryddor och smaka av med kryddorna.
Skiva köttet och lägg det i en ugnsform, salta och peppra.(gör inget om det är lite rosa här)
Skala parikorna och dela dom och skockorna i bitar och lägg på köttet.
Hacka chilin och strö över.
Tippa över såsen, strö över ost och gratinera i ugnen 225º tills det blir brunt ca 10-15 min.



Ja det här var innan såsen var på men det fattar ni förstås!
Vi åt pasta, sallad och vitlöksbröd till köttet.


För längesen såg jag Jamie göra en sallad med ruccola, nektariner och mozzarella och det apade jag efter till förrätt.
Jag tog lite vanlig isbergsallad, kallrökt skinka och pumpakärnor  också.
Chili/vitlöksolja, balsamico, timjansalt och peppar hamnade också på fatet.


Till efterrätt hade jag gjort semifreddo, nästan som Leilas recept fast jag ökade på lite och tippade i lite godis för det tyckte jag att vi behövde!
Receptet tog jag 1,5 gång utom med blockchokladen.
Jag tippade i 100g daimkulor och 2 dl nonstop och muscovadosockret trollade jag till med hälften farin och strösocker.
Som om det slisket inte skulle räcka så kokade jag:

CHOKLADSÅS
1 dl vatten
1 dl kakao
1 dl socker
1 dl grädde
2 msk smör
1 nypa salt
Vispa och koka ihop vatten, kakao och socker tills det är tjockt.
Tippa i det övriga och låt det puttra några minuter till.



Nu ska jag lägga mig och sussa!

Nu får det räcka med sås och röror

Jag råkade se att i mitt receptarkiv fanns det bara en ensam tomatsås! Det beror på att jag sparat såserna på samma ställe som själva maten. Tyvärr går det inte att göra såna där tjusiga arkiv på den här bloggen som många andra har. Ja jag kan i allafall inte få till det så nu har jag samlat ihop mina "gamla  såser" i några inlägg.

Nu ska vi åka till Ånge och äta "After Work" på Mittis, hoppas det är gott! Jag lämnar väl kameran hemma så jag inte skämmer ut familjen(och mig själv också) Jag vill gärna lära mig att fota mat men det är svårt!

Auberginedip (Baba Ghanoush) ca 3 pers

1 1/2 dl grillad augergine på burk                                                                                          
1 grillad paprika på burk modell stor
1/2 solovitlök
en näve färsk koriander
1/2-1 chili
1 msk citronsaft
1/2 msk tahine,( hoppa över om du inte har,blir gott ändå!)
1 tsk honung
salt och peppar.

Kör alla ingredienser med en stavmixer eller matberedare några sekunder.
Kan det bli enklare?
(Både aubergine,paprika och tahine finns billigt på Ånge konsums nya hylla!)


Raita

5 dl turkyoghurt
gurka 2dm
1/2 morot
1 liten rödlök
2 tomater
spiskummin
paprikapulver
salt
färsk koriander

Hacka grönsakerna riktigt fint och blanda med yoghurt och kryddor.


Sötsur sås att tippa över kött, kyckling eller grönsaker

4 dl vatten
4 tsk maizenamjöl
1,5 msk socker
1/2 dl lime/citronsaft
2 msk tomatpure
2 msk ketchup
2 msk teriyakisås
2 msk soya
1 tsk salt

Vispa ihop alla ingredienser till såsen i en bunke och slå det över "grytsakerna".
Låt det puttra någon minut.


Yoghurtsås som svalkar till het mat eller som en god dip

3 dl turkyoghurt eller liknande
1/2 kruka hackad färsk koriander(hackad mynta är också gott)
salt,vitpeppar


Ändå mera sås

Asiatisk sås att tippa över kött och grönsaker

2 gröna chilisar( eller flakes)
4 vitlöksklyftor
1 msk olja
5 msk mirin
3 msk risvinäger
1 msk palmsocker
5 dl vatten
1 svampbuljong(shitake tog jag)
2 msk maizenamjöl

Sedan gjorde jag en sås och slog över köttet och grönsakerna.
Hacka vitlök och chili och fräs den mjuk i olja.
Tippa i de övriga ingredienserna och mjölet utrört i lite av vattnet.
Låt det koka ihop och smaka  smaka smaka om du vill ha mera


Fetaröra

2 dl turkyoghurt
100 g fetaost
1/2-1 msk hackad grön och röd chili
salt och peppar

Riv fetan och blanda ihop röran med det övriga. Är gott utan chili också!


Fuskbea
5 dl creme fraiche 34%
1 dl vatten
2 köttbulj.tärn/fond
1 msk dragon i vinäger eller mindre mängd torkad

Koka upp vatten,buljong.
Tippa i CF och dragonen och låt såsen koka upp.
Går att servera både varm och kall.
Tack Ing-Marie i Östavall som bjöd på den igår!



Pepparrots sås

3 dl kraftig buljong
3 dl mjölk
4 msk mjöl
4 msk riven pepparrot
salt,nymald vitpeppar,sockernypa


Om du som jag gillar dillkött så gör jag ungefär så här.

Dillsås:

2 dl buljong (kraftig från köttet)
2 dl mjölk
2 msk mjöl
3 msk hackad dill
2 tsk ättiksprit, 24%
1 tsk strösocker
salt, vitpeppar

Klart att du kan skvimpa i lite grädde om du är sugen på det! Glöm aldrig att smaka. Jag gillar tunna såser så red mer om du vill.



Paprikasås till fågel, kött och mittemellan!

3 stora paprikabitar (ser ut som snackpaprikor, inlagda)                                              

3 vitlöksklyftor
1/2 kruka koriander
2 msk honung
3msk olivolja ungefär
salt och peppar

Jag körde paprika,vitlök, olivolja,koriander,honung, salt och peppar 
med mixerstaven och det blev supergott!


Mera såser!

Den här såsen passar bra till vilda köttbullar och biffar, ja säkert till tama också!

Lingonsås

2,5 dl vatten
4 dl mjölk
2 msk mjöl
2 msk fond
1 msk messmör
1 tsk soya
1 dl lingon
salt,peppar

Koka ur pannan med vattnet och buljongen.
Red av med mjöl och mjölk och låt det puttra lite.
Smaka av med messmör,soya,salt och peppar.
Lägg i lingonen precis innan ni ska äta.
Är du sugen på grädde så skvimpar du i lite!


Tomatsås till 400g kebab/älgskavskött
2-3 vitlöksklyftor
1 liten lök
1 grön chili
2 msk olja
1 buljongtärning
1 burk passerade tomater
salt, peppar, honung

Fräs lök, vitlök och chili i oljan och låt sedan tomaterna puttra med.
Smaka av med buljong, honung och kryddor.

Köttet  kryddade jag med spiskummin,  koriander, salt och peppar.
Vi stoppade också sallad, tomater, lök, riven ost och vitlöksyoghurt i pitabröden.

Stuvade nässlor

1 liter nässlor
5 dl vatten                                                                            
1/2 tsk salt


2 msk smör
3 msk mjöl
1/2 liten lök
2 dl nässelspad
2 dl mjölk
2 msk grädde
1/2 hönsbulj.tärning
riven muskotnöt
salt,vitpeppar,socker


Skölj nässlorna noga. Jag brukar fylla mycket vatten i bunken/hinken och veva runt,
då flyter skräpet upp och den ev.sanden sjunker.
Förväll i kokande vatten någon minut bara.
Låt nässlorna rinna av och låt spadet koka ihop medan du hackar lök och nässlor fint.

Fräs löken mjuk i smöret och rör i mjöl.
Späd med vätskan pö om pö.
Smaka av stuvningen med buljongtärn, salt, peppar, muskot och en nypa socker.


Senapskräm till korvgryta

 1,5 dl turkyoghurt
 1,5 msk Dijonsenap eller annan senap
 2 tsk bruna senapsfrön
 2 tsk honung
  salt,vitpeppar

Lägg senapsfröna i en stekpanna/kastrull tills de poppar men bränn dem inte.
Rör yoghurt,senap,honung och kryddor.
Blanda i senapsfröna och smaka av.
Har du inga senapsfrön så blir det gott ändå men det blev en härlig konsistens med det där knastriga.
Servera en klick av krämen på korvgrytan.


Fetaostdip 2-3 pers.

1 dl turkyoghurt
50g fetaost eller chevreost
1 klyfta vitlök
salt, peppar.


Mosa/riv osten och rör sedan i yoghurt och kryddor och låt den stå kallt och tjocka till sig.
Den här röran passar till både kyckling, kött och grönsaker.


Woksås

Woksås
1/2 dl sweet chilisås
2 msk ingefära
2 msk limejuice och skal
2 msk japansk soya
2 klyftor vitlök
2 cm hackad chili
2 tsk honung

Riv eller hacka ingefära och vitlök.
Hacka chilin och blanda ihop allt.
Smaka!




                                                                     




Dipsås (som blev så god att den kan ätas med sked!!)

1/2 solovitlök
1 msk ingefära
1/2 -1 chili
3 msk citron
1 msk fishsauce
2 msk japansk soya
(honung)

Riv vitlök och ingefära och hacka chilin.
Blanda i de övriga ingredienserna.
om du tycker såsen blev stark så ringla i lite honung.

Den här passar att doppa rispappersrullar eller vårrullar i men lika gott att dutta på Wok eller nudelsallad.


Jag såsar till det rejält...

Jag råkade se att i mitt receptarkiv fanns det bara en ensam tomatsås! Det beror på att jag sparat såserna på samma ställe som själva maten. Tyvärr går det inte att göra såna där tjusiga arkiv på den här bloggen som många andra har. Ja jag kan i allafall inte få till det så nu har jag samlat ihop mina "gamla  såser" i några inlägg.


Wasabisås till varmrökt regnbåge

3,5 dl turkyoghurt
2 tsk wasabi (smaka dig fram)
2 tsk honung
4 hackade myntablad
100g röd stenbitsrom
lite salt

Rör allt utom rommen till en slät sås.
Vänd försiktigt runt rommen när du är nöjd med styrka och sötma i såsen.


Gravlaxsås (1dl)

Jag brukar bara blanda ihop på måfå men nu har jag måttat allt och det här hamnade i såsimage140en.
Jag gravade bara en liten laxbit så därför blev det bara lite sås.

1 msk dijonsenap

1 msk söt/stark senap

1 tsk vinäger

1 tsk socker

2 msk hackad dill                                                                                                                      

1 nypa salt

vitpeppar

1/2 dl neutral olja

Vispa ihop allt utom oljan.

Droppa sedan i oljan medan du vispar eller kör med stavmixer.

Smaka av om du vill ha mera syra eller sötma, det är ju en smaksak.


Romsås till lax eller annan firre

3 dl turkyoghurt/creme fraiche/gräddfil                                                       
100g stenbitsrom
1 rödlök



Kräftröra

4 dl creme fraiche
1 burk kräftstjärtar i lag
1 burk stenbitsrom
1 dl hackad dill
(rödlök tänkte jag ha i men fjäskade för Frida och hoppade över!)
salt, peppar, cayenne

Låt "kräftorna" rinna av (spara spadet till sås eller soppa)och hacka de grovt.
Rör ihop med det övriga ingredienserna .
Smaka av med kryddorna.
Den här röran passar till fiskrätter och skaldjur av alla slag!


Fetaostdip2-3 pers.

1 dl turkyoghurt
50g fetaost eller chevreost
1 klyfta vitlök
salt, peppar.


Mosa/riv osten och rör sedan i yoghurt och kryddor och låt den stå kallt och tjocka till sig.
Den här röran passar till både kyckling, kött och grönsaker.


Hallon och hat

Ja nu pratar jag inte om mina bär i frysen utan en bok som jag nyss läst (tack Marina för lånet!)
Det finns tre böcker i serien, de två andra heter "Smultron och svek "och "Vinbär och vemod".
 De är skrivna av Eva Svedenmark och Annica Wennström och handlingen utspelar sig i Östersund.
Nu är inte det här en bokblogg jag vet men i de här böckerna så finns det  recept lite här och där!
Kul och lättsam läsning är det också.
Låna dom eller köp dem på bokhandeln eller här vettja!

Här är ett recept ur boken på plättar som jag gjorde till efterrätt idag.
Jag förstår inte riktigt varför för jag bestämde mig igår att bara äta mat den här veckan.......
Men vad gör man när det står grädde där som snart går ut ? Jo just precis plättar!

Hallon och chokladplättar
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt
3 dl mjölk
2 msk solrosolja (jag stekte i smör)
1 msk socker
1 ägg
1 dl hallon
1 dl hackad mörk choklad

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Hallon och vinbärssylt


Jag plockade hallon på Näset i helgen i fina vädret.
Jag har inte så långt "plocktålamod" men vill gärna ha mycket i frysen!
Sist jag kokade sylt så blandade jag i lime men nu testade jag att få lite syra från rödvinbär.
Det blev frächt och gott men smaka dig fram med sockret så det blir som du vill ha det!
Kanska den här blev aningens för söt.
Så här blandade jag:

Solskenssylt
3 liter hallon
1 liter rödvinbär                                                                                           
1 liter socker
(natriumbensoat)

Koka upp allt och låt det småkoka i 15-20 minuter.
Skumma av och fyll på rena burkar.
Jag hoppar över konserveringen och fryser min sylt.



Min pappa älskade att plocka hallon.
När jag hängde bältet och lillhinken runt midjan precis som han alltid gjorde då längtade jag.......
Ändå känns det som han har varit borta längre än 3 månader .....


Kräftparty

Vi har ätit kräftor här hemma ikväll, ja nu är det sen natt eller tidig morgon vilket man vill.
Kul har vi haft och jag tror ingen åkte hem hungrig, förresten de cyklade hem 5 km i mörkret!
Förutom ICA kräftor modell jumbo åt vi:

♥ Anders Levens Västerbottenpaj
♥Nudelsallad meed räkor och crabfish (finns under fiskrätter)
♥Mangosalsa med gojibär
♥Kräftröra
♥  Chili cheese balls
♥Bröd och ost
♥Dill och citronsmör
♥Biskvikaka (finns på sött och gott)

Jag hade tänkt göra ny lag till köpekräftorna men jag blev lat, de var goda men aningens för lite salt i min smak.
Bilder vet jag inte om det blev några och mina chilibollar blev platta hm....förstår inte.
Men om ni bara följer receptet och INTE tar en elvisp så blir det kanonbra. Goda blev dom men oootroooligt platta!

Kräftröra

4 dl creme fraiche
1 burk kräftstjärtar i lag
1 burk stenbitsrom
1 dl hackad dill
(rödlök tänkte jag ha i men fjäskade för Frida och hoppade över!)
salt, peppar, cayenne

Låt "kräftorna" rinna av (spara spadet till sås eller soppa)och hacka de grovt.
Rör ihop med det övriga ingredienserna .
Smaka av med kryddorna.

Mangosalsa

1 liten zuccini
1 mango
1 liten rödlök
3 tomater
1 näve gojibär
1 msk olivolja
1 msk citronsaft
färsk koriander
salt, peppar

Hacka grönsaker och koriander  fint.
Blanda ihop resten och smaka av med kryddorna.

Citron och dillsmör
150 g smör
rivet skal av 1 citron och saften av halva
1 dl hackad dill
1 riven vitlöksklyfta
salt och peppar

Vispa ihop allt fluffigt och ha till ett gott bröd.
 Hos oss ikväll blev det köpta baguetter!
Tack Maria för att du fixade gojibär och pulbiber åt mig när du var till Stockholm! Kanske blir full av energi nu till skolan börjar.
Nu ska jag lägga örat på kudden mina vänner!



Abborrmiddag är inte det sämsta!

Det är lyxigt att komma hem från jobbet och gå och sätta sig vid dukat bord. Svärmor bjöd på middag idag och det tackar man inte nej till.
(Hoppsan jag hade visst publiserat utan bilder men här kommer dom!)





Som ni ser fick vi stekta abborrfileer, färskpotatis, god sallad med mango och nyupptagna morötter och romsås/örtsås.
Till efterrätt hade Siv gjort en smarrig paj.

Farmors drottningpaj
100 g smör
3/4-1 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 dl rostad kokos
3 dl hallon
3 dl blåbär
2-4 msk socker
1 msk potatismjöl

Blanda smör, mjöl, socker och kokos till "smulet".
Lägg bären i en form och strö över socker och potatismjöl.
Smula över smulet och grädda i 200° i ca 25 minuter.
Grädde, glass eller vaniljsås ska det förstås vara till.

Jag vill inte att det ska bli onsdag.......
Anna åker tillbaka till "Kiwiland" och det känns så hemskt att inte träffa henne på ett helt år.
Lisa piper snart iväg till Barcelona......
Det är jobbigt att inse att de är vuxna och inte kommer att vara så nära som jag vill.
Blir lite glad av sommarbilder ändå!


Födelsedagsmiddag i förskott!

Vi firade äldsta dottern Anna idag som fyller 22 i slutet på månaden men då har hon redan åkt  tillbaka(jag vill inte säga hem) till Nya Zeeland.
Något snabbt , lätt och gott fick det bli eftersom det är slut på semestern och då blev det :
♥Saltbakad lax, "nypärer", romsås och sallad. (recept finns under fiskrätter)
  Som tugg före provade vi:
♥Choklad och jordgubbsmarmeladen på färdiga crostinis och lite flingsalt. Det var en lite lite speciell smak, inte det godaste jag ätit men jag ville ha fler..........
 När jag såg att tiden faktiskt räckte röck jag upp några:
♥Rödbetor, kokade och skivade dom, lade på stekt halloumi(hade ingen getost), honung, rostade pinjenötter och hackad persilja.
♥Key limepaj och grädde gjorde Anna till efterrätt.Här kommer receptet som hon fått av en vän "därnere"

Sarahs Key limepie
Botten:
300 g digestivekex
3 msk socker
250 g smör

•Mixa allt , tryck ut i en form och grädda i 10-12 minuter 175° och låt bottnen svalna lite.

Fyllning:
4 äggulor
1 burk kondenserad mjölk
125-150 ml limejuice
2 tsk finrivet skal

•Vispa gulorna fluffigt(övervispa inte),.
•Blanda juice och skal.
•Tippa i kond.mjölk och hälften av juiceblandningen.
•Vispa försiktigt och vänd i resten av vätskan.
•När pajskalet kallnat lägg i limefyllningen och grädda i ca 20-25 minuter.
•Ät pajen med grädde till!

Jag fick en salladsslunga av mina svärisar för att jag vattnat åt dom några dagar och då blev jag så himla glad!
Nu kan jag stryka den från min köksönskelista!


     

Choklad och jordgubbsmarmelad

Nu är det sista svängen med "gubbar" i svärisarnas land och jag plockade lite nu på morgonen.
I den här boken av Elisabeth Johansson hittade jag ett roligt marmeladrecept som jag har kokat ihop.
Marmeladen ska man lägga på en crostini/rostad macka och strö flingsalt över och jag tror att det  blir supergott.
Jag hade ingen lyxchoklad utan tog IKEAS mörka för 5 kronor kakan!


1 liter jordgubbar
4 dl socker
150 g mörk choklad (av god kavlitet stod det )

Snoppa och dela gubbarna.
Lägg bär och socker i en kastrull,  rör om och koka upp, sjud i 20 minuter.
Ta av från värmen och rör i chokladen i småbitar.
Häll upp marmeladen i rena burkar.

Efter marmeladsvängen for jag på Näset och plockade hallon. Jag hann bara  plocka 3,5 liter och såklart när man måste åka hem då hittar man de största och finaste. Hallonsylt blev det och 2 burkar med de finfinaste hallonen.

Min Hallonsylt

2 liter hallon
1 liter socker                                                                            
2 st lime, skal och saft

Rör ihop bär, socker, limesaft och finrivet skal.
Låt det koka lugnt i ca 20 minuter.
Lägg sylten i rena burkar.
Jag fryser min sylt så jag har inte i något konserveringsmedel (natriumbensoat är bra om du ska ha den i kylen)
Den blev rätt söt så jag gissar att den håller sig men man blir så ledsen om det möglar.




Just nu lovar jag mig själv att inte åka på bilbingo nåt mer i hela mitt liv!
 Alltså jag var inte ens nära vinst under nästan tre timmar i bilen!
Tack och lov bjöd Katri på te och bullar annars hade jag lätt somnat.
 

Middag hos "storätarn"!

Marianne och Kenneth bjöd oss på middag idag och det var som vanligt gott och jättekul att träffas . De bor i Belgien men kommer hit på somrarna. De är en av de mest tacksamma familjer man kan bjuda på mat för de gillar all mat och äter dessutom inte som sparvar! Orättvist är ett milt uttryck om man ser Marianne som verkligen är en storätare men som är smal som ett strips!

Marianne hade lagat Kyckling Marengo i lergryta.
Mumsiga toscapäron med grädde.
Nu gäller det att hinna bjuda tillbaka innan de åker tillbaka till Bryssel. Vart tog den här sommaren vägen då?









Middag hos mamsen och äntligen seger!

Jag måste bara få berätta att det blev vinst ikväll för Alby FF :s damlag och det är fler än jag som längtat efter det!
Mannen i huset och yngsta dottern Frida såg rätt nöjda ut när de kom hem här nyss så jag säger bara GRATTIS till laget!

Ett tag när alla i familjen utom jag jagade boll var det nära att jag skaffa benskydd och dubbdojor för att va med liksom. Tyvärr så räcker det inte med grejer man ska ju både kunna springa och få med sig bollen samtidigt och det är för mycket för mig det!
Tänk att fotbollen kom före maten nu hm.....

Hur som helst bjöd mamma på middag idag och Anna hade önskat korvstroganoff för det hade hon inte ätit under sina två år på NyaZeeland. Som vanligt var det gott när min mamma lagar och hon vet att vi älskar salsa så det hade hon gjort. Djupfryst mango smakade vi för första gången och den var riktigt god. Det är svårt att köpa den perfekta mangon så jag klämmer(försiktigt så klart)  luktar och tittar så noga men ibland blir man lurad ändå så jag ska köpa den där frysta och ha på "lur".

Mammas salsa
tomater
mango
zuccini
färsk koriander                                                                                        
olivolja
salt peppar

Hacka allt fint, ungefär lika delar av frukt och grönt, blanda ihop och låt det stå och dra lite.
Hackad rödlök och chili är inte heller fel att pytsa i.

Efter maten drack vi te/kaffe och kokosrulle och jitterbuggare och här är recepten.

Kokosrulle
3 stora ägg
1,5 kkp socker
2 kkp kokos
0,5 kkp potatismjöl
1,5 tsk bakpulver                                                                                          

Fyllning
1,5 hg smör
2 dl florsocker
1 dl kall marsankräm
rivet skal av 1 apelsin eller citron

Vispa ägg och socker fluffigt.
Blanda de övriga grejerna och vänd ner i äggsmeten.
Grädda på bakplåtspapper i 250° i 5-8 minuter.
När kakan kallnat lägger du på den ihopvispade fyllningen och rullar ihop.
Det passar kanon med en klase vinbär på rulltårtebitarna.

Jitterbuggare
200g smör
2 msk strösocker
4,5 dl vetemjöl

Fyllning
2 äggvitor
2 dl strösocker                                                                                                  

Kör kakdegen i matberedare eller med elvisp.
Vispa vitorna till hårt skum och vänd i sockret.
Vispa nu marängsmeten över vattenbad tills smeten blir ljummen och seg
(så här har jag inte gjort men jag har heller aldrig lyckas med de här otroligt goda kakorna)
Dela degen mitt itu och kavla ut till två rektanglar ca 0,5 cm tjockt.
Lägg på marängen, rulla ihop och ställ kallt att stelna lite.
Skär sedan cmtjocka kakor och grädda i 175° i ca 15 minuter.

Pasta med choritzo och tomat

Det verkar vara mest vi svenskar som dränker pastan i såser och klet, det är sällan man ser Italienska kockar göra det. Jag gillar goda såser och grädde i pastan, inga problem men det är inte heller fel med bara en god olja och ost på pastan.
Nu pratar jag bara utifrån tv program jag sett tyvärr, tänk att få åka på matresa till Italien! (Troligtvis skulle jag äta så jag blev inlagd)Jag har varit till Senigallia med familjen när jag gick i 5:an. Tågresa hela vägen, hett som i en bastu men jag glömmer aldrig när vi fick matpaket i Bologna genom tågfönstret. Det var grillad kyckling och goda grissinis ja ni hör ju själva,  tidigt matrubbad!
Snabbare middag än det här finns inte, medan pastan kokar hackar och fräser du resten.
Och som vanligt ,du tager vad du haver eller vill bli av med!

300-400g pasta
2 choritzokorvar
1 liten zuccini
2 vitlöksklyftor
12 små körsbärstomater
1 msk olja
salt, peppar
hackade örter eller torkade(basilika, timjan, oregano....)
riven ost
chili och vitlöksolja(eller annan god olja)

Koka pastan.
Slanta korv, dela zuccini i bitar, halva tomaterna, hacka vitlök och örter.
Stek korven och zuccinin i het het panna så det får färg.
Tippa i tomater och vitlök och låt det bara bli varmt.
Salta och peppra.
Blanda pastan och fräset med örterna och ringla över lite chiliolja.
Servera direkt och ställ fram ost och olja på bordet.
Jag köpte den där oljan på IKEA och den är så kryddig och god.


Jag ligger efter i bloggeriet för det här åt vi för några dagar sedan.
Idag stekte tjejerna hamburgare till middag med goda Friscobröd till typ dom som Max har. Klart goda!

Söndagskycklingen som blev klar på måndag!

Jag gillar snabba och enkla recept och när jag såg i buffetidningen om Oprahs favoritkyckling så ville jag testa den.
Grejen var den att jag bara kollade vad som skulle var i inte hur många dagar det skulle ta från start till mål!
Den skulle ju både rimmas och marineras och friteras och hej och hå.
God blev den men lite mera tryck trodde jag att det skulle bli så krydda på lite mera om ni ska laga den. Det kan kanske bero på att jag inte hade någon tabasco utan tog 2 msk sambal och 1 tsk chiliflakes istället i yoghurten.
Jag hoppas att alla ev campylobacter(hur stavas det tro?) dog i friteringen men jag tänkte att Oprah ser ju rätt pigg och fräch ut so why worry.!
Undra just omArt Smiths kök ser ut som mitt efter den här rätten?

Klyftpotatis/morötter/zuccini åt vi till som jag stoppade in i ugnen med mortlad kummin, rapsolja och salt. Tyvärr blev Z sladdrig, den brukar jag bara lägga i på slutet men det glömde jag visst bort idag. Yoghurt med vitlök och persillade doppade vi rotisarna i.
Jag hittade på en salsa som var rätt ok till.(jag ville ha i någon frukt men den var uppäten,typ ananas, mango,eller nektarin)

Bönsalsa
1 "tetra" svarta bönor (Go green)
2 tomater
1 liten rödlök
2 msk ketchup
1 msk vinäger
1  stor klyfta vitlök
1/2 msk flytande honung
knappt 1/2 tsk salt
svartpeppar
persilja


Skölj bönorna.
Kärna ur tomaterna, hacka dom och löken.
Riv vitlök, rör ihop den med det övriga och tippa det över grönsakerna.
Låt stå och dra en stund.

          

ALLA  I FAMILJEN HÄLSAR (till Art då ha ha)ATT DET VAR EN KANONGOD KYCKLING!
Anna säger att KFC (Kentucky fried chicken) kan slänga sig i väggen!
Ja då kanske jag gör den någon fler gång då men fixar hem mer olja än 7,5 dl till friteringen.

Dubbelmarinerad älgstek

I går var jag i Byberget på Ingrid Edgrens 70 årskalas. Jag har jobbat med henne tidigare och hon är en helt otrolig människa på alla sätt och det märktes för det var knakfullt av hennes vänner där.
Ingrid har jobbat i köket på dagis i flera år hon lagar och bakar  jättegott! Hon har haft sommarbarn från Ryssland för många år sedan och hon hjälper fortfarande  barnhemsbarn i Ryssland.
 Jag får dåligt samvete ibland varför jag inte gör något! 
Massor med god mat var det förstås och kameran hemma, klart irriterande.
Här kommer ett recept på älgstek(eller den stek du nu har)som jag tyckte var kalasgod ,
Ingrid Jervström har precis gett mig receptet.

Dubbelmarinerad Älgstek

Marinad till tinad stek:
1/2 dl soya
1/2 dl neutral olja
1 hackad chili (flakes, sambal el vad du har)
2 vitlöksklyftor
1/2 rödlök
1/2 tsk svartpeppar
Lägg kött och marinad i dubbla plastpåsar i ca 12 timmar och vänd några gånger.
Stek köttet i ugn 150- 175 grader med termometer till 63° (lägre om du vill ha rosa)
Skiva köttet  tunt när det kallnat och lägg upp på fat.

Marinad till färdig stek:
1/2 citron, saft och skal
1/2 dl sherry
2 msk olivolja
2 mskflytande honung
fint skivade rädisor, salladslök eller purjo
salt och peppar
hackade färska örter (salvia, basilika, timjan, persilja......det du har)

Blanda det flytande med salt och peppar och slå det över köttet.
Hacka rädisor, lök och örter fint och garnera med det.

Ja nu är det bara att rycka upp stekarna ur frysboxen ni som har själv får jag vänta till hösten!
Men den som väntar på nåt' gott...........


Kokt blomkål med het skinksås

Spana in blomkålen!



Den har växt på Näset hos svärmor och den var hur god som helst! Jag invigde min bambuångkokare och jag kan ha inbillat  mig men nog  smakade det extra mycket blomkål av blomkålen.
I skinksåsen hade jag vitlök, hackad grön och röd chili, en rejäl klick mjukost greve(den enda ost som smakade ost i kylen)hackad persilja, gräslök och basilika, salt och peppar. Det passade bra med en stark sås till den söta krispiga blomkålen. Några kallpotatisar stekte jag i kryddsmöret som var kvar(finns recept i arkivet) inte för att det behövdes egentligen men nu är jag av med dom.



Min lilla Lisa(ok hon är 19 men ändå) har fått jobb i Spanien och drar iväg i september.
Jag blir glad för hennes skull och det är kul att hon ser sig om och så men snälla skaffa ingen spanjor så du blir kvar där nere forever!

image1215

RSS 2.0