Jag såsar till det rejält...
Wasabisås till varmrökt regnbåge
3,5 dl turkyoghurt
2 tsk wasabi (smaka dig fram)
2 tsk honung
4 hackade myntablad
100g röd stenbitsrom
lite salt
Rör allt utom rommen till en slät sås.
Vänd försiktigt runt rommen när du är nöjd med styrka och sötma i såsen.
Gravlaxsås (1dl)
Jag brukar bara blanda ihop på måfå men nu har jag måttat allt och det här hamnade i såsen.
Jag gravade bara en liten laxbit så därför blev det bara lite sås.
1 msk dijonsenap
1 msk söt/stark senap
1 tsk vinäger
1 tsk socker
2 msk hackad dill
1 nypa salt
vitpeppar
1/2 dl neutral olja
Vispa ihop allt utom oljan.
Droppa sedan i oljan medan du vispar eller kör med stavmixer.
Smaka av om du vill ha mera syra eller sötma, det är ju en smaksak.
Romsås till lax eller annan firre
3 dl turkyoghurt/creme fraiche/gräddfil
100g stenbitsrom
1 rödlök
Kräftröra
4 dl creme fraiche
1 burk kräftstjärtar i lag
1 burk stenbitsrom
1 dl hackad dill
(rödlök tänkte jag ha i men fjäskade för Frida och hoppade över!)
salt, peppar, cayenne
Låt "kräftorna" rinna av (spara spadet till sås eller soppa)och hacka de grovt.
Rör ihop med det övriga ingredienserna .
Smaka av med kryddorna.
Den här röran passar till fiskrätter och skaldjur av alla slag!
Fetaostdip2-3 pers.
1 dl turkyoghurt
50g fetaost eller chevreost
1 klyfta vitlök
salt, peppar.
Mosa/riv osten och rör sedan i yoghurt och kryddor och låt den stå kallt och tjocka till sig.
Den här röran passar till både kyckling, kött och grönsaker.