Vi grillar fisk!





Nu har badkrukan premiärbadat och jag blir smått irriterad att jag inte hoppat i tidigare, det var ju hur härligt som helst! Nu måste jag ta igen alla dopp jag missat i sommar. Böda Sand på Öland funkade fint utan bad för mig men Näset och Holmsjön gick inte att motstå!
Vi bjöd svärisarna på middag idag utan vidare planering,  jag hade bara tagit upp en bit lax. Jag tänkte också göra potatis och grönsaker i foliepaket....det är nu det börjar...hmmm...jag har visst ingen folie..... för lite fisk kanske?...... för små morötter i landet..... inga goda färskpotatisar.... klen dill.... så det blev till att "låna" av svärisarna.
Man kan ju undar vem som bjöd vem men det var ju i alla fall jag som lagade!

Jag hade som sagt en halv laxsida och abborrfile´och letade runt efter någon god rub eller marinad till den och hittade en fantastiskt bra sida, Grillguiden och där knöck jag den här kryddblandningen. Ja kanske inte riktigt för nu ser jag att jag glömde några grejer, stjärnanis och lite till men det här blev gott tyckte jag, lite lakritssmak på firren!

Jag är ingen fena på att grilla fisk, den brukar ofta fastna om jag inte har folie och folien tar bort själva grillsmaken tycker jag. Nu la jag fisken i rejält med citronolja och gnuggade sedan in den här blandningen och det gick finemang!

RUB TILL LAX OCH ABBORRE
1 msk fänkålsfrö
1 msk hela korianderfrön
1 msk salt

1. Rosta fröna lätt i torr panna tills de får lite färg och doftar.

2. Mixa i en kryddkvarn eller mortla som tusan!

3. Blanda med flingsalt och spara det som blir över i en kryddburk!



GRÖNSAKSKNYTE,  alltså i folie

♥ kokt färskpotatis i bitar

♥ morötter, förkokta

♥ smålökar

♥ sockerärtor

♥ purjolök

♥ tomater, urkärnade och finhackade

♥ dill, persilja, gräslök, dragon, libbsticka, mejram , ja allt grönt du kan skrapa ihop som smakar gott!

♥ salt och peppar

♥ en rejäl smörklick på toppen i varje knyte


1. Ta rejäla ark av folie och gärna ett extra till botten.

2. Fördela grönsakerna på folien, krydda och toppa med smör.

3. Kläm ihop till ett tätt knyte som du lägger på grillen ca 10 minuter.



PEPPARROTSCREME MED ÖRTER

2,5 dl creme fraiche

2-3 msk riven pepparrot, färsk eller på tub

massor med kryddgrönt, dill, persilja........

salt och peppar



♥ Blanda allt och smaka av med kryddor och pepparrot



Psssst..... grilla citronen också för då blir den bara godast och pressa över den färdiggrillade fisken, krydda och strö över dill om du vill!

Rödbetor med chevréost



Eftersom vi här hemma äter "tråkochskrot" från frysen den här veckan så kommer nu ett tillbehör från helgens middag som blev desto godare! Jag fick fantastiskt fina rödbetor av Mimmi och jag hoppas att jag får några egna i landet också. Blasten är enormt fin men jag har blivit lurad förr....


♥ Tvätta och koka rödbetorna nästan mjuka i saltat vatten, känn med en sticka för det kan ta allt från 15-50 minuter!

♥ När dom kallnat en gnutta så gnugga av skalet, ta plastpåsar på händerna om du inte vill vara lila ett tag.

♥ Klyfta betorna och lägg dom i en ugnsform, salta lätt.

♥ Smula över chevréost, jag tog 200g till 10-12 små rödbetor.

♥ Ringla över lite honung och strö över en näve pinjenötter eller några andra nötter du gillar.


Men rödbetor är bra goda nykokta....med bara smör och salt också....


Nu ska jag skynda mig ut igen i det härliga vädret och bara njuta av livet!



Kusinens karibiska kyckling med salsa



Här får du en härlig kryddblandning som passar perfekt till kyckling! Min kusin bjöd på det här i helgen och hon kryddade rejält med blandningen innan hon stekte kycklingen i pannan. Sonen hennes tyckte det smakade lite jul och det kan ju bero på krydderierna!
Jamaican Jerk kan du köpa här om du inte vill blanda själv. Min "köptasburk" är snart slut så jag ska testa blandningen.

KARIBISK KRYDDBLANDNING
1 msk kanel
1 msk chiliflakes
2 msk lökpulver
1 msk vitlökspulver
1 msk torkad persilja
1 msk timjan
2 msk farinsocker
1 msk mald kryddpeppar
2 msk flingsalt
1 msk vitpeppar
1/2 riven muskotnöt


Blanda ihop allt,  lukta och smaka, blir det för mycket jullukt så öka på med allt utom kanel, kryddpeppar och muskotnöt.


KUSINENS SALSA
3 tomater
1/2 gurka
1 nektarin
1 äpple
1 liten rödlök
1 chili
1 näve koriander
1 lime, saften från den
2 msk oliv/rapsolja
salt och peppar


1. Skär frukt och grönt så fint du orkar, låt tomaterna rinna av i ett durkslag.

2. Rör ned olja, limesaft och kryddor i blandningen.

3. Smaka av med ev mera syra (citron eller vinäger funkar fint) och kryddor!




Vi körde potatis och morötter i ugnen tillsammans med goda vitlökar som Mimmi och hennes man odlat.


Nu skickar jag massor av bamsekramar till min Lisa som fyller 22 år idag!!!!

Hallonkaka, modell större





I helgen har vi varit på Alnö hos kusin & co och det var ett härligt avslut på semestern, alltid kul att träffas och alltid god mat! Innan vi åkte hemåt idag så hann vi med att uppvakta en liten kusin och våran lilla Lisa, " lillflisan" blir 22 år i morgon och det har jag svårt att fatta men tiden tickar liksom på.
Alla har vi väl de senaste dagarna bromsat in och tänkt på livet och hur allt bara kan vändas upp och ner till sorg och elände......våldet blev så nära och mycket kan kännas som baggisar och oviktigt.....typ ett recept men ni får det ändå....

HALLONKAKA

300 g smör

4 dl socker

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

2 ägg

7 dl vete

4-5 dl fast hallonsylt eller bär+socker




1. Vispa smör och socker och tippa sedan i ett ägg i taget.

2. Blanda mjöl,bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i smeten.

3. Tryck ut degen i en mindre smord och mjölad långpanna ca 30x20, lite mjöl på fingrarna är bra.

4. Lägg sylten på men lämna en kant med bara deg runtom.

5. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 30 minuter.

6. Ät kakan när den kallnat med vaniljglass eller grädde, den ska vara lite "degig" i mitten och den är grymt god!


Tomatsill med kapris, en repris som kan dyka upp ofta!





När vi hade främmande förra helgen och bara bjöd på sill (jag har svårt att komma över det) så gjorde jag den här sillen med tomat och kapris. Min chef bjöd på den i julas och jag trodde bestämt att jag inte alls gillade tomatsill men tji fick jag, den är min sillfavorit nu!

MARTINSSONS TOMATSILL

6 fileér inlagd sill, köpt eller heminlagd, 1 burk 5-minuterssill passar fint

SÅS:
1 dl tomatpuré
1 dl vit sirap (jag tog 1/2 dl av vanlig sirap)
1/2 dl matolja
2 msk vinäger
5 krossade svartpepparkorn
1 lök, finhackad
2 msk kapris, finhackad
1 dl dill, finhackad
1 pressad vitlöksklyfta

1. Blanda alla ingredienser till en sås.

2. Skär sillen i bitar och lägg den i såsen.

3. Låt sillen gojsa sig i såsen minst ett dygn.




Igår var jag och några kompisar till Sundsvall på båt och matutflykt.
Först åt vi det här goda på nya fiket vid ån, Åkanten.
Macka på burk och i burken var det kycklingröra!



På kvällen åkte vi med m/s Medvind och åt en god buffé med sill och lax och lite annat smått och gott (här har jag kunnat smackat in några urfina bilder på oss båtfarare men eftersom jag är så himla snäll mot mina vänner så gör jag inte det) Två tjejer sjöng så himla bra så vi har kunnat åkt ett varv till runt Alnön. Nu har jag ju värsta flaxet för i helgen ska jag till min kusin på den ön och det blir alltid kul och dessutom alltid väldigt väldigt gott.
Verkar jag matfixerad? Ja... men nu är ju också det här en matblogg!

"Köttrulle" med grönsaker






  • Idag har jag för första gången i mitt liv målat! Det blev några fönster på lillstugan på Näset som utsattes för mig. Jag trodde det skulle bli aptråkigt men det var riktigt kul....nu var ju det här dag 1 så roligheten kanske avtar. Färg överallt? Ja det kan man nog säga men är man nybörjare så är man!

    Anna är hemma och är småhängig och ville ha räkor till middag så det har vi precis pillrat i oss, lättt och bra sommarmat.

    Gårdagens middag bjöd inte på någon större kokkonst heller men gott blev det, bara att fylla sitt bröd, rulla ihop och mumsa!

    ♥ Strimlat älgkött, snabbstekt med massor av kryddor 

    ♥ Sallad, tomater, gurka och rödlök

    ♥ Creme fraiche med vitlök och kryddor

    ♥ Het tomatsås

    ♥ Färdiga värmda Libabröd

    Nästa gång jag är i stan ska jag köpa på mig ett gäng Libabröd eller ska man höra om Konsum eller Ica tar hem kanske?

Pastasallad med kronärtskockor




Ja som jag hotat med tidigare så blir det mera "skockor"och nu hamnade dom i en sallad. Den åt vi till grillat i helgen när Lisa och Frida kom hem med sina pojkvänner.
Jag har haft en innemysardag idag och bara stökat på i sakta mak, tvättat, småplockat,  bakat lite bullar och legat i soffan och kollat på Nigella.
 Det borde vara mera matprogram när det regnar!

PASTASALLAD MED KRONÄRTSKOCKOR 4port
2 stora nävar salladsblad
4 dl kokt pasta
1 burk kronärtskockshjärtan
150 g fetaost
10 st småtomater
1 liten rödlök
Dressing:
3 msk olivolja
1 liten citron, saft och skal
1 klyfta riven vitlök
1 dl hackade örter, basilika, persilja eller det du har
salt och peppar

1. Blanda dressingen och låt den kokta pastan och skockorna ligga i den en stund.

2. Skär ost, tomater och lök.

3. Bygg sedan salladen med det gröna i botten och tomaterna på toppen!


Anneliekakor, stora kakor med choklad och nötter!




Ja ibland känner man på sig alldeles rätt, jag bakade ifall det skulle dyka upp fikafrämmande och det gjorde det!
Mimmi med man tittade in till oss och det var så roligt! Synd bara att min matfantasi tagit semester.........vi bjöd på sill och potatis, det är väl gott men det hade varit roligt med något annat. Jag får ta igen det nästa gång!  Nu har jag fått en massa odlings/jordtips för de här två odlar massor och vet vad dom pysslar med (själv odlar jag lite och har 0-koll ) Om ni ser mig med krattan i näven så har jag inte blivit "gräsmattepedant",  jag samlar bara gräsklipp till jorden! 

De här kakorna hittade jag hos En kaka i ugnen och jag stoppade i lite nötter för det gillar jag.


ANNELIEKAKOR 16- 18 st
3 dl fiberhavregryn
100 g mjukt smör
1 dl socker
1,5 dl vetemjöl
3 msk grädde
25 g valfri choklad
1/2 dl hasselnötter

Dopping
100 g mörk choklad




1. Blanda smör, fiberhavregryn och socker.

2. Rör ner mjöl och grädde.

3. Hacka choklad och nötter och rör ner i smeten.

4. Forma till en deg, plasta och låt vila i kylen ca. 15 min.

5. Rulla 20 bollar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

6. Tryck ut bollarna ganska mycket, till den kakstorlek du vill ha för de flyter inte ut själva.

7. Grädda i 12-14 min i 180 grader.

8. Låt kakorna svalna.

9. Smält chokladen och doppa kakorna i den och låt dom kallna i kylen.

Kronärtskockscreme som passar till allt.....

..... ja kanske inte allt men till grillat, rostbiff, fisk, salami eller till små tapas är det jättegott. Det blev konserverade skockor kvar efter festen så nu får ni stå ut med några "skockiga" dagar!






Det går såklart att mixa ihop hjärtana med bara olja eller cremefraiche eller kanske en god färskost!

KRONÄRTSKOCKSCREME

1 burk konserverade kronärtskockshjärtan
1-2 klyftor vitlök
2 tsk lime eller citron
2 msk olivolja
2 msk grädde
2 msk hackad basilika eller något annat grönt
salt och peppar

Mixa allt slätt med en stavmixer!
Ja nästan, jag kom på det där med basilikan efterråt så den hängde inte med men det kvittar.
Smaka av med kryddor och syra.


Nu ska jag leta något kakrecept för jag har helt tomt i frysen om det skule dyka upp något fikafrämmande!



Kyckling med spenat, ost och soltorkad tomat





Här kommer det kyckling mina vänner som jag lagade till ett kalas härom dagen. Lite piller och meck blev det men jag gillade färgerna på buffébordet. Nu kommer kruxet att skriva mängderna i receptet men jag ska göra mitt bästa. Blir det fyllning över så blanda ner den i nykokt pasta,  på med grädde och mera ost och kryddor för det gjorde jag!

KYCKLING MED SPENAT.....till mååånga

3 kg kycklingfilé

Marinad:

2 citroner, saft och skal
1 dl olivolja
2 msk hackad rosmarin/2 tsk torkad 
1 tsk salt

Fyllning
:
2 påsar fryst bladspenat ( kan räcka med 1 också)
riven ost, jag gissar3-4 dl
15-18 soltorkade tomater
2 klyftor vitlök
salt och peppar
smör

1. Tina kycklingen och lägg den i marinaden i en stor plastpåse några timmar.

2. Tina och krama ur spenaten noga.

3. Fräs spenat och vitlök i smöret, krydda rejält och blanda sedan i osten.

4. Bryn kycklingen (om du har bråttom så skippa bryningen och kör direkt i ugnen fast höj temp. så den får färg)

5. Gör en ficka på varje filé med en liten vass kniv.

6. Nu kommer "mecket", fyll varje filé med spenatröran och en soltorkad tomat, ja använd lite våld!

7. Lägg kycklingen i en ugnsform och kör på låg temperatur 150° till kycklingen är 72° (gissar ca 30 min)

8. Tippa i marinaden i formen också om du vill ha en god buljong till sås!

9. Skiva kycklingen och servera varm eller kall.



Hoppsan vilket långt recept det här blev då. Tyvärr så tog jag inga matbilder från festen men tack Lars för den här bilden! Om det regnar imorgon ska jag kolla runt hos mina favoritbloggare för nu var det längesen...har en känsla att det kommer att ta ett tag...... eller dag.... 

Salsa med nektariner



Nu har jag kommit hem efter 2 veckors semester och jag älskar att packa och åka iväg men jag fick allt lite hemlängtan på slutet. Hjälp vad det har växt här hemma! Svärmor har skött om allt och hon har gröna fingrar hon. Jag har längtat lite efter bloggeriet också men det har varit en lat semester och jag har knappt lagat någon mat alls, det kommer kanske några semesterbilder senare. 

Den här salladen åt vi till grillat för ett tag sedan men det blev nektariner istället för mango och det blev riktigt gott det också.


SALSA MED NEKTARINER 4port
3 nektariner
3-4 plommontomater
1/2 rödlök
2-3 msk olivolja
1 msk vinäger
lite honung
salt och peppar
färsk koriander
en näve ruccola eller mizunasallad

Dela, hacka och blanda ihop allt och smaka av med honung och kryddor.

I morgon ska jag börja fixa mat till ett storkalas och ni som känner mig vet ju att då får jag tokroligt! 

Pizza på färdiga libabröd



Semestermat när den är som snabbast, visst är väl det skönt?

♥ Färdiga libabröd eller orientaliska bröd från frysen, finns på Willys och är nästan gratis!

♥ Chilisås

♥ Färska tomater

♥ Paprika

♥ Rödlök

♥ Salami och bacon

♥ Mozzarella och prästost

♥ Basilika

Oj vilken lång lista det blev men jag hade bara "småduttar" av varje grej och det behövs inte mycket för bottnarna är tunna. Perfekt restmat, lägg på det du har!

RSS 2.0