Kan någon hejda tiden?

Idag har vi varit en sväng till Sundsvall och småhandlat lite. Anna ville till IKEA och köpa lite saker att ta med till Nya Zealand, nu pratar jag inte om Billyhyllor som ni förstår utan lättsomenplätttsaker.
Jag vill stanna tiden nu och ha henne hemma längre,  inte börja jobba på måndag och ha mycket mera sommar.
Dans i Hällesjö skulle det bli för mig men jag kände mig slut i kroppen och illamående så jag blev hemma.
Vi var till pappa i minneslunden imorse och tände ljus och hade med nya blommor.
Det är så fint där med utsikt över vattnet och jag känner precis var han ligger det bara är så.........




Jordgubbsmarmelad

Jag kände mig som en tjuv när jag sent igår kväll vid smög upp till "svärisarna"och plockade jordgubbar. Det var så här att jag hade en halv liter gubbar som skulle få sällskap av en halv liter till för jag ville koka marmelad.
Marmeladen provsmakade jag idag på en rostad macka med smör, riven fetaost och lite citrontimjan på.
Det var så gott så jag glömde direkt att jag borde dra ner på sötsaker och rostade en macka till hm.........

Karins tjuvmarmelad

1 liter jordgubbar
7 dl socker
saften av 1 lime eller 1/2 citron

Skiva gubbsen och koka med socker och limesaft i ca15 minuter.
Skumma koket och häll upp i heta rena burkar.
Bärsocker är säkert ändå bättre att använda om du vill ha en hård marmelad.



                   
                                     Typiska knyckarfingrar!
    

Varm kväll med kall mat

Jag bjöd på kall mat igår och det var praktiskt eftersom vi var många som träffades och vi inte riktigt bestämt någon middagstid. Alnöborna kom från fjällvandring, syster,bror och svägerska kom och ungarna var hemma med kompisar så vi blev 15 stycken innan kvällen var slut.. Vi satt ute länge för det var varmt och skönt men vid 11 tiden  jagade myggen in oss!



Marinerad fläskfile med örtsås, recept här
Jag gjorde på 2,5 kg kött  och såsen gjorde jag på 3 dl olja, 3dl örter, 3 äggulor och mindre av de övriga ingredienserna.
Såsen var lite vass i smaken så jag rörde i 2 dl turkyoghurt ocjh 1msk flytande honung och då gillade jag den.
Väldigt praktiskt och gott blev det så jag kommer att laga det här fler gånger. Men  nästa gång ska jag blanda i vitlök och chili  i köttmarinaden för det blir nog också gott.

Pastasallad
500g pasta
1 isbergsalladshuvud
2 paprikor, röd och gul
250g gula/röda småtomater
3  stora tomater för det blev lte fjuttigt!
100 g sugarsnaps, kan det väga så? ett plasttråg?
400 g fetaost
3 dl kalamataoliver
2 rödlökar
3 msk olja
2 tsk italiensk salladskrydda
salt, peppar

(Oljan och salladskryddan blandar jag i pastan när den är kokt och avspolad.)


Fetaröra

2 dl turkyoghurt
100 g fetaost
1/2-1 msk hackad grön och röd chili
salt och peppar

Riv fetan och blanda ihop röran med det övriga. Är gott utan chili också!


Kunde inte bestämma mig om jag skulle göra pesto eller tapenade så det blev något mitt emellan.
Olivröra

1,5 dl urkärnade oliver
1 vitlöksklyfta
1,5 msk kapris
1 näve färsk basilika
0,5 dl olja
salt? peppar


Kör allt med mixer, det blir ingen vacker färg men gott är det på lilla brödet!

Kryddsmör

150 g smör
1/2 solovitlök
1 dl färska örter(persilja, oregano, timjan)
5 st soltork.tomater i olja
1 msk av tomatoljan
Mixa örter, kryddor och olja och rör i det mjuka smöret. Gott att steka i eller tappa ner i pasta, om det blir något över förstås!

Crostini av färdiga baguetter
Skär sneda bitar och bred smör eller ringla olivolja på. Rosta dom knorpiga i ugnen. 
Var och en fick göra sin egen lilla aptitretare och lägga på oliv/fetaröra, mangosalsa, kryddsmör  eller skinka.

Kallrökt skinka i små bitar

Mangosalsa (recept finns på min  blogg under "grönsaker")



Italienskt lantbröd(recept finns under "bröd")



Jordgubbar, glass och grädde



Fiskgryta med räkor och dill

Jag gjorde fiskgryta häromdagen som blev riktigt god faktiskt, så här gjorde jag

Min goda fiskgryta

400g Hoki, Sei eller liknande
1 burk räkor i lag(Coop 170g)
1 röd paprika
1 gul paprika
1 purjolök
2 morötter
2-3 msk olja
2 klyftor vitlök
1 citron, skal och saft
1 kuvert saffran
2 fiskbuljongtärn.
8 dl vatten
1,5 dl spad från räkorna
2 msk maizenamjöl
1 dl grädde
1,5 dl hackad dill
salt, peppar, cayennepeppar



Skala och dela morötter och paprika i bitar.
Ansa purjon och hacka den.
Riv citronskal och vitlök.
Fräs morötterna halvmjuka i oljan.
Tippa i paprika, purjo, vitlök, saffran och citronskal och fräs det en minut eller två.
Ha sedan i vatten, citronsaft, grädde och räkspadet utrört med maizena.
Låt det puttra ihop lite.
Dela fisken i kuber och lägg den att sjuda i såsen i ca 5 minuter.
Rör i räkor och dill och smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.
Grytan passar till både ris, pasta eller potatis.



Vi åt papadums till och det passade jättebra.
Nu finns det papadums på Konsum i Ånge igen, så köp vettja för de är både goda och onyttiga!

Kakalas i Prästbodarna
Vi "fjällvandrare" blev bjudna på kvällsfika i Kattis stuga med kakor och gott rött te(som vi silade mellan framtänderna ha ha!) från Brunkullan.
Drömmar med cornflakes och krispiga chokladsnitt doppade vi hejvilt!


Här finns det fina tetips, tack Kerstin fiolkompis för tipsen!

http://www.gourmetbonan.se/tesortiment.html

http://www.mormorstebutik.se/ 


Restaurang Alnön

På hemvägen från Stockholm blev vi bjudna på middag hos min kusin och hennes familj på Alnö och det tackar ingen normal människa nej till. Anna-Lena lagade jättegod kyckling med en supersmarrig raita och en chokladkaka efter som bara smälte i munnen!
Det här var lätt det godaste jag ätit på länge!

"Kusinkyckling"

4 kycklingfileer
3 dl yoghurt
saften av 1 citron
1 kuvert saffran
1 tsk mald koriander
1/2 tsk kardemumma                                            
1 tsk mald ingefära
salt, peppar, cayenne

Dela fileerna på längden.
Blanda yoghurt och kryddor och låt kycklingen marinera i 4-5 timmar.
Lägg den sedan tillsammans med lite av marinaden i en form och skjuts in i ugnen 200° i 25-30 min.

Raita

5 dl turkyoghurt
gurka 2dm
1/2 morot
1 liten rödlök
2 tomater
spiskummin
paprikapulver
salt
färsk koriander

Hacka grönsakerna riktigt fint och blanda med yoghurt och kryddor.

Ris, grönsallad, mango chutney och cashewnötter fick vi till.

         

Till huvudstaden

Jag hann bara packa upp ryggsäcken från fjälltrippen så bar det av med hela familjen till Stockholm.
Trodde inte att vi kunde få till en gemensam resa när det ska stämma med sommarjobb, semestrar och lumpenpermis men det fixade sig.
               
Vi hade sån tur så vi fick låna  faster Maria och kusinerna Axel och Oskars  lägenhet . En sväng på Grönan blev det och en kväll på Stockholm live som var kanonkul! 
Den här gången hann  vi inte planera några roliga matställen och det var synd det (speciellt när vi bodde granne med Långbro Värdshus)
Hötorgshallen älskar jag och gick runt där de första dagarna och kollade in vad jag skulle köpa. Gissa om det var stängt när jag skulle handla  på lördagen kl 15.05? GRRRRR
 Men då letade jag upp Asian market och Omi food och blev direkt på bättre humör fast jag skulle behöva en egen guide eftersom jag vill veta vad allt är!

Maria bjöd på en jättegod morotskaka och här är receptet

Rosendals morotstårta

3 ägg
3 1/2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat 
1 tsk kanel 
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 tsk riven muskotnöt
2 1/2 dl raps- eller solrosolja
4 dl rivna morötter (ca 250 g oskalade)
1 dl grovt hackade valnötter

Glasyr
200 g smör
200 g philadelphiaost eller annan naturell färskost
3 dl florsocker
1 citron, pressad juice och rivet skal
2 tsk vaniljsocker

1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser. Häll ner olja och de rivna morötterna i smeten. Tillsätt därefter mjölblandningen och nötterna.
3. Häll smeten i en smord och bröad kakform, ca 26 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter.
4. Smält smöret och låt det svalna. Blanda med övriga ingredienser till glasyren. Bre på kakan när den har svalnat. Dekorera med ätliga blommor, t ex ringblommor, gulört eller krasse.


Hemma från fjällen!

Ja tänk vad ungarna hittar på när man vänder ryggen till och är borta några dar'
De har tjuvbloggat när jag stretat på i fjällen! Ha ha men jag tyckte det var lite kul fakiskt.

Vädret var väl inte det bästa på fjället men vaddå lite regn blåst och kyla har väl ingen dött av?
Det är klart att när vi kom fram till fjällstationen på Blåhammaren där det var varmt, de flesta såg torra ut och maten var fix och färdig så såg inte det fel ut heller.
Men vi tog på oss alla torra kläder vi hade,lagade till käket ute och kröp in i tältet så snabbt det bara gick!
Det här var en kort sväng på 24 km ToR men det kändes som det räckte faktiskt.

Det här lagade vi!

Smörstekt macka med vitlöksost,soltorkad tomat och basilika (bruchetta om du så vill).
Pasta med kallrökt skinka, gula/röda tomater, cheddarost, vitlök, färska örter(citrontimjan,oregano,basilika)olivolja.
Smörstekta nektariner och mascarponecreme med honung, lime och chokladbitar.
               

Stekt Halloumiost på bröd.
Starka korvar med tabbouleh.
Stekta bananer med chokladpistagesås.
                

Thaisoppa med morot, purjo, koriander, chili, ingefära, vitlök, citron, fishsauce.....
Nudlar med skinka,majs,sockerärtor och champinjoner.
Färsk ananas med mynta och råsocker.

       
 Ni fattar att det blir lite att bära men de här vännerna är alltid glada och bara bär.
Ok Kattis, jag hade kunnat slicat upp våran ananas innan!
Det här sista målet regnade bort på fjället så det blev på en parkeringsplats i Brunflo!

Här är några bilder på mina vänner som ser rätt glada ut fast det var kallt.

          

       
Efter fjällsvängen for vi i familjen till Stockholm men det får jag skriva mera om imorgon. Jag har inte bloggat på en vecka så jag har längtat lite!

Dags för pommes frites!


Idag kände jag att det var dags för en klassiker som inte stått på bordet på ett tag, korv och pommes frites!
Korvar med ost & baconsmak (mums!) låg och hoppade i kylen, så de grillade jag i ugn tillsammans med pommes frites. Detta serverade jag med en simpel sallad, dressing, rostad lök och bostongurka :)

SMASKENS!






Ingredienser:
korv
pommes frites
bostongurka
ketchup
senap
rostad lök
isbergssallad
tomater

Kul va mamma :P hehe
Döttrarna som har varit här och tjuvbloggat när du traskade runt på fjället i spöregn.
Vet ju att det här är den slags mat du vill att vi ska äta :P

Kakkalas hos mormor

 Anna och jag har målat snickarglädjen på altanen idag. Jag måste erkänna och skämmas att jag aldrig gjort ett penseldrag på det här huset eller något annat heller i mitt liv!
 Men det var faktiskt rätt kul, fast det kom färg både här och där.

Mormor ville träffa Anna och bjöd dit oss på värsta kakpartyt och hon kan verkligen baka kakor min mamma!
Hon hade bl.a bakat Parisare som jag älskar och de bakar jag bara till jul för jag är så dålig på att kavla!
 Receptet på kakorna  finns här men jag gör kakorna lite mindre.
Som fyllning i tårtan hade hon gjort ett lager med marsan och krossad ananas och ett med mosade jordgubbar och grädde.
Behöver jag säga att den var kalasgod?













Jordgubbspremiär i Albybyn

Igår  plockade flickorna årets första gubbar med farmor och jag fixade en liten testbuffe'.
Vad är godast var frågan
♥Vanliga gubbar med grädde eller mjölk
♥Gubbar doppade i vit choklad
♥Gubbar doppade i mörk choklad
♥Marinerade gubbar i lime och basilika
Vann gjorde gubbar med mörk choklad men jag tyckte att de marinerade var allra godast.
Jag blev förvånad själv, trodde inte det skulle vara så gott men testa som jag med 1/2 liter bara!
Vi tog vispad grädde till, får testa med råkräm en annan gång.



Basilika- och limemarinerade jordgubbar med råkräm
Ingredienser
1 liter  färska jordgubbar
2 st  lime, saft och rivet skal från
0,5 dl  färsk basilika , hackad
0,75 dl  råsocker eller vanligt socker
 
5 st  äggulor
1 dl  socker
1 msk  vaniljsocker med äkta vanilj
5 dl  vispgrädde
 
Basilika- och limemarinerade jordgubbar med råkräm
Gör så här:

Rensa jordgubbarna och dela dem i mindre bitar. Riv limeskalet och blanda det med sockret. Fördela limesockret över jordgubbarna och pressa över limesaften. Hacka och strö över basilikan. Vänd runt och låt det stå och dra i minst 15 minuter.

Vispa gulor, socker och vaniljsocker poröst. Vispa grädden lätt och vänd ner den i äggsmeten. Servera jordgubbarna i glas eller på tallrik och toppa med råkräm.


Sushi till lunch!

Nu är våran skatt hemma och det är så härligt!
Vi hämtade henne vid tåget i morse och hon har rest i 48 timmar från start till mål.
Jag säger inget om att jag är lite trött som klev upp klockan 5!
Sushin som vi ska äta ligger i köket och tinar nu, alltså ingen hemrullad utan färdigköpt och fryst. Någon som ätit den?
Är lite skeptisk men vi får se vad det smakar.
Det var halva priset på den för frysarna hade pajat så det var läge att testa då.
Kändes som man var på mellandagsrea!  Pojkarna jobbade och de såg ut att ha jobb så det räckte!
Anna hade med sig lite saker från Nya Zealand bl.a en Kiwisås med Habanero och misosoppa som passar perfekt nu till sushin!









Misosoppan var SUPER! Godare än de jag slurpat i mig på restaurang, ingen tofu men ganska stora bitar sjögräs(wakame)
Sushin var ok bara för att det var halva priset,ha ha! Riset och bläckfisken var torr och smaklös men ingefäran var god.
















     


De tre vännerna och jag!

Vi ska som vi brukar varje sommar äta räkor på Näset och ikväll är det dags.
Mitt mål för kvällen är inte att äta mest räkor för det går inte eftersom Marianne är en av vännerna, ha ha(hon äter som en häst men är smal som en sparris,orättvist !)
Nej jag ska försöka att få med vännerna på ett foto, det kan låta enkelt men icke .(nu gick det riktigt lätt ändå!)

Jag rörde nyss ihop en salsa som jag tror blir god till de små räkorna, så här gjorde jag.

Avokadosalsa

2 avokado
2 tomater
1/2-1 chili
1 klyfta vitlök
2 msk citronsaft
2 msk olivolja
rejält knippe med koriander                                                                                                
salt,peppar

Kärna ur tomaterna(men slurpa i dig dom!)
Skär avokadon och tomaterna i småbitar.
Hacka koriander, chili och vitlök.
Blanda ihop allt och smaka av med salt och peppar.
Låt det stå ett tag och gojsa till sig.


Ikväll ska vi planera fjällvandring hoppas jag för vi brukar ut och traska varje år fast bara med en övernattning i tält.
Då är det inga problem att bära med sig goda saker att laga till på fjället  och jag har sån tur att jag får bestämma maten.
Trangiakök är fantastiska, och så länge mina vänner är beredda att bära allt vi ska äta så är det inga problem.
Jag lovar att det blir trerätters den här gången och jag ska inte hoppa över någon efterrätt iår!
Gissa om jag fått höra att jag "snålade in "på en efterrätt ifjol?

Klicka på bilderna om ni vill se mina vänner och Näset!






 

Längtan!

 
 
 
Nu är det bara en knapp vecka tills min äldsta dotter Anna kommer hem. Hon bor, jobbar och är kär på NyaZealand, hur kul tror ni att det är? Ok det är ju kul att hon vill se sig om i världen men det behöver ju inte vara ett land som är på andra sidan jordklotet!.Hon får stanna där till 2010 så det är bara att vänja sig och jag är så LYCKLIG att hon kommer hem i 5 veckor!
Nu blir det hon som får önska maten framöver och jag gissar att det blir blodpudding, fläskpannkaka, gravad lax och kanske sushi för det gillar hon.
Här ser ni Anna, kärleken David och huset!

Meeeee
Dave ;)


Varat hus! (Okej sa knutarna var visst inte roda.. :p men taket)




Igår fick jag tips från Marcus om plantim.se Det var en rolig sida med billiga chilifrön och andra skojsiga frön så jag köpte upp mig på några.
 Mina chilisar på altanen verkar trivas och de blommar just nu men det kan hända mycket än......

Jag blev lite glassugen så här i min ensamhet på fredagskvällen så jag har testat att mixa ihop fryst hallonsylt och turkyoghurt. Den gick inte att äta direkt som jag tänkte mig utan fick ligga i frysen en knapp timme. Om sylten inte är fryst tar det lite längre tid i frysen bara. Ta bär och socker om du inte har någon sylt.


Hallonglass
3 dl fryst hallonsylt
3 dl turkyoghurt
Mixa sylt och yoghurt och lägg i form eller portionsglas någon timme i frysen



(Nu ska jag testa hur den smakar!)
Testat nu och det blev smaskens, det yttersta var fryset och resten var mjukt och krämigt så frys inte för länge.
Jag var chokladsugen så jag smälte en bit mörk marabou i micron och vispade liiite grädde till mmmmm
Precis vad jag inte behöver!

Jubileum med nudelsallad

 
 
 
 
Precis idag har jag haft min blogg i 3 månader!
 Jag fick den av min tjej Lisa som grejat till den och hittat på namnet(eller var det Peter?)
 Trots att jag aldrig riktigt har gillat att skriva så älskar jag det här skriveriet, här kan jag skriva som jag pratar!
Det är många som tittar in och läser och det gör ju att det blir ändå roligare.
 Tack alla bloggvänner, 4209 påhälsningar har jag fått ! 

Nudelsallad älskar jag och passar perfekt en sån här jubileumsdag när solen skiner.
Du blandar i det du gillar och har hemma, det är själva dressingen som gör rätten.
Kyckling,groddar,vårlök, frukter är också gott i, ta mango eller melon.
I mitt lilla land har det tittat fram mizunakål,babyleafsallad,koriander och rädisor som  hamnade bland mina nudlar.

Nudeldudelsallad 6 port
250g nudlar
250g crabsticks
1-2 burkar räkor i lag (jag tog en men ta två om du vill ha mycket )
150g sockerärtor
1/2 gurka
1 stor morot
1 röd paprika
1 knippe rädisor
2 nävar mizunakål och babyleafsallad(ta den sallad eller de skott du gillar)
1/2 kruka koriander
salt,peppar

Dressing
1/2 dl citronsaft
2 msk fishsauce
1 msk honung
2-3 klyftor vitlök
1 chili

Koka nudlarna och spola de kalla.
Riv vitlök,pressa citronen och hacka chilin.
Blanda ihop det övriga till dressingen.
Strimla moroten fint och skär de andra grönsakerna.
Blanda alla salladsämnen och slå dressingen över.



RSS 2.0