Pepparkakor för latmaskar

Nu vill jag bara ha lukten i mitt hus. Det betyder att jag först fick göra en lätt ugnsrengöring men nu gräddar jag sista plåten av mina busenkla pepparkakor. Yngsta dottern ska baka pepparkakor med sin farmor så jag vet att det kommer att finnas goda riktigt kavlade pepparkakor i mitt hus ändå.
Jag och kaveln är inga bästisar!

PEPPARLATISAR ca 40 st rejäla
2,5 hg smör
3 dl socker
1 ägg
1,5 msk sirap
5 dl vete
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1 tsk malna nejlikor
1 tsk malen ingefära

Smält smöret och låt det svalna.
Blanda allt det torra.
Vispa ägg och sirap.
Vispa socker och det smälta smöret.
Vispa(mycket vispa nu!) ägg och smörjoxet.
Blanda i mjölet och låt degen vila och svälla en stund.
Rulla valnötstora bollar och lägg de glest på en plåt.
Grädda i 150 grader i 20 minuter.


Jag lovar att de är goda.....doppa i kall mjölk...


Ost och spenatpaj med lite plock

Oj nu har jag inte bloggat på flera dagar!
Det har varit en massa roligheter de senaste dagarna, "muckmiddag" med sonen på Mittis och igår var det  julbord med Wallmans  på Södra berget, adventsstök och övning med kören. Dessutom har vi letat julgardinerna en halv kväll innan jag kom på att jag hängde upp dom i lillstugan på Näset i våras. Don't worry det är inga tomtar på utan bara små rödvita rutor som passar i en liten stuga.
Jag har minne som en guldfisk!

Vi åt lite med våra grannar igår eftermiddag innan vi åkte till Sundsvall på julbord. Det var tur det för det tog ganska många timmar innan det blev mat ,men det var det värt! 
Min favorit var en gravad strömming med creme fraiche(det var det knappast men vi skulle tro det), räkor, rom och dill.



OSTPAJ MED SPENAT
100g smör
1/2 tsk salt
3 dl mjöl
1 dl vatten

FYLLNING
3 ägg
1,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
3-4 dl riven ost med smak
1 stor näve bladspenat
0,5 tsk salt
svartpeppar

Smält smöret och saltet i en kastrull.
Rör i mjölet lite i taget och sist vattnet.
Det blir snabbt en mjuk deg.
Lägg den i pajformen och tryck ut den när den kallnat lite.
Glöm inte att nagga botten.
Enklare och mindre kladdfritt kan det inte bli!
Grädda pajskalet i ca 10 min i 175°

Vispa ihop ägg,  vätska och kryddor.
Riv osten,  hacka spenaten och fyll pajskalet med det.
Slå äggstanningen över och grädda i 200° i ca 30 minuter.

Grillad paprika älskar jag!
Stoppa in dom i ugnen på en plåt eller i en form. Själv har jag en gammal teflonkakform som jag bara använder till det här. Ha de högt upp i ugnen på grill och högsta värme tills de blir svarta och snurra runt de några gånger. Lägg paprikorna i en plastburk med lock tills de kallnat lite och sedan pillrar du bort skalet och skär i bitar. (Vill du att det ska lukta apa i hela huset så slå på olja fast du aldrig brukar göra det så det blir ett rejält os)
De blir sååå söta och lena och goda! 
Den här gången blandade jag med kronärtskockshjärtan på burk, små rödlökar och tippade över olja, vinäger, lime, salt och peppar. 
Kalasgott är det att ha i fetaost, vitlökar, soltorkade tomater, bönor, färska örter, ja det man gillar helt enkelt!


GRÖN SALLAD
ruccola
babyspenat
sockerärtor
balsamicovinäger
honung

Ja den här salladen blev bara grön.
Blanda lite vinäger och honung och ringla över precis innan ni ska äta.

KRONÄRTSDIPP
3 kronärtskockshjärtan(de som blev kvar i burken!)
1 dl youghurt
1 klyfta vitlök
1 msk citronsaft
persilja
salt, peppar

Mixa hjärtan och vitlök slätt, rör der det övriga och smaka av.

Saffransbiscotti

Hur lätt och snabbt gick inte det där då? Jag skulle bara diska undan i köket och visp jag menar vips nu ligger de där små gula godingarna på tork i ugnen.
Jag letade på Leilas sida efter tips från Emma och hittade precis allt utom saffranskorpor så jag testade ett recept på Tasteline!


De blev jättegoda men det skulle varit en nypa salt i receptet tycker jag. Två påsar saffran tog jag för jag vill ha mycket smak!

Biskvimuffins typ

Jag brukar alltid göra biskvier till jul och idag kom jag på en lysande ide tyckte jag. Allt började med att jag sneglat på ett gäng äggvitor i kylen och då bestämde jag mig för att göra biskvier i småbrödsformar.

MANDELBOTTEN ca 95 st små
2,5 dl äggvitor
4 dl strösocker
500g mandelmassa
5-7 droppar bittermandelolja

Riv mandelmassan och vispa ihop allt till en fluffig smet.
Nej vitorna ska inte vispas hårda i mitt recept!
Klicka 1/3 del smet i formarna.
Grädda i 175° i 12-14 minuter.



När kakorna var gräddade märkte jag att jag bara hade 1 dl florsocker till smörkräm och det kommer man ju ingen vart med. Jag hittade ett recept på kräm med kokt sockerlag i Fogtdals matlexikon som jag testade istället och det kommer här.

CHOKLADSMÖRKRÄM till 35  st småbiskvier
3/4 dl strösocker
3/4 dl vatten
3 äggulor (japp då har jag nya vitor att göra av med!)
150 g smör
1 msk kakao

Koka vatten och socker till en simmig lag som "trådar" sig mellan fingrarna.
Vispa äggulorna med elvisp och häll den heta lagen i en tunn stråle över dem.
Låt krämen svalna och vispa sedan i det rumsvarma smöret i små klickar och strö i kakaon.

Här såg jag direkt att  jag gjort något fel för krämen blev grynig eller hade den skurit sig en gnutta?
Vad gjorde jag för fel tro?
Men hokus pokus vad bra den blev med 1 dl florsocker och 1 msk vaniljsocker!
Jag spritsade ut krämen på 35 mandelbottnar och frös in resten.



Till sist doppade jag "muffinsen" i smält blockchoklad med lite rapsolja i.
Ja... snyggare har man ju sett men de var rätt så goda!
Men så mycket lättare än att göra vanliga biskvier vet jag inte om det här blev och så små att man måste äta fler än en!
Kanske hade varit smartare att göra i bullformar hm.........


Sushi på söndag

När vi var ute och traskade på fjället i höst pratade vi om att träffas och rulla sushi och idag blev det.
Jag själv gjorde ingenting utan lekte bara chef i köket, ha ha!  
Men visst var de duktiga då?
Ni som är sushiesxperter  behöver inte titta hur vi skurit laxen!

♥Misosoppa med salladslök och champinjoner
♥Norimaki med avokado, lax, gurka, crabfish
♥Nigiri med samma "topping"
♥Friterade rispappersrullar med morot, paprika, sockerärter, svamp och jordnötter
♥Dipsås till rullarna
♥Marinerat kött, nudlar och grönsaker
♥Riven rättika och morot
♥Soya, wasabi och inlagd ingefära



DIPSÅS TILL RULLARNA
saften av 1 citron
fishsauce
japansk soya
sweet chilisås
1 chili
2 vitlöksklyftor
honung

Smaka dig fram så du får balans mellan chili, salt, sött och surt.
Såsen doppade vi de friterade rullarna i.

MARINAD TILL KÖTTET
2 hg älgskav
japansk soya
riven ingefära
1/2 solovitlök
chiliflakes
sesamfrön
citronolja

Låt köttet ligga i marinaden minst 30 minuter innan du wokar det.
Vi åt nudlar och wokade grönsaker till köttet och tippade över lite teriyakisås.


Nästa gång vi träffas och lagar hoppas jag att det blir palt, saffranspannkaka, pilgrimsmusslor eller ostron för det har inte jag ätit!

Tjälknöl, potatisgratäng och trattisar

Vi satt och pratade om när ungarna var små och då kom mannen kom på en diskussion han haft med de två yngsta. De pratade om att man inte skulle svära, att det låter illa osv. och snacket fortsatte mellan dem och han hörde Lisa 4- 5 år säga:
 - Men om det kommer en tjuv och backar in i vårat hus och tar saker då får man iallafall svära tycker jag!

Det var väldigt längesedan jag gjorde tjälknöl så jag stoppade in en köttbit i ugnen igår kväll.
Lättare kötträtt får man väl leta efter, har ni någon?
Vad kryddar ni saltlagen med? Idag blev det vitlök, chili och örter i min.



TJÄLKNÖL
1,5 kg frusen älgstek
5 dl vatten
1 dl salt
1 tsk herbs de provance/örtkrydda
3 st piripiri
3 tsk flytande honung

Stoppa in köttet i 75° ugn i 11 timmar, jag vill ha köttet lite rosa.
Blanda vattnet och kryddorna och lägg köttet och lagen i en plastpåse i minst 5 timmar.



POTATISGRATÄNG 4-6 port
1 kg potatis
3 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl buljong
2 klyftor vitlök
1,5 tsk salt
nymalen svart och vitpeppar

Varva potatis med salt och peppar,.
Blanda all vätska och slå över potatisen.
Grädda i ugnen ca 40-45 minuter i 200°.

TRATTISARNA  stekte jag i smör, saltade och vitpepprade, tippade på grädde och smulade över svampbuljong och lät det koka ihop.

Fredagssallad med skinka och ost

Att öppna dörren hemma en fredagkväll och känna lukten av Ajax är så himla underbart och en lukt jag skulle kunna betala för. Nu fick jag väl det egentligen också för dottern som städat huset så fint ville låna bilen ikväll.
Självklart så fick hon det!
Jag har gjort en sallad och dressing och lurat mannen att köpa skinka, ost och bröd på vägen hem från jobbet så det fick bli vår middag idag det.


"SMÅSALLAD FÖR 2"
Isbergsallad
6 små plommontomater
1 mango
1 liten paprika
6 små champinjoner
4 små stekrödlökar

Ja det blir mycket smått när man bara är två som ska äta!


CITRON OCH DIJONDRESSING 2pers
4 tsk citronsaft
2 tsk dijonsenap
2 tsk flytande honung
1/2 dl rapsolja
salt och peppar

Vispa ihop allt utom oljan och droppa sedan i oljan medan du vispar.
Nu kom jag på att det borde bli gott med någon örtkrydda i men det får bli en annan gång det.


Älgfile med ugnsrotisar

Den här filledillen var så stor så jag delade den på mitten och brynte den i smör i stekpannan. Jag saltade och kryddade bara med nymalen svart och vitpeppar och sedan in i ugnen på 150° till termometern visar 55°. Då lindade jag in den i folie och la den kallt. Innan vi skulle äta skar jag den i skivor och värmde i ugnen så den blev lätt rosa och den blev mör och god, file är alltid file det, svårt att misslyckas!

Jag stekte rejält med trumpetsvamp och 2 paket bacon och strödde över köttet.


Rotsaker i ugn
småpotatisar med skal
morötter
palsternackor
små röda steklökar
3 msk rapsolja
salt, peppar
örtkryddor

Jag har ugnen på minst 225 °så de snabbt blir krispiga. De där smålökarna blev söta och goda så testa dom.


Såser till file'n

Jag är ingen älskare av vin i maten men kan erkänna att till kött kan det vara gott med en vinsås. Det här tog sin tid av duttande och smakande av både mig och mannen men till slut blev jag nöjd. Tomatpure och honung vet jag inte om det ska vara i rödvinsås men det blev det i allafall i min!

RÖDVINSÅS
3 dl rödvin
3 dl kraftig buljong
1 liten lök
2 msk tomatpure
1 näve persilja
3 tsk flytande honung
3 msk smör
(1-2 tsk maizena)
salt, peppar

När du stekt köttet, fräs lök och tomatpure i pannan.
Tippa i vinet och koka ur pannan.
Häll i buljong och persilja och låt det koka 5 minuter.
Sila såsen i en kastrull och smaka av med kryddor och honung(red ev en gnutta)
Vispa i smöret och såsen är fix och färdig.

TRUMPETSÅS
5 dl torkad svamp (har ingen liiiten våg än!)
2 msk smör
1/2 dl hackad lök
2 dl svampspad
4 dl grädde
1 svambuljongtärning
(1 msk vetemjöl)

Blötlägg svampen några minuter.
Hacka den och fräs den i smöret.
Tippa i löken så den bara blir mjuk.
Slå på svampspad, buljtärn. och grädde och låt allt koka.
Red av såsen om du vill annars blir det tjockt och gott om det får koka ihop länge.


Sallad med sockerärtor, päron och tranbär

Jag ville hitta på en ny sallad till kvällens middag och den här blev det. Tranbären tänkte jag strö över köttet ett tag men de hamnade till slut i salladen.

1 kruka krispsallad
1 påse babyspenat
1 tråg sockerärtor
3 mjuka päron
150g vitmögelost
2 msk citronsaft
2 tsk flytande honung
4 msk torkade tranbär

När jag klyftat päronen pressade jag citron och ringlade honung över. De fick gojsa sig i det medan jag blandade det övriga.


Mammas hallonglasstårta

Här kommer det en reservtårta för jag tror att en av killarna som kommer ikväll inte tål blåbär...hm jag kan ha virrat ihop det också,ni som känner mig vet. Jag har yrat runt och letat en svampbuljongtärning här ett tag nu men gett upp. Jag lånade en av mamma igår och jag fattar inte vart jag lagt den! Den dyker väl upp på något crazy ställe snart.......
Hur som helst fick jag två marängbottnar av mamsen igår och det här är hennes recept från någon tidning.

MARÄNGBOTTNAR
4 äggvitor
1 tsk limesaft
2 dl socker

FYLLNING
200g frysta hallon
4 äggulor
1 dl florsocker
1,5 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
1,5 dl turkyoughurt
finrivet skal av 2 lime

Sätt ugnen på 125 grader.
Rita 2 rundlar på plåtpapper, 23 cm i diam.
Vispa vitor och limesaft till hårt skum.
Tippa i sockret lite i taget medan du fortsätter vispa.
Bred ut smeten i cirklarna och grädda i mitten av ugnen i ca 1,5 timme.
'Låt de gärna eftertorka längre i ugnen med öppen lucka.

Vispa gulorna med flor och vaniljsocker.
Vispa grädden fast och vänd ner youghurten.
Rör sedan ner de rörda/mixade hallonen med ägg och gräddblandningen.
Lägg den ena marängbottnen i en form med löstagbar kant.
Tippa i glassmeten och lägg den andra botten över som lock.
Täck med folie och in i frysen.
Kom ihåg att ta fram tårtan en stund innan ni ska äta den!

Musslor med vitlök, chili och koriander

- Frida du får gissa vad det blir till middag? sa jag på vägen hem från Ånge idag 
- Är det husmansmat? frågar hon
- Nej det är det inte och då kan börja gissa nu så kanske du är klar till middan',säger säkra mamman
- Jaae musslor då? säger hon efter 2 sekunders funderingstid!
Ja det var den gissningsleken det!

Jag åt jättegoda musslor på East i Stockholm för några år sedan och de ska jag försöka apa efter nu. Det var en liten miss i planeringen att jag  bara köpte ett nät för det var ganska många som jag fick slänga. Men med en stor baguett och kryddsmör ordnar det sig nog ändå, alla gånger för mig för jag ska på kalas snart!

1 kg blåmusslor (2-3 port)
2 små paprikor
3 klyftor vitlök
1 röd chili
1 kruka koriander
3 mas olja
2 dl vitt vin
2 dl grädde
salt, peppar

Skölj musslorna noga flera gånger och kasta alla trasiga och öppna (som inte vill stänga sig fast du knackar)
Fräs vitlök, chili och paprika och lägg sedan i musslorna och rör runt i grytan, på med lock typ en minut eller så.
Tippa i vinet och grädden, salta peppra och på med lock någon minut tills alla musslor öppnat sig.
Strö över koriandern men spara lite till garnering.
Dela musslorna på tallrikar och ös över buljongen .



Kalasgott tyckte vi då!

Raggmunkar med bacon

Dagens middag började Frida att fixa och jag avslutade själva stekningen, blä vilken lukt det blir i kläder av bacon.
Det är väl ändå tur att det smakar så mycket godare än vad det luktar!

Raggmunkar 3 port
1 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl mjölk
4-6 potatisar
salt

Vispa ihop smeten.
Riv potatisarna grovt och blanda i smeten.
Det ska bli tjockare än pannkaksmet tycker jag.
Stek baconet först och stek sedan "raggisarna" i fettet.


Älgspett utan pinne med mathavresallad

Varför stå och pilla med små pinnar kände jag nyss?
Det lär ju smaka likadant utan och det är ju bara en vanlig tisdag.
Så här blandade jag ihop färsen

Färsspett, biffar, köttbullar
5 hg älgfärs
1 dl turkyoughurt
1 ägg
100g fetaost i småbitar
1/2- 1 msk potatismjöl
2 klyftor vitlök
1-2 tsk malen spiskummin
1-2 tsk hotmixkrydda
1/2 tsk salt
svartpeppar
smör/olja

Ljummen mathavresallad
2 dl mathavre
4 dl buljong
1 liten zuccini
1 liten paprika
2 tomater
1 rödlök
1 msk smör
1 näve oliver
Saften av en halv citron
1 msk rapsolja
salt, peppar, örtkrydda

Koka havren i buljongen.
Fräs zuccini och paprika i het panna, salta och peppra.
Blanda allt på ett fat och lägg i tomater, lök och oliver när det svalnat lite.
Rör ihop citronsaft, olja och örtkrydda och häll över.

Youghurt, vitlök och persillade rörde Frida ihop som sås.


Fyra liter gulashsoppa.....

ja det borde väl bli ungefär 16 portioner eller? Det borde hur som helst räcka när vi är nio som ska äta, ha ha visst är jag fantastisk på att beräkna? Men jag gillar rester och den här soppan blir bara godare dagen efter.
Imorgon ska jag och Helen ha vinlotteri efter jobbet. Vi är 12 stycken som träffas varannan månad och äter tillsammans och lottar ut vin. Det var längesedan jag vann men det är inte hela världen eftersom jag inte gillar vin (om ni undrar varför jag är med så gillar jag maten och tjejerna!)

Gulashsoppa till många
7 hg grytbitar av älg
6 hg potatis
3 morötter
3 paprikor
2 lökar
1 supersolovitlök
1 röd chili
500g passerade tomater
1/2 dl tomatpure
4 buljongtärningar
vatten
1,5 msk hel spiskummin
korianderfrön
hot paprika
2 msk honung
1-2 msk balsamvinäger
salt, peppar
2 msk olja

Skär köttet i x-tra små bitar och bryn det i oljan med hälften av spiskumminen, paprikakrydda, salt och peppar.
Fräs med tomatpuren och löken, lägg sedan över det i en rostfri kastrull och låt det puttra med vatten och buljong tills det börjar bli mört.
Tippa i passerade tomater, hackad chili, fint skuren potatis och morot och låt det småputtra tills rotsakerna börjar mjukna.
Lägg i paprikan i småbitar och låt de koka med de sista 20-30 minuterna.
Smaka av med mera spiskummin (ja jag vet att det ska vara vanlig kummin i gulash men det vill inte jag ha just nu)
koriander, honung, vinäger och kryddor tills du blir nöjd!
Youghurt till ska de vara såklart!

Helen ska baka bröd till soppan och kaka till efterrätt!


Kokoskakor med choklad till mina arbetskompisar

Det var ett tag sedan jag hade med mig något till fika på jobbet så nu har jag bakat en plåt med kakor tills imorgon.
Det är otroligt mycket bättre att ta med dom dit än att spara dom hemma. Ni fattar va? 
Mannen är ute och springer så jag ska gömma kakorna och vädra ut kokoslukten (men han är inte lätt att lura)
Precis när jag stoppade in plåten i ugnen kom jag på att en på jobbet inte gillar kokos, typiskt!
(Ingrid jag ska dyka ner i frysen och leta något till dig)

Kokoskakor med choklad som gör mig glad
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 påse kokos (200g)
50 g smör
50-100g choklad

Smält smöret och rör i kokosen.
Vispa ihop ägg och socker lätt.
Hacka chokladen och blanda ihop allt.
Låt smeten stå och svälla minst 30 minuter
(jag hade för bråttom och då delar smeten sig gärna)
Klicka ut på plåt och grädda i 175° i 12-14 minuter.


Nu ska jag till Ånge på möte men före det ska jag bara provsmaka en............
Som jag sa så hade jag för bråttom med smeten, den skulle stått och gojsat ihop sig en stund men
jag tar med dom på jobbet ändå.

En alldeles vanlig kasslergratäng

Ibland är det bra att förbereda middagen kvällen före och idag var det absolut en sån dag.
Det blev sent från jobbet och nu ska jag iväg på min spelning.

Kassler och broccoligratäng 4 port
4 hg kassler
4-5 hg broccoli
6 dl mjölk
3 msk vetemjöl
3-4 dl stark ost
hotchilikrydda
salt, peppar

Koka broccolin och stek kasslern i skivor.
Koka mjölken och red mjölet med lite av mjölken.
Rör i osten när såsen kokat lite och krydda med salt och peppar.
Lägg broccoli och kassler i en ugnsform, krydda med hotchili eller din favvokrydda.
Slå såsen över och gratinera i ugnen.



Ja nu gasar Frida här ute så det är bäst att elda på, felan under armen och hej då!

Chili con carne med tortilla

Det bästa jag vet är att hitta igen färdigstekt tacofärs (ok det finns väl kanske bättre saker också) i frysen.
Lätt som en plätt till köttfärsås, paj eller soppa men idag blev det chili, konstigt att jag inte lagat det sen jag började blogga.
 Hallå jag har ju 7 månadersjubileum precis idag !!! Ska jag fira det tro?
 Kanske något gott fika sedan när jag kollar på Matakuten eller också skippar jag fikat och trampar på cykeln och kollar på Toppform?
Vad tror ni? Ha ha jag tror jag vet själv vad det blir

Det här rörde jag ihop i middagsgrytan.

CHILI CON CARNE
500g rejält kryddad tacofärs
2 burkar bönblandning
1 stor lök
1 paprika (hade tagit 2 om jag haft)
2 klyftor vitlök
3 dl chilisås (den jag gjorde igår, smaka dig fram med din egen)
1 msk olja
(chili och kryddor?)

Tillbehör som fanns i mina skåp
tortillabröd
majs
riven ost
turkyoughurt


Chilisås eller kanske stark ketchup

Åh vad gott har du gjort tomatsoppa? Säger dottern precis och luktar i luften.
Men tyvärr hade jag vetat att hon ville ha det hade jag såklart gjort det istället (märks det att hon är enda barnet hemma just nu och lite lätt bortskämd?)
Det låg ett gäng mjuka tomater från svärisarna och nu är dom inte hela utan nymixade i grytan.

CHILI/TOMATSÅS
1 kg tomater
3 chilifrukter
1 lök
1 solovitlök
1msk olivolja
4 msk vinäger
3 msk socker
1 tsk salt
1 tsk persillade eller någon örtkrydda

Fräs lök, vitlök och chili i oljan.
Tippa i tomaterna i bitar och låt de fräsa med ett tag.
Krydda med socker, vinäger, salt, persillade.
Hade jag haft tomatpure hade det åkt i grytan också men den var slut den.
Låt allt puttra i ca 30 minuter, jag tog av locket den sista kvarten.
Mixa allt slätt med stavmixer eller matberedare.

Just nu funderar jag på om det blir natriumbensoat eller frysen......
Nej det blir små burkar som hamnar i frysen och en dutt till köttfärsåsen imorgon.



Hur glad blir man!!! Jag har nyss städat kryddhörnan och torkat alla burkar, fyllt på och gjort nya upptäckter.
Vad händer då tror ni? Frida tappar 1 kilo mannagryn över HELA STÄLLET!!!
Ok inte ett kilo men ändå, nu har hon jobb en stund.

Allahelgonmiddag i Önsta

Igår var vi i kyrkan på ljuständning och det var så fint men riktigt jobbigt också. Det blev en sådan stämning med alla ljus och fin musik och bara tanken på att alla i hela kyrkan misst någon nära gjorde det inte lättare.
 Många minnen av pappa poppade upp hela tiden.........

Efter kyrkan var mamma och vi syskon med respektive bjudna hem till brorsan och Karina på middag.

Maten var helt fantastiskt god, kolla själva!

Kallrökta laxpaket fyllda med färskost och pepparrot och rökt gås,
marinerad gurka och hembakat tunnbröd.
Gurkan var marinerad i lime och svartpeppar, hjälp Karina vad var det mer?


Helstekt älgfile, klyftpotatis med mandel, persiljesmör,  kantarellsås och grönsaker.
Köttet var helt perfekt (55-60°) lite rosa och det bara smälte i munnen!
God brytning med flagad mandel på klyftisarna det ska jag testa.


Cheesecake med björnbär som avslutning och gott grönt te i mormor Märtas gamla kanna!




Det blev en god och glad kväll men det blir inte lätt att bjuda igen efter den här maten!

RSS 2.0