Pasta med salami, tomater och pesto





Jag har gjort egen pasta för första gången idag och pastamaskinen fick jag av ungar med pojkvänner i julklapp. Det var bra att jag hade gott om tid idag för visst var det lite meckigt med ovana händer men på slutet gick det riktigt galant.

Nu hänger bandspagettin på mitt plåtställ klar att koka!



Recept på pastadeg tog jag hos Nena som bor i Italien och hon har massor av goda recept på sin blogg.


PASTA MED SALAMI OCH PESTO
pasta för 4
150 g salami eller skinka
2-3 klyftor vitlök
5 soltorkadetomater
8-10 småtomater
2-3 msk pesto
3 dl grädde
1 dl riven ost med smak
salt och svartpeppar


1. Koka pastan och fräs under tiden ihop vitlök, soltork.tomater och färska tomater i olja (gärna den från tomaterna).

2. Krydda med salt och peppar och tippa i grädde och pesto, låt det puttra en kortis.

3. När pastan är kokt vänd ner den i såsen och servera på studs.

4. Strö gärna över lite riven ost på toppen.

Högbobröd med ost





Jag fick ett gott paket på posten idag, ostar från Boxholm och en finfin kokbok med ostiga recept såklart. En Carolineost, lagrad gräddost och en Havssalt & Örter. Den lagrade blir god både på macka och i matlagning men kryddosten vill jag helst bara mumsa på som den är.

Nu har faktiskt all fyra ungarna ( ja dom är ju rätt vuxna nu) kommit hem och hänger med oss till fjällen i helgen och det blir hur kul som helst och jag hoppas verkligen att det blir bra väder och  härliga backar. Nu ska vi visst ha omröstning om vilka backar vi ska åka till!

Trevlig helg till er alla!


HÖGBOBRÖD 1 formbröd
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 msk vetegroddar
1/2 dl kli
3/4 dl rågkross
3/4 dl solrosfrön
1 1/2 dl rågsikt
1 dl grahamsmjöl
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl russin
knappt 1 dl hela mandlar
1 dl torkade aprikoser


1. Blanda alla torra ingredienser och rör sedan i fil+sirap till en deg.

2. Häll upp i en smord 1,5 l brödform, strö ev över lite frön eller gryn av något slag.

3. Grädda i 175° i ca 80  minuter står det på receptet men så länge gräddade inte jag, gissar max 60 minuter!

Strax semmeldax!




Jamen nu är det snart semmeldags mina vänner och de här bullarna blir bara bäst. Japp det är min mammas recept och som ni vet så är ju mammas bullar alltid bäst!
Vill ni ha ändå festligare semlor så testa att ha i saffran i degen eller det här receptet på saffranssemlor (tack Ruth Winzell för tipset).


SEMLOR ca 25
100 g smör
50 g jäst
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk hjorthornsalt
ca. 12 dl vetemjöl

1.Smält smöret, tippa i mjölken och låt det bli 37°.

2. Smula jästen och rör ut den med mjölkblandningen.

3. Tillsätt allt det övriga men blanda hjorthornssaltet med mjölet först.

4. Kör degen smidig och låt den jäsa i ca 30 min.

5. Baka ut längder, dela sedan i bitar och rulla till släta bullar.

6. Låt bullarna jäsa 30 min, pensla med ägg och grädda i 250° 5-7 min


FYLLNING
vispad grädde
mandelmassa
inkråm från bullarna
grädde/mjölk
ev. bittermandelolja och vaniljsocker

1. När bullarna kallnat så skär bort toppen som ett litet lock.

2. Skrapa ur lite "bulle" så du får en grop för mandelmumset.

3. Riv mandelmassa (ca 1 msk till varje bulle), blanda med inkråmet+ grädde/mjölk till en mjuk massa.


Stekt saltsill med löksås



Som jag längtat efter saltsill med lök så mycket att jag har tänkt på det flera gånger idag, ja verkar man matnojig eller? När jag sa att det är här borde vi äta oftare så sa mannen -Ja det är gott men panerad rödspätta är inte så dumt heller. Jag fattade vinken men rödspätta har jag knappt lagat. Köpte någon fryst smaklös spätta för många år sedan som jag inte alls längtar efter. Sillen som säljs ur tunna  eller i plasthinkar som inläggningssill till jul den är godare att steka än förpackningarna med steksill som oftast bara är som sladder. Man måste komma ihåg att blötlägga den i vatten 1/2-1 dygn bara..... om man inte vill dricka som en kamel!



STEKT SALTSILL

♥ 1-2 urvattnade sillfileér /person


♥ Vänd först i mjöl sedan vispat ägg och sist i ströbröd (gärna stora pankosmulor som finns i asiatiska affärer)


♥ Stek i mycket smör några minuter på varje sida


♥ Ta upp sillen och stek 1 liten lök /person i pannan, ha inte bråttom utan låt den steka länge, strö på lite salt och socker


Ta 1/2 av löken åt sidan och slå på mjölk i pannan ca 1 dl/person och låt det puttra ihop.


♥ Krydda med en gnutta salt och peppar och red av såsen med maizena och vatten.


♥ Nu är det bara att mumsa med kokt potatis, inga grönsaker passar till tycker jag utan bara en knorpig hårdmacka!



Ha en trevlig kväll, nu ska jag trampa på cykeln men först ska jag dricka vatten.  Ja sillen var salt men det ska den va!

Rödbetor i ugn med ost



Helg igen, helt otroligt vad veckorna går! Det bästa med mörka vinterkvällar är att det ser rätt så städat ut om man tänder ljus och hoppar över taklamporna, ja ni fattar att det blev en racerrunda med dammsugaren va?
Jag stekte kycklingfilé till middag som legat i citron, vitlök och örtkryddor och till dom blev det rödbetor med chevréost, yummie yummie tycker jag då.
Tidig kväll ikväll för det blir en tidig morgon i morgon, fjällen och backarna väntar!



RÖDBETOR I UGN
700g färska rödbetor
100-150 g ost helst chevrè tycker jag
3 msk olivolja gärna den med citron
1-2 tsk torkade örtkryddor
2 msk rostade nötter, pinje / hassel / valnöt
salt, honung

Yoghurt med vitlök är gott till!


1. Skala och klyfta betorna och lägg dom med olja och kryddor i en ugnsform, 200° tills de är knappt mjuka.

2. Smula över osten och låt den smälta lätt, grillen funkar bra.

3. Ta ut formen och ringla över honung och strö över nötterna.


Det har poppat upp en ny spännande matsajt som heter MÄSTERKOCKEN som kommer att innehålla både recept, en köksbutik och annat matnyttigt.  Såklart hamnade jag på en riktigt smarrig chokladsida, blir ni förvånade? Jag ska testa så fort jag kan.

Jordärtskockspuré till kött eller fisk



Om du inte har gjort en sån här puré så gör det nästa gång det är dags för mysmiddag. Här blev det gomiddag idag då eftersom vi bara åt macka till middag igår, ja så jobbar jag och det verkar ju funka det också. Jag är ingen mosälskare och mannen såg lite tveksam ut men hallå han tog också mer! Ett lösare, milt "ostsyrligt" mos som man bara vill ha mer av. Det poppade upp en barndomssmak i min knopp, det fanns jordärtskockssoppa på burk när jag var liten och den älskade jag.


JORDÄRTSKOCKSPURÈ 4 port

500g jordärtskockor, ekologiska i påse från coop köpte jag
250g potatis
2 klyftor vitlök
1 dl grädde
25 g smör
2-3 dl riven ost, gärna lagrad präst
2 msk pressad citron
salt och nymalen vitpeppar

1. Skala och koka skockor, potatis och vitlök i saltat vatten tills de är mjukt.

2. Tippa i smör och grädde och mixa allt till en slät puré,

3. Smaka av med ost, citronsaft, rejält med salt och lite vitpeppar.


Psst.....det är mannen som fotat









Gravlaxmacka!



Stela ben efter en två skiddagar i Tänndalen, vädret var väl inte på topp men backarna var bra så det var bara att brasa på. Petter följde med oss och det är inte varje helg man får rå om sonen! Fast jag börjar komma lite efter i backarna nu så här måste kondisen tränas upp eller är det modet?

I fredags hade jag tinat upp två portionsbitar lax som aldrig blev lagade så jag strödde på socker/salt blandning och la dom i kylen och det blev riktigt goda kvällsmackor. Jag säger som jag brukar, gravad lax är det lättaste som finns att laga för det lagar sig självt!


GRAVAD LAX
1-1,2 kg laxfilésida
6 msk socker
4 msk salt
nymalen vitpeppar
dill

1. Blanda socker salt och vitpeppar och strö det på den urbenade filen.

2. Hacka några dillkvistar med stjälkar och allt och lägg på laxen.

3. Dela förresten filén på mitten och lägg köttsidorna mot varandra.

4. Låt laxen gravas 1-3 dygn och vänd på den några gånger under tiden.




GRAVLAXSÅS
4 msk senap( jag tog 2 msk Dijon+2 msk Slotts stark)
2 msk socker
1 msk vitvinsvinäger
1/2 dl hackad dill
1 krm salt
några "varv" med vitpeppar
2 dl neutral olja

Kör allt utom oljan lite snabbt med en stavmixer eller vispa.
Droppa sakta i oljan samtidigt som du mixar eller vispar.
Smaka, smaka, smaka!




Kronärtskockssoppa och osttortillas




Det här är nog den snällaste soppa man kan laga och ibland är det gott med något snällt och lite syrligt trots att jag älskar kraftiga smaker. Nu kom ju min snälla Frida hem på middag idag och hoppas att soppan gjorde susen för hennes förkylning.......sövande soppa också för nu snusar hon på kökssoffan.



"SKOCKSOPPA" 2-3 port
1 burk konserverade kronärtskockshjärtan
1 gul lök
5 dl buljong
2 dl grädde eller creme fraiche
1-2 msk citronsaft
gräslök eller något annat grönt
2 msk smör
ev salt och peppar



1. Fräs löken i smöret tills det blivit mjukt och fått lite färg.

2. Slå av spadet på skockorna och tippa i dem och buljongen och låt soppan koka upp.

3. Mixa soppan slät med stavmixer/matberedare och tippa i grädden eller cf.

4.  Låt den puttra ihop några minuter och smaka av med citronsaft, kryddor och lite grönt.




OSTTORTILLAS eller quesadillas om man så vill

Lägg rejält med ost mellan 2 tortillabröd och grädda i 175 grader tills osten smält och brödet fått färg.
Skär i trianglar och servwera dom till soppan.

Du kan såklart fylla med vad du vill, skinka, pesto, tomatsås, överblivna dessertostar..........

Röra med rökt kött och pepparrot



Nu ska vi få middagsfrämmande och det här ska vi plocka i oss innan innan vi äter älggryta.. och nu hör jag att de kommer!


RÖRA MED RÖKT KÖTT OCH PEPPARROT

200g färskost typ Philadelphia
1,5 hg rökt kött eller lax, finhackat
2-4 msk riven pepparrot, smaka dig fram
salt och peppar
knäckebitar eller kex



Ja det är bara att röra ihop och låta röran stå kallt en stund.

Scones med ost och marmelader



Jag får tefrämmande ikväll och jag ska bjuda på scones, lättfixat och gott, särskilt när Anna kom hem och bakade dom!



SCONES
8 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk socker
3 tsk bakpulver
100 g smör
4 dl mjölk


1. Blanda allt det torra och fördela smöret i det (jag kör elvispen!)

2. Rör sedan ner mjölken och arbeta ihop allt till en deg.

3. Jag rullar ut en längd och delar den i 10 små bitar / bullar.

4. Grädda i 250° i 8-10 minuter.



Marmelad måste det vara till scones och har du frysta bär av något slag i frysen så koka ihop med socker bara.  Så här gjorde jag när det var sommar och bären var färska och nu  hittade jag en burk med frysta gubbar och det blir lika gott.
Här gjorde jag visst en citrusmarmelad.

RSS 2.0