Härliga svampar!

Nu har jag precis kommit från en hemlig skogsutflykt med en hemlig kompis!
Nejdå det var ingen hemlig kompis utan Kerstin som jag jobbar med som tog mig med till ett ställe där hon trodde det fanns rödgula trumpetisar och gissa om hon trodde rätt?
Korgen är full kan man säga och vi blev lika ivriga som småungar på julafton! 



Nu ska jag ställa svampen kallt,  äta lite av paprikasoppan och åka till mitt spelmanslag.
Rensning får det bli sent ikväll!
Är det någon som har något favoritsvamprecept?


Hipp hipp hurra!

Ja nu har man inga barn längre för idag fyller minstingen 18! Det kändes lite vemodigt när vi sjöng för henne imorse, klump ihalsen och tårar i ögonen ,ja jag är hopplös. Såg ni Svensson Svensson igår ? Jag skrattade hejvilt åt föräldrarna där som skakade av sig sina barn för att få vara ifred och sedan fick de så urbota tråkigt så dom åkte efter dom!
Men riktigt så illa är det inte här ändå, jag mår rätt gott  av att vara hemma själv ibland.

Nu har vi precis haft kakkalas här hemma och här kommer  lite bilder.
Farmor kom med en smarrig schwartzwaldtårta och mormor hade med sig nybakta kardemummasnurror och ungherrar.



UNGHERRAR  (de vita runda till vänster på bilden)
200g smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
pensla med:
äggvita
pärlsocker

Blanda ihop alla ingredienser och rulla till 2 rullar ca4-5 cm i diameter.
Låt de ligga kalllt en stund.
Skär sedan skivor, pensla med äggvita och strö över pärlsocker.
Grädda i 175° i ca 15 min.



Men nu lovar jag att det inte blir mera slisk på min blogg på länge utan bara mat!

Frida och jag bakar och bakar och bakar

Det första vi gjorde idag var att gå en promenad och sedan blev det omelettfrukost. En alldeles vanlig omelett med tomat, ost, skinka och ruccola. Efter det åkte hon till sitt städjobb och jag gjorde städjobbet hemma i huset, blä vad jag hatar att städa på lördagar det går liksom i snigelfart.
Men efter tråket började baket!
Frida har önskat sig ett rejält kakkalas istället för födelsedagsmiddag men normalt har vi inte så här mycket slisk när någon fyller år i familjen.
Det här gjorde vi:
♥chokladsnitt
kolakakor
kokosbollar
♥morotskaka
kolapaj
prinsesstårta

♥=finns på bloggen under sött och gott.
Recepten jag inte skriver idag skriver jag imorgon!

Kolakakor
2oo g smör
2 dl socker
5 dl mjöl
2 msk vaniljsocker                                                                                                                                                                       
2 tsk bakpulver
2 msk sirap

Rör smör och socker.
Tippa i de övriga ingredienserna och kör till en jämn smet.
Jag är lat och kör alltid med elvispen!
Dela degen i fyra bitar(låt den vila om den är trött men jag gräddar ofta direkt)
Rulla ut till längder, trycktill dom lite lätt.
Grädda tills de är ljusbruna och krispiga i ca 15 min 175°

Kokosbollar typ mumsmums
Det här receptet har någon av barnen skrivit när de var små så bokstäverna är lite gulligt krokiga.
De blev lite lösa men det kan bero på att elvispen inte ville vara med i 15 minuter!

4 äggvitor
1 dl socker
4 blad gelatin
kokos och kakao blandning

Vispa äggvitorna hårt.
Tippa i sockret och vispa ytterligare minst 10-15 min.
Lägg gelatinbladen i blöt i ca 5 min, krama ur vattnet och smält sakta i en kastrull.
Vänd ner gelatinet i äggvitejoxet.
Blanda kokos och choklad och lägg lite av det i botten på en form.
Tippa i mumssmeten och släta till den.
Srö över kokos/choklad och låt det stå kallt i ca 4 timmar.
Skär i små bitar och vänd dom så det blir kokos runtomkring.


Och mitt i alla roligheter blir vi hungrig och vill ha mat också. Jag stekte en benfri kotlettbit i pannan med massor av kryddor på (jamaican jerk, peppar, paprika, röksalt) och lät den gå klart i ugnen till 70° men jag vill ha lägre temperatur fast det är fläskkött. Jag har hittills inte blivit sjuk av lite rosa griskött. Jag stekte trattisar och strödde över köttet. Eftersom jag inte orkade gå upp till svärisarna och hämta pärer så gjorde jag en.....

Bulgursallad
buljongkokt bulgur
gula tomater
körsbärstomater
ruccola                                                                                                           
paprika
ost från Brännas getgård
selleristjälk
chili och vitlöksolja
salt, peppar

Frida var med svärmor till Östavall på Mikaelimarknad en sväng och de kom hem med ost från Brännas getgård i Valsjöbyn , plommonchutney och rabarberchutney till mig. Chutneyn  åt vi tillsammans med youghurt till middagen men den kommer att passa ändå bättre till någon stark curry.


Chilipasta i frysen?

Häromdagen fick jag en påse med chili av Ingrid Jervström i By som hon odlat men inte ville ha gissa om jag blev gla'?
Jag hade tänkt att göra en harissapasta av något slag men räknade inte med att jag skulle ha slut på spiskummin som jag alltid brukar ha hemma.  Men njema problema det går väl att krydda på med vilka kryddor som helst senare.

8-10 röda chili och några gröna
2 gröna smala söta paprikor vad de nu heter
5 vitlöksklyftor
1 msk  hel koriander
1 tsk salt
2 msk chili och vitlöksolja
2 msk rapsolja

Jag fräste på chili, paprikor, vitlök och koriander i chilioljan tills det fick lite färg och började dofta.
Allt körde jag med stavmixern tillsammans med olja och salt.
Smaka det gjorde jag och hett och gott var det!


Eftersom jag inte har en aning hur många dagar det här håller i kylen så  stoppade jag pastan i en istärningslåda.
När det har frusit lägger jag kuberna i en burk och plockar bara upp så många jag behöver.
Jag hoppas att det funkar! Vad tror ni?

Friterad makrill och torsk

Brorsan var till Norge och fiskade för ett tag sedan och då fick jag lite fisk av honom. Jag ville helst ha en Uer för den är så himla ful, nejdå men jag ville gärna både smaka och laga den fisken. Nu fick de inga fula fiskar bortsett från den lilla lilla ueren(heter det så tro?) men vet ni att den glodde så illa på mig så jag ska mata grannens katt med den ikväll!
Makrillen fileade jag så gott jag kunde (men det blir ett tjockt ben att koka buljong på om ni förstår), saltade och vände i vetemjöl, doppade i ägg och vände i pankosmulor(om ni inte redan har dom så köp dom!).
Jag friterade i min teflonkastrull eftersom jag inte har någon fritös. Torsken blev krispig och god men makrillen blev lite för torr den kanske inte passar till fritering?




Jag fräste ihop vitlök, chili, torkade räkor,  grön "smalpaprika" (vad heter den carli????)citronsaft och fishsauce och strödde över firren. Kokt basmatiris, minimajs, gröna bönor och sötsur sås blev det till.

Snabb sötsur
1 dl vatten
3 msk ketchup
1 msk risvinäger eller den vinäger du har
(0,5 msk mirin)
1 tsk maizena
3-4 tsk socker
1 msk sweet chilisås
salt

Vispa ihop allt och låt det koka ihop.
Smaka av med sött, salt och syra.

Stuvad vitkål, I love it!

Nu har dottern och jag gått på en kvällspromenad och det var skönt det. Till middag idag gjorde jag en av mina favoriter, stuvad vitkål och stekt fläsk. Jag vill inte ens ha potatis till och ingen av de andra frågade efter det heller. Kålen kokar jag i buljong och den ska inte koka så den är sladdrig utan ha lite tuggmotstånd. Jag stuvar den bara med mjölk, lite av buljongen, salt, peppar och  riven muskotnöt, mumselimums!


Frida och jag gjorde en Rockyroad som hon ska bjuda på när hon fyller år på söndag.
Hon hittade ett recept från Allt om mat ochLeila gör också en smarrig variant.
Vi tog  nöt/pistagemix, kokosprickar och ädelstenar(typ M&M) i chokladsmeten, minimarchmallows fanns inte.
Jag tror det är säkrast att inte skära bitarna förrän gästerna står på bron......

Nu ska vi kolla på Idol och skratta en massa och sedan får jag ångest för att jag skrattat åt vissa av människorna.......

Godaste äppelpajen till många

Det här är pajen för dig som älskar mycket deg och smul och hatar krångel och kladd!
Receptet kommer från Anna Bergenströms bok "Annas pajer" .
Jag halverade receptet och gjorde den i en mellanstor ugnsform.
Vi åt den igår när Timrå vann över Frölunda. Gissa om det skreks i soffan?

Slottspaj
500 g smör
13 dl vetemjöl
3-3,5 dl socker
0,5 tsk salt
1,5 tsk bakpulver 
ca 2kg äpplen
1 dl socker
1-2 msk socker

Smält smöret.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Häll det smälta smöret över och rör ihop degen.
Tryck ut ca 2/3 delar av degen i en långpanna.
Skala och dela äpplena i bitar och lägg på degen.
Strö över socker och kanel.
Smula över resten av degen över äpplena (jag tar i lite extra mjöl i smulet)
Grädda i 200-225 ° i 35-40 minuter.


Nu är det en ny tävling hos Sara och nu kan man vinna kryddor från Aromia.
Kolla in sidorna och var med och tävla!

Falucurry med lök och äpple

Åh vad jag blev glad när Petter ringde och berättade att han och Peter kommer hem ikväll, han hade visst ledigt från lumpen ett par dagar. Berit Edin bjöd på korvgryta i sommar på jobbet som var så god så jag apade efter den lite.
 När jag rörde i grytan kom jag att tänka på högstadiet och jag tror att vi fick laga precis det här på hemkunskapen(synd att jag inte kommer ihåg mer än mat!!!???lite matte hade inte gjort något)
Det här rörde jag ihop och det blir nog mat för 6 hungriga personer.


800 g falukorv
3 lökar medelstora
3 äpplen
1-2 msk curry (smaka dig fram)
3 msk tomatpure
1 msk smör
5 dl mjölk
2 dl vatten+buljongtärning
1 dl grädde
4 msk vetemjöl
salt, peppar och något grönt, jag tog gräslök

Bryn korven och lägg över i gryta.
Hacka lök och äpple och fräs det mjukt i smör och curry.
Fräs runt tomatpuren också.
Vispa mjölet med lite av mjölken och rör sedan i den och all vätska.
Låt det småputtra lite, smaka av med kryddor och lite grönt.
Ris passar bäst till tycker jag



Jag har blivit utmanad av Anna och så här har jag svarat!

5 saker i min frys:
kycklingklubbor
lax
chokladbollar (50 st som ska vara kvar till Fridas födelsedag på söndag?)
hallonsylt (kommer räcka i 5 år!)
gröna bönor

5 saker i min garderob:
joggingbrallor (borde ut och luftas snart!)
sommarkläder
urvuxna kläder(???)
fin tröja från Frida (hon städade sin garderob igår)
mysträningsoverall

5 saker i min bil:
dieseldunk (bra när bilen stannar och mätaren står på RÖTT)
gamla konsumrabattkuponger
cdskivor
kundvagnspeng
godispapper (mannens??)


5 saker i min handväska:
jag använder handväska max 10 gånger/år men jag går och kollar!
block (sedan studiedagen i början på augusti)
penna
småpengar
kvitton
lypsyl

Jag utmanar i min tur:

  K   Mimmi     Sara


Trattis, Kattis och jag!

Idag har det blivit en höstrensardag ute i fina vädret. Sista inplockningen av persilja och gräslök som hamnade i frysen. Jag har testat att frysa in alla kryddor i år så får jag se om de är bättre än de torkade. Kattis hängde med mig till skogen och vi plockade en varsin korg med trattkantareller fast de var små, om några veckor kan vi nog gå dit och plocka lite till.


Till middag blev det lite skåprens och bulgur. Det finns ingen godare restmat än det här(jodå det kanske finns det!) och bulgur är god både kall och varm. Det blir krispigt och gott med brödet i också, men blanda i det du vill bli av med!
Jag har blivit kesoinspirerad av Anna så kolla in hennes kesoröror och goda mat ! Hade en mango som var träig och sur som jag tänkt hackat i. Svårt att hitta den perfekta mangon tycker jag, ska ha Icas djupfrysta på lur i frysen för den var helt ok.

Bulgursallad med krutonger och kesoröra  3-4 port
2 port kokt hel bulgur
1 kycklinglår
1 paket bacon
1/2 paket crabsticks
2 tomater
1,5 paprika
fetaost
rödlök
brödkrutonger stekta i smör och lite krydda på
salt, peppar,chili och vitlöksolja,pressad citron

Kesoröra
1,5 dl keso
1 dl turkyoughurt
1/2 msk hackad grön chili
1 klyfta vitlök
3 hackade soltorkade tomater
1/2 dl oliver som hackas
1 näve bladpersilja
salt, peppar

Rosmarin och citronkyckling med lite sällskap

Idag blev jag riktigt lurad och samtidigt så nervös att hjärnan tog semester!
Det blev lite stressigt idag efter fotbollen när jag skulle vara på flera ställen samtidigt så jag körde som en "demon" för att hämta Frida efter match. Telefonen ringer och jag ser att det är ett knepigt nummer och svarar.
-Det var polisen här.... du det går lite för fort med din bil, säger rösten
-Ja du det gör visst det , svarar jag och ser körkortet flaxa iväg i det blå och hjärtat tokslå! (det kom några ord som inte står i ordlistan också)
Sedan hör jag någon gapskratta och då är det förstås en kompis i bilen bakom som har askul!
Men det tar rätt många sekunder innan jag fattar och börjar tänka att HUR OFTA RINGER POLISEN UPP VID FORTKÖRNING?

Ja middag blev det trots allt och kycklingen och såsen blev smaskig.
 Min fina rosmarin har jag knappt använt på hela sommaren och jag fattar inte varför.
 Jag rörde ihop en marinad som kycklingen fick ligga i.

Rosmarin/citronkyckling 3 port

Marinad till 3 delade kycklinglår.
1 msk hackad färsk rosmarin( 2 tsk torkad annars)
saft och skal från 1 citron
2 msk kallpressad rapsolja
flingsalt med rosmarinsmak om du har

Låt kycklingen ligga i minst 30 minuter, gott om det blir flera timmar.
Lägg kycklingen i en ugnsform och tippa marinaden i formen.
Kör den i 175° i ca 25 min, dra på grillen högt sedan så att de blir krispiga.

Den goda såsen till kucklan
skyn från kycklingen (2 dl)
1/2 hönsbuljongtärning
1,5 dl creme fraiche, grädde, youghurt eller mjölk
(maizenamjöl till redning)
 en gnutta hackad rosmarin

Sila skyn och koka upp den med buljongtärningen.
Tippa i någon mjölkprodukt,  koka upp och red av såsen om du inte vill ha den tunn.
Jag rörde i turkyoughurt och lät den bara bli varm men rör man i lite mjöl så skär sig inte såsen om den kokar.
Smaka av med peppar och rosmarin och ev. salt

Ugnsrotisar
Jag tänkte ge sötpotatisen en chans till för jag är inte riktigt kompis med den än jag.
Den fick sällskap av morötter, några potatisar, olja, vitlök och salt och den var faktiskt helt ok.
Men jag körde potatis och morötter 10 minuter först för att sötpotatisen inte skulle bli geggigt mjuk.

Rödbetor med chevre, pinjenötter och honung
Snälla kusinen lämnade det här godiset hos mig förra helgen och nu blev det kalas tillsammans i ugnen.
Jag kokade betorna mjuka först, skalade och klyftade dom, skivade osten över och skjuts in i ugnen tills osten smälte. Honung ringlades på och Frida rostade nötter och strödde över.

Mamma är lik sin mamma.....

Tidig fredag gillar jag och idag var det en sån fredag men varför blir det oftast städning då när det finns så mycket roligare saker att göra? Det tog bara stopp med min mopp när jag skulle städa på rummet som min pappa bodde i den sista tiden...allt bara rullades fram som en film...saker han alltid sa....jag skulle önska att jag kände att han var med mig på något sätt men det gör jag inte...

 Vi hade inga ungdommar hemma till middag och jag hade ingen lust att laga någon mat alls så det blev makaronrester. Efter det äkte jag på vinlotteri, jag var trött  och tänkte stanna hemma men ryckte upp mig och for iväg en liten sväng ändå. Maria och Åsa eldade och det blev korvgrillning och äppelpaj och morotskaka, jättemysigt (tur att man for!)
Jag vann 2 fina flaskor och då betyder det att de var fina på utsidan. Det som är på insidan har jag inte lärt mig att uppskatta och jag jobbar väl inte så hårt på det heller. Mamsen ska få dom för hon ska ha middagsfrämmande imorgon.

 Katri och jag ska sälja fika när damerna har match i Alby imorgon och jag gjorde en Bountykaka alldeles nyss till det.
 

Favoriter i repris!

Här kommer några av mina onyttiga favoriter som flera frågat efter!

 Bounty
1 stort ägg
1 dl socker
2 msk smör
3 dl kokos
1 dl havregryn
1 msk vanilj
175g mörk blockchoklad,
1msk olja


Vispa ihop ägg,socker och smör.
Blanda sedan i kokos,havregryn och vaniljsocker
Jag brukar köra på högsta speed med elvispen!
Ställ smeten kallt en stund.
Kläm sedan små avlånga bollar och ställ dom i frysen/kylen så de blir riktigt kalla.
Det blir ca 22 st i storlek som bountyn man köper.
Doppa dom med två gafflar i smält choklad blandat med olja.

image123


Kokos och chokladmuffins

Kokos och choklad är väl gott ihop?
Tycker du om bounty så kommer du att älska de här muffinsen!

3 ägg
3 dl socker
150g smält smör
200g kokos
8 msk vetemjöl
1 msk vaniljsocker
50-100g mörk choklad (Carro du kan ta 100 gram!)

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Hacka chokladen men inte alltför smått.
Ställ ut 22 vanliga bullformar på en plåt.
Vispa ägg och socker.
Blanda i alla andra  ingredienser.
Nej du jag har inte skrivit fel, det ska inte vara något bakpulver i det här mumset!
Fyll formarna till2/3 och grädda i 25 minuter.

CHILI CHEESEBALLS FRÅN KRYDDBURKEN

De är supergoda som snacks eller till välkomstdrinken!
Första gången jag gjorde dom så skulle jag väl vara så snabb och tog elvispen men det borde jag väl fattat att man inte ska ha till en petichouxsmet!

Sen middag med bakad potatis

Ja vi letade kantareller idag men eftersom de var så otroligt tunga så åt vi upp dom(7 stycken) på fjället.
Imorgon ska vi åka över på norska sidan men vi får väl se hur det går, jag är inte så övertygad att vi hittar något trots att jag fått ett tips.

Ja det blev en väldigt sen middag  och det här åt vi:
Bakad potatis med kryddsmör(vitlök,gräslök,salt,peppar)
Stekt fläskfile'

Fuskbea
2dl creme fraiche 34%
0,5 dl vatten
1 köttbulj.tärn/fond
1 msk dragon i vinäger eller mindre mängd torkad

Koka upp vatten och buljong.
Rör i det övriga och låt det puttra.
God både varm och kall.

Sparris och avokadosallad
1 knippe sparris
2 avokado
1 paket bacon
1 nektarin
1 paprika
ruccolasallad
1 rödlök
salt, peppar,balsamvinäger

Stek baconet i bitar och låt det kallna.
Bryt bort den nederst delen på sparrisen och dela dom sedan på mitten.
Koka nederdelen 2 minuter och lägg sedan i topparna och koka dom 3-4 minuter.
Lägg i tokkallt vatten.
Skär det övriga och blanda ihop salladen.


En fin dag på fjället

När vi vaknade idag så var det ett sånt väder man bara inte tror finns, strålande sol och inte ett moln på himlen.
Tyvärr så vaknade min kusin med migrän och det var jättetråkigt så hon fick hålla sig kvar i sängen.
"Köket" blev på en sluttning till Lillskarven med utsikt mot Funäsdalen, hur fint som helst!




♥Trumpet och kantarellmacka med kallrökt skinka
♥Kräftsoppa
♥Stekta kaneläpplen med rostad start och vaniljsås

Kräftsoppa 3-4 port
2-3 rivna morötter
1 msk smör
400 g kräftost
2 dl cremefraiche
1 burk kräftstjärtar i lag
1/2 -1dl vatten
1 dl dill
peppar

Fräs morötterna i smöret, tippa i vattnet och hälften av kräftspadet.
Smält ost och creme fraiche, smaka av om du vill ha i resten av spadet(jag har i allt men den blir rätt salt!)
Hacka dill och tippa i den och lite peppar.
Fördela kräftrumporna i kåsorna och slå heta soppan på.
(Ibland har jag drygat ut soppan med fiskbuljong, mjölk och lite redning.)
Tack Eva Mörk för att du bjöd på den här soppan för läääängesedan för den är lätt och supergod!


"Trangiaäpplen"
4-5 syrliga små äpplen
3 msk smör
3 msk socker/kanelblandning
2 dl Startflingor
1 tetra Fresta vaniljsås



Fräs äppelklyftorna i smör, strö över kanelblandningen och startflingorna och låt allt bli krispigt.
Det blir gott med havregryn och nötter också om du inte har flingor.
Stoppa i kåsorna och tippa över lite vaniljsås!



Jag drar till fjällen.....

och det ska bli så härligt!
Traska lite på fjället, leta svamp och äta god mat med min kusin, det kan bara bli bra det.
När vi kommer fram sent ikväll ska vi bara äta räkor och jag gjorde nyss en sås till räkorna.
Sist ville jag att det skulle bli en majonäs men det blev en god dippsås och nu när jag ville ha dippsås så blev det majjo!
Jag tyckte att gulor och olja hade samma temperatur och allt  det där ni vet,men men gott blev det ändå.

Lime och chilimajo
2 äggulor
1,5 dl neutral olja
saft och skal av 1 lime
2 tsk sambal
3 msk hackad dill
salt, peppar, tabasco

Vispa äggulorna och droppa sakta sakta i oljan tills det tjocknar(eller inte då har du dippsås ha ha)
Vispa i det övriga, smaka av med salt,peppar och tabasco om du vill ha mera tryck.


Marmelad och ost efter surströmmingen!

Jag var på experimenthumör igår kväll och ville göra en marmelad till min Västerbottenost. När vi åt på Pinnens Krog i Hamra förra året så fick vi en god marmelad med citron och timjan till dessertostarna.
Härmapan Karin slog till men hon tog med lite morot också!

 Morotsmarmelad med citron och timjan
2 morötter (ca 3 dl)
3,5 dl vatten
1,5 dl socker
rivet skal av 1 citron
4 msk citronsaft
1-2 kryddmått torkad timjan(om bara ficklampan funkat hade jag hämtat timjan i landet!)

Jag rev morötterna på grova rivsidan och kokade ihop allt i en kastrull.
Låt marmeladen småputtra utan lock i ca 30 minuter tills den kokat ihop och blir "marmeladig"
Jag mixade marmeladen med stavmixern och strödde i lite ny timjan på slutet.

Det ser ut som stenbitsrom men det är faktiskt min marmelad!
Vi åt ost marmelad och kex efter surströmmingen idag men man är ju rätt mätt efter alla strömmingar!
Ha ha jag säger inte hur många jag åt....

Jag fick en uppmuntran och en utmaning av snälla K och jag blev så glad.
 Hon har en fin blogg som heter Huset på backen som jag läser ibland fast det inte är en matblogg!
Jag önskar att jag skulle pyssla med mer än mat i mitt hus.....

Jag skickar utmärkelsen vidare till 6 bloggar som jag gillar och nyligen börjat läsa.
Men känn er inte pressade att svara, gör det bara om ni har tid och lust.!
Fannie, Carolina, Anna, Mikk, Petra, Maria

Här är själva utmaningen!
1. Vilken mat äter du ofta?
    Soppa för det älskar jag!
 
2. När du är på kalas är du den där personen som sitter eller hjälper du till?
    Ofta hjälper jag till men inte alltid.

3. Var sitter du helst och bloggar?
 
    Vid en dator hemma som inte fått virus och beter sig så jag blir galen!


 4. Köper du ofta Triss?
     Det händer men tyvärr har jag aldrig fått säga -Plötsligt händer det!

5. Vilken stad eller vilket land har varit ditt bästa semesterminne? 
     Oj vad svårt...tror jag säger Öland och Böda.

6. Vilken TV-kanal tittar du mest på?
 
    BBC-food tror jag vinner och 4:an kommer tvåa.

Klädbutik - Lindex (nu skrattar mina barn)

Inredningsbutik - Den här passar jag!

Godis -
 Choklad och surt smågodis

Stad - Stockholm (hoppas jag får säga Wellington 2010!)

Dryck - Te, cider, cola

Musik - Allt från R&B och dunk till gamla polskor men inte jazz

TV-serie - Anna Pihl, har inte följt någon serie sen den slutade

 Träning - Cykel ute och inne, promenader tyvärr kan jag inte skriva löpning eftersom jag bara TÄNKT börja

Bakverk - Allt med choklad, kokos och mandel!

Kaffe - BLÄ!

Ljummen quinoasallad med kassler

Det blev skogen för mig idag igen fast jag borde gjort tråksaker hemma i stil med fönsterputsning(jag putsade det minsta fönstret på hela huset det fick räcka) När det blir skrotväder kan jag vara inne och pyssla!
Jag fick halva korgen full med svamp idag men på stället jag var på var det nästan omöjligt att se trumpetisarna. De hade exakt samma nyans som de bruna hjortronbladen .
Jag nästan krälade i surmossan för att se dom!

Quinoasallad 4 port
2 dl röd quinoa
4 dl vatten
1 buljongtärning
4 cm kassler (märks det att vågen är kass?)
1/2 zuccini
1 röd paprika
12 sockerärtor
1 rödlök
1 liten chili
2 msk olja
100g fetaost
1 näve kalamataoliver
peppar, salt behövdes inte för kasslern var toksalt!

Skölj och koka quinoan i ca 15 minuter.
Under tiden fräser du strimlad kassler, zuccini, ärtor och paprika hett och fort.
Lägg i lök och chili på slutet så det bara blir lite varmt.
Blanda quinoan och fräset på ett stort fat.
Smula över ost och lägg på oliverna.
Ät salladen ljummen gärna med en youghurtsås till.


 Min tanke var att blanda lite av "peston" i youghurten men det blev ju svårt det när jag inte hade någon.
Jag hade inga nötter alls och ost orkade jag inte riva.
Det blev gott att dutta på röran på salladen och det som blev över kommer att åka i någon pasta i veckan.

"Tomatsås"(pestorosso)
10 soltorkade tomater
1 näve färsk basilika
2 klyftor vitlök
1,5 dl neutral olja
salt, svartpeppar

Kör allt med stavmixern tills det blir slätt, smaka av med kryddor.


Startchokladgodis måste vara nyttigt!

Alltså om man blandar mörk choklad som är nyttig med startflingor med en massa torkad frukt som är också är nyttigt då kan man väl unna sig en bit eller två när det är fredagkväll?
Ha ha jag vet att allt det där inte stämmer men jag tar en bit ändå!

Startgodis
200g mörk choklad
3/4 dl grädde
3-4 dl Start  premium fantasia med frukt

Koka upp grädden och rör i den hackade chokladen.                                                                     START! Premium Fantasia START! Premium Fantasia START! Premium Fantasia START! Premium Fantasia START! Premium Fantasia START! Premium Fantasia START! Premium Fantasia START! Premium Fantasia START! Premium Fantasia START! Premium FantasiaSTART! Premium FantasiaSTART! Premium Fantasia                                             
Rör ned flingorna  när allt är slätt.
Klicka ut små duttar på en plåt och ställ den kallt så allt stelnar.

Men hallå hur kunde jag glömma att ha i chili???? Det hade blivit ändå godare med en liten smakbrytning!

Bilder kommer imorgon för de korten jag tog nu i halvmörker ser inte så aptitliga ut!

Korvgryta med chili och vitlöksyoghurt

Idag blev det korvmiddag här i huset och det är ju snabbt gjort det och gott blev det också. Frida stannade hos en kompis efter skolan
och då kunde jag ändra stuk på korvgrytan för hon vill ha en vanlig korvgryta och jag var sugen på en med lite chili i.
Det var första gången jag använde cacao/chilikryddan men jag gillade den direkt!
Men hur kunde jag glömma kålroten som va så fin?

Höstgryta  3-4 port

300g falukorv
4 potatisar
1 stor morot
1 palsternacka
1 lök
2 små gröna chilisar (av en snäll sort)                              
3-4 msk tomatpure
2 msk olja
1,5 dm purjolök
1l vatten
2 st buljongtärning
2 tsk cacao/chilikrydda
1/2 dl persilja
salt,peppar

Skär rotisarna, löken och chilin i bitar.
Fräs dom i oljan tillsammans med tomatpuren en minut eller två.
Tippa i vatten och buljongtärningar och låt det koka utan lock(beror på att det var lite för mycket vatten med en liter) tills de är nästan mjuka.
Skär korven och hacka purjo och låt det puttra med på slutet.
Strö över Pelle Silja och cacao/chilikryddan på slutet.
Vi hade en vitlöksyoghurt till och det passade perfekt.



Nu ska jag ut på promenad med Katri medans det är ljust ute!

RSS 2.0