Schlagerpizza

Idag har jag haft en härlig lördag! Körövning, promenad i solen och te hos Katri, planterat tomat, chili, thaibasilika och koriander, bakat pizza, ätit för mycket pizza och kollat på melodifestivalen. Ingen riktigt bra låt ikväll tyckte jag! Mitt dåliga samvete för dagen är att jag inte kollat på Fridas sista seriematch men pappan fick heja från mig.
Här får ni mitt universalrecept på vitt bröd som jag jag lovar är helt fritt från fibrer och nyttigheter men himlans gott ! Det funkar fint till lantbröd, fyllda bröd, runda bröd och pizza. Receptet  kommer från en urgammal ica-kuriren och receptet är så lätt att man behöver bara läsa det en gång! Brödet är bara gott nybakat för det är inget fett i det men ibland duttar jag i lite olivolja.

PIZZA, ITALIENSKT LANTBRÖD
25g jäst
6 dl ljummet vatten
1 msk salt (eller lite mindre) 
14-15 dl vetemjöl
(2msk olivolja)

Rör ut jästen i litet av vattnet och arbeta sedan ihop degen med elvisp och krokar. Ha bara i så mycket mjöl så att det släpper lite från kanten men så att den fortfarande är lite lös.

Pizza:
Låt degen jäsa i 30 minuter och dela sedan degen i 3 delar. Då räcker det till 3 plåtar om du vill ha lika tunn deg som jag. Olja plåtarna och tryck ut degen utan knådning och kavling.
Lägg fyllningen på bottnen och grädda pizzan på högsta möjliga värme och gärna på en plåt som redan är het.
Jag ska köpa en baksten som visst ska vara perfekt till pizza!

Lantbröd:
Baka ut till 2 ovala bröd och låt dom jäsa i 1 timme.
Grädda 15 minuter i 250°


Hoppsan här ska det ligga små körsbärstomater också! Jag gräddade bara bottnarna med tomatsås och ost och sedan toppade jag med kallrökt skinka, ruccola och tomat när de svalnat lite.


Här blev det en vanligt gräddad pizza med tomat, salami, oliver och ost.
Tomatsåsen kommer imorgon för nu ska jag sussa!

Kardemummakaka till kaffet nej jag menar mjölken!

Idag har vi startat det stora projektet på jobbet "städa ur en skola som funnits i 100 år" (lätt överdrift för jag vet inte exakt hur länge skolan funnits. Fast vi har skrattat och haft kul så känns det inget vidare ska ni veta.... men det är bara att gilla läget och tänka att det säkert blir något bra med det här också!
Jag har precis gjort en kaka här som tröst och den är allra godast till iskall mjölk. Receptet kommer ur någon gammal veckotidning.

KARDEMUMMAKAKA
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2,5 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
50 g smör
2,5 dl mjölk

Blanda alla torra ingredienser och rör (elvisp tar jag) sedan i smöret och sist mjölken.
Häll smeten i smord rund form och strö över hackad mandel och pärlsocker.
Grädda i 200° i ca 30 minuter.



Nu ska vi åka till Ånge och äta  After work och sedan kolla på premiären av "Män som hatar kvinnor".
Kanske inte den muntraste av filmer på en fredag men TREVLIG HELG TILL ER ALLA BLOGGLÄSARE SOM JAG BLIR SÅ GLAD AV!

Pasta med salami, tomat och ruccola

Ikväll är det körövning och jag brukar alltid stinka vitlök då så varför ändra på det!



SNABBASTE PASTA I STADA (eller avkrok passar bättre)
300g pasta
1,5 hg salami
15 körsbärstomater
1-2 klyftor vitlök
1 näve ruccola
salt, nymalen svartpeppar
chiliolja eller någon annan god olivolja
riven ost med smak

Medan pastan kokar så fräser du salamin och sedan vitlök och tomater hastigt .
Lyft pastan från kastrullen ner i stekpannan, strö över hackad ruccola och vänd runt allt i pannan.
Krydda och ringla över lite olja.
Strö över osten och sätt igång och mumsa!


Grillad kyckling och bulgursallad

Av alla helger på en evighet så har jag inte varit så trött som den här. Jag har bara sovit och vilat sedan fredageftermiddag (bortsett från en innebandymatch som jag inte vet hur jag tog mig igenom fast jag var publik!). Bloggeri och matlagning har inte ens varit intressant men idag är jag på uppgång och går ut lätt med färdiggrillad kyckling!
Hel bulgur är min favorit i grynsvängen, kanske inte den nyttigaste men men, ta det grönsaker du gillar och blanda hejvilt!
Tomater har jag velat haft i men de hade fått ett ludet inslag! De är fiffiga de som packar tomater, såklart att de lägger tomaterna  med fästet neråt!!! Nu blir det inga färdigpackade plommontomater hädanefter och varför är jag så dålig på att gå tillbaka och byta? Inte ens när jag köpte 3 mango en gång och två var dåliga, finns det någon som har kurser i det här tro?



BULGURSALLAD 4 port
koka 1,5 dl hel bulgur i buljong
1/4 dels salladshuvud
3-4 färska champinjoner
1 röd paprika
1 näve sockerärtor
2 avokado
1 rödlök
100g fetaost
oliver
Dressing:
2 msk olivolja
2 msk citronsaft
salt, peppar,örtkrydda


"AVOKADOGUCKA" 4 port
1 avokado
1-2 klyftor vitlök
2 soltorkade tomater
saften av 1/2 citron
1 msk chili och vitlöksolja
1 dl turkyoghurt
salt, nymalen svartpeppar

Kör allt utom youghurten i mixer tills det blir slätt.
Rör sedan i youghurten och smaka av med kryddorna.

Födelsedagsmiddag för Petter

Jag har svårt att fatta att sonen är 21, det är ett riktigt ålderstecken när man börjar oja sig att tiden gått så fort men DET HAR DEN!  Det rasslar väl bara till nu så är man väl pensionär och sitter och vilar på rullatorn, nej nej jag sitter nog och ÄTER något gott på rullatorn!

Kräftor gillar Petter så det blev en macka med:
sallad
skagenröra
avokado
kräftstjärtar

Skagenröran drygade jag ut med lite youghurt och kryddade med tabasco, massor med dill, salt och peppar.



Tjälknöl, potatisgratäng, trattissås och sallad.



Stures marinad på tjälknölen är kanongod, köttet ligger i saltlag som vanligt och det här blandas och duttas över innan servering:
1/2 dl olivolja
1/2 dl japansk soya
1-2 klyftor vitlök
gräslök eller något annat kryddgrönt

Till efterrätt blev det ingen tårta utan blåbärspaj, bananpaj, chokladbollar och chokladsnitt som Frida och Carro fixat.
Ja det här kalaset gick ju fint det fast jag jobbade länge idag. Det gäller bara att förbereda och planera riktigt och ha en mamma och svärmor som vill hjälpa till i köket !
Nu sitter alla i soffan och hejar på Timrå men det verkar gå bra för dom utan att jag tittar.


Citronsei med fänkål

En vanlig gryta med milda, enkla smaker blev det här men ibland är det precis vad jag vill ha.


400g sei, hoki, torsk eller den firre du har
4-5 potatisar
2-3 morötter
1 fänkål
2 klyftor vitlök
2 msk olivolja
3-4 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
saft och skal av 1 citron
2 dl grädde
1 dl dill
3 msk gräslök
salt, vitpeppar

Skala och "kvarta" potatis och morötter.
Ta bort rotbiten från fänkålen och skiva den och vitlöken.
Fräs grönsakerna i oljan, salta och peppra.
Tippa i vatten så det täcker och smula i buljongen.
Låt allt småputtra tills det är mjukt.
Häll i grädde, citronsaft, skal och låt det koka upp.
Skär fisken i kuber och låt den sjuda några minuter.
Smaka av med mycket kryddgrönt och ev. mera kryddor.
Glöm inte att mosa pärerna i såsen!

Nu håller Frida och Carro på och bakar i köket för imorgon är det födelsedagskalas. Själv ska jag göra en stor potatisgratäng och stoppa en tjälknöl i ugnen så att allt är klart imorgonkväll. Men jag måste kolla på Halv åtta hos mig först.


De ser rätt så glada ut med tanke på att de nyss legat i diket med bilen!
Jag är bara glad att de inte gjorde illa sig och min nya bil ska väl testas (och min gamla är på skroten)
 Tack snälla Hasse, Helena och Tomas som hjälpte oss!

Underbar bananpaj

När jag blev bjuden på den här pajen första gången så tackade jag nej! Ja visst låter det konstigt! Men Marie Winzell propsade på -Du kommer att tycka om den fast du inte älskar varma bananer jag lovar så smaka en bit så får du se!( läs den där meningen fort så stämmer det med verkligheten) Jag smakade och hon hade helt rätt, den var fantastiskt god. Nästa gång du har leopardbananer som är halvvägs i komposten så prova den här pajen Mmmmmmm...... du kommer inte att ångra dig!

3-4 mogna bananer
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
saften av 1/2 citron
riven ingefära, jag tog en knapp msk färsk men har du torkad så ta mindre
150 g kallt smör( jag gillar x-trasaltat som ingen annan bakar på)

Sätt ugnen på 225-250°
Skiva bananerna och lägg dom i en ugns/pajform ca 25 cm diam.
Pressa över citron och strö över riven ingefära.
Blanda mjöl och socker och strö över, jag hällde inte på allt för det såg så mycket ut!
Riv smöret grovt och fördela jämt över bananerna.
Grädda i ca 20 minuter.
Ät den ljummen med grädde till!



Frittata eller restomelett kalla det vad du vill.

Nu är jag halvgalen!!!! Här har jag laddat hela dan för gympa i Ånge, hittat och dammat av kläderna, fått med mig Katri som sällskap och vad tror ni att Karin yrkeps missat? Jo själva starttiden grrr.....de sprattlar och svettas för fullt nu och här sitter jag med frittatan i halsen! (Verkar inte hjälpa att jag börjat träna minnet med ett dataprogram)
Det får bli en till promenad istället och det kommer en ny söndag.....

Receptet kommer efter promenaden som kommer att bli energisk och med flaxande armar!





Hemma nu efter långpromenad och te men energisk vet jag inte om jag kan kalla promenaden för det var -18 grader och irritationen försvann i kylan. Kan bero på trevligt sällskap också!

FRITTATA 3 pers.
2 stora kokta potatisar
1 paket bacon
1 hg skinka
1 paprika
5 soltorkade tomater
1 lök
2 klyftor vitlök
6 ägg
1,5 dl mjölk
2,5 dl riven stark ost
2 tsk torkad basilika, timjan eller oregano
1 nypa chiliflakes
salt, peppar

Dela/hacka grönsaker och kött i bitar.
Stek baconet först i stekpannan en stund och lägg sedan i det övriga.
Låt allt bli varmt.
Blanda ägg, mjölk, kryddor och slå det i pannan.
Strö osten över.
Ha ganska låg värme tills allt "stannat" (lock är bra här)
Har du en panna med metallhandtag så stoppa in frittatan i ugnen på grill tills den blivit brun på ovansidan.
Har du talang som jag saknade idag så vänd allt i pannan och stek på andra sidan.

Till det här åt vi bara sallad med citronolja och några korn salt på och några smörstekta brödkanter som blivit över.

Mycket mumsig mousse!

En solig dag i bilen känns det som men vad gör man inte för att ungarna ska fixa körkort!
Vi hann med en sväng till mamma och tända ett ljus hos pappa också. Det är jobbigare att gå till minneslunden när solen skiner på något konstigt sätt.......
Det blir sen middag här idag för yngsta dottern är på väg hem från innebandymatch i Umeå och vi vill vänta på henne.
Jag funderade hit och dit på efterrätt och bestämde mig för chokladmousse och hittade ett recept hos Daniel som jag testat nu. Jag hade ingen finchoklad hemma(ingen cognac heller!) utan jag tog hälften Marabou pistage och hälften Ingvar Kamprads exklusiva 5 kronorskaka!
Kolla receptet här!

Det fick bli en filè av en blodapelsin istället för bär!


Kolla vilka fina rosor jag fått!


Abborremiddag!

Igår kom nästan alla ungarna hem, ja tre av fyra men Anna är på Nya Zeeland och därifrån svänger man inte hem på en kvart precis. Jag blir så glad när de kommer hem! Varför är inte jag som Bill Cosby (tv serien för 100 år sedan ni vet) som jublade och firade när hans ungar flaxade ur boet?
Vi blev bjudna på middag hos svärmor och svärfar och vi fick fantastiskt god abborrfilé med romsås och hallontårta till efterrätt.





Falukorv med lök, äpple och bönor

Jag stod nyss med en korv i näven, kliade mig i knoppen och ville göra något vanligt men ändå inte. Det blev inget revolutionerande precis men en helt ok torsdagskorv. Är det någon mer än jag som gillar att kylskåpsäta kall falukorv? Jag kan säga att jag gillar all korv (lite ljug, bara god korv) fast den har halvdålig status, grejen är att det är gott om man inte äter det så ofta.

MIN TORSDAGSFALU
4-5 hg Falukorv
1 lök
1äpple
1 liten burk kidneybönor
1 msk olja
1 msk curry
(chiliflakes on du vill ha lite tryck)
salt, peppar
2 dl paserade tomater
1 dl grädde
2-3 dl ost

Skiva äpplet med skal men löken utan.
Fräs det i oljan med curry lite salt och peppar.
Skölj bönorna och låt dom fräsa med.
Gör en skåra i korven och stoppa ner lite av fräset och lägg resten runt i formen.
Tippa i tomat, grädde och strö över osten.
Kör i ugnen 225 ° tills allt är varmt och krispigt brunt.(Glömde att kolla klockan)



Potatismos är kanske allra godast till men jag gjorde klyftpotatisar. Min första ide var att göra korv och potatis all inclusive men det får bli en annan torsdag det!
Nu är det handla som gäller och körövning efter det.
Ha en bra kväll hörrni och kolla på Halv åtta hos mig för det missar jag!

Isterband och oststuvad vitkål

Stuvad vitkål älskar jag och det kan jag äta utan någonting till nästan. Dottern gjorde inga glädjeskutt över isterbanden och det beror nog mest på att vi inte ätit det på år och dar. Det passar perfekt med både fläsk, bacon, kassler och köttbullar till vitkålen.

STUVAD VITKÅL
5-6 hg vitkål
buljong eller vatten +tärning
4 dl mjölk
3 dl buljong
4-5 msk vetemjöl
2 dl stark ost
riven muskot
salt, vitpeppar
persilja som jag glömde

Dela kålen i bitar och koka i buljongen ca 10 minuter.
Gör en stuvning med lite av buljongen, mjölk och mjöl.
Låt allt koka tills kålen är lagom mjuk.
Smaka av med kryddor och ost.



Skulle det inte bli mildare vintrar nu så här i klimatförändringarnas tid? Inget som märks här i alla fall fast nu är det bara -20. Jag ska inte klaga för det är perfekt väder för en stor kopp te med två kompisar. Jag messade till dom nyss och dom fick välja på apelsin eller semla så jag bara väntar på svar. Jag hoppas semla!

Marockansk kyckling med saffran, hasselnötter och honung



Nu har jag testat första receptet i min nya kokbok Ottolenghi!
Det var en lätt rätt att laga och nu fick jag användning för mitt rosenvatten som stått och dammat ett tag. Gott var det och väldigt annorlunda mot det jag brukar laga. Rätten kommer nog att gå under namnet "Toscakyckling" i huset för mannen gillade nötterna men dottern tyckte det var för sött. Hon älskar inte honung om jag säger så men å andra sidan var det inget kvar på hennes tallrik heller hm.....

1 färsk kyckling
2 lökar grovt hackad
4 msk olivolja
1 tsk malen ingefära (oops jag tog färsk)
1 tsk kanel
1 kuvert saffran
saften av 1 citron, nästa gång tar jag 2
4 msk vatten
2 tsk flingsalt
1 tsk svartpeppar, nymalen eller mortlad
100g hasselnötter
70g honung
2 tsk rosenvatten
2 vårlökar, fanns inte så det blev urjo purjo

Dela kycklingen i 4 bitar .
Blanda lök, olja, kryddor, citron och vatten i en bunke och gegga ner kycklingen i den.
Låt allt marinera i minst en timme i kylen och gärna över natten.
Rosta hasselnötterna, gnugga bort skalet i en handduk och hacka dom grovt.
Stek kycklingen i ugnen 190° i 35 minuter.
Blanda honung, nötter och rosenvatten och smeta ut det på kycklingdelarna.
Stek ytterligare i 5-10 minuter tills köttet är genomstekt och nötterna gyllenbruna.
Garnera med hackad vårlök.



  

Jag kokade ris utan någon kryddning, ja bara salt förstås och fräste morötter till.
Spiskummin, salt, vitlök och chiliolja fick de söta goda morötterna från Näset över sig!

3x kall sås

Här kommer några goda såser som vi fick tillsammans med fondue i helgen. Jag råkade googla på din sås Peter och såg att Werner Vögeli har petat ihop receptet till Operakällaren.
Den är helt fantastiskt god och passar till både kött, fisk och grönt,  ja kyckling också!

OPERAKÄLLARENS NOBISSÅS 8-10 pers
2 ägg
2 msk rödvinsvinäger
5 dl neutral olja
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
21/2 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
21/2 msk gräslök

Lägg äggen i kokande vatten och låt koka i 3 minuter.
Skrapa ur äggen och lägg dom i en mixer av något slag.
Droppa oljan och vinägern lite i taget samtidigt som du mixar.
När såsen tjocknat rör du ner senap, kryddor och vitlök.

CHILISÅS
1 paprika
1 lök
1,5 dl chilisås
tabasco
salt, peppar

Hacka paprika och lök så fint du kan.
Rör ned chilisås och kryddor.
Den här såsen passar perfekt till grillat kött också!

OSTSÅS
1,5 dl creme fraiche/gräddfil/youghurt
100g ädelost/gorgonzola
2 tsk konjak
salt, peppar

Riv eller smula osten och rör ihop med resten!

En sallad fick duga!

Jag hade ingen stor lagamatlust så det blev en varsin sallad till middag idag. Det smakade bra trots kyla och snö, det här la jag på tallrikarna:
kruksallad
tomater
paprika
fetaost
champinjoner
skinka
oliver
soltorkad tomat
lök
salt, peppar
vinägrett med torkade örter


En mysig, kall och snöig helg i Storhogna!

Jag tror att jag måste stå och titta på störtloppet på tv nu för om jag sätter mig så somnar jag! Det är ett bevis på att man haft roligt i helgen. Som vanligt har vi ätit god mat för det gör vi alltid när vi träffas, fondue har varit tradition de senaste gångerna vi varit hos Peter och Eva och jag hoppas de aldrig ändrar den menyn för jag ÄLSKAR det. Jag har dåliga erfarenheter av det själv bara, brand i servetter och söl med T-röd så det slår lågor både här och där fixar jag lätt!
Förutom allt gott så har vi härjat på med  pulkrace, stocksågning, charader, klurigheter och singstar. Allt var så kul så jag sov inte en blund på hela natten hur jag än försökte! Blir spännande och se hur jag fixar studiedagen imorgon  hm...minnesträningsprogram ......

Här kommer lite bilder från helgen men recept på de goda såserna kommer senare!












Vi fick en värmande drink i kylan vid elden som var så god (och jag gillar sällan sånt här!)
Blanda ungefär så här:
3/4 delar varm blåbärssoppa
1/4 del Gallianolikör
rejält med vispad grädde på toppen

Typiskt, nu blev det inget störtlopp! Jag får väl laga lite mat för att hålla mig vaken då!

Gulashsoppa till fjällen

Vi ska åka till fjällen med ett gäng kompisar i morgon mannen och jag och det ska som vanligt bli kul. De yngre i familjen gråter inte heller när vi åker! Jag är lite nyfiken på fjällenpartyt för alla ska ta med sig hjälm, pannlampa och en personlig sak och vi ska vara ute såklart. Fjällräddningen kanske får fullt upp!
Jag har gjort soppa, köpt färdiga baguetter och några ostar som vi ska äta till middag i stugan när vi kommer fram. Jordnötskakan som jag gjorde igår ska vi testa med en gräddklick till efterrätt.

Gulashsoppa 
5 hg köttfärs
6 hg potatis
3 morötter
3 paprikor
2 lökar
1 supersolovitlök
1 röd chili
500g passerade tomater
3 buljongtärningar
1,5-2 liter vatten
2 tsk kummin
2 tsk spiskummin
2 tsk hot paprika
1msk honung
1 msk balsamvinäger
salt, peppar
2 msk olja

Fräs lök, hackad chili, fint skuren potatis och morot, kummin och paprikakryddan i lite olja.
Tippa i passerade tomater, vatten och buljongtärningar och låt allt småkoka tills det börjar bli mjukt.
Stek köttfärsen i olja med spiskummin, salt och peppar.
 Lägg i paprikan i småbitar och låt de koka med de sista 15-20 minuterna.
Smaka av med mera spiskummin,  honung, vinäger och kryddor tills du blir nöjd!
Youghurt  eller creme fraiche ska det  vara till såklart!



Jag har kollat på Årets kock och det är bara och gratulera Viktor Westerlind.
Här är hans recept om någon törs ge sig på det. Jag älskar sei men jag ser tyvärr inte så många likheter med min firre och hans!
Det är helt otroligt vilka rätter och uppläggningar de får till!

Choklad och jordnötskaka

Ni missar väl inte Årets Kock  som är på tv 4 i morgon kväll?
Förra året var jag där och kollade på tävlingen och det var sååå kul. Biljetten vann jag på Taffel och det var i samma veva som jag började bli intresserad av alla matbloggar.
Det roligaste i år är att det är en tjej med i finalen, Anna Johansson och jag ska utan tvekan hålla på henne!

Jag har testat en kaka som jag aldrig gjort tidigare och den ska jag ta med mig till Storhogna på fredag. Toppingen blev inte mjuk och len som jag tänkt mig utan tvärtom lite sträv så efter helgen får ni höra om kakan blev godkänd.
Kanske blir den ok med en gräddklick!

CHOKLAD OCH JORDNÖTSKAKA

150 g smör
150 g jordnötssmör
3 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
0,75 dl kakaopulver

TOPPING
175 g mörk choklad, 70%
175 g jordnötssmör
Jordnötter, saltade

Sätt ugnen på 200°.

Smält smöret. Blanda ner jordnötssmöret och rör till en smidig massa.
Blanda ner sockret och tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.

Blanda mjöl, kakao, och bakpulver. Rör ner detta i smeten.

Klä en liten långpanna, ca. 25 x 35 cm eller rund kakform med bakpapper.
Bred ut smeten och grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.

Låt svalna.

TOPPING: 
Bryt chokladen i mindre bitar och smält den i mikrovågsugn eller över vattenbad.
Blanda ner jordnötssmör.
Låt svalna och stelna till bredbar konsistens.
Bred ut chokladblandningen på kakan och garnera med jordnötter.
Använd gärna saltade nötter. 



Receptet kommer från Hemmets veckotidning

Middag hos Lisa

Igår var vi på köpabilturné runt i Ångermanland men det bästa med den resan var middag hos Lisa i Sundsvall. Hon bjöd oss på tacos och det var så gott och mysigt att träffa henne. Det drog från fönstret men vi hade inga luvor vi, ha ha.


Det blev en sen middag här i huset idag och vi åt spagetti och köttfärsås. Vi har inga som helst problem med köttfärs två dagar i rad!  Vitlöksbröd och en sallad med tomater, gurka, paprika, fetaost, oliver och rödlök blev det till. Cheddarost eller någon annan ost som smakar ost är gott på toppen!

KÖTTFÄRSÅS
1 kg köttfärs
1 stor riven lök
1 solovitlök
3 tsk spiskummin
2 tsk harissakrydda
2 tsk stark paprika¨
chiliflakes en nypa eller två
500g passerade tomater
1/2 dl ketchup
1 buljongtärning
2 dl vatten ca. till lagom såskonsistens
nymalen vit och svartpeppar
olja till stekning
salt



Var med och tävla hos Jennie och Kalasgott.
Du kan vinna ett Allahjärtansdagpaket från Aromboden!

Jag är inte ensam längre, titta in här så får ni se!
Det finns en till matbloggare i Ångekrokarna men var är alla andra matlagare?


RSS 2.0