Korv på längden och tvären.....

 
Ja det blir en hel del korvätande när vi är i fjällen men nu lär det dröja ett tag tror jag.... Alla som varit med oss och åkt skidor vet att tunnbrödrulle med korv till lunch är tradition. Men i år blåste förändringens vind, Lisa fixade grönsaker och tonfiskröra som omväxling, Anna gjorde fantastiskt goda linsbiffar (som jag ärligt var lite tveksam till) och vi åt morotssoppa med naanbröd så vi kan dock ändra oss.
 
FRIDAS CHORIZOGRYTA
3 chorizokorvar
1 paket bacon
2 små paprikor
1 bunt färsk broccoli eller fryst funkar också
8-10 champinjoner
1 klyfta vitlök
3 dl grädde
paprikakrydda
sambal, smaka dig fram!
salt, peppar
riven ost
 
1. Koka pastan och fräs under tiden korv och grönsaker i omgångar.
 
2. Tippa i grädden i korvfräset, krydda och smaka av.
 
3. Servera såsen vid sidan om eller blanda ner den i den kokta pastan.
 
4. Riven ost på toppen!
 
 
 
UGNSFALU åt vi en dag med senap och ostbitar mellan skivorna. 3 dl grädde och 1/2 dl tomatpuré blandade jag och slog över korven och till sist lite riven ost på toppen.
Fluffigt mos med smör, mjölk och nyriven muskot.
 
 
Vi har haft två fantastiska veckor i Tänndalen och aldrig på 22 år haft ett sån`t flyt med sol och klarblå himmel alla dagar utom en. Kallt har det varit men då går skidorna fort!
 
"Mannen", Anna och Kattis mjukar visst upp före start.
 

Micke fixar filmen!
 

Petter, Lisa och Carro ni har missat en grej!!
 
 

"Sväjgan" Maria och kusin Axel.
 
Min fina mamma myser i solen.
 
Jag och Frida är ordentliga och har hjälm hela tiden!
 
 
 

Middagsförslag!

Det blev en vilodag från pisterna idag trots att solen skiner, det var många minus och rejäl blåst. Ungdomarna har varit till Funäs och simmat men nu har de handlat lunch och steker hamburgare för fullt i stugan. När de ätit har de jobb som min datasupport....får inte in några nya bilder på bloggen så här får ni ett gäng gamla!
 
 
 
CAESARSALLAD MED KYCKLING
 
 
 
 
GULASCHSOPPA
 
 
 
 
  
LAX MED STEKTA GRÖNSAKER OCH ÖRTSÅS
 
 
 
 
 KASSLERGRATÄNG MED BROCCOLI
 
 
 
 
 
DILLKÖTT
 
 
 
 
KÖTTFÄRSRULLE MED OST OCH SENAP
 
 

Rostad paprikasoppa

 
 
Soppa tröttnar jag aldrig på och det här receptet tog jag hos Råbert, spana runt där för han lagar mycket gott. Jag hade inga spetspaprikor utan bara vanliga men det blev gott ändå, vill du ha lite hetta så ha i en nypa chili.
Nu är det semestertime snart, på lördag drar vi till fjällen och jag längtar sååååå! Ja det är väl bäst att lyfta på ändan och fortsätta att packa då!
 
 
ROSTAD PAPRIKASOPPA
3st röda spetspaprikor
olivolja
havssalt
2st vitlöksklyftor, finhackade
1st rödlök, finhackad
2msk olivolja
3st tomater, grovt hackade, jag tog en burk krossade
8dl vatten
2st grönsaksbuljongtärningar
1tsk paprikapulver
salt&peppar
1dl grädde
creme fraiche till servering
 
 
1. Sätt ugnen på 250 grader. 
 
2. Dela och kärna ur paprikorna och lägg dem med snittytan ner på en plåt.
 
3. Ringla olja över, strö lite salt över och rosta dem i ugnen tills skalet blivit svart.
 
4. Lägg de i en burk med lock en stund och dra sedan av skalen. 
 
5. Skala och hacka vit och rödlöken och fäs dem mjuka i olivolja i en kastrull.
 
6. Grovhacka tomaterna och de rostade paprikorna, låt fräsa i kastrullen i 5 minuter tillsammans med paprikapulver.
 
7. Tippa i vatten+buljongtärningar och låt sjuda i ca.10 minuter.
 
8. Mixa soppan slät i en mixer, häll i grädden och låt den koka upp igen.
 
9. Smaka av med salt och svartpeppar.

Rostad musli med tranbär

 
Nu är det snart tomt i musliburken men har man bara grejerna hemma så går det som en dans att rosta på lite gryn och nötter men  den behöver vara i ugnen och vändas en del innan den är riktigt crunchy. Det behövs inget bestämt recept här utan blanda de gryn och frön du gillar, själv tycker jag att Änglamarks ekologiska "grejer" är kanonbra. Och jag lovar att det blir såååå mycket godare om du rostar istället för att bara blanda ihop.
Nu kallnar muslin och solen skiner som vanligt på min lediga dag så jag ska ta mig en promenad på sjön!
 
 
 ROSTAD MUSLI
1 liter rågflingor eller fiberhavregryn eller en mix
1 dl havrekli
1,5 dl pumpakärnor
1,5 dl solroskärnor
1,5 dl linfrön
50-75 g grovhackade hasselnötter
50-75g grovhackad mandel
3 msk muscovadosocker, råsocker eller strö eller hoppa över om du vill ha sockerfritt!
1,5 dl vatten
1,5 dl tranbär, russin eller aprikoser eller lite av varje.
 
 
1. Blanda alla gryn, kärnor och nötter i en stor ugnsform, teflonpanna har jag ta annars ett plåtpapper i långpannan (olja ser jag att många blandar med i vattnet men det har aldrig jag gjort)
 
2. Strö över socker och vatten och krama runt rejält så det blir små klumpar.
 
3. Rosta i ugnen på 175 grader tills allt är torrt, krispigt och fått färg.
 
4. Vänd flera gånger under tiden och det kan ta ca 45-60 minuter.
 
5. När muslin kallnat så blanda i frukten och ha den sen i en tät burk.
 

Middagstips!

 
 
Har du planerat någon middagsmat till veckan? Här får du några förslag av mig!
 
FLÄSKPANNKAKA
3 hg rimmat fläsk i småbitar
3 ägg
3 dl mjöl
6 dl mjölk
salt
 

1. Stek fläsket i långpannan eller stekpannan medan du vispar ihop pannkakssmeten.
 
2. Se till att botten på ugnsformen är ordentligt fet innan du tippar i smeten och fördelar runt fläsket.
 
3. Grädda i 225 grader tills pannkakan fått färg.
 
Jag hade andra grejer i ugnen så jag stekte små fläskpannkakaor i stekpannan och det gick också fint!
 
 
 
 
 
 
 
  SALAMIFYLLD KYCKLINGFILE med mangosalsa
 
 
SLÄT GRÖNSAKSSOPPA med tortillamackor
 
 
 
 
PASTA MED RÖD PESTO
 
Ha en trevlig vecka mina vänner!
 
 
 
 
 

Kyckling med salvia och citron

 
Rosmarin och citron älskar jag att krydda kyckling med men salvia är inte fel heller. Jag hade ingen färsk men det blev gott med torkad också (och jag fick använda den jag torkade i höstas).
Receptet tog jag här och vill du inte laga hel kyckling så funkar kryddsmöret till fileér också men det blir grymt gott om du tar en hel pippi!
 
 
KYCKLING MED SALVIA OCH CITRON
1 hel kyckling, gärna en färsk
100 gram mjukt smör
1 citron
3 vitlöksklyftor (5 i orginalreceptet)
1 knippe salvia eller 1 msk torkad
1 tsk salt
rejält med nymald svartpeppar
 
 
 
 
SÅS
2 dl buljong från formen (kyl skyn hastigt och ta bort det feta om du vill ha en magrare sås)
2 dl creme fraiche
smaka av med mera salvia, citron och kryddor
 
Koka ihop såsen och smaka av bara!
 
 
1. Blanda smöret med rivet citronskal, riven vitlök, hackad/smulad salvia, salt och peppar.
 
2. Pressa citronsaften på och i kycklingen och krydda lite i den också.
 
3. Lossa därefter försiktigt skinnet från kycklingen så att det går att pressa in smörblandningen innanför och fördela smöret jämnt innanför skinnet. Gegga på bara!
 
4. Lägg därefter  kycklingen i en ugnssäker form i ugnen på 175 grader tills innertemperatur är 70 grader (det tar en dryg timme)

Mazarinkaka med blåbär

 
Funderar ni om jag tagit ledigt från grytor och vispskålar? Nejdå mig slipper ni inte men efter joggingturen förra veckan så kom förkylningen tillbaka ( måste väl inse att man inte är 25 också....kanske....) så jag har knappt lagat eller bakat något alls. Idag får det bli en lugn promenad på sjön i solskenet. Den här kakan gjorde jag för ett tag sedan och receptet finns med i nya Mer Smak  (jag har föresten också med ett recept där) och den blev väldigt god. Nytt stuk på tidningen som jag verkligen gillar! Det är ett "stort" recept på kakan och vi var inte så många så jag halverade receptet och det funkade fint.
 
 
MAZARINKAKA med blåbär 16 bitar
 
Botten:
200g mjukt smör
2 dl florsocker
1 ägg
4,5 dl vetemjöl
 
Fyllning:
250g mjukt smör
500g grovriven mandelmassa
2 ägg
2 äggulor
3 msk vetemjöl
500g tinade och avrunna blåbär
0,5 msk mortlad kardemumma
 
 
1. Vispa ihop smör och socker fluffigt och rör sedan ner de övriga ingredienserna till botten, om degen känns kladdig så låt den vila kallt en stund.
 
2. Tryck ut degen i en pajform (28-32 cm).
 
3.Vispa ihop smör och mandelmassa till fyllningen och rör sedan ner allt utom blåbären och lägg smeten på pajbotten.
 
4.Lägg bären på fyllningen, strö över kardemumma och grädda i 180 grader i ca 1 timme.
 
5. Vispad grädde ska det såklart vara till!

RSS 2.0